1 dah kansel tapi masih ada lagi 5

May 01, 2011


Antara perkara yang aku belajar dari pengalaman semasa mengembara ialah bersabar. Terutama sekali bila berhadapan dengan pelbagai situasi dan manusia yang berbagai kerenah. Aku tak nafikan Allah Maha Berkuasa dalam menentukan setiap perkara kerana semua yang berlaku adalah di atas kehendak-Nya dan hanya dengan izin-Nya.

Contohnya situasi seperti hujan lebat yang hampir-hampir mendownkan semangat sebab plan yang dirancang hampir hancur. Kemudian tanpa disangka-sangka ia berhenti dan diganti dengan panas terik. Itu belum lagi kes seperti duit hilang, barang hilang, travelmate buat hal, kena tipu dengan orang-orang yang cuba amik kesempatan dan lain-lain hal yang bersangkutan. 

Apa yang aku merapik ni?!...hurm....

Sebenarnya aku nak bagitau yang trip ke Cambodia/Vietnam tu kansel. Sebabnya aku perlu uruskan visa untuk Umrah dan aku akan passport-less sampai ke tarikh berangkat. Walaupun sedikit ralat tapi apakan daya...aku hanya merancang tapi Allah yang tentukan. Aku percaya ini semua ada hikmahnya, tapi kalau diberi pilihan antara ke Mekah untuk menziarahi rumah Allah, melawat makam Nabi Muhammad s.a.w dan ke Cambodia untuk melihat temple, aku rasa korang pun boleh decide apa yang terbaik, kan?

Di sini juga aku nak mohon maaf kepada Sis Aiyeen atas segala kesulitan yang berlaku tapi mujurlah dia belum lagi beli tiket ke Cambodia dan Vietnam, kalau tak sure aku super guilty. 

Sebenarnya tarikh ke Tanah Haram ni dapat last minute sebab asalnya aku sekeluarga merancang nak Umrah dan berpuasa di sana tapi terpaksa anjakkan lebih awal atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan.

So sekarang aku tengah pikir nak buat sesuatu untuk replace trip Cambodia/Vietnam. Aku tak berani nak announce sekarang sebab kalau kansel lagi makin bertambah-tambah sadisnya. Clue ada, boleh cari kat Wish List 2011. Aku harap pasni takde lagi trip-trip yang sangkut sebab kalau diikutkan masih banyak lagi yang tengah menunggu queue. Hopefully apa yang aku dan kawan-kawan rancangkan berjalan dengan lancar. Ameen~


p/s : buat Hanie, Koq dan Mek Ciela...sila buat solat hajat untuk plan bulan 10 dan 12 sebagai usaha untuk memastikan rancangan kita berjalan dengan lancar. Hehe.

15 comments:

❀aRaBeLLa❀ May 1, 2011 at 5:36 AM  

aih..sampai gitu..tgk dari wishlist hang amboi tahun ni pun NZ lagi weh..ke dah sangkut org sana nih?hehe

Mie May 1, 2011 at 7:45 AM  

Pilihan yg tepat. Taklah nanti org berkata bila kita berjalan ke tempat lain..
Tip> Kalau nak membeli kurma beli shj di Madinah kerana lebih murah terutama kurma Nabi. Semoga selamat semuanya..

fatt May 1, 2011 at 9:10 PM  

arabella,
skandal lama ada la. hahaha. nz tu klu tak dpt tiket murah takdenye aku nak ripit dah..nak join jomla :)



mie,
mesti dah penah smpai Mekah ni..tips yg berguna. insya Allah akan ke tmpt yg disuggestkan. tq :)

salsabila May 2, 2011 at 6:50 PM  

hi fatt...

same prob dgn aku...susah giler nak adjust tarikh utk pg bercuti...

gaji kocik, tp ada ht mau jalan2..

하니 May 3, 2011 at 8:50 AM  

kihkihkih..insyaAllah..ade rezeki kita..plan bulan 10 & 12 tu..berjalan lancar seperti di rancangkan..

ape pun semoga ko selamat mengerjakan umrah..dan ehem..mn tau..bertemu jodoh kat sn..hahahahah




run!!!

fatt May 3, 2011 at 11:35 AM  

salsabila,
hi!

nape trip ko ada masalah ke? ala beb jgn jadikan isu gaji faktor penghalang utk berjalan. klu ko bajet backpacker takde masalah punye, unless ko memilih nak duduk hotel mahal2. apapun gudluck with ur plan..jgn kansel cam aku sudah



hanie,
amboi laju ye ko mintak aku temu jodoh kat sana. klu org kita aku ok lagi, kalau pak arab aku kene rijek la walau hensem/kaya camne sekalipun. takmo aku pakai purdah bagai..ingt ni movie Ayayt-Ayat Cinta ke?

salsabila May 3, 2011 at 5:17 PM  

fatt...

aku special case...tarikh aku xtetap...bile2 boleh switch..sbb tu asyik bertukar jer...tp insyaALLAH finalize kot 16-23 May ni...

start 12-16 may, aku ke KK dulu...family vacation n reunion kecil2...first time aku nak spend mak aku jalan2...balik dr KK pg tu, mlm tu terbang ke NZ pulak...insyaALLAH...

tapak kaki aku xberhenti gatal2 dh ni...

aku xkisah pn bab2 hotel...xdenye nak mahal2...janji aku boleh rest n tdo cukuplah...bab2 makan, mmg kene masak..aku fhm adat2 backpackers...dun worry..

fatt May 4, 2011 at 12:51 PM  

salsabila,
pack jgk jadual ko. hrp2 flight balik dr kk tak delay. apa2 pun happy holiday. aku dgr tgh musim autumn ni..mesti cantik. baru2 ni turun sikit salji kat puncak gng kat queesntown.

btw since ko nak pegi ni tryla check deals yg ada kat sana dr website ni. at least ko boleh grab special promo mcm utk milford sound.

http://bookme.co.nz/bookings/queenstown/home

salsabila May 4, 2011 at 3:01 PM  

fatt...

thanks yer..setiap hr nak baca komen2 ko...rase rindu lak...ahaks....

flt dr KK nnt pg...flt ke NZ tgh2 mlm...

thanks for your info fatt...

fatt May 5, 2011 at 5:09 AM  

salsabila,
no worries. klu aku tau tu aku share aje..cuma kdg2 aku malas nak tulis psl nz sbb byk gile tak tau nak cerita apa.


kalau gempa bumi kat sana nanti kira ko merasa jgkla yek..hahaha...opsss..jgn marah joking saja :)

have a safe trip :)

salsabila May 5, 2011 at 10:33 AM  

fatt...

bile teringat pasal earth quake, aku teringat dulu2, zaman aku study kt uniten...mase tu aku dok apartment 10 tgkt...tp aku dok tgkt 4...mase tu 2nd earth quake,after acheh...seriously aku tgk meja bergoyang giler depan aku yg tgh study utk final exam esoknya...

ktorg kelam kabut lari turun...lps kejadian tu, aku mmg jd penakut giler...aku rase sgt2 phobia...alhamdulillah, lame2 lepas tu hilang...mcm2 aku pk lps kejadian tu....

Ya-Allah, jauhkanlah diriku dari segala bala bencana dan peliharalah keselamatan diriku....Amin...

gadisBunga May 7, 2011 at 12:10 PM  

betul2. kita plan cemana baik pun tapi last Allah jugak perancang sebenarnya.

fatt May 7, 2011 at 4:21 PM  

gb,
kan? kdg2 Dia nak uji setakat mana kita boleh bersabar..

Aiyeen... May 8, 2011 at 2:12 PM  

fatt...
dah lama tak jengguk blog awk..ada plak entry pasal ni..anyway, no worries la..sy ok jer. tk perlu nk mintak mahap :-)

apapun sy doakan moga trip umrah awak dipermudahkanNYA & awk beroleh keberkatan yg berlipat ganda...amin

fatt May 9, 2011 at 1:01 AM  

salsabila,
aku ingt aku dah reply komen ko, belum lg rupanya. nmpk sgt aku dah makin nyanyuk. hehe.

ms earthquake kat msia (time tsunami) tu aku lupa aku katne, tgh wat ape. tp time gempa tu mmg aku tak rasa apa pun. cuma ms kat chch aku rasa la skit2...tp sbb aku tgh tido, ngantok..aku malas nak lompat katil. tp esok tu org bercerita la..aku cam...oh ye ke aku ingt dlm mimpi. haha :P



aiyeen,
yeke? haha...takpe tak amik hati. ingt awk baca dah psl entry ni. terima kasih for wish..berdebar jgk nak ke sana ni...takut pun ada...yelah kat tanah haram ni sume benda kena jaga esp pertuturan dan tingkah laku.

anyway, klu awk turun cni nanti kita jumpala..insya allah boleh :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP