Trapped in Snow!

July 26, 2011




Jangan betulkan skrin kompiter sebab apa yang korang tengok ni betul.

Dalam entry semalam aku ada cerita yang snow turun masa aku sampai kat Christchurch kan? So apa jadi lepas tu ialah snow turun tanpa henti dan efeknya semua flights domestic/international, keluar/masuk, dari/ke Christchurch Airport telah dibatalkan.

Semua!
(Air Asia ke Chch harini pun kansel sebab takleh nak landing, snow tebal tutup runway)

Kesan dari fenomena alam tu jugak semua orang trapped kat dalam airport ni. Bunyik macam dalam movie tapi aku tak bergurau sebab benda ni real.

Pada mulanya dorang arrange bas untuk transfer passanger ke Queenstown tapi disebabkan snow yang sangat tebal, bas pun tak dapat access masuk ke airport...and some more ada news cakap Lindis Pass pun takleh access, so camne nak ke Queenstown?

*sigh*

Cuma petang tadi barulah ada teksi boleh masuk ke dalam so ada setengah passanger pegi ke bandar Chch dan check-in hotel/hostel tapi ramai gak yang tunggu kat dalam airport termasuklah aku.

Flights yang cancel semalam Insya Allah akan resume balik harini (kalau runway dah clear) dan ada sesetengah flights pulak resume hari Rabu & Khamis, depends on destination.

Semalam (25 July) seluruh Christchurch covered with thick snow dan rupanya bukan flights je yang cancel tapi bus pun sama. So sape naik Intercity, Nakedbus, whatever bus pun semua cancel sebab takleh nak access - snow tebal!

Aku masih berdoa dengan harapan dapat discharge dari airport harini dan pegi ke Queenstown...so friends, tolong doakan untuk kami semua disini ye!

Gila weh...rupanya trapped dalam airport memang tak best tapih layan jelah nak wat camne, mother nature mengamuk harini...huhu~




Hopefully satgi langit clear, snow sume cair dan flights boleh depart/arrive dan kami semua boleh sampai ke destinasi memasing dengan selamat. Please pray for us, okay!

19 comments:

Niza July 26, 2011 at 12:54 AM  

dah macam cerita "The Terminal" by Tom Hanks.. :) anyway safe journey!

fatt July 26, 2011 at 6:13 AM  

niza,
lebih kurang dahla..hampir gila. now taula camne, ingtkan lawak tp mmg perit bila terperangkap.

latest news...skrg i dkt dlm waiting room tnggu nak masuk dlm flight. alhamdulillah matahari memancar harini, so semua snow dah cair & flight resume. alhamdulillah :)

Cik Kentang July 26, 2011 at 8:42 AM  

trapped in snow? kesian. kalau 1st visit memang confirm tension giler..tapi semua dah ok kan?alhamdulillah..

Biqque July 26, 2011 at 8:46 AM  

huyuh! tebal gile! harap2 la cepat cair, hari2 ku tidak tenang takde post dari u, ewahhhhhhhh!

MasZuber July 26, 2011 at 9:12 AM  

safe journey and have fun!!

BlueEwoke July 26, 2011 at 9:32 AM  

Harap2nya semua kembali ok kat sana.. trapped dalam epot memang tak best. Aku pun penah merasa masa red storm melanda Sydney tahun 2009 dulu..sengsara betul rasenye.. Apa-apa pun save journey..

P/S: First time letak comment kat sini.. Peace :)

Nieda July 26, 2011 at 9:45 AM  

Fatt: Cer kongsi citer . Macam mana nak travel and travel like you.

bdk2 July 26, 2011 at 9:52 AM  

Ya Allah fatt, smpai mcm tu skali ek. mmg lmbt sungguh winter dorang kali ni. tapi alhamdulillah....dh resume balik . kalo tak, meroyan laaa kat airport.

SisHoney July 26, 2011 at 11:28 AM  

alhamdulillah kalo dah leh check in fatt...tgk snow tu mmg ngeri tul.snow kat genting pun sis xtahan~huhu

Ibu Ya @ Aspen July 26, 2011 at 11:29 AM  

eh...samala, memang nak cakap cam Niza...da macam The Terminal...hu3x...seram sejuk tu

Janggel July 26, 2011 at 12:15 PM  

waduh2....semoga semuanya selamat ya.

kemang~ July 26, 2011 at 1:07 PM  

ameen..ohh flight dah x delay la yekk? enjoy ur trip sis :)

Inah July 26, 2011 at 2:58 PM  

safe journey fatt! enjoy the snow!!

enjoy reading your travelogue..keep it going mate! :)

cik gold July 26, 2011 at 4:55 PM  

xpa, awal2 banyak dugaan..nanti mesti hikmah.hehe..mana tau leh kenai mat saleh nsem lagi.hehehe

iina July 26, 2011 at 5:16 PM  

Teringat bila snow lebat masa aku kerja waktu pagi.. masa tuh semua public transport xjalan.. ramai kwn2 aku balik umah jln kaki.. uni tutup.. sekolah tutup.. airport pun sama..

Apa pun berhati2 bila berjalan takut tergolek.. last year aku jatuh 2 kali.. sakit tau.. ahaks..

gadisBunga July 26, 2011 at 6:47 PM  

walaupun perit..tapi aku rasa macam best sebab at least ko penah experience bende tu.

tapi ko yg menanggungnye lah. aku pandai cakap je. hihihi~

fatt July 26, 2011 at 8:10 PM  

cik kentang,
alhamdulillah sume dah clear :)



biqque,
insya allah dapat internet i will update from time to time :)



mas,
insya allah, sure will. thanks! :)



blueEwoke,
hi! jemput bertandang lagi. yup..klu red storm takpe, snow storm ni sejuk dia mcm dlm peti ais..huhu



nieda,
konsep dia : hati kering + bajet ciput!



bdk2,
aku sembang dgn local dorg ckp mmg unusual. penah jadi gak dulu, tapi more than 10 years back...ni tanda2 nak kiamat dah ni...hrp2 kita sume bykkan amal



sishoney,
alhamdulillah..tp sblm tu tertido sbb lama menunggu..nasib baik terjaga dan terus lari pegi queue..haha..lucky! :)



ibu ya @ aspen,
tulah...dahla i suka movie tu. now sendiri rasa barula tau..



janggel,
makasih :)



kemang,
dah resume. now aku kat queenstown. thanks :)



inah,
it's d*amn cold in queenstown..pakai 4 layer ni..how's winter in ur place? :)



cik gold,
mmg ramai aku kenal...haha..saja random pegi sembang dgn dorg. yelah, boring2 melangut dlm epot..baik cari kawan :)



iina,
seksa kan? barulah aku tau. dan sbnrnya bila extreme cold ni mmg tak comfortable. tp aku berikrar takkan jadi kambing. hahaha..
thanks 4 advice...nsib baik pakai boots..kalau shoes biasa no way la...confirm tergolek :)



gb,
meh cni ganti aku. ahaks!
boleh la tu, part of pglmn hidup :)

bdk2 July 27, 2011 at 12:04 AM  

btol tu fatt, bila aku pikir2 balik. trip aku aritu mmg betol2 nasib baik kami. alhamdulillah....lps balik tu terus snow lebat mencurah-curah kat sana.

fatt July 27, 2011 at 2:35 PM  

bdk2,
rezeki ko weh..alhamdulillah. harini qtown cuaca cantik. esok aku plan nak hit slope..nak blajar snowboard..hrp2 cuaca elok la..

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP