The Overland : Introduction

June 01, 2011

Alhamdulillah sekarang barulah aku dapat luangkan masa depan laptop dan siapkan kerja-kerja yang tertangguh. Sebenarnya aku masih berhutang cerita di Jogjakarta dari trip Trans Java yang lepas dan sekarang workload aku makin bertambah selepas balik dari trip Thailand-Cambodia. I'm not sure how to juggle between both sebab aku ada lagi 2 minggu sebelum berangkat ke Tanah Suci. 

Anyway aku akan mula menaip sedikit demi sedikit travelog Thailand-Cambodia dan sambil-sambil tu habiskan travelog Trans Java. Insya Allah. Overall trip ni makan masa selama 2 minggu dan honestly aku regret balik awal. I should extend until the end of May tapi takpelah, next time aku akan pegi lagi meneruskan baki perjalanan ke tempat-tempat yang belum sempat diteroka.

The first 1/4 of the trip aku habiskan dengan kawan-kawan di Hadyai dan selepas dorang balik ke Msia aku teruskan perjalanan dari Hadyai ke Bangkok, Siem Reap dan kembali semula ke Thailand untuk ke Ayutthaya sebelum pulang ke Msia.

Kalau korang baca blog aku dari dulu mesti korang wonder kenapa aku pegi jugak ke Cambodia walaupun at first aku mention yang trip ke sana kansel (sebab aku kena uruskan hal visa Umrah awal bulan June). The truth is memang trip tu kansel sebab aku perlu serahkan passport ke Saudi Arabia Embassy (btw aku passportless sekarang) so that's the reason why the trip was cancelled.

Knowing me as a stubborn person, I don't take "No" as an answer. So I chase my dream and glad I did. There was a mix feeling between to go or not to go at that time. Waktu tu aku berada dalam Hua Lamphong Train Station (Bangkok) dan setelah beberapa hari tak call rumah, aku pun call. Sometimes aku tak switch on the phone dan tak bother nak charge bila battery dah flat. Memang dah jadi habit aku untuk tak keep in touch while travelling sebab aku tak suka rasa homesick dan fikir pasal hal-hal kat rumah bila travel. Contoh macam kucing beranak ke, semalam mak masak ape, bla bla bla benda macam tu...boleh faham kan maksud aku?

"I want a total isolation from everything"

So then bila aku call aku dapat berita yang amat menyedihkan, makcik aku meninggal dan mak aku sedang bersedih. Aku rasa macam bad person sebab takleh ada kat sisi mak aku pada waktu tu dan dalam pada masa yang sama aku jugak tak sempat nak ziarah arwah untuk kali yang terakhir. So pun berfikir panjang dan lepas tu buat keputusan, I came all the way this far and I will proceed. Tapi kalau aku balik sekalipun takde apa yang boleh aku buat kecuali sedekahkan Al-Fatihah dan doakan semoga arwah ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

Sometimes it feels good especially bila lama dah tak contact dan tiba-tiba muncul depan rumah. Aku boleh tengok reaction semua orang dan rasa seronok macam dah bertahun-tahun tak balik. Ye aku tau mesti korang akan cakap cuba kalau balik tetiba orang meninggal ke hape... Truth is kerja hidup mati ni urusan Allah dan tak siapa pun tahu dia mati bila. Mana tahu elok-elok sekarang sihat tiba-tiba bangun dari kerusi terus collapse atau tido malam tu elok je tetiba pagi esok dah takde. Kesimpulannya bila dah sampai waktu kita tetap akan pergi tak cepat atau lewat walau sesaat.

So my point is, kalau dalam hati terbit rasa nak buat sesuatu maka buat jelah. Jangan tangguh-tangguh sebab peluang bukan datang selalu dah keinginan nak buat sesuatu tu bukan selalu terilham. Dan aku pun tak tahu sampai bila aku ada umur untuk buat semua benda yang aku suka so aku nak manfaatkan sisa usia yang ada dengan sebaik yang mungkin. 

Next, travelog Thailand-Cambodia.

....and that's how we met
.

18 comments:

kemang~ June 1, 2011 at 2:12 PM  

err... berhati waja kamu yeee :) cam bez je backpackers aci redah je ni...msti dpt byk experiences kan :)

fatt June 1, 2011 at 2:56 PM  

kemang,
tak waja sgt ni..haha. insya allah kalau niat tu betul akan dipermudahkan oleh-Nya. best gak main redah2 ni..cuba la sekali..pglmn dia mg berbeza :)

kemang~ June 1, 2011 at 3:07 PM  

hihi..tu la..tringin laahhh :) Kire nye pergi zero je la ni ehhh?? kat sane bru plan itinerary or what? ganas ah, gamble je eh...hehe..nk jadi backpacker mcm kamu gak lah :D

hani June 1, 2011 at 3:16 PM  

apepun lu selamat balik mesia..and semoga selamat ke tanah suci..

MasZuber June 1, 2011 at 3:48 PM  

gambar kasi jelas la sket fatt ;)

ini yg aku rindu balik kat suami x jadik aku neh ;p

fatt June 1, 2011 at 3:57 PM  

kemang,
takde la zero..at least get some idea about the place before u go. honestly i takde itinerary pun. bcoz time is not a factor so i boleh free skit ikut suka. i tak suka terikat pd itinerary coz sometime bila i rasa suka kat sstu tmpt tu i akan stay longer, kalau tak brp suka i maybe tinggal sehari or just buat day trip.



hanie,
alhamdulillah gua dah selamat pulang. terima kasih!



mas,
aku saje letak yg blur. haha..nti klu letak yg clear punye dah tak surprise sebab cerita part aku jumpa dia tu jauh lagi...ekeke..

wah ko pun ada skandal ke masa travel? ngeh ngeh ngeh...cer citer :P

salsabila June 1, 2011 at 5:05 PM  

fatt...

lame xdgr celoteh ko..miss u very much...sorry to hear about ur aunty...

hmmm...aku sgt kagum dgn ko...but sumtimes aku pelik..byk bebnor cuti ko eh...klu aku, mmg xdpt la nak bercuti lama2 begitu...hr tu aku away pn byk soklan tanye...as long my big boss xsoal siasat aku lebih2...klu x mau kantoi trip aku ke nz hr tu...
pg sane, mmg aku rase xnak balik...rase ht aku dh di bawa pg...org berjiwa travel ni mmg payah skit nak ckp...
jejak kaki kt malaysia jer, semua masalah kuar balik dlm fikiran...tiap2 hr aku menunggu post ko yg terbaru...

iina June 1, 2011 at 6:02 PM  

wah pesal gambar ada gegar lak tak sempat nak tgk kehenseman mamat german tuh hehehe ;)

Alah kalau dah rasa nak travel proceed jek.. mmg travel nie best sebab masa tuh mmg takkan ingat apa benda yang ada kat umah.. tapi balik jek umah.. err err semua prob dtg balik hehehe..

Enjoy jelah as long as u can.. ;)

fatt June 1, 2011 at 8:00 PM  

salsabila,
thanks beb. dah smpai hukum. kita ni tak tahu bila.

so how's nz? dah jatuh chenta? pasni bleh ripit selalu ye. skrg baru ko tau nape aku slalu pegi nz. tp kali ni last la sbb aku nak p tmpt lain pulak. rugi kalau asik ulang tmpt sana every year.

takde ape yg pelik psl aku. aku kerja jgk cam org lain cuma lain sikit dari org lain. for me, aku hidup bukan utk kerja, value of life tu lg penting dari kerja. embrace life!

update la blog ko psl nz..nak tau apa ko bikin masa kat sana. lompat tak? haha



iina,
ada kwn aku ckp tgk gitu pun dia dah tau hensem ke tak. camne tu? haha..mmg sengaja letak gambar gegar sbb belum smpai part story jumpa dia. sabau ye..tp rupa dia iras2 Josh Hartenet, tapi bila gelak ada rupa Ashton Kutcher. haa..bleh imagine? ekekeke

tulah iina, kalau boleh dah taknak balik umah sbb sume hal kena pikir..nightmare. am waiting to get paid to travel. wonder how to get that. hurm...

gadisBunga June 2, 2011 at 8:54 AM  

ya. bila dah niat tu buat je, bulatkan hati. kecuali kalau ada benda lain yang memaksa utk kite berhenti, baru patah balik.

waaaa.....tu ke mamat german tuuu???

VFN June 2, 2011 at 10:11 AM  

aisey... walaupun gambar tu blur jadi la aku nak cuci mata.. haahahaa

salsabila June 2, 2011 at 11:44 AM  

fatt...

insyaALLAH weekedn ni aku compile gmbr2...berterabur gmbr sana sini...

jejak kaki kt msia jer, stat pk mcm2 dh....very the stress...hebat r keje ko mcm tu...rase2 mcm flexy jer....ntah2 ko ni off shore agknya....haha....

aku xmelompat...budget aku cukup2 mkn jek...cukuplah dpt sight seeing...tp yg xtahan..ktorg bleh pg jungle trekking kt mt cook....siap redah jambatan gantung lg...

fatt June 2, 2011 at 3:19 PM  

gb,
setuju. cuma kdg2 kita confuse nak bezakan antara hint utk stop atau proceed. tp aku slalu ikut gerak hati.

aah..mesti sakit mata ko nak telek rupa dia kan? tp cutting dah hensem, ye dok? haha



vfn,
cuci jgn tak cuci. bak kata kwn aku tgk kaki je dah boleh tau hensem ke idak. sungguh dasat sekali beliau menelek. haha :D



salsabila,
aku kerja sbg petani moden, hari2 menyangkul di belakang umah cari harta karun. ekeke...

abistu tak melompat ko pegi dok milford sound? aku ada grab deal aritu, ingt nak pegi. lompat tu kebarangkalian akan buat tp mmg betul la ckp ko ia tersangatlah mahal. aku hrp ada la deal sblm aku ke sana. kepala aku tgh serabut gak ni sbb pikir nak sewa equipment utk snowboard dgn lesson lagi. harga dia leh tahan mahal cam melompat jgk. gugur rambut aku. haha :D

salsabila June 3, 2011 at 11:36 AM  

fatt...

so cute....aku pulak time F1, jd reserve driver kot2 ade yg sakit jantung ke nnt...haha...time2 lain, aku p kait buah kelapa sawit....

hmmm...tulah...xtermampu aku nak lompat2...klu bwk fulus lbh boleh r nak lompat2...tp dlm ht aku ni teringin nak bt marathon kt sane...tp tkt janji tggl janji jer nnt....sbb sblm tu dh mkn nasi minyak dulu...

hrp2 lps dh berdua nnt, makin jauh perjalanan aku atas muka bumi ni...semoga dia memahami keinginanku...sbb sblm aku jumpa die pn, aku dh mcm ni...n aku xkan ubah cara hidup aku yg suka mengembara ni...

sorrylah klu aku dok merapu pulak...

Janggel July 18, 2011 at 8:14 PM  

Salam.

Saya terjumpa blog ni dan setuju dengan kebanyakan idea yg kamu tulis dalam entry ni. Tahniah dan teruskan.
peace!

fatt July 18, 2011 at 9:02 PM  

sal,
delayed response.

aku ada jgk plan nak ke north island ms summer utk tramping. kat sana byk jgk track yg cantik mcm kat tongariro national park tu. bagusla klu ko dah nak kawin, tp nak kawin ni senang, lepas kawin tu yg susah. apa2 hal semoga selamat menjalani ibadah berumah tangga ya. aku dah bekukan hajat utk beberapa tahun lagi. byk misi yg belum selesai :)



janggel,
hi. salam perkenalan. betulkan, klu kita asik pikir byk benda sume tu akan jadi penghalang utk capai apa yg kita mahu. mmg bunyik cam selfish tp kalau tak buat gitu smpai bila2 kita tkkan dpt buat apa kita nak. after all, we only live once :)

Janggel July 18, 2011 at 10:39 PM  

Yup setuju.

Apa masalahnya travel sorang kan? Dah org lain taknak ..kita buat je la apa yg kita suka..janji tak kacau org hehehe.

Anyway salam perkenalan.

Maryam Betrayalis October 17, 2013 at 9:33 AM  

A very inspiring and informative blog. Keep it up.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP