Trans Java : Bandung - Part 2

April 05, 2011

Sambungan dari Part 1

Hari Kedua (23 Mac 2011)

Pagi aku dikejutkan dengar bunyi riuh bintang-binatang yang tak dapat dipastikan apakah jenisnya. Cek jam baru pukul 5.30am, alarm aku pun tak bunyik lagi dah tersedar, camne? Tapi mengantuk punya pasal pejam jugakla mata walau tak boleh tido. Pukul 7am barula terhegeh-hegeh nak bangun mandi. Dah bersiap sarapan kami check-out dan tinggalkan barang di kaunter sebab harini baru dapat masuk ke bilik standard.

Sebelum keluar kami tanya receptionist angkot apa nak naik untuk pegi ke beberapa tempat dan balik. Dia bagi map dan bagitau jumlah tambang supaya tak kene kelentong. Seriously kali ke-3 ke sini barulah aku paham jenis-jenis angkot yang perlu dinaiki untuk ke sana sini (salah naik boleh sesat tau). Sedang aku study map aku notice something...ler, patutla pagi tadi riuh gile....rupanya tak jauh dari belakang hotel kami ada kebun binatang (zoo). Kebun binatang ok! Kebun+binatang...how fascinating!


Stasiun Keretapi Bandung

So destinasi pertama untuk haritu ialah Stasiun Keretapi Bandung sebab nak beli tiket keretapi ke Surabaya pada hari Sabtu. Dari hotel naik angkot Tegallaga untuk ke stasiun keretapi (ni angkot yang sama ke Pasar Baru). Jalan pagi tu agak macet tapi driver angkot sangat mahir mencilok-cilok so tak rasa lama sangat menunggu. Dari hotel  ke sini agak jauh so tambang dalam Rp3k seorang. Sebenarnya nak tentukan jumlah tambang tak susah...boleh agak-agak je, paling murah Rp1k untuk destinasi yang dekat dan paling mahal Rp3k kalau tempat tu jauh. Pakcik angkot tu hantar ikut pintu belakang stasiun keretapi. Dari sini menapak ke Pasar Baru dekat je, tak sampai 250 meter.

Sistem pembelian tiket keretapi di sini agak pelik sebab kena isi borang dulu sebelum submit di kaunter. Tapi ia cuma melibatkan advanced ticket, kalau tiket untuk trip hari yang sama tak perlu isik borang...boleh terus beratur dan beli.


form yang perlu diisi sebelum membeli tiket


kaunter tiket di bahagian belakang stasiun keretapi


Harga tiket Bandung-Surabaya (Gubeng) ialah Rp260k seorang untuk kelas eksekutif. Aku tak sure kelas bisnes ada ke tak sebab kalau refer pada website KA Persero tu macam takde. Aku pun tak teringat nak tanya waktu tu sebab tak terlintas dalam kepala. Dari Bandung ke Surabaya cuma ada 2 trip sehari iaitu Agro-Wilis (7am) dan Turangga (7pm).

Opposite kaunter tiket ada Tourist Information Centre. Staff di sini quite chatty dan helpful, boleh mintak map Bandung untuk panduan, tapi map tu just a basic map..tapi okayla dari takde, kan?


Tourist Information Centre @ Stasiun Keretapi Bandung


Pasar Baru

Dah selesai hal tiket barulah lega sikit rasanya. Kami pun ikut jalan shortcut dari belakang stasiun keretapi ke Pasar Baru. Kat jalan belakang ni macam-macam ada, tempat naik angkot, pasar siang. ..semua ada. Cuma condition agak serabut dan surrounding yang kurang bersih.


Pasar Baru dari bahagian hadapan


murah! murah! sepasang Rp125k. boleh diskon lagi


Dah selesai menghazabkan diri dari lantai ke lantai kami pun keluar dari bangunan tu sebab perut dah bising minta diisi. Dari pintu depan Pasar Baru kami jalan kaki menyonsang arus ke tempat angkot berkumpul. Jarak ke sini lebih kurang 150 meter saja, tak jauh. Kami naik angkot ke Jalan Cipaganti untuk ke Rumah Makan Ayam Goreng Suharti.


Rumah Makan Ayam Goreng Suharti

Dari Pasar Baru ke sini tambang angkot Ciumbeluit cuma Rp3k sebab jauh..sama jauh macam nak balik ke hotel. Bila naik angkot dan nak mintak dia berhenti...kena sebut KIRI ok! Ingat tu...KIRI! Jangan sebut benda lain selain KIRI. Pastu tambang angkot ni bayar bila turun dan bagi by-hand kat drebar angkot tu.


walaupun kelihatan seperti toko jamu tapi hakikatnya ia adalah sebuah restoran!


Sampai je kat restoran ada banyak meja kosong sampai tak tau nak duduk mana. Aku order amende tah dah lupe tapi set tu komplit sume, harga Rp31k dan jus alpukat Rp17 (mahal gile siot!). Kalau korang perasan la kan, ayam kat sini sume kecik-kecik dan kurus...aku pun tak tau kenapa. Ada sesape boleh tolong confirmkan tak fenomena ayam kurus ni?


taste dia boleh la...not bad


Dalam beberapa kelip mata je aku dah habis makan sebab lapar kebulur. Pas setel bayar kitaorang menapak balik. Konon nak test jauh ke dekat, sekali tu memang jauh. Amik ko! Hampir 1/2 jam jugakla kami menapak...tapi nasib baik turun bukit so tak penat sangat. Rupanya ada jalan shortcut tapi kitaorang tak tau...takpelah, at least terbako jugak kalori sebab makan banyak tadi.


Kartika Sari & FO Jalan Dago

Sampai bilik rehat-rehat kejap, solat pastu keluar balik. Kali ni ke Jalan Dago, dari hotel naik angkot Tegallaga sampai ke simpang ke Jalan Dago...pastu tukar angkot Jln. Dago. Destinasi pertama kami di Jalan Dago ialah Kartika Sari. Since it's weekdays, so agak lengang sikit kedai ni, kalau wiken jangan harap nak lengang...berkerumun orang borong brownies.


menggiurkan!


Ada banyak jenis brownies kat sini, seperti :

Kukus Rp30k
Choc Mocha Rp38k (ada stripe choc di atasnya)
Chocolate Chips Rp30k
Almond Rp35k
Apple Pie Rp36k
Blueberry+Muffin Rp30k (ada stripe putih di atasnya)


Dah habis borong brownies operasi terjah FO pun bermula. Kat sepanjang Jalan Dago ni ada banyak FO seperti Grande, Jetset, Blossom dan segala apa aku dah lupa. Harga barang kat FO Jalan Dago lebih murah dari Rumah Mode, cuma kalau ikutkan style, kat Rumah Mode tu collection dia jauh lebih updated.

Kami jalan sampai FO nak tutup. Kat sini kebanyakan kedai tutup awal dan FO tutup lebih kurang jam 8pm-9pm. Masa ni kaki aku rasa macam nak tercabut, berenti sekejap berehat sambil minum. Pas minum barula balik ke hotel, kali ni kena naik angkot Jln. Dago sampai ke Dago Atas dan tukar angkot lain ke Jalan Cihampelas. Ada 1 cerita lawak masa kat sini...waktu menunggu angkot kat Dago Atas ni tetiba ada 1 angkot yang dah sarat dengan penumpang nak sumbat kami. Aku takleh bayang dengan barang yang banyak tu kami nak duduk celah mana? Atas lantai? Bergayut kat pintu? Yang tak tahan tu dia siap reverse angkot tu walhal kami dah berlari-lari takmo naik...hahaha.. Kecewa kami tak sudi akhirnya dia pun blah.


ngamen spotted on angkot!


Sebenarnya frekuensi angkot agak kerap so masa yang diambil untuk menunggu taklah terlalu lama. Tak sampai 5 minit angkot lain pun sampai so kami pun tahan. Sampai je bilik, setel apa yang patut, kami pun pengsan sebab esoknya ada temu janji dengan supir jam 9am.


bersambung....
.

14 comments:

JunAina April 5, 2011 at 10:29 AM  

fatt...

gi bandung nie sekali tak puas nak berkali2 tapi kalau pergi tu siap duit le untuk shopping.

k.aina pegi dulu ambik package tapi utk kali kedua(yg entah bila2 lagi) mungkin gi redah jerk.

Mie April 5, 2011 at 11:58 AM  

Pernah ke Bandung, tapi musim hujan, sampai banjir pulak..tak dpt nak cover banyak tempat. Mungkin next trip plan baik punya sbb entry ko ni bagi banyak tip berguna. Anyway jus alpukat (avokado) mmg sodap dan alpekat sekali.. hehe

MasZuber April 5, 2011 at 12:32 PM  

akan ke bandung feb next year, x plan apa2 lagi nie..

gadisBunga April 5, 2011 at 1:43 PM  

aku kompius pasal gambo kat kedai ayam goreng tu. tu kedai makan ke kedai jamu? kihkihkih!!!

Ninie Hanis April 5, 2011 at 4:13 PM  

kalau Rp125 tu aku try convert tak sampai 5 sen weh?biar benau..heh..gila jutawan pi bandung ni noo..ni apa kes nak pi travel sibuk ngambik order org ni.ko lenkali senyap2 je.ntah2 makcik tu fan blog ko tak? :D

lg 1 nk tnya,ko maybe pernah ckp tp aku lupa.bandung-surabaya tu jauh ek sbb tiket cuma ada 7p dan 7 mlm shj.Aku ingt ko pernah ckp sampai kematu bontot tu bandung-surabaya la ek?

iina April 5, 2011 at 6:28 PM  

ayam kurus?? aku suspek maybe dia kena keje kuat.. idak pun kena byk berlari sebelum kena sembelih wakakakah..

wah menarik nie.. harus juga aku pergi 1 ari nanti.. mesti heaven kan shopping mopping nie.. duit pun heaven melayang gak.. hehehe

Angkot nie kira cam keta/van sapu camtu ek.. senanglah kan.. tak yah nak tggu bas ke apa ke.. bila sebut kiri tuh cam lawak jek.. kiranya cam suruh ke kiri berhenti.. camnalah gayanya kalau sebut kanan hehehe

farouq April 6, 2011 at 5:51 PM  

fatt, he,he bab kirim mengirim tu aku pun menyampah gak lagi-lagi yang cerewet

Mutiara Bernilai April 6, 2011 at 8:53 PM  

wahh..

rindu nak p bandung lg skali...

rindu kedai baju yg murah2 :P

nway hv a nice trip!~

Traveller's Anatomy April 7, 2011 at 10:31 AM  

fatt,
i xsure kat bandung ayam ape tapi kat Jogja n Malang ayam kecik jugak cz ayam kampung. My host yg bgtau :)

fatt April 7, 2011 at 5:47 PM  

byya,
oic..kalau camtu mgkin la kot..tp almost everywhere kat cni ayamnya kecik. mebe la kot ayam kampung. tp isi dia lembut..tender :)

gadisBunga April 8, 2011 at 9:26 AM  

fatt, aku dah dapat poskad ko dari Jogja sana. tengkiu babe!! :)

lydiarahayumahmod April 8, 2011 at 3:10 PM  

Fatt......
Sedapnya strawberry tu.......

fatt April 8, 2011 at 10:13 PM  

gB,
oraitt!! welkam :)



lydia,
sedap tp masam...haha XD

xplorer April 9, 2011 at 10:32 PM  

kalau pi indonesia , part yg aku paling lemah skali ialah bnyk betul gangguan penjual2 jalanan , puas cakap apa pun diaorg tak paham2.benda mcm ni yg memusnah industri pelancongan indonesia

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP