Xiling Snow Mountain, Chengdu

April 17, 2011


Aku terbaca artikel tentang Xiling Snow Mountain dari majalah Air Asia Travel 360 masa naik flight ke Indonesia bulan lepas. Berdasarkan artikel ni, Xiling Snow Mountain ialah sebuah ski resort terbesar di China yang terletak di Chengdu yang juga merupakan tempat kelahiran beruang panda. Musim sejuk di sini adalah dari penghujung bulan November hingga ke penghujung bulan Mac.

Kebanyakan orang tak suka winter dan kalau boleh akan elak untuk travel dalam musim ni. Reason paling obvious ialah tak suka sejuk, kedua tak nampak apa sebab semua putih. Tapi bagi aku, winter sangat cantik!


mark this place!


cantik kannn?


superb marvelous gila view!


Bagi winter sport enthusiasts ia adalah musim yang paling ditunggu-tunggu sebab waktu inilah dorang boleh main ski & snowboard sepuas hati. Aku pun tak terkecuali walaupun masih lagi di tahap beginner. Cuma perlu diingatkan bahawa ski dan snowboard adalah 2 jenis sukan extreme yang memerlukan ketahanan mental dan fizikal yang tinggi dan sedikit kesilapan boleh mengakibatkan kecederaan atau lebih dahsyat, maut, kalau tersalah landing

Pengalaman first time main ski memang tak boleh dilupakan sebab malam tu aku tak boleh tido sebab urat satu badan berdenyut-denyut sakit. Tapi esok tu pegi lagi, tak serik! Haha. Pengalaman jatuh tergolek pun ada, tapi takde apa yang nak dimalukan sebab semua orang pun sama. Selalu hari pertama je tergolek, pastu hari kedua, ketiga dah terer. Sebenarnya main ski/snowboard ni tak susah, cuma yang penting sekali kena pandai balance badan. Kalau tak balance memang confirm jatuh.


masa ni snow blizzard. tapi gigih punya pasal redah je


harap nak pose gini bila dah pro nanti


Last year aku try main ski kat Mt Hutt dan Insya Allah tahun ni nak cuba snowboard pulak, tapi kat The Remarkables. View dari peak The Remarkables sangat superb sebab boleh nampak pekan Queenstown dan Lake Wakatipu. Cantik sangat....sumpah tak tipu!


view dari The Remarkables
berangan nak pose camni, tapi pegang snowboard

***

Sekarang korang dah ada sebab untuk sukakan winter! ^___^

15 comments:

Madam Sooyaree April 17, 2011 at 6:02 AM  

Santeknya Fatt...

Kita tak dapek lagi ber ski atau snowboard. Dulu Cik Abe tak free, skang dah ada baby kena hold on dulu kot. Lagipun snowboarding kat Wii pun fail, ni lak real life!

Solihin Zubir April 17, 2011 at 6:23 PM  

pergh! dpt main ski! mesti besh.. jeles la... huhu...

Mia Auburn April 17, 2011 at 6:34 PM  

Thanks for the info, gonna mark this place! i really miss to snowboard

Leez M. Saaid April 17, 2011 at 11:00 PM  

aku pun berangan nak berski tapi bila tgk snowboard tu mcm berat jerr....terus rasa takut.
Tunggu badan slim baru leh berski kot ...heheheh
tapikan...entah bila aku akan slim ni...hahahahah

fatt April 18, 2011 at 3:07 AM  

narif,
alaa rugi! tapi takpe, u still hv loads of time to catch up. tunggu cik aiyu besar skit, nti bleh main sledge..or ski. aritu i tgk bdk2 kecik main ski alalala comel gile :)



sb,
mmg best, tp tak bole selalu sbb mahal. sadis! T___T



mia auburn,
yup! but i think skiing in China must be cheaper than in Oz or Nz..i guess! :P

i want to learn snowboard, i think it much cooler than skiing :)



leez,
its not a factor! mana tau sekali cuba terus addict. snowboard susah skit nak control compared to skiing coz both ur feet stuck on the board. ski senang skit coz u have 2 poles to help u stop. cuba la! :)

h a n i e April 18, 2011 at 9:06 AM  

winter??

*kuis2 salji dekat snow world, genting*

hahahaha...ntah bila la nak dpt merasa gitu..haihh..

Ninie Hanis April 18, 2011 at 6:12 PM  

Xiling Snow Mt,tempat kelahiran BERUANG PANDA?nakkkkk!!!!

weh,aku teringin tau nak pi china kat Wolong Giant Panda Breeding Centre,boleh dukung2 panda.~melt

p/s ok aku tau aku patut komen psl snowboarding/skiing..sorry,ni le masalahnya klu dah tersebut panda.

iina April 18, 2011 at 11:41 PM  

winter kalau time takat nak ambik gbr mmg best.. tapi bila ko kena tempuh winter utk 1 jangka panjang untuk teruskan hidup.. aku rasa confirm ko akan rasa tak best hahaha.. for me. snow kalau turun 1 n 2 day mmg aku enjoy.. or nak p sport then ok.. but other than that aku prefer spring or summer..

Aku tak berani sangat try sky or snowboarding sebab bdn nk guna n otak nak jalan ari2 hahaha.. but kalau takat sledge hahahaha itu anytime leh main gelongsor sampai kebas muka n tgn..

fatt April 19, 2011 at 1:55 AM  

hanie,
moh kita berdoa semoga turunla snow wlpun sikit time autumn nanti. cuaca dunia skrg kan dah tak menentu..mana tau!



ninie,
chengdu la cheq! bukan xiling mountain noo...

aku pun teringin nak dukung panda, tp aku takut dia cakor muka aku..aha~ ko bygkan si koala tu pun dah comel..inikan panda..isk rasa nak cubit je..tp kene cakor padan la muke..hihi..

ala ko komen la ape pun aku kecualikan..tp nape ko tak penah main ski/snowboard walhal tmpt ko kan ada? rugi la weh..klu aku mesti dah jadik pro...bleh amik lesen instructor..peh...lumayan $$$



arabella,
cer ko guling2 cam hindustan...mesti tak gayat..haha



iina,
aku dah rasa dah duduk nz time winter dulu, so aku tau camne. mmg hazab sbnrnya..sbb hari2 dok berselubung depan heater...kalau boleh rasa nak peluk je heater tu, tapi apakan daya, kang terbako pulak. tu belum masuk lagi part malas mandi, buang air kecik besar...mmg sengsara..sejuk sampai pening kepala..tp bila nmpk je snow hilang terus sume yg -ve tadi. tp aku suka musim sejuk..sbb boleh tido lama...yg tak suka sbb siang pendek, pastu langit kelabu.

Ninie Hanis April 19, 2011 at 7:56 PM  

firstly,aku tak stay kat area pergunungan,plg dekat pun area scotland.tapi scotland pun blom jejak,aku simpan angan2 nk pi summer ni.

secondly,aku ada pengalaman teruk masa mendaki jungfrau,swiss dulu.aku cite kan aku & zaid muntah teruk,aku syak kekurangan oksigen sbb naik tempat tinggi (badan kena ready,salah sendiri sbb tak ready dr awal).so kalau nk pergi this time kena betul2 ready.

lastly,biasalah time nk getaway misti cr tempat panas,nk escape dr weather UK yg mendung semedang..so minat aku lebih mengarah ke kepulauan atau historical cities like rome@athens.minat je..nk pi tu taktau la..haha

fatt April 21, 2011 at 1:51 AM  

ninie,
scotland~ aku rasa scotland byk highland...mesti cantik kan view..gunung2..cam kat nz (try hard to imagine ni, haha). enjoy ur summer vacation!

err...i think i miss that part ko dgn zaid muntah2 tu. but i did watch the clips taken from there..bleh dgr deru angin kuat gile..omg aku wonder stamina aku camne ni coz aku pun bukanlah athletic sgt *sigh*

i love both too...minat kita sama la, cuma aku nak add lagi 1, gunung. aku pun suka tgk historical building, ruins..mcm archeologist dah...haha..maybe i should become one!

gadisBunga April 26, 2011 at 10:02 AM  

satu hari nanti aku nak gi somewhere masa winter2 salji2 cenggini. tak dapat snowboard pon takpe, asalkan dapat amik gambo. heheh~

biraicottage December 11, 2011 at 3:24 PM  

fatt, aku gi sini tiga minggu lg..tgh cari info pasal chengdu ni, sesat plak ke blog ko ni hehe

fatt December 11, 2011 at 5:15 PM  

gb,
buat snowman best. takpun snow fighting :)



biraicottage,
sori klu takde cerita chengdu kat sini. aku blum sampai lagi, tapi perancangan tu ada. apapun, selamat bercuti! :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP