Siem Reap : Kisah Aku dan Basikal Tua

June 08, 2011

Inilah kali pertama aku mengayuh beskal setelah berpuluh tahun (berpuluh tahun? macam dah tua bebeno aku ni) meninggalkan zaman beskal. Tak silap aku kali terakhir aku pegang handle beskal masa sekolah menengah rendah. Hah, lama gile tak?

Reason aku berenti main beskal sebab ada satu peristiwa di mana aku involve dalam satu eksiden dan sejak dari kes tu aku rasa sedikit phobia dengan makhluk bernama beskal. Tapi akhirnya aku terpaksa give-up sebab takde pilihan lain memandangkan kos berbeskal di Siem Reap yang tersangat murah, cuma USD1 sehari. Siyes tak tipu memang USD1 sehari! Walaupun jenis beskal yang ditawarkan bukanlah dari jenis mountain bike, tapi pada aku dah ok sebab semua orang pun kayuh beskal yang sama (pesen bakul kat depan, memang jambu habis!).

Tak susah nak cari kedai yang sewakan beskal pada tourist sebab bersepah-sepah kat Siem Reap dan harganya mostly USD1 tapi ada jugak yang caj USD2, on what basis aku tak sure. Tapi kalau sewa dari Tourist Information Center agak mahal sikit sebab beskal tu ada gear (tapi bukan mountain bike), pastu kena letak deposit sikit (tak sikit jugakla sebab aku riki aritu dalam USD30). Beskal yang aku sewa aritu takyah letak deposit pun so aku pun lalala suka hati seronok yahoo!

Tapi.....ada 1 peristiwa masam yang jadi pada hari pertama aku menyewa beskal dan kenangan ni memang tak boleh aku lupakan sampai bila-bila. Waktu tu itulah kenangan paling masam dan busuk, tapi lepas semua ni berlalu aku rasa itulah kenangan paling manis yang penah aku experience setakat ni.

Nak tau ape? Hehehe

Malu nak cerita.

Nak tau jugak ke?

Okaylah aku cerita walaupun ceritanya agak sengal.

Kisah bermula di suatu petang setelah aku dan mamat Germany tu habis pusing seluruh Angkor Wat. Waktu tu kami tengah on the way nak tengok sunset kat salah 1 temple ni, tak silap aku nama temple tu Phnom Bakheng.

Masa tu kami berbeskal side by side sebab nak bersembang. Untuk pengetahuan sume kawasan dalam Angkor Wat ni hutan belantara dan agak sunyi dan creepy. Distance dari 1 temple ke temple yang lain agak jauh dan kiri kanan jalan semuanya hutan. Pendek kata kalau ada rimau atau hantu yang datang menyakat memang aku pengsan terus.

Dan kebetulan pada hari yang aku pegi tu tak berapa ramai orang yang mengayuh beskal so i consider myself "lucky" sebab terjumpa mamat ni masa di temple yang pertama dan dari situ kami tour dalam Angkor Wat ni bersama-sama. Bila tiba-tiba ada pakwe hensem join berbeskal secara otomatiknya spirit aku pun menaik sebab dapat sumber inspirasi. Hahaha.

menarik kan sumber inspirasi aku?

Berbalik semula pada cerita kami mengayuh beskal tadi. Sebenarnya agak bahaya kalau mengayuh beskal bersaing sebab jalanraya dalam Angkor Wat ni agak kecik dan kadang-kadang ada tuk-tuk, kereta dan bas yang lalu-lalang so mesti selalu alert especially bila masuk area yang sibuk.

So masa kami berborak-borak tu tiba-tiba kedengaran satu bunyi dentuman yang kuat dan bergaung di tengah-tengah hutan Angkor Wat. Pada mulanya aku bajet itu bunyik belon meletop tapi lepas mamat tu cakap yang tayar belakang aku mengempis aku realize that nightmare has just begun. Oleh kerana kes tu kami terpaksa kansel tengok sunset. Keciwa.

Aku bernasib baik (baik ke?) sebab yang meletop tu tayar belakang. Cuba dibuatnya tayar depan yang meletop? So korang bayangkan aku terpaksa mengayuh sejauh 10km untuk balik ke hotel. Mujurlah waktu tu dah habis pusing Angkor Wat, kalau jadi masa nak start tour memang boleh cantas habis mood dibuatnya. Penat tu jangan cerita sebab kerja mengayuh jadi double. Oleh kerana aku takleh kayuh laju, so aku suruh mamat tu balik dulu walaupun dia nampak agak keberatan. Dia temankan aku mengayuh sampai masuk ke jalan besar sebab kat situ ramai orang dan kami pun berpecah. At first aku rasa nak campak beskal tu ke dalam hutan dan tumpang dia balik tapi oleh kerana aku ni seorang yang baik, tabligh, tawadduk dan tomakninah maka aku tak buat kerja terkutuk tu. Kang matilah tokey beskal datang tuntut, pastu aku takleh balik Msia sebab kena cari beskal yang hilang dalam hutan.

Mujurlah hari membawak ke malam so takde sape pun yang perasan tayar aku pancit masa mengayuh dalam pekan. Kalau tak konpem orang tengok dan otomatik jatuhlah saham aku! Aku sampai di kawasan hotel sejam selepas itu tapi kalau diikutkan setengah jam dah boleh sampai (itupun gaya mengayuh pesen itik pulang petang). Sebelum balik ke bilik aku singgah sekejap kat kedai yang aku sewa beskal tu dan tukar beskal lain. Nasib baik dia tak banyak tanya so aku selamat. Tapi tak selamat mana pun sebab pastu timbul hal lain (nanti aku cerita dalam travelog).

Bila masuk bilik aku terus melunjur dan tenyeh segala minyak panas dan muscle cream. Sakit dia memang padu, sipi-sipi lagi aku nak potong kaki sebab terlalu sakit. Ikutkan hati nak telan ubat tahan sakit dan terus tido tapi memandangkan aku dah terima perlawaan dating dari pihak dia sebelum insiden tayar meletop and some more it was so hard to resist (peh ayat tak menahan!), maka aku gagahkan jua walaupun sebenarnya langkah aku pada malam tu tak ubah macam budak lelaki yang baru masuk jawi. Heh!

inilah basikal yang pedajal aku masa hari first tu
malam tu jugak aku amik basikal lain. amacam, cantek tak?
Walaupun kisah ni pada mulanya masam tapi lepas balik sini aku teringat-ingat kat beskal tua tu. Hahaha. Dan sejak balik dari trip ni aku mula pasang angan-angan nak berbeskal ke negara-negara lain lepas dengar mamat tu share pengalaman dia berbeskal mengelilingi Germany pada musim summer yang lepas. Aku rasa naik beskal ni interesting yet a fun way to explore a country even though it's time consuming. Kalau takde aral, insya Allah aku bercadang nak berbeskal mengelilingi negara dia pada musim summer tahun depan with of course la dengan siapa lagi kalau bukan dengan dia. Nampaknya aku kena rombak balik plan untuk tahun depan sebab sekarang aku cuma nampak map Germany dalam peta dunia. Keh keh keh
.

37 comments:

salsabila June 8, 2011 at 2:18 PM  

fattttttttt......

teringat gak aku penah naik besikal dgn mamat spain....tp aku xdpt amek gmbr die la...sbb die xsuke amek gmbr...

tu once upon a time in hamburg....nasiblah aku dh ade boypren...n die dh bertunang...klu x...uhuk2....haha....

tp aku rase mcm on jer ko dgn mamat mat saleh ni...i likkkkkeeeeeeeeeeeeeeee uols...........

Mak Qis June 8, 2011 at 2:24 PM  

itu br mamat...belum lagi minah german..

fatt June 8, 2011 at 2:30 PM  

salsabila,
wah..ko pun ada memori daun pisang ke? ekekeke...aku bukan takat berbasikal je, berpayung, berhujan, berbaju hujan bersama2 lagi..mmg memori daun pisang habis. kitaorg ada amik gmbr mlm sblm berpisah tu. it was a loonnnggg nite coz kami lepak lama skit mlm tu sbb esok pagi tu memasing dah go separate ways. erm, so far both of us single..yup, who knows. some more dia penah tanya aku dah ada bf ke tak? huhu...kalau dia tanya aku laju je jwb YES, I DO. hahaha...takleh blah :P



mak qis,
tak jumpa pulak minah german kat sini. tp ada jumpa masa kat bangkok aritu

zany June 8, 2011 at 2:52 PM  

baru jumpa sorang mamat hensem, dah habis semua plan bertahun kena rombak. mana tau serasi. aku doakan yang baik-baik untuk kau.

salsabila June 8, 2011 at 2:55 PM  

fattttttttt..........

ape lg...on jer....aku dulu mmg bercita2 nak carik laki mat saleh sbb aku keciwa dgn lelaki2 melayu nih...(mntk maaf yer, mulut xdak insurance ni)...dh kecewa...ko pyh nak terima dh...

tp last2 tersgkut aku dgn anak mat salleh...sbb die berbin kan salleh...haha...
fatt...aku sokong kau dgn mamat tu....die pn suke ko jugak tuh...n yg aku pasti lelaki mat saleh ni very gentleman gitewwwwwwwwww....xmcm org2 kt ni hoccay....aku mntk maaf skali lg...
atas kata2 aku....

hani June 8, 2011 at 3:17 PM  

ni nak kena menyimpan duit beli tiket pi german ke ape ni? ye laaa..jauh sgt nk pi makan kenduri hang..german tuuuu


wakakakaka..ok.bai.

fatt June 8, 2011 at 3:19 PM  

zany,
ko silap tu..plan tahun depan aku yg dah confirm cuma bln 2, the rest aku free. summer bln 7,8,9. way to go, anything can happen. but initial plan just bln 2, and maybe europe tour..dah lama aku plan nak ke sini, cuma bila dah ada byk tmpt nak singgah tu baik aku harung sekaligus. mamat hensem ke tak hensem ke aku takde hal,tp biarlah yg sedap mata memandang & penting skali hati dia ikhlas. itu yg penting pd aku.



salsabila,
im somewhat agree with ur statement. ko takyah mintak maap..sape mkn cili dia rasa berapi. hahaha.

well at least lelaki2 melayu bleh ubah skit perangai yg ego tak tentu hala dan monarki, diktator tu...respek skit kat org pmpuan..kann?

aku dgn mamat ni masih dlm tempoh mengenali..dia tau aku muslim and so far no issue. aku terima je beb sape yg dtg dlm hidup aku pasni regardless apa pun background, skin colour & religion dia asalkan dia respek aku, aku respek dia. dan penting sekali dia bukan kaki pmpuan dan bukan backstabber.

oh lagi 1, aku prefer seorg traveller sbb boleh travel sesama. hehe :P

fatt June 8, 2011 at 3:23 PM  

hani,
gatai aih! lepuk satgi. aku nak hiburkan hati yg duka lara pun takleh. dahla skrg musim kenduri sana sini. emo sekejap T___T

bdk2 June 8, 2011 at 3:28 PM  

fatt! kalo dpt mat german pn dh ok nih.....mane la tau jodoh kn. kita x tau, kdg2 berselisih bahu pn leh jadik jodoh. hihihi

gadisBunga June 8, 2011 at 3:32 PM  

hahaha! nanti pi sana kang takut terus tak nampak map malaysia dahhhh... :p

fatt June 8, 2011 at 3:43 PM  

bdk2,
kalau...! haha. tp tulah..aku pun takleh nak komen ape sbb hal jodoh ni sume urusan Allah. Dia lebih tau. tapi kalau Dia bukakkan pintu hati mamat ni utk mengenali Islam pun aku dah cukup happy. tu saja niat aku :)



gb,
iskk tak kot. wlpun tnh tumpah air ni takde 4 musim aku masih rindukan nasi lemak, roti canai dan teh tarik. hehe :)

salsabila June 8, 2011 at 4:44 PM  

fatt....

kwn aku penah cple dgn org bosnia, tp dibesarkan di german....die xsuek lelaki melayu sbb die kt lelaki melayu xgentleman...jalan xtggu die...menonong jek...haha...mase tu aku no komen...nak tergelak pun yer gak....

biel ko ckp pasal malaysia xde 4 musim...n ko rindukan nasi lemak, roti canai n teh tarik...teringat aku pg sane dulu sorg2...

ikat perut dowh...hr first kt london, aku mkn roti gardenia yg aku bekal dr malaysia...sbb weekend, kedai byk bukak lmbt...sbb terlalu jauh n penat berjalan....aku lapar sgt...aku order basic burger...beef burger harga 2.60 pound...aku belasah burger tu tepi bus stop...lapar sgt..smp ade nanny tu tegur aku sbb die nmpk aku so hungry...malu kejap aku...walaupun lapar...aku xdpt hbskan burger tu..aku simpan gl utk mase depan klu aku lpr lg nnt...mase nak gerak g heathrow...aku tapau lg falafee, kebab vege...terkejut mamat arab tu tgk muke aku...tulah bekalan aku sementara tggu flt ke hamburg...

mase nak balik dr sane, mmg aku terkenangkan makanan malaysia...teringin nak mkn nasi lemak...roti canai (even aku kureng skit)...yg plg xtahan...aku nak mkn kfc....haha...sbb kt sane aku xpg kedai2 asian nih...sbb aku tkt mahal n poket aku xtebal...mase balik org tgk aku jd kurus kering....
watever...makanan malaysia mmg best...really miss that moment...

Ninie Hanis June 8, 2011 at 5:31 PM  

sumber inspirasi heh?gatai..hehe.

tapi aku suka idea berbasikal.cuma kena fit la,takut aku tercungap2 plak kan.hikhik..

baguih la nak rombak balik plan nx year,letak dlm itinerary destinasi umah aku,seminggu k.aku nak travel skali ngan ko (kita choose la mana yg best,scotland pon ok).Europe ko dah jumpa partner travel dh kan.hihi...

iina June 8, 2011 at 6:05 PM  

I can smell luv in the air.. Ahaks.. kat department aku ada 2 3 org guys dari german.. hehehehe.. tapi semua dah kwin..

Apa pun keep in touch lah.. tak jadi bf.. jadi kwn pun dah ok apa.. but kalau dah jodoh.. ku tunggu kad kwin mu.. confirm kejap jek aku smpi taiping ahaks ;)

Wah reshedule trip p german lama sikit nampak?? hehehehe.. alah round jelah selagi ada peluang.. bila lagi nak buat benda2 camtu kan ;)

Aku suspek tayar basikal tuh sajelah nak meletop time ko tgh dating.. bg ko ada byk komunikasi sikit dgn mamat tuh hehehehe...

fatt June 8, 2011 at 7:25 PM  

salsabila,
haha..somehow cerita kwn ko tu ada betulnya. contoh lain, kalau dah kawin lagi dasat, wat dono jek jalan tnggal belakang dgn anak yg berderet2..ekeke..

ko sama cam aku, bila travel teringin nak mkn kfc..walhal klu kat sini aku tak pandang pun kfc tu. haha. and even aku tak lepak mamak tp aku kekadang rasa teringt kat roti canai + teh tarik bila travel. i mean, its a signature food psl msia kan..so bila jauh mmg ada teringt2 esp 3 ni..haha. apapun cerita ko lapar tu mmg aku boleh rasa jgk camne sbb aritu aku pun lapar gile tp bila tepuk poket tinggal 40B..nak beli mende? sengih jela pastu. huhu



ninie,
tu dia..kena setepek! ala..ko ni mcm tak biasa..sumber inspirasi ni penting tau klu nak buat apa2. aku setiap kali trip je mesti mencari sasaran supaya rasa terinspirasi sikit..barula ada kenangan manis bila pegi sstu tmpt tu. errr..tapi ko takleh..sumber inspirasi ko sorang tu jela..aku takpe..tukar2 tiap kali aku jalan. lol! :P

erk, ko kasik seminggu je ke kat umah ko? aku baru plan nak dok berminggu2, sebulan ke..sbb aku nak cycle jgk bila kat sana. huhu..tp too early nak plan skrg..we'll see how..eceh kemain ko ye announce aku dah ada travel partner kat europe..tah ada nyawa ke dak aku time tu. tgkla camne ek..pape hal i'll come to ur place next year. insya allah! :)



iina,
dah kawin ek? alaaa... T___T
tulah, aku pun tak kisah, tak jadi bf, jadi kawan baik pun dah ok. kalau hati dia terbuka utk islam lagi la aku happy lebih dari happy dia kapel dgn aku ke apa. ntila aku mohon hidayah utk dia masa kat mekah..

iina, alang2 dia dah sebut "you can come visit me anytime you like" maka aku pun seronok je aim sebulan di sana, bleh? ekeke..kang aku tak balik2 plak nanti..haru. ahaha..

tayar beskal tu mmg sbnrnya potong stim ok..sbb kami baru plan nak tgk sunset, org kata nak feeling2 romantik gitu. dahla sblm tu dia baru tanya aku dah ada bf ke belum..iskk..grrr..tp nasib baik dating ttp on, dari sehari lajak smpai 3 hari..hahaha. ops! :P

liana,  June 8, 2011 at 7:33 PM  

fatt.. lame nye tak jenguk blog awak .. bz dgn askar kecik lupa pasal blog hehe

wahh best fattt i likeeeeee basikal dan german... jgn ditangguhkan lagi. terus kan usaha anda utk ke german... bole gelak sorang2 baca episode nie... memori daun pisang sggh.. ni mesti skrg tido mlm pun terbayang2.. hehee best222

Ninie Hanis June 8, 2011 at 8:39 PM  

aku bukan tak kasi ko dok berminggu2,nak duduk sebulan pon takpe.tp yelah,tak nak le ganggu agenda berbasikal ko dengan si dia tu kan.hehe..jadik aku pon mintak at least seminggu dr aktibiti bebasikal ko tu utk stay kat umah aku.aku bwk la ko jalan2 tempat lain plak. :)

MasZuber June 8, 2011 at 10:44 PM  

hohohoho

apabila hati sudah tetaut, hmmm

:))

ari tue gi janda baik, naik basikal...dia punye seat ade pad tapi at de end, sakit beb buntut..aku x sure adakah semua basikal macam tue,

kalo semua basikal macam tue, aku surender utk berbasikal kat tempat lain. or alternative, kene letak bantal kecik kat seat dia :))

fatt June 9, 2011 at 2:24 AM  

liana,
ada askar kecik ke? hebat la mommy cyber ni. hehe.

aku ni plan je baru..dari thn lepas nak pegi europe tapi asik terbabas ke tmpt lain. hrpnya thn depan jadi la plan ni..ameen~


ninie,
fyi, aku nak gi europe 3 bulan! hah..terkejut? dah alang2 pegi tu aku nak stay lama skit. tp aku takla nak stay kat UK lelama, aku nak tour around pastu lepak few places. bajet aku taktau la brp sbb berangan 3 bulan kan. mgkin kene cari job jgkla kat sana utk cover expenses aku if not susah gak. aku tak pikir lagi nak buat apa dlm 3 bulan tu tp aku rasa nak pegi trekking, camping & cycling..more to nature sikitla sbb tu aku nak gi time summer. kali ni trip aku nak buat lain sikit dari yg biasa org buat. slalu tu org dok kalut kejar eurailpass kan? but aku nak buat lain sikit but roughly thats the idea



mas,
aku sbnrnya pun ada terpikir sebijik cam apa yg ko mention ni..haha..sepatutnya seat beskal kena ada padding lebih sbb bleh sakit bontot. sbb tu aku rasa jalan cam org masuk jawi sbb kes tayar pancit aritu. gile tul kalau diingatkan sakit dia takleh aku nak decribe, leh menitik air mata la senang citer. hahaha :D

kat janda baik ada route beskal yg best ke? mahal tak sewa?

salsabila June 9, 2011 at 9:38 AM  

fatt...

aku btl2 ikat perut mase pg sane dulu...dh dekat nak balik br aku berani spend sbb aku tkt duit aku xcukup n tkt stranded...aku pg lps iceland meletup thn lepas....klu ape2 jd, mane aku nak cekau duit...dh la sorg2...
nasi beriani,1 portion aku bg 3...tulah bekalan mase nak balik...aku ikat perut sbb nak beli souvenier utk kwn2 opis...jp lg klu aku xbeli, kata ape pulak...

odw balik msia....aku xmkn ape2 pn dlm flt 12 jam tu...puase....

tp jauh di sudut ht aku nih...aku nak sgt pg marathon kt europe...semoga cita2 ku satu hr nnt tercapai....

btw fatt...aku mgm dh gian dgn blog n comment2 ko...tiap2 hr aku nak baca...hope 1 day aku boleh jumpe ko...

fatt June 9, 2011 at 11:25 AM  

salsabila,
ko pegi europe time tu pusing mana je? brp hari & bajet brp? aku nak buat calculation utk next year ni. ko beli tak eurailpass?

sampai jgk ko kat europe tu wlpun ikat perut. aku rasa wasted pegi nz byk kali..kalau tak sure aku dah smpai europe kan? aku jrg belikan souvenir kat org, bkn aku kedekut tp kalau dok perabih kat org lain sudahnya aku yg sengsara..sbb tu aku kasik poskad je, ada sentimental value. tp skrg aku dah tak beli apa2 even utk diri sendiri, paling busuk sekeping poskad dgn FM. pastu selai tshirt..cukupla. tu pun baru2 ni aku tak beli ape pun kat Siem Reap, aku cuma beli Lonely Planet dgn poskad. sadis. mana larat siot sume USD1. pokai!

dari apa yg aku observe, european & american travllers, dorg tak mcm asian jenis suka beli souvenir berbondong2 bwk balik. walhal duit dorg lagi besar dari kita. paling koman selai tshirt, tu je. aku mmg salute la kat dorg sbb mampu menahan nafsu membeli.

tp aku tak kondem org yg suka beli souvenir, tu hak memasing. aku pun kdg2 suka beli tp bila dah balik Msia, merata aku campak, pastu hilang tak tau p mana. but mostly aku dah leh trace mana aku letak sbb aku letak merata. since then aku rasa buang duit je beli, kalau aku bebetul suka baru aku beli, tu pun utk diri sendiri.

well, thanks beb slalu drop comment kat sini. dulu aku letak le chatbox tu tp lps aku figure out benda tu takde function so aku buang. kdg2 org drop komen suh follow which sometimes kinda annoying...if u know what i mean. aku pun jrg sbnrnya dpt masa nak bw sbb aku bz..so aku rasa komen box lagi senang sbb aku dpt interact dgn readers. who knows insya allah one day kita leh jumpa. tp ko jgnla expect apa2 sbb aku biasa je orgnya.

kemang~ June 9, 2011 at 11:53 AM  

haha. lawak gila bace entry nih. hihi. enjoy nye travelling mcm tu. huhu

salsabila June 9, 2011 at 12:26 PM  

fatt...

mase tu kan aku pg training sane...
compony provide...tp company aku mmg kedekut hbs,k...

1 hr,rm200, conver to pound n euro, bape ko dpt?...klu hotel xbyr lg...swap kredit card, mangkuk xmangkuk...ape perasaan ko mase tu? kene berhati2kan? klu ape2jd kt aku mase tu, sape nak tlg?xpasal2 kene jual...

pg dgn duit company...ko tau ajelah...klu xbwk balik ape2, kene bising...kene perli...xpelah, duit company kan? aku belasah beli choc kt dieorg...

sbbt u aku pg nz, aku xbgtau sepatah haram pun kt dieorg...aku bgtau aku blk kg...aku mls nak kecoh2...aku dgn org ofis aku, mmg aku xsukelah org nak tau personal aku...aku mmg pelik fatt...sbb dulu dh byk kali kene tikam...aku jd berhati2 n fobia...
prinsip aku skrg...gua xkaco lu, lu jgn kaco gua ok???????gua baik dgn lu, tp lu bt taik dgn gua, pg mampus la lu...

sorry fatt...aku mmg panas baran...aku xsuke org kcu hidup aku...sbb aku xkcu hidup org kan????tp bile aku bt baik...tp org tu amek kesempatan kt aku...mmg gud bye...

mgkn aku terlalu tamak dlm hidup ni...kdg2 sume aku nak...aku nak pg europe...aku nak pg nz...aku nak pg aussy...aku nak bt marathon 42km...aku nak panjat gunung...aku nak amek exam....aku nak buka bakery...sume aku nak...aku xkisah...aku cume gune phone cabuk, janji ade phone dr xde...walaupun prepaid...xdenye nak beli phone mahal2...laptop canggih manggih...kasut pakai smp haus...beg tgn pakai smp lusuh...wallet smp koyak...beg kdg2 smp zip rosak..tp mkn, tu kdg2 nak sedap la...tp xmau yg mahal2....tu aku kurang skit compromy klu kt malaysia...kt oversea....ikat perut la skit...

y aku mcm ni? sbb aku lg suke travel dr benda2 lain...haha...nmpk mcm kedekut, tp aku xkedekut...sbb klu ade kesempatan, aku akn masak makanan n bg kwn2 aku makan kt ofis...cuma dgn diri aku, aku kedekut...slagi boleh pakai, aku pakai smp hancur...br aku beli baru...org gila travel ni...mmg mcm ni kot...janji dpt ravel...tp xlah berhutang kan....

pg ke tanah suci juga impian aku...insyaALLAH akan ke sana juga nnt...

fatt June 9, 2011 at 2:23 PM  

kemang,
travel camni enjoy je, mcm2 pglmn ko leh dpt. tp sume benda at ur own risk le lelagi klu travel sorg.



salsabila,
oh itu ke yg ko ckp dulu travel sbb hal keje. now aku phm. yelah kalo gi atas urusan keja ni mmg sume org tau, takleh nak sorok. tp smpai dah ko kat europe tu wlpun company yg anta..ko bertuah ape.

dlm dunia ni mmg ada byk pesen manusia tp kita sendiri kena reti handle. mmg kdg2 takleh nak handle. tp aku tak kisah, lantak dia la sbb esok lusa dia mesti kena jgk. aku bkn jenis org nak balas ape sbb tu kerja tuhan. rilek sudah. kalau dulu mgkin la aku darah panas..tp skrg ni dah tua..aku lebih byk let go.

kita sbg traveller ni ada kelebihan sbnrnya. knp aku ckp gini..sbb kita byk pglmn. pglmn lapar, duit hilang, duit short, kena tipu..so sume pglmn tu ko boleh aplikasi dlm hidup ko sehari2. bila ko travel sorg ko akan belajar byk benda especially bila berdepan dgn benda yg susah dan kdg2 tu rasa nak ngalir air mata sbb sedih. mmg besar cabaran bila travel sorg sbb sume hal atas diri ko sendiri..so sama jgk dgn hidup ni..sume risiko tanggung sendiri..so aku hrp ko bleh handle sume perkara dgn baik.

aku jenis simple. pakai apa ada. baju raya pun aku tak bother nak beli sbb aku rasa sama je raya tu mcm hari2 lain jgk. yg penting puasa, bkn raya. cuma aku into brg2 outdoor, tp pepaham jela brg outdoor kat Msia ni mahal..kalau dpt beli tu mmg aku dah cukup hepi.

ko simpanla duit klu dah tanam niat nak ke mekah. byk tmpt ko dah smpai so pasni ke mekah la pule. aku ikutkan tak ready lagi tp aku pegi je, positif. aku hrp pas balik ni hidup aku makin better, jumpa org2 yg sealiran pemikiran, bukan yg melalaikan..pastu mestilah nak bertemu jodoh. letih dah aku dgn sume tipu helah dunia ni..manusia ni hatinya berbolak balik. esok suka, lusa benci. so benda2 cam gitu la..

pjg lak aku membebel. hehe

Ninie Hanis June 9, 2011 at 8:16 PM  

3 bulan,wow puas ati tu.lepak lama sikit kat stafford.yelah aku phm mesti ko nak tour europe kan,so ikut ko lah.ada rezeki aku join half way (depends on cuti encek somi) kalau tak dekat2 jelah kita travel.

anne June 9, 2011 at 11:16 PM  

so sweet this time fatt... wishing u all the best. harap2 lepas ni u makin rajinlah update, ye? :)

fatt June 10, 2011 at 12:18 AM  

ninie,
tulah..tak tau brp byk duit aku kena prepare ni. tp aktiviti aku rasanya tak involve byk duit. cuma kalau aku plan nak cycle tu aku either kena beli sebijik beskal or sewa. kalau dah beli tu sblm balik aku jual la kan..nti naik train ke aku leh bawak terus..pegi mana2 negara aku dah takde masalah sbb dah ada beskal.

btw zaid beli beskal brp rege? aku nak tau jgk so aku leh plan elok2. tp aku tak sure lagi nak cycle kat negara mana lagi selain germany. aku nak usha jgk kot2 leh buat woofing kat sana. at least aku dah save kat accommodation. peh..rasa cam 3 bulan tak cukup ni..tp siyes la..aku nak buat jgk benda ni sementara masih berkudrat. i mean, things that i want to achieve before 30.

for sure aku lepak lama sikit kat stafford. dont wory, thats in my plan. so next year mmg aku aim europe jela..my own way of holiday yg tak mcm org lain slalu buat..haha..ada tak agak2 org mesia buat? i dono :)



anne,
insya allah anne, but next week i akan away until end of month. tgk camne nanti :)

MasZuber June 10, 2011 at 2:32 PM  

kat janda baik tue route dia tak proper la, aku dok kat cerengin hill resort, ade beskal rent, satu jam rm8. tempat tue atas bukit, mase nak kuar turun bukit tue memang heaven laa..dah penat round kawasan sekitar, bile nak balik resort menonggek tolak beskal naik bukit. klakar laa..ade gear pun susah nak panjat bukit.

dan yg penting, memang sakit buntut, walopun cushion semulajadi aku nie agak tebal lapisan lemaknya!

fatt June 10, 2011 at 6:52 PM  

mas,
wow mahal gilos sewa beskal kat sana. dia kasik mtb ek?

aku lum penah gi smpai sana...hehe..insya allah one day. sbb aku takde kaki nak pegi..

Traveller's Anatomy June 11, 2011 at 11:25 AM  

perasaan ber-cycling mmg best kan, apatah lagi ngan mamat bernas yg agak suke kat kite. ala2 percintaan dulu2 kala gitu ;) kalau ade jodoh, i doakan yg terbaik utk u fatt.

masa kat Beijing dulu pon attempt nak cycle tapi cz my travelmate xreti cycling jadi walking je la huhu...

fatt June 11, 2011 at 8:02 PM  

byya,
correct. wlpun i bwk basikal tua, tp rasa seronok tu ttp ada..i mean even if i tak jumpa that guy pun i immediately in love with bicycle. i just hope pasni i boleh cycle kat tmpt2 lain pulak such as korea, europe and the list go on..

thanks for the prayer :)

Anonymous,  August 17, 2011 at 4:00 PM  

Layan blog mamat ni yang cycling di China
http://zahariz.wordpress.com/

Faiz,  November 6, 2011 at 12:10 AM  

Salam
Fatt... Memang best kalu berbasikal ketika sightseeing, lagi best kalu bicycle touring, kita dah save sikit kat transport, dan boleh cover area lebih sikit.

Anyway Saya akan cycle dari Bangkok ke Siem Reap end of November, any suggestion for budget hotel with good comment kat Siem Reap.

fatt November 6, 2011 at 12:43 AM  

Faiz,
Wsalam
Sy mmg teringin nak touring tp ilmu berbasikal blum masih cukup tp teruja jgk tgk blog2 cyclist yg buat overland..cth mcm Zahariz..salute him

actually kat SR ada byk budget hotel or guesthouse. price ranging from USD6-12 utk single room ke double room. mmg reasonable & comfy. kalau awk prefer duduk kat area town mebi awk bleh try tmpt sy duduk (Mandalay Inn) atau Popular Guesthouse, Golden Temple G/House..mmg byk..

check this link :
http://www.canbypublications.com/siemreap/srhotels.htm

before u decide mana 1 nak proceed..baca review dlm hostelworld atau hostelbookers

all the best with ur journey! :)

FaiZ,  November 6, 2011 at 12:08 PM  

Thanks Fatt

Ye salute to Zahariz.. his experience is awesome, lot of challenging and learning process.
=)

fatt November 8, 2011 at 5:37 AM  

faiz,
ure welcome. if u blog about ur journey pls share with me, thank u! :)

Azelah Saupi December 21, 2014 at 3:47 PM  

FAATTTT mana entry seleas part 5 tu . sy cari x jumpeee .nk baca story u dengan mamat germany tu . arghhhhhhhhh sweet tau!

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP