Menikmati saat-saat akhir sebelum ia hilang

December 26, 2010


Ho Ho Ho...Merry Christmas!


ni pokok Krismas kat tempat aku duduk


Aku tak sedar terpublish entry yang lepas sampai 3 kali....huahuahua~ (lepuk dahi sendiri). Hal kad atm dah setel walaupun takde solution melainkan terpaksa tukar yang baru. Jadi 1 hal pulak nak menghadap muka banker pasal ni, benci betul. Apapun, nasib baik bank lagi 1 boleh activate dan pakai, kalau tak memang aku terpaksa jadi pengemis kat sini...cis sungguh!

Semalam pekan Queenstown mati sebab sume orang pegi beraya...kalau bizi pun sebab ada tourist. Banyak kedai yang tutup kecuali kedai Fish & Chips depan tasik pastu kedai souvenir. Harini business back to normal, kat sini tengah Boxing Day tapi tah ape yang boxing aku pun tak pasti sebab takde pun gelanggang boxing atau Muay Thai kat sini. Sini pekan koboi je, kalau ada boxing day sale pun tak semeriah kat Christchurch. Aku dah masuk 2-3 kedai tapi 1 pun aku tak berkenan nak beli. Kalau ada pun mesti pesen tak semenggah nak buat pakai kat Mesia. Kang mak aku buat koyak jadi kain buruk kat dapor aje...hahahaha~

Semalam ada potluck kat hostel aku duduk, sume penghuni yang nak join potluck kene masak, aku pun masak la jugak, aku buat bihun tomyam. Menu omputih biasala, potato,potato,potato...pork, pork, pork...rimas aku. Tapi akhirnya selepas siap masak aku blah dengan bihun tomyam ke tepi tasik sebab aku naik pening menolak ajakan dorang untuk minum...sedap jugak berkelah secara solo walaupun rasa macam sedih beraya di perantauan...cis! Raya lah sangat kan! Hampeh.


sejuk gila time ni aku tak tipu


bihun tomyam


Lepas berkelah aku trekking kat Queenstown Garden, trek dia memang cantik, pastu ada rose garden kat atas. Memang meriah betul bunga rose kat sini, wangi....cantik...colourful. Kalau ke sini jangan lupa pegi rose garden, tapi timing kene cek la..make sure time Spring dengan Summer..lain time, aku tak jamin ada bunga rose ni ke tak. Ada banyak gambar bunga aku amik, tapi aku buh skit jela ye..kang muntah tengok banyak sangat gambar.


welcome! welcome!


view kat sini memang superb


camni la rupe hutan dorang, macam scene Twilight ke?


yellow rose for friendship


Mak-mak kene kawal nafsu kat sini, sebab aku tau sangat pesen mak-mak ni tangan laju je nak patahkan dahan pokok bawak balik tanam kat umah.. Kan? Kan? Kan? Hehehehe~


sekuntuk mawar merah...sebuah puisi


ni bunga carnation tak silap aku


Minggu depan adalah minggu terakhir aku kat sini, pastu aku tak sure nak buat sebab aku takde solid plan lagi...redah aje. Tapi yang pasti, Insya Allah aku kat Sydney for new year sambil menziarahi seorang kawan yang baru melahirkan baby...and perhaps, anyone who likes to see me..i'll be in Sydney for how many days I have no idea..just email me! 

9 comments:

Mimie.Candy Cane December 26, 2010 at 4:53 PM  

cantiknye hutan dorang..siyes rasa macam citer twilight.. tibe2 rasa cantik macam kristen S..hahahahaah...


nak bihun tomyammm...cuaapp..ngaaaa....

jgn lempang aku..saje nak memanje,hehehe

fatt December 26, 2010 at 5:14 PM  

hutan dorg mmg cantik..tp aku takut gak klu tetiba kuar vampire mati aku..nak menyorok mana pun takleh sebab pokok dia jarang2..tak mcm hutan kita..

ko nak tomyam? bapok tak pedas langsung tomyam ni..potong sungguh..harap masam2 limau je ada..aku suap ko, ko suapla aku balik..aku tgh syahdu ni..waaaa~

nil December 26, 2010 at 7:17 PM  

hutan x da rumput? boleh bwk basikal gini.

❀aRaBeLLa❀ December 26, 2010 at 7:26 PM  

waaa canteknye..anyway camne ko leh ke sana ?biz trip ke?

Ju Asu Ra December 26, 2010 at 8:32 PM  

peh..tasik tu cun..mmg best layan perasaaan kat situ..

fusherna December 27, 2010 at 6:53 PM  

1. boxing day = hari org shopping berkotak-kotak = boxes (aku pun baru tau bila dah dok lama)

2. tepat sekali bab mak2 suka petik bunga..time parents aku dtg hari tu jenuh kitorg sound..pantang lalu rumah org je ada bunga pelik nak cabut bw balik tanam kat msia..believe it or not abah aku x beli apa2 souvenir utk diri dia tp dia beli 3-4 jenis benih bunga bw balik msia..so silap bukan mak2 je tapi bapak2 juga :)

Zilla December 28, 2010 at 10:34 AM  

jeles tgk gambar2 kat sini..cantik giler la fatt..ishh3, bilala agaknya aku nk jejak kaki kat NZ ne?huhuhu

iina December 29, 2010 at 2:43 AM  

Best ye summer time kat sana.. dapat makan bihun tomyam pun ok apa hehehe ala2 melayu siam jek di tengah belantara ;)

Ely Hasrul September 11, 2011 at 2:46 PM  

hutan dorg santek gini sbb cuaca kot la ek. xpon dorg mmg rajin mencantekkan hutan. ke mesian yg jarang sbg nk explore hutan?

aku paling suka boxing day sbb time ade game bola hehe.. aku pon dulu cam ape kes krismas2 nk boxing plak. tp papi ckp boxing day hari mbukak hadiah yg dorg dpt baru la aku tau hahaha

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP