Ape aku grab untuk tahun depan

February 24, 2011


Lately aku sangat sibuk sampai takde masa nak hadap blog sebab sekarang ni aku tengah busy dengan kerja. Banyak benda dah berubah dalam life aku kecuali 1, timing tido masih sama dan benda ni memang jadi masalah sebab aku tak dapat nak tido waktu malam. Ni dah pukul 3am tapi mata aku masih segar, adoi mata...tolonglah kasihankan aku....esok ni nak keje le!!

By the way, ada sesape dapat rembat tiket murah bersempena dengan Big Sale 1,000,000 seat yang tengah happening kat website Air Asia sekarang?

Ke mana destinasi pilihan korang?

Untuk tahun depan aku plan nak cuti-cuti Malaysia dan bekukan cuti-cuti oversea sebab konon nak simpan duit untuk tabung ayam Europe 2013. Aku terpaksa bekukan plan ke India dan China BUT kalau ada tiket murah why not kan?

Berbalik pada Big Sale 1,000,000, aku dah beli untuk route KL-Kuching-Miri-KL. Total untuk 3 flights termasuk convinience fee dalam RM88 je. Aku plan nak explore habis apa yang menarik di Kuching dan Miri, pastu nak masuk Brunei. Tema trip kali ni ialah Back To Nature sebab aku nak pegi Bako National Park, Gua Niah, Gua Mulu dan tengok monyet proboscis. Monyet ni agak popular di kalangan pelancong sebab rupanya yang unik. Tapi, ada ke proboscis ni kat Sarawak? Errr....nanti aku buat homework..heh!


[gambar] trademark hidung tu mahal


[gambar] aku suka tengok map dan cari idea untuk plan sesuatu trip


Until then.....

11 comments:

azraiasari February 24, 2011 at 6:12 AM  

Kuching:
1. Bako NP http://www.forestry.sarawak.gov.my/forweb/np/np/bako.htm
2. Sarawak Cultural Village

Miri:
1. Lambir NP http://www.forestry.sarawak.gov.my/forweb/np/np/lambir.htm
2. Niah NP http://www.forestry.sarawak.gov.my/forweb/np/np/niah.htm
3. Mulu NP http://www.mulupark.com/htm/getting_there/index.htm

recommended itinerary:
D1 KL to Kuching + Bako NP
D2 S'wak CV + Santubong
D3 Kuching
D4 Kuching to Miri + Lambir NP
D5 Niah NP
D6 Brunei
D7 Brunei to Miri to KL

ps: i dont think u should cover Mulu NP in this trip s it's far away. ussually visitors spend at least 3d2n at Mulu NP alone for 'Show Caves', 'Mulu Pinnacles' & Gunung Api. btw monyet tu kt Sandakan ;p hu2..

xplorer February 24, 2011 at 7:13 AM  

bro , aku suggest ko travel by land all the way from kuching to KK . aku pernah buat 8 tahun sudah . it took me eleven days , mmg adventure n best gile . kalau nak pi taman negara niah make sure bawak insect repellant , nyamuk banyak gile kalau ko masuk hutan sebab kawasan berpaya , sampai nak gile di buatnya

Zilla February 24, 2011 at 7:54 AM  

teruja aku dibuatnya..tapi lmbat lagi tu..ada masa setahun lagi hehehe

h a n i e February 24, 2011 at 8:23 AM  

oiii..tak cakap! aku tak de idea nak ke mana.. T.T

gadisBunga February 24, 2011 at 2:14 PM  

ko mmg backpacker sejati lah!

Solihin Zubir February 24, 2011 at 4:30 PM  

mancungnya idong nate tu.. haha..

-AzR- February 25, 2011 at 7:04 PM  

Tinggal di Bako 2 hari. senang aja nak tengok monyet ni. selalu di jambatan ke hutan.

Ninie Hanis February 25, 2011 at 7:18 PM  

best idea tu..ekceli msia pon banyak khazanah blom habis xplore kan beb..hah,tukau date europe,nx year,Olimpik..insyallah klu jadi.

fatt February 25, 2011 at 11:05 PM  

arai,
wah ko buat itinerary utk ke ni? terharunya aku...apa pun tak plan lagi ni..akan aku consider ur suggested itinerary ni...like it! :)
thankssss!



explorer,
ok aku take note psl nyamuk ni..aku pun runsing klu nyamuk byk...leh pening nanti menggaru sana sini...aku dah beli tiket kch-miri tu..tp takpe..nti tgk geng aku camne...klu dorang setuju nak drive, kami akan drive :)



zilla,
aku pun teruja! back to narute :D



hanie,
ko nak ikut jomla..masih terbuka..so far baru 2 org :D



gb,
belum sejati lagi..aku masih underdog...byk lagi tmpt tak pegi..nak ikut aku?



solihin,
muncung dan beso..ekekeke :D



azr,
kat bako pun ada ke? legaaa..takyah aku gi sabah. thanx for info :D



ninie,
slalu klu aku jumpa traveller omputih dorang akan citer psl borneo smpai aku rasa malu sbb aku tak pegi lagi. so kali ni aku mesti pegi sbb aku leh tolong promote negara kita.

psl europe tu aku tak kisah..dpt pegi time opening Olympic pun best! :D

Traveller's Anatomy February 26, 2011 at 3:10 AM  

fatt,
i'll be going to Miri Sept insyaAllah. Sgt nak back to nature!

azieazah March 3, 2011 at 2:49 PM  

Seronoknya dapat jalan-jalan round Satu Malaya!

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP