The Overland : Hadyai (Part 3)

June 12, 2011

Rasanya aku penah bercerita pasal guesthouse yang kami duduk dalam Part 1. Kali pertama melangkah naik ke tingkat atas untuk ke bilik tidur aku dah terasa semacam tapi pada waktu tu aku fikir normal la kat memana pun rasa camni sebab environment baru. Aku ingatkan aku je yang rasa tapi rupanya semua pun rasa jugak, cuma kami banyak mendiamkan diri.


Sebenarnya pada hari check-in tu kawan aku rasa "panas" bila masuk ke dalam bilik dia dan sewaktu kami keluar pusing-pusing di sekitar pekan Hadyai kami dah matikan semua suis dan akulah orang yang bertanggungjawab untuk double check semua suis sebelum kami tutup pintu. Memang aku ingat sangat yang semua suis dah dimatikan. Cuma bila balik, dia bukak pintu bilik, tengok kipas angin dah terpasang. Laju macam kipas helikopter...tapi semua lampu mati. Sebab dah tak sedap hati so malam tu terpaksalah kami berempat angkat tilam yang berat gila (tilam spring) dari bilik dia pindah masuk ke bilik aku sebab taknak benda tu melarat. Malam tu kami tido macam biasa sampailah keesokan pagi.

Sebenarnya aku tak boleh nampak makhluk ghaib (setakat instinct sekali sekala tu biasa la). Jadi bila korang tanya details rupa benda ni aku takleh nak explain. Aku hanya tau kewujudan "mereka" bila kawan aku bukak cerita, itupun selalunya lepas kami balik dari trip. Tak penah dorang bukak cerita sewaktu trip, mungkin sebab taknak ada yang takut atau terganggu. Actually aku saja masukkan cerita ni sekadar melengkapkan sebuah travelog, bukan untuk publisiti apatah lagi menakutkan sesiapa. Ia cuma sebahagian dari pengalaman yang aku kutip semasa travel, tak lebih dari tu. 

Sambungan dari episod sebelumnya.


Day 3 - 15 Mac 2011

Pagi yang indah. Harini kami jalan jauh sikit, keluar dari pekan Hadyai. Kami breakfast di sebuah kedai halal milik orang Islam yang terletak tak jauh dari tempat menginap. Menu roti telur dengan apa lagi kalau bukan Cha Yen. Bil sorang dalam THB40, boleh tahan lumayan, mungkin sebab kami orang luar.

adakah tukang buat menu ni sedara mara Samy Velu?

Lepas tu kami terus ke Kimyong Market sebab menurut tokey kedai, nak ke Samila Beach kena amik van atau bas kat situ. Bila sampai depan Kimyong Market kami confuse sebab tak tau nak tahan van atau bas kat mana. Kalau nak tau bukan semua orang Thai reti cakap omputih, so language barrier tu memang ada. Ada certain yang boleh berbahasa melayu tapi tak semua...mostly yang tau cakap melayu ni adalah peniaga muslim dari Yala.

Waktu tu aku random tanya peniaga buah-buahan kat situ mana tempat naik van atau bas ke Samila Beach. Dan tiba-tiba kebetulan pembantu kedai tu cam kami sebab semalam kami ada masuk dalam 7e di situ dan bertanya arah. Rupanya budak perempuan ni kerja di 7e dan pada masa yang sama kerja as pembantu kedai buah-buahan depan 7e di Kimyong Market, 2 kerja pada 1 masa..hebat! Memang rezeki kami nak jumpa dia dan dia tersangatlah helpful serta boleh berbahasa inggeris dengan baik. Dia tolong lukiskan map dan explain supaya kami tunggu di kedai Honda (ala kedai jual moto/kereta tu) dan lokasi kedai tu cuma seberang Kimyong Market je (boleh tengok map dibawah).

lokasi Honda dan Kimyong Market
Dari Kimyong Market kami berjalan ke kedai Honda yang dimaksudkan. Kat sini takde proper bus stand atau apa, hanya free standing. Ada jugak tuk-tuk yang offer kami trip ke Samila Beach pergi dan balik, tapi harga yang ditawarkan sangatlah mahal, THB800! Pada aku mahal, aku kan budget traveller...kalau share pun aku masih rasa mahal sebab 1-way ke Samila Beach dengan van cuma 27B. Mungkin sesetengah orang tak suka rasa susah atau kerja renyah dan sanggup bayar lebih, tapi bukan aku.


Samila Beach

Lebih kurang 10 minit menunggu akhirnya dapat jugak van yang menghala ke Songkhla. Condition tip top dan selesa. On the way ke Songkhla van berenti amik penumpang sampai penuh dan keseluruhan perjalanan mengambil masa lebih kurang sejam. Kami beruntung sebab driver van ni amat membantu. Dia drop kami betul-betul depan Samila Beach. Walaupun dia tak boleh berkomunikasi dalam bahasa inggeris tapi dia cuba untuk tolong. Tak silap aku van ni sebenarnya tak hantar penumpang sampai ke Samila Beach, tapi oleh sebab kami sume tak tau kat mana lokasi tempat ni so dia tolong hantarkan.

van yang cukup selesa, siap ada karaoke lagi
ntah tak paham apa yang ditulis. Samila Beach kot?

Sebaik saja tiba di sini kami pun merayap tanpa tujuan di sekitar pantai. Pantai Samila ni memang bersih dan airnya biru. Cuma aku tak nampak orang mandi, sebabnya jangan tanya aku sebab aku pun tak tau. Objek yang popular di sini apa lagi kalau bukan patung duyung yang menjadi trademark Samila Beach. Patung duyung ni memang seksi sebab dia half-naked, jadi korang boleh lihat kebanyakan lelaki yang amik gambar dengan patung ni kalau tak tersenyum lebar mesti tangan dia letak kat "aset" patung tu. Cam cilake je, aku rasa nak flying kick masuk laut! Heh!

Kami melepak kat pantai ni lama jugak, ada la dalam 2 jam. Tak buat apa pun, cuci mata je. Tapi hari tu memang panas sungguh sampai aku pun sunburn. Aku tak taula kenapa ramai sangat orang sampai ada rombongan sekolah, bebudak tadika datang berbondong-bondong kat pantai ni. Siap ada yang shoot bideo klip lagi kat sini. Aku tak taula band tu popular ke tidak kat Thailand ni tapi nampak gaya macam budak baru naik. Yelah tu... (speku).

pantai yang cukup bersih

Kami tunggu crowd lengang sikit barulah pegi kat patung duyung untuk bergambar. Sekali ada seketul dua orang Msia (aku cam dari percakapan mereka) datang dan terus potong queue. Apelagi kena la sound setepek. Aku cukup pantang orang yang tak reti bersabar ni...pastu jenis bengap bangang tak nampak orang lain tengah menunggu. Macam dia je yang menunggu, abistu kami ni sesaja berdiri kat tetengah panas tu watpe? Hitamkan diri? Budus!

one of the guy joking tu kata nak pakaikan bra kat patung ni. i mean...WTF?
Haritu sebenarnya badan aku tak berapa sihat. Silap aku jugak sebenarnya sebab malam semalam aku tido tak pakai selimut. Sudahnya pagi tu aku bangun dan terus selsema, rasa macam nak demam pun ada. Time tu kengkawan sume racun takyah proceed ke Bangkok. Aku pun dah goyang tapi alhamdulillah lepas makan benda bersup dan telan ubat baru rasa lega sikit.

Kami bercadang ke floating market dari Samila Beach. Tapi masalahnya tak tau nak naik ape. Kan aku penah cakap sebelum ni yang trip ni memang guna konsep "redah sampai ke sudah". Kami pun tahan tuk-tuk dan seperti yang dijangka harganya mahal, 4 orang THB500, gilo! Dah puas nego tapi drebar tu tetap berkeras. Ok takpe, rilek kejap kat bus stop, muka member sume dah emo. Sabau weh ni sume experience, jangan give up! Lebih kurang 10 minit gitu aku pun amik keputusan pegi tanya kat orang dalam pondok pengawal yang terletak bersebelahan dengan bus stop yang kami duduk.

Ni memang pesen selamba dah ni. Aku pun tanya, "Does anyone here know how to speak English?"

Mujur ada sorang officer tu reti cakap omputih walaupun tak berapa lancar. Ah tak kisahla janji boleh communicate sudah. Aku pun cerita plan kami sambil keluarkan buku nota kecik dan mintak dia tulis semua nama tempat dalam huruf Thai. Katanya dari Samila Beach kena pegi ke Tu When (aku hentam je spelling dia asalkan bunyiknya sama) dengan tuk-tuk dan dari situ barulah naik van ke Klonghae (floating market). Katanya lagi memang kalau naik tuk-tuk direct dari sini ke Klonghae dalam THB500. Fair price maybe, but not in our budget. To my surprise dia tolong carikan tuk-tuk untuk kami ke Tu When dan minta pemandu tuk-tuk tunjukkan kami van ke Samila Beach. Honestly aku rasa terharu sebab jumpa ramai local people yang sudi menolong pelancong yang lost macam kami. I mean, Thai people are very nice. Even kalau tak boleh communicate dalam bahasa yang masing-masing faham pun dorang tersangatlah helpful.


Klonghae Floating Market

kencang betoi AA buat promosi

Kami pun bergerak meninggalkan Samila Beach dengan sebuah tuk-tuk ke Tu When sebelum menaiki van ke Klonghae (tempat di mana terletaknya floating market). Tambang tuk-tuk cuma THB20 seorang dan sebenarnya jarak dari Samila Beach ke sini lebih kurang 3 minit, tapi sebab kami tak tahu so kira halal jelah. Tempat yang tuk-tuk turunkan kami ni namanya Tu When dan kiranya tempat ni macam official point untuk naik van ke mana-mana destinasi, sort of "bus stand" dorang la. Setibanya di sini kami dipelawa masuk ke dalam van yang menuju ke Klonghae. Sebenarnya van ni menghala balik ke Hadyai dan kedudukan floating market tu adalah di antara Samila Beach dan Hadyai.

Tambang van ke Klonghae adalah THB30 seorang dan perjalanan memakan masa lebih kurang 30 minit sebab van banyak berhenti untuk mengambil dan menurunkan penumpang. Sepanjang perjalanan kami tido sebab kepenatan. Aku cuma tersedar bila van berhenti dan dalam keadaan mamai kami pun turun tepi jalan. Weih ni lain macam dah ni, celah mana floating marketnye? Ada parit je tepi jalan. Kami masih mamai lagi sebab baru bangun tido semuanya. Pastu tah macam mana barulah nampak signboard yang sebesar alam kat simpang masuk. Ler, rupanya floating market kat dalam. Eh chop! Berapa jauh pulak dari simpang ni ke floating market? Blur lagi. Matilah kalau jauh.

Khlong Hae Floating Market
Bukak : Jumaat, Sabtu dan Ahad
Jam : 3ptg - 9mlm

Kami pun redah jalan kecil yang dikatakan sebagai jalan ke floating market. Aku nampak ada sorang local di tepi jalan dan cuba tanya dalam bahasa inggeris tapi haram dia takleh jawab. Dia cuma senyum dan tunjuk ke satu arah. Oh sudah...gile ni kalau jauh. Memasing dah sengih-sengih. Layan~

Ceh, rupanya kat hujung konar jalan je dah sampai. Jarak ada le dalam 200 meter (lebih kurang 5 minit) dari simpang yang van turunkan kami. Terus ceria muka memasing. Crowd memang ramai, kami terserempak jugak dengan muka-muka sama kat Samila Beach tadi tapi dorang semuanya datang dengan tour bus, kami je yang naik 2 kenderaan nak ke sini. Nak wat camne dah itu je yang mampu.

Sebelum menyerbu gerai-gerai makanan yang berderet tu kami pegi menghadap Ilahi dulu. Tak berkat katanya jalan tak ingat tanggungjawab pada yang Esa. Timing memang baik sebab hujan pun turun dengan selebat-lebatnya. Dalam hati aku cakap mujurlah waktu kami sampai kat simpang tadi hari belum hujan...kalau tak memang kuyup la jawabnya. Lama jugak kami menunggu dalam surau yang terletak dalam kawasan floating market tu. Akhirnya kami redah jugak sebab taknak buang masa. Kami masuk ke dalam deretan kedai berbumbung dan mencari port makan. Dah puas memusing akhirnya kami amik keputusan untuk duduk di satu warung yang menjual bihun/kue teow sup. Agak susah nak dapatkan meja sebab semua orang pun mencari tempat untuk berteduh tapi rezeki kami nak dapat meja kat situ. Kami order murtabak daging dari warung sebelah selain dari kue teow sup dan semua makanan ni halal sebab peniaganya orang muslim. Harga sepinggan bihun sup THB40 dan lega betul rasanya dapat makan berat lelagi waktu hujan.Tak lama lepas tu hujan pun berhenti dan kami pun memusing dalam tu mencari makanan lain. Ada 1 gerai yang menjual mini sushi dan harga 1 sushi = THB5 (RM0.50).

small portion untuk orang yang bernafsu gajah, rasa OK not bad
murtabak kat sini sedap
selepas hujan
rasa yang secantik rupa
kiut kan? especially yang ada telur puyuh tu
aku tatau la sape yang ajar makan sushi dengan mayonaise nih

Kini tibalah masanya kami menyerbu main attraction di sini, apa lagi kalau bukan floating market! Apa yang menarik di sini ialah peniaga menjual di atas sampan. Ada berjenis-jenis makanan dan minuman yang diniagakan di sini dan harga yang ditawarkan pun munasabah. Crowd memang ramai dan aku pun turut rambang mata sebab tak tau nak makan ape. Sudahnye aku kongsi je apa yang bebudak ni beli sebab dah kenyang pekena bihun sup, murtabak dan sushi kat atas tadi.

telur puyuh
telur itik yang kaler-kaler
urusniaga dilakukan dengan menggunakan bakul sebagai perantaraan
orang ramai berpusu-pusu membeli tapi kami pulak sibuk menembak
pandangan dari atas jambatan
suasana di floating market
Ada 2 benda menarik di sini yang aku nak recommand kat korang, (1) jeli inti kacang hijau (2) cha yen dalam bekas tanah liat. Cha Yen lagi eh? Nak wat camne..dah jadi official drink kitaorang untuk trip ni. Hehehe. Tapi aku rasa berbaloi beli Cha Yen kat sini sebab bekas tanah liat tu boleh amik bawak balik. Tapi make sure simpan elok-elok sebab kawan aku ni pilih bekas dah cantik, tapi tah camne boleh pecah 2. Sayang sungguh! Takde rezeki dia, tu maknanya kene ripit floating market lagi le tu.

boleh pilih nak bekas jenis apa
bekas yang diperbuat daripada tanah liat
cara menyebut "yelly" akan lebih menarik jika diiringi dengan goyangan kepala
yelly kacang ijo
ngap!!

Sebenarnya aku ada shoot beberapa scene bideo dari floating market untuk tatapan korang tapi aku tak dapat nak upload sekarang sebab blogger ni problem. So aku kena upload dulu kat youtube. Nanti bila dah habis upload aku letak dalam entry lain ye. Sorry!

Kami melepak sampai hari gelap sebelum amik keputusan untuk balik. Sebelum balik tu sempat pekena "tikam" seround dua tapi dah nama pun tikam..jangan harap le nak dapat hadiah yang best. Nasib baik dapat lolipop, kalau dapat berus gigi tak ke perli namanya tu? Hahaha. Sudahnye banyak lolipop yang kami dapat hasil "menikam" haritu, boleh makan sampai muntah.

saya putar Halim!!! #eh

Floating Market -> Hadyai

Sekarang masalah lain pulak timbul, camne nak balik dari sini ke Hadyai? Yelah tadi kan kami datang pakai public transport, so nak balik ni kene naik public transport jugak le. Kawan aku mintak tolong kat officer yang jaga kawasan parking dan dia pun roger tuk-tuk pakai walkie talkie. Lebih kurang 5 minit kemudian tuk-tuk pun sampai dan kami nego harga untuk balik ke Hadyai dan dapat THB50 seorang. Walaupun sebenarnya mahal tapi kami dah takde option lain memandangkan hari dah malam dan susah nak cari transport balik pada waktu tu.

Kalau ditotalkan perbelanjaan keseluruhan untuk transportation pada hari tu cuma THB127 seorang. Masih jimat kalau dibandingkan dengan offer yang kami dapat masa mula-mula tu (THB800 untuk 1 tuk-tuk, itupun nego ke Samila Beach aje, belum masuk ke floating market).

Hadyai - Samila Beach (Songkhla) : THB27
Samila Beach - Tu When : THB20
Tu When - Klonghae (floating market) : THB30
Klonghae - Hadyai : THB50

Kami mintak dia turunkan kat Hatyai Walking Street sebab kami bercadang untuk pegi massage. Almaklumlah seharian berjalan ke sana sini. Harga yang kami dapat pada malam tu agak murah (about THB200 seorang selama sejam, normal price THB300 seorang). Mungkin sebab hari Ahad so pelanggan pun tak berapa nak ada jadi tokey dia terpaksa slash harga untuk dapatkan bisness.

Aku dah lama tak pekena Thai Massage dan seingat aku last time aku massage masa pegi Phuket pada tahun 2008. So ni kira okla nak buat massage memandangkan dah 3 tahun tulang-tulang dan segala urat badan aku terbiar berselirat. Sebelum proses mengurut bermula kita boleh request samada nak pilih tukang urut lelaki atau pompuan. Kalau lelaki nak merasa makwe Siam mengurut boleh la cuba, tapi pastu jangan mintak lelebih pulak ye.

sebelum di smackdown
Tukang urut yang mengurut aku ni ganas jugak, teruk aku kena seksa. Tapi aku kena redha sebab kalau tak ganas tu bukan mengurut namanya. Part dia "melipat" badan aku memang terbaik sebab tak sangka rupanya tulang-tulang aku boleh mengeluarkan bunyi kruk krak. Memula tu risau gak kot-kot ada tulang yang patah tapi takde pun sebenarnya. Bila selesai mengurut memang rasa lega urat kaki dan badan pun terasa ringan. Highly recommended!

Dah selesai mengurut kami pun pegi cari port kat warung semalam tapi sayangnya tak bukak lagi. So kami pun pegi ke warung yang menjual bihun sup. Pekena bihun sup seround lagi aku malam tu, tak lupa hidangan sampingan iaitu kuih cakoi mini. Air biasala ape lagi kalau bukan Cha Yen.

Sebelum balik sempatla aku beli selai t-shirt gambar wayang kulit Thai. Sekali pandang nampak skeri, dua kali pandang pun masih nampak skeri. Tapi aku beli jugak sebab dah kumpul t-shirt jenis yang sama masa ke Jogja haritu. Harga selai cuma THB150, mahal sikit sebab 100% cotton dan jenis takde "tulang" (jahit tepi yang cantum t-shirt tu).

macam-macam jenis baju ada jual kat sini, sediakan duit je
Kawan aku beli macam-macam, antaranya sterika mini (yang boleh bawak masa travel tu), harga aku dah lupa, tapi rasanya dalam THB300/RM30, jenama Philips. Aku terus down sebab aritu aku beli jugak iron mini tapi design lain kat Jasko, mahal gakla..almost RM100. Nanges.


Balik ke guesthouse

Lepas selesai membeli kami pun blah balik ke guesthouse. Haaa..aku rasa kat sini la kot bermulanya siri angker yang kalau difikirkan memang tak logik langsung. Selaku seorang navigator, dah jadi kerja aku untuk menghafal map. Seingat aku malam sebelum tu kami guna route yang sama untuk balik ke guesthouse, tapi apa yang berlaku pada malam tu adalah sebaliknya. Kami pusing around in circle dan tak jumpa jalan balik. Lama jugak kami mencari jalan balik sampailah memasing jadi confuse. Kalau diingatkan balik kejadian malam tu rasa meremang jugak sebab kami berjalan menyusuri deretan kedai lama dan biasalah pekan koboi apa yang ada lagi kalau dah pukul 12 malam? Semuanya dah tutup. Orang pun takde.

Akhirnya entah macam mana kami nampak tapak funfair yang semalam tu. So kami pun follow arah ke situ dan akhirnya sampai ke guesthouse. Bila sampai di depan bilik seperti biasa kami bagi salam sebelum masuk. Waktu tu aku tak rasa apa tapi rupanya kengkawan aku dah nampak. Rupanya malam tu benda tu pindah masuk ke bilik aku. Kalau semalam tu dia kat bilik sebelah tapi harini dia pindah ke bilik aku. Siyesly aku tak tahu pasal ni sampailah balik dari trip, itupun selepas 2 minggu aku travel. Punya lama aku tak tau pasal ni, hampeh!

Seingat aku pada malam tu roomate aku cakap dia pening kepala dan mintak panadol. Rupanya ada muslihat mintak panadol dari aku, cuma aku yang blur tak faham. Yang kawan aku kat bilik sebelah pulak malam tu macam berat nak pindah tido kat dalam bilik kami. Walhal sebelum tu memang dia plan nak angkat tilam macam semalam. Aku ni memang blur, aku pun paksa dia angkat tilam masuk ke bilik aku sedangkan member takmau. Setelah dipaksa akhirnya dia angkat jugak tilam masuk ke bilik aku dan mebi dorang takmo nampak obvious sangat sebab nanti mungkin ada yang takut.

Cuma seingat aku pada malam tu dorang asik cakap rasa panas. Aku bajet panas sebab memang betul-betul panas, rupanya "panas" lain. Tapi siyes memang panas pun malam tu sampai takleh nak pakai langsung selimut. Dan malam tu sume orang tido awal kecuali aku yang masih terkulat-kulat baca buku. Rupanya muslihat jugak tido awal tu...aku gak yang slow tak faham.

Tapi setelah aku tau cerita sebenar pasal apa yang dorang nampak pada malam tu aku rasa nak pitam. Rupanya benda tu berdiri di penjuru tempat aku baring (hujung kepala) sambil perhatikan kami dalam bilik. Muka dia confirmlah buruk, kalau cantik sure takde yang pening mintak panadol. Mujurlah aku tak boleh nampak, kalau tak confirm aku pengsan sampai ke pagi.


bersambung....
.

16 comments:

en_me June 12, 2011 at 7:15 AM  

fuyoohhh.. meremang kanns..

Mie June 12, 2011 at 11:42 AM  

Korang memang backpacker brutal, respek la..

Yan June 12, 2011 at 12:12 PM  

aiikkk!! ada cite antu lak..

tips ni alal nak simpanlah.. mana tau nak ke sana nnaati..

fatt June 12, 2011 at 1:10 PM  

en_me,
biasala tu sekali sekala dia nak melawak. huhu


mie,
aci dan aje kami ni. hehehe :)


kak yan,
ada kak..sibuk dia nak interframe. akak nak backpack jgk ke? cayalah! :)

zany June 12, 2011 at 1:30 PM  

kat floating market tu muslim thai kan? tabik dengan mereka ni yang gigih bekerja, kalau aku dah tergolek dah atas sampan tu, bukan senang nak kawal bersopan santun duduk berniaga atas tu. moga kekal tradisi berjual beli macam tu dan moga nasib depa terbela di negara gajah putih ni.

bdk2 June 12, 2011 at 2:38 PM  

fatt!!! baca ayat2 bhgian atas dh syiook abes dh. bila dh sampai2 last2, haishhh....cuakkk abes dh. dh laaa duk bertenggek atas penjuru katil??? pffttt!!!

fatt June 12, 2011 at 10:36 PM  

zany,
mostly peniaga kat foating market ni org islam dan kebanyakkannya adalah wanita. tak taula mana pegi lelaki sume. ada tu ada, tp majoritinya peniaga wanita. seronok pegi sini, tp totally different dgn floating market di bangkok


bdk2,
baca tgh? hancor ek? hehehe...ko tak tau camne aku rasa pas dgr sume ni. dahla mlm tu aku selamba bukak tingkap sebesar alam. memang cantek! hahaha :))

bdk2 June 12, 2011 at 10:40 PM  

bukan setakat tu je, pas duk bc entry ko ni, aku duk perati je tingkap kat bilik aku sbb aku mmg bukak tingkap mlm2...dh laa blakang ni hutan. kang duk bertenggek...haishhh...sesak nafas sendri laaa jwbnya!!! huwaaa....

fatt June 12, 2011 at 10:49 PM  

bdk2,
hehe..selagi tak nampak takpe, jgn nampak. aku ni sejak dari travel dgn dorg hidup aku pun dah jadi makin misteri. tp aku malas nak amik port sgt, benda ni kan mmg keja dia nak sesatkan kita. bolayan je

Leez M. Saaid June 13, 2011 at 12:36 AM  

uikkk...seram plak baca. Tak sabar nk tunggu sambungannya...
dah jadi citer hantu plus travel..hehehe

gadisBunga June 13, 2011 at 1:49 PM  

kalau rupa mcm antu kak limah korang boleh smackdown aje...ye tak? huhu~

fatt June 14, 2011 at 2:45 AM  

leez,
haha..ni siri becakap dgn jin..huhu :P



gb,
harusss..pastu mesti dia nyesal ggu aku sbb kene penampor jipun :P

kemang~ June 15, 2011 at 12:58 AM  

err menakutkan lah nak pegi hatyai nihh,, baru plan nak menginap kat guesthouse tuu..uhuhuh

Janggel July 18, 2011 at 10:57 PM  

Terbaiklah Floating Market tu

Memang salah satu tempat idaman aku nak kesitu nak menembak tapi belom kesampaian!!!!

Haish...nanti ajar aku eh selok belok dan hiruk pikuk secara lebih terperinci.

Jasamu dikenang!

Thanks!

fatt July 18, 2011 at 11:30 PM  

kemang,
ko ni takut sgt le. ko takut le, lagi benda tu suka tau. hahaha. aku ckp berdasarkan pglmn..ko buat biasa je sudah. kalau dia main2 lampu ke ko ckp jela elok2 suh dia jgn main lampu, jgn tengking nti dia pun hangin lagi susah. oke!



janggel,
ko korek entry hadyai ni sbb mmg aku dah cerita a to z camne nak ke sini. aku yakin klu ko folo sume yg aku share mesti ko akan sampai. goodluck!

Ren April 11, 2013 at 4:04 AM  

Van tu mmg akan hntar smpai samila... dlm kampung pon diorg msk gak... kene bgtau drebar dl la...

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP