25 fakta rambang tentang....

February 11, 2011


Thanks to blogger Aswahida atas tag ni. Susahnye nak jawab tag ni sebab aku tak pasti apa fakta tentang diri aku yang menarik untuk di share. Sebenarnya aku malu nak cerita pasal diri aku tapi aku just cuba la ok.

Task :

Once you've been tagged, you're supposed to write about 25 random things, fact, habit or goal about you. At the end choose 25 people to be tagged.

Ready! One...Two...Three....
  1. Pertama kali keluar dari Malaysia pada Ogos 2008. Pegi Phuket follow company trip
  2. Pengalaman backpacking pertama ialah ke Singapore waktu Krismas 2008
  3. Rasa gayat bila duduk kat tempat tinggi tapi still nak cuba skydive dan bungy jump
  4. Backpack pertama ialah Deuter Air Comfort 45L. Sekarang dah ada 3 termasuk Deuter Futura 60L dan Kathmandu 32L
  5. Pernah tertinggal kasut kesayangan dalam keretapi dari Bangkok ke Koh Samui tahun 2009. Ralat sangat sebab sedar kasut tu takde bila keretapi dah jalan
  6. Tak boleh travel tanpa laptop, mesti bawak tak kira dapat line internet atau tak
  7. Tak suka tengok tv, lebih berminat pada kompiter which explain kenapa aku takleh berenggang dengan laptop
  8. Kumpul Lonely Planet dan sekarang dah ada 8 buah (New Zealand, Australia, China, Bali, Perth, Hong Kong, Korea & Southeast Asia)
  9. Suka kumpul pamplet tempat yang penah pegi dan sekarang dah cukup 1 beg. Mak aku nak buang tapi aku tak kasi (konon nak buat harta pusaka)
  10. Bermasalah bila packing barang sebab aku suka bawak benda yang tak penting
  11. Berhajat nak pakai dslr tapi masih confuse antara Canon dan Nikon
  12. Poskad pertama yang dihantar kepada diri sendiri ialah masa travel ke Jogja pada August 2009. Sejak dari tu dah jadi rutin setiap kali travel
  13. Suka kumpul fridge magnet setiap negara yang dilawati
  14. Dalam family aku, hanya aku sorang je yang suka jalan. Tak tau menurun perangai sape
  15. Dah 3 kali pegi NZ dan kalau takde aral mungkin nak genapkan jadi 4. It will be the last trip, pastu bungkus!
  16. Negara yang selalu membuatkan aku kecut tali perut ialah Australia. Walaupun dah banyak kali pegi tapi level cuak menghadap pihak imigresen masih di tahap yang sama. Tak taulah kenapa *sigh*
  17. Trip paling best setakat ni ialah trans Java (Jakarta-Bandung-Jogja) pada August 2009. Itulah pertama kali aku merasa naik keretapi kelas kodi dari Bandung ke Jogja dan kene duduk tegak selama 8jam. Kenangan sungguh!
  18. Pertama kali main ski dekat Mt Hutt, NZ tahun 2010. Tu pun antara kenangan yang takleh di lupakan sebab banyak kali jatuh tergolek
  19. Bercita-cita nak pusing Jepun dan Europe. Insya Allah nak cuba tunaikan dalam masa 3 tahun lagi
  20. Teringin nak involve dengan aktiviti outdoor seperti mendaki gunung dan aktiviti-aktiviti lasak yang lain
  21. Berangan nak amik lesen diving tahun depan, insya Allah
  22. Kena sengat dengan obor-obor masa snorkeling kat Mabul. Rasa macam terkena renjatan letrik, terus rasa fobia nak terjun dalam laut lepas tu
  23. Masih mengharap poskad yang dikirim dari airport Jakarta pada tahun 2009 sampai ke peti surat walaupun tahu ia sangatlah mustahil  (rasa ralat sebab poskad tu cantik sangat, cis!)
  24. Tak reti kopek kulit udang pakai garfu dan sudu
  25. Hantu laksa. Cakap je katne aku sanggup redah
  26. Pakai jam kat tangan kanan, tapi aku bukan kidal
  27. Tak suka makan kari/gulai tapi akan makan kalau takde pilihan
  28. Dulu masa sekolah cikgu selalu puji tulisan aku cantik. Tapi sekarang kalau cikgu tu tengok mesti dia bagi markah -F sebab hodoh sangat (dah asik tekan kibod kompiter je camne?)
  29. Zaman sekolah dulu aku adalah ahli koir sekolah dan pernah bertanding sampai peringkat negeri
  30. Susah tido malam/insomnia. Boleh tak share dengan aku camne nak cure penyakit ni? Sengsara weh hilang nikmat tido malam ni

Ok dah habis! Aku rajin sikit genapkan terus 30. Sekarang aku nak mengetag sume yang baca entry ni...kalau korang nak buat silakan. Bebasssss!

17 comments:

@>~ February 11, 2011 at 11:24 AM  

oo.. baru tau. banyak lagi impian tak capai ye!. btw selamat ber'backpack'

JunAina February 11, 2011 at 1:36 PM  

makk aiii...panjang tu, kena ambk masa banyak nak fikir2 apa nak tulis...

seronokkan selalu dapat jalan2...

Mimie.Candy Cane February 11, 2011 at 1:38 PM  

hahaha..aku ralit baca smpai tak perasan ko bantai letak 30..rajn ko fatt..:P

azraiasari February 11, 2011 at 2:11 PM  

1. Phuket Jan 2007
5. Panasonic Lumix FZ-35
6. Sleeping Bag
7. =
9. =
12. Phuket 2007, ever since
13. local place of interest shirt
14. turun-temurun
17. 16-19/5/2008 'Adopted by Philippines Airforce'
19. Trans Siberia or Trans Silk Road all the way to Anfield Stadium, Liverpool
20. yuk kita?!
30. =

Ms AiReEn MoHd February 11, 2011 at 4:18 PM  

byk tul nak tunai hajat ko sendiri....hehe gud luck my friend

Ninie Hanis February 11, 2011 at 5:39 PM  

Beb,

Kita samalah,pakai jam tangan kat tangan kanan tapi bukan kidal.Hahaha!

Eh poskad yg aku kirim dulu pernah sampai tak?Isk,aku kena post la 1 utk ko,dari Stafford pon jadilah ek.Hehe.

iina February 11, 2011 at 7:04 PM  

Bagus2.. aku baca entri ko nie sambil makan keropok cheeseball.. hehehe kalau aku kamera dslr.. aku akan pilih canon.. sebab aku mmg peminat tegar canon hehehe.. semua kamera aku jenama tuh.. takde hajat nk guna brand lain ;)

fatt February 12, 2011 at 4:30 AM  

@>~
byk lg impian tak tercapai..sume tu angan2 yg bakal dilaksanakan.. :D



JunAina,
seronok gak jalan2 tp klu slalu sgt bosan jgk..apa kata awk cuba buat tag ni :)



mimie,
klu bab melalut serah je kat aku..hehe..tu sbb lajak smpai 30..cer ko buat mimie :)



azrai,
13. yup..forgot to add..aku pun suka collect shirts dr sume tmpt aku pegi
20. insya allah kalau tmpt tu menarik. rasa nak ke gng kinabalu. penah cuba?



aireen,
hajat aku mmg byk..tah la sempat ke tunaikan ni...tp lupa nak tambah lagi 1 hajat..pegi mekah :)



ninie,
style kan pakai jam tgn kanan? hahaha :D
poskad mana 1 ni? yg kat top of europe tu jela aku dpt..
beb, nak la poskad from stafford..tq :)



iina,
amboi..sedap tu..bak skit kopok cisball! aku ada compact canon..mmg puas hati dgn performance lens dia..tu baru compact..rasa nak amik dslr canon jgkla..love the camera :)

azraiasari February 12, 2011 at 9:14 AM  

puncak kinabalu memang tersohor tetapi banyak puncak di semenanjung ni yang being underestimated or never even been heard of =)

1. Gunung Irau, CH with her mossy forest along the trek route. LOTR alike babe!
2. Gunung Gedung (through Gunung Tahan) breathtaking valley panorama

3. etc.. etc..

mostly sunSet & sunRise at the mountains peak is absolutely spectacular! the feel of leaving the life behind while watching the time goes by.. gosh, i miss those days. worth every pacat, calarBalar, penatLelah, pahitMaung pendakiannya =)

Anonymous,  February 12, 2011 at 5:31 PM  

am your silent reader..first time ni nak mencemar duli bagi komen kat blog ko..#11 tu biar betul? abihtu gambo gempak2 sceneries kat NZ tu ko amik dgn compact camera ke? pergh! apsal kamera cap ayam aku tak leh pun nak produce gambo2 mcmtu..ke aku yg tak pandai..muahahaha..

-A

fatt February 12, 2011 at 9:46 PM  

azrai,
my dream to set my foot on kinabalu..whateva it is..will soon to conquer it.

tp masuk bab pacat tu aku lemah skit..aih~



anon @ A,
thanks for ur comment :)
yup..mmg tu gambar2 dr my compact camera..i pakai canon..love the lens. sblm ni pakai exilim dgn olympus tp tak puas hati.

once ive heared this quote "its not about the camera, it's about the man behind the camera"..aku agree dgn quote tu sbb aku penah jumpa 2 org yg pakai dslr, tp gambar ke laut..tak cantik lgsung. actly jenis kamera bukan faktor, it's the technique. kalau pakai dslr tapi tak reti basic photography tetap takkan cantik gmbr tu :)

gadisBunga February 13, 2011 at 7:36 AM  

fakta ko menarik giler! aku ni nak backpack balik nath bila, asyik dgn komitmet keluarga walaupun aku belum kawen lagi. huhuhu~

psstt..cakap pasal kamera, aku setuju. it's not about the camera, but about the moments u capture. it's the man who made the good pics.

selama ni aku pun pakai kompek digital je. huhuhu~

fatt February 13, 2011 at 11:52 PM  

gadis bunga,
arigato :) jomla backpack dgn aku, hanie & koq..hjg bln 10 ni..insya allah :D

yup psl kamera tu aku mmg dah jumpa dan ubah persepsi aku pd org pakai dslr. selama ni aku pikir sume gmbr dslr cantik..but i was wrong..sbb aku sendiri tgk sume gmbr dia amik tak lawa..sbb takde x-factor..mgkin sbb dia takde skill..simple basic photo mcm photo klu capture within eye level akan nmpk bosan kan? so benda2 camtu dia pun tak tau.. aku rasa dia patut hadiahkan aku je kamera dia..huhu

sheilazrien February 16, 2011 at 4:34 PM  

xsuke makan kari dan gulai jugak !! sama lah kita ~ :P

SueAnnie December 12, 2011 at 1:07 PM  

oooohh... Hantu Laksa rupanya.. dah try makan kat Telok Kechai, Kuala Kedah.. Try la.. gerenti nak tambah lagi .. he3..


sama la kita pakai jam tangan kanan walaupun bukan kidal.. kalau pakai tangan kiri, sure calar balar la jam tu takpun putus.. ngeh2..

uMi aishah December 14, 2011 at 7:17 AM  

masalahnye apekah status poskad pertama yg dialamatkan kpd diri sendiri tu dah sampai sis??????

mmg bangang pos kat airport jogja tu khen!

fatt December 19, 2011 at 2:38 PM  

sheilazrien,
kita serupaaa. kita serupaaa :)




sue,
blum penah sampai sana lagi. boleh dipertimbangkan.

bab jam tu dah terbiasa, dari kecik mengikut org yg kidal itulah masalanya. haha




umi,
ehem...yu ni mesti dah luferrr...kita pos dari epot jkt la yang oi. poskad tu mmg poreber & eber la tak sampai..dah berapa tahun dah. cer kira...3 tahun dah tuuuu...walaweh! klau sampai harus masuk TV..hehehe

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP