Melbourne : Day 3 (Part 2)

October 18, 2010


Sambungan cerita basi dari Day 3 (Part 1)


Destinasi seterusnya ialah Melbourne Museum sebab nak tengok Titanic Artefact Exhibition. Dari restoran ke museum aku just jalan kaki, sebenarnya boleh naik free tram dari La Trobe Street (based on map, it's only 2 block up North from restaurant). Almost 1.7 km kalau menapak, memang penat sikit sebab jalan ke museum tu mendaki, tapi bila dah jumpa tempat ni hilang sume rasa penat.


dari restaurant ke museum


Melbourne Museum


Royal Exhibition Building


Besar gila museum ni sebab ada IMAX Theatre sekali. Opposite tu lak ada Royal Exhibition Building, bangunan dia sangat-sangatla massive, besar gila, tapi masa aku kat sini tengah ada maintenance so tak leh masuk, just bole usha dari luar pintu je. Dah habis tinjau keadaan kat luar aku pun masuk dalam bangunan muzium, fuh ramai gila orang queue beli tiket. Aku ingat just exhibiton kebiasaan macam beli tiket boleh masuk terus, rupanya tak. Bila aku check show paling hampir dah sold out. Next available show ada tapi kena tunggu lebih sejam. Aku malas nak pikir terus beli. Akhirnya, selamat terbang AUD24, mahal gile! Kena set dalam kepala ni RM24, bukan AUD24, kalau tak rasa menyesal T___T


AUD24




Titanic : The Artefact Exhibition (includes Melbourne Museum)
Adult AUD24
Consession AUD18
Child 3 - 16 years AUD16


Exhibition ni berlangsung dari 14 Mei - 7 November 2010. Kalau sape yang kebetulan ke Melbourne waktu ni silalah pegi ke exhibition sebab this is one of the kind exhibition yang jarang nak jumpa. Furthermore aku dapat tau exhibition ni dipanjangkan lagi tempohnya sebab dapat sambutan yang sangat menggalakkan.

Oh ye, masa beli tiket Titanic ni baru aku perasan yang it's entitle for FREE entrance to museum. Sebab kalau just nak visit museum aje lain harganya.


Melbourne Museum
Adult AUD8
Concession & Child 3 - 16 years FREE


Since ada lebih kurang sejam lagi sebelum turn aku masuk, aku pun pusing-pusing dulu dalam museum. Tapi sebelum tu kena letak barang kat "cloak room", kat sini leh tinggal barang-barang yang tak penting sebelum masuk ke museum, service ni FREE. Pastu aku pegi seksyen di bahagian ground floor dulu, ada pameran segala tulang temulang dinosour, pastu haiwan-haiwan yang dah di awet, memang huge tempat ni dan layout dia agak menarik. Selesai seksyen tu aku naik lak eskalator ke tingkat atas, kat sini ada pameran science, sejarah Melbourne dan macam-macam. Aku sempat jengah ke bahagian science aje sebab time constrain.


macam-macam ada
(click to enlarge)


Tiba-tiba aku terjengah ke satu seksyen ni, kat luar lagi dah ada reminder takleh tangkap gambar kat bahagian ni, aku wonder jugak nape, tapi bila dah masuk, hadoiii...hazabedah..gambar orang vogeh siottt!! Dari budak sampaila ke tua bangka! Terus aku reverse balik tak jadi masuk sebab malu. Dah merah padam muka aku. Rupanya tu exhibition pasal pembiakan manusia. Siap ada bideo lagi. Disebabkan masa dah suntuk, esok aku nak ripit tempat ni, gagagaga~

nak tengok ke gambar tu??

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
gigih korang skrol eh? hahahaha . . .

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
tadaaa...aku tayang yang remaja belia je,
klu nak tengok yang tua bangka punya datangla sini! 
"
"
"
"
"
"
"
"
kiut kan aku tepek gambar bintang dan hati kat situ...hahaha~


Oh ye, kat dalam museum boleh amik gambar sesuka hati KECUALI kat pameran pembiakan.

Since tak jadi masuk so aku pun terus kuar dari situ dan amik eskalator ke bahagian bawah untuk ke pameran Titanic. Sebelum masuk kena queue dulu, lebih kurang 5 -10 minit barulah boleh masuk. Masa nak masuk tu aku diberi "tiket" yang tertera nama passenger yang aku represent dalam kapal Titanic tu. Atas "tiket" tu tertera nama penuh, umur, dari mana nak ke mana dan fakta penumpang. Kemudian kat pintu masuk ada servis pofesional photographer untuk shoot gambar kenangan...sekali aku tanya tau berapa? AUD20 lagi!! Kalau aku pegi dua tiga ke leh la share jugak, ni sorang-sorang pejadahnye. Pokai! T____T


gini la rupa entrance ke exhibition itu


boarding pass aku - dapat orang mati...erk!!


Sepanjang dalam tempat exhibiton ni tak boleh amik gambar langsung, tapi aku kan degil, senyap-senyap aku amik gambar. Ada la jugak 2-3 kutu yang amik gambar macam aku, tapi dorang kantoi kena sound, nasib baik aku licik, maka tak kantoi.

Amaran : Tengok aje tapi jangan komplen gambar huduh pelbagai sebab nama pun amik curik-curik..haruss la!! huhuhu~


replika kapal Titanic


click to enlarge
 clockwise (dari kiri) :(gambar 1 & 2) koleksi barang penumpang kapal yang dijumpai berupa pen, dompet dan syiling, (gambar 3) serpihan badan kapal Titanic yang masih wujud dari dasar laut & (gambar 4) whistle kapal Titanic


Sebenarnya rangka kapal Titanic dalam dasar laut dah hampir musnah disebabkan oleh aktiviti sejenis mikroorganisma yang memakan besi dalam laut. So para pengkaji kapal Titanic buat decision yang depa harus selamatkan sisa rangka kapal Titanic yang masih ada untuk tatapan generasi akan datang. Maka inilah antara serpihan yang berjaya diangkat ke darat. Phew!

Lagi jom layan gambar dalam perut kapal...


suite tidur first class 


 ruang tidur kelas ketiga
(kat sini ada efek bunyi enjin kapal untuk menggambarkan situasi sebenar yang dirasai penumpang kelas ni)


 ruang makan sebenar untuk first class, yang meja putih tu ada display pinggan mangkuk yang penah digunakan oleh penumpang kapal Titanic


replika iceberg yang dibuat untuk visitor sentuh dan rasa betapa sejuknya iceberg ni (yang ni replika je, tak menggambarkan suhu sebenar pada malam kejadian kapal Titanic karam. Suhu sebenar adalah -2.2 celcius)


Ada banyak lagi display yang menarik yang ditontonkan kepada umum dalam pameran ni cuma aku tak dapat nak snap sebab kat mana-mana je ada pengawal exhibition ni duduk. Since aku pun mungkin pertama & terakhir kot berpeluang ke pameran sebegini so aku harakiri je snap-snap sume untuk share dengan sume orang. Baik dak aku?? ^__^

Apapun aku memang berpuas hati sebab dapat tengok satu exhibition artifak yang dibawa naik dari perut kapal Titanic. Mungkin sekali seumur hidup sebab aku pun tak tau exhibition gini sampai ke tak kat Malaysia.

Tapi yang paling susah nak tangkap gambar kat bawah ni la...adui...tersorok-sorok kamera aku, dahla gegar lak tu...aih! Leh cam tak tangga katne ni? Kalau tengok citer Titanic ada satu scene kat sini, waktu tu Kate Winslet nak turun tangga...tangga ni ditiru sebijik macam yang ada dalam kapal, dan nampak tak statue patung kuning kat tangga? Opposite patung tu (which is terlindung) ada patung sebenar dari perut kapal yang dibawa naik (dorang buh dalam lemari kaca so takleh sentuh). Kat sini pun kalau nak bergambar boleh, termasuk dengan pakej harga fotografi yang aku sebut masa awal tadi. Keseluruhan ruang ni memang dibuat semula menyerupai yang asal seperti corak pada lantai, candelier, kubah kat siling, ukiran dan sebagainya. Aku hanya mampu ternganga mulut saja, terpegun.


The Grand Staircase


Lama jugak aku dok dalam ni sebab nak pulun puas-puas kan, tapi memang puas hati sebenarnya sebab jarang peluang macam ni nak ada. Sebelum meninggalkan exhibition ni, aku beli la cenderamata berupa fridge magnet Titanic sebagai kenang-kenangan (gambar lain kali aku tepek). Since aku pun dah spend masa agak lama dalam ni, so bila aku kuar je hari dah gelap dan free tram pun dah takde, apa lagi aku kena la menapak balik ke hostel, hambik ko kurus la aku yang memang dah sedia ada kurus ni, aih!!

bersambung . . .(lagi??)

7 comments:

Opie October 18, 2010 at 1:49 PM  

hahahhahah..naik la traffic belog ko dgn perkataan vogel itewwww.....harus la penuh tabung ayam ko

Opie October 18, 2010 at 1:53 PM  

best nye wehhh fridge magnet titanic..ade lebey tak...wakakakka

fatt October 18, 2010 at 2:19 PM  

opie,
siot jek..aku dah edit perkataan tu..kang kene chop lak blog aku ni..iskk...

ala, FM aku beli 1 je sbb mahai gilo..sori opie..ku tak tau ko gile magnet :(

Leez October 18, 2010 at 2:29 PM  

i tak sempat nak jalan2 ke museum. Time so hectic. Amik tour dari pagi dan balik sampai malam.

Ju Asu Ra October 18, 2010 at 7:21 PM  

waaaaaahhhhhhhhh!! bestnyeeeee!! teringin nak pegggiiiiii.....

fatt October 18, 2010 at 11:11 PM  

leez,
amik tour GOR ke? waaa...envy u :P
hope i dpt pegi GOR jgk one day :)


koq,
jom koq, kita hijack kapal tmpt keje ko...jom!! pastu kita jd christopher colombus :P

Madam Sooyaree October 20, 2010 at 2:42 AM  

wah bestnye dapat tgk pameran titanic. ada yang ala2 jack dawson tak kat sana? :D

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP