Christchurch : Now and then

February 25, 2011


Setakat entry ni ditulis jumlah mangsa terkorban adalah seramai 113 orang (dijangka jumlah akan bertambah) dalam earthquake yang melanda Christchurch pada 23 February 2011 baru-baru ni. Ini merupakan gegaran susulan dari yang berlaku pada bulan September tahun lepas tapi waktu tu tiada satu nyawa pun terkorban sebab kejadian berlaku lewat tengah malam, tapi kali ni berlaku pada waktu siang dan kebetulan orang ramai sedang berada dalam bangunan dan di luar. Takziah.

Aku flashback balik gambar-gambar Cathedral Square bersempena dengan pembukaan route ke Christchurch bulan April ni. Jangan sedih ye, banyak lagi tempat lain yang cantik kat NZ. Tapi aku percaya dorang akan restore balik bangunan ni secepat yang mungkin. Kita tengoklah nanti macam mana....


Spring 2009
dorang tengah repair ape tah kat cermin tu


menjenguk dalam Cathedral

First time aku masuk dalam church...lain macam rasanya, nervous wreck skit


open untuk visitor

Mungkin sesetengah orang agak skeptical bila masuk bab ni, tapi pada aku takde apa, it just part of experience. Kalau asik skeptical pasal orang lain baik takyah travel coz you'll judge everything and you'll never learn. Baik duduk je rumah jadi couch potato tengok Channel 707. Heh!


stone yang Queen letak dalam church ni


Winter 2010

Aku kureng skit langit time winter...gloomy je, walhal dah tengahari


Summer 2010

Baru pas aftershock masa Krismas. Patah dah tanda cross kat bangunan rendah tu


Masih teguh walau dah patah skit


Christmas, Summer 2010


[gambar

Terkini....second earthquake. Hancur, Ranap, Musnah


Kepada sesiapa yang akan landing ke NZ seawal bulan April ni, just go and bring back some photos ok, pastu kita share. Insya Allah aku pun akan kembali lagi dan pastinya singgah ke Christchurch dan mungkin ni kali yang terakhir sebab aku ada projek mega untuk tempat lain tahun 2013 nanti. Yay!

9 comments:

Ikah February 25, 2011 at 11:54 PM  

ada gak kenangan cik fatt kat christchurch, tp ikah tak puas aty la sal kalo bab muke aje wat tande tanya...ish geram taw

fatt February 26, 2011 at 12:20 AM  

ikah,
yu buat ai tergelak la dgn komen ni..yup ai tau ai tutup muka dgn tanda soal..ekeke..saja je begitu..sbb tak mahu org suka ai sbb tengok siapa ai...cuma nak orang suka blog ni sbb pengisiannya :)

Ms AiReEn MoHd February 26, 2011 at 2:15 PM  

statement very the gedix..aku publish gambo zaman koje ngan atlanta tu bawu tau..wakakakakak

fatt February 26, 2011 at 2:43 PM  

eryn,
motif? ni ugutan ke? bleh jadi saman ni..wakakaka..

the truth is aku suka jadi anonymous writer. niat blog ni diwujudkan pun sebab nak share experience, bukan share siapa aku..dats all..aku pun ada life aku, tak suka dikenali..suka remain underground. respek jela..senang kan?

diff ppl diff way of presentation dan aku choose utk begini, takde sape influence aku. dan utk org yg suka camwhore letak muka dlm blog tu aku rasa baik dia buat photopages..lg bagus, kurang2 leh jadi portfolio dia klu nak jadi model (read between the lines). heh!

so, this is my stand..byk je anonymous writer yg bagus tanpa perlu tunjuk muka. just think! :)

gadisBunga February 26, 2011 at 4:01 PM  

kire ko bertuah sebab sempat pi jenjalan kat NZ masa masih ok. aku? hampeh...tgk gambo kat belog ko je la yg mampu. huhu~

pasal masuk church tu, i have nothing against it. even church kat sini pun aku penah masuk sebab nak buat as built dwg pasal depa nak renovate. tapi alhamdulillah ok je masih ingt allah.

org kite banyak sgt ketakutan yg tak berasas dan itu yg buat aku mau pindah dari sini. ececece....

Ninie Hanis February 28, 2011 at 12:16 AM  

pernah juga visit ancient cathedral kat Bern,Swiss.takde apa yg pelik sbb hanyalah sekadar mengagumi architecture dan history.

mm..camwhoring mmg satu aktibiti harus terutamanya blogger mcm aku yg nak share life anak watan di obersi bersama pamili & rakan2 tersayang.Eh,lupa nanti aku post gambar latest kita masa aku blk mesia.ye..aku tau kena blurkan..haha!

p/s agak2 wat portfolio gambar jari ada tak nak amik aku jadi model jewellery? -_-"

fatt March 1, 2011 at 6:36 PM  

gb,
jom ikut aku bln 7 ni..aku nk ripit.
tulah..aku agree..org kita byk sgt pikir -ve sblm +ve. tak kira la hal apa pun sume akan pikir -ve dulu..thats why ramai yg masih terkebelakang sebab cara berfikir yg lemah...



ninie,
i love architecture...eventho nak lukis 1 straight line pun hancor..ekeke...aku suka bgunan ancient dari bangunan moden...aku rasa kat europe lg byk bangunan lama yg penuh nilai artistik kan?

aku tau ko suke amik gmbr..ekeke...takpe..ko cantik boleh la..aku kalau buat gitu mahu jadi bahan umpatan...wakakaka~

Ninie Hanis March 2, 2011 at 5:13 PM  

elee..ko tu cun tau,saje nk merendahkan diri yg sedia rendah dr aku (sbb aku tinggi sikit bahah.. :D)

eh beb,aku benda nk cite.nanti kita ym.

azieazah March 3, 2011 at 2:52 PM  

Kalu dah namanya buatan manusia, memang tiada yang akan menjadi kekal.

Tapi peluang melawat dan melihat tempat sebegini memang sangat best.

Kenangan mahal.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP