tiba masanya untuk gantung beg

January 13, 2011


Aku nak skip dari menaip entry pasal travel. Asik cerita benda sama je aku pun rasa jemu. Kali ni aku nak share benda yang lain skit...aku nak cakap pasal spirit berjalan.

Orang selalu cakap best kalau dapat travel merata-rata tempat, sekejap kat sana, sekejap kat sini. Mula-mula memang seronok, aku tak tipu. Perasaan excited nak pegi ke tempat orang memuncak lelagi pada minggu-minggu terakhir sebelum bertolak. Itinerary pun awal-awal aku prepare supaya taknak terlepas apa-apa yang best. Tapi sekarang dah sampai satu tahap yang aku rasa nothing. Nak packing barang pun malas, cincai je menyumbat. Benda yang penting je aku prepare macam passport, kamera, duit. Nak pikir sampai airport nanti nak tuju ke mana, tido mana...sume tu aku tak prepare, redah aje macam pegi berperang tak bawak senjata. Ada sekali tu sampai sejam aku duduk kat airport sebab blur. 

Perasaan aku dah tak melonjak, hati aku dah tak feel apa yang dilihat oleh mata. Semua nampak biasa walaupun depan aku terbentang pemandangan memukau ciptaan Allah. Aku pun tak tahu kenapa rasa macam tu. Ada ke traveller lain penah rasa macam apa yang aku rasa?

Aku tak taula korang leh paham ke apa aku tulis ni, susah kot aku nak jelaskan dengan ayat apa yang aku rasa. Buat yang baru berjinak-jinak, mungkin sekarang korang tak rasa dan takkan faham apa yang aku rasa. Suatu hari nanti korang akan lalui sendiri benda ni, it just the matter of time. Aku cuma berharap spirit berjalan akan datang balik macam yang penah aku rasa waktu awal-awal kenal dunia backpacking. Hopefully aku leh rebound semula dengan apa yang aku lalui sekarang.



dulu ini adalah faveret spot aku. tak buat apa pun, cuma melihat kosong ke arah tasik.

10 comments:

iina January 13, 2011 at 8:51 PM  

Aku rasa aku leh faham sebab dulu masa tahun 2009 aku mmg pulun p travelling. Hampir tiap bln aku keluar berjalan. tak luar uk, dlm uk aku redah. Sampai nak naik flight, apa2 semua dah tau apa nak bwk, sampai berus gigi,sabun, mende toiletries tu semua aku tak keluarkan sebab dh tau next trip xlama dah.

Sebab itu bila travelling aku klu boleh p sekali jek tempat tuh.. kecuali mmg ada peluang atau terpaksa pergi sekali lagi atas urusan berbeza. Sebabnya lebih baik aku spend duit tuh ke tempat lain yg xpernah pergi. Setidak2nya kita dapat kutip lebih byk pengalaman. cam dulu aku dah pernah p paris (9yrs back) sampai sakan aku pusing. Bila datang balik sini, 3thn lebih aku tak teringin nak pergi sana walaupun masa tuh tiket 1p atau £1 hala. Bila mak aku datang,aku excited giler nak p sebab mak aku xpernah pergi dan boleh jadik tourist guide.

Aku rasa dia jadi gitu sebab bila kita travel takde geng yang sekepala atau bila kena p sorang2. nak2 pulak tempat tuh dah p byk kali sampai naik hafal apa ada kat situ. Kalau p ngan kwn2 xpernah p. seronok juga nak bwk diorg round. kena p ngan geng dah pernah p.. u endup tak nak pergi mana2 pun..

Tapi ada 1 tempat yang aku pergi berulang2 kali pun aku tak pernah rasa bosan.. Scottish highland.. aku belum pernah miss p tiap kali musim luruh.. lawa giler.. walau berapa byk kali aku pergi.. semua snap shot gbr aku semua view lain2.. walau berpuluh kali aku ambik gbr tasik loch lomond.. lochness.. setiap lokasi yang sama.. hasil gbr tuh tak pernah sama.. dan tiap kali tgk view pergunungan kat situ.. hati aku xpernah jemu.. Alhamdullilah.. ;)

fatt January 13, 2011 at 9:38 PM  

iina,
3x ko submit komen yg sama..hehehe :P

aku rasa betul la kan..sbb aku asik pegi tmpt yg sama berulang2..byk dah tmpt yg berulang tp paling byk berulang ialah nz, perth, sydney, hong kong, guangzhou..aku dah jemu tmpt2 ni..bab jalan sorg tu pun sama jgk aku rasa antara faktor yg menyumbang..

jadi apa aku cuba buat, aku try nak pegi tmpt yg aku penah pegi, tp kali ni dgn org lain, aku nak cuba tgk spirit aku balik mcm dulu ke sama je mendatar..

ape2 hal pun, aku tgh aim nak nk pegi india tgk taj mahal..dok depan taj mahal 1 hari pun aku sanggup..sebab aku suka benda yg unik dan ada nilai sejarah :)

btw betul ke tiket pegi paris 1euro je? mcm AA dah ni..giler arr...flight ape tu?

iina January 13, 2011 at 10:30 PM  

Oh yeke 3 kali htr komen.. pesal dia kata komen aku pjg sangat xleh htr hahaha... sebab tuh aku duk try n error...

Standard flight ler kat sini ryanair.. aku p norway dulu.. tiket p dapat 1p.. balik dalam £5 jek.. giler murah kan.. cuma dia charge sikit tax.. tp sorang masih dlm £15 lebih kurg.. thn 2009 tuh sebenarnya thun paling byk tiket murah.. dr 1p hingga £10.. aku p france (rodez) 1way £3 jek masa tuh.. pulun ko pergi.. merata aku jalan.. lagi satu.. sebab europe nie dekat.. sekali aku jalan.. biasa aku cover 3 negara terus.. dah alang2kan.. rugilah p 1 negara jek.. kecuali klu tempat tuh mmg besar cam aku p istanbul dulu..

Skrg nie tiket dah mahal.. sebab tax dah naik.. aku dah lama xsemak harga tiket sebab desire nak jln dah xde... ingat nak balik mesia jek nie nak keje balik.. dah xlarat lah.. kos hidup sini tinggi.. masa tiket murah 2009 tuh jln mmg best giler.. merata p.. pulak tuh ada geng travel.. diorg tuh semua dah balik mesia huhuhu.. betul2 miss traveling ngan diorg.. sebab semua jenis xkisah..

Aku sokong ko p india.. sebab aku pun teringin gak.. china.. india dan japan.. 3 negara besar yg aku nk p sangat.. ingat balik mesia nie.. aku nk p jelajah thailand dan cambodia.. sebab kwn baik aku budak thai.. dan adik angkat (malaysian) aku kat phom penh.. itu tak masuk p singapore yg xpenah p pun hahaha...

Ju Asu Ra January 13, 2011 at 11:22 PM  

rilek2..bln seploh nih kite gi kuria yek..

Solihin Zubir January 14, 2011 at 12:19 AM  

hahaha.. terlalu kerap travelling pon bley jemu eh.. hehhee...

tasyha3 January 14, 2011 at 12:19 AM  

jangan gantung beb.. ramai lagi follower ko kt sini..aku antara salah satunye..hhehehee..

aku pun gile jalan gak.. tp, x smpi lagi tahap dah x mo jalan..mayb, setiap kali aku g jaln, tmpt same.. tp, ngn orang berlainan..banyak kerenah aku nk kena layan..tp, best.. happening.. but sometime..messy.. entah la.. aku ni kalo boleh, semua tempat nk terjah..sengsorang pun aku layan.. asal ada camera kat tangn ni..orang lain aku dah x peduli..

p/s: tp, aku salute kat ko.. jalan sesorang pun layan.. fuh~~fuh~~amik sikit semangat ko bagi kat aku.. senang aku nk jejaln sesorang.. hehehe

fatt January 14, 2011 at 1:31 AM  

iina,
untung ko dok europe sbb sana negara sebelah2 bleh crossing sesuka hati. sblm balik mesia sila pegi semua negara tu...rugi kalau tak pegi. aku ni tah la bila bleh pegi europe ni..belum ada rezeki lgi..tp aku teringin gak nak gi israel..eventho kita takleh masuk, tp ada cara dia..ko tau kan? bukan apa, aku nak tgk 1 tmpt ni..apa nama dia aku lupa..tp antara tmpt di mana islam mula berkembang..menarik..

balik cni nanti pusinglah asia..indonesia dah pegi? sana pun menarik..aku dh smpai byk area gak kat ctu, kalau boleh nak cover sume area..sbb currency kita tinggi aku rasa benda tu tak mustahil. paling mencabar travel kat china..siyes akan terasa language barrier tu..tp menarik!



koq,
yeah! kuria...aku tunggu promo je ni :D



solihin,
betul..tak caye ye? bukan masalah homesick, tp rasa takde hati..huhu



tasyha,
nti ko akan rasa benda yg aku rasa ni..mgkin nanti..hehehe...cuak dah ye? tu sbb aku nak cuba travel dgn korang sbb nak rebound balik..izit sbb aku bebetul dah tak feel or sbb apa..so nanti aku bleh conclude kes aku once balik dari trip nanti..tp siyes, ko cuba la pegi jalan sorg, kat tempat yg takde sorang pun kenal ko...nti ko akan paham la apa maksud aku. cuba la! aku cabar :P

Inah January 14, 2011 at 6:22 AM  

aku dah rasa!! bila jalan2 keliling oz :P tapi aku tetap rasa NZ tu best :)

balik msia nanti aku nak pi korea n jepun..2 negara yg aku mmg melonjak2 nak pegi!! join me!! :)

fatt January 14, 2011 at 1:04 PM  

inah,
aku rasa la inah..mgkin sbb tmpt yg kita pegi tu dah kerap pegi sbb tu excited tu dah takde..sbb tu jd boring. tp nz mmg best..aku suka south island aje..north aku tak suke sgt.

bile ko balik mesia? aku klu ada rezeki nk gi korea bln 10..klu ko dah balik mari le.. :) jepun pun on my list..insya allah :)

Fuzz Lei November 23, 2014 at 8:44 PM  

Meh la jalan ngan aku. Kita g pyongyang. Masa tu mmg ko akan feel nak tak nak je cross border tu :-0

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP