Dah tiba masanya aku mencari pengganti

June 06, 2011


Hello readers! How's your weekend? Wah gegar gila tajuk entry kali ni, macam announcement mencari jodoh...walhal...

Sebenarnya aku nak cakap yang netbook aku dah arwah. Tak taulah apa puncanya tapi pas balik dari trip aritu dia tiba-tiba mematikan diri. Semangat aku mengupdate blog terus jatuh menjunam macam bungy jumping. Sipi-sipi lagi aku nak lempar netbook tu ke dinding macam main lempar cakera sebab hangin punye pasal. Camne aku tak hangin, baru pakai tak sampai setahun dah lingkup!

Setelah dibawa ke kedai, pungpang pungpang sembang kos repair macam tak berbaloi so aku rasa nak beli yang baru. Aku nak mintak pendapat korang, brand netbook ape yang paling bagus di pasaran sekarang? Yang tahan lasak dan durable. Price ranging untuk netbook jela sebab aku nak beli something yang basic dan handy. Boleh kasik cadangan tak?

Baideway, laptop yang baru jahanam tu brand HP, so please suggest me anything besides HP.  Aku menunggu opinion yang honest dan genuine about particular brand of netbook yang korang suggest dan jika aku happy dengan cadangan dan review tersebut, maybe aku akan reward dengan mystery gift.

Many thanks in advance for your help!

And one more thing, aku dah buat sikit tambahan kat blog ni. Ada sesape yang perasan tak?

13 comments:

Anonymous,  June 6, 2011 at 8:37 AM  

shian jugak... amek ACER la ok jgk... tahan lama... i pakai da 3 thn.. still ok...

gadisBunga June 6, 2011 at 8:44 AM  

sebenarnya aku dah perasan blog ko ni dah lain sikit since last entry kot. tapi tak tertegur. heheh

for ur info aku pakai netbook EEE PC Asus. Dah nak masuk 3 tahun tapi performance masih tiptop. bateri masih ok segala.

penah sekali buat hal, masa tu aku tersalah download ke remove apa pogram ntah, pastu terus reformat balik sendiri. tapi since that mmg tak penah buat hal. aku byk guna utk blogging n fb but occasionally untuk buat mild photoshop n autocad. no games.

harap2 pasni jgn le dia buat hal pulak ye sebab aku dah puji gila2 kat sini. heheh~

VFN June 6, 2011 at 9:10 AM  

jgn beli acer... lagi cepat jahanam..

aliaaroslan June 6, 2011 at 9:26 AM  

tahan lasak = lenovo. sebab dia asalnya IBM. so memang terkenal dengan ketahanannya

alifah@along June 6, 2011 at 9:31 AM  

fattttttt....jgn lelempar sesuka hati..hehhee...i suggest u pakai Mac la plak...hehehhe...mmg virus pun susah nak seludup masuk...tp, brand Dell murah la skit..beli online dgn Dell lagi murah dan terjamin..semoga bertambah rajin lepas dapat notebook baru..hehhee

iina June 6, 2011 at 9:46 AM  

Salam..

Aku cuma boleh share aku ye experience guna netbook.. Aku guna asus.. so far dah 2 tahun guna ok.. cuma kalau boleh ko cari processor yg laju sikit..

Netbook nie asalnya asus yg introduce lepas tuh baru brand lain start buat.. Ini aku survey masa brand asus nie mula kluar netbook.. aku p lowyat masa tuh harga dia masih mahal.. lepas tuh 6 bln aku balik mesia 2nd time.. aku survey balik harga.. masa tuh melambakj dah brand netbook yg ada.. walhal masa 1st aku balik tuh.. hanya asus jek yg ada netbook nie..

Aku beli nie pun dulu sebab kwn2 mat saleh aku rekomen.. but rasanya kalau p lowyat tuh.. byk brand yg ada.. ko survey2 sendiri sebab setiap brand ada features n trademark dia.. Ko pun leh gak tanya2 salesman kat situ apa brand yg ok.. n dgr pendapat dia.. maybe ko leh dapat idea sikit..

aku perasan ko letak live trafiic feed ;) benda tuh mmg byk bantu aku trace sapa yg singgah blog aku hehehe..

salsabila June 6, 2011 at 11:21 AM  

fatt...

klu xsalah aku...ko ade letak blog bergambar2 kan kt blog ko nih...klu salah, aku mntk maaf yer...

aku xtau sgt pasal netbook...biarlah org lain yg menjawabnya nnt...

fatt June 6, 2011 at 11:39 AM  

anon 837am,
really? wow itu dah cukup bagus. ok i will consider it. tqvm :)



gb,
ada antu bergayut kat blog aku ke? haha..aku buh button like, ko ada nmpk tak? sbnrnya aku regret jual Vaio aku. aku tolak dia sbb besar, time tu aku nak travel dan aku nak netbook sbb kecik. walhal Vaio tu lama dah aku pakai, almost 4 years T___T



vfn,
yeke..ada org sajes Acer..aku teringt Vaio aku. rugi la tolak dulu T____T



alia,
ada terfikir gak nak amik Lenovo. sbb aku penah tgk iklan Lenovo aritu ada opah buat laptop jadi papan pemotong gitu..dahsyat. haha :P



alifah,
kann..ala2 mintak dilempar je netbook aku tu. mahal la cheq Macbook..tp aku tau Mac mmg baguih..tp syg dia takde small sive yg reasonable price.



iina,
good info! aku ni sbnrnya cam dah keciwa nak beli kat Low Yat sbb lappy aku beli kat sana la yg lingkup ni. mcm dulu aku beli Vaio..aku beli kat shop dia..aku regret gila tolak Vaio aku. menyesal. nak beli balik mahal...unless dia kuarkan model mini, aku akan consider.

any info about Toshiba tak?

well, Live Feedjit tu mmg bagus. from there aku bole trace sape visitor dan org yg link blog aku. many thanks to all yg sudi link blog aku kat blog dorg. kdg2 bila ada masa akuakan blogwalk dan tinggalkan komen, but now susah skit sbb netbook aku dah kiok. ni pun aku pinjam kazen aku punye jap. bleh la cilok2 jap check komen



salsabila,
a ah..aku ada blog cawangan, yg photoblog tu. bila rajin aku haplod la gmbr. tp skrg susah skit la..

MasZuber June 6, 2011 at 1:11 PM  

aku recommend acer aspire 1 happy,

spec:
-intel atom N570(1.66GHz, 1MB L2 cache)paling tinggi processor to date.
-2 GB DDR3 memory
-storage 500GB
-ketahanan lasak boleh tahan.

tp kalo ko nak netbook yg lagi tahan lasak, mungkin ko bole try lenova. tp dari segi spec dia lagi rendah la dari acer aspire one happy tuh.

aku mase nak beli ari tue, 2 nie memang priority list aku. but at the end, aku pilih acer for the high performance/spec. lajuuuuuuuuuuuuuu!

:))

dakS,  June 6, 2011 at 4:07 PM  

earlier this year aku ade survey netbook kat kedai sony, aku ade jumpa vaio netbook tp software dia sama ngan notebook. baru kluar but one thing harga dia masa promotion 2K+...kau try le usha2...last2 aku terbeli dell online...ok la harga reasonable esp klu ade promotion, window pun genuine for sure...only thing microsoft office kene extra charge or kau download je kat opis kau. price aku dpt 1K nett siap pilih kaler...

Ninie Hanis June 6, 2011 at 4:41 PM  

ko beli ipad jelah.spend 2k (kan kat msia 2k kan?).confirm senang bwk kemana2.hehe..


aku takde pengalaman yg byk guna netbook.1 ni jelah aku pakai Dell, Intel Atom & aku pkai Windows XP.Very handy,dan tak pernah buat prob alhamdulillah dh nak masuk 2 thn.tapi bateri jelah 3 jam,kalau lenovo 6 jam (HP pun).Nway,good luck in netbook hunting ye. :)

azieazah June 7, 2011 at 10:24 PM  

Tak tau nak suggest mana. Hampir semua jenama ada keistimewaan masing-masing. Kita jer kena pilih ikut pula apa keperluan kita.

IPad sangat limited. MAC (esp. MacPro) memang terbaik, tapi betul, mahal. Sedap pakai, tahan lama virus susah kena.

Rasanya, DELL pun senarai teratas terbaik!

fatt June 8, 2011 at 1:04 AM  

mas,
thanks for info and suggestion. aku dah beli tadi..ekeke.



dakS,
aku pun dah belek2 netbook Vaio td..mmg rasa nak amik but at last aku pilih yg lebih murah sbb aku teringt dulu aku penah jatuhkan Vaio tu selepas seminggu pakai dan i paid almost 2k utk repair. mmg gila but i had no choice. huhu



ninie,
at first aku nak beli ipad2 but after considering that not all apps senang nak install so i skip.



kak azie,
would like to try dell but ive bought something elso :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP