entry penutup 2010

January 02, 2011


Ini merupakan entry penutup 2010 yang mana dijadikan pembuka untuk tahun 2011 dan mengambil masa jugak untuk menaip. Sepatutnya entry ni di publish by end of December tapi setiap kali jari aku landing kat kibod kompiter, saat itulah idea pun hilang. 

Sepanjang 2010 takde apa yang memorable untuk dikenangkan sebab perjalanan hidup aku mendatar je. Apart of that, banyak masa telah dihabiskan dengan travel dari awal tahun hinggalah sekarang. Waktu menaip entry ni aku realize something...aku rasa perasaan excited nak explore sesuatu tempat tu semakin berkurang tak macam waktu aku mula-mula start dulu. Macam siang tadi waktu aku jalan-jalan tengok Opera House dengan Sydney Harbour Bridge, tiba-tiba terasa macam "Hurmmm~", cam gitu sekali...aneh.


sydney harbour bridge @ summer 2010


Perasaan yang sama jugak aku rasa waktu berada di Queenstown. First time ke sini masa Spring 2009 aku suka gila tempat ni sampai countless time aku mention dalam forum how wonderful Queenstown is, but after staying there for 3 weeks, aku rasa macam "Dats it. I had enuff of Queenstown!". Aku rasa macam dah boleh jadi Mayor of Queenstown sebab tiap-tiap hari aku akan tawaf pekan kecik tu sampai dah tak tahu nak pegi mana lagi. Ada sekali tu guest hostel cakap aku macam dah lama gila stranded kat sini, yup..aku agree yang aku nampak macam dah "lama" sangat kat situ sebab 1 hari di Queenstown equal to 1 week, begitu punya slow masa berlalu.... Tapi kat sinilah tempat yang betul-betul tinggalkan kesan kat aku. Pengalaman yang aku rasa masa kat sini susah aku nak compare dengan pengalaman yang aku rasa masa travel sebelum-sebelum ni.  Pada aku setakat travel sebab nak bergambar sakan pastu tayang kat kengkawan dalam fesbuk baik takyah, buruk perangai. Buat penat kemas barang dalam beg berbondong-bondong pastu ape pun tak belajar. Kalau dulu aku travel sekejap dalam 3-4hari dah balik rumah, but the moment I arrived, I regret not staying longer coz I got nothing and I learn nothing. Pastu aku tukar strategi, trying to stay as long as possible untuk lebih faham tempat tu and since then, aku satisfy. Aku rasa lain, sangat berbeza.

Tahun ni jugak menyaksikan life aku upside down macam gempa bumi dari segi relationship, friendship dan segala jenis ship. I'm still mending all the broken parts and gather all the missing pieces. I'm not perfect and will never be, but I hope we could stay together through good and hard times. Aku akui aku memang unpredictable dan cepat jemu. Kalau aku dah bosan cara A, aku buat cara B. Dan aku tak kisah kalau orang suka ke tak sebab aku akan cuba accomplish apa pun sebab aku takkan senang hati kalau aku tak dapat apa aku nak. Kadang-kadang aku irrational, just deal with it.

Akhir sekali hujah penggulungan ialah aku rasa macam mimpi tahun 2010 dah habis sebab harini dah 3 Januari 2011 dan aku masih tak rasa apa-apa pun apart from lagi 3 bulan umur aku akan meningkat. Well..tahun ni adalah seperti tahun-tahun lepas yang mana aku just go with the flow dan tak aim apa-apa. I just live my life to the fullest dan tak payahla nak azam itu ini sebab pada aku kalau nak buat something tu buat jela. Jangan biarkan azam menghantui hidup anda sepanjang hayat....

Mengimbas kenangan berharga di Queenstown...thanks a lot to Fiona, Nikki and the rest for giving me the chance to be part of the family. Big hug!


setting mesti tip top!


ni hasil kerja tangan aku. ko ingat senang nak setting cadar cam gini? 
segala flat sheet tak masuk duvet lagi. ko tau landing je!


notakakiayam : lesen keta aku mati hujung bulan ni. perlu ke aku meletakkan azam untuk renew?  

7 comments:

HiRa January 2, 2011 at 10:30 PM  

mmm...same like me..thun 2010 byk memory yg bt aku mnitis airmta..but life must be goes on buddy..ape yg blaku ade hkmahnye,aku pcya akn ada kbaikn yg blaku ats apa yg kta lalui..

p/s:hg perlu renew lesen tuh.hehee~~

fatt January 2, 2011 at 11:51 PM  

beb, aku tahu ko mmg tabah orgnya dan kadang2 aku rasa it's not fair to u..hanya Allah yg lebih tahu kerana Dia yg merancangkan sume ni pd kita hambaNya. i hope 2011 will bring u happy life, prosperous and more luck. hope both of us will find land of happiness after swimming through the hardest part in life.

fusherna January 3, 2011 at 6:25 AM  

as for me fatt, after almost 2 yrs dok negara org ni, i realize one thing..'the grass is greener on our side' & i appreciate our land ever more. anyway, am glad to know that u have moved on & may the new year brings you much love and success insyaAllah!

iina January 3, 2011 at 2:36 PM  

Yeah.. kalau kita travel kita ada byk masa.. why not kita stay lama.. tapi cam aku kalau travel tak dapatlah nak lama2.. pada aku dapat stay kejap.. n visit mana yang penting oklah.. tp once ko ada family.. byk faktor nak kena fikir..

Pada aku nak belajar culture well of course bila dpt p tmpt tuh then u learn.. but sometimes.. aku belajar gak culture org without aku perlu pergi negara org.. tipsnya.. communication dan rajin bertanya.. kdg2 kalau kita duk 1 place eventhou longer.. but we don't live in the community we still don't learn anything.. and sometimes eventhou u live in different places.. but u hv friends from many country.. u learn alot.. pasal tempat asal diorg walaupun x p pun tmpt tuh..

But believed me lah.. u travel and u stay hidup.. keje kat 1 place tuh barulah u betul2 learn culture tuh.. kalau kita just duk travelling dan just in out the place just for visiting.. tak banyak u learn.. but if u work.. or study there.. and u have to live there.. then.. u'll know.. how bad or good the place is.. itu jek aku leh komenlah.. then u know.. how good is yur country ;)

Takpe.. ada azam atau tidak itu bukan ukuran nak masuk tahun baru.. azam bila2 boleh buat.. yg penting plan what u want to achieve InsyAllah..

shah_rule January 3, 2011 at 3:33 PM  

fatt, btol ke kalo drive kat NZ xyah gune lesen international.. sbb die kate syarat die kene detail dalam english kan kt lesen kite.. cmne r?

rara January 3, 2011 at 6:10 PM  

fatt, i feel u. sometimes bila travel tu, dah takde perasaan excited sangat. but i guess that's bcoz i was lonely. yelah.. travel sorang2.. kalau ada something interesting, takda siapa kita nak share the feeling. agak sedih jugak la.
anyway, happy new year babe! hope 2011 brings the best in everything for us :)

Ju Asu Ra January 3, 2011 at 8:01 PM  

bagi aku azam hanyalah separuh dari motivasi diri..

yang penting niat hati kita sendiri..

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP