beijing : day 1

May 19, 2010


Intro

Secara keseluruhan info untuk trip ni aku dapat dari buku Lonely Planet China, harga sebuah dalam  RM130.20 takde diskaun. Memang mahal tapi buku ni tebal dan info bukan setakat China, tapi pasal Hong Kong dan Macau pun ada. Pada aku bagus beli buku ni, tak rugi, boleh buat koleksi. Buku ni boleh didapati di major bookstores seperti MPH, Kinokuniya dan Popular.


11th edition, published May 2009

Visa

Info berkaitan visa ke China boleh jenguk ke link INI


Quick  Info

1. Currency adalah dalam Chinese RMB/Yuan
2. Contoh pengiraan mudah matawang, 100Yuan/RMB = RM50
3. Bulan 12-2 (musim sejuk), 3-5 (musim bunga), 6-8 (musim panas) dan 9-11 (musim luruh)
4. Takde paip air dalam cubicle tandas, ada sesetengah kes pintu pun takde. Standby botol air untuk bersuci.
5. Orang gemar meludah merata, malah kencing pun merata.
6. Beratur bukan budaya mereka. Potong queue tu hal biasa.
7. Majoriti tidak tahu berbahasa Inggeris. 
8. Waktu di China adalah sama dengan waktu di Malaysia, maka tak perlu ubah jam.
9. Sikap orangnya agak kasar, boleh dilihat melalui cara memulangkan baki wang atau memberi sesuatu, mereka lebih suka baling saja. Jangan amik hati.
10. Restoran halal boleh dikenali kerana menggunakan signboard berwarna hijau.


Hari Pertama

Flight dari KL ke Tianjin amik masa lebih kurang 6 jam dengan Air Asia. Selesai urusan kastam dan luggage collection, terus keluar ikut Arrival Gate dan akan nampak 1 booth jual tiket shuttle bas ke Stesen Keretapi Tianjin. Jadual trip dari airport ke stesen keretapi adalah dari pukul 6am dan selang 1/2 jam sampai flight yang terakhir. Harga untuk per head dalam 10 Yuan. Perjalanan amik masa 30-45 minit bergantung pada keadaan trafik.




Berenti aje bas kena menapak dalam 100 meter untuk ke bangunan stesen keretapi. Masuk saja dalam bangunan boleh terus ke kaunter tiket yang terletak di bahagian kiri pintu masuk. Ada 2 option untuk beli tiket, samada terus ke kaunter atau melalui mesin yang terletak di Tingkat 1 (naik eskalator). Aku cadangkan berurusan dengan mesin lebih bagus sebab orang China tak reti cakap Bahasa Inggeris. Urusan dengan mesin amatlah mudah, pilih untuk ke Beijing South, harga dalam 58Yuan. Untuk makluman, ruang menunggu untuk menaiki keretapi juga terletak di Tingkat 1. Keretapi ke Beijing South ada banyak, jangan risau, selang untuk setiap trip dalam 5-10 minit saja. First train dari Tianjin ke Beijing South 06:25, last train 22:45





Sementara menunggu keretapi tiba, bolehla lepak-lepak dekat tempat yang sesuai, ada tempat "Drinking Water" dan ada air panas kat sini. Kalau lapar boleh bancuh megi. Sepanjang pemerhatian aku semasa berada di sini ialah orang China suka betul makan megi. Mungkin sebab tu air panas ada dimana-mana.




Dalam pada melepak tu sentiasa la alert dengan waktu keretapi berlepas. Dekat sini keretapi dia tak penah lewat dan selalunya sharp, kalau lewat pun dalam 5 minit saja. Perhatikan announcement board kerana kat situ akan diberitahu platform mana untuk menunggu. Dalam tiket tak tulis, maka sentiasalah alert.




Keretapi dari Tianjin ke Beijing South bukan sebarang keretapi, tapi  bullet train, kelajuan maksimum aku penah tengok ialah 350km/j. Memang laju, tapi tak rasa pun gegar dalam gerabak. Trip amik masa dalam 30 minit saja untk tiba di Beijing. Memang laju. Bila la Malaysia nak ada 1, tak payah kalut naik bas segala. Lagi selamat.





Setibanya di Beijing, keluar dari keretapi cepat-cepat sebab nanti diaorg akan start mengemas. Waktu tu bole la tengok pekerja-pekerja ni wipe keretapi, patutla aku tengok berkilat saja gerabak dia, rupanya sebab kene cuci selalu.

Stesen Keretapi Beijing ni bersambung dengan metro (subway), semua dalam satu bumbung, memang mudah. Di Beijing ada 9 line metro, memang agak mencabar berbanding dengan KL yang ada 2 line saja. Mula-mula tengok map metro ni memang boleh sesak nafas, tapi dah lama-lama nanti paham sendiri. Tambang metro untuk ke mana-mana destinasi HANYA 2 Yuan sahaja. Memang murah. Tak kira jauh atau dekat.




Aku pilih untuk menginap di Beijing Far East International Youth Hostel yang terletak di kawasan lama Beijing. Aku pilih duduk kat sini sebab nak dekat dengan Niu Jee Street (di sini terletaknya Niu Jie Mosque). Ikhlas aku cakap hostel ni jauh jugak dari stesen metro, kene menapak dalam 1km jugakla pastu dia terletak dekat kawasan perumahan. Kalau nak lebih mudah dan tak menyusahkan, dudukla yang dekat sikit dari metro station macam di Beijing City Central Youth Hostel, just opposite dengan Beijing Railway Station. Untuk ke Beijing Far East International Youth Hostel ni kene turun dekat stesen Hepingman.




Sampai aje kat stesen Hepingmen, amik exit yang ke Nan Xin Hua Jie (nama jalan) dan jalan terus dalam 1km hingga nampak signboard "youth hostel" disebelah kiri. Punca aku tak tukar tempat menginap sebab letih nak angkut-angkut barang. Sewa 1 malam untuk double bed dalam 180 Yuan, deposit kunci 50Yuan. Sebenarnya nama je "Youth Hostel", tapi rupa dia tak ubah macam hotel, sungguh! Dalam bilik lengkap dengan TV, water heater, kerusi meja dan electric kettle.



Beijing Far East International Youth Hostel 
No. 90, Tie Shu Xie Jie Xuan Wu
District Beijing
website : www.fareastyh.com


Selesai check-in, rehat-rehat kejap, pastu keluar naik cab ke Niu Jie Street nak cari makanan halal. Tambang teksi dari jalan besar depan hotel ke sini dalam 10 Yuan. Sampai aje aku nampak "Niu Jie Muslim Supermarket". Masuk sekejap dalam tu beli sikit makanan untuk breakfast esok. Aku beli roti sebungkus, harganya dalam 4.50 Yuan.Tapi roti dia tak lembut macam Gardenia.




Since hari pun dah gelap aku tak perasan pulak restoran halal kat sini, yang aku perasan masa naik teksi tadi cuma dekat junction besar nak belok ke Niu Jie Street ni. Akhirnya makan malam di sini. Hampeh sorang pun tak tahu cakap Bahasa Inggeris. Aku cakap Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris ke dia tetap reply bahasa dia. Kemudian dia panggil Manager dia, ni okla sikit, reti sikit-sikit Bahasa Inggeris. Dah mintak menu in Bahasa Inggeris tu aku tunjuk la few makanan yang nak dicuba, tapi sume takde, adoi! Last sekali makan nasi goreng perisa telur hancur saja, 12 Yuan. Portion makanan dia memang besar, tak mampu aku perabiskan. Lainla ada ikan masin ke layan le jugak. Bukan main lagi aku order "Natural Coconut Drink" harga 6 Yuan, alih-alih yang sampai hambik, air santan tu ha. Tapi rasa dia manis sebab ada taruk gula. Nak menangis dalam hati je waktu aku telan air ni. Terasa seperti minum santan kotak pun ada. Sangat horror ok!




Aku dah tak larat nak perabih makanan. Dekat sini takde istilah tapau, kalau nak tapau kang dia tunjuk bungkus dalam beg plastik. Maka kalau nak tapau bawakla tapawey dari umah. Senang. Biarla pesen makcik-makcik pun, janji bila memerlukan ia ada. Sebab tak larat nak perabiskan makanan, maka keputusan balik ke bilik aje. Rehat pulak, esok nak jalan jauh lagi. Naik teksi dari depan restoran ke hotel dalam 10 Yuan. 

b e r s a m b u n g . . . .

9 comments:

ELY,  May 23, 2010 at 1:47 PM  

hai beb! suke aku baca alkisah travel ko..ni yg wat aku lg nk ikut jejak lgkh ko neh..hehe..
btw, hotel yg ko duduk tu ko booking awal2 ker, on the spot?

f a t t May 23, 2010 at 11:48 PM  

tekiu..tengkiu..tp bab gambo tu sabo ye aku ada masa aku tepek.aku book je,payment masa arrival.dia akan hold booking til 6pm.
aku book 1 hari je,mmg saje camtu sbb klu tak suke esok leh pindah tmpt lain.no hal

ELY,  May 25, 2010 at 2:33 PM  

setiap lgkah ko kat sana ko catat..very maveles laa! great sharing..:)
oh, booking dulu eh..hotel tu available booking online?? bape lama between tempoh ko booking n time travel ko?

f a t t May 25, 2010 at 8:35 PM  

haha..bilik aku book beberapa jam sblm naik flight.huhu,takde deposit pun,cuma dia akan hold til 6pm la.aku sampai pun dah lebih 6pm,tp dia still hold.
better stay ko book awal la,jgn mcm aku.aku sajest ko dok beijing city youth hostel la,senang nak grak ke mana-mana.

shah_rule January 14, 2011 at 10:58 PM  

thanks for this entry~ luv it!!!

ELY,  February 16, 2011 at 12:53 AM  

kwnku Fatt..:)
camne eh nak roger ko? ade something aku nak tanye nii..trip aku less than 1month jer lg....tgh prepare itinery neh...

fatt February 16, 2011 at 1:01 AM  

shahrule,
thanks bro..dah prepare sume?


ely,
email aku kat backpackerbusuk@gmail.com

ELY,  March 3, 2011 at 11:25 AM  

Fatt..
ko x dpt eh email aku..dh seminggu aku send xde reply pon..kesian aku...hehehe..

AKO @ retna August 5, 2011 at 8:09 AM  

aritu ako gi shenzhen...
ya ampunnnn busuk yang amat negara derang ni..

busuk sebab bau derang la kot, well u know la kan, even klu kat msia ni orang2 dia bau camne kan...

Memang orang2 derang ni kasar2 kan..
Pastu klu berlanggar bukan nak cakap sorry ke hape, kita plak yang cakap sorry to them..

x tau arr pas ni nak try gi negara cina lagi ke x.. taakutt pengalaman dl hahaha :-D

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP