Dari kibod pengarang

July 06, 2011


Wahai seluruh rakyat jelata, mai sini duduk rapat-rapat.

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia (apsal aku rasa macam pelik sebut ayat ni?) Bwahahaha~

Ok serius sikit!

Thanks atas komen-komen yang diberikan di blog Backpacker Busuk dari dulu hinggalah sekarang. Walaupun kebanyakan komen tu datang dari individu yang sama di setiap entry tapi aku amatlah menghargainya. Walaupun blog ni followersnya cuma 158 orang (terkini) tapi pada aku angka tak menunjukkan apa-apa sebab sebilangan kecil saja yang communicate dengan aku. Yang lelain tu aku tak taula atas sebab apa dia follow, mungkin hobi. Tak lupa jugak pada silent readers dan anonymous yang pernah berikan komen di blog ni, aku tau korang suka remain discreet tapi aku tak kisah. Kalau ada di antara korang yang cuba menyamar dan menipu di sebalik nama samaran pun aku tarak hal sebab aku tak rugi apa pun! Cuma aku rasa kesian sebab korang takde kerja menghendap blog aku. Hehehehe....

(Mr. John Doe mana? Dah lama tak timbul, ke dah tenggelam? If you read this, we have a business to talk)

But thanks for keeping the traffic coming! Setiap hari aku tengok traffik yang masuk ke blog ni lebih dari 300 hits sehari (mungkin jumlah yang kecik untuk blogger lain tapi dah cukup besar bagi aku). Kesemua hit tu bermaksud ada orang yang singgah ke sini untuk gali info dan browsing blog aku. Terima kasih!

Aku tau mesti ada yang pikir kenapa baru sekarang aku come out with long-detailed-day-to-day-basis travelogue, tak macam dulu yang pendek kemetot 1 entry dah habis. Aku jugak tau ada yang tak bother nak baca tapi suka tengok gambar pastu letak komen yang takde kaitan. Reason aku create travelogue yang panjang berjela ni sebab (1) aku memang banyak cakap dan hanya orang yang bebetul kenal aku tau karektor aku yang sebenar, (2) aku jadikan blog ni sebagai e-diary untuk setiap trip yang pernah aku buat. Kalau dulu memang sume entry aku kontot sebab waktu tu aku belum terfikir nak jadikan blog ni sebagai e-diary or e-travelogue. IF aku ada banyak masa Insya Allah suatu hari nanti aku nak rewrite balik entry lama dan jadikan travelogue.

Travelogue maksud, "a record of the experiences of an author touring a place for the treasure of travel often accompanied by a film, a video or slides".

I guess the term itself explain kenapa aku tulis panjang berjela sebab ini ialah travelogue, bukan website travel yang letak info pastu setel. Kalau nak info aku suggest korang pegila tanya lebai gugel, takyah buang masa baca entry aku. But IF you're patience enuff and you spend more time to go through it, I'm sure you'll find a lot of the info is hidden somewhere between the lines. Blog ni juga menggambarkan character aku yang tak suka buat kerja cincai dan sebab itulah aku tulis blog ni dengan teliti dan berhati-hati.

I'm sure somebody appreciate this blog as much as I do and thank you for that! ^__^

So now, patutkah aku tulis entry yang pendek macam dulu?

35 comments:

Anonymous,  July 6, 2011 at 7:50 PM  

oh no no sila tulis panjang sket :D

*tetiba anonymous bersuara haha*

fatt July 6, 2011 at 8:55 PM  

anon 7.50,
name plis?
u mean lagi panjang dr yg sedia ada ni? hahaha...



syima,
apa yg aahh?

Sarah Asshila July 6, 2011 at 9:01 PM  

alamak..saya dah tersalah komen la..komen b4 ni patutnya untuk pos ni..Ape pun,seronok baca blog akak..Tak mau entry pendek2..tak best..:)

bee July 6, 2011 at 9:08 PM  

ko jgn fatt..aku tgh syok2 duk study kt blog ko psl hatyai n so on skg ni..suspen jgk ko ek tetiba angin monsun mna dtg ni nk pndekkn entri plk... ko pms ek.hehe

Syahiddmilikku July 6, 2011 at 9:19 PM  

saya baca belog fatt sebab minat travel. Plus, travelog you amatlah berinfomasi dan enjoy for reading.
To be honest la kan, antara sebab saya suka baca sesuatu blog sebab blogger itu jujur. Susah la nak describe camne...you faham kan? Just my point of view. Ikhlas nih..keskeskes...

mintak ampun fatt, saya buat karangan SPM plak kat sini..miamiamia...

Ninie Hanis July 6, 2011 at 9:24 PM  

ada isu ke?ok je..just keep on writing and we will always love to read. :)

fatt July 6, 2011 at 9:34 PM  

sarah,
ye dik..akak perasan. tapi takpe, hahaha. akak bkn ape dik, takut korang bosan je sbb berjela mcm hikayat sang kancil dgn sang buaya :P



bee,
ko tetinggal ketapi ke? travelog hadyai lama dah abis woh! aku tgh nak abiskan pasal Bangkok dan pastu masuk psl Cambodia. aku tak pms le..sihat dah ni. cuma nak tanya pendapat korang patut ke aku pendekkan?



syahidd,
thanks for ur honest opinion. the truth is dah lama i tak post entry melibatkan communication between me & readers. i faham apa yg u mksdkan..it's true, some bloggers tak really share info & being true dlm blog dorg. i know u can be a chameleon dlm blog, whoever can...but we can easy tell just by reading...rite?

pls write more about morocco..ive no idea about the country. rasa mcm tmpt ni secantik namanya. izit? :)



ninie,
takde isu ape. aku tetiba nak seek opinion pembaca. but aku ada receive few comments ckp blog aku pjg sgt, not just now tp dah lama cuma aku tak penah nak buat entry psl tu cuma tadi aku cam rasa nak buat coz nak tanya pendapat korang. entry ni tak bmksd apa2 cuma mencari pendapat. itu aje. now worries beb! :)

Leez M. Saaid July 6, 2011 at 9:45 PM  

beb,...aku suka style ko tulis skrg...ada cerita...ada info...ada climax...hehehe. Dulu ko tulis pendek2....tak puas baca. Keep on blogging.....bagi semangat geng travel blogger lain..ahaksss

Anonymous,  July 6, 2011 at 10:35 PM  

fatt, is it because of my comment?
i hope u tak salah paham dgn komen i..
i did say i like your super long entries kan?

apapun, no la fatt no more kontot entries after this..

vote for long entries! hahaha..

say tak nak to short entries..

tu ramai anon2 and silent readers dh bersuara..
betul cakap yg lelain..tak puas la baca kalau pendek sgt..
ni pun tgh syok2 baca tetiba..
"bersambung..." aiyo potong stim betul..muahahaha..

nur

fatt July 6, 2011 at 11:45 PM  

leez,
haha aku ingt ko penah komen dulu nape entry aku pendek sgt. thanks leez for feedback. aku akan improve lagi. and thanks for the spirit :)



nur,
i dah agak mesti u akan ckp gini. no la nur..benda ni dah byk yg mention sblm ni and after i read ur comment i've decided to write this entry sbb i nak tau pendapat readers. it's been a long time i haven't write anything like dis..all the while asik travelogue je. so bila entry ni keluar i dpt feedback and overall i dah boleh tau apa yg ada dlm fikiran korang.

wait for me..i tgh juggle writing entries ni. tpksa buat "bersambung" sbb panjang. more to come..just wait!

thanks nur. have a nice day! :)

aiyeen,  July 7, 2011 at 7:04 AM  

panjang kalu = more details.
katik kalu = erkkk..tak puas plak nak baca.

apapun...aiyeen tak kesahhhh~

a post a day can make my stress away...hikhikhik...aci tak?

cik gold July 7, 2011 at 7:43 AM  

kena tulis panjang2..sebab cik gold nak jd kan travelog sbagai rujukan!
hehehehe

hanie July 7, 2011 at 8:35 AM  

komen tak berkaitan tu..aku la tuh. terase tawwwww...tersentuh hati wanita ai.. muahahahahah!! *lari.lari. nanti kena tomoi*


tulih jek pjg2..sb bkn ko borak kosong. ade byk info. jgn tak tau..aku pun dok mencopy info2 dr blog hang ni utk travel yg seterusnya..ngeh ngeh ngeh

Pijah Pelangi July 7, 2011 at 8:44 AM  

haha, xjadi isu la entry pendek ke panjang, aku tetap baca gak blog ko,hehe. Tp super salute la kat ko fatt yg boleh tulis travelog panjang2 ni,sebab aku xboleh nk tulis,haha. Pape pun teruskan menulis and i will keep reading...

saya,  July 7, 2011 at 8:45 AM  

no no please, i like this way, the new way, not that kemetot one
tq fatt

gadisbunga July 7, 2011 at 8:54 AM  

blog kita adalah hak milik kita. duh~

suke hati la nak tulis panjang ke, nak tulis pendek ke, nak puji ke, nak maki ke - but within the guidelines of sensible human tolerable rate lah.

walau pergi ke tempat yg sama, tapi lain orang, lain pengalamannya. lain point of viewnya. itu yg kita nak baca. personally aku suka baca people's observation and experience on places they've been to rather than just technical travel guideline macam kat dalam travel website.

it's a blog anyway.

so fatt, ko teruskan je apa yg ko buat sekarang. aku enjoy je.

Biqque July 7, 2011 at 8:54 AM  

blog i pun i buat macam2 category...ikut masa dan hati...senang...

tapi mmg banyak cite pasal travel i la :D syok baca yg lama2 blk!

twayblade July 7, 2011 at 9:47 AM  

ko tulis laa ikut suka mung. aku suka baca utk tambah knowledge. kurang2nya kalo aku jumpa org dari bangkok ke, nz ke, aku tau laa apa yg nak diborakkan walaupun tak penah ke sana.

eh, gua nak declare gua silent reader. kalo ada benda menarik perlu dikomen, baru aku komen. silent is golden gitu.

MasZuber July 7, 2011 at 10:58 AM  

aku suke jea bace crite dalam entry ko. panjang pon panjang la.

yg penting ade info yg bole aku guna utk kendian hari, mungkin.

~mrs azmi~ July 7, 2011 at 11:42 AM  

dah jadi silent reader kat sini agak lama jugakla.. syok baca sebab banyak info. teringin nak travel camni tapi laki tak bagi! huhu

Opie July 7, 2011 at 11:47 AM  

fatt ku sayang..aku telah bertukar belog..sila ke http://belog-merapu.blogspot.com/ ..sekian...

walaupon aku jarang dok mengomen skrg, aku selalu bace belog ko...hihihih

Katak Ijau July 7, 2011 at 12:04 PM  

fatt...
aku enjoy baca cerita ko panjang2 tuh skang ni....dah jadi habit lak, even blog aku sendiri tinggal berabuk..tah angin malas skang! haha...
mcm org lain katalah, bile tgh syiok2 bace..tibe2 jek *bersambung....hangin satu badan! haha...
well keep writing....aku suke baca cite ko....and aku tau ko mmg spesis yg suke bercakap...haha :p

fatt July 7, 2011 at 1:48 PM  

aiyeen,
aci! hahaha..thanx aiyeen. yela sumtime kita tak tau ada ke org baca aku membebel pjg2 ni? haha..takut sendiri syok pulak susah :)



cik gold,
cik gold ni mesti kaya sbb byk gold. hehe. boleh je cik gold, kalau rasa tak jumpa infonya email je sy. nti sy tolong. insya allah :)



hanie,
*dush! dush! dush!*
mak tau nok mmg hang punya keja selama ni! muahahaha... hey, nak p mana pasni? niu zilen kah? kopilah, jgn teh pulak! :D



pijah,
aku taukt muka surat blog ni habes! hehehe..lama dah tak nmpk ko kat dlm ni..bz ye? tq pijah sbb munculkan diri. aku akan cuba menaip sepanjang yg boleh dgn info yg detail utk bacaan korang :)



saya,
hi! first time kat cni? tq sbb drop komen. insya allah sy cuba perbaiki dr masa ke semasa :)



gb,
makasih cheq! dulu aku penah la buat personal blog pastu byk ke merapu then pastu aku create blog ni dan cuba disiplinkan diri tulis hanya travelogue. it's a gift for myself & aku nak share jgk dgn org lain dan hrp ia akan memberi manfaat. thanks for ur opinion :)



biqque,
i agree. blog ni mcm e-diary, tpulang apa kita nak share even byk kategori. but i agree sometime bila baca balik rasa mcm "eh tak sangka aku buat benda ni". yela sumtime kita lupa..so dgn adanya blog memori tu boleh diabadikan :)

norh July 7, 2011 at 1:51 PM  

- silent reader awak
- sangat best baca travelog awak
- kagum dengan awak

fatt July 7, 2011 at 2:01 PM  

twayblade,
beb! aku surprise gitu sbb ko bc blog aku *malunye*. surprise! surprise! :D
ida, aku harap one day aku dpt blog about my own family & kids *sob, sob*
btw aku pun silent reader kat blog ko, suka gak bc ko punye membebel :P



mas,
sbnrnya kdg2 aku rasa mcm hui bila nak habis cerita aku ni. yelah, kalau aku pegi sstu tmpt tu 14 hari tak ke 14 hari aku punye entry? kdg2 tu 1 hari punye cerita aku split jadi 2 episod. ekekeke...nmpk sgt aku ni talkative. but thanks mas for ur response :)



mrs. azmi,
hi! i rasa ni first time u di sini. thanks a lot. apa kata cuba ajak hb pegi travel sama2. mana tau pastu dia pun suka :)



opie,
aik blog lama dah kambus ke? baiklah..nanti aku terjah. jgn kasik yg baru pun bersawang sudehh :)



naim,
beb! thanks for comment. aku tau aku jrg dpt masa nak blogwalking disebabkan kekangan masa dan tpksa kejar tulis travelog ni tp aku hrp ko jgn tak hapdet ye blog ko. aku ingt lagi dulu masa time ko masih bujang ko slalu hapdet.

err...kannn...aku mmg byk mulut. kiranya sume huruf dlm blog ni mcm suara aku la, membebel. ekekeke :)



norh,
jgn puji sgt takut sy...but thanks norh sbb memunculkan diri. i guess this is ur first time kan? insya allah i akan cuba baiki mana yg kurang dan improve my writing & tatabahasa yg bersepah2 tu :)

tq!

tiey July 7, 2011 at 7:09 PM  

salam fatt..please continue writing just like now, some people maybe thought it's a bit lengthy but i think it's your honest opinions and experiences that matters. btw I'm one of your silent readers :)

fatt July 7, 2011 at 11:18 PM  

tiey,
wsalam tiey. thanks for sharing ur thought and for showing up urself here :)

i will keep on sharing my stories though it's a bit lengthy as long as someone like u appreciate it. thanks :)

iina July 8, 2011 at 7:19 PM  

Alah tulis jek apa nak tulis.. kita menulis sebab nak rekod pengalaman dan perjalanan kita.. dan pada masa yang sama ambil kira jugalah jalan cerita dan detail benda2 yang nak diceritakan..

Aku dulu pun sllu gak tulis pendek2.. sebab memang takde masa sangat nak mengarang panjang2..

Tapi aku gigih gaklah sekali sekala buat entri panjang untuk rekod balik pengalaman.. pastu 2 3 minggu baru nak update.. itu pun sebenarnya aku tulis gak.. tapi simpan dalam draf.. bila ada mood baru sambung.. sebab pada masa yng sama.. kerja lain pun banyak nak buat gak..

Tapi yang buat aku semangat gak nak menulis tuh.. sebab kwn aku cakap.. bila dia baca entri aku pasal scotland.. dia penah menitik airmata teringat semua tempat yang pernah aku pergi dan ceritakan tuh.. yelah.. hampir 5 thn kat sini. dah kira cam 2nd home pada kami..

Lagi satu aku mmg kalau p 1 tempat byk benda yg aku suka ambil gbr dgn ingatan mmg untuk buat entri khusus.. so kdg rasa sayang sangat sebab gbr2 tuh simpan jek.. klu tgk balik pun ingat2 lupa ambik kat mana.. so bila buat entri sedikit sebanyak ada pengkongsian berlaku..

wei... pjg pulak komen aku.. nie baru balik dr london nie.. penat travel pun xilang lagik ;)

kemang~ July 8, 2011 at 10:07 PM  

haiya, sis. jgn ah pendek2, x best. hihi. aku nak pegi mane2 mesti refer kat blog ko. huahua, beijing this dec pon aku bace ko punye travelogue beijing hihi,. this blog byk mbantu other travellers lah :)

by.ya @ Traveller's Anatomy July 9, 2011 at 3:43 PM  

for me, it's about what make u feel comfortable sharing it with others. Either way, if u comfort sharing it, people will love it :) Don't be too objective.

fatt July 10, 2011 at 2:16 AM  

iina,
waaa patotla senyap sepi...baru balik dr london rupanya. how's summer in uk?

aku pun tgh counting days ni nak main salji. funny when i think kat northern hemisfera summer, southern pulak snowing..wow...cool. subhanallah :)

draf aku pun belambak2 ni tak publish sbb nak tgk balik sume draf tu kena mood dtg baru bleh baca.

cerita kwn ko tu lebih kurang cam citer kwn aku. katanya bila baca balik trip kitaorg thn 2009 tu dia rasa rindu nak trip sama balik tp tulah, memasing dah tercampak ke lain2 tmpt dgn komitmen pd keja. sometimes aku rindu jgk nak buat reunion trip dgn dorg tp tulah..belum kesampaian katanya.

aku hrp lagi 5 thn aku korek balik archieve travelog ni aku akan nangis la bila baca especially trip2 yg ada special memori kat situ. every trip have it's own memory.

aku pun suka amik gmbr byk2, almost anything aku snap sbb mostly apa yg aku snap tu aku akan guna dlm travelog. benda2 ni mmg byk membantu especially utk aku ingt balik kronologi trip aku. aku boleh habis 3 memori kad utk trip 1-2minggu. per day aku shot about 100 frames...gile. but i dont care. kalau aku bwk laptop lagila aku tak kisah shot beribu riban. hahaha :)



kemang,
dude, my china entries sume i dah dilit. i just keep 1 entry saja. something happen and alignment sume lari dan wording pun hilang...pelik tul. i wanted to write again but not sure when. try get LP China..info mmg superb kat dlm tu & do some homework. my reference on China almost 100% from LP China & website research. dont worry, Beijing is easy :)



byya,
i get ur point. even if someone think its a bit lengthy, there's still others who appreciate, even only a reader :)

saya,  July 11, 2011 at 1:47 PM  

i m not the first time here, i come to this site every single day, just 2nd time appearing =) love your blog ;D

fatt July 11, 2011 at 2:39 PM  

saya,
terima kasih atas kesudian menyinggah di sini dan sy rasa seronok bila ada org yg appreciate blog yg marhean ni. thanks dude/sis! :)

hv a nice day!

linda March 31, 2012 at 10:59 PM  

Salam,

Kenal blog ni dlm 3 bln lepas, tapi since last week baru dpt aura utk baca post u dari tahun 2010 punye entry, korek dan start baca dari awal, bukan baca latest entry then patah ke belakang. eh? ape aku merepek ni? so far, saya suke jer cara awk menulis, & sangat kagum dgn keberanian utk travel secara solo. & juga sangat jeles dapat travel jauh2 cara backpacker (i minat juga, tp takde keberanian & kureng fulus.keep writing yeah, i suke cara u yg sempoi btw :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP