Hong Kong : Avenue of Stars & Symphony of Lights

January 29, 2011


Avenue of Stars yang terletak di Tsim Sha Tsui promenade (sea front walk) dibina bagi mengenang jasa para penggiat filem di Hong Kong. Di sepanjang promenade ini terdapat Walk of Fame (diadaptasi dari Walk of Fame Hollywood) yang membariskan artis terkenal Hong Kong antaranya seperti Jackie Chan, Jet Li dan Datuk Michelle Yeoh. Di sini juga terdapat banyak ukiran seperti set filem, replika award dan macam-macam lagi yang aku tak reti nak sebut. 

Ramai pelancong-pelancong luar yang datang ke sini tak kira siang malam, tapi paling pack waktu malam sebab ada Symphony of Lights. Sepanjang berada disini boleh tengok muka-muka excited nak bergambar kat walk-of-fame artis pujaan memasing. Semua tersengih lebar, walhal baru amik gambar dengan bekas tangan je, belum orangnya. Kalau artis pujaan tu hot, contoh Jackie Chan, kene sabar lebih sebab queue dia panjang. Aku datang waktu malam memang tak de "chan" langsung nak amik kat walk-of-fame Jackie, so kene datang pepagi sebab orang tak ramai. 


kat nate dua ekor ni kalau malam punye la payah nak amik gambar


tangan pun jadi la


nate Aaron Kwok ni hensem dok?


nate kapal layar merah ni jugak yang menarik perhatian aku


Aku pegi sini siang dengan malam sebab nak rasai pengalaman yang berbeza. Waktu siang tak berapa cantik sebab pandangan ke seberang pulau agak terbatas sebab line tak berapa nak clear (jerebu kot sebab macam berasap je langit). Kalau waktu malam memang cantik sebab bangunan-bangunan pencakar langit yang terletak di seberang pulau berpesta lampu. Time ni boleh la nak test kamera memasing!


view dari Tsim Sha Tsui ke seberang pulau


kapal trademark Hong Kong


bukan kapal cruise je lalu sini tapi kapal angkut pasir pun ada


Bruce Lee disumpah menjadi batu


pompuan ni pun kene sumpah jadi batu


alat mengerat tengkuk


Untuk ke sini dari Tsim Sha Tsui (TST) kena lalu ikut underground tunnel di sebelah Sheraton Hotel dan bypass dalam Sogo (refer link ini untuk map). Seingat aku takde lintasan pejalan kaki ke sini, jadi kena lalu ikut tunnel. Tapi kalau dari lain-lain tempat selain TST, kena naik MTR turun di stesen TST dan jalan hingga ke East TST. 

Pada setiap malam kawasan Arena of Stars akan dibanjiri oleh manusia kerana tepat jam 8pm selama 15-20mins ada pertunjukan laser show atau Symphony of Lights. Sebenarnya takde apa yang special pasal show ni sebab ia hanyalah sebuah laser show berserta iringan muzik sambil ada suara perempuan sebut nama-nama syarikat yang participate. Tapi dah alang-alang ke Hong Kong layankan aje show ni walaupun sekali. Dalam 10 minit pertama aku boleh layan lagi, tapi masuk je minit ke-11 kaki aku dah mula gatal nak berjalan, tapi aku pakukan aje sebab bukan selalu boleh dapat peluang camni. Ye dok?

Setiap hari berbeza bahasa yang perempuan tu cakap. Hari Isnin, Rabu dan Jumaat dia cakap English, lain-lain hari selain dari hari yang aku sebut tu dia cakap Cina.

Selain menonton laser show dari promenade Arena of Stars, boleh jugak tengok dari Wan Chai dekat tugu Golden Bauhinia atau masa naik feri crossing di Victoria Harbour. Tapi spot terbaik setakat ni aku rasa kat area TST sebab boleh nampak bangunan pencakar langit di seberang pulau. Kalau dari sebelah Wan Chai (pulau) overlooking ke TST takde banyak bangunan pencakar langit yang cantik, so agak kurang menarik.
a

4 comments:

iina January 29, 2011 at 4:39 AM  

Wah cantiknya hongkong time waktu malam.. mesti happening kan ;)

fatt January 29, 2011 at 6:54 AM  

mmg cantik sbb banyak lampu lip lap. cni tmpt dia agak happening, much like spore :)

Ninie Hanis January 30, 2011 at 7:32 PM  

bestlah hong kong..terkenang zaman sek ren suka tgk hong kong soap opera petang2.sampai bleh phm sikit2 la kantonis.nak2 plak sek cina,minat habis kt pelakon hong kong mcm aaron wkok dgn ekin cheng..haahaha!

Traveller's Anatomy January 31, 2011 at 1:34 AM  

ok, next destiantion is HK! hehe...

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP