I've seen more than my eyes could believe

April 01, 2011

Syukur alhamdulillah... Aku dah selamat tiba di tanah tumpah darah petang semalam. Badan masih terasa remuk sebab itinerary yang gile padat...macam Amazing Race! Tapi trip kali ni memang best sebab dapat pegi banyak tempat yang menginsafkan.

Highlight untuk trip kali ni bukanlah Gunung Bromo seperti yang dirancangkan pada asalnya...tapi Gunung Merapi. Benda ni jadi secara tak sengaja waktu di Jogja yang mana kami pegi menjejaki kawasan yang ditimpa bencana Merapi pada bulan November tahun lepas iaitu Kampung Kinahrejo yang terletak di daerah Cangkringan. Kampung ni adalah antara kampung-kampung yang teruk terkena awan panas dan lahar gunung berapi waktu tu. Ada cerita disebalik sebab kenapa kami memilih kampung ni berbanding kampung-kampung yang lain...nanti aku ceritakan.

Lokasi tempat ni memang remote dan kami ke sini dengan bantuan dari penduduk setempat. So memang kami banyak berenti dan bertanya orang arah untuk ke kampung ni. Mula-mula memang rasa down sebab jauh gile ditambah pulak dengan cuaca yang mendung dan hari pun dah lewat petang. Waktu tu rasa macam nak patah balik pun ada, tapi sebab dah halfway through...jadi kami teruskan jugak. Untuk pengetahuan semua, kenderaan yang kami gunakan sepanjang di Jogja adalah motor atau dalam bahasa localnya...sepeda. Jadi bayangkan dengan jauh, kualiti jalan yang tak berapa nak elok especially jalan kampung...kami sampai jugak ke sini. Mungkin dah tertulis rezeki kami untuk ke sini...alhamdulillah.

Kenapa kami pegi Kampung Kinahrejo? Bukan kampung lain?

Di Kampung Kinahrejo yang terletak di daerah Cangkringan inilah lokasi di mana Juru Kunci Gunung Merapi atau dalam bahasa penjajahnya, Gate Keeper of Mount Merapi iaitu arwah Mbah Maridjan tinggal...jadi itulah sebab kenapa kami ke sini.

Waktu tiba di kampung ni tiada satu perasaan pun dapat digambarkan melainkan rasa takut. Nak senyum masa amik gambar pun terasa payah, sebaliknya rasa sedih dan insaf menyelubungi hati. Seluruh kawasan nampak suram dan yang tinggal hanyalah kesan-kesan bangunan yang musnah serta pokok-pokok yang hangus dan tumbang dijilat lahar berapi. Kesan kemusnahan tu masih jelas walaupun dah hampir 5 bulan kejadian ni berlalu. 


betapa besarnya kuasa Allah...insaflah! 


evacuation van yang sepatutnya membawa Mbah Maridjan turun


semoga roh mereka aman di sana...al-fatihah


Banyak lagi yang aku nak share pasal trip ke sini tapi aku nak simpan untuk travelog Jogja. So stay tuned!


Untuk Bromo..aku hadiakan gambar ni...

supernatural!
[yang hitam tu asap dari Bromo]
.

23 comments:

cik gold April 1, 2011 at 3:41 PM  

bestnya...cik gold pon akan ke bromo taun depan.cita pasal merapi tu memang sedih

ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ April 1, 2011 at 4:10 PM  

subhanallah..cantik gambar bromo tu

aiyeen April 1, 2011 at 4:16 PM  

Perghh! inilah entry yg ku tunggu² selama nih (wpun blom hbs baca). Rasanya inilah kampung yang masuk dalam Majalah 3 dulu tuh..crew TV3 gi lps letupan gunung Merapi tuh. Mama sy ckp, maybe ada sedara mara bau² bacang belah arwah atuk kat situ (kot)..huhu..sedey btol.

anyway, jadikan pengajaran utk kita semua. Kalau Allah nak ambil balik...sekelip mata jer.

iina April 1, 2011 at 5:07 PM  

Wah menginsafkan.. tgk pun dah boleh bayangkan keadaan kg tuh.. mesti best photo2 yg ko ambik kan.. ;)

Ninie Hanis April 1, 2011 at 5:48 PM  

Welcome back!! Amazing pictures..dan mmg menginsafkan.Aku gugel allahyarham meninggal dalam keadaan bersujud eh?

last picture is totally 'subhanallah'..cantek!

rest cukup2,pahni nak hapdet entry jogja.hehe

gadisBunga April 1, 2011 at 6:08 PM  

ya Allah....speechless babe. speechless.

tak sabar nak tunggu next story tapi takpe, aku tunggu.

Mie April 1, 2011 at 9:41 PM  

Hebat kembara saudara, amazing race pun belum pergi tempat macam tu..

Solihin Zubir April 1, 2011 at 10:56 PM  

mmg menginsafkan..
xdpt byg andai terjadi kt malaysia ni..
mujur malaysia xde gunung berapi..

ehh.. slamat kembali ke tanah air fatt...
alhamdulillah coz dh slamat smpai..
tke a rest k.. heheh..

fatt April 1, 2011 at 11:21 PM  

cik gold,
tahun depan insya allah ok kot Bromo tu..myself pun nak ripit lg tahun depan. tp nak lajak ke kawah ijen sekali. kalau ada peluang turunla ke Jogja..singgah kampung ni



MDT,
mmg cantik..tp sayang agak berkabut sikit pagi tu



aiyeen,
tulah..sekali sekala kene gi tmpt2 mcm ni utk amik iktibar..kdg2 kita rasa cam biasa, tp bila tgk sendiri dgn mata baru tahu camne sbnrnya. btw ada promo smpai tgh malam ni..grab cpt!



iina,
aku jadi insaf terus pas tgk benda ni..pastu bila tgk keadaan dorg yg sabar tu rasa kerdil betul diri...iskk..masih byk yg harus diperbaiki..insya allah. photo byk gak amik kat sini..tp cuaca agak berkabut jadi tak brp nak jelas gambar2 tu



ninie,
bersujud? there's a story behind that..nanti aku akan ceritakan dlm entry lain..dan sbnrnya byk gila benda aku nak cerita..kalaula blog ni boleh rekod suara kan senang..sbb aku malas nak taip..hahaha :P



gB,
saje kan aku ni...ahaks..btw i sent u a postcard berlatar belakangkan gng merapi.. :D



mie,
terima kasih..kebetulan masa tu rasa nak pegi sini..alhamdulillah tercapai


SZ,
tq SZ..ada anta poskad jgk aritu..hrp2 smpai..

syukur negara kita takde gng berapi tp sygnya kita lupa allah tu maha berkuasa..slalu kita tunding kesalahan org sbg hukuman dari allah..kita tak boleh terlalu selesa..mcm apa yg jadi kat jepun baru2 ni..sgt mengecewakan. hrp org kita akan sedar...

Yan April 2, 2011 at 1:28 AM  

Abis tu Fatt, ada lagi ke yang tinggal kat sintu.. Rasa seram lak tgk gambar first tu..

Naik speda aja..Waduh..buntutnya pasti bengkak ye..

Ninie Hanis April 2, 2011 at 6:46 PM  

boleh je record.tapi kena wat video lah.dah wat video secara tak langsung ko glamer la,tak jadik la anon lagi.unless ko jadik bandi amuk.err..ok aku ngarut dahh..jom ym bila free.

fatt April 2, 2011 at 7:35 PM  

kak yan,
takde org dah yg tinggal kat sini sebab sume dah musnah..lagipun tmpt ni masih dlm keadaan bahaya sbb masih ada lahar yg turun kalau hujan..masa pegi tu ada la org2 kampung yg bawah2 yg jaga tmpt ni..dorg pun warning klu ujan je turun jgn tunggu sbb bahaya

hehe..mmg kematu dah bontot ni..nak wat cane..nak sewa keta lumayan bajetnya



ninie,
aku rekod suara je la nok..tak tayang muke..haha.. eh aku ada je kat ym..ko yg takde..invisible ape?

tasyha3 April 2, 2011 at 9:44 PM  

berderau darah aku bile makcik tu cite ada awan panas masa kite nk turun..sampi sakrng aku masih teringat lagik..macam2 boleh jadi kan.. Alhamdulillah.. semuanye selamat..

p/s: aku mencari salak kat sini.. x jumpe2 lagi.. hehheh.. nyesal aku x beli bebanyak..

fatt April 2, 2011 at 10:06 PM  

tasyha,
kannnn? klau tak kita dah arwah kot..nasib baik kita amik jalan lurus, kalau jalan belok ke kanan tu konpem kita arwah dah skrg ni beb!! err..tp kalau jadi arwah waktu travel mcm sedap je kan? (ayat mintak penampo)

ps : tula gatai beli sekilo, tu pun ada hati nak jadikan setengah kilo..patut ko beli semua je aritu..biar makcik tu jadi kayo!

Traveller's Anatomy April 3, 2011 at 1:36 AM  

fatt,
salam dari Yogja! Esok malam nak pegi ke East Java.
Subhanallah, kawasan kampung yg kena kesan Merapi tu mmg terharu tengok. Petang tadi lalu kampung yg dah ranap tu terus rasa insaf dan bersyukur dengan apa yg ada sekarang. Travelling is not purely about fun but lesson learnt from other places/countries!

MasZuber April 3, 2011 at 11:10 AM  

pergi ke kawasan bencana seperti indonesia memang menginsafkan..

tasyha3 April 3, 2011 at 12:45 PM  

next time aku pegi.. aku 'kayo' kan makcik tu.. hhehhee.. si melur tu pun asik cakp ngn aku.. die teringat2 kat mamat2 ngamen tu.. camne tu? kekkee...

fatt April 3, 2011 at 2:17 PM  

hi byya!
camne Jogja? suka tak?
so u pegi Kg. Kinahrejo jgk ke? sedih kan? i totally agree with u..the moment i saw it..my heart sank..soon then i realize why im travelling..i want to witness everything!


maszuber,
betul..kdg2 berjalan ni tak semestinya utk seronok je, salah dah konsep kalau gitu



tasyha,
aku rasa hati dia dah tertinggal di Jogja la..abisla..baru je aritu dia ckp mak dia risau dia asik p Indo sbb ada bf..aku rasa cam bakal jadi realiti dah ni. eh brader tu blum kawen lg kan? hahaha...giler arr cinta pandang pertama kot..wow! :D

Mie April 4, 2011 at 9:34 AM  

Good entry. Kat hujung Cihampelas Walk tu ada satu shopping complex yg agak besar...

Anonymous,  April 4, 2011 at 4:46 PM  

kak fatt,

awesome blog i must say~
kalo leh link fb cnfrm sy like byk kali
insap saya bc entri neh
jd pembaca tegar dh sy
teruskan menulis kak!

alhamduillah syukur nikmat
msia maju rakyat selamat


-ala-

fatt April 4, 2011 at 5:26 PM  

mie,
trima kasih..yup kat hjg ciwalk tu ada big shopping mall tp tak perasan nama dia sbb malam



ala/anon 4.46,
trima kasih dik..akak penulis marhean saja..terima kasih sbb sudi baca bebelan akak..mana yg baik tu kita jadikan pengajaran dan peringatan utk improve diri kita supaya berubah ke arah lebih baik. insya allah :)

Fizah Mohamed Tan April 6, 2011 at 12:23 AM  

erm, gambar 1st tu mmg original mcm tu eh, ish insaf sey tgk gambar tu...semoga negara kita dijauhkan dari segala bencana....

fatt April 6, 2011 at 12:32 AM  

fizah,
sume gmbr original..ada byk lg gmbr nti smpai turn entry ni sy tepek banyak2 utk tatapan semua..yg hitam tu sume lava yg dah sejuk..debu+tanah..ni baru gmbr, klu betul2 ada kat tmpt ni rasanya boleh nangis sbb insaf..sy sendiri rasa sebak waktu ni sbb pkir diri yg serba tak perfect ni..wallahualam

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP