Melbourne : Last day

January 18, 2011


Out of nowhere tetiba aku rasa nak habiskan cerita pasal Melbourne. Lama dah aku peram dalam draft, baru tadi jumpa..hihihi~

Link ke entry sebelum ni :

Melbourne : Day 1
Melbourne : Day 2 (Part 1)
Melbourne : Day 2 (Part 2)
Melbourne : Day 3 (Part 1)
Melbourne : Day 3 (Part 2)
Great Ocean Road
Melbourne Hostel


Harini adalah hari terakhir aku di Melbourne. Aku tersedar agak lewat, ada lagi 1/2 jam nak check-out, memang kelam kabut mandi dan mengemas. Cadar semua kena tanggal dan drop kat bakul depan lif. Selesai urusan check-out aku mintak kat reception nak letak barang kat luggage room. Memula aku pikir nak pindah balik kat Kingstreet Backpacker sebab masih ada lagi 1 malam tapi macam tak larat pulak nak angkut barang, lagipun esok pepagi nak naik flight ke New Zealand. Lama jugak aku termenung pikir, lastly aku decide tak jadi nak check-in kat Kingstreet Backpacker, so aku decide nak letak je barang kat luggage room di Greenhouse Backpacker (since it's free, baik aku utilize habis-habisan). Aku col airport pick-up dan mintak dorang pick ke airport malam tu. Arangement dibuat dan dorang akan pick-up pada jam 9.30pm. FYI, waktu yang aku amik tu adalah pick-up terakhir untuk shuttle bus from hostel ke Southern Cross Station. Kalau tanpa pick-up, bus ke airport dari Southern Cross Station ada 24jam, kan barang aku banyak..so aku malas nak sewa teksi. Kat sini teksi mahal ye, bleh muflis kalau naik teksi.

Selesai urusan pick-up aku keluar dari Greenhouse Backpacker ke Federation Square. Tempat ni dekat je dengan hostel, tak sempat nak penat dah sampai. Waktu ni hujan renyai-renyai dan cuaca agak sejuk (note : aku pegi time Winter, jadi memang sejuk).


Flinders Street Station


St. Paul Cathedral


ACMI


bijik mata sape yang tersembul ni??


cacing belang!


melbourne is city of art, sume ceruk penuh dengan art, tengok jela pavement ni


pakcik ABO ni tengah ajar camne nak tiup daun kasi bunyik
sume orang pakai baju sejuk. memang sejuk pun waktu ni, siyes


Ada banyak bangunan menarik sekitar Federation Square seperti Flinders Station Street, ACMI (Australia Centre for the Moving Image) dan NGV. Aku cuma keluar/masuk bangunan dan amik-amik gambar, pastu terus ke Hosier Lane, lorong ni terletak opposite dengan bangunan NGV, tak jauh pun. Apa yang menarik kat sini ialah wall graffiti.


lokasi Hosier Lane


Menarik jugak Hosier Lane ni, lebih banyak wall graffiti dari Union Lane. Jalan kene mendaki sikit, agak menyampah nak pasang tripod sebab surface tak flat, so aku just tenggek kamera kat mana-mana asalkan boleh. Aku malas nak bercerita so aku letak gambar jela ok!


eat . pray . love ???


awan larat


if these walls could talk


cam muke Ida Nerina kan?


Aung San Suu Kyi - Pejuang Demokrasi Myanmar


sekolah mana ajar kangaroo kaler pepel? hancor!


nampak scary lane ni tapi sumpah sangat bersih takde sampah


land of elephant..Thailand!


door to hell...maybe?


who love quantum universe?


Ramai orang yang lalu lalang kat sini, yang minat pada graffiti pun ramai, aku suka gak tengok benda ni walaupun tak faham apa yang cuba disampaikan oleh si pelukis. Bagi peminat arts, it's highly recommend, kene jenguk. FYI, lokasi street art selalu berubah dari masa ke semasa. Ada sesetengah tu dah hilang segala hasil graffiti sebab dah kene sembur dengan cat baru. Apapun, happy hunting dan tanya aje bebudak graffiti kalau nak tengok lebih banyak lagi.

Selesai di Hosier Lane, aku kembali semula ke GPO dan pose atas dompet giant coz haritu tak dapat sebab ada mogok waktu tu. Kalau ke Melbourne wajib amik gambar atas purse ni ok, kang balik tak meroyan.


harap pasni tersepak beg duit besar penuh dengan $$$$


Dalam entry sebelum ni aku penah cakap tak puas lagi pusing Melbourne Museum so kali ni aku ripit balik, mestila ripit sebab museum ni besar, ada banyak lagi seksyen yang tak sempat aku terjah masa tengok Titanic Exhibition aritu. Tapi klu nak masuk kene kuar AUD8, adoi..sayangnya duit...so aku pun pikir taktik ape aku nak pakai ni supaya leh masuk free. So tadaa! Aku pun buat-buatla nak simpan barang kat cloak room cam haritu dan pas letak tu aku loloskan diri la...senang je rupanya...aku ingatkan susah. Oit, jangan tiru ape aku buat okeh! Aku takpe, sebab semalam aku pegi dah lewat petang so tak acila sebab tak sempat masuk muzium...kih kih kih!

Aku pun nak buat second attempt ke pameran pembiakan, okeh, muka kene buat ketat sikit. Zass..sekali aku masuk nak jadikan cerita ada 5 orang budak lelaki (aku rasa student Malaysia) tengah lepak-lepak ketawa dalam tu... Alamak kantoi..dah merah padam muka aku menahan malu. Aku tak tau nak sengih ke apa sebab dahla jumpa kat tempat pembiakan dengan sekeliling tu gambar orang telanjang bulat. Malu kan, tapi wat bodo jela. Hohoho~ Btw, muzium ni sangat besar dan ada banyak seksyen, kene amik masa hampir separuh hari kalau nak betul-betul explore tempat ni. 

Aku tepek ala kadar jela yek sebab aku malas nak sort gambar. Jangan harap aku nak tepek gambar tak senonoh tu. Aku tangkap, tapi pastu simpan dalam hati. Hahaha~


 replika rumah lama dekat kawasan ghetto di Melbourne


sempit tapi cam kiut pulak


memang daif, bumbung bocor lagi tu


Malam tu lebih kurang kul 9pm aku pun tunggu kat pick-up point yang dijanjikan dan dari situ aku naik van ke Southern Cross Station dan kemudian transfer naik bas untuk ke airport. Malam tu aku tido di airport sebab takut miss flight esok pagi ke Auckland. Kalau ikutkan, ini adalah pengalaman ketiga aku tido di airport, memang dalam hati aku bebetul berserah kalau barang hilang or kena rompak ke aku redha. Aku pilih port bawah cctv kat belakang check-in counter di Domestic Terminal. Saje aku pilih sini sebab waktu malam takde flight yang landing, tak busy dan bising macam kat International Terminal. Syukur alhamdulillah aku tido dengan nyenyak dan takde satu barang ataupun sesen pun duit yang hilang.


tido atas bench camni memang tak sedap, berat ke sakit badan sudahnye


Untuk yang bercadang ke sini, aku ada info yang berguna especially untuk muslim traveller. Sebenarnya ada prayer room dalam Melbourne Airport, dekat tingkat bawah antara Domestic dan International Arrival. Tapi malam tu ada orang dah lepak tido so aku tak masuk. Ada tempat wudhu dan sejadah lagi dalam ni. Sila rasa kagum sekarang. Bukan senang nak jumpa proper surau kat tempat omputih, lelagi kat tempat public camni. Jadi sila manfaatkan sebaik yang mungkin.



sembahyanglah sebelum anda disembahyangkan


Esok paginya....



Dengan ini habislah cerita pasal Melbourne. Sekian.

7 comments:

baincardin January 18, 2011 at 8:21 AM  

gambar² ni best utk diHDRkan! yay! ^_^

baincardin January 18, 2011 at 8:21 AM  

semua graffiti tu cun giler! ")

Inah January 18, 2011 at 8:15 PM  

apekah..aku tak amik gambar pun kat purse tuu..kena g lagi skali la mcm nii..dah bape kali aku g melben x taw :P

fatt January 19, 2011 at 12:33 AM  

baincardin,
HDR tu ape? yup graviti kat sini menarik :)



inah,
nape ko tak pegi GPO? dia dkt dgn Myers sume..kat main shopping area. kene pegi ni sblm balik..hehe :)

Solihin Zubir January 19, 2011 at 10:32 PM  

perghh.. smart giler graffiti2 tu..
dlu sy sgt obses dgn graffiti..

theblabber. January 21, 2011 at 4:57 PM  

i miss melbourne bila tgk2 gambar ni!!

en_me May 12, 2011 at 7:18 AM  

melbourne best kannns.. ehehe

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP