Pendapat : Cara paling ideal nak habiskan masa di Korea

August 09, 2011

Anyong haseyo!

Itu jelah perkataan yang aku reti. Sadis.

Dari tahun lepas aku beli buku ni tapi baru semalam baca. But still masih banyak yang perlu dibaca sebab aku bebetul zero pasal Korea.

Sepatutnya awal Januari aritu aku ke sini tapi waktu tu aku baru balik dari Sydney so terpaksa kansel dan retime tiket. Walaupun dah retime tiket tapi tak taulah kenapa aku masih tak interested nak pegi..maybe sebab aku bukan peminat citer Korea? Pastu tetiba muncul hantu K-pop, bukan sorang, tapi dua orang...so aku bukak balik tiket ni dan Insya Allah kalau diizinkan Allah kami akan travel bersama.

TAPI yang menyumbatkan kepala aku sekarang ialah camne aku nak habiskan 29 hari kat sini. Mind you it's almost a month dan aku memang tak reti langsung bahasa Korea walaupun sikit. Oke, the first week aku ada geng so takpe setel masalah, masuk minggu ke-2 aku mula grak solo but still no big deal sebab aku dah biasa travel solo. Yang menjadi masalah sekarang ialah aku tak sure camne nak utilise masa yang panjang tu. As we all know, currency Korea tengah sama level dengan Australia so ada sedikit problem kat situ. 

Apapun kita tengok camne. Aku pun tak plan apa lagi, yup, aku tau masa berjalan tapi aku rasa kali ni aku nak buat taktik cam dulu...tektik "redah sampai ke sudah". Hahaha..amacam?

Haritu aku berangan nak kayuh basikal pusing Korea tapi pastu aku sumbat sebab kat sini road user tak friendly cam kat NZ dan Oz so ada sedikit kerisauan kat situ. Yelah, kang kena langgau sia-sia jek. Aku ada baca dari blog mana tah basikal dia siap kena curik lagi...gila sadis. So aku terpaksa kansel plan tu. Erm..wwoofing? Cam menarik. Boleh aku belajar cara-cara jadi petani moden/separa moden/kuno dan mungkin lepas balik aku boleh terai tanam sayur/buah yang belum ada kat Msia. Ah, ada lagi 1 benda yang menarik dalam list aku iaitu voluntary work. Lama dah aku teringin nak buat benda ni so maybe aku nak sign-up dengan kerja voluntary, cuma aku belum cek berapa minimum week untuk buat kerja-kerja amal ni. I think it's about time aku transform dari typical traveller kepada responsible traveller.

Bagi menyelesaikan kemaslahatan ni, aku nak mintak tolong sape-sape yang penah pegi Korea, hantu K-pop pun boleh untuk bagi sedikit input tentang Korea. Segala buah fikiran amatlah dihargai dan disudahi dengan ucapan terima kasih.

92 comments:

F bukan huruf sebenar,  August 9, 2011 at 2:48 PM  

Satu minggu boleh spend kat Jeju Island :D

Anonymous,  August 9, 2011 at 3:41 PM  

cuba check dis out http://budgettravel2korea.blogspot.com

dzuchan August 9, 2011 at 3:42 PM  

fatt, try tengok rancangan entertainment korea "family outing" or "2 days 1 night"...boleh la dapat idea mana nak pegi, ape nak dibuat dsb..

fatt...tolong carikan mamat korea utk ai sorang :-) macam Lee Min Ho oklah hehe...

arghh..jelesnya u lepak korea sebulan....

alifah@along August 9, 2011 at 3:54 PM  

fatt, saya suggest baca blog ni.. http://budgettravel2korea.blogspot.com/ ...terbaik dari ladang punyerrrrr

AKO @ retna August 9, 2011 at 3:55 PM  

perghhh sebulan nak ke korea!!
i like!!

sorry nak tanya, fatt ni tak keje ek? hehe bkn apa, byk masa leh spend sampai sebulan holiday?

Korea?!! Banyak tempat leh gi,,
Klu tengok KBS esp rancangan 2 days 1 night, banyak tempat derang bawa tuk tontonan penonton.

cantek2 plak tu!

Yes, boleh gi jeju island gak..

alifah@along August 9, 2011 at 3:56 PM  

bila nak pergi???..InsyaAllah, saya pun nak ke sana 22/10 ni..hehheee

june August 9, 2011 at 4:00 PM  

info korea yg sy taw, bday hyun bin sama ngan bday sy... awww.. jgn marah fatt.. gurau petang =)

bdk2 a.k.a John August 9, 2011 at 4:02 PM  

fatt!!! ko pegi dlu dari aku!
bestnyaaa....make sure u capture every single moment kat sana. tp biarlah mamat germany sentiasa di hati ko. =)

gadisBunga August 9, 2011 at 4:05 PM  

hmmm...29 hari.....

apa kata ko jadi pelakon kat sana? :D

kemang~ August 9, 2011 at 4:13 PM  

fatt..lame nye ko pi..bile pi ni? err aku pon zero bab korea sbb xde feel lg nak pegi sini.ehehe..eh x duk kat homestay korea ke?

MasZuber August 9, 2011 at 4:42 PM  

aku suggest ko try voluntary work la..macam best jea. teaching english for few weeks.

jadik tak ko nak singgah jepun dari sana?

bunburry burn,  August 9, 2011 at 4:45 PM  

korea..north ke south? kalo south-seoul bleh try pegi Seoul worldcup stadium die..Lotte shopping underground heaven kat city centre (kat Lotte ni brg serius mahal nk mati)..tp kat pasar myeong-dong boleh tawar menawar..kdg harga yg ko bleh dpt 10% dr harga die bg...bleh a cr brooch utk mak.. Tp best jln kat seoul sbb ada train ke mana2..tp yg lecehnye xramai org die bleh ckp omputih. ayam itik le jwbnye..Tu jelah yg aku bleh bg advice sbb aku pn 3 hr je kat c2 ms tu.

fatt August 9, 2011 at 4:52 PM  

F,
jeju island kena naik flight kan? bocor poket aku...aritu aku survey accommodation kat cni leh tahan mencanak harga dia. klu ada suggestion hostel mana yg murah bleh bgtau? aku travel budget je..mmg aku careful sgt dgn cashflow aku. makacih! :)



anon,
tq...blog tu mmg i follow :)



dzuchan,
cheq...aku tak kenal sape Lee Minn Ho..hensem ke? taste aku berat ke jepun mcm takuya tu...hehe

yg rncgn koya tu cenel brp? aku ni jrg gila tgk tv..sekali sekala tp koya punya pasai aku nak cuba2 la tgk



alifah,
ha, blog itew mmg dlm listing :)
insya allah kalau aku jadi p kita mgkin berselisih kat sana sbb aku pi bln 10. ko gi brp lama? rombongan ye?



ako @ retna,
cenel brp cite 2h1m tu? ala..aku keja ape ye...erm...adalah :)
tp thn ni je aku gila2 travel, thn dpn aku rehat skit, nak fokus amik lesen diving + pegi diving aje, insya allah



june,
hyun bin tu sape cik june? ekekeke...mata hijau ka? :)




john,
insya allah..kalau aku tak p nmpknya ko lah yg pegi dulu. ko pegi bila?
oh tidak...mamat germany tu mmg sentiasa kat ati aku...tapi, tapi kalau aku terjumpa yg lain mgkin la berpaling tadah..bwahaha~



gb,
boleh! takat jadik pak pacak no hal...nti muka aku kuar poster korang jgn koyak pulak. hahaha :))



kemang,
homestay tu mahal woh! baik aku dok ostel..takpun wat couch surfing. insya allah aku p time musim luruh ni

fatt August 9, 2011 at 5:17 PM  

MasZuber,
teaching ni dorg amik org yg dari negara yg 1st language dia english. obviously kita tak qualify, unless ada sijil TOEFL..yg tu accepted. aku rasa nak try voluntary work lain mcm greenpeace ke, orphanage ke, disability ke...tgkla cane..aku tak usha lagi psl tu.

beb, memula rasa nak gi jepun, tp bila byk benau syarat aku down...so aku letak jepun negara paling lasttttt sekali dlm list. huhu




bunburry burn,
ko transit ke 3 hari je, kejap btul. aku ni sbnrnya bkn kaki sopping so aku rasa aku tak sopping kot. klu beli pun utk mak aku 1, abah aku 1, diri aku 1. cukupla. yg penting aku anta poskad tanda aku dah smpai...hehe..neway, thanks for opinion, nti aku leh suh kengkawan aku pegi sbb rasanya dorg kaki sopping :)

Pijah Pelangi August 9, 2011 at 5:19 PM  

wah ke Korea plak, tempat yg ak nk pegi ni tp xsampai seru lagi,haha. G r Nami island, boleh naik ferry je dr Seoul kan. Cun gak pulau tu tempat penggambaran Winter Sonata. Kalo jumpe Jun Sang (hero winter sonata tu) sampaikan salam ek,haha. Ak pun layan drama winter sonata ni je, yg lain x layan,hehe.

By the way congrats, dah 200 followers. =]

masMZ August 9, 2011 at 5:21 PM  

Korea!!!!!!!!!!!!!!!

VFN August 9, 2011 at 5:23 PM  

ko nak pegi korea ni bila?
aku pegi sana on 29 sep - 3 oct...

kemang~ August 9, 2011 at 5:24 PM  

"so aku letak jepun negara paling lasttttt sekali dlm list. huhu" - kite same fatt, kihkih

AKO @ retna August 9, 2011 at 5:24 PM  

2d1n tu KBS cenel 391 ..
btw.. kira cam respek arr sebab leh coti2 sampai sebulan ni..

ker keje company sendiri ek? hehe..
BEst je dalam setahun leh coti pepanjang tu...

Jeless aii hahaha..

Tingin gak nak coti2 mcm ko la, fatt tapi kat sini nak cuti 2 3 hari pun cam payah..

huhu...

fatt August 9, 2011 at 5:31 PM  

pijah,
makasih..aku pun baru perasan :)

insya allah aku gi nami island. tmpt tu time winter cantik kot, autumn aku tak sure, rasanya cantik la jgk. beb, aku rasa the only citer korea yg aku tgk winter sonata jgkla..suka gak kat hero tu sbb gaya dia cam ala2 misteri. takpe pijah, tiket p koya skrg murah..enitime boleh p..klu tiket p nz mahal..tu mmg takleh nak watpe dah.



masMZ,
anyong haseyoooooo!!!



vfn,
ko pun pegi jgk ke? ni mesti peminat K-pop ni...hehehe :)
ala weh...kita tak selisih la sbb aku p 3 hari pas ko balik. nti ko dok mana? hostel ke? gi smpai jeju tak?

❀aRaBeLLa❀ August 9, 2011 at 5:36 PM  

la awat hang dok sana lama2?

dzuchan August 9, 2011 at 5:40 PM  

fatt..."2 days 1 night" tu dlm KBS ada. family outing tgk youtube/online ajer..

Lee MInHO lagi hensem dr takuya kot..
hhehehe...google tengok gerenti cair punya..

Tapi kot "abang H" lagi hensem....:-)

fatt August 9, 2011 at 5:50 PM  

kemang,
tiru!!!



ako @ retna,
orait! nti aku tgk sbb dah tau no cenel.
erm, cane nak ckp ek...aku ni sbnrnya tak suka kerja bwh org. tp rasanya thn depan aku kena fokus kerja takleh cuti sgt sbb aku aim europe ni...klu byk travel nti aku takleh simpan duit. klu dpt kumpul byk aku benti je keja, travel lama2 cam omputih tu. aku sbnrnya tak suka komitmen dan tak suka terikat. aku ni pelik skit..biasala anak no.2 ni mmg lain. tp thn depan mmg aku slow down travel..tak havoc cam thn ni..



arabella,
sbb aku majok dgn hang! :P



dzuchan,
utiub ye...insya allah. tenet kat umah ni cam siput lately ni...tak leh nak utiub sgt. uish mestila abg H lagi ensem..ekeke...tinggi tu penting. aset! :)

KoQ August 9, 2011 at 5:55 PM  

hahahahahantu k-pop...

eh, aku hari-hari kena marah dgn hanie suh blajo bahasa korea tapi tak jugak blajo..hehehe

fatt August 9, 2011 at 6:17 PM  

koq,
kak cho mmg hantu k-pop tegar. opsss..kang dia dengar kita mengumpat dia matilahhh...

aku awal2 lagi surrender tak reti ape, dia ckp senang jek..yelah tu! :P
nanti kita serahkan je pd dia ckp kuria...aku nak cakap melayu je dgn dorg..biar sama2 pening. hahaha :))

Biqque August 9, 2011 at 6:27 PM  

biqque datang menyelematkan keadaannnnnnnnnnnnnnnnn! woshhhhhhh!

naega dangsin-eul douleo yeogie ojeonnnnnn! *sambil kelip2 mata hulur pertolongan*

ok, aku suka gile gi korea sebab aku gi masa autumn. serius banyak gile benda ko leh explore kat sana. kalo ko larat, ko kayuh la beskal tapi bagi aku, subway dia senang2 je ko nak gi mana2 ko suka...sumpah senang!

macam biasaaaaaaaaaaaa bleh tgk kat sini : http://biqque.blogspot.com/search/label/*korea-seoul
kalo rajin, baca la semua...kalo malas, ko tgk tajuk, tgk gambar :D

hanie August 9, 2011 at 7:16 PM  

안녕하세요! ^^V

kahkahkah...aku bukan hantu k-pop la weiiii.. smp hatiii.. sob sob *lap air mata dgn hujung baju* aku cuma minat dengan korea sajok.. lain ye maknanye di sitttewwww.. kah kah kah.

mlm karang br aku gugel taman *batuk* larangan *batuk* ko tu ye.. hahahaha..

~uG0giRL~ August 9, 2011 at 7:56 PM  

cik fatt,
best baca telenovela tu hehhe. april ari tu pegi korea sye duk Soul Guesthouse (http://minbak.enterhost.co.kr/index.php). 20,000won semalam. ada tempat lain dlm 15-18k won tapi dorm campur.. sye mmg cari female dormitory. semua lengkap. tenet ngn tv dalam dorm je.

nnt beli t-money tau. sangat berbaloi2 sbb public transportation adalah sangat reliable.

tempat mana best ikut individual preference la. sye suka bunge so sye pegi tempat banyak bunge, historical places dia banyak istana lama, istana lama, istana lama, muzium. nnt p la nami island, mount sorak, jeju, cultural folk village, etc.

kat sana semua org jln laju2 sesuai la kot ngn org fit cam cik fatt, kalo sye asyik kena tolak tepi je la.

BlueEwoke August 9, 2011 at 8:13 PM  

Aku nye feel utk korea pun belum mari lagi..mungkin satu hari nanti..aku nak zassss ke lain dulu..korea nanti2 la..

Janggel August 9, 2011 at 8:15 PM  

aku penah g koya heheh. tapi tatau apa2 pasal koya.

Leez M. Saaid August 9, 2011 at 10:50 PM  

beb...aku gi korea next year bln 5 lambat lagi....so aku tunggu cerita pengalaman ko di korea dulu sebelum aku jejak sana....boleh lah aku cilok skit hehehe.

lamanya nak gi sebulan....aku ni nak mintak cuti seminggu pn payah...apalagi sebulan...terus dpt surat notis benti kerja...muahaha.

fatt August 9, 2011 at 11:03 PM  

biqque,
ko dah penah smpai kuria ke? wah byk gile tmpt ko dah pegi!!! jeles oke! beb, u helped me a lot...aku owe sgt ni..aku hrp trip ke sini menjadi. nanti aku jenguk blog ko. ni aku tgh baca LP nak bagi clue sikit kuria ni camne, map dia pun aku baru terhegeh2 nak hafal...nama tmpt dahla lebih kurang..so confusing! thanks a lot! *hugs* :)



hanie,
alamak ko cakap ape tu weh tulisan pusing2?? hahaha..ko siap la aku kuar ayat german ko pitam karang...hahaha... :))

uit ko bukan antu K-pop main jauh2 ke? lalala~ *larik....*

aku belum tgk lagi tempat *batuk* yang kita bincangkan ptg tadi..ahaha..ni aku tgh cari info psl ke jeju island ni..nk tgk option paling murah :)



blueEwoke,
klu tak mengenangkan tiket dah beli ni mmg kelabu mata jgkle..nak cuba jgk pegi wlpun hatiku separuh. hrp2 pastu berjaya hasut org lain. hehe :)



janggel,
err..ko pun dah smpai? jeles. tp pakai rombongan ke?

fatt August 9, 2011 at 11:06 PM  

~ugogirl~
makacih..nti ai smbung cerita telenovela tu..tp skrg mood ke laut. hehe

uih, ada tenet & tv dlm bilik? lain mcm dah tu..blum penah lagi duduk dorm ada facility gitu dlm bilik. no wonder harga mahal. thanks a lot for info, i will keep in mind. ni tgh dok pikir apa nak buat ni...i clueless gila psl korea but lucky i beli LP so boleh baca.

anyway thanks! :)

bdk2 a.k.a John August 9, 2011 at 11:40 PM  

fatt aku pegi sana 11/11/11. cantik kan date aku? muahahah....tp tula still takut lg since cuti pn tak approve lagi cz time tu busy yg amatttt....

btw, i'm waiting to see the beautiful autumn in korea! hahaha
make sure ko xplore abesan tau korea since ko pegi sebulan. btw, ko mmg sengaja beli sebulan or tersalah beli? ;p

kemang~ August 9, 2011 at 11:42 PM  

fatt, ok , aku tiru ...

Pijah Pelangi August 10, 2011 at 12:01 AM  

wahh aku suka tagline " redah sampai ke sudah ", haha. xpe 29 hari je fatt, mudah je bg ko tu,hehe. Xsabar nak tunggu citer koya ko plak ni, nanti leh jd guideline ak, mane tau tersesat beli tiket ke sana. hihi

fatt August 10, 2011 at 6:59 AM  

leez,
bln 5 musim panas ek? nti kalu aku buat citer psl korea masak la korg sbb aku tulis day by day...aku rasa setahun pun belum tentu habis cerita aku...miahaha~

klu amik unpaid takleh?



john,
cantik date ko...mcm tarikh kawin. besday ko ek? uit boleh tahan sakan gak ko thn ni...hehe..ko gi brp hari? kiranya aku balik ko pegi la..tp tula, ko keje akaun kan, hjg2 thn lagi byk benda nak closing itu ini..hrp2 cuti ko lulus la.
erm, aku tak salah beli...mmg aku beli utk sebln..huhu...tp siyes takleh blah la korea...mahal cam oz..walhal korea je kot!! *sentap*



kemang,
hahaha...



pijah,
"Plans always end up in hell and the most memorable things in life are usually spontaneous and completely unexpected"

sbb tu la aku tak suka planning. quote atas tu betul kan?

tulah, aku hrp dpt cover as much as possible la...ni baru nak wat belanjawan..tp siyes la korea mahal. aku takleh terimaaa!!! duit nz lagi murah kot!!! @__@

-AyA-,  August 10, 2011 at 9:02 AM  

anyong haseyo fatt!

pergh..lama giler ko nak dok kat korea..ni trip ko yg paling lama ke?

aku suka jer korea..sbb aku kipas susah mati KDRAMA..ekeke..aku g last spring(april)sbb nak layannn cherry blossom..

aku tgk kat situ quite safe for solo traveller n walaupun mcm ayam dgn itik bercakap tp diorg very helpfull..especially golongan ahjumma dan ahjussi (makcik&pakcik)

Biqque August 10, 2011 at 9:04 AM  

aku takat SEA dgn ASIA ni bleh la gagah conquer sbb tu je yg aku bleh cuti skit2 dan bleh gi banyak tempat...nak gi jauh2, harammmmmm, skali pegi abis AL aku...AL aku tak banyak, patu kat mesia ni mcm aku sorang je la yg buat keje aku tu *ptuih* hahahaha!

korea mmg mahal, kan dok berlawan ngan japan tgk sape lagi high cost living katanyaaaaa! ko jgn harap la nak shopping hayam cam kat beijing ke hape, takat nak sambar souvenir tu, aku sarankan ko gi tempat2 yg aku gi tu je. makan, bersabar je la dgn roti ye, kalo nak makanan halal, takat kebab je la kot yg mampu hahaha!

since ko gi sebulan, ko redah je sume tempat sampai ke cultural village dia, mmg aman, menarik, tertarik ko mmg dabomb! aku gi tak lama so mmg aku gi tempat2 fofular je la...pasal nama tempat tu mmg ko kena sabar je la, mmg huruf tuuuuu je ko akan jumpa hahahaha! yg aku tak paham, diorang dok sebut hamida2 da da je sume kat blkg hahaha!

public toilet terbaek! orang2 dia pun terbaek! silap haribulan, ko jumpa mamat german tu kat sana *menadah tangan berdoa sambil pejam mata*

ko nak tau pape, roger je aku, aku bleh tlg :) sbb aku ada buku hikmat aku sendri kihkihkih! tapi aku tau, ko terer explore sendri mesti gempak!

en_me August 10, 2011 at 10:45 AM  

x dpt me nak menolong wehh.. uhuhu

AKO @ retna August 10, 2011 at 11:00 AM  

hahah setuju ngan biqque,
ongkos di sana mahal bebangat ..
nak beli fridge magnet sampai RM30 apa jadah kan... aissh

but ako suka korea hahah...
macam kata biqque la, public toilet terbaek!!!

even, derang kencing tak guna air tapi still wangi je toilet dia.
Klu kat msia, konpom hancinggg di mana2...

Gi ujung tahun sampai bln 4 still musim sejuk... Gila macam ais batu rasanya tapi seronok sebab mmg ako gi sana nak feel2 musim sejuk gitu..

Wish can go again masa autumn plak!

fatt August 10, 2011 at 11:16 AM  

-Aya-
aku baru terhegeh2 gugel mksd "anyong haseyo" ko tau..ha ha ha..nasib baik mksd dia hello, kalau lain?

ni bukan trip aku yg terlama, yg paling lama kat nz..

spring mesti cantek kan? tp aku teringin nak tgk autumn kat sini sbb tgk dlm gmbr cam lawa jek..nti aku snap gmbr sebanyak yg bole. insya allah.

safe kan? aku pun bc dlm LP dorg ckp safe. takpe, nanti aku bwk jgk safety precaution in case..takpun aku bukak taekwondo aku...huhu



biqque,
kebab ye? aih..lemah aku kebab2 ni. aku rasa aku masak kot..aku prefer masak sendiri so boleh save. nti aku kena bwk spesel beg dlm tuh penuh la segala mak nenek utk sebulan. eh jap, serunding lepas dok?

skrg aku tgh baca psl jeju island. blum decide lagi nak duk mana tp mgkin aku try sume part, ada byk track utk tramping so mebi aku nak tramping...tgk nature skit. aih..harap2 jumpa la member yg *batuk* kan? :P



en_me,
encik me lum penah smpai koya ye?



ako @ retna,
fm smpai rm30?? gila tu magnet buat dr emas ke hape? ko penah pegi ek? ko gi sendiri ke rombongan?

aku gi time autumn, aku baru je balik main ais...klu asik main ais lelama aku jadi snowman. hahaha

Opie August 10, 2011 at 12:13 PM  

aku nih pon blom lagi sampai seru nk pi korea..mebi sbb aku pon tak minat cite korea kot...tp ramai yg ajak next year...ermmmmm...tp cam takde aura lak nk pi :p

Biqque August 10, 2011 at 12:40 PM  

fatt, aku pun tak leh gi la kebab2 ni...aku rela sup2 lagi...sana mostly makanan halal ala2 arab siut, bosan gak...kecuali ko sanggup makanan korea halal la, mahal cam cipan!

serunding tu mmg menu aku setiap kali aku travel, sbb mmg lepas kat mana2 pun (aku jenis tak check in luggage, very the light travel ye) sampai sana aku beli roti benggali jer hahaha! senang gile. if ko masak, ha lagi bagus, ikut sedap tekak ko je senang.

member aku (cina) gi jeju island, tgk gambar mmg cun tapi dia jenis bosan nyer traveler...hahaha! so aku bet if ko gi sana mesti menarik, leh jumpa makcik scuba, ehem! *batuk jugak*

aku jenis tak ikut tour/rombongan sbb aku suka explore sendri...kelakar siut aku saje test amik night tour, cam haram asik tgk bridge jer! kahkahkahkah! so mmg terbukti, explore sendri lagi bagus dari amik tour :D

ko gi autumn??? cantekkkkkkkkkkkkkk! serius tak ramai orang gi waktu autumn (yg aku baca la), so enjoyssssssss! gambar ko sah2 cun vagidevas!

tips : fm nami island, ada kat nami island SAHAJA! maka kalo nak, sila la beli tapi kena pusing satu pulau dulu hahaha!

AKO @ retna August 10, 2011 at 1:25 PM  

fatt,
yup serunding lepas...
megi pun lepas..

hahaha ako gi sana siap bawa bekal..
tak lalu weii klu asek kena makan kobis je kat sana ...

ako ikut rombongan, sebab tu pun last minit plan, alih2 member ajak gi matta fair terus beli tiket..

perghh fengsann... hahah..

bdk2 a.k.a John August 10, 2011 at 1:33 PM  

muahaha...bukan date bday pn. ntah aku pn tak perasan mula2 tu. bila lps tu bru perasan. kah kah kah. aku pegi dr 11-18 november 2011 je. tula, insyaALLAH hrp2 approve ler cuti aku since aku bwk kwn aku 2org lagi. meroyannn dorang kalo tak jadi nnt. huhuhu

btw, aku hrp ko abeskan dlu travelogue ko b4 ko fly ek ke korea. kekeke

Anonymous,  August 10, 2011 at 2:12 PM  

Fatt,

Aku pernah gi Korea dulu ... hmm mahal babe ... bagi aku kalau nak safe duk area Itaewon .. sana banyak restoren halal & kedai jual makanan halal .... kalau setakat backpacker nak bermalam kat Blue Mosque tu ada sediakan tempat penginapan ...

jangan lupa gi Nami Island, world cup stadium (canggih babe), Myeong-dong, Dongdaemun, Namdaemun, Folk Villages dia, Seoul Tower (aku miss yang tu), Teddy Bear Museum, MBC filming Studio, Mount Soraksan, kalau ada won lebih tu pegi Jeju Island laa...

tapi orang korea sombong sket ... yang berniaga pun sombong.

by the way enjoy ur trip ;)
~HaNa

fatt August 10, 2011 at 3:09 PM  

opie,
dah ada geng tu pegi jela opie..sumetimes "it doesn't matter where we go, it's a matter of who we spend time with"...dah ckp omputih lak aku...tp betoi kan?



biqque,
nasib baik aku ni jenis tak cerewet sgt bab mkn..asal bleh isi perut sudah. aku pun tak sure lagi nak bwk apa tp sardin dlm 10tin sudah pasti...huhu...aku lemah skit mana pre-cook brahim sbb ya rabbi tak sedap langsung. masak pakai kaki ke ape...huhu....aku tgh khatam buku LP ni ikut region sbb aku nak tgk apa yg bleh aku buat, klu aku tak jadi wat voluntary work or woofing aku ingt nak pusing 1 korea cara bajet. mebi nak wat couch surfing skit2 leh kenal local & expat (omputih la kan *batuk*).

ni kira misi 2 dalam 1...misi travel dan misi *batuk*. hahahaha :)) mana tau aku jumpe *batuk* kat sn kan...bleh aku tulis cerita *batuk* lagi :P



ako @ retna,
sayur yg plg aku tak sokak kobis la..camne aku nak mkn kobis kat sana ni? adui...aku rela jadi arnab dr makan kobis. so kesimpulannya gi koria ni bwk ape2 je bleh la eh? aku nak sorok lesung batu la senang aku nak mkn sambal belacan..hahahaha...gila kelentang kelentung mau org sume marah. hahaha :))

ko thn ni tak travel ke? p mana?



john,
almost a week jgk..okla tu just nice. aku memula ingt nk gi dmz tour tp rege dia punya la mahai. so aku ingt nak try ada lagi 1 tour yg budget tp still g dmz..aku lum wat research lg tp dlm LP ada tulih.

hahaha...yg travelogue tu akan ku usahakan. wat masa skrg aku nak hapdet pun malas sbb tenet aku cam cipan tenuk ni...jap ok, jap out. mmg cantas mood jek!

ckucin August 10, 2011 at 4:03 PM  

Salam Fatt,

Selalu jadi silence reader kat sini.. pasal makan kat korea tu dun wuri.. kat 7E ada jual nasi dah ready punya.. boleh makan ngan serunding ker.. apa ker.. kita orang masa pergi hari tu siap bawak dapur kecik. jadi panaskan lauk, goreng telur dan makan nasi tu.. yg penting kenyang.. oh yeah Fatt boleh try makan sweet pancake dia sedap.. 1000 won jerk.. 1 keping pun kenyang.. dlm dia ada cinnamon, kacang, gula.. tgh2 tulis ni boleh terliur laks.. adus.. sabar... aku posa.. aku posa..

fatt August 10, 2011 at 5:24 PM  

Hana,
nak tanya since ko dah penah pegi kan...kat Nami Island tu ada kedai mkn halal ke? aku rasa mcm penah baca somewhere..tp aku dah lupa mana aku jumpa benda tu. so mgkin ko leh confirmkan.

ekceli nanti aku duduk kat hostel, so dlm tu ada kitchen facility. kitaorg masak je nanti sbb nak save memandangkan korea ni agak ridiculous.

btw psl accom kat Blue Mosque tu..brp harga smlm? klu ada link or more info bleh share tak? thanks :)

yg sombong tu org muda ke org tua? aku so far blum penah lagi jumpa local ppl yg sombong, slalu yg sombong tu org Msia..hehe. yg local ni slalu ramah dia terlebih2 tp seronok jgk sbb dorg tau kita musafir so dorg suka tolong. aku hrp tak jumpa le local spesis eksen ni..simpang



ckucin,
satgi nak berbuka dah...tahan! thanks a lot sbb drop komen, salam perkenalan :)

korg bwk dapur leh lepas ke, i mean dlm flight? nti aku duduk hostel so dah ada kitchen facility so rasanya tak bwkla kot equipment memasak, cuma brg2 nak dimasak je aku bwk. slalu klu travel duduk hostel mmg aku prefer masak dari beli sbb aku ni travel bajet. but im looking fwd nak try sweet pancake tu...jual dlm 7e ke? :)

Biqque August 10, 2011 at 8:06 PM  

bab orang mesia kat luar negara tu sombong, aku stuju sama skali!

penah skali kat angkor wat, aku jumpa budak mesia (aku ni gile teruja skit kalo jumpa orang mesia) tapi hampeh senyum pun tanak! ape ingat ko bagus sgt ke bleh sampai cambodia ni sambil jalan gantung camera besar2 kat leher sampai taknak senyum kat orang?! *saiko mode* blah la! omputih/local lagi baek nyer layan sembang ngan aku.

sepanjang aku kat korea, orang local dia baik. siap ada student ni tlg carikan hotel guna gps diorang kat tepi jalan. patu makcik2 pakcik2 kat kedai souvenir pun ramah. ok ar...sbb diorang dok heran aku ni orang apa kot hahaha! diorang kata aku orang jepun yg tanned, bleh? *aku tatau nak bangga ke campak dlm lombong*

Anonymous,  August 10, 2011 at 8:15 PM  

kayenye fat...asyik jalan je.. ko keje ape fat? bley bg tips camne nk travel mcm ko jgk?

fatt August 10, 2011 at 8:50 PM  

biqque,
kannnnn? aku rasa nak buh penampo je klu jumpa org camni. aku ingt lagi masa tu aku gi melben, kat queen victoria market, aku tau dorg student tp berlagak kemain. jeling2 je bila aku senyum...mcm sial je. aku bg salam pun tak jawab ko...dosa la ko tak jwb salam. aku rasa dia mgkin bajet dia omputih kot sbb tu tak reti jwb salam. tapikan..pakai tudung! aku ni takla prejudis pun tp klu dah pakai tudung tp akhlak tkde bek takyah pakai! aku ni jenis suka tegur random ppl, sembang2..so aku pi satu kedai souvenir ni..pembantu kedai tu org indon...aku duduk sembang dgn dia kat kedai tu punya lama...dia bebetul peramah..mgkin seronok jumpa org serumpun..aku pun seronok..yelah ko phm kan klu dah lama tak ckp melayu tetiba jumpa org leh ckp melayu ni rasa dia cambest.

ko takpela org korea ckp ko org jepun..masa aku p cambodia aritu dorg ingt aku org khmer ko tau...aku sedih..mgkin muka aku cam org khmer. tp jumpa org thailand org ingt aku org thai..jumpa org filipin, dia ckp tagalog dgn aku..aku pun tataula aku ni mirip apa..haih!



anon,
wei anon..ko dahla nama pun takde, bagi salam pun idak...tetau nak tanya aku keje ape. mcm joyah ko ni!

ha tips nak travel ko simpanla duit, tu je. klu tak nyimpan cane ko nak jalan?

aku sbnrnya dah letih dgn anon2 ni..klu bleh kasikla nama..mak pak ko tak bagi nama ke?

ckucin August 10, 2011 at 9:00 PM  

Lega dah buka posa.. hehhehhe.. Pasal dapur ni kwn tu dah merata2 bawak, alhamdulillah lepas. dapur kecik yg guna letrik tu. Nasi tu jual dalam packet kecik. Dah siap boleh tahan dalam 2,3 hari kot. Kami hari tu pun beli kat 7E jerk. Masa tu kami duduk kat Namsan Guest House kat Myeongdong. So sebelum balik hotel, memang lalu 7E. Dah beli nasi beli sekali telur. Lauk plaks ala2 ration tentera tu.

Setakat kat sana, alhamdulillah jumpa yang baik-baik. Cuma kat Namdaemun jer ada ler 2,3 orang penjual dia agak kasar. Tak boleh usik barang dia kalau tak moh beli. Memang dia marah-marah punya. Yang best sekali kalau beli barang makan contoh sotong berbola tu musti dapat free 1,2 biji. hehehhehe.

Kalau pergi kat Nami Island ada satu kedai jual sweet pancake tu. Situ dun wuri dorang tau muslim tak makan daging. Sebab ckucin pernah tanya.

Kalau nak beli roti beli yg jenis loaf ala gardinia gitu tu. ada sekali kami beli roti. Tulis vege tp dlm ada ketulan ham.. hancus nafsu aku nak makan roti. Fatt juga boleh try kueh ikan yang dlm dia inti kacang merah. sedap.. not so sweet but really sedap. Itu kami beli kat Namdaemun. Boleh juga klu nak try dubbukki with sotong.. perghh.. very delicious tp rege rasa cam boleh beli sweet pancake berkilo2 lah.. sampai kawan ckp itu first n last dia makan situ.. hahahhaha.. Cuma ckucin tak sempat makan jabchee [glass mee]

fatt August 10, 2011 at 9:46 PM  

ckucin,
org yg sombong ni la kekdg bikin cantas mood kita kan? dah mcm kat PS je ni memarah. stok langsi punya.

ok i'll take note sume mknan yg yu sebut ni. nati bleh cube. haritu pegi sini brp lama? bajet bwk dlm berapa? amik tour ke redah sendiri?

pegi jeju tak?

ckucin August 10, 2011 at 10:06 PM  

Fatt,

saya pergi selama 7 hari dan keadaan redah. 1 mlm di incheon sbb nak pergi ke tempat Full House tu. 6 hari stay kat Seoul tp ada juga jejalan keluar dari daerah Seoul.

Jeju tak pergi lagi. Klu saya nak pergi Jeju, saya akan pergi time spring.. Next year saya pun ada planning nak repeat ke S.Korea lagi.. insya-Allah moga2 dpt gi lagi.. Oh yea.. klu gi ke Coffee Prince Shop boleh minum Peach Ice tea.. seyes sedap.. saya ni dah ala2 duta makan korea laks.. hahahhaa... tak kisah lar.. Janji saya tau itu halal...

bunburry burn,  August 10, 2011 at 10:08 PM  

hahaha...ckucin...aku pn ada pengalaman ditolak ke tepi peniaga ms tgh tgk brg2 die...lps tu die sussun2 balik brg aku usik!! haram jadahnye kuria! tercengang sat kitorg!

@fatt: aku kunon nk suprise laki aku yg ada keje kat c2 ms tu...birthday die yg ke 30 plak ms tu kebetulan (Awww so sweet aku nih!). aku smpai airport incheon kul 12 mlm sorg diri...ckp bhs ayam itik ngan org kat airport tu...amik bas..jln pulak cr hotel die ketika suhu -12C!!..hahahaha....keje gilos!

Janggel August 10, 2011 at 11:48 PM  

haah aku pakai rombongan cik kiah. ahhaha

tak la aku pg sebb kerja. ada visit beberapa oil refinery plan kat sana. Aku pegi Seoul, Busan and Ulsan ..jauh2 tempat tu. tapi tak sempat nak menikmati sangat....

ckucin August 11, 2011 at 8:01 AM  

Fatt ini blog saya.. Entry pasal gi korea tu saya cuma bubuh gambar jerk.. tak reti makcik nak cerita cereti.. kena menuntut ngan Fatt camna nak buat penulisan yg menarik.. hehehehehe..

Hope perkembangan you and mamat German tu positive. Ada harapan makan nasi minyak ni..**wink **wink

Hana,  August 11, 2011 at 9:38 AM  

Fatt,

kat Nami Island memang ada jual makanan halal ... pernah tengok Cerita Elly Mazlein "seruan Pulau nami" tak? dia makan nasik dalam bekas macam timah pastu goncang2

Masa aku gi dulu ikut travel agent, jadi cuci kaki je laa... pulak tu aku gi customised holiday... hanya kami berlima dengan kos yang agak tak masuk akal jugak laa (dekat RM6k beb).. masa tu malas nak pk2, rembat je package sebab nak sangat gi korea... bile pk2 balik boleh pegi budapest tu ...

Time aku pegi 2007, dah lama beb... teringin nak repeat, cuma belum masa kot ;) banyak tempat lagi nak pegi, skang duk terbayang2kangaroo depan mata..

masa aku pegi dulu, tempat kitorang selalu makan pun ada accomodation. nama restoran tu Evergreen. Skang tak tau ada lagi ke tak.. aku tak tau link ke blue mosque tu, tapi kau try link ni http://www.visitkorea.or.kr ... macam2 benda kau boleh survey.

Ckucin suggest duk kat Namsan Guest House pun ok gak... Myeongdong tu kire centre Seoul. Nak gerak senang :)

yang aku jumpa tu muda & tua sombong.. tak semualaa ada yang baik2... peniaga2 kat Dongdaemun baik2 ....

ckucin August 11, 2011 at 10:26 AM  

ala.. makcik lupa nak paste link blog laks.. hadoooiii.. http://ckucin.blogspot.com.

selamat mencuci mata di blog ku yang serba kekurangan itu..

fatt August 11, 2011 at 12:15 PM  

ckucin,
sorry late reply.
oke nti ai jenguk blog yu..makacih daun keladi. huhu...blog ai biasa je, tulis cam bercakap, tu yg ayat tunggang langgang.

entry cambodia nti ai hapdet, skrg ni kurang mood skit nak hadpet.

ai rasa yu ni mesti peminat fanatik kuria. coffee prince shop tu mesti k-drama punye tmpt ek? ai ni jenis tak suka tgk tv sbb tu tak tau apa psl hiburan, tp klu Nat Geo ke ai minat. but kalau geng ai nak pi ai ikut je, tp satu hape la ai tatau apa yg spesel psl sume2 tu (Full House segala). itinerary kitaorg dah buat skit2 cuma tgh revise tp rasanya kami pegi jauh skit smpai ke Gyeongju, Busan & Gwangju...agak rushing sbnrnya tp tpksa sbb dorg balik awal. nti bila dorg dah balik baru ai boleh pusing byk tmpt & stay lebih lama. ai prefer kuar dari seoul tp ai takde idea mana nak pi sbb sume tmpt ada speciality msg2. but jeju tu mebi masuk dlm list...maybe nak cycle kat sana...blum kompem lagi, will think about it.

thanks a lot for sharing :)




bunburry burn,
kalau aku jadi ko, itu jam lepas dia kemas aku semakkan balik. biar dia sentap.

ko mmg romatika di'amour..ekekeke...klu silap gaya kantoi hape kang masalah jgk..tp aku rasa sume oke ek? alhamdulillah




janggel,
yu ikut rombongan cik kiah ke? hik hik hik...tu maknanya yu kena ripit lgi sekali, but this time backpacking :)




Hana,
cerita "Seruan Pulau Nami"? huhu...cik Hana...aku mmg tak tgk sbb aku bukan TV person. klu org tanya aku psl hiburan ni mmg aku fail, tp klu psl travel aku leh jwb. but it's ok...but aku penah la baca blog sape tah dia mkn dlm bekas goncang2 tu. nti aku nak tryla jgk..saja nak merasa...tp aku syak mesti tak sedap..sedap ke?

wah, 6k? beb, mahal. ko leh pusing satu Europe dgn kos sebanyak tu. tp takpelah, dah jadi sejarah dah pun. ko ripit la pasni, bleh custom ikut suka.

aku survey hostel guna hostelbookers & hostelworld sbb dlm tu ada rating & review...aku lebih percaya review tu sbb genuine. kitaorg mebi dok kat Beebop kot..blum book lagi tp soon will.

ko dgn ckucin ni kawan ye?

ckucin August 11, 2011 at 2:22 PM  

Fatt,

Hana?? emmm rasa tak kenal kot..

Fanatik?? Dulu-dulu ada lar fanatik sket, hingga amik kelas belajar bahasa korea. La ni dah jadi selow cam siput. First time pergi S.Korea dengan tour agency. Habis dekat RM4K. Tahun ni akhir bulan 3 baru ni pergi lagi sebab bawak kengkawan yang meroyan nak pergi. Kebetulan laks dapat tiket flight AA ke Korea gila-gila murah, ayam golek murah dpn mata sapa tak sambar kang.

Dengan budget RM1100 plus itinerary yang memang pack giler untuk 7 hari. Public transport senang. Kitaorang guna train, bus, feri,teksi. Cuma nak tukar2 train tu ada pening sket. Kitaorang ada beberapa kali silap naik train. hahahhaha. Ada sekali tu tanya direction ngan 2 orang atuk ni, dorang siap kasi 1 tin gula-gula chewgum gitu2.. Auuwww.. Baik sungguh..

Kalau Fatt dicampak kat Seoul sorang-sorang confirm ler boleh survive. I bet sure dorang akan kata you pun orang Jepun.. hahahahahha..

Cuma terkilan ramai orang Korea tak kenal Malaysia. Singapore yang kecik tu kenal laks.. huhuhuhu..

jelita78 August 11, 2011 at 3:27 PM  

aku tak kisah ko nak pi mana..
tapi, tolongggg cepat sket habiskan post siem reap ko tu!!
aaarrrgghhh suspennyaaa!!
serious aku tak senang duduk tunggu citer ko!

fatt August 11, 2011 at 4:10 PM  

ckucin,

ok sori i tot both of u frens.

beb, msia mmg tak dikenali. haha. tp aku rasa pas isu bersih terkenal skit kot..takpun sbb rosmah...hahaha..

bajet 1100 utk 7 hari kira oke la tu. mmg sini cost travel pun tinggi mcm travel oz...pekata pasni pi oz pulak..siyesly sama..i mean accommodation, transport, brg makan...mmg tinggi. a bit ridiculous i think for korea. klu oz tu i bleh accept.

insya allah i will make it through korea. we'll see :)



jelita78,
ni posa ke idak ni? ke posa yangyuk?

wei suka ati aku la nak hapdet bila, cerita apa, nak pi mana. sape yg tuan tanah kat sini, aku ke ko? hahaha..

bwk2 sabor ye...aku takde mood ni. lagi korang push lagi aku delay. silap2 tahun depan aku sambung. ada mau kah begitu? tamau pastinya...so tunggu jelah. takmo tunggu sudah, takde paksaan.

yuyu-hè August 11, 2011 at 4:13 PM  

salam fatt,

sy dah jd ur silent reader dr thn lps lg,pasai nak tau selok belok kat guangzhou.mmg byk membantu.n dah slamat pegi sana pon awal tahun ni.thanks ya.

ekceli sy pon baru balik dr korea.kalo nak tahu byk tpt2 menarik sana, blh p amik malaysian independent tourist guide,map seoul,jeju island,pamphlets ngan travel guide dia kat menara hap seng,jln p.ramlee for free.mmg byk membantu.kat sana yg byk tpt menarik ialah kat seoul(wilayah gyeonggi-do), selain tu kat wilayah gangwon-do n chungcheongbuk-do(yg ni mmg sy study map gila2 sbb nak sgt travel bajet).sbnrnye rakyat depa byk tertumpu kat seoul(plg byk),then busan n incheon(pulau kecik yg ade airport).area2 lain dah kira kg n byk warga tua.

org2 sana baik,x semua sombong.kalo yg meniaga biasa muda2 tu yg kerek.kalo tua2 biasa diorg ramah.kalau kat sana, subway system dia sgt maju,so x yah risau.walaupon bcabang2, as long as fatt bleh baca bahasa dia dah kira ok.so mulai skang dah kena kenal huruf korea.x byk sgt,x yah sampai pandai ckp pon,janji boleh sebut merangkak2 kira ok.kalau kerap naik subway,beli je T-money(cam TnG kita).beza ngan byr cash x byk pon.tp kalo cash, dia kira lg extra 500won sbg deposit.nanti bila dah kuar subway bleh dpt balik kat mesin.T-money ni pon bleh pakai kat teksi,bus n shopping.

intenet sana sgt laju.the fastest in d world.dlm subway pon ade line lg.kat sana hp sy x dpt roaming,last2 kena pinjam hp student sana.org sana beli hp terus register id kat hp.so x de sape yg nak curi hp sbb nanti bleh detect gak.

fatt pg sana time autumn kan?mmg tpt dia sgt cantik ms autumn.sy pon ari tu beli tiket time tu, tp kena retime pasai tiba2 lak pregnt, deliver time tu.time autumn,jgn lpskan peluang panjat mount seoraksan.mmg org kata view dia sgt cantik.

nak pegi nami island naik bas pon ok, kat dongseoul bus terminal.sblm tu naik subway sampai stesen gangbyeon (line 2).stesen bas tu lintas jln je.tiket bas dlm 6000won je sehala.then naik teksi dlm 5 minit , harga dah lupa.dlm 3000 won je kot.nak masuk nami island kena beli tiket gak, dlm 8000 won.ni kena naik feri la(harga termasuk perkhidmatan feri).

nak ke jeju island naik feri pon ok rasanya.ni yg sy pernah godek2 dulu, tp x pegi pon.feri dr Mokpo ke Jeju dlm 21000-87,000 won.nak ke mokpo bleh naik bas kot.tp tambang bas sy x cek lak.duk jeju, sewa beskal pusing pulau.nak jln pon bleh,dia sedia trail khas utk jln.

ape2 pon dr travelguide dia mmg byk membantu,siap ngan harga n mcm mn nak reach tpt tu.

bahasa mungkin sukar ckit sbb x ramai yg pandai english.student2 pandai tp x semua.makcik2 kurg la ckit. tp org korea ni gaya bercakap mmg bersungguh2.kalau nak ckp ape2 siap ngan gaya aksyen kamen bagai..kelakar pon ade.so jgn risau.

utk dpt tour guide free, try website meteor youth voluntary club.diorg cater kawasan2 menarik je.1 lg,hangang river cruise rs nya x yah pon x pe.cruise kat guangzhou lg murah n menarik rsnya.

itu je la yg sy igt stakat ni.kalo fatt nak tau lg bleh la msg.

good luck ye.

jelita78 August 11, 2011 at 4:31 PM  

ohh puasa.. puasaaa..
ni dugaan ni..
menunggu sambungan kisah ko dan dia.
lagi tak sabar nak tunggu ko pi german makan lasagne veggie!

Biqque August 11, 2011 at 10:17 PM  

weh fatt, kalo ko nak tau, aku jugak dikenali sebagai orang local kat mana je negara yg aku pegi. serious! sbb tu kadang aku bleh dpt barang murah, sbb diorang ingat aku orang local. kat indon jgn ckp la, selamba je aku tembak ckp cam kris dayanti, perghhhhhh! kahkahkah!

masa kat thailand, lagi best...ada sorang pakcik ni sedap dok meneka aku orang apa. dah la aku nak barang tu murah, skali tak reti ckp thai. dia teka aku orang filipina la, indon la, hape la. tapi lagi tak bleh blah masa kat tembok cina, pakcik ni siap tunjuk sume gambar bendera negara asia, tapi satu pun tak kena! plg jahanam, dia kata aku orang india! kahkahkahkah! so bukan aku yg tak fofular, MESIA ni yg tak fofular ye :D

pape pun, masa kat australia ngan USA, takde plak orang kata aku orang local...nampak sangat bukan mata ijo! hahahaha!

fatt August 11, 2011 at 10:39 PM  

yuyu-he,

wsalam yuyu!

erk..entry Gz ek? lama dah dilit entry tu...awk sempat baca ye...hihi..camne Gz, pening kepala kan? tp seronok sbb bole borong byk brg esp utk meniaga. ada try sate kambing tu tak? rindu sgt rasa sate tu..the best i think :P~

hah, psl segala map tu ada jgk cadangan nak ke menara hap seng tp masih belum berkesempatan.

terima kasih byk2 yuyu sbb info yg awk bagi ni byk dan lengkap. sy ada LP tp rasanya kena pegi jgk menara hap seng amik brochure sume. rasanya harini dah clear sikit psl korea, waktu memula aritu sblm bukak buku LP ni sy mmg zero, sume territory dlm Korea sy fail sbb nama yg hampir serupa. cuma skrg nak cari highlight utk setiap tmpt yg awk mention tu. kitaorg spend 4 hari 3 hari di Seoul dan sehari di Nami Island. balance lagi 3 hari dekat Busan, Gwangju & Gyeongju. Awk penah smpai kat 3 tmpt ni tak?



jelita78,
hahaha...aku nak p germany tu entah bila...tahun depan tak kot sbb time tu ada sukan olimpik..kompem sume mahal. mgkin tahun akan datang. kalau aku gi sana takdenya aku nak suh dia wat veggie lasagna, aku nak suh dia buat karipap, takpun roti canai. hahaha



biqque,
aku rasa ko muka potostat...sebab memana ko pegi ko jadi local. tp oke apa ko bleh jadi chameleon...bukan senang tu beb. uit, pakcik tu over kot ckp ko org india...tp mgkin dia merujuk pada india bhgn utara...sana kan kulit cerah cam aishawarya rai...ecece...

aku redho jela depa nak teka aku org apa, kadang2 syok jgk biar dorg meneka...tp slalu la org dtg kat aku ckp filipina, mgkin muka aku ala2 pelakon pangako sayo...miahaha~ :P

kemang~ August 11, 2011 at 10:51 PM  

"masa aku p cambodia aritu dorg ingt aku org khmer ko tau...aku sedih..mgkin muka aku cam org khmer. tp jumpa org thailand org ingt aku org thai..jumpa org filipin, dia ckp tagalog dgn aku..aku pun tataula aku ni mirip apa..haih!" - ko multiface kot.. :D tiap2 kali travel pi oversea muka ko otomatically btukar...

*batuk* hahaha

fatt August 11, 2011 at 11:14 PM  

kemang,
ko quote aku ke biqque punye dialog? aku dah lufer aku taip apa, nak cari komen mana 1 tak larat sbb pjg berjela dah ni.

tp kan klu diikutkan sbnrnya sama je, klu omputih p memana pun kita still ckp dia omputih, walhal dorg dr negara lelain.. sama gak cam kita, org asia, bila tgk passport je baru org tau dr negara apa :)

kemang~ August 11, 2011 at 11:56 PM  

ko ler..ko yg tulis cenggitu,, :) haah la wei..td aku jalan2 kat time sq, jeles gila tgok ramai omputih jalan2 smbil tengok map sambil galas backpack..n aku ade gak tegur sorang dua :D suke aku tgok dieorg travel.,..

iina August 12, 2011 at 6:00 AM  

All the bestlah.. baru2 nie member aku pun duk sibuk ajak p korea bila balik mesia sok.. dia sibuk nak p jejak winter sonata hehehe.. aku pulak plan nak travel ke jepun sebab kwn baik aku (org jepun) study kat uni tokyo.. miss her already.. dia dh balik jepun thn lepas masa dtg buat keje kat department aku..

Travel selagi boleh kalau ada geng lagik best.. susah2 ko ajak ler H temankan mana tau dia nak?? hehehe ;)

Janggel August 12, 2011 at 7:26 AM  

InsyaAllah akan ku ripit satu waktu nanti... :)

fatt August 12, 2011 at 9:28 AM  

kemang,
aku tulis yer..nmpk bebeno aku ni pelupa.

aku pun sama le, kalau tgk tourist ni aku suka...sbb aku sendiri pun traveller, jadi bila jumpa traveller ni tgh sesat smbil pegang2 map aku jadi simpati, sbb aku penah rasa lost kat tgh2 HK sambil pegang map dan tiba2 dtg sorg makcik bermuka garang dan tolong tunjukkan aku tempat aku nak tuju. mulanya aku ingt dia nak marah ke apa sbb muka dia garang tp rupanya aku silap *terharu*



iina,
makacih!
yu tgk tak promo ke Osaka? ada tiket smpai mid June next year...tp tak sure la yg promo seat ada lagi ke tak tp tryla tgk..ai ni mmg berangan nak p Jipun, ni sume sbb pengaruh otromen, doremon, mero attack segala2 tu la...harap2 terselisih bahu dgn takuya ke...ecece..dlm mimpi la kan? tp dia mmg kuit wlpun dah tua :)



janggel,
hoyeh! semangat ini yg kita mau!

Anonymous,  August 12, 2011 at 9:58 AM  

wah...post neh beserta segala feedback di dlm nya sgt2 membantu dan menyeronokkan lah kak! ade hati jugak nk ke sane...hehe

tgk amazing race asia dulu ade diorg pergi korea..tp tgk jelah..time tuh take note pun diorg g mane n buat ape..ingat background je - tangan besar, temple n archery pny field

alang2 dh smpi korea, try archery lah kak..mane tau leh wakil mesia kelak..hehe

-ala-

VFN August 12, 2011 at 10:08 AM  

aku tak sure dok mana lagi sbb ni company trip...nanti dah ada details sume,aku update kau yer...

yuyu-hè August 12, 2011 at 10:20 AM  

haah..sempat baca post guangzhou sbb ms tu konon2 x mo pakai travel guide.nak jln sendiri so byk refer fatt punya blog.tp last2 pakai gak sbb x konfiden.sate kambing tu ktorg x sempat merasa.hari last baru teringat,pastu bila order org kedai kata dah habis.huhu..kempunan..

itu hari kitorg kat korea 1 week,tp main2 kat area seoul je.plg jauh pon nami island.tu pon pakai guide dak mesia yg study sana.sy bwk mak ayah lg.campur ngan diri sendiri tgh preggy..pace tu slow amat.so 1 hari dlm 2 tpt je maximum kitorg redah.insya Allah lain kali pegi lg.kalo fatt dah kave area2 lain kat sana,jgn lupa update kat blog ye?bleh gak jd panduan kitorg ni

kemang~ August 12, 2011 at 11:16 AM  

Ngahaha.tu la, ade gak tourist yg x suka kena tegor . Aku tego die then die boleh cakap macam ni. "Sori . I dont have time to entertain you". Aku tego die sebab dia macam lost kat monorel kl sentral aritu. Ok la fine, x nak tegur dah lepas tu.... Tp aku suka lah tenogok dieorg travel, esp women... Sorg2 plak tu... Bile aku tgok dieorg travel trus aku tbayang ko travel sorang2... Hihi

fatt August 12, 2011 at 11:53 AM  

Ala,
tangan besar? ape tu? akak tak tgk amazing race tu, terlepas agaknya.

archery? akak dgr org kata tgn leh bengkak kalau tak reti...kang nti tak pepasal tgn jadi chachat...aha~

nti kalau nk p Kuria jengukla entry ni, amikla ilmu yg dorg share..dorg ni mmg bagus..sume terer psl Kuria..rasanya sume ni hantu K-pop. ekekeke :))




vfn,
untung ko pegi kompeni trip...fully sponsored ke? bestnya...bila la aku nak merasa trip fully sponsored ni. haih!




yuyu-he,
pasni klu p seken time rasanya takyah dah pakai guide kot, tp Gz sgt sng..cuma serabut skit sbb ramai org. ada try tak nasi arab kat restoran tu? menimbun kan...smpai skrg teringt lagi sedapnya.

insya Allah kalau diizinkan Allah ke sana sy akan cover tmpt yg sy pegi dlm blog ni. tp yg guide student Msia tu byr dorg brp?




kemang,
kdg2 ada jgk yg sengal. tp slalu yg sengal ni jenis tak reti bwk diri. ah ramai je yg camtu...even kdg2 omputih ni ada jgk bangangnya. tp aku blum penah jumpa lagi, kalau jumpa aku sekeh2 kepala dia smpai benjol. aku klu local tegur aku layan je, tp bleh compare pun kalau org tu nak scam atau mmg dia nak tolong..bleh beza

kemang~ August 12, 2011 at 11:59 AM  

http://koreanindo.wordpress.com/2011/05/17/akomodasi-backpacker-di-seoul/


Fatt list hostel ngan guesthouse kat korea.. Hope aku boleh bantu ko sikit2...sori ni je aku mampu tlg :)

AKO @ retna August 12, 2011 at 11:59 AM  

fatt,

tahun ni tak travel sangat laa..
cuma ulang alik balik2 gi singapore je laa.... Tu pun paling dekat kan ;-)
tahun kemelesetan ekonomi ahaha..
tahun depan insyallah..
klu ada rezeki tak ke mana..

kemang~ August 12, 2011 at 12:09 PM  

Haah tu ler. Eh ni satu linl. Hope dpt membantu sepanjang ko pi korea


http://insidemybackpack.blogspot.com/search/label/buzz%20KOREA

fatt August 12, 2011 at 3:50 PM  

kemang,
makasih byk2 bro...jasamu dikenang!



ako @ retna,
spore pun oke ape, aku lum smpai lagi USS tu. tah bila agaknya :)

Anonymous,  August 12, 2011 at 3:51 PM  

kak,

tajuk tangan tuh "Hand of Harmony" kat Pohang.

terajin pulak google korea pny check point time amazing race asia. br tau ade International Ferry Terminal yg menghubungkan Busan and part of Japan

Gyeongju National Park cambest jugak sebab ms tgk 1N2D kt KBS world tuh, diorg kene kumpul stamp kat setiap tempat yang ada dlm taman tuh. dlm taman ada tmn barangkali~

-ala-

yuyu-hè August 12, 2011 at 4:44 PM  

yg dak mesia tu dia charge 80,000 won per day(guide shj.itinerary sume ikut sy punye).sy dpt pon dr website dia,jelajah korea(rizuan, kalo ko baca blog ni,tgk akak dah promote ko pon).sblm ni ade la dak mesia gak promote service sama,harga sama tp dia x available sbb time sy pegi tu dorg sebuk final exam.kira harga ok2 la sbb kalu pakai guide dr travel agent,200,000 won/day(pengsan).hehe...

Ninie Hanis August 13, 2011 at 1:11 AM  

yeay..yeay best!gi korea.. :)

mmg bagus idea join voluntary work.Kakak aku pernah suruh aku join UK Girl Guide suh aku check website sume..aku tak berkesempatan lagi.huhu..

mungkin ko leh jd volunteer International Red Cross ke,AIDS ke mcm Princess Diana tu (hebat eh?).Kalau kat sini aku teringin nak jadi volunteer binatang mcm kucing,tapi kena layan anjing la pulok..

ok,sorry terkomen merapu.mmg tak membantu kan?

fatt August 13, 2011 at 7:05 AM  

Ala,
Pohang? sipi-sipi nak sebut "Pok Hang" (apak hang). gurau2 saja..hehehe. will look up to it, thanks dik.

a'ah, mmg ada ferry dr Busan ke Jepun, naik feri tu bulih, nanti smpai sana duduk kat terminal feri jela sbb mahai gila nak travel kat sini even naik bas. aritu ada gak plan nak buat tp kira2 balik kos dia, kansel. Jepun ni mmg tah bebila le nak pi...tunggu menang contest la jawabnya...hahaha :D

kalau dia tak buh syarat ok, ni siap bersyarat bagai tu yg cantas niat.

klu Gyeongju tu mmg kitaorg ada plan nk p..insya Allah :)



yuyu-he,
leh tahan jgk rege dia ye..utk kitaorg yg on bajet ni...gulp! rasanya kitaorg explore sendiri nti..ada guide book Lonely Planet ni insya Allah. sesat tu biasala.

takpe kak, akak rekemen rizuan ni mana tau rezeki dia org bc blog sy dorg akan cari dia :)

sy geram sbnrnya dgn Korea ni sbb mahal cam Australia pulak..iskk.



ninie,
ko ckp "yeay p korea"? aku masih tak boleh cari feel "yeay" itu oke. rasa biasa. tp tahla kot2 dh sampai nanti aku tak reti2 nak balik pulak. haha :P

sbnrnya aku teringin nk jadi volunteer Greenpeace..sbb aku suka benda2 melibatkan nature conservation.

rafidah August 13, 2011 at 1:56 PM  

Hi Fatt,

kalau interested nak kerja kat ladang ker apa ker untuk 2-3 hari, boleh masuk website ni http://koreawwoof.com/..

divasweet August 13, 2011 at 1:58 PM  

Hi Fatt,

kalau interested nak kerja kat macam kat ladang untuk 2-3 hari, boleh refer kat sini http://koreawwoof.com/

yuyu-hè August 13, 2011 at 5:39 PM  

haah fatt,kalo pk nak budget sy pon mmg x mo amik tour guide.dah kalo ade tour guide tu org dah x panggil budget dah.hehe...
tp phm2 la..bila gerak ramai2 ni..sesat satg, ko salah..aku salah.mcm2.teringin sgt nak travel mcm fatt tp bila sampai ms, rs x konfiden plak.tiba2 lak byk faktor2 yg menghalang(eh?).aiseyman...

mn awk dpt keberanian nih?

fatt August 16, 2011 at 4:20 PM  

rafidah/divasweet,
i guess both of u org yg sama..ye ek?
website ni mmg i tgh refer skrg...tgh planning nak sign-up membership ni :)



yuyu-he,
sesat tu biasala..tu sbbnya kena fully prepared & sebaiknya ada sorg navigator yg pandai baca map..

nak ckp mana dtg berani tu tak pastila..tp mgkin sy ni org yg dont take no as answer, so i rasa dari situ la kot benda tu dtg. lg 1 sy jenis tak pcaya apa org ckp selagi sy sendiri tak cuba...dan bila jalan DIY ni, mmg kena berani, mulut peramah skit..jgn assume sume benda sbb assumption ni la benda yg paling salah.

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP