china visa

August 26, 2010

Jenis Visa


Ada berbagai jenis visa yang boleh dimohon bergantung pada jumlah "entry" yang nak dibuat. Contoh single, double dan multiple (unlimited entry selama 6 bulan atau 1-2 tahun).


Jadual Bayaran

Bayaran untuk mendapatkan visa pun berbeza bergantung pada jenis "entry" yang dipilih (single, double or multiple). Berikut ialah jadual fee yang dikenakan mengikut jenis entry :

Jumlah perlu dibayar = jenis visa + application service
contoh :  RM30 (single entry) + RM28 (regular service) = RM58

**permohonan biasa (bukan express) amik masa 4 hari bekerja untuk siap


Lokasi Chinese Visa Application Center



Isnin - Jumaat : 9 pg - 3 ptg (submission) atau hingga 4 ptg (collection)
**tutup pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum 


Cara Memohon 

Untuk yang menetap di luar KL, anda boleh memohon melalui mana-mana travel agent di tempat anda tinggal. Bayaran dan tempoh untuk visa itu siap bergantung pada agent tersebut (tempoh normal visa siap adalah 4 hari bekerja). Expect untuk bayar lebih dari apa yang ditunjuk dalam jadual. Anggaran antara RM100-RM250 dan tempoh masa untuk siap lebih kurang 1-2 minggu.

Jika tidak boleh memohon sendiri, anda boleh hantar wakil dan dalam borang permohonan tu nanti wakil perlu sahkan (tandatangan).  


Online Form / e-form 

Boleh didapati melalui link INI 


Prosedur Online Application 

Perlu diingatkan bahawa mengisi e-form secara online tidak bermakna application itu sudah selesai kerana anda masih perlu walk-in ke Chinese Visa Application Center untuk menyerahkan form bersama passport. Digalakkan membuat appointment untuk submission bagi mengelakkan queue yang mungkin panjang disini. 

E-form boleh diisi secara online atau manual print dan kemudian isi. Form yang sama juga boleh didapati di kaunter Chinese Visa Application Centre.

Untuk link segera ke e-form sila click SINI 


Bayaran 

Bayaran hanya dikenakan semasa nak collect passport. Perlu diingatkan supaya menyimpan resit yang diberi semasa permohonan untuk tujuan collection. Visa yang telah siap akan dilekatkan  di dalam passport dan beginilah rupa final product visa tersebut :



atau click SINI

3 comments:

ELY,  October 12, 2010 at 6:06 PM  

fatt! im coming again! hehehe..

nak tanye psl visa neh..'entry' tu means bape hari ade kat sana eh?? ker ape?? sowi laa..ilmu kureng psl nii..:)
hmm..then ape lg document yg perlu dibawa time nak pohon selain pasport & ic?? pas 4hari, time nak amik tu bleh wakilkan kan??

fatt October 13, 2010 at 2:56 PM  

beb, cekidaut entry yang aku baru tulis

ELY,  October 19, 2010 at 2:12 PM  

aku dh cekidaut dh..
thnks beb for fast reply & penjelasan yg amat jelas..(syok baca kisah nobita & d geng melawat China! ^^)

so utk kes aku yg nomal ni just apply single entry+regular service=RM58 kan??
lupe lak, time nak apply visa kena bwk dokumen psl tiket x??

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP