Pendapat : Bila minat travel di salah erti

July 18, 2011


Just nak seek opinion semua especially yang masih bujang sebab korang masih terikat dengan keluarga kan. Tapi kalau dah kawin pun boleh gak share kot-kot ada yang clash hobi dengan pasangan. Pernah tak ada masalah macam clash opinion dengan family pasal hobi korang yang suka travel tu? Ada tak kena bebel asik berjalan tak simpan duit? Ada? 

Camne korang bagi hint kat parents/pasangan yang korang dah beli tiket nak pegi sana sini? Jenis bagitau awal ke last minit? Jenis lesap dulu bila balik baru bukak cerita? Ke diam langsung?

So apakah kaedah yang digunakan untuk bagi orang tua/pasangan faham naluri pengembara (cewahhh ayat takleh blah) yang menebal dalam diri korang tu? Boleh share? Ada tips barangkali?

Kebanyakan parents tak kisah KALAU anak lelaki dia menjurus ke hobi ni TAPI camne pulak dengan anak pompuan? Gender bias, itu adalah masalah yang common dalam institusi kekeluargaan especially di kalangan masyarakat you-know-who (tak payah aku nak sebut). Bila kaulah the only one yang paling pelik di antara kesemua adik-beradik, jenis degil dalam kepala ada batu sudah duduk.

Sharing is caring!  v(^__^)v

56 comments:

bdk2 July 18, 2011 at 10:57 PM  

fatt!!! firstly meh aku share kan. aku ni jenis yang berani skit. xtau laaa...aku akan bwt sesuatu tu dlu, later baru bgtau parents. kalo tak, mak aku bising takut ape2 jadik like bencana ke, gempa ke, ntah2 pape. aku lak, bak kata ko. nak mati pn, kat mana2 pun boleh.

since dh keje ni, aku akan beli tiket je dlu. bgtau later....takpun, dh selamat balik baru bgtau. dont worry, ada souvenirs aku bwk balik utk dorang. reason taknak bgtau, sebabnya mls nk dgr bebelan, duit tu laa ni laa...byknya duit....

aku teringin sgt bila tgk kwn2 duk blaja oberseas duk travel sendri. aku ni yg duk blaja kat msia je tanam angan2 yg 1 day aku nk travel 1 dunia, or mybe 1/3 dari dunia ni b4 aku kawen yakni kalo ada jodoh la....that's my dreams b4 i reach 27. insyaALLAH...ada sesetgh org mybe tak kisah psl bnda ni sbb depa mampu. aku ni yang jenis semua bwt sendri kalo nak pape kene laaa ade usaha sendri.

anne July 18, 2011 at 11:12 PM  

my dad jenis tak kisah, but my mom mmg tak suka. lagi2 klau being alone. yg peliknya kalau bawak dia ok plak, adess...

i selalu beli je tiket dulu, a day before fly baru bg tau. since duk jauh2 taklah risau sgt dia nk sorokkan beg. teringat zaman sekolah dulu, time nak camping klau prepare awal2, confirm beg hilang tanpa jejak.

tp skrg ni kalau my mom susah sgt nk bg permission, last2 baru i keluarkan ayat penutup. confirmlah dia takleh cakap apa.

pasal saving tu, adalah jgk sikit2, beli rumah... tang tu my mom xbleh complaint. since single ikat perut tu xde hal sbb nk top up tabung ayam..

apa pun, banyak benda yg harus dikorbankan utk save up for travels nih... sbg anak yg paling degil dan tak dgr kata, ini je yg i selalu buat. after all, i blom lagi mencapai tahap pengembara tegar, baru nak blajar merangkak.. hehe

wah, panjanglah plak. so, apa u selalu buat, fatt?

fatt July 18, 2011 at 11:23 PM  

bdk2,
berbeza kan org yg dpt pglmn belajar kat oversea dgn kat tnh air. dorg senang je nak access ke mana2 especially europe sdgkan kita kena kumpul duit sendiri nak ke sana. tu contoh, sbb aku rasa klu blaja kat europe pjg skit lgkah, bleh explore lebih byk negara. tp tolong ye sape2 yg belajar oversea jgn nak perlekeh org yg belajar uni local, sume tu rezeki Allah bg, jgn riak (kot2 la ada yg riak).

mgkin sbb tula kita punya usaha nak ke sana jadi double. late boomer pun late boomer la kan, janji sampai. pd aku yg penting semangat & cita2 tu kena ada, baru semua mimpi boleh digapai.

aku selalu mulakan sesuatu dgn angan2, pastu aku try accomplish dan mgkin sbb ambition aku yg tinggi, aku akan cuba shoot jgk dreams aku sbb hidup ni sekali, so aku nak ada my personal achievement, bkn utk satisfykan sesiapa, just myself. aku sendiri pun buat beberapa perancangan utk 5-10thn. hopefully aku sempat achieve semua yg aku wish kat wishlist, tp the biggest ambition aku setakat ni ialah everest base camp..i mean, kalau tu aku dah buat, then aku rasa puas hati. but to get there, aku kena buat byk latihan, maybe dalam 1-2 tahun lagi aku akan start fitkan diri.

as for me, mmg aku sorg je dlm keluarga yg suka travel. tak tau menurun sape. history both parents pun takde. aku rasa aku unik sbb aku tak folo sesiapa, aku buat apa aku suka, aku tak suka jadi org normal sbb normal tu boring. abnormal baru best, kan. at first parents aku tak faham hobi aku, tp lepas kitaorg sit down, aku cerita kenapa aku camni bla bla bla barula dorg open. parents aku tau aku travel sorg, at first aku takut jgk nak bagitau, tp pas balik barula aku ckp. tp alhamdulillah dorg bole accept. dulu mmg dorg risau tp aku sbb aku dah proof yg aku pandai jaga diri so dorg tak risau dah. until to an extend masa aku tak mekah aritu dorg ckp nape tak pegi pusing2 tgk keliling tmpt ni (sbb masa tu aku uzur dok terperap je dlm bilik). aku mcm "eh??". pastu abah aku ckp "yela kat cambodia berani je...", rasa tercabar pulak. hahaha...so lebih kurang gitula.

kdg2 mak aku layan jgk dgr cerita aku travel sbb aku mmg suka cerita kat dia. cuma kdg2 bila aku cerita tgk tmpt yg teruk (cam masa aku tgk tmpt yg kena gng berapi kat indon tu), dia ckp bagusla insaf...haha. terkena aku.

banyak pulak aku bebel...sambung len kali la ek :)

ps : aku ada terpikir balik psl mati kat mana2 tu...aku berdoa nak mati kat mekah/madinah sbb memikirkan syafaat yg akan diterima di akhirat kelak

Janggel July 18, 2011 at 11:23 PM  

salam.

Sorry aku lagi komen kat sini. Tapi aku rasa topik ni sangat menarik! Memang ramai yg slalu cakap kat aku, ko ni syik berjalan je, kejap kat sana, kejap kit sinun...kejap kat sunan..banyak nye masa ko? Take keje eh? Banyak nyer duit???

Ha itu adalah antara soalan-soalan yg sering diajukan. Hakikatnya kita traveler ni buat care bajet. Cari murah-murah dan perancangan yg teliti.

Bab family tu, bagi aku mmg tak ada masalah sebab parents aku mmg sangat memahami. Dan kebiasaanya kalau nak pegi mana-mana sehari sebelum pergi baru aku bgtau parents aku *huahuahua kejam kan aku..tapi terpaksa buat cenggitu sebab takut parents aku tak kasi pergi kalau tanya awal2. :) Biasala org tua, banyak sangat KALAU nye...lagipon kita kan anak diorang, mestilah diorg risau.

Dan lazimnya parents aku mmg tak pernah bantah la kalau aku nak pg mana mana.

Tentang duit simpanan dan sebagainya..hmm aku rasa masing-masing dah beso panjang tan pandai berfikir. Pandai-pandaila kite bahagi-bahagikan hasil pendapatan di anatar masa depan dan minat.

Sekadar luahan pendapat.

Salams.

KoQ July 18, 2011 at 11:43 PM  

alhamdulillah...parents aku sporting. dorang mmg tau aku kaki jalan..hahaha

kalo aku tepon dorang siap tanya lagi, "hah, minggu ni pegi mana?"

fatt July 18, 2011 at 11:44 PM  

anne,
abah aku jenis tak byk ckp, tp kalau sekali dia ckp mmg makan dalam. selalu dia smpaikan kat mak aku je utk ckp. tp biasala mak ni cerita dia pjg. dia nak cerita pasal z, tapi dia lalu kot a,b,c,d,e....barulah z. mmg kena tadah telinga, angguk tanda paham dan jgnlah menjawab. tu jela aku buat. benda ni masa mula2 dulu la sbb aku jenis suka hilang2 tak bgtau. tp lepas kitaorg sit down & aku explain minat aku, dorg ok.

tp once a while aku rasa cuak jgk nak ckp especially this year sbb thn ni aku byk gile-gile-gile travel. almost every month aku pegi memana dan aku cuak dah ni sbb aku ada lagi 3 tmpt nak pegi smpai hjg thn..gosh..matilah..

so aku pun berikrar thn depan aku nak kurangkan berjalan sbb aku takmo nmpk obvious sgt aktiviti aku. aku kena buat rekod bersih sikit thn depan. hahaha :P

as for me, obviously duit aku sume habis kat travel. aku ada kereta, umah takde mgkin sbb parents aku ada rumah lebihan di tmpt lain (teruk aku ni). keta pun aku pakai biasa je sbb pd aku kereta ialah satu medium utk gerakkan aku dari point A ke point B. so i dont gv a deng ko pakai honda? toyota? bmw? swift whateva sbb dr aku bazir duit byr installment tak guna tu baik aku bercucuk tanam kat akaun travel lagi ada pekdah. jgn ditiru pulak ideologi aku ni sbb aku mmg lain sikit. luckily aku mmg type yg tak bother about fashion, shopping whateva, bkn gila gajet sume sbb aku suka life yg basic dan simple.

aku lagi pentingkan travel dr sume tu. klu boleh aku nak travel smpai tua...sungguh! sounds crazy but AAK? Hahaha :))

oh btw about ticket, mmg aku tak bgtau awal. slalu aku hint2 dorg je..sebulan dua sblm pegi aku remind lagi, then few days before supaya dorg tau aku nak ke mana.

kemang~ July 19, 2011 at 12:01 AM  

fatt. nak share gak lah. gua same ngan bdk2, beli je tix dulu bagitau parents tu bile baru balik ,dari travel :D slame ni gua pegi travel jarang bagitau dieorang... bukan x nak bagitau cuma takot nanti mula la membebel tak kasi pergi. rase bersalah mmg ade tapi nak buat macam mane kan. as long as safe and sound sampai balik kat pangkuan keluarga. pasal duit kite boleh cari kan, cari la ikut celah lubang mane pon as long as legal di sisi agama :) kakak gua pon makin pening dengan gua nih, banyak sgt travel waiting list, ngehehe :D

fatt July 19, 2011 at 12:12 AM  

jenggal,
komen jelah byk ke kurang ke aku tarak hal..ok sajork..hahaha :)
tu antara soalan yg slalu gak aku dpt, jwpn aku mmg menyakitkan hati jgk..aku ckp aku tanam gan** belakang umah. malas aku nak layan soklan cam gitu. tanya soalan sengal jwpn pun sengal jgk la aku bagi. mmg pesen makcik bedah suka bz bodi gamaknya dorg ni.

mgkin sbb ko anak lelaki sbb tu org tua tak brp nak kisah. tp lain halnya dgn anak pompuan. mgkin sbb org pmpuan ni lebih terdedah pada bahaya so sbb tu dorg risau. so travel in group is better than alone. but it all depends pada mana tmpt yg ko nak pegi. kalau ko dah biasa dan take note adat org tempatan, insya allah oke :)



koq,
ko pegi mana je koq? tak silap aku ko baru gi spore je kan? hehehe sori kalau aku salah info. mmg la kalau ko merayap dlm mesia or spore dorg tak bebel. mksd aku utk org yg kerap gila travel, almost every month nak chop passport. bukan psl work related ke oversea tp leisure/travel. once ko jadi hardcore cam kitaorg mgkin telinga ko akan mula berdesing. ko tgkla nanti. hehehe :)

fatt July 19, 2011 at 12:17 AM  

kemang,
aku dulu masa memula kene gigit binatang travel ni mmg aku all out, thn ni pun aku all out..thn depan mgkin aku slow skit sbb aku nak pulun amik lesen diving & pegi dive saja. aku bkn apa, aku dah tak selera tgk tmpt2 yg AA promo..tiket yg aku nak takde, pastu harga plak mahal bila dah ada fuel surcharge. maybe thn dpn aku nak kumpul fund ke europe...insya allah.

nmpknya kebanyakan commenter kat sini pesen suka kasitau last minit. ok so now aku dah boleh agak apa trend yg digunapakai oleh kaki2 jalan sekelian...isk isk isk....

Mrs D July 19, 2011 at 1:33 AM  

Salam fatt, 1st time tinggal jejak in ur blog :)

Pasal travel ni, saya ni kena dengan family dekat rasanya tak lah, tapi auntie memang lah pernah melahar saya about traveling. And ada juga org keliling yg umpat2 sket sbnyk.

Yg paling obvious dulu2 masa baru-baru keje lah, masa baru lepas graduate. Saya just an auditor masa tu, and still study buat ACCA part time. Kira budget tight giler kan, baru nak hidup. Saya ni kira jenih sempoi pakai barang asal ada je. My auntie ada lah yg lahar saya kata ha tu lah belajar tinggi2 duit gaji habis labur atas jalan takde pekdah katanya. Pakai baju cam org kerani katanya. Tabah je lah, tebalkan cuping telinga :D

Kalo dia tau dulu masa saya kat England, saya keje kilang buah semata-mata nak kumpul duit nak hidup lega sikit boleh beli yogurt + snickers hari2 dan gi backpack, saya x tau apa agaknya yg akan keluar dr mulut dia. Kalau dia tau masa saya student dulu jenih travel tido dalam train sbb nak jimat duit xyah sewa bilik, lagilah low class saya kat mata dia agaknya :D

Sekarang ni je lah yg dia senyap sbb dah 3-4 thn saya tak travel long haul kecuali saya ulang-alik ke HK utk keje. Kalo dia nak bising pun tak jejas gegendang telinga saya.

You guys muda-muda lagi ni gunakanlah masa yg ada utk travel kalau u guys minat. Sebab dari pengalaman saya yg dah tua ni, once career dah established, bila komitmen bertambah, nak curi masa utk travel sgt payah. Ada takde tu lah setahun sekali dua kali sekejap-sekejap. Mujur my husband suka juga jln2, kalau dapat yg tak suka jln2 pun susah juga agaknya. So sementara usia masih muda, kudrat masih banyak, you guys travel lah selagi daya. Selagi kita tak buat salah kan, apa-apa dugaan yg diterima dari orang keliling tu kita anggap je lah God trying to test us so that we are stronger :)

Suka dengan spirit you guys :)

fatt July 19, 2011 at 5:59 AM  

Mrs.D,
Wsalam...terima kasih krn meringankan jari di sini :)

Sy rasa pglmn Pn.D mmg menarik, rasanya mesti byk kisah2 travel zmn belajar dulu kan? kiranya awk lagi otai dari kami yg baru nak kenal dunia ni. Sy rasa situasi kita lebih kurang sbb sy pun ada sorg mak sedara yg kaki bz, suma hal sy dia nak bz..laki bini masalahnya. kdg2 dia guna anak2 dia utk korek aktiviti sy, hal ni mmg menjengkelkan.

tak cukup dgn tu dia korek dr adik2 sy dan nasib baikla my parents ni jenis malas melayan so kalau dia tanya sy hilang p mana dorg ckp sy outstation..huhu...

i feel sorry for her sbb dia asik sibuk membangkang apa sy buat. sy tau dia cemburu (what else la kan), mgkin sbb dorg tak selalu pegi oversea, pegi pun sbb ikut laki outstation (sadistic). sometimes sy nak je tempik kat telinga dia, "aku pakai duit ko ke yg ko bising sgt?", cuma benda tu sy simpan dlm hati je. nak puaskan hati sume org mmg tak boleh, lagipun dia bkn parents sy dan bukan dia bela sy dari kecik, anta belajar sume so dia takde rights nak tentukan apa sy patut buat dgn duit sy..am i right? huhu..kena petir satgi sy ni :)

above all, sy sbnrnya tak give a d*mn dgn sape je yg bercakap sbb i know life dorg too pathetic sbb bz body, thats what they'r good at, right? mmg betul la tu, Allah nak uji tahap sabar kita camne.

IF im getting married one day & have kids, once dorg abis belajar sy akan suruh dorg pegi tmpt org buat whv (mcm kat nz & oz), cari pglmn, belajar hidup susah kat tmpt org dan buatlah apa dorg suka asalkan pandai jaga diri & tak lupa pd agama. sy nak dorg jadi independent. dan kalau kata rezeki dorg kat tmpt org pun im ok sbb dah rezeki memasing. but above all i mmg nak my kids to be independent & belajar culture org & jadi manusia.

thanks :)

cik gold July 19, 2011 at 9:41 AM  

wah dah ada muka baru...haha..awal pagi tadi masuk page ni x leh..ingat dah blok cik gold

sibuk masuk blog kemang tanya pasal napa blog ni private

Niza July 19, 2011 at 9:42 AM  

Hi Fatt,
Nice new template! I think I like this one better than the previous one... :)

Pasal travel tu, I pun ada juga dilemma, not about parental permission but in my case - husband permission hehe... Dia type yg adventure so no problem with travel or all the outdoor stuff cuma it must be done with him. Masalahnya he's a bit reluctant at the first place to start with (especially tempat2 yg susah cari makan halal coz he likes to eat :P). So what I did, I simply book the ticket and later tell him.. nak tak nak kenalah ikut (paksarela kekdahnya..). But in the end he's the one yg terlebey suda..

About your case, parents mana yg tak risau..Dulu masa I single pun I rasa mcm you...sampai my mom ckp, 'wait until you become a mother yourself'..dan mmg sangat betul.. now nak lepaskan anak pegi school trip pun worry sbb the fear that we are not around if anything happens, and then we will not be able to forgive ourselves...

My opinion is, try to understand their concern,and then share your dreams with them.. try include them in the planning so they will not feel left out..and at least they know your itinerary and thus might lessen their fear/worry..

just my 5 cent worth of opinion :)

cik gold July 19, 2011 at 9:49 AM  

mak cik gold pon bising kalau pi merata.. tapi setakat ni setahun sekali ja leh jalan pon..sebab banyak komitmen nak setel.masalah bajet....tapi syok la cam fatt jalan merata,sebab kebanyakan suma x pakai banyak duit sangat..pandai bajet

kalau cik gold..selalu beli tiket dulu..bila nak pi baru habaq..time tu depa suma x leh kata pa dah.hehehe

fatt July 19, 2011 at 9:59 AM  

cik gold,
kih kih kih..nape cik gold kita nak block awk? blog ni open to anyone, sape2 leh masuk selagi sudi ;)

sama la cik gold, ni gagah kan aje. kalau nak jalan style org kaya mmg alamatnya 1 thn = 1 tmpt. kene jadi budget traveller baru leh pegi byk tmpt. apapun cayala cik gold, jgn give pegi tmpt org. byk benda kita bleh tgk & belajar :)

fatt July 19, 2011 at 10:04 AM  

niza,
hahaha..kantoi suda template lama mmg hazab :P

ure lucky ada partner yg kiranya supportive jgk..wlpun a bit reluctant at first tp dia folo jgk, tu yg penting :)

i rasa mmg skrip mak-mak sume sama la..haha..a bit funny bila difikirkan, tul tak? tp tulah..kena convince kan dia tu je, balik tu bwkla ole2 ke mesti dia suka. tu je, politik sikit :)

tp tula, i tak berani nak bwk dorg travel style i sbb faktor umur. but one day maybe i akan bwk jgk dorg pegi somewhere...tp kan, mesti dorg ckp gi mekah jgk best. well, mmg betul pun itu i tak nafikan. tu yg susah tu..tp kalau i ada byk extra pun i mmg nak bwk dorg gi mekah je sbb situla tmpt paling best, nothing can compare them.

thanks for ur opinion, i appreciate it :)

uMi aishah July 19, 2011 at 10:10 AM  

yu mmg kepala batu n hati kering! ekekeke~

fatt July 19, 2011 at 10:15 AM  

umi aishah,
tetiba ai kena cerca...sedih mak. sentap oke! mak sentap! hahahaha :))

gadisBunga July 19, 2011 at 10:22 AM  

wiwits header baru!

topik perbincangan yg menarik. akhirnya aku ada tempat utk meluahkan perasaan. heheh~

*

setiap kali aku suarakan nak ke mana-mana, mak aku akan cakap 'cemana ni? keje berjalan je. macam mana nak simpan duit? sebab tu la takmo kawin?'...dan bla bla bla lagi.

hehe. aku dah immune dgn ayat2 tu.

disebabkan tu dah beberapa kali aku bagitau last minit, atau buat keje dd hoc je. dan banyak kali jugak aku ke mana-mana tak bagitau mak ayah aku pun. lepas beberapa tahun baru tercerita..tu pun sebab ada sesi gosip. heheh~

aku ni jenis yg tak boleh masuk dgn org yg terlalu traditional. anak perempuan kene duduk kat rumah elok2, bawak kete kene sopan-sopan, keje yg senang-senang (mcm gomen atau cikgu), pastu kalau ada org nak kat kite, terima aje - ugh, kenot laa..

ko bayangkan, kalau aku gi mana-mana even gi minum dgn member smpai malam pun, ayah aku call 1/2 jam sekali tau, padahal aku bukan budak kecik lagi! aduh~

kdg tu mak ayah aku pasrah je, tapi kdg tu mmg membebel la. aku bukan nak lawan mak ayah, tapi kalau aku terlalu ikut, sia-sia la masa aku. asyik dok umah, masak, mengemas. bukan ada laki pun. huhu~

sementara masih bujang kan...so skrg ni aku pegi je mana nak pegi tapi kene tahan telinga je la. huhu~

fatt July 19, 2011 at 10:34 AM  

gb,
boring la gb tgk template lama, dahla takleh letak gmbr kat header. so aku tukar..huhu

wah finally ko bersuara..topik ni mmg isu sbnrnya sbb skrg kesedaran utk travel makin menjadi sejak adanya AA..yay, everyone can fly. betul?

aku rasa 80% org tua dia msia mmg gitu pemikiran dorg..agak stereotype dan Orthodox. pd aku duit tu boleh cari, lgpun kita org pmpuan, nak cari duit byk2 utk kawin nape, bkn kita yg bg hantaran, tul tak? (matilah kang kena cerca dgn org lelaki). tp likely camtu la kan...tp aku rasa la kan gb, based dr cerita hang ni, aku dpt imagine camne, mmg pressure pun ada sbb dorg over-protective. sorry for saying that ok aku hrp ko tak terasa. tp dr sudut lain, aku nmpk yg dorg syg ko sgt2 sbnrnya.

mgkin ko tak cukup nak convince dorg yg ko mampu berdikari or tabah? aku tak sure. mgkin ko tak penah tunjuk yg ko berani kot. kdg2 org tua ni bila dia tgk kita mcm fragile, tak independent (sorry kalau salah pikir pkataan), kdg2 sbb tula dia risau lebih dgn anak2 dia.

sama jgk situasinya dgn aku dulu. tp after aku ckp kat dorg aku ni camne, aku tak suka kena kongkong sume, aku tunjuk yg aku independent, berani so dorg bg aku kepercayaan. ok...kepercayaan, itu ayat yang tepat sbnrnya. once ko boleh grab dorg punya kepercayaan, insya allah sume pastu mudah.

atau mgkin gb ni anak yg paling manja? boleh jadi jgk sbb tu dorg care sgt..mungkin. apapun gb, maaf tau kalau salah bagi pendapat sbb tak brp kenal gb lagi. maybe gb lebih tau kenapa. take care sis! :)

Anonymous,  July 19, 2011 at 10:46 AM  

Fatt,

Aku duk ngan mak aku... abah aku dah meninggal 4 tahun lepas.. so kalau aku gi travel pun kadang2 aku bawak dia,kadang2 aku pegi sendiri ngan kakak aku & kawan dia .. So far travel mates aku, dengan 2 orang tu je... last year aku ada travel ngan member2 satu matriks dulu, tapi cubaan gagal ... tak sama minat babe ...

So definitely aku akan bagitau mak aku b4 purchase ticket .. kalau dekat2 ni dia ikut... cuma masa pegi Bali tahun 2009, dia betul2 sakit... doctor pun tak tau sakit dia apa... last2 she was diagnosed with cancer ... masa tu aku memang sangat down & depressed, sebab masa abah aku meninggal pun aku depressed bebulan2... yang buat sedih, abah aku meninggal xde sakit... ngam2 sebulan lebih lepas aku balik Korea...

sebenarnya aku banyak impian tak tercapai lagi ... aku nak pegi Spain, aku nak pegi Eastern Europe, aku nak pegi Australia, aku nak pegi turkey, aku nak pegi Petra... banyak sangat tempat ... aku start travel lambat... lepas aku abis master ....

duit setakat ni, insya-allah, aku boleh sampai tempat2 tu... cuma aku xde travelling partner & masa (cuti susah nak dapat kalau nak cuti lama2 ni)...

Aku skang berdoa dapat suami yang ada minat sama ... best baca blog Faisal & Anna, yang suka travel berdua tuhh ...

p/s: Cubitkan perut Moss untuk aku yekk

~Hana~

Biqque July 19, 2011 at 10:47 AM  

kalo privatekan, make sure i bleh masuk tau! kalo tak, i babap nanti! haaaaaaaaaa hahaha!

ok, i start berjalan sejak kawin. sangat2 bertuah sebab laki i pun suka jalan...sebabnya, dia tak kasi i kluar sana sini...padahnyer, kena la bawak i berjalan kan.

memula berjalan, mmg family bising gak sbb tanya tanak simpan duit ke utk masa dpn ke, anak ke, beli rumah sendri ke...patu dah lama2, diorang suka plak siap kirim tu ini...then lama2 bising suh gi temoat2 yg tak bahaya la, umrah la, ape la...macam2 hahaha!

for me, kitorang berjalan berdua dan kadang2 ngan geng travel...bahaya tu ada kat mana2 tapi kita tawakal jer la, nak2 kitorang ni mmg sume benda buat sendri, tak guna travel agent...apatah lagi utk solo2 cam kebanyakkan traveler...apa2 pun, kalo itu kepuasan kita, passion kita, just go for it :)

gadisBunga July 19, 2011 at 10:48 AM  

haha. takpe, assumption tak bermaksud apa2. betul, di mata kawan2, aku mmg nampak lembut. tak tau pulak mcm mana di mata mak ayah.

tapi mak ayah aku mmg over protective kat semua anak-anak. takpelah, mungkin sebab aku belum ada anak jadi tak tau perasaan tu mcm mana. :)

Cik Kentang July 19, 2011 at 10:50 AM  

Igtkan dah bebetol privatekan blog. Er..bdw entry yang bagus especially bila sangkut pasal minah yang suka travel. Aku ni takder la travel mana2 pun tapi dulu stat pkai keta sendiri and bila hujung minggu selalu merayau mak ayah aku bising jugak. tapi diorang takder la nak sekat aku sebab aku ni anak yang baik. Wakaka..tapi serius aku pun selalu berangan nak ikut jejak kau tapi sekarang ni banyak sangat kekangan.(ceh. alasan) Ape pun aku salute sangat kat kau sebab berani buat apa yang kau minat even benda tu kdg2 tak tercapai dek akal aku (travel sorang2 diri???).Keep blogging oke.

salsabila July 19, 2011 at 11:18 AM  

fatt..

aku betul2 tertarik dgn post ko kali nih...

mase sekolah dulu aku seorg yg aktif sbb aku masuk sekolah asrama...mase kt u, aku jd mandom...aku regret giler life aku kt u...mgkn mase tu hidup aku penuh dgn bunga2 cinta tahi ayam yg bongok...best x ayat aku????
tp mase tu kan....aku slalu simpan angan2, suatu hr nnt aku akan pg travel...aku nak jejak london...aku pernah ckp dgn dgn diri aku, aku nak jejakkan kaki kt sana...nak tgk mcm mane hidup di sana....mase tu aku berangan2 tahap dewa...aku rasa hanya mimpi sbb mase tu hidup aku sgt terumbang ambing....at last aku grade jugak...berusaha mencari kerja secepat yg mgkn....sbb aku dh extend study...mulut2 makcik joyah xpyh ckp la...sebulan lps hbs study, bukan grade...aku terus dpt keje walaupun hanya RA, Research Assistant...then lps tu br lah dpt keje yg aku dpt skrg...aku xyakin lg...until la satu masa...first obersea yg aku jejak negara Tembok Besar....sejak tulah aku dh jd addicted...sbb aku ade special case skit, ade org lain pulak yg suke interfere hidup aku sbb aku ternyata agak pelik dgn ahli2 keluarga yg lain...aku dh biase hidup sorg2...aku bukanlah gadis melayu terakhir yg xreti nak jaga maruah or diri aku sendiri...n yg sure, aku xpernah mintak duit sesape utk aku pg travel...klu aku mntk duit org tu belakang kiralah kan??????same gak isu kawen...ayat aku mmg kurnag hajar...tp kdg2 org kene gak ajar kan...kenape klu sy xkawen, sy kene mntk duit makcik ke??????makcik kene tanggung sy ke klu sy xkawen....same goes to travel...aku mntk duit ko ke nak pg travel...aku susahkan ko ke nak pg travel?cuma bt masa skrg aku xdpt lg nak bwk mak aku jalan2...lgpn pg backpackers, ape org kt bergelendagan, kang bwk mak aku mau terkejut beruk die kang...mak aku very supportive, cuma manusia2 lain yg byk nak bzbody dlm hidup aku sbb dieorg xpernah face ape yg aku lalui...setakat ni, alhamdulillah aku masih berupaya utk menjaga diri aku sendiri....

Anonymous,  July 19, 2011 at 11:22 AM  

Fatt,
out of curiosity...ko keja sendiri ke????

fatt July 19, 2011 at 11:22 AM  

hana,
takziah. wlpun dah 4 thn ayah awk pegi tp rasanya smpai skrg masih terasa baru kan. kdg2 bila someone pegi dlm keadaan mengejut mmg kita akan terasa sgt kehilangan dia...tp mgkin itu yg lebih baik dr kita tgk dia sakit sblm pegi. wallahualam. apapun, sy hrp awk tabah jaga mak awk dan since dia pun sakit sy rasa mmg perlu awk sentiasa dgn dia. sy doakan yg terbaik dan sy hrp awk pun jgnla tunjuk dpn2 dia awk sedih sbb dia sakit, ure her spirit to keep on going, best of luck ok! :)

aku pun penah gak terpikir aku ni late boomer ke sbb start travel in 2008, lepas keja..mmg slow betul. itupun timbul minat lepas balik trip company..silly. haha. takpela, whether it's late or not yg penting skrg ni kita dah buat, dats all that matters :)

so far aku baru cover negara2 sebelah asia & asia pacific..so next aku aim europe & middle east. insya allah nak cuba laksanakan dalam 3thn lagi. hopefully before 35 dptla naik everest base camp, dan sume wishlist i akan tercapai. i byk gila wishlist, but slowly i akan buat starting next year :)

since ive already losing someone yg aku boleh rely as partner so skrg aku prefer travel solo. byk org ckp solo traveller ni org2 yg broken hearted..well, maybe. ntahla weh, aku malas nak pikir psl kawin sume sbb pd aku mati lagi penting dr kawin. baik aku risau amal aku cukup ke kurang dari aku pikir aku ni kawin dgn sape. huhu...

dulu aku rasa jgk nak ada partner yg sama2 share minat tp sume tu dah berkubur..biarlah. past is past..no point pun nak ingat. we move on! :)



biqque,
no la i tak privatekan. belum terfikir nak privatekan sbb dlm ni takde apa2 yg personal.

i pun tak suka travel guna agent sbb terikat. some more i mmg suka explore sstu tmpt tu sendiri coz i ada boleh spend byk mana masa yg i suka, unlike dgn TA yg u kena ikut timing dia.

ure considered lucky to have a hb yg share interest yg sama..i wish i'll someone like that...but *sigh* mcm tak interested nak pikir psl guys skrg sbb boleh buat i headache. haha..i just embrace life yg i ada skrg...as much as i could. who knows i'll meet my future hb masa travel :)

uMi aishah July 19, 2011 at 11:23 AM  

keh keh keh! nak ngorat bley? ai suke la ngn girl yg adventure cam yu nie...suwit jah kekdahnye biler u senyum :P

hanie July 19, 2011 at 11:32 AM  

hahahaha..patutle. tukar langsir rupenye. raye lmbt lg weh..hahaha

aku salunye di sokong oleh kakak aku. dia pn kaki jalan jgk ms zmn muda remaja beliau.

mak aku..ayat stended "ngelejang [berjalan] jek koje kamu yaaaa! baik2..nt dpt virus babi" suwit kan mummy ai.. hahahaha

fatt July 19, 2011 at 11:33 AM  

gb,
di mata kwn2 ko nmpk lembut..tu mmg terbukti ko lembut sbnrnya gb, tp ko malu nak ngaku..hehe..tp biasa kan dgr pepatah tgn yg menghayun buaian bisa menggoncang dunia? :)

aku ni lagila, serba serbi kasar. lelaki suka pmpuan lembut, bkn pompuan kasar sbb dorg rasa insecure, sbb pompuan kasar ni independent. agaknye la..aku tak sure. mgkin insecure tu word yg tepat kot..wallahualam. apappun, kasar lagu mana pun masih ada naluri wanita..ada jgk perasaan nak jadi ibu, isteri...it just the matter of time :)



cik kentang,
apa je yg tak tercapai dek akalmu tu? haha..it's obvious parent (melayu) yg typical mmg risau double triple kat anak2 pompuan. i mean, aku tak tau nak komen apa sbb aku pun belum kawin tp bak kata pendapat kengkawan kat atas ni, bila dah jadi mak barula tau...so aku terima jgk pendapat tu. tp pd aku yg penting ialah bila kita dah mampu jaga trust dorg so isu tak bagi izin tu likely tak timbul. as long as kita pandai jaga diri & tak lupa pd agama tu dah penting.

fatt July 19, 2011 at 11:43 AM  

salsabila,
wah bole tahan jgk ko punye dugaan ye. aku rasa isu makcik pah bedah ni mmg wujud di mana2 la. mcm 1 virus yg susah nak dirawat. tp mmg betul la dorg tu sume takde kerja sbnrnya cmburu ko tak belikan dia souvenir sbb tu dia buat mulut dgn hrpn mak ko akan setuju dan bangkang minat ko. iskkk..gila betul.

apapun beb, cerita lama zmn U sume tu cerita putus cinta sume buang ke tongsam jela..jgn diingat2 sbb dorg tu dah syok hepi, yg kita ni apa je ada? nak nangis sebaldi pun tak guna..baik kita pi jalan hepi2 lagi bagus. oh ye, aku ingt lagi ex aku tanya right after kami putus, eh sy tgk dlm blog awk pegi sini, nape tak ckp sy? pfffftttt $#@&!! aku nak repot dia pehal kan? aku tau dia suka stalking aku..lantak la..aku hepi je, tak koser aku nak nangis psl dia..pffffttt!!

hahaha...aku suka life aku skrg. much better :D



anon 11.22am,
suka benor takde nama..malas nak jawab. pffffttt!!!



umi,
marilah...kita sparring kejap tgk sape terer...hahaha..ni sape yg hack akaun ko ni ceem ooii??



hanie,
peh mak ko mmg suwit...aku pun tergamam 1000 bahasa kalau kena sound setepek gitu..huhu~

ni nak pi korea ni pengeras ape ko kasik nak bagi dia senyum bersimpul2? :)

SisHoney July 19, 2011 at 12:15 PM  

erk,dah lain?

eh2..salam fatt :-)

sis suka la cat baru umah fatt ni

sis xpernah travel luaq malaysia lg.tapi sll 1-2 nk pegi baru bgtau *ngeh2* then as usual sll kene bebel..umo dah nak 30 dah.xreti nak simpan duit tawen ke~hahahaa

hanie July 19, 2011 at 12:20 PM  

aku selalunye pergi jalan dulu. balik tu baru cerita. pastu aku beli la ape2 kat dia. hahahahaha... amecam aku punye strategi? setakat ni..tektik tu masih berkesan.

mungkin sb aku byk merayap dlm negara je kot. yg dia bising lama dl pn..masa aku nk p indon..time isu buluh runcing bagai tu. hahaha :P

fatt July 19, 2011 at 12:31 PM  

sis honey,
wsalam. hehe..nak raya dah ni kena tukau cat baru. makasih :)

biasala tu sis, soalan cepu cemas katanya. klu dah ada colan tu takpela klu kena soal gitu, tp klu takde colan camne? hehehe :)



hanie,
strategi ko mmg antara strategi terfevert la setakat ni..haha, aku pun slalu gunapakai taktik tu. tp aku ni lemah skitla klu tak ckp, rasa bersalah gitu. mesti kena ckp klu tak rasa tak sedap. hah, sudahnya hg p tak indon masa kes buluh runcing tu? mana ada weh, tu sume propa jela..yg rebel tu sume org2 kg, yg tak educated..tp kes tu mmg agak drama skit kan? :D

salsabila July 19, 2011 at 1:54 PM  

fatt...

dugaan aku mmg byk...sbb tu aku kdg2 mcm gila skit...sbb mamat tong sam tu jgk kot aku jd mcm ni...tu hikmah allah bg kt aku kan....

bak kata ko, yg kaki travel ni byk broken heart...mane kwn2 aku putus cinta semua aku bgtau mcm ni...pglah travel...kah2...sume aku ajar mcm tu...dulu2 mmg aku very the broken hearted...sbb aku xde fulus dpt jalan2...aku hanya mampu melihat org berseronok....tp aku cuma dpt tgk jer...bile aku dh keje, dh ade duit...brlah aku terasa nikmat berjalan2 guna duit aku tu...tp sbb si tong sam tu penah hina aku, kata aku pompuan xboleh independent, manja...tu yg aku nak buktikan pd diri aku sendiri ape die ckp tu xbetul...klu korg la aku tanye...xsalah kot rasenye klu kt nak jiwang or loving2 nak manja2 dgn buah ht kt kan...bile dh xsyg...mcm2 ayat ko kuar eh...

tp xkesah la skrg...aku dh panjat gunung kinabalu, ko hado ke wahai tong sam?

sorry fatt ter"emo" pulak kt page ko nih..tulah hikmah2 aku berpisah dgn tong sam yg dulu aku syg sgt tuh...dulu xdok keje la aku nak berlari 2km pn aku dh rasa letih tahap babas...skrg, ape ade hal...ko hado tong sam????

pd sesape yg pts2 cinta tuh, mehla kt pakat2 berjalan....ape yg korg xpernah/xboleh bt dulu...nilah masanya...enjoy ur life before u die (aku xsuruh bt yg dilarang tuhan ya)..enjoy tu maksudnya menikmati hidup ini sebaik2nya...

cuma kdg2 kekangan utk travel tu xdpt lari in terms of money...tp kt usahakanlah....

utk thn dpn, aku nak cover skit2 jer...aku dh beli tiket phuket mase promo rm3 hr tu....thn ni pn pg area2 asean jer...thn2 ke depan klu ade rezeki br nak pg jauh2...

hanie July 19, 2011 at 2:10 PM  

haa..kes tu yg buat aku hangin gila. aku ngan member aku tungging langgang bereskan sume mende.. pastu mcm2 hal timbul.watthefakerudin kan...

dh la masa tu dpt tiket AA 0ringgit tu. aku dgn member aku mmg pikir nk redah jek. tp mak dia x bg pulek. mak aku pn bising2. so..burn gitu jek. haihhh.

sejak tu..rasa serik juge kl travel ramai2 nih. byk kepala. byk cekadak.

Anonymous,  July 19, 2011 at 2:30 PM  

Fatt,

So far mak aku dah disahkan bebas dari cancer lepas dia dah undergo chemotherapy ... tu yang aku berani travel semula tu ;)

She's very strong, kadang2 aku terpk kalau Allah duga aku dengan penyakit macam tu, aku tak tau sama ada aku boleh sestrong dia ataupun tak....tapi Alhamdulillah mak aku dikelilingi oleh orang2 yang positif.. seperti adik beradik dia yang tak abis2 beri moral support ...

Actually aku pun malas nak pk soal2kawin & jodoh ni, sebab malas nak keciwa.... ada duit aku gi jalan2 tengok negara orang lagi best ;)

~Hana~

dzuchan July 19, 2011 at 2:38 PM  

Hi..saje nak join topik yg cmbest ni..sy pon suka travel gak..opkoss mak bising sikit sbb dia takut duit abis..ayah ok je..lgpon ayah kata "biar diorang belajar sikit"...tapi sy ni baru keja so kewangan agak constraint..lagi satu xde geng sekepala sangat nk join2 travel bersama2 ni..solo travel ke oversea belum lagi la for this time being..nak try dlm malaysia dulu..hehe...anyway ur blog inspire me to try solo travel..

Katak Ijau July 19, 2011 at 4:29 PM  

fatt,

aku nak lari topik jap. papepun, aku sgt suke ngn plan next year ko tuh!! :) Sile cepat2 ambik lesen and bgtau aku if ko ade plan utk any diving trip okeh....lately aku asyik terbyg2 ikan2, penyu and what so ever berenang je nih.....hehe :) :)

hurm...dulu2 aku pn ade dilema cam ko tu fatt. mak bapak mmg cepat risau even nak pi travel dlm malaysia je pun. But now...dah lega dah. sbb aku dah ade travel companion yg baru :)

fatt July 19, 2011 at 5:09 PM  

sal,
sentap mak hoke bila ko tanya gng kinabalu ko dah hado?? hahaha...aku siyes aim panjat sana ni...tp thn depan takleh lagi sbb takde kaki. lgpun aku nak wat lesen. ko nak wat lesen diving? jom kita wat sekali, aku dah form group ni, nak cukupkan 10org.

psl tong sam tu takpelah, anggap dia mcm org yg lalu lalang dlm hidup ko. krn mereka2 inilah kita dpt belajar ttg hidup. aku tak pastila ko kena camne tp pglmn aku pun sakit sgt, cuma nasib aku baik sbb ada family & kengkawan yg sentiasa bagi aku support dan tak kurang jgk allah tunjuk aku siapa kwn2 yg backstab aku. aku tau blog aku ni dorg baca, well, so sadistic, life aku happy je sbb aku bukan jenis org yg nak buang life semata2 org lain. cuma aku rasa kesian sbb dorg merayu mintak aku maapkan. opkos la jwpn aku tiada maaf bagimu. haha..serve u best! :)

dahla beb, yg penting skrg ni ko dgn siapa. oke?



hanie,
mmg itu la penyakit klu travel reramai. sbb tu aku suka beli tiket sorg, pastu baru aku tanya sape nak folo. klu takde sape nak folo aku jalan sorg je senang. aku sbnrnya terpikir nak retime tiket aku balik awal sbb aku ada benda nak buat kat sini. tgkla nanti aku nak tukar, tp kebarangkalian tu mmg ya, cuma aku tak pasti brp hb, tp mmg tak sama dgn korang. maybe extend lagi 1 week kot..maybe!



hana,
alhamdulillah, rare kita nk dpt news mcm ni tp syukurlah klu camtu :)

takpela hana, jodoh tu sume urusan allah. mmg la kata kalau tak cari camne nak jumpa, tp kalau nak cari pun malas camne? kualiti lelaki yg ada skrg ni suma tak berkualiti, tak boleh dipercayai, kaki pompuan, kaki pukul, kaki pisau cukur, ape lagi...byk sgtla. bak kata org, it's hard to find someone like our father, kan? anak2 pmpuan suka jadikan ayah dia as role model.



dzuchan,
insya allah u can do well :)
travel solo ni tak mcm apa yg uols baca dlm blog ni, susah nak cerita pglmn yg sebenar, mgkin ayat2 dlm blog ni sedikit sbyk dah bagi gmbrn tp the real adventure is out there. kdg2 harini jumpa org baik, esok jumpa org jahat. harini ada stranger yg out of nowhere dtg tolong, esok ada stranger yg nak pau kita..so lebih kurang gitula. apapun klu awk nak travel solo, persediaan mental kena kuat, goodluck :)



naim,
ur lucky oke..dan minta maap tau aku envy sbb korg jumpa soulmate yg memahami :)

orait beb, jgn risau. once je aku dapat lesen aku roger ko. kita leh form group diving pastu..amacam menarik tak? tp aku harap menjadila..mana tau kot2 ko tgh preggy ke..tp klu ko preggy alhamdulillah, happy for u. klu ko tau katne leh kasik spesel price roger aku ye! :)

❀aRaBeLLa❀ July 19, 2011 at 5:26 PM  

huwaaa travel ni utk broken hearted? maybe one of the reasons tapi bukan the main reason..
anyway..
ni la first time aku baca semua komen yg panjang2 dlm blog..huhu

fatt July 19, 2011 at 5:34 PM  

ciela,
mungkin. tp boleh jadi ia satu daripada main reason sbb aku ada interview jgk org2 yg travel solo ni dan salah 1 dr jwpn ialah baru putus. sbb kalau dia tak broken hearted dia jalan dgn bf/gf/kengkawan. klu ko pi nz/oz (aku lum smpai europe lg so jwpn aku mgkin tak balance), senang je nak cari solo traveller ni. ramai. just crack je conversation dgn dorg nti ko akan dpt la cerita dorg :)

haha..baru ko tau..entry aku pendek je tp komen dlm ni pjg2..ni kira sesi luahan perasaan..huhuhu :P

Leez M. Saaid July 19, 2011 at 6:27 PM  

bsetlah ko ni fatt....kalau jawab comment mesti panjang2...aku suka.
Tapi aku susah nak jadi mcm ko lah...sbb masa aku terhad nk jawab panjang2.

Pasal travel ni kan...family aku jenis tak kisah sbb dorang pun kaki jalan. Mak aku lagi suka aku berjalan...at least aku ada aktiviti utk membzkan diri aku. Pasal duit....mak aku tau aku berhabis utk travel....dia ok ajer. Idoklah beli benda bukan2 kan. Yang aku seronok mak aku plak yg terlebih excited kalau borak2 dgn sesapa psl kisah travel aku..heheheh.
Memanglalh kalau travel ni duit kita asik habis ajer...tapi aku tak kisah at least berbaloi2...kita dapat pengalaman, dapat kawan baru...satu lagi boleh jadi kita lebih berani.
Pasal travel sorang2 tu...mmg aku tak pernah...lagipun mak aku susah nak bagi...dia risau. Aku plak...pun tak berapa suka...nanti aku mati akal sorang2...hehehe.
Anyway...best topik ni...aku suka hehehe. Nak buat lah kat blog aku...boleh aku tiru? hehehe

tiey July 19, 2011 at 8:03 PM  

that's why i envy you fatt!! my parent ni mmg protective giler2..nak g KL 2 hari je pon nakkkkk jugak ikuttt..xbagi siap merajuk -__-" Sbb tu kot langkah xpanjang lg ni..hahaha

fatt July 19, 2011 at 8:24 PM  

leez,
bila dorg tulis pjg aku pun semangat nak tulis pjg. wlpn kami sume ni tak saling mengenali tp bole cerita mcm dah kenal lama..pelik juga aku..hehe :)

cool la ur mum sbb i bet ramai kat luar sana yg hrp parents dorg lebih open, especially towards their daughters :)

sbb tu aku suka travel, benda ni expose kita pd different culture, ppl from diff background & belief. bkn mksd aku travel dgn geng aku tak enjoy..aku enjoy sbb geng2 aku mmg yg terbaik takde galang ganti (ada tukang gelak, tukang lawak, mangsa utk dibahan)..mmg complete set. hehehe..kalau boleh mmg aku nak pegi memana je dgn dorg tp faktor2 mcm date clash, tmpt tu aku dah pegi so aku takmo pegi..so likely camtu yg kdg2 buat kami tak dpt travel sekali. aku pun tak kisah travel solo sbb aku dah biasa..tp pglmn masa travel solo mmg lain sgt la dgn travel dgn geng. sume benda kena buat sendiri, kena independent & being socialize sbb kalau tak ringankan mulut mmg takde kwn nak sembang. aku ada plan lagi few solo trip in future & hopefully aku dpt buat, insya allah.

bole, tp klu ko carik point yg lain psl travel aku rasa lagi menarik sbb aku dah kupas isu ni. anyway up to u, i've no problem at all :)



tiey,
hi..ni seken time awk ye? :)
alololo i takleh nak komen apa psl awk nk gi kl dorg nak folo. hehe..mcm comel la ur parents :)
i guess ur mom nak folo gi kl sbb dia nak gi jln tar, sbb sana syurga shopping mak-mak...jgn marah ye tiey, kita gurau2 je :)

iina July 19, 2011 at 9:41 PM  

Pendapat peribadi aku.. walau dah namanya pasangan atau mak dan ayah. eloklah sangat beritahu.. paling utama minta izin.. bukan apa.. doa mak ayah tuh kan mustajab.. kalau kita last2 minit baru bgtau dia.. kena pulak terdetik kat hati dia doa yg bukan2 nanti jadi benda lain pulak.. kita kena ingat apa tujuan kita travel?? apa hasrat kita?? kita nak semua tuh berjalan dengan lancarkan.. tapi kalau di awal perjalanan travel tuh kita tak boleh nak bg clear izin nie.. apatah lagi travel seterusnya..

Bukan apa kalau dah awal2 tuh dapat green light.. dah explain elok2.. mak dan abah bagi izin.. kan senang.. insyAllah semua urusan perjalanan kita mudah dan dipermudahkan.. so ada masa bila kita asyik sahaja jalan travel dengan kawan2.. ambil lah peluang juga untuk bawak mak dan ayah kita travel gak.. tak jauh dekat pun ok..

Aku ye style.. apa juga aku buat kalau benda2 yg major.. keizinan itu penting.. kalau org yg sepatutnya beri keizinan tuh ok dgn kita.. cam psgan atau mak ayah.. soal org lain nak bising tak simpan duit ke.. apa ke.. itu belakang kira.. hidup nie kalau asyik nak fikir pasal apa org cakap susah gak..

Aku syukur sebab pakwe aku kira boleh ikut aku ye plan.. selalunya aku akan cerita plan aku.. p mana.. buat apa.. then baru aku proceed booking.. Syukur dia jenis ok jek.. nanti bila sampai tempat tuh dia punya idea lagik dahsyat kdg2 tmpt aku tak fikir nak pergi pun dia nak p..

Apa pun buat jek asalkan sesuai dengan diri.. jgn tetiba ilang.. balik baru bagi tau.. pada aku tak patut langsung.. sok2 kalau ko jadik mak ayah.. anak2 ko buat camtu lak baru ko tau hahahaha... Cheerss..

Anonymous,  July 19, 2011 at 11:52 PM  

fatt, lesap dulu balik baru bgtau or diam is a big NO NO for me..for me whatever i do restu keluarga tu penting especially your parents..i ada bad and horror experience pasal buat something tak bgtau parents ni..i ni semenjak sekolah memang tak penah join apa activity pun..camping, masuk hutan semuanya tak boleh..rombongan sekolah pun dah start masuk secondary school baru bleh..tu pun day trip je..kalau kena tido ke sampai berhari-hari memang tak boleh..

pada i apa yang penting ialah kepercayaan..macam masa sekolah dulu i memang teringin sangat nak cycle to school..bukan jauh pun sekolahnya..nak jadik cerita satu hari tu ada exam pagi tu and i terlewat bangun and terlepas bas..abah pulak outstation..so nak tak nak memang kena naik beskal la pegi sekolah..u should listen to her pesanan and nasihat at that time..memang banyak and panjang giler okay..dahla time tu tengah nak ingat utk exam ni nak kena digest pesanan-pesanan dari mak i pulak..balik sekolah petang tu dia dah tunggu luar rumah okay..haha..risau punya pasal..ye la zaman dulu mana ada hp nak call-call kan..tapi lepas dari haritu dia dah okay sbb i dah dapat kepercayaan dari dia..sebenarnya memang mcamtu..parents mana tak sayang and risaukan anak-anak kan..kita pun tak boleh nak salahkan parents..tapi like u said we need to convince them first..buktikan yang kita boleh buat and sebenarnya benda ni takde apa-apa pun dia org je yang lebih..hehe..once u gained their trust then semuanya akan lebih mudah..tapi jangla pulak kita khianati kepercayaan yang dia org dah bagi..gunakan la sebaik-baiknya dan untuk benda yang elok..i setuju dengan one of the comment pasal kita ni belum jadik ibu..so kita tak rasa lagi and tak tau macam mana perasaan seorang ibu risaukan anak-anaknya..

pasal travel ni i takde masalah sangat since abah memang sporting abis..mak pulak kadang-kadang adalah kerisauan tu especially when i'm going to certain countries..i went to bangkok during the protest from kumpulan baju merah..yang tourist stranded kat airport semua tu..masa tu memang dia tak izinkan..ye la dalam paper macam-macam cerita keluar..pastu i slow talk dgn dia pasal sebenarnya keadaan kat sana tak seperti yang digambarkan dalam media..kat sana protestor tak kacau tourist pun..i tunjuk prove macam video, forum and so on..in the end dia bagi keizinan jugak even tak sepenuh hati pun..i ni jenis yang tak akan buat something kalau tak dapat restu and keizinan from my family..pegi bangkok tu pun i tak sedap hati and rasa bersalah..so tak enjoy sangat sbb teringat kata-kata mak i..kata-kata ibu ni satu doa okay.. issue berbangkit yang lain ialah pasal i ni perempuan..so far i memang tak penah travel sorang lagi..could not imagine la my mom's reaction kalau i bgtau i nak travel sorang-sorang..haha..mau kena tazkirah 7 hari 7 malam..

other than the 2 issues above memang takde issue lain pasal travel ni..issue mak-mak bedah,joyah and senah ni memang ada la..funny kan reading all the comments sebab it turns out yang kita ni semua hadapi issue yang sama dgn bedah, joyah dan senah ni..memang species yang sama..memang dia org ni bising pasal i selalu travel and issue kawin.. "sbb tu la sampai sekarang tak kawin-kawin..umur tu bukan muda lagi..orang patutnya time-time macam ni dah ada anak 2-3 dah" i sengih and diam je..i dun give a damn pun as long as my parents are okay..pelik tau dia org ni..dia org pulak yang lebih sudu dari kuah..parents i sendiri tak penah pun nak bising-bising pasal issue kawin and travel ni..dia org pulak lebih-lebih..kadang-kadang rasa macam nak je bawak tape recorder senang..tiap-tiap kali dia org bising, tekan 'play' je jawab..penat la nak jawab banyak-banyak kali..benda yang sama je di tanya..that’s about it la kot my thoughts pasal issue ni..i rasa kita ni memang ada penyakit yang sama la fatt..suke tulis panjang-panjang..haha..i like the blog's new look..macam mysterious gitu!..haha..

nur

fatt July 20, 2011 at 8:12 AM  

iina,
aku ke? huhu...parents aku ok. aku rasa ko tak baca abis ni. hahaha. tu parents org lain le!

haa dengau tu sume ingt ye mintak izin tu penting, kalau dia berat nak bagi cuba2 politik sikit, tp aku tak ajau politik kotor eh...cth politik bersih ialah :

1. belikan benda yg dorg suka/souvenir yg boleh digunakan. bukan buat tmpt habuk berkumpul

2. ada duit lebih bwk dorg pegi jalan

3. kalau dulu perangai suka melawan kurangkan, jadi anak yg dgr cakap

4. berbuat baik dgn org2 tua, dpt pahala

sekian, aku dah jadi setazah pulak pepagi ni :)



nur,
yup, agree! build their trust first & pastu jaga baik2 trust tu..once broken considered sold! lebih kurang gitu la. maybe aku dari kecik lagi nampak berani & sbb aku grow dlm lingkungan adik beradik lelaki so aku mmg bukan anak yg manja. maybe sbb aku berani & tak reti takut so sbb tu agaknya aku senang nak dpt kepercayaan dorg. the first time aku jauh dari keluarga masa lepas SPM, tu pun sebab kena belajar kat selatan, mmg jauh. waktu tu mak aku risau sbb aku tak penah lagi jauh dari dia. maybe lepas dari tu dia tgk aku dah belajar berdikari, balik kg pun sendiri sume tak harap dia so slowly parents aku percaya yg aku boleh jaga diri.

somehow aku rasa regret jgk start travel lambat, i wish i could do it earlier, kalaulah kan..kalau...i bet mesti dah byk pelusuk dunia aku dah jejak. tp takpelah, takleh nak salahkan sesapa sbb time tu AA pun belum buat tiket murah2. now jela baru terhegeh2..

i tak taula nape, tp my parents ok with the idea i travel solo. i just ckp if i boleh survive kat tmpt A, insya allah kat tmpt B pun i boleh. dah byk tmpt i pegi solo cuma tak penah i cerita dlm blog je sbb masa tu blog ni pun tak wujud lagi. tp i malas nak tapi cerita2 tu sbb dah tak brp nak ingt kronologi itinerary i. maybe in future i akan rekod everything esp notes bila i travel solo.

to be honest, i suka travel solo. it gives me more opportunity to experience lots of things & kenal ramai org. benda ni buat i jadi makin berani nak face sesiapa saja. travel solo ni bagus utk org2 yg low self-esteem & sbb klu u grab opportunity yg dtg masa u travel solo, i bet by end of this trip u'll become someone new :)

i tau tak ramai org berani travel solo. for americans & europeans benda ni dah biasa cuma masih baru di kalangan kita. but once penah sorg european ni ckp pd i yg dia kagum tgk i travel solo coz dia ckp dia tak penah lagi jumpa (maybe sbb i kecik, i duno).

as for me, kawin tu i malas nak pikir sbb i rasa susah nak cari yg sesuai, some more i mmg tak dlm mode mencari sesiapa. i suka life i camni, i have family & frens yg mmg supercool..lots of love & warm ppl. life i tak bosan. i think life klu ada couple ni mcm terikat, i dont know...but most likely coz i tak suka ada bf yg kongkong i. therefore i prefer org yg sama minat. entahla..woohooo i guess i ckp byk sgt about my personal but if someone read this (stalker) u better be sorry coz currently im having the best moment in my life! ^__^

btw, thanks. me too, lepas fikir konsep apa yg i nak buat suddenly came out with this photo. since i tak prefer tunjuk my face dlm blog, so i guess this one suit my identity well :)

lydiarahayumahmod July 20, 2011 at 9:30 AM  

Herm...sori lambat bagi opinion pasal topik ni... tapi agak menarik...sebab terkena kat batang hidung sendiri.Tapi, kalau kiter, kite akan tak duduk satu rumah ngan parents. itu my personal opinion la... tapi, ape2 hal.. tanggung sendiri.. ehehehe... just inform last minit and btau number henpon yang boleh dihubungi kat saudara terdekat, jiran rumah parents.. =)

salsabila July 20, 2011 at 10:02 AM  

fatt...

eh mak!!jgnlah sentap..i xmaksudkan u...i maksudkan tong sam itu...jgn terasa tau...nnt mak terasa...hbslah aku....hahahaha....

owh ko tanye aku dgr siape ek skrg?????hahahaha...pandai ko trick aku eh.....

yg dgn aku skrg totally different dgn aku..mcm langit n bumi gitu....aku pk balik mcm manalah boleh terjebak....tulah jgn membenci org yer...akhirnya dpt sebijik di kepala ko....
tp sbb die boleh bertahan dgn aku n die tulah yg tahan dgn bebelan2 n kerenah aku yg kdg2 betul or tak ni...maka itulah kimia yg kami ada...hahaha...die tau betapa agresifnya aku nak pg2 travel nih...die xbrani kata NO pada aku sbb die tau aku akan buat ape aku suke...lg org kata NO....lg aku kata YES!!!!!!dlm diam2 tu sbnrnya br aku tau die mmg nak jalan2 jugak tp sbb skrg die tgh kejar cita2, byk yg die korbankan...tp since die jumpe aku, aku angkut jugak die pg travel kdg2 sbb aku nak ajar die...n xsgka sgt2, die impress aku dgn skill2 yg die ade contohnya kwn aku nak amek photo dgn sorg mamat hsem ni, die yg tlg kenenkan....aku terkejut beruk dlm diam...gile cool mamat nih...aku igtkan lps travel tu nnt, mgkn ktorg xbaik sgt dh kot...skali ape aku pk, berbeza...alhamdulillah...
aku fhm ayat die, klu dh kawen sng nak travel sesame...
background die berbeza dgn aku, aku fhm tu..aku dulu kecik2 agak nakal...tp best pengalaman dulu2..mmg dulu die xpenah la berangan nak travel smplah die jumpe aku die kt...betul or idak xtahulah...sbb org2 yg kwn dgn die sblm ni ramai gadis melayu terakhir...skali jumpe aku, amek ko...kasi gegar punya org...dh la kdg jalan mengalahkan jantan..skali aku maki hamun org, amek ko...diam terus die...bwk kete kdg2 mcm ape jer...aku gtau die, tgn n kaki aku ni cepat refleks...maksud aku sng jer nak bg penumbuk or penendang klu org niat xbaik or nak ganggu aku...jgn tkt eh nak kwn dgn aku..aku just nak protect diri aku ok...jgn risau nak kwn dgn aku yer...pompuan skrg kene jg maruah diri...if x ramai yg suke amek kesempatan n pijak kepala...

thn depan aku nak nikah ni fatt...tp aku trylah pujuk die amek diving lesen skali...sbb die pernah kata kt aku die teringin nak pg diving...dlm ht aku, ni peluang baik nih...hahaha...

aku pn smpn cita2 nak pg everest camp tu nnt...nak tawan gunung everest xtermasuk dlm list aku...dok celah kaki everest pn jadilah...tgklah kemampuan kt kan...tamak sgt pn xgune gak...

sorry eh pnjg bebelssssssssssss.......

fatt July 20, 2011 at 1:00 PM  

lydia,
kalau i pun i tak prefer duk dgn family, bkn sbb taknak kena kongkong (i tak kena kongkong pun), cuma i rasa mcm tak independent. tp bila semua dah besar ni, tinggal la dorg berdua kat kg. kesian jgk kat my mum sbb dia ckp sunyi. so once a while i akan balik temankan dia. as for me, org yg paling rapat dlm family i is my younger brother sbb dia concern a lot about me so i lebih selesa share dgn dia kalau i pegi mana2 :)



sal,
aku tau ko tak pointing aku, saja je :)

oh ko tau ye aku try nak trick ko. tah2 aku kenal kot sape bf ko, sbb tu ko sikret bagai. blog aku ni ramai stalker yg pakai nama2 samaran. aku tau je tu tp aku saja layan...kasik dia terhibur sikit...ekeke..tp aku dah skodeng ko punye fb rasanya tak la kot (yeke?). ah tak kisahla beb, aku boleh layan sape je asalkan dia bukan saiko sbb aku penah jumpa org saiko...seram!

ko ni garang sgt la, nti ko dah ada anak mesti anak2 ko takut dgn ko..ekeke..jgn marah2 sgt beb nti darah tinggi. aku pun tak kata la aku ni tak garang, aku ni kdg2 nmpk garang, kdg2 tak..aku pun tak tau...cer ko tanya kengkawan aku, dorg lebih kenal aku sape..tp aku rasa sejak aku balik dr mekah ni aku dah slow skit, marah pun dah kontrol skit, aku try jadi penyabar. paling kuat aku membebel..tu jela org pompuan, apa lagi kan?

tp based on previous record, klu tanya first impression exes aku, sume akan ckp aku garang. tp sbb aku garang le dorg suka. aku pun pelik pehal suka pompuan garang. dan aku ni agak kasar serba serbi, tahla..takleh nak buat ape dah..mmg kasar. mmg yela tu, zmn skrg lelaki takleh kasi muka..kang kena pijak. sblm dipijak baik kita belajar kuntau..haha. aku sbnrnya rimas/runsing kalau kawan dgn org pmpuan yg lemah longlai sbb aku tak reti nak jadi lemah longlai. it's proven yg aku takde sorg pun kawan lemah longlai, sumenye stok garang/ganas/sempoi. aku rasa kita ni lebih kurang je, cuma aku rasa ko lagi garang kot. hehehee...

wah ko nak menikah dah ye? cepat nau..dah jodoh takpela teruskan. kalau jadi projek lesen diving tu aku roger ko ok, tp aku dah rserve la utk ko berdua. bln brp aku tak pasti depends pada pakej. pape ko keep in touch dgn aku, senang aku nak hapdet.

last but not least, congrats sbb dah jumpa lelaki pujaan hati. aku doakan korang bahagia smpai bebila oke! :)

Anonymous,  July 20, 2011 at 2:00 PM  

fatt, insyaAllah plan tu ada di masa akan datang nak try pulak travel solo..i don't think i have problem pasal sunyi ke mati kutu ke apa ke..cuma i masih tak confident lagi dgn diri sendiri but thanks to u i dah slowly build up my confidence..minah-minah saleh memang ramai yang travel solo ni..cuma benda ni bagi masyarakat kita macam extraordinary extravaganza gitu..perimaan orang lagila horror..thank u so much for the encouragement..

for those yang ada masalah dengan family pasal minat travelling ni..try carik jalan yang terbaik untuk amik hati parents..since i ni suka sangat pegi berjalan..apa yang i buat selain dari beli sourvenirs for them..i'll send them postcards tiap-tiap kali travel..kalau utk abah, i’ll send to his office and mak send kat rumah..mak dapat special sket dapat extra..i bagi fridge magnets..ye la kena lebih la kan sbb kena pujuk lebih..hehe..u'll be surprise trust me..yang sebenarnya dia org ni appreciate apa yang kita buat and bagi..macam abah i siap ada bahagian khas at his office to hang all my postcards..mak pun sama..fridge magnet pun sume dia lekat kat fridge tu..and the best part was bila sedara mara atau kawan-kawan dia dtg rumah and tanya pasal those postcards and magnets..dia akan excited bercerita.."oh..yang ni ni kat india..sungai ganges..ko tau bedah kat india sungai ganges ni bla bla bla bla..” kadang-kadang tu siap call i lagi tanya kalau dia terlupa nama apa-apa..hehe..lepas tu tiap-tiap kali balik dari travel i'll show them gambar-gambar masa travel tu and share my experience with them..sekali/dua kali setahun i akan bawak dia org pegi jalan-jalan..tempat-tempat yang sesuai la macam chiang mai, medan and so on..abah siap ckp.."travel la selagi bleh travel ni..esok dah kawin dapat suami tak sejiwa sejantung susah dah nanti nak jalan sana sini..ingat senang ke nak dapat suami mithali, sporting and cool macam abah ni.." hehe..

so i buat conclusion memang kebanyakannya beli tiket dulu baru pikir ayat-ayat nak membeli jiwa mak dgn ayah including me..omg! dah sambung entry siem reap..been waiting for this..sbb ada kisah memori daun pisang dgn ehem ehem..fatt, after this tak yah la nak letak teaser2 dah gambar ehem ehem tu..kasi gambar clear..muka depan..tak mo gambar belakang tepi kabur-kabur dah..haha..

nur

Anonymous,  July 20, 2011 at 2:29 PM  

patutla dari semalam asik tersedak terbatuk je. rupanya korang tengah ambush kita org 'lelaki' ni kat sini. ehem ehem. excuse me if i say tak semua laki are like those kakis kaki betina kaki perempuan kaki wanita kaki gadis kaki pukul kaki tendang kaki tampar and so on. exceptions tu those yang kaki jalan kaki travel kaki melancong la kan.

good topic btw, satu kupasan isu yang sangat menarik. dari asalnya minat disalah erti, tak dapat sokongan keluarga sampaila masuk bab travel sbb broken hearted. pastu sesi 'curhat' pulak. jauhnya menyimpang. anyhow, you guys had a good discussion and i had a great time reading it but have to admit tho, penat giler nak baca.

aku takde problem travelling ni. so no komen. smart rumah baru ni. eh dah 3x komen dah ni. dah bukan pembaca senyap dah ni. naik pangkat dah ni. have to start thinking of other names la kalau macam ni. untuk pembaca yang sekejap ada sekejap takde. tenggelam timbul. pembaca chipsmore perhaps?

self appointed pembaca chipsmore,
trojan melayu

fatt July 20, 2011 at 5:21 PM  

nur,
awk tau tak nur...sometimes i saja tanya minah2 saleh yg travel solo ni soalan mcm "u penah kena harass tak masa u travel?"..and to my surprise jawapannya TAK. kalau aku tgk dia tu boleh tahan seksi meksi la jgk tp dia kata dia tak penah kena harass. so bila melihatkan dia tak kena harass aku terdetik, "aku ni seksi ke yg bajet nak kena harass?" hahahaha...tp tula, aku ada 1 pglmn yg boleh dikatakan sbg harass jgk masa aku gi Ayutthaya...nanti aku akan cerita dlm travelog. tp siyes la pastu aku boleh tergelak2 dan ketuk kepala kat meja sbb aku rasa camne aku ni slow sgt pick-up walhal obvious sgt lelaki tu tgh drunk. aku tpksa gelak sbb klu aku tak gelak aku akan emo sbb time tu aku travel solo. so aku try motivate diri aku supaya jgn cpt down. tu antara cth yg bakal ko rasa bila travel solo. tak sume org baik je yg kita akan jumpa, once a while mmg ada watak penjahat dlm cerita tu. so camne nak face benda camtu kena bijak, klu tak mmg masalah. ive learned a lot from that situation, though nothing happen after that tp aku rasa why me???

did someone ever said that u hv a supercool parents? i rasa jeles bc cerita u, bkn jeles cam yg tu, i mean ur parents mmg supportive sgt especially ur dad. ure lucky :)

dan i setuju yg susah nak cari lelaki yg sebest our fathers. if jumpa tu mmg lucky sgt. tp biasala ayah ni mmg suka manjakan anak pompuan :)

hahaha i pun dah tired dgn teaser, dont worry i hv quite few piccas of him. maybe next entry i akan cerita psl dia coz itulah hari yg i jumpa dia :)

fatt July 20, 2011 at 5:35 PM  

trojan melayu,

kannn...mmg lengthy sket komen2 kat sini..walhal entry aku pendek. ni mmg bebetul discussion dan aku rasa happy sbb ramai yg stand up & voice their opinion.

so sad la dude oni u yg berani tampil utk menegakkan keadilan..ekeke..gurau je jgn marah. i tak ramai readers lelaki agaknya...readers lelaki ni dia muncul sekali sekala, tp bila dia muncul tu mmg menarik gakla sbb slalunya opinion dia mmg lain dari yg pompuan. ceh, bleh buat battle of the sexes pasni...tp tula..i blum dpt byk feedback dr readers lelaki but maybe after this i akan buat another discussion yg boleh grab uols punya attention utk tampil bersuara. wait haaa...wait! :P

dude,
mmg le tak sume lelaki mcm ciri2 yg u mention di atas, i bet if i dgr dr pihak lelaki pun uols mesti gak ada kutuk org pmpuan ni kaki cukur, kaki mekap, kaki majok, kaki gedik dan mgkin kaki pukul (utk kes2 yg terpencil)...ala sama je la kan, takde sape2 pun yg angel kat sini, balance je..cuma mgkin pompuan2 yg muncul kat sini sume ada sejarah yg pahit. ko pun mesti ada sejarah pahit...ni sembang kosong jela..kitaorg mmg gini :P

cer kongsi kisah2 ko masa travel, mana tau ada yg menarik ke, leh aku dgr pglmn ko pulak..asik korang je baca cerita aku, bosan gak. ape peristiwa paling pahit ko penah rasa masa travel? cer citer...dan aku nak tanya, ko ada experience ke travel solo? aku sure ramai lelaki yg travel solo tp ko sendiri penah ke? cer kongsi.

aku rasa ko berat ke jwtn pembaca chipsmore. tp aku hrp ko jgnla season pulak ek...kalau rasa nak share ur opinion just drop a comment. aku harap one day ko akan guna ur real id...jgn nyorok lagi di sebalik anon/trojan melayu...huhu...bleh?

YanTie AhMad October 23, 2011 at 1:47 AM  

hehe..nak menyampuk jugak even discussion ni di post2 berbulan yang lalu..as aku pun baru berjaya menjejak blog ko ni haaa...

ni mula2 alkisah nya bila mula2 aku nk jadi diver...

aku buat appoinmt ngan dive instructor, then dia bg la bagai2 form ngan broucher2 yang patut..pas tu aku lipat kecik2, simpan dlm henbag..then balik umah (aku stay ngan parents, sebab aku keja pun kat area JB ni gak)..

tetiba mama aku serang aku kat bilik..rupanya mama nk 'merembat'(mak aku suka pakai henbeg aku kalo dia berkenan) henbeg aku..sekali dia bukak2 dlm tu ada form bagai2 tu..terus la da menyerang!!..kantoiii daaa!!..lupa mau sembunyi kan!!..

so, time tu gak dia menanya mcm2..segala concern dia la..dr safety la, cost la, tough sport la blaa blaaa blaaaa...tp tu sume aku ada point aku sendiri..aku dh aim nk wat lesen dive ni dr umur aku 15 tahun..13 tahun aku simpan azam..so berbahas ler aku ngan mama time tu..ala2 one-to-one la ni..

last2 yg point paling penting dia nk tanya, mcm mana kalo aku kawin nnt??..cam mana kalo "jodoh" aku bukan diver??..kalo 'hb" aku tak bagi dive?..aku pun jawab..buat skang ni, aku nk buat jek dulu..dh 7 tahun aku abeh belajar/bekerja, so far xde sapa dtg minang lgi..sampai bila mau tunggu..so, aku buat dulu apa aku nk buat..nnt bila jodoh nya sampai, baru la di adjust apa yg patut..suh 'dia' amik lesen dive gak ke..leh dive sesama..tak pun ngorat jek diver...selalunya diver macho2 tauuu..cuci mata lumayaaannnnn!!!...hehe..*gelak gedik manja2 depan mama*..means dia tau la aku pun dh pikir dh semua benda yg dia concern kan tu..

so, selepas sesi one-to-one tu..tetap aku bgtau nk g trip last minute..esok nk g, mlm tu baru bgtau..sbb dia still risau cuaca la, trip atas darat nk sampai ke sana laa...bila aku balik dive, aku sunburn teruk....nk wat cam mana kan..tau2 dia bwk balik soy collagen suh aku minum..*issh..ada maksud tersirat la tuee!!*

tp pasal tips beli kan dia apa2 yg patut tu mmg perlu laa...selalu kan pulau2 ni kat pantai timur/ sabah..so far aku mampu dive area msia jek pun..so, beli la apa2 yg patut..senyum lebo la dorg sambut, sesambil bebel muka aku burn..tp xpe..yg penting, dh dpt diveee!!!..

skang ni br nk atur strategi..bila certain bulan yg tak leh g dive (musim tengkujuh) aku mau g travel on land lak..under water, cuti dulu..:)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP