Hyden : Wave Rock (Part 1)

January 25, 2011


[Map] Perth - Hyden


Wave Rock adalah antara fenomena semulajadi menarik yang terdapat di Hyden, Perth. Ia terletak sejauh 340km atau lebih kurang 4jam memandu ke timur Perth melalui Great Eastern Highway dan yang menarik tentang highway ni ialah tiada tol. Sepanjang perjalanan agak sedikit bosan sebab view yang ada hanya pokok dan ladang gandum (ini kawasan Central Wheatbelt iaitu kawasan di mana penanaman gandum yang terbesar di Australia). Memula aku fikir semua tu ladang terbiar sebab nampak macam banyak lalang mati, tapi lepas berhenti dan observe betul-betul, rupanya pokok gandum. Pertama kali dalam hidup aku tengok pokok gandum, selama ni aku just kenal tepung gandum je..hehe. Cuma boleh tengok dari jauh sebab kawasan ladang dipasang pagar kawat dan kebanyakan pagar kawat kat sini jenis elektrik untuk halang binatang terutama arnab liar dari masuk dan merosakkan tanaman. Kalau tengok sume ladang-ladang kat sini nampak tersusun dan kemas sebab setiap ladang bersebelahan dipasang pagar jenis besi/kayu yang tinggi takat pinggang.

Pernah tak baca pasal rabbit proof fence yang dipasang di Western Australia? Pagar ni dibina untuk mengawal kemaraan arnab-arnab liar sebab pada suatu ketika dulu terlalu banyak sangat sampai jadi ancaman kepada para petani sebab arnab-arnab ni suka merosakkan tanaman. Pagar ni takde kena mengena dengan pagar yang tuan ladang pasang, totally different. Anyway, aku pernah terjumpa sekor arnab liar masa masuk laluan berhutan kat sini dulu, saiz dia besar gila macam kucing. Aku tak sure arnab ni ke yang dimaksudkan atau ape.


[Gambar] Rabbit Proof Fence di Western Australia




bulat ye mata dia


Kalau lalu di kawasan hutan-hutan tepi jalan raya kat sini boleh perasan ada signboard tulis dilarang bawa pet masuk ke hutan sebab pihak hutan ada letak makanan beracun untuk mengelakkan kucing hutan yang liar dari melintasi border tersebut. Yelah, kang bawak pet tetiba dia pegi makan plak umpan tu confirm mati la jawabnye.


luas mata memandang, tapi kalau keta rosak tengah jalan susah le
*yang kuning tu la gandum


Sepanjang perjalanan melalui Great Eastern Highway memang susah nak nampak rumah orang kecuali bila masuk pekan-pekan kecil. Itupun nampak rumah je, orangnya tak tau pegi mana. Maybe orang sini suka terperuk dalam rumah kot. Kadang-kadang rasa macam kat ghost town pun ada. Pada aku Perth memang totally different dari Sydney dan Melbourne, sebab kat sini suasana dia lebih kepada outback. Kalau sukakan suasana outback, rileks, Perth memang tempatnya. Itu pendapat peribadi aku sebab aku tak penah lagi sampai Adelaide, Gold Coast, Tasmania, Darwin dan lain-lain state.

Suddenly, mata aku tertarik dengan objek kincir angin yang ada kat ladang gandum. Terus parking tepi jalan, amik gambar.


macam dalam pilem koboi


Tapi yang aku tak tahan, banyak gile lalat. Boleh jadi bergaduh dengan lalat, siyes aku tak tipu. Kadang-kadang adegan tepis menepis lalat ni dah macam dalam citer Mr. Bean. Kan ada 1 episod yang dia pegi piknik pastu ada sekor lalat yang degil tu? Haaaa...cam gitu la aku..hahaha~ Ops dah off topik, so balik ke topik asal. Asal keluar je dari city center, masuk kawasan outback, mesti banyak gile lalat. Aku takde scientific explanation tentang kehadiran lalat-lalat ni, bukan sekor tau, tapi segerombolan lalat. Eh chop!, walaupun blog aku ni nama dia cam gini, tapi aku mandi tau! Aku punye teori, mungkin omputih tak suka mandi, jadi bila lalat ni bau aku yang mandi, dia tertarik. Logik kan teori aku?


restoran + pam minyak. jangan confuse


Setibanya di pekan Hyden, aku berenti isi minyak full tank sebelum sambung memandu lagi 4km untuk ke Wave Rock. Tujuan aku isi minyak full tank sebab pas balik dari tengok Wave Rock aku nak terus ke tempat lain, jadi tak perlu masuk balik ke pekan Hyden sebab laluan dah lain. Aku dah lupa sama ada aku penah sebut ke tak benda ni, tapi harga minyak dalam city center dengan suburb memang jauh beza. Kat suburb lagi mahal. Tapi ape-ape hal pun Rule No. 1, isi minyak full tank sebelum memulakan perjalanan sebab kat sini lokasi stesen minyak antara 1 sama lain agak jauh especially luar dari city center. 

Selesai isi minyak, perjalanan diteruskan ke Wave Rock. Teruskan memandu sampai jumpa signboard ni...



Bersambung di Part 2....


notakakiayam : ciss..mana la kan gambar Wave Rock? sabo yeop! sabo! bagi saspen dulu..hehehe~

13 comments:

Lady of Leisure January 25, 2011 at 10:17 AM  

panjang giler fence tu.. hehe.. rabbit tu jinak tak? :D

h a n i e January 25, 2011 at 12:36 PM  

psssttt beb...nk ikut g India..hahaha
couchmember ade dekat Uttarakhand..lawa gile ok tmpt dia..hehehe

fatt January 25, 2011 at 1:37 PM  

lady of leisure,
rabbit tu jinak..tp liar..fence tu mmg pjg..makan tahun jgk nak siap :)



hanie,
ni apekehe mike cerite psai india kat entry perth? mike nak kene cubit? klu mike nak ikut teman gi india, boleh je, ate nti teman numpang jugek le ye tido di ghumah CS mike bleh?

h a n i e January 25, 2011 at 2:06 PM  

ate..teman maleh benor nk g entry rancangan masa depan mike tu..hahaha teman komen aje le dekat sini..ikikik

weh..bulan 3 ni agak2 mike dekat mana..matta fair nt mari le KL...dh plan nk g ngan koq..cari tiket murahhhhh..hehehe

iina January 25, 2011 at 7:15 PM  

Aku suka tgk outback.. teringat masa driving from Anddorra melalui pergunungan selatan perancis masuk ke sempadan Spain untuk ke barcelona.. masuk jek spain terbentang luas ladang2 gandum dan anggur.. memang seronok giler.. Aku mmg suka tgk kawasan luar bandar.. I think Australia nie mmg kena pergilah.. dapat driving lagik memang best..

Teringat arnab liar kat universiti lama aku kat edinburgh.. selalu main nyorok2 balik pagar ladang gandum hehehe.. uni sekarang tengah bandar mana de binatang.. kereta bas lori byk ler hhehehe... Kalau camni gayanya p autralia tiap tahun pun best hehehehe ;)

fatt January 26, 2011 at 2:00 AM  

hanie,
mike ni spammer! hahaha...teman gurau aje mike jgn amik ati ye :P

bln 3 ni kalo teman gi ke key el teman bgtau mike..bleh kite togeder-geder dgn koq. pastu teman nak suh dia bawak kite pegi port klang tu...teman nak tau gak ape yg best kat sane :)



iina,
perth mmg totally lain dari others state dlm oz..mmg kene pegi kalau u sukakan nature..personally, i pun suka perth..i tak berapa suka sydney & melben bcoz i pun dok kat city..rasa tenang je pegi tgk tempat luas saujana mata memandang ni..tp dah byk kali gi perth rasa tak larat dah..nti u pegi u tau la nape i cakap pasal lalat ni..mmg anoying..hahaha :D

kat perth ni pun, bila keluar skit kwsn rural tu, bleh nampak kangaroo liar, arnab liar..tp dorg cepat gile lari..tp comel betul :D

Traveller's Anatomy January 26, 2011 at 9:08 AM  

now i understand nape org kate Perth bosan and xde ape2. sbnrnye dia xde city life sgt tapi nature wise superb kan. so, org tu kesimpulannya xsuke nature.

p/s: i have personal affair ngan clouds. boleh jatuh cinta tengok. they just look gorgeous in perth, cotton candy clouds :)

azieazah January 26, 2011 at 10:39 AM  

Bestnya catatan perjalanan begini. Leh gak tengok negara orang, nak pegi sendiri, ntah bila lerrrr...

Solihin Zubir January 26, 2011 at 4:30 PM  

perghh.. besh giler...
mcm kt dalam filem plak aku tgok pic yg kt tepi2 ladang gandum tu.. ehehhe...

fatt January 27, 2011 at 4:40 AM  

byya,
the clouds here is really nice, langit sangat2 biru dan bersih..sometimes tgk clouds aje dan happy :)

i personally like perth coz i suka nature..kalau building i just suka ancient buildings, yg moden i tak minat..but i think u'll love perth. only ppl who loves nature will love perth :)



kak azie,
rajin tu dtg sekali sekala akak..nak mula menaip tu perlukan semangat...huhu.. ada rezeki akak nti smpaila..insya allah :)



solihin,
yup..mcm filem koboi..tp tmpt dia lengang..kalau nak guling2 atas jalan pun takpe sbb kereta tak byk lalu..hehehe :)

kemang~ July 20, 2011 at 10:19 PM  

fatt, mike guna kamera ape ye? tobat lawa awan die, huhu

fatt July 20, 2011 at 11:52 PM  

kemang,
teman gune canon ixus ajenye yeop. tapi kat cni mmg awan2 nye lawo..langitnye beghesih, bighu je mate ni menengok..

kemang~ July 21, 2011 at 12:51 PM  

ooh,,cantik teman nengok nye..teman nak beli ixus je lah, teman tak dok duit beli dslr, kuikuikui..canon ixus ape? ixus ni byk jenis wooo...

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP