azam 2012

January 18, 2011


Tahun 2011 baru masuk hari ke-18 dah gelabah pikir untuk tahun 2012. Aku ni gile agaknye. Orang kata merancang ni bagus, tapi kalau merancang sangat bila tak jadi boleh sakit jiwa. Jadi aku nak merancang secara runcit supaya boleh menabung dari sekarang. Tahun ni punya aku dah solex kemas jadi takleh nak tambah lagi. Kalau tambah jugak alamatnya aku akan mati tak cukup oksigen. Plan tahun ni aku takleh nak disclose sebab takut tak menjadi, jadi senyap-senyap sudah. Jadi misi 2012 yang perlu dirancang kemas dari tahun ni ialah :


1. Amik lesen diving

Mulakan dengan lesen OW (open water). Buat masa ni aku sorang je, takde geng. Jadi kalau sesape berminat, kita bleh buat group. The more the merrier. Ada banyak info yang aku dapat, sama ada nak buat kat KL atau luar KL, nak dalam pool atau laut dalam. Kalau tanya aku, aku prefer buat kat laut dalam terus, tapi bukan di Mabul sebab laut sana sangatlah dalam (i'm stressing the word here). So mungkin buat di Perhentian atau Tioman. Kalau nak buat kat Pusat Akuatik Shah Alam pun ada, tapi ape kes lompat dalam kolam, bleh feel ke? Bajet bermula dari RM950-RM1300 bergantung pada lokasi. Kalau ada yang interested, email aku, kita together-gather nanti. Buat lesen reramai fun skit, gemuruh pun kurang. Waktu yang sesuai untuk buat OW dari bulan 3 -10 sebab time ni jelah pulau-pulau belah Semenanjung bukak, bulan lain tutup sebab musim tengkujuh. Dan sebaiknya kena ada basic skill berenang, bukan apa, untuk self-confident. Kalau belum tau berenang, pegi cari kelas sekarang. Nak aku suggest pun boleh, email aku untuk contact person.


2. Trip ke India

Buat masa ni baru planning dengan geng travel yang lain. Memula pikir nak pegi hujung tahun, tapi setelah memikirkan jadual yang padat, aku rasa macam kene tunda tahun 2012. Route ape sume aku tak plan lagi, tapi apa-apa hal mesti tengok Taj Mahal. Itu jela pun yang main attraction kat India, ye idok? Bajet aku anggarkan dalam RM2000 tak masuk tiket flight. Tiket kita sambar time promo je nanti, jimat skit.


replika Taj Mahal kat Window of the World, Shenzhen


3. Trip ke China

Kali ni main purpose ke Xian, apa lagi kalau bukan tengok terracotta army. Since balik dari tengok exhibition kat Sydney baru-baru ni, aku rasa macam kene pegi jugak Xian supaya puas hati. Route dah ada, cuma tak tau bulan berapa nak execute. Kalau boleh pegi paling kurang 2 minggu. Bajet pun dalam RM2000 tak termasuk tiket flight. Pegi ikut Beijing (via Tianjin dengan AA), balik ikut Shanghai.


boleh pegi Great Wall lagi sekali kalau ikut Beijing


route lebih kurang camni dan mode of transportation ialah keretapi


Untuk accomplish sume di atas, aku berdoa semoga murah rezeki dan sihat walafiat supaya boleh laksanakan sume plan dengan jayanya. Kalau haritu aku cakap nak gantung beg, tapi nampaknya memang susah, jadi aku turunkan balik beg aku...hehehehe~

22 comments:

Ninie Hanis January 18, 2011 at 7:27 PM  

ni aku hangin ni..tak terselit pun trip ke UK @ europe dlm azam ko.urghhhh tensi tau..

fatt January 18, 2011 at 7:36 PM  

ninie,
erk..haha..pecah lobang..ala ko lama lagi kat UK tu..aku masukkan UK dlm azam 2013..huhuhu...aku klu nak pegi UK, aku kene pegi lama kurang2 lebih dari 1bln baru leh puas..kalau pegi UK jgk bermakna tu jela projek 2013 aku sbb UK mahaiiii...bocor poket aku :P

dun wori..UK mmg dlm list aku. 2013!! :)

Inah January 18, 2011 at 8:14 PM  

alang ke UK..ajak la aku skali..mau melawat kawan aku di Paris :D

Fizah Mohamed Tan January 18, 2011 at 8:22 PM  

wah...interesting la fatt...nak join gak amek diving license.hehe...trip India pun best, ni yg group melancong dalam forum cari tu kan? menarik2..

❀aRaBeLLa❀ January 18, 2011 at 8:52 PM  

gi uk nanti boleh la hallo-hallo aku..aduh teringinnya nak ke sana lagi..

fatt January 18, 2011 at 9:46 PM  

inah,
kalau 2013 ko ada kat mesia bleh la pegi sama..aku nak jumpa blogger kat sana..kalau dia ada lagi :)



fizah,
klu ko berminat then tahun depan kita buat sekali..keep in touch ok! senang aku nak kontek ko bila dah dpt quotation :)
yg trip india ni kami tak plan lg nak pegi bila..memasing dah surrender utk thn ni..full! :)



arabella,
ko nak ikut jgk ke? 2013 still long way to go..byk masa lg utk kumpul duit :)

Ninie Hanis January 18, 2011 at 11:23 PM  

2013 ialah tahun visa aku tamat.haha..sape cepat meh visit aku sblm aku chau..kalau ada rezeki PR la nanti.kalo tak bye2 uk la..huhu.

zany January 18, 2011 at 11:34 PM  

kalaulah takde comitment lain, nak juga join, bestnya.....

iina January 19, 2011 at 12:02 AM  

Azam 2012 dah keluar hehehe.. sat gik 2013 pulak.. Aku confirm kalau dah balik mesti xde masa nak jejln dah.. tapi kalau ada masa nk gi jejln tuh better p.. ;)

fatt January 19, 2011 at 1:06 AM  

ninie,
awal or hjg thn visa tu tamat?
adeh..gue tertekan T____T



zany,
klu takde komitmen join aje..lmbt gi thn depan. aku saja aim dr thn ni.hrp2 menjadi :)



iina,
2013 gi UK. klu hg ada lg bleh mai glasgow :) agak2 ada lg x?

nenektua,  January 19, 2011 at 8:56 AM  

india tu banyak lagi la tpt yang best selain taj mahal. antara yang best

1.golden triangle (delhi - agra - jaipur)

2. kashmir - ada ladang tulip, kawasan sejuk ni. boleh main ski. (ko kan dah terer main ski. ekkeke)

3. shimla - boleh main ski gak kat sini.

Katak Ijau January 19, 2011 at 9:08 AM  

weh fatt...
experience aku pegi India 5tahun lepas, at first before gi mmg rase sgt la tak best...apsal la dlm byk2 tmpt india yg family aku nak pegi??
tapi...bila dah sampai sana, aku suka la India...mybe sbb aku suka tgk building architecture, culture, etc...building2 lama dia sgt gah dan cantik..biasa tempat tarikan India ni Jaipur (pink city), Agra (off course Taj Mahal), Delhi (byk tmpt bleh pegi) and Mumbai (bollywood) lah. Or ko bleh gi sampai ke hujung India..tempat yg dekat2 ngan Tibet tu...ade mountcap yang bersalji gak. Tapi India ni kotor sket la..and sangat panas too (aku pegi tu time tgh tahun). Ade opismate aku, melayu la..nak gi travel India for 2nd time this Feb.

h a n i e January 19, 2011 at 11:20 AM  

oi..oi...lupe ke...ape sdh jd plan ke Geumgang University, Korea..?? bukan kita nk apply utk 2012 ke?
hahahahahah

Opie January 19, 2011 at 2:00 PM  

pergghhhh...dasat beb ko nye plan..aku minat gak nk amek diving lesen..laki aku pon tgh plan2 nk amek jugak...tp tatau bile...huhuhuhu...nk dive kat balik papan...

fatt January 19, 2011 at 5:50 PM  

nenek,
ladang tulip itu nmpk mcm menarik..sbb nak gi europe tak tau bila kan..ko rasa bulan ape yg sedap sejuk2 tu...aku takmo pegi taim panas..tak syok peluh2 nak jalan pun tak sedap. mcm gitu aku gi sebulan pun tak puas..huhuhu...aku menunggu repot ko nanti..pas balik sana sharing2 ye :)



naim,
ko buat aku makin teruja beb nk gi india. memula aku pun tak penah pikir nak gi india but then aku rasa why not kan! although aku clueless ape yang menanti aku di sana, but hopefully it will be a trip to remember. thats why aku hrp geng2 trip aku ni sekepala supaya takde yg swing time jalan. sbb pegi bkn kejap..lama. ada kengkawan aku gak nak pegi this feb, tp aku tau pun dah lambat..so aku post this trip next year. insya allah :)



hanie,
gue mau apply jadi sensei kat nihon!! kalau tak dpt baru aku pokus pada Guemgang Uni...hehehe :P
oi oi! ape citer trip kuria ni..senyap sepieee aje kome2 ni..



opie,
kalau nak jum kita pegi buat sama2 kat perhentian..nak???? aku buat sesorang takde geng ni aku takmo la..tak best...gemuruh lebih. amcam? cuba ckp pd hb ko..tahun depan!

rara January 19, 2011 at 10:30 PM  

fatt.. jom la amik diving license this year. insya allah i'm taking it this march kot. nanti bleh kita gi dive same2.

Solihin Zubir January 19, 2011 at 10:36 PM  

fatt ni sebenarnya tourist guide ke hape?
smpai nk amek lesen diving..
dasat la..
jeles tgok fatt bley pusing dunia..

fatt January 20, 2011 at 2:03 AM  

rara,
dis year i dah pack la dear..u nak buat katne tu? nanti share info leh? i tgk cari pakej yg sesuai dan berpatutan ni..ada info share sama i k? tq :)



solihin,
aku bukan tourist guide la hahaha..aku mmg berminat nak amik benda ni sbb nak explore dasar laut. klu ko nak buat lesen diving joinla aku..reramai leh dpt lagi murah :)

shah_rule January 20, 2011 at 9:50 PM  

maybe nak, x confirm sbb takot xde cuti...dh confirm tarikh nanti gtau la.. hehe

Traveller's Anatomy January 21, 2011 at 4:54 PM  

no 1 - saya SOKONG
no 2 - saya SOKONG JUGAK
no 3 - saya SOKONG JUGAK JUGAK

Fizah Mohamed Tan January 23, 2011 at 10:27 PM  

ok cun fatt....nanti ko da nk amek diving license tu ko roger2 aku ek, contact aku kat blog pun boleh,hehe...

SueAnnie December 12, 2011 at 11:22 AM  

saya nak ikut either one..

India or China..

contact me ok..

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP