tarikh dah dekat, tapi spirit tah ke mana

November 01, 2010


Harini exchange rate kat Wawasan Sentosa menunjukkan AUD1=RM3.05. Mahalnye duit Oz!! Nampak macam takde tanda-tanda akan turun yang pastinya. Tapi nasib baik aku masih simpan lagi saki baki duit dari trip dulu, so boleh pakai balik.

Tempat menginap dah book, cuma bayar deposit 10%, the rest masa check-in (kalau book direct dari website hostel selalunya dia amik full payment). Aku survey hostel kat Hostelbookers, website ni bagus sebab bukan setakat dapat cari hostel yang sesuai dengan bajet, tapi ada review dan komen dari backpackers yang penah tinggal kat situ. Selain dari website ni, boleh jugak tengok kat Hostelworld dan Hostels.com. Review ni penting sebab kadang-kadang ada jugak hostel yang indah khabar dari rupa.

Itinerary kali ni takde sebab nak free & easy, just pusing-pusing dalam Perth city. Paling jauh pun ke Fremantle or Freo (as what the local refers) sebab nak makan fish & chips kat Cicerellos (selain dari tu boleh cuba Kailis). Yang penting sekali aku nak pegi Caversham Wildlife Park sebab dulu aku tak sempat pegi. Nak feed kangaroo makan pastu tarik ekor dia...harapnya tak kena tendang le. Huhu~

my travel companion

Beli masa winter sale, harga asal NZD179.98, ada diskaun 50%
(image from Kathmandu.co.nz)

Kali ni aku bawak Nowaki 32L, brand Kathmandu. Deuter 60L kene tinggal sebab tak larat nak pikul, nak cuba travel light pulak..gitew. Baju pun bawak ala kadar je sebab boleh cuci kan, yang penting ada tuala, sweater, fleece dengan long john. 

ETA pun belum buat lagi, mungkin esok or lusa. Nak masuk Oz ni wajib ada ETA ye kengkawan, takde ETA alamatnya takleh masuk. Barang makanan rasanya tak bawak malas nak declare itu ini, leceh. Harapnya kali ni semuanya smooth dan selamat, Insya Allah. Nampak je aku dah buat itu ini, tapi hakikatnya tak tau la ke mana spirit aku. Ke laut mungkin?

p/s : apsal hati aku berdebar je ni, apapun doakan semuanya selamat ok. btw, takde sape ke nak gi Perth?


11 comments:

❀aRaBeLLa❀ November 1, 2010 at 10:06 PM  

kalo ko tanye aku memang aku nak aje..tapi duit je ntah ke mana..huhu

rara November 1, 2010 at 11:57 PM  

lama ke pegi perth this time? i rindu jugak nak pergi sana lagi sebenanye.. tapi nak pergi visit tempat lain dulu. nanti ada duit lebih baru repeat.

fatt November 2, 2010 at 5:38 AM  

arabella,
tapi cuti ko banyakkk..hihihi :D


rara,
tak lama about 3/4 nights..ada wildflower rasanya skrg. i belum lg ke pinnacles desert..tgkla kali ni kalau sempat..tp btul la, boring gak ripit tmpt sama every year..i pun dah jemu sbnrnya dgn oz dgn nz..

fusherna November 2, 2010 at 9:22 PM  

hehe fatt..untung la if RM1 = AU3.05..makcik kayo la..silap tu..terbalik :)

nampak sgt ko berdebar nak gi perth..hehe..anyway have a safe journey

fatt November 2, 2010 at 10:25 PM  

fusherna,
yela rabe, baru perasan..aku dah betulkan..trima kasih..
nampak sgt aku tgh berdebar ni...bila hg nk balik syd?

Ms AiReEn MoHd November 2, 2010 at 11:41 PM  

ko ni cekau duit dr mane...byk tul duit kesini kesane ko...weh izan atlanta ko ingat tak?die nak no fon ko...die nak travel nak ikut ko katenye...jgn lupe fridge magnet aku fat...heheheheh...selamat berjalan nokkk

fatt November 2, 2010 at 11:59 PM  

nok eryn,
aku rompak bank kelmarin, pastu aku wat part time cuci pinggang mangkuk dgn cuci kandang harimau dan gajah..sbb takde sape nak keja tu so aku ofer diri..hahaha..
aku ingt bdk izan tu..heh, nak ikut aku? aku nk gi mgu dpn dah ni..nti la aku bg no tepon, ha nti la aku bg..
ko ni nak FM je..meh aku beli baju baby utk anak ko..iskk mak dia ni..hahaha..

julianne November 3, 2010 at 4:58 PM  

bestnya nak pi perth. rindu sangat pada cervantes!

lydiarahayumahmod November 3, 2010 at 9:45 PM  

aduh...Smartnya haversack tuh!!!! nak satu...nak satu.....eheheheheh

fatt November 3, 2010 at 9:50 PM  

hi julianne,
meh ripit perth! i pun belum sampai gi carventas..iskk..


lydia,
kalau nak i boleh tlg belikan..nti klu ada ofer/sale kat sana i iklankan dlm blog

Ninie Hanis November 15, 2010 at 6:17 AM  

dah berlepas dah ko ke perth ek?takde pulak ckp kt aku aritu masa ym.apa2 pun selamat pergi dan pulang.harap2 dapat jumpa ko aku balik msia nx month.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP