Revisit : Berbaloi tak?

March 14, 2011


Just a general question....Ape pendapat korang tentang revisit balik tempat yang pernah dikunjungi suatu ketika dulu? 

Tak kisah sama ada tempat yang nak revisit tu kat dalam atau luar negara sekalipun tapi idea untuk revisit ni boleh jadi atas beberapa sebab. Mungkin sebab nak tengok perubahan tempat tu pada hari ni setelah 3-5 tahun? Atau mungkin dulu pegi waktu musim sejuk, so kali ni nak pegi sebab nak tengok tempat tu masa musim luruh/bunga? Atau mungkin sebab nak mengenang memori lama? Atau mungkin sebab nak padam memori lama? Atau nak bawak kengkawan pegi visit tempat yang korang penah pegi dulu, jadi tour guide mungkin?

Apa reason sekalipun...rasanya berbaloi tak revisit ni? Atau lebih baik skip je dan pegi tempat lain yang belum pernah sampai lagi?


Great Wall of China


Shanghai


Macau


Bali


Aku terfikir nak revisit balik beberapa tempat yang aku pernah pegi dulu. Need advise. Thanks in advance!

22 comments:

iina March 14, 2011 at 6:31 PM  

Boleh jek revisit.. but jangan p kawasan atau tempat yang sama.. kecuali ko memang ada hal kat tempat tuh.. kalau tak sure jadi boring sebab dah tau apa ada kat situ.. melainkan.. ko bawak somebody yg memang tak pernah p situ.. then Ia jadi adventures sebab ko explore tempat tuh bersama dia.. tapi kalau dah kesnya ko sorang2.. emmm sendiri mau ingatlah..

But.. if nak revisit untuk memory lane.. itu aku tak nak komen.. asalkan ia tak menyebabkan ko sedih dan susah hati.. why not.. if it something happy memories.. go ahead.. I mean how many times pun ko pergi tempat tuh.. that place can make U happy.. then revisit will always be worth going.. aku camtulah..

Kalau nak letak senarai tempat nak aku revisit banyak dalam list aku.. terutama spain and switzerland.. venice pun.. tapi ada 1 tempat yang aku takkan jemu revisit walaupun berjuta kali... Tanahair.. tanah tumpah darahku.. hehehehe.. ;)

fatt March 14, 2011 at 7:04 PM  

haha..itula masalahnya...sape la aku nak bawak kan? tp klu nak visit memory lane..aku hrpla aku pegi dgn orang lain or much better dgn kengkawan...create new memory..

dlm plan skrg ni..aku nak revisit balik china..pastu nak extend smpai ke Xian..nak tgk tmpt2 tu waktu musim lain..perhaps...autumn..mesti lagi cantik..

pastu nak ke europe..tmpt yg penah aku berjanji dgn seseorg nak pegi..tp dia pegi dulu tak tunggu aku...cilaka sungguh...ko ada lg kat sana 2013 ni?

iina March 14, 2011 at 9:34 PM  

Fatt

Aku balik tahun nie... tahun 2013 tuh aku dah bermastautin secara kekal di mesia.. tapi kalau aku tak bz keje (which aku suspek mmg akan bz punya).. maybe leh join ko.. takpe.. simpan duit dulu.. InsyAllah..nnti leh plan p.. aku rasa by that time sure ada yg nk ikut ;)

Syima Syaz March 14, 2011 at 10:44 PM  

boleh je...takde prob.
last month supervisor asyik cakap je nak re-visit china sbb dia terlampau kagum tempat tu.n nak angkut sekali sapa-sapa yang belum ke sana....

fatt March 14, 2011 at 11:28 PM  

iina,
laaaa...balik thn ni ke? bila?? awat cheq tatau ni :P
psl europe trip tu tgh confuse nak pegi musim apa paling cantik..rasa cam autumn la paling cun kan? since my fren still ada sana..plan nak pegi 1-2bln...tgh pada bajet jgk ni..tp takmo pegi kejap2..nanti rasa tak puas. klu nak folo jomla..bleh show around Glasgow :)


syima,
u patut pegi..china is marvelous..byk sgt benda utk dilihat..wlpun language barrier tu ketara..tp itu bknlah alasannya :)

aiyeen,  March 15, 2011 at 7:48 AM  

revisit lah China..sy mau itut. Wah, tamaknya diriku. Plan bln 6 pun tak belik lg tiket. hu3~

pendapat sy..klu ada masa, ada bajet lebih apa salahnya revisit tp maybe revisit dengan azam & tema baru. Ngeee~

Cheers

h a n i e March 15, 2011 at 8:53 AM  

boleh jek nak revisit..especially ada kenangan special kat situ..tp tu lah..mcm ko ckp.. g ngan org lain..create kenangan baru. lepas tu melencong la g tmpt lain pulak.

❀aRaBeLLa❀ March 15, 2011 at 9:06 AM  

bagi aku depends pada tempat..kalo ko dah suke sangat tempat tu ape salahnye kan ..macam aku ni boleh kata every year gi cameron highlands..rasa tenang,udara nyaman tempatnye yg ala romantik..hehe
kalo oversea aku nak gi balik uk..tak puas gi aritu..

fatt March 15, 2011 at 10:26 AM  

ayeen,
mmg ada dlm perancangan nak revisit china thn depan..tp tak sure lagi nak pegi bln brp..tgh kumpul geng dulu..insya Allah kalau ada rezeki awk ikutlah. keep ur finger cross utk more sales bln 6 ni..hehe :)



hanie,
ko begitu memahami..ape kata aku angkut ko pegi sana? haha...but siyes..nak gi china kene gi dgn org otak gila2 dan fun..sbb travel kat sini a bit stressful & challenging..so a good laugh will help make the day better :)



arabella,
generally nak kata aku suka sgt tmpt2 berikut tu takdela sgt..tp lebih kepada nak rewrite travelog aku..mana2 tah campak dah tak ingt..
beb, cameron highlands lama dah aku tak pi...iskk..europe lagi la tak penah smpai...tp aku nak gi jgk 2013 ni..nak join?

❀aRaBeLLa❀ March 15, 2011 at 11:13 AM  

inyallah fatt..aku memang sampai termimpi2 nak kesana lagi..tapi tuh ar kalo nak kesana lagi aku tingin nak gi masa fall season..huhuh

fatt March 15, 2011 at 12:48 PM  

arabella,
fall season mmg terbaik! aku pun plan nk pegi time tu..aku dpt news ckp etihad return ticket rm1.2k je..mcm AA dah..*grin* ^____^

Traveller's Anatomy March 15, 2011 at 3:52 PM  

No matter berapa kali u pegi tmpt yg sama, experience dia mesti lain esp if pegi dgn org lain. If nak revisit China, im in! Tp this time nak lalu Silk Road, include Xian skali. Huhu...xsabar pulak!

Solihin Zubir March 15, 2011 at 5:14 PM  

kalau aku la kan, daripada revisit tmpt yg pernah pergi, baik aku pi tempat yg aku blom pernah jejak..

tp kalau tempat tu mmg best gila, pi sejuta kali pon tak jemu, apa salahnya revisit.. hehe.. =)

dalam negara lain cerita la sbb kos tak tinggi mcm luar negara....

rara March 15, 2011 at 10:30 PM  

kalau i, i akan pergi tempat yang belum pernah pegi.. nanti dah habis pusing semua tu, baru revisit balik tempat2 yang dah pergi tu. tapi kalau ada tiket murah or a strong reason, why not? :D it depends on the reason why u nak pergi sana balik... :)

❀aRaBeLLa❀ March 16, 2011 at 9:58 AM  

fatt,itu komen aku kat forum tu..ahaha..
tapi aritu aku buka thread london ade forumer tu beli etihad kat matta campur tax sume dah 2.7k..biar betik?? mahal bebenor ke tax nye?sebab kalo airport tax kat uk tu tak silap aku dalam rm500 je.. baik beli kat AA je cengitu..AA lak mase dia wat promo baru2 ni dapat 1.6k tapi bulan 2..

fatt March 16, 2011 at 4:51 PM  

byya,
when u planning to go??
errr..btw silk road lalu mana? :P



solihin,
hurm...betul apa u ckp...i kene reconsider balik...should skip dulu la kan? klu tak rugi masa :)



rara,
u hv the point! pendapat uols memang byk membantu...now i know i should go somewhere else before revisit..thanks beb! :)



arabella,
itu nick ko ke? baru aku tau...klu naik etihad ni dia stop kat dubai ke abu dhabi aku dah lupa..and kdg2 dia bgi free 1 nite accomm smtra tunggu connecting flight..thats why aku rasa ok la rege gitu...bila ko plan nak gi europe balik?

♥i'm ulya♥ March 17, 2011 at 6:26 PM  

hi fatt!
if i nk revisit sstu tmpt tu, i'll go to places where i can do shopping. seoul is a good example. food pun best! =)

Chibi Maruko March 17, 2011 at 10:20 PM  

india me pegi dua kalikan, tapi tiap kali pegi, pegi tempat yang tak pernah pegi lagi... tapi ada beberapa tempat me nak revisit cam nepal, baj nengibau kenangan berjumpa di sana, selain tu nak pegi balik budapest dan prague.

❀aRaBeLLa❀ March 19, 2011 at 10:55 PM  

ahaks..dia transit abu dhabi kalo x silap aku..aku follow je..tapi cam aku citer kat ko dulu kalo boleh fall season ke kan..anyway ko x de twitter ke weh..

fatt March 20, 2011 at 11:46 AM  

ulya,
shopping...err lemah skit den mendengonye..ahaks~ i barely recall bila last time i shopping =___=
bab makanan mmg suka! nak try masakan dorg.. :D



chibi,
sis, i gile teringin nak gi india. bcoz i rasa india really akan test my survival skill...mcm ala2 survivor tu kan..thinking of going in 2012...now tgh cari kaki, cukup 4-5org, jalan! some places mmg worth revisit, but like u said, kene explore lain punye territory baru variety



arabella,
twitter tu camne nak buat ye? nanti aku godek aps dia..klu dah ada aku tepek link kat belog ko :)

theblabber. March 20, 2011 at 12:51 PM  

revisit? ok je. but not after one year been there kot. no harm kan nak reminiscing the good old day.

kau telah membuatkan aku nak revisit edinburgh. erghh rindu gila.

fatt March 20, 2011 at 10:55 PM  

theblabber,
klu dah one year duduk nak revisit dlm ms terdekat mmg tak fun skit. kene tunggu skit lagi baru ok.

apa yg spesel psl edinburgh?

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP