Wishlist : Snowboarding

July 28, 2011

Assalamualaikum & Hi semua!

Entry ni aku akan rewrite semula, Insya Allah.

Akhirnya wishlist aku nak belajar snowboarding dah tertunai kat Coronet Peak siang tadi. Honestly memang susah gila-gila sebab ia tak semudah main ski. Kalau ski senang nak control sebab ada poles yang memudahkan kita untuk kawal movement dan kelebihan dia ialah kaki kita free, tapi, snowboarding ni kedua-dua kaki melekat atas snowboard, pastu movement kaki, lutut & body kena kawal sendiri so memang gila-gila susah. 

But overall aku puas hati sebab dah boleh glide & stop cuma kena banyakkan latihan untuk mahir. Honestly benda ni tak boleh master overnight atau dalam masa yang singkat, kalau boleh hari-hari kena berlatih tapi tulah, aku pun tak dapat nak stay sini lama untuk belajar tapi dalam hati ada gak berniat nak beli season pass untuk tahun depan dan Insya Allah kalau panjang umur aku akan datang sini lagi.

Errr...aku ada cakap aritu takmo datang dah eh? Hahahaha~ Exception this time please sebab aku rasa aku bebetul serius nak belajar main snowboard & rasanya snowboard lebih cool dari main ski walaupun benda ni agak merbahaya. 

Insya Allah malam esok aku nak pegi night skiing. Kat Coronet Peak ni tetiap malam Jumaat & Sabtu ada night skifield so aku nak cuba. Siang tadi pas balik dari snowboarding aku pegi kedai untuk fitting equipment untuk ski malam esok. Since ramai yang mungkin tak tau dan wonder kenapa kena pegi fitting equipment so aku cerita sikit lah ok. Setiap orang ada ketinggian yang berbeza so equipment setiap orang pun berbeza, pendek kata memasing custom, takde yang sama. So bila nak main ski/snowboard kita kena pegi kedai untuk fitting boots, ski & poles untuk skiing ATAU boots & board untuk snowboarding. 

Nanti ada masa aku blog pasal ski & snowboard. Aku rasa ramai yang tak expose pasal extreme sports ni sebab kat Msia takde, tapi siapa tau pas baca entry pasal ni ada yang tergerak hati nak mencuba. Ok please don't get me wrong, aku harap takde yang misunderstood dengan entry ni coz niat aku cuma nak share my interest dengan readers yang berminat, that's all!

Till then!


(clockwise from left)
me & my board (Burton is one of the best),
Sean, instructor aku, orang Oz, slang Oz dia pekat gila,
fitting my boots to snowboard &
that's Katherine from Ireland, sama-sama belajar dengan aku tadi 


ps : Aku dapat banyak traffic dari facebook so aku tertanya-tanya gak sape yang letak, if you don't mind please let me know who you are. Thanks!

19 comments:

❀aRaBeLLa❀ July 28, 2011 at 7:00 PM  

macam ensem je Sean tuh? ensem ke?hehe

❀aRaBeLLa❀ July 28, 2011 at 7:02 PM  

demmit..tu pompuan ka? aku ingat yg tu la Sean...penangan gelojoh komen..kahkahkah

MasZuber July 28, 2011 at 7:36 PM  

aku plak yg rase kesejukan dr sini!

lydiarahayumahmod July 28, 2011 at 7:39 PM  

Wah...Cik Fatt.... seronoknya main snow!!!!!! uhuk...uhuk... wish i can go there with Adam n his daddy... ;-)

fatt July 28, 2011 at 7:45 PM  

ciela,
tu la ko tak sabau2...haha...sean tu takla ensem mana sbb pakwe germany tu lagi berpuluh juta kali ensem..haha~ tp dia mmg gentle gile..smpai aku rasa jello :P



mas,
sejuk..mmg sejuk sbb angin kuat skit atas ni :)

bdk2 July 28, 2011 at 7:46 PM  

ok....cool giler!!! well done mate!

fatt July 28, 2011 at 7:57 PM  

lydia,
awk dah bersalin ya? alhamdulillah..sedap nama baby :)
make ur way to nz coz it's a beautiful country..tp this time winter agak extreme esp in queenstown :)



bdk2,
thanks...alhamdulillah dpt jgk belajar..ko taknak cuba? mesti lagi hensem dan bergaya klu ko main snowboard..haha :D

kemang~ July 28, 2011 at 8:20 PM  

fatt. aku pon nak main lah ski ngan snowboarding nanti, kat gulmarg sane,,. hihi. nanti cite kat aku ehh :D

Janggel July 28, 2011 at 8:28 PM  

Nak tgok banyak lagi gambo partikel salji! Heheheeh

iina July 28, 2011 at 9:15 PM  

wah best.. bila masa lagi kan nak cuba.. tapi aku mmg takde dah nak cuba.. bukan apa takut krg sakit bdn.. bdn n otak nk guna nie hehehe alasan.. lgpun maybe sebab masa aku bujg dulu dah try sport gile2 so lepas kwin semua stop malas dah..

Tp kalau berkayak kat laut ke.. aku masih on smpi skrg cuma kat sini belum dapat nak try lagik.. penah ckp ngan hby.. tp dia cam xbg je.. hehehe

Apa pun ejnjoy ehh.. sini ada 5 tmpt sky.. aku p takat jln2 ler.. nk main ski takde lah

cik gold July 29, 2011 at 7:58 AM  

cik gold x letak...haha

Chibi Maruko July 29, 2011 at 8:46 AM  

nanti bolehlah bersnowboarding sesama kalau datang quebec.

nuna July 29, 2011 at 9:37 AM  

fatt..

nak add u dlm fb.. atau pun u add lah me.. nun azim adnan..........

-lilyflower-

Biqque July 29, 2011 at 11:39 AM  

best ar uuuuuuuuuu! salute ar!

i suka gile surfing...tapi perut dah boroi! patu asik2 teringat ada jerung kat blkg :D hahahaha!

bdk2 July 29, 2011 at 3:41 PM  

ok..nnt kalo ade rezeki cam menarik kalo nak try ni. kalo byr brape utk coach utk beginner ni? mahal x?

SisHoney July 29, 2011 at 8:41 PM  

sis letak link fatt di blog photoq tersohor.i rekomen u to him.as much i adore just like u are :-) hope xpe kan...

Lily Riani August 1, 2011 at 5:56 AM  

is stupidify myself and skied in swiss, not as easy as how it looked like

fatt August 2, 2011 at 1:41 PM  

kemang,
ha buleh! mahal dak main ski kat sana?



janggel,
nti aku tepek



iina,
syok gak benda ni tp tulah, bahaya skit, so kena pakai helmet & padding baru safe. aku ni bkn apa, klu boleh nak cuba semua benda dlm dunia ni sbb hidup cuma sekali...since aku pun dah takde apa nak kejar so aku nak try fulfil sume impian aku, insya allah :)



cik gold,
letak apa tu?



chibi,
sure, why not! org ckp skifield kat canada paling bagus :)



nuna,
errr....talk to me more ok nuna, im sorry i tak comfortable nak bagi my fb kat stranger, unless if u talk to me more, become friends..sorry no offence



biqque,
dats y i dont dare surfing on water..surfing on snow ok..huhu



bdk2,
agak la..sbb lesson dgn equipment about 140nzd, depends kat mana ko buat. klu kat mountain yg kurang glamer cam coronet ni murah skit.



sishoney,
photoblog tersohor? mana satu tu ye? makasih sis, bleh share tak blog mana 1? makasih :)



lily,
erk..mesti mahal ski kat swiss. but id love to try once if i have chance. i think ski is easier compared to snowboard coz ive tried both. but i love snowboard coz it much cooler than skiing :)

Reen Tart Nenas August 29, 2012 at 5:11 PM  

apesal rasa sean cam hensem? :p

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP