Checklist item sebelum travel

May 18, 2010


Entry ni berkaitan dengan barang-barang yang perlu disiap sedia sebelum memulakan sesebuah trip. Macam bunyik nak kasi resepi memasak pun ada ni, hehe~

Barang-barang mandatori :

1. Passport **bila travel luar Malaysia 
2. Flight itinerary (to and fro) **safety precaution in case required upon check-in 
3. Photostat copy passport, i/c dan lesen (kaler kalau boleh) **in case the original copy is lost 
4. Gambar saiz passport 2-3 keping **in case perlu
5. Notebook **mencatit perbelanjaan keluar dan itinerary 
6. Hotel booking conformation **safety precaution too in case required by immigration
7. Travel guide book **if needed 
8. Universal adaptor **useful when traveling overseas 
9. Soket extra **useful if need to charge few things at 1 time 
10. Pen **to fill the arrival card and forms 
11. Camera with extra SD card dan chargernya sekali
12. Charger henpon 
13. Kompas kiblat
14. Bam angin dikala kepeningan
15. Lock/mangga **if using locker especially at hostel, and to lock the luggage 
16. First aid kit (panadol, plaster, ubat cirit, ubat loya, pil "chi ki teck aun", garam hidrasi, bandage, minyak panas, antiseptik dan pin)
17. Calculator **memudahkan bila nak negotiate harga (esp. klu travel kat tempat yang orangya tak reti cakap english

Barang-barang additional :

1. Pendrive **backup bila SD card penuh 
2. Sunblock **vacation time summer atau ke laut 
3. Lip balm **bila ke tempat sejuk atau ke laut 
4. Selipar **handy when shoes are horrible 
5. Hand sanitizer **bila takde air nak cuci tangan 
6. Inhaler **in case having cold and flu 
7. Torchlite **menyuluh dikala kegelapan (camping especially)
8. Sudu, garfu, pisau dan tapawey **you don't know when you need it! 
9. Megi & alternatif jajan **bila tempat susah cari makanan halal
10. Instant drinks 3-1 **bagus bole jimat
11. Payung **sangat berguna lagi-lagi kalau travel musim hujan 
12. Baju sejuk/light sweater
13. Tissues

Item tambahan :
Senarai nombor fon yang penting dalam e-mail di "draft mail" **kritikal kalau hilang hp
**nombor embassy selalunya akan otomatik henpon akan hantar once tiba di oversea. tak payah kalut geledah sana sini

Setakat ni itulah yang aku ingat bawak tiap kali aku travel. Nampak macam banyak items tapi sume ni ada gunanya. Ada setengah orang suka beli bila nak pakai sesuatu barang contohnya payung. Pada aku kalau dah ada bawak jela dari rumah. Jimat pun iye. Barang-barang lain macam pakaian sume aku takyah le mention sebab sume orang mesti la bawak kan? Cuma contoh kalau aku travel 1 minggu aku cuma bawak 2 seluar saje, pastu rotate, either jeans or light cotton pants. Pakai cotton pants lagi selesa jalan compared dengan jeans. Lagi-lagi kalau travel kat sekitar negara Asia yang panas. 

Apa-apa pun pokoknya buatla list betul-betul. Mana items yang kurang penting tu takyahla bawak. Kalau niat pegi sesuatu tempat tu nak shopping contohnya Bandung, bawak minimal clothes sebab nanti nak borong sakan tak cukup space.



Pesen melipat baju pun ada taktiknya. Selalu aku buat gulung saja macam kuih ketayap. Cara ni boleh menjimatkan ruang.














Nak susun barang pun ada caranya. Gambarajah sebelah menunjukkan cara yang betul untuk menyusun barang dalam haversack. Tujuannya supaya bila menggalas nanti beban tersebar dengan rata ke seluruh badan.

9 comments:

SisHoney April 27, 2011 at 3:46 PM  

terbaik wok!
gelak sorang baca entri berinformasi ini :-)

fatt April 28, 2011 at 2:08 AM  

sis honey,
cheklist item utk org yg gelabah mmg gini rupanya. sume benda nak bawak. haha :)

AKO @ retna August 5, 2011 at 8:02 AM  

fatt,
hehehe tgh cuba membaca dari awal blog ni,

btw info yang simpan barang dalam beg tu sangat2 berguna..

slalu nya ako akan letak yang berat belah bawah, atas yang ringan2 je...

patut la slalu rasa badan cam nak ke belakang je ahahaha

thanks fatt ;-)

YanTie AhMad October 21, 2011 at 11:37 PM  

betooii..betttooii..aku pun selalu susun brg berat kat bwh..konon nya yg ringan kena penyek nanti...tp at last sume benda pun mmg kena penyek kan kalo dh masuk beg..hehe..

tq for sharing..:)

fatt October 24, 2011 at 4:39 PM  

ako,
slalu kalau ko bleh tgk..kalau beg tu takmo "berdiri" bila ko letak atas lantai dan asik tumbang tu maknanya something wrong. tq~~




yantie,
tq! skrg dah byk beg yg ada side zip & down zip...jarang2 org pakai yg cerut atas..tp aku suka beg old skool...mmg aku sumbat je sume brg2..kdg2 kalau nak lebih organize aku susun elok2 dlm plastik ziplock

~uG0giRL~ December 3, 2011 at 8:35 AM  

okay, sya lapa tengok ketayap ko... but anyway, best la tips nak susun barang tu. xtepikir pun ada cara2 yg betul ke salah ke. akan ku praktikkan lepaih ni. thanks ya

SueAnnie December 3, 2011 at 1:33 PM  

Good Information for First Time traveller .. bagus..

Shari April 4, 2012 at 2:06 PM  

Fatt - boleh la bagi tips nak apa nak di bawa ke umrah pulak?

Liyana Adli September 8, 2012 at 5:55 PM  

gud information. kalo bley snap pic satu2 lg best.hihi.

rajin2 la intai my blog jugak ea:

http://mycoklatsedap.blogspot.com

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP