Self-written postcard

January 12, 2011


Aku lupa sama ada haritu aku masukkan poskad NZ ke slot peti surat standard atau fast. Ah tak kisahla celah mana aku sumbat tapi harapnya ia selamat sampai ke peti surat korang. 

Aku belajar hantar poskad kat diri sendiri dari travelmate lama. Dia pulak belajar dari seorang traveller lain. Menurut traveller tu, poskad ialah benda paling murah yang mampu dia bagi untuk sendiri as souvenir setiap kali dia travel. Bila aku pikir balik, bukan setakat souvenir paling murah tapi aku rasa itulah souvenir paling mahal dan paling bermakna. 

Sejak dari hari tu aku belajar anta poskad kat diri sendiri tiap kali pegi travel. Benda yang aku concern setiap kali sampai di tempat orang ialah di mana lokasi post office? Selalu kalau dah nazak sangat, aku akan hantar kat airport sebelum balik, tu kira the last resort. Sampai sekarang aku masih buat benda ni without fail. Bila aku baca semula poskad yang aku hantar, it bring back memories. Ada yang sedih, yang happy...macam-macam.

Poskad pertama aku hantar pada diri sendiri waktu travel ke Jogja pada tahun 2009. Waktu tu kami pegi berempat dan kami tulis poskad dan swap sesama sendiri. Memang manis kenangan tu. Cuma yang tak manis bila poskad terakhir yang kami hantar masa di airport Soekarno-Hatta tak sampai. Sampai la ni masih jugak tak sampai, so aku assume poskad tu dah leboh. Cam haremm!!!

Aku rasa pengalaman paling susah masa hantar poskad dari China. Nak communicate beli setem susah, apatah lagi beli poskad. Maunye tak susah, sorang cakap ayam, lagi sorang cakap itik. Tapi mujur ada 1 kedai depan hostel di Beijing yang jual sume ni, mungkin sebab ramai foreign traveller yang stay kat situ. Itupun takde pilihan untuk poskad, dia bundle terus 10 keping.

Kat NZ harga poskad murah, dalam 50c sekeping dan standard international stamp $1.50 satu. Di Oz pulak poskad sekeping antara 80c ke $1 bergantung pada saiz dan harga setem untuk standard international ialah $1.45 satu. Dalam banyak-banyak setem yang aku jumpa, aku paling suka setem NZ sebab ia jenis sticker, pastu gambar selalunya scenery. Kalau peminat rugby, jangan lupa beli setem All Blacks, pasti tak menyesal. Aku pun beli 1 setem All Blacks untuk digunakan dalam negeri sebagai kenangan dan harganya cuma 60c satu.




Ini adalah antara koleksi setem yang belum dipakai dari NZ, Indonesia dan Thailand. Kalau hantar poskad dari Indonesia kene letak setem dalam 4000 Rupiah, dari Thailand dalam 15-30 Baht. Aku selalu beli extra poskad dan setem dan sume tu aku simpan dalam album elok-elok, mostly sayang nak guna sebab scenery atas poskad tu cantik. 

Buat masa ni aku rasa dah lebih 30 keping poskad aku tulis untuk diri sendiri dan yang diterima dari kengkawan. Mostly koleksi poskad yang ditulis untuk diri sendiri datang dari negara yang penah aku lawati seperti NZ, Oz, Hong Kong, China, Thailand, Indonesia, Singapore dan Sabah (dari Macau takde sebab tak sempat). Aku harap dapat kumpul lebih banyak poskad bila travel ke negara lain pasni.

Sekarang aku rasa macam nak swap poskad dengan traveller lain. So everytime korang atau aku pegi travel, we write each other a postcard. Ok tak? Kalau nak swap postcard dengan aku in future, just email aku address, dan aku pun mengharapkan traveller yang aktif untuk tulis aku poskad.  




notakakiayam : aku tak dapat nak kirim poskad untuk sume orang dari Sydney, jadi maafkan aku kalau ada yang tak terima, tapi kalau dari NZ aku ada tulis untuk semua. 

15 comments:

h a n i e January 12, 2011 at 8:31 AM  

dan skrg aku dah terpengaruh dgn postcrossing..adehh..

Leez M. Saaid January 12, 2011 at 2:07 PM  

good idea....rasa nak wat mcm u jugak lah..
sayangnya terlepas dah byk negara yg aku dah gi..

shah_rule January 12, 2011 at 6:27 PM  

Fatt, 10q so much.. i already receive the postcard.. seriously the scenary in nz was awesome~ hehe thanks again.. entry pasal beijing jgn lupe yer~ hehe

iina January 12, 2011 at 6:42 PM  

Dulu kecik2 suka kumpul setem.. nowadays takde dah.. buat mmg bgus idea nie.. Nak poskad dr glasgow ke?? ;))

haziqaanes January 13, 2011 at 9:47 AM  

fattt birunya langit! mmg panaih betul eh? huahuahhua kt uni hujan je slalu kata my frens yg stay huhu -.- pegi macquarie uni pulakkk -.-

fatt January 13, 2011 at 3:21 PM  

hanie,
kannn? kannn? menarik sgttt!! :P



leez,
tu la u dah travel merata dah especially europe..aiyoh..tp takpe, its never too late to start now :)



shah,
im glad poskad dah smpai. yup scenery kat cni mmg awesome! hehe..yup entry psl beijing need to rewrite again..btw bila u pegi?



iina,
poskad dr glassgow sounds interesting. tula iina, i told u nak address for postcard u tak bg..sbb setem standard aje all over countries..huuu~ next time maybe..still byk lg tmpt nk explore :)



haziq,
kat sydney panas, but kat nz sejuk esp queenstown..ms kat sydney aritu ada 2x je ujan..the rest sume panas terik

DrNotts January 13, 2011 at 10:38 PM  

memang terkedu tengok permandangan yang indah ini! hilang semua kerisauan dan masalah seketika, bukan?

shah_rule January 13, 2011 at 11:14 PM  

i pergi april nanti~ xpe2 lame lagik..
just nak tau transportation utk budget.. nk g tmpat2 tuh sendiri~ by the way i dah book hostel kt sanlitun youth hostel.. tau x tmpat tuh?

Solihin Zubir January 14, 2011 at 12:17 AM  

dari mana2 pon xpe..
janji dapat.. hehe..
dh dpt kan email alamat sy ritu? ;-p

fatt January 14, 2011 at 1:39 AM  

drnotts,
tepat sekali! negeri org mmg cantik, tp dah lama2 duduk ku rasa mesia jgk yg tetap di hati..huhu~



shah,
boleh u email i apa u punye itinerary? nanti i tengokkan.. sanlitun ni dkt wangfujing street, memalam ada nite life skit kat wangfujing st ni..cni byk kedai sbb shopping area..tak jauh dari ctu (u kene cross jalan), ada Yashow Market. dalam ni mcm2 ada jual cth silk sume..nice place u get! good :)



solihin,
email dah dapat. now i kat kg..once balik kl i akan pos :)

kemang~ July 20, 2011 at 10:28 PM  

fatt aku pon dah addicted bab2 poskad.tiap kali og travel mesti ak kirim poskad hihi... kite swap ehhh, nanti ak pos poskad india kat ko :D

fatt July 20, 2011 at 11:55 PM  

kemang,
boleh. alamat ko aku dah ada. nti ko nak gi india ko roger aku. aku nk bagi alamat skrg susah sbb aku kejap kat A, kejap kat B..so nanti before pegi ko roger aku ye

missbehave October 24, 2011 at 12:23 PM  

salam fatt...
i luv collecting postcards ever since small sbbnyer tgk my bro n sis wud sent it to my parents from tempat blaja diorang
n later when i started to travel mestiiii beli..n i do luv to receive from frens yg travel too...
so bole ke kiter xchange address fatt wpon hanya berkenalan di alam maya nih????...ecehhhh cewahhh
insyaAllah future travel bole letak fatt in my list ;]

fatt October 24, 2011 at 4:44 PM  

missbehave,
wsalam...im sure koleksi u dah beratus2 kan? about exchange matters Insya Allah boleh. nti awk hantarla alamat..so kalau travel bolehla kita anta poskad ;)

thanks!

missbehave October 25, 2011 at 10:18 AM  

salam fatt,
ishhhh tkdelaaa beratus-ratus fatt..sungguh!
skit2 jek my collection ..tq yaa insyaAllah i'll give u my add..heheee ngn muke i yg tak malu nyer >_<

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP