Homestay Korea

March 15, 2011


Malam tadi aku buat sedikit research pasal trip Korea. Memandangkan duration of stay yang agak lama, jadi aku perlukan alternatif yang sesuai dengan bajet. Sebenarnya banyak yang aku terfikir nak buat...antaranya wwoofing, kayuh basikal pusing satu Korea dan homestay, tapi takde lagi kata putus memandangkan lambat lagi trip ni. 

Idea untuk homestay memang menarik especially kalau betul-betul nak menyelami budaya dan cara hidup masyarakat Korea dengan lebih dekat lagi. Jangan salah tafsir....interest aku pada negara ni bukanlah disebabkan soap drama, artis-artis jambu dan lagu-lagunya sebab the only Korean soap drama yang aku tengok hanyalah Winter Sonata...hahaha...itupun dah donkey years, waktu belajar kat Uni dulu. Tapi, kalau nak homestay aku lebih prefer duduk di kampung dari duduk di bandar...for obvious reason la kannnn! ^__^

So let's cekidaut findings untuk homestay....






Takyah cerita panjang...korang cekidaut la sendiri website-website ni ok! Sekarang aku tengah fikir camne nak show gratitude kat tuan rumah yang bakal menghost aku. Ape yang sesuai nak bagi sebagai tanda kenang-kenangan dari Malaysia? Kain pelikat lalalala~ ok tak? Kalau ada idea lebih menarik sebagai gift boleh share kat sini  ^___^

10 comments:

h a n i e March 15, 2011 at 2:10 PM  

wakaka! aku punye still bersepah lg. takde update.. lambattt lg kn nk pi.. :P
skrg ni aku tgk tgk..setiap daerah ape tempat menarik dia..jd..xde la miss mn2 tmpt yg best kn..keh keh keh!

gadisBunga March 15, 2011 at 4:11 PM  

kain pelikat syiok. cincin suasa pun syiok gak. keh keh keh~

aku jarang tgk citer korea. tp winter sonata aku tgk 3 kali. huhu~

Ninie Hanis March 15, 2011 at 5:47 PM  

jeleznya..bila nk pi?nak ole2 iaitu poskad.takmo benda lain.hahaha..as usual.

best,aku sokong 100% yg homestay tu,sbb korea ni byk art& heritage dia.aku sukaaa!

fatt March 16, 2011 at 5:10 PM  

hanie,
aku kene ready utk host ni at least 1-2bln sblm kita p...nanti matilah...ko study dulu tau..aku mmg tak sempat nak jenguk lg psl korea. nti klu ada pape nk aku tolong bgtau ok!



gB,
3x ko tgk?! hebat! haha..erk bagi cincin suasa? ok ke? ko biar betik!! :P



ninie,
ure right..aku rasa nak learn psl culture dorg..mesti menarik. aku pegi towards end of the year..insya allah waktu autumn. poskad tu semestinya..no problemo :)

♥i'm ulya♥ March 17, 2011 at 6:37 PM  

lau i orang asing, dpt kain pelekat, sure tak tau nk diapekan ngn kain pelekat tuh.. baik u kasi bende2 hiasan ker... yg boleh letak atas meja ke.. at least lau org tak tau nk buat ape pun,leh display atas meja je.. hehe. bnde2 cmtu kt CM byk jer... tp lau japanese, diorg lg hepi lau dpt mknn. i homestay kt sini dulu i made some msian food for them,karipap n kueh bakar..

Solihin Zubir March 19, 2011 at 11:35 AM  

nnt kalau jumpa awek korea yg comey, rekemen la kt aku eh..
nk awek kampung tau.. heheh..

fatt March 20, 2011 at 11:41 AM  

ulya,
suddenly timbul idea nak bagi hiasan cam lukisan or kain batik canting yg gantung2 dlm frame tu..mcm menarik utk dijadikan hiasan. thanks for the idea! err sis, i tak reti la kelim kuih karipap...huduh je, tak penah cantik..tangan tak berseni =___=



solihin,
awek korea yg jenis mandi pagi la aku tlg carikan ek...hehehe :D

Ikah March 30, 2011 at 11:34 PM  

cik fatt: ikah setuju sgt bab korea nie...kalo ada lebih RM, mmg nak pegi Korea lah!..nak pegi Pulau Nami!!

ELY,  April 5, 2011 at 5:20 PM  

hi Fatt..
bila trip S.Korea ko??
ni aku sajes tempat2 yg wajib pegi..hehehe..
-Jeju Island -muzium teddy bear!
-Nami Island
-Insadong -old korean heritage
-Dongdaemun,Namdaemun&Myungdong - shopping!!
-panjat Namsan Tower & 63 Building, Seoul
-Lotte World, Everland Theme Park
-Skiing!! (aku tau ko pandai main sky) ^^

bunburry burn,  August 9, 2011 at 4:49 PM  

bg bj batik malaysia & fridge magnet malaysia.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP