Pendapat : Pengertian raya dari kaca mataku

August 24, 2011

Tetiba je kan kuar entry camni. Aku kena la ikut tema sebab nak dekat raya ni kan...

Kalau korang follow blog ni dari awal mesti perasan yang aku jarang tulis pasal diri sendiri. Rasanya tak penah aku describe pasal diri sendiri dalam mana-mana entry sebab nanti orang kata self-obsessed, lagipun aku prefer jadi ghost writer sebab tak nak dikenali. Tapi disebabkan raya nak dekat so aku kongsi la sikit.

Motip nak raya baru bukak cerita? 

Berbalik pada tajuk perdebatan (eh?) harini, tadi sebenarnya aku nampak mak aku tengah sibuk gunting kain kaler-kaler nak buat sarung bantal untuk anak buah aku. So aku pun cubalah create ayat yang bajet "terpinggir" konon-konon nak tengok beliau sayang lagi ke tak....

Aku : Untung betul jadi cucu mak. Nak balik je mak belikan tilam, buatkan bantal, jahitkan sarung bantal...

Terus beliau sound...

Mak : Hah, tulah, sape suruh tak kawin?

Peh! Makan dalam. Walaupun jawapan beliau memang off-topic, tapi bila kena attack camni memang tak aci. 

Ok, itu cara mak aku beraya, dia kalut dengan cucu sampai aku pun diabaikan (eh?).

Sekarang cerita aku pulak. Tadi masa aku goreng pisang, tetiba aku terpikir rupa-rupanya dah berapa kali raya aku tak buat baju baru. Kalau diikutkan orang pompuan cam aku time raya ni suka benar melaram beli baju raya sampai 5-6 pasang, pastu baju, kasut sume nak sedondon tapi aku pulak langsung tak "in" nak melaram camtu. Senang citer aku ni masuk dalam kategori pompuan yang tak kisah...apa yang ada aku pakai, takde pun aku no hal. 

Bukan aku tak mampu nak beli tapi sebenarnya aku tak suka nak membazir, aku suka bersederhana. Alah, lagipun penuh ke puasa tu yang sibuk beria-ria macam budak kecik? Kannn? Setiap kali nak raya mesti mak aku sibuk suruh jumpa tailor tapi aku buat dono je. Tapi tahun lepas beliau senyap-senyap buatkan baju untuk aku, tau-tau je pagi raya dah ada baju baru...terus rasa syahdu  T___T

Hurm...entahlah...kadang-kadang aku pun tak paham jugak dengan diri aku ni. Tak pasti aku ni normal ke abnormal, rasa-rasanya? Tapi kalau adik aku...dia punya baju punyalah banyak sebab dia jenis suka bergaya, tak macam aku, jenis cincai asal boleh, kami memang totally opposite.

Tapi pehal raya tahun ni aku beli jaket water proof yang wind proof? 

So far mak aku belum tau tentang kewujudan jaket tu, kalau tau mesti dicincang-cincang sampai jadi reben! Mimpi ngeri kot!


aku bajet kat Msia turun salji masa 1 Syawal, sebab tu aku beli jaket ni


So sebenarnya apa cerita aku ni ye?

Oh ok...so itulah pengertian raya dari kaca mata aku. Pada aku raya tu sama je macam hari-hari lain cuma berbeza sikit sebab bangun pagi kena mandi sunat raya, mintak maaf dengan orang tua dan adik beradik, pastu pegi solat raya, jumpa sedara mara, ziarah kubur dan boleh makan makanan yang spesel.

Korang pulak macam mana?

61 comments:

Janggel August 24, 2011 at 5:40 AM  

hahaha aku suka baca part ko goreng pisang tu fatt! tatau naper hehee.

aku pon sama gak, skg ni bila dah meningkat dewasa ni, mood nak raya tak berapa nak menjadik... baju raya mak dah buatkan, so tak payah sebok2 nak pg bli kat mana2, cuma kalo nak beli pon slalunya aku beli baju yg boleh pakai untuk kerja skali, so tak membazir.

yg best masa raya aku dapat jupa semua member2 baik aku sebb diorg semua balik kg...maklumla memasing duduk kat penjuru benua... hehehe

bdk2 @ John August 24, 2011 at 5:53 AM  

yes...agree with u. bg aku pun sejak dh masuk uni dan dah keje ni, hari raya sama mcm hari2 lain. stat dgn posa bla bla bla...pastu balik kampung. bangun pagi solat sunat, jmpe sedara, teriak @ tak teriak bla bla bla...raya ke3 aku dah bosan nak balik KL.... hurm....tu jela kot.

even, aku terasa nak beraya kat obersea lak...mcm org lain. tp kalo bwt cmtu, for sure kene hamun ngn mak aku. dah laaa jrg2 balik..ade hati nk beraya oberseas lak! hahahahah....anywy, preparation utk raya pun aku just beli baju melayu je. that's it. baju hari lain...pakai je ape yg ade. sama je...


anyway fatt, selamat hari raya!!! maaf zahir & batin.

Inah August 24, 2011 at 7:10 AM  

err..we have something in common..especially bila aku dah start lose weight ni..aku rasa independent, boleh take control everything..sigh..maybe aku x normal..dahla bf aku pun dump aku x tau psl ape..sedih..he said i'm a changed person..sigh :S..bila aku compare diri aku dgn cousin2 lain..mmg aku jauh panggang dr api, mcm langit sgn bumi..org lain beli handbag..aku beli travelling bag (kathmandu), org lain beli makeup..aku beli gadget elektronik, org lain beli baju cantik2..aku abiskan duit beli sports shoes and bayar kat gym..haih..apa nak jadi dgn aku..tapi yg penting aku hepi

moral of the story..buat jelah apa yg ko suka..asalkan ko x kaco org and ko hepi dgn life ko :)

sorry panjang lak komen..blog sendiri x berupdate! haha :D

kemang~ August 24, 2011 at 7:10 AM  

err aku pon same, raye macam takde makne pas mak aku dah passed away.. aku plan nak pegi perhentian tau raye ke-2 , siap talipon dah chalet kat sane, tapi bile aku pikir balik nanti kesian pulak kat ayah aku... uhuhu..so kansel trip tu..org pegi raye aku pulak pegi snork kat perhentian, tak ke separuh mereng tu?

aku pon jenis tak kesah , taun ni aku tak beli baju pon , malas sebab baju lepas2 ade lagi.. then akak aku cakap die dah belikan baju raye tuk aku..

*terharu*

Zilla August 24, 2011 at 7:17 AM  

hahaha..padan muka kena sound!!

kemang~ August 24, 2011 at 7:32 AM  

neway jaket tu lawo!!!!

ko nak main salji kat mesia ke?

XD

cik gold August 24, 2011 at 8:03 AM  

cik gold lak still excited nak raya - Walaupon dah tua.huhu...bukan pa adik2 kcik lagi..bila depa syok raya kak depa pon syok raya..haha..siap marah lagi napa depa balik umah awal, nanti dapat duit skit lak... leh kak depa pau sruh belanja makan ABC.. baju lak, ada gak sepasang yang baru..leh pkai pi keja lak pasni

MasZuber August 24, 2011 at 8:24 AM  

raya ini lebih kepada family gathering la pada aku.

Farihah August 24, 2011 at 8:31 AM  

Fatt,
Pakai baju baru di pagi raya kan sunat. Dapat gak pahala sikit. Tak payah beli banyak2..tu memang membazir namanya. Tapi tahun ni, pakai je la jaket tu..tu pun baju baru kan?? mesti gempak org kg tengok. hahaha

~mrs azmi~ August 24, 2011 at 8:51 AM  

malaysia turun salji 1 syawal? memang dah dekat kiamatle tu kalau betul jadi..

JunAina August 24, 2011 at 9:02 AM  

raya tetap disambut meriah tetapi bila dah umur cam gini anak2 le di lebihkan. baju mesti ada gak sepasang fatt...sunat pakai baju baru di pagi syawal (tapi fatt dah ada jaket tu kira oklah baru jugakkan...hehehhee).

balik kg jadi agenda utama, macam mak fatt jugak mak kak aina memang lebihkan cucu dari anak. balik kg jgan memandai2 nak marah cucu dia lebih2 mau kak aina kena sound balik...hihihiii...

june August 24, 2011 at 9:07 AM  

hehe.. sy dulu masa bujang pon cam gitulah.. kakak belikan kain, mak jahitkan, dpt la sepasang utk raya. pastu baju kurung semua kaler blur, sampaikan masa kat u dulu, rumets belikan kain warna merah utk hari jadi. sabotaj betol. tp sejak kawen ni haruslah tukar perangai tu kan.. sbb kene tunjuk teladan kat anak²..

yuyu-hè August 24, 2011 at 9:24 AM  

err...rsnya kalo mak fatt tau,jaket tu dah di potong2nye jahit jd sarung bantal.hehe.
ekceli...raya ni, ms bujang je teruja nak beli segala bagai utk diri sendiri.bila dah beranak pinak,slalunye utk diri sendiri dah x de.no fatt,u r normal.sy pon camtu.
ape pon..hari raya utk meraikan kejayaan kita menjlnkan ibadat puasa..cuma yelah..kat mesia ni takbir mendayu2,pilu aje.cuba kat oversea...tu diaaa..takbir mcm nak pi perang

Travel&Food Lovers August 24, 2011 at 9:27 AM  

fatt...

aku suke nak komen bab2 raya nih..

aku dh bertahun xtempah baju raya utk raya...sbb aku tau jwpnnya pasti mengecewakan...

aku pn same gak mcm ko...aku xheran sgt dgn baju2 raya ni...cuma kdg2 aku beli sbb aku xde baju yg elok skit utk pakai pg keje...mgkn nmpk akulah plg selekeh dlm ofis tuh...ape ku kesah...

aku tgk org dok tayang soping beli beg tgn bagai...aku???maintain tgk jer...sbb aku tau kemampuan aku xsemampu org lain...beg tgn aku warna hitam jer...so boleh matching dgn semua baju...kasut aku, warna coklat...boleh masuk dgn jeans n baju kurung...

slagi xrosak...aku xbeli baru...

kuih2 raya insyaALLAH kau bt sendiri...sebab aku cik kut bile tgk sekut2 raya di pasaran ni mahal bebenor...baik aku bt sendiri...puas hati ko...boleh makan balang2...kedekut kan aku....

jap lg aku smbg...ko pg korea bile? kot2 terasa nak join..n bape lame????

AKO @ retna August 24, 2011 at 9:31 AM  

bagi ako lak,
takde makna raya klu kita nyambut tanpa orang2 tersayang kat sisi..

sedih woo...
nak nak di pagi raya, syahdu jer tengok org dok salam menyalam minta ampun minta maap kat orang tua, tapi ako nan ado..

dah takde peluang lagi daaa...
so, memang bila pagi raya tu sahih meraung kejap arr sebab teringat ayah bonda yang takde dan perkara wajib yang ako buat, ziarah kubur derang.

adik badik ako 4 org je, sumer dah kawen except ako sorang. So klu memasing nak balik umah mertua, bayangkan ako sengosrang je la raya kat umah ni...

huwaaaa adehh mmg syahdu je hati.
sebab tu kadang2 ako prefer hari raya pegi 'balik kampung' ako samada JB atau spore.. ahahaa..

kat sana ramai kengkawan ako.. So, tak byk, sket2 tu hilang juga sebak kat dada kan..

ps: seb baek thn ni adik badik raya ngan ako.. tapi tahun depan?? erkk...

VFN August 24, 2011 at 10:41 AM  

aku pun sama...dah bape thn tak buat baju raya..blk2 pagi raya..aku slambe pakai shirt ngan jeans..sbbnya aku kena layan tetamu..leceh la nak pakai kain2 ni..dah lawa2,nak kena cuci pinggan bagai...

ini pendapat aku la kan..aku rasa ko lebih kurang baya aku je...bila dah umor gini,feel raya tu kureng sket la..kot2 kalau kawen baru dtg blk aura nak raya tu..keh keh keh

bee August 24, 2011 at 10:46 AM  

aku pn prnh rsa mcm ko fatt.. tp sjk mak aku prnh tegur so aku dh ubah pemikiran aku ttg raya... kata mak, raya ni kita xleh samakn harinye dg hari yang lain.. Allah tlh kurniakan hari ini kpd org Islam. jika kita mghrgai kurnian ni, maka kita kena raiknnye lain dr yg lain. so sb tu mndi pg jd sunat, brsarapan sblum solat raya jd sunat, ada solat aidilfitri, pkai bju baru jd sunat,ziarah klurga, jirn jd sunat n knp ziarah kbur jd mkruh d hari raya prtama- sbb islm mngjak kita spya jgn brsdih d pg rya (hari rya k2 n strusnye xpe), dll. so skg itulah pgrtian aku pegang skg..

psttt..psstt... awat statement aku mcm ceramah ustazah ;-p

fatt August 24, 2011 at 11:29 AM  

janggel,
ko lapo ye yg ko suka part goreng pisang?

aku ingtkan aku sorg je yg rasa camni tp lepas aku bc komen sume org rupanya ramai jgk rasa benda yg sama...so aku rasa mmg beraya ni part yg so-so je utk sume org dewasa..so kita ni normal.

anyway, mak ko terer sbb pandai jahit baju melayu lelaki...bkn calang2 org gheti. ko bertuah :)




bdk2 @ john,
ko tau...sbnrnya aku pun ada rasa nak beraya kat obersi..mgkin aku akan buat jgk tp bkn thn depan or thn ni...saja nak feel camne org perantauan rasa. kot2 nak nangis ke aku bleh la join sekaki.

aku rasa masalah kita org yg besar ni agak letih nak kuar duit raya kan? slalu pas raya mesti kopak, tul tak? ko tunggu la nanti sume org kuar entry kopak selepas raya :)




inah,
ah takpe, ko bz kan nak hapdet blog cane :)

ko jgn rasa down...aku pun sama la cam ko...hahaha. but u know that u're enjoying ur life..ko buat apa yg ko suka bkn apa yg org suh ko buat. pd aku lelaki yg mampu tahan ko at times ko dlm keadaan worth is the right man to be with...so aku rasa dia tak deserve ko...sorry no offense. aku pun lebih kurang ko jgk somehow..pd aku lantaklah, nak blah silakan...aku pun tak suka nak change diri aku utk org yg takleh accept aku. am i rite?

aku suka jadi abnormal dr normal sbb normal tu boring. do u agree? :)

fatt August 24, 2011 at 11:36 AM  

kemang,
ko jgn sedih2 ye raya thn ni. wlpun mak ko dah takde, abah ko ada lagi. appreciate org yg masih ada, nti dia dah takde ko nak teriak pun tak guna. sekadar nasihat, bkn utk ko aje tp utk aku jgk.

klu aku jadi ko pun aku terharu tp bagusla akak ko amik berat..ko anak bongsu eh? klu ye mmg patut dia jaga. apapun, jgn sesedih nanti..ko just get bz dgn sume org..moga2 arwah mak ko pun hepi tgk korang tak sedih..nti dia pun sedih. ok kemang? chill ya! :)

hurm, jaket tu mmg lawa. so far masih selamat. aku hrp mak aku tak nampak :)




zilla,
amboi kemahin ko ye...ala, ko tau kot aku reply kat mak aku ape? hehehe :)




cik gold,
mmg seronok klu beraya dgn bdk kecik..dorg punya spirit tu tinggi...bkn apa, tinggi sbb dpt duit raya. hehehe...tp takpela cik gold, adik2 sendiri, bkn org lain. nti dia dah besar, cik gold ada anak, dia pulak yg layan anak2 cik gold...tul tak? apapun cik gold, semoga raya tahun ni ceria...hati2 memandu balik kampung :)

fatt August 24, 2011 at 11:38 AM  

masZuber,
aku pun begitu...dpt jumpa sepupu sepapat yg sekepala mmg paling aku tunggu...sbb itulah waktunya kami exchange stori, anyam ketupat...hahaha :)




farihah,
ahaks...ye betul tu. tp nanti sy akan rembat baju adik sy yg byk2 tu...hahaha...mmg slalu pun sy buat gitu...ekekeke...tule, sape suh dia buat baju byk2 :P




mrs.azmi,
kalau turun aku nak buat snowman pakai baju melayu kat depan umah. hehehe :)

fatt August 24, 2011 at 11:45 AM  

junAina,
part mak marah kita kalau garang kat cucu tu sy setuju. but so far sy belum penah marah lagi anak2 buah sy sbb dorg kecik lagi tak reti cari pasal. tunggula setahun dua lagi, time dia tgh nak naik...siapla..hahaha :)




june,
i rasa taste kita sama, i pun suka kain2 yg kaler season sbb nmpk antik. hehehe...ada sekali tu masa zmn skolah smpai 3 tahun i buat baju kaler biru smpailah kena sound dgn abah baju raya recycle..kecik ati. hahaha...walhal lain sgt, mebi sbb kaler sama so dia ingt baju recycle. tp tulah, bila dah ada keluarga ni kena ubah sikit, bkn apa, anak2 punya semangat tu buat kita rasa raya tu seronok :)




yuyu-he,
i pun penah dgr org ckp benda sama...nape takbir raya kat Msia org nangis walhal tu kalau kita baca balik mksd dia lain..patutnya kita rasa berkobar2. kat Msia ni pelik skit...mebi simbolik kot..wallahualam.

tp tgkla thn depan ni camne, mgkin la nak buat sepasang...insya Allah :)

Ely Hasrul August 24, 2011 at 11:49 AM  

aku kalu ckp psl raya.. aku kalu buleh part slm raya pagi2 tu nk dicpt2kn aje.. maklum la.. dlm 3 beradik aku la yg paling 'baik' sekalik so 'nasihat' pon mmg paling lama la diberi aisehh hahhaa

baju raya pada aku pon bese2 aje. asal ade satu (sbb mmg dh dekat 20thn asik pakai sedondon) cukup la.. tp memandangkan aku nih yg paling manja.. baju kakak bagi pon dh 3-4 psg. jadik aku terima aje la dgn tgn yg terbuka hihi

dzuchan August 24, 2011 at 11:54 AM  

fatt,
tahun ni aku sedih gak raye, aku tuka keja baru, bonus tadak..
baju raya pon xdak..
jeles gak dok teman member aku soping baju raya, tudung raya,meriahuolls la kirenye..

balik kampung drive sorang2 lak tu..
lagi satu, adik aku tunang ari tu, pasni balik sure orang asyik tanya aku bile lagi..---ok..tu tak penting.

yang penting bajet bakal burst gila..he he he

bdk2 @ John August 24, 2011 at 11:54 AM  

hahaha...tau xpe. before nak raya dh kopak dek roadtax kete. cmno tu? nasib baik duit raya last year dlm angpow ade lg berbaki. kasik yg tu jela. habeskan terus...

yg beraya kat oberseas tu, aku nk bwt 2 tahun lg. kene plan awal2 laaa...hahaa. kalo pegi sorang lg syahdu. ala2 mcm bawak diri ke perantaun. motif? hahah....kasik sentimental skit smbil makan biskut depan tasik ke, kat taman ke...bla bla bla...

fatt August 24, 2011 at 11:54 AM  

sal,
aku gi sn awal bln 10, ko nak join ke? tp aku rasa aku buat woofing...aku dah usha benda tu, rasa cam menarik

yelah2, ko mmg le tak beli kuih raya sbb ko terer memasak...hahaha. tp klu org yg busy takde masa mmg dia buat kuih tunjuk je...senang. aku rasa idea meniaga kuih raya time bln posa ni mmg idea yg solid, mana tau keuntungan dia leh tahan smpai setahun, aku penah bc psl ni..mmg ada rupanya. kaya gila kot!

aku pun sbnrnya sama cam ko...klu org tu nak perli ke hape, aku dah ready ayat aku...kang berdesing telinga dia, takpun bernanah terus..hahahaha :))




ako @ retna,
cerita ko sedihnya...aku ingt kemang je dlm situasi yg sama tp ko pun sama...takziah ye ako.

so barula aku tau nape ko suke sgt pegi jb & spore...takpelah, klu camtu ko patut pegi sana sbb susah nak cari kwn2 yg ada time kita susah, time senang mmg byk..kdg2 dorg yg buat kita rasa hidup ni semangat wlpun kita rasa cam down gile. aku bet ko ada kwn2 yg camtu so ure lucky.

aku rasa thn dpn ko kena raya berdua la...hehehe...cpt2 carik calon! gurau ye ako, tp klu kata jodoh ko dah smpai, jgn lupa jemput aku :)




vfn,
aku pun rasa kita ni sebaya...hehe :)

tp stail la ko pagi raya pakai jeans..aku pun sama la, sape lagi kalau bkn buruh kasar dlm umah ni, segala kontrak cuci pinggan, hidangan sume aku...kalau dah tak terhandle, aku gegar je adik aku suh jadi back-up..kdg2 aku rasa nak angkat bendera putih kalau ramai sgt tetamu yg dtg...letih weh...cam nak mati. tp takpelah, sekali sekala rumah aku penuh org..tp kalau dtg segerombolan aku rasa nak lari je..penat.

apapun vin, semoga ko bertabah pagi raya ni...prepare siap2 apron ko tu..ekekeke :P

Biqque August 24, 2011 at 11:56 AM  

mcm aku, keluarga aku dah biasa beli baju raya tiap2 tahun...so lepas kawin, laki aku jenis tak meroyan baju melayu sangat...tapi aku terpaksa paksa jugak dia beli, kira baju saje la takde sluar...semata2 untuk family photo setiap tahun sbb aku framekan gambar2 tu...MELAINKAN aku dah kawin 40 tahun, aku tatau la mana nak campak gambar2 tu kahkahkah!

patu aku dah takde mak, tapi bapak aku kawin lain la...so, beza tu tetap ada tapi kitorang semua ok la ngan adik-bradik tiri tu (memula dengki gak sbb aku bongsu, and 2 adik tiri aku lebih muda dari aku)

paling tak bleh blah, dulu tak kawin, sibuk suh kawin...skang dah kawin, tanya anak plak...aduhhhh berbisa berpinau berdarah2 telinga ckp aku merancang...hotak diorang, sampai aku bengang and jawab "YE, SAYA MERANCANG, TAPI TUHAN YANG MENENTUKAN" hahahaha!

siut la, beli baju tu nak gi mana lagi???!!!

fatt August 24, 2011 at 12:05 PM  

bee,
ekekeke...ko mmg cam setazah...tp takpe, ko dpt pahala bagi tazkirah..aku yg baca pun rasa insap sikit :)

sbnrnya kan, raya paling best pada aku ialah bila dpt balik kg mak aku sbb raya kat sana meriah gila sbb keluarga mak aku besar, so mmg ramaiiiiiii nya umat, mmg terasa sgt raya tu. tp klu raya kat umah sendiri ni ala2 tak feel je...sob sob sob




ely hasrul,
wah aku jeles..bestnya jadi anak bongsu, dpt baju raya byk...wuwuwu~ T___T

hahahahaha...part ni mmg aku gelak sbb aku rasa tazkirah utk aku waktu mintak maap tu boleh tahan jgkla panjang. ekekeke...sbbnya aku la paling terjal dalam ramai2 :P

so marilah kita bersiap sedih pagi raya tahun ni semoga telinga kita tak berdesing, kena taruk sound proof skit...astagafirullah...iskk! :)




dzuchan,
ala takpe la dzu, ko ulang tayang je baju kerja..tak sape perasan. tp part adik ko tunang time raya tu mmg sedih la...aku hrp ko bersiap sedia la dgn soalan2 cepu cemas tu. kalau aku, aku akan jawab, "tahun depan, insya Allah". tapi, tahun depan bila? 2015? 2020? hahaha...so kira logik la tu :)

apapun, berhati2 balik raya nanti & since ko drive sorg, pls stay awake, klu letih minumlah redbull :)

fatt August 24, 2011 at 12:15 PM  

bdk2 @ john,
mkn biskut depan tasik??? hahahaha aku dah tergelak2 ni..ko punya idea mmg kelassss...tp kan, aku cdg la, ko terai pi raya belah china kat2 sempadan tu..sana ramai muslim..mesti best..leh expereince raya cara dorg. aku ni kalau lah aku lelaki, mmg aku buat gitu..feel solat raya dgn org asing ni mgkin lain skit kot..ko dgr khutbah raya dlm bahasa asing pun rasa tergugat jgk :)

keta ko mmg...nak dkt raya la dia mintak road tax..nmpknya thn dpn pun kisah ko lebih kurang sama la..apapun, idea recycle duit raya thn lepas tu mmg idea yg terbaik. klu tak haruslah bocor poket ko..hehehe :)




biqque,
adoi....hahahaha...klu ko dah 40 tahun ye? aku pun takde idea nak sajes apa, mkgin ko boleh buat 1 album khas utk gmbr family pagi raya...nanti ko beleh page by page ko bleh tgk la transformation keluarga ko..insya Allah beb, percaya Allah ada rezeki utk dpt anak tu...aku paham jgk cane rasanya. mcm kwn aku, baru2 ni dia announce preggy, dah 3 thn rasanya dia kawin..tp berita preggy time Ramadhan ni mmg syahdu..sbb dah lama dorg menunggu akhirnya. so ko pun keep praying ok...aku pun doakan jgk rezeki ko & hb :)

klu org sound2 tu ko ckp le, Allah nak tarik nyawa ko, ko tau bile? biar dia pitam ko tanya dia soklan camtu...klu tak insap lagi psl soal rezeki ajal maut tu mmg tak taula aku nak ckp ape..iskk

erm..baju tu aku saje2 beli sbb aku mmg suka kumpul jaket. aku ada mcm2 jaket klu ko nak tau, utk main snow, utk jalan2, utk tahan air..sume la aku beli...hehehehe :P

Daddy Ziyyad August 24, 2011 at 12:21 PM  

Aduh..memang makan dalam lah mak you sound tu..hehehehe....

I faham...lebih baik spend duit utk travel, dari buat koleksi baju kurung beralmari-almari kan...:)
My wife mmg jenis mcm you, tak kisah sgt pasal baju/kasut ni...lebih suka travel! :P

bdk2 @ John August 24, 2011 at 12:24 PM  

why not? haha..bwk la bahulu 1 bekas, kuih bangkit 1 bekas. jadiklah....btw, idea ko tu cmbest. tgk how they celeb hari raya. mesti sgt2 beza dgn kita melayu msia ni. mesti raya mcm...omg! syahdunyaaaa.....dgr khutbah dlm bahasa asing.


tau xpe...rabak ok! aritu dh overhaul. tang situ dh larikk abes bajet2 ygg septutnya. next year, kene prepare saving lebih skit utk kete. manela tau bwt hal lagi. duit raya, mak aku ckp...kasiklah kat sedara yg kecik2 wlpun skit. amek berkat..dlu kita menerima, skung kita memberi. mudah-mudahan murah rezeki slalu. ^_^

BlueEwoke August 24, 2011 at 12:38 PM  

Hmm aku pun sama, raya zaman dewasa tak sama cam zaman budak2 dulu. Sekarang memang so-so je. Baju raya pun, selalunye sehelai je, takde la gila kuasa sgt nk beria-ia melaram! Tapi tahun ni ada exception, ada 2 helai baju raya, sebab kain tu dh simpan hampir 4 tahun dah huhuhuhu.. termeriah la pulak nampak nye thn ni ngeh ngeh ngeh.. :p

Tapi still feeling raya zaman kanak2 dulu tak mari2 sampai skrg nih..ish..sedih betulllll..

Inah August 24, 2011 at 1:12 PM  

whoa..x la terlalu abnormal..tapi kira x normal gak la..mak aku sound baik punyee..kalo jadi laki pun lebih baik..aku sedih tau..makan dalam..haih..

aku maybe balik msia kejap je utk lapor diri..then aku rasa nak apply post doc position kat sini balik..i don't mind being here..just that bila pikir kena berbakti pada mak bapak..aku rasa bersalah..tapi biarlah future menentukan aku kat mana tahun depan :D..mana tau terjumpa Mr Right one day..mat saleh ke..best jugak..wess..ko ada email..aku asyik komen panjang2 pulak utk meluahkan rasa hati..bak sini email..senang aku nak mengarang! :D..ke aku pakai yg atas tu je? backpackerbusuk@gmail.com tu?

bila baca entri ko ni..aku rasa sedih pulak..sob sob..self reflection sungguh entri hang!

kemang~ August 24, 2011 at 1:15 PM  

fatt.. aku 6/8.. glad la dpt akak penyayang, byk dah die bkorban ngan aku..aritu pegi travel die sponsor sume :D

ehhh pegi beraya kat china? cambest jek raye kat obersi..new ecperience kan...tp x leh la nak kutip duit raye yek... thihihihi

Wadi AR August 24, 2011 at 1:36 PM  

fatt, gua tak tau nak ckp ape

fatt August 24, 2011 at 1:52 PM  

d.ziyad,
hehehe...betul2 dari perabis kat baju baik perabih kat lain. ah biasa la tu org tua, dia nak layan cucu je..kita2 ni mmg dah bkn priority..slalu sgt kena sound so dah lali :)




bdk2 @ john,
aku setuju la dgn pendapat mak ko...ini time kita plak memberi..nti time bebudak tu plak bagi kat anak2 kita..hehe..pusing2 camtu la jgk :)

aku penah bc 1 blog ni pglmn dia raya kat obersi..tp dia bkn student la..as student pd aku biasa la...tp dia p travel...mmg lain skit experience tu..apapun, aku mmg ada plan nak wat camtu sekali..tgkla..tp tak pasti nak ke mana lagi :)




blueEwoke,
4 psg ye baju ko? mmg meriahuols la :)

aku pun rindu zaman raya time kecik2 dulu..dpt kumpul duit raya, main mercun, buat nakal...mcm2 la..seronok..haih! =___=

fatt August 24, 2011 at 1:59 PM  

inah,
mmg makan dalam...aku faham. ko bertahanlah..beliau mksdkan sesuatu tu..huhu...

ko doktor ye..nti kalau aku sakit bleh la jumpa ko mintak MC pree...ekekeke...astaga niat dah serong ni *lempang muka sendiri*. tp takpe inah, kita tak tau kdg2 apa yg kita rasa bagus tu tak semestinya bagus utk kita suatu hari nanti. mgkin rezeki ko lebih murah disini...apa yg paling penting..berkat dan redha org tua tu perlu..org kata ujan emas di negeri org, ujan batu di negeri sendiri...aku pun penah rasa wlpun skjp tp mmg susah sbnrnya hidup di tmpt org.

klu ko nak email, snail je kat official email aku...backpackerbusuk@gmail.com...nanti kita sembang situ :)




kemang,
ko dah tua kot, dpt lagi ke duit raya??? hahahaha :))

aku rasa amalan bagi duit raya ni kita je buat..klu ko pi tmpt lain mgkin takde...yeke? aku ni pandai2 je kuar statement, kang kena lahar. tp kemang, wlpun ko 6/8 kiranya ko ada adik2 lagi kat bwh tu...nti dah kerja thn 2013 nmpknya ko kenalah pulak blanje adik2 ko..sekali sekala..nti ko dah ada anak2 dorg plak bagi :)




wadi ar,
hahaha...ko ni sengal le..ko nak cakap mmg la aku takleh dgr..ko taip..ok, taip!

langkah kaki.. August 24, 2011 at 2:07 PM  

haha..macam2 la sis nei..i never feel bored utk bace entry sis..:)..

btwn..raya kurang beerti utk saye since my late father passd away..=( ..tp sambut still sambut..balik kg semua just kurang dah meriah n keterasaannye..olei kerana saye masih dibawah jagaan mama, nak x nak, kene la buat baju kurung. kalau x, mau kene parang nnti. :P.

tp kan sis..this year..saye same mcm sis.. haha..beli sweater..paw abang.. siap kene sound ngan akak n mama saye.."nak pakai sweater ke pagi raya gi solat raya kat masjid?" oh maii..haha..sentap okes..:P tp x kesah..asal hajat tercapai..:D

Inah August 24, 2011 at 2:32 PM  

aku buat PhD..bukan dr sebenar..dr bahagian penyelidikan jek! cita2 aku tu dr kecik nak jd dr..tapi apakan daya..x dpt medical dr..aku jadikla pensyarah! :D

sooo..no MC! lol!

oklah..nak g berkickboxing kat gym! slamat berbuka fatt! :D

fatt August 24, 2011 at 2:32 PM  

langkah kaki,
makasih dik..akak akan merapik selagi ada org nak baca...hihihi. eh, ada blog, meh akak tepek link :)

takziah utk sis sekeluarga...kiranya dah ada 3 blogger dlm ni yg tahun ni tak ceria rayanya. akak hrp adik kuat & buat mcm biasa eventho abah dah takde, takut mak adik lagi sedih. uols kena kuat utk dia, ok! :)

akak yg masih ada 2 org tua ni pun takut jgk kalau fikir apakah tahun depan masih boleh merasa cium 2 tgn mereka...sedihnya kalau fkir, tp korang yg dah laluinya lagi sedih T___T

beli sweater gak ke? hihi...kelas..yelah, sekali time ada duit ni beli le...baju kurung tu bebila bleh buat. ekeke...barulah raya gaya outdoor :P

apapun, selamat menunaikan ibadah posa dan semoga sisa ramadhan ini lebih penuh dgn amalan2 yg baik :)

Biqque August 24, 2011 at 2:40 PM  

haah, ada gak aku balas camtu...tu bila taim tahap air dah sampai kepala...direct je aku tanya, ko tau ko mati bila??? haaaaaa hamik hobat!

hahahaha page by page tgk sape gemuk, sape kedut kan?

aku pun jenis kaki jaket! bulu, kulit, hooded, sebut aja...mmg walk-in wardrobe aku, aku yang monopoli hahahaha! diktator! laki aku nyer side, alahai, satu line je kot kahkahkah! aku suka membeli, tak pakai pun takpe...janji aku ada :D

Travel&Food Lovers August 24, 2011 at 2:42 PM  

fatt...

aku ada email sumting kt ko...
aku nak mntk advise skit..

nnt ko tlg reply eh...

fatt August 24, 2011 at 2:49 PM  

inah,
owh..aku ingt ko doktor rawat org...soli, soli!

aku ni kan sbnrnya inah, ada gak rasa nak buat 2nd degree sbb aku rasa nak buat benda lain..dah bosan. nak sambung master aku tak minat pulak dgn coursenya.

wah ko kickboxing ke...cayalah..respek aku! haritu aku nak kickboxing gak..tp tak larat. apapun, enjoy! :)




biqque,
hahaha...aku suke ko sound gitu. biar dia gali lubang kubor pastu..insap skit jgn jaga tepi kain org.

aku sbnrnya teringin nak beli sbowboard...tp tah bila aku nak snowboard klu kat mesia ni kan? tp mahal gile..mau dkt 2000 satu papan..erk!

org lelaki mmg simple, dia baju itu 10 tahun pun boleh..tp mmg ko kiranya kaki melaram gakla sbb byk baju. hehehe :)




sal,
okay, nti aku jenguk

bunburry burn August 24, 2011 at 3:21 PM  

assalam fatt,

Raya...pd aku saat nk jumpa seramai2 family..yg aku rs jumpa sethn skali je kot..sbb tu aku sedih kalo raya umah mentua (almaklumla di seberang)..rs cam jauh sgt..senyap2 nangis je aku diblkg suamiku...huhuhu..

Tp aku rs fatt, ko akan lebih syahdu bila ko dh dok jauh dgn family (mcm aku..500km kot kat ganu nih). Boleh tgkap nangis dgr lagu raya..walaupun esok aku dh nk jumpa mak aku dh! Hahahahaha...

Apa2hal pn..ms raya je aku p kubur nenek yg aku sygi...itu aku sedih.

(P/S: selipar teva tu ko bli katne?)

Ninie Hanis August 24, 2011 at 4:48 PM  

baju raya aku dah siap2 buat 3 pasang,sekali zaid pun 3 pasang.bajet sampai raya 2013 lah kunun.tapi masalahnya thn ni aku peknen..mood nak pakai baju raya dah ke laut weh. Y_Y

selamat menyambut aidilfitri yg mulia beb.tak kisahlah apa sekalipun definisi raya kita,yg penting hati. :)

fatt August 24, 2011 at 5:43 PM  

bunburry burn,
umah mertua seberang mana? borneo kah? klu dlm mesia takpe lagi burn...klu duduk berbelas ribu kilometer tu lagi syahdu...hihi..mgkin aku tak rasa lagi, nti kena baru aku tau...huhuhu... :)

sandal tu skrg Bata dah bwk masuk, bleh cari. klu dulu, time aku beli dulu (3thn lepas) mmg jumpa kat kedai outdoor jek. dah 3 thn aku pakai masih utuh..ko mmg akan puas ati. crocs pebende tu sume tipu je! sbb ape, dia punya getah jenis gore-tex (thn lasak, wear & tear susah). pastu getah dia lembut, ko buat hiking ke, panjat batu ke mmg tak rasa apa, sedap je memijak :)




ninie,
ko tempah katne? kirim dr mesia eh? sakan la baju korang smai 3psg sorg. beb, ko bleh lagi pakai baju raya sbb perut kecik lagi..bila lagi? nanti sayang baju ko terbiar gitu...jgn sedih2 weh, nti baby effect..ko kena happy2 oke.

apapun, aku hrp moga thn depan aku dpt gi umah ko...hehehe :)

dzuchan August 24, 2011 at 6:01 PM  

fatt..aku xminom redbull..aku minum nescafe 3 tin hahaha..mai la umah aku..bleh p tree top walk..(ada plak raya2 nak p tree top walk..)..
soklan cepu emas ke cepu perak ke i'm ready...

bab baju raya..aku rasa aku pau baju adik aku kot..kami sama saiz..kui3...

iina August 24, 2011 at 6:23 PM  

Fatt

Belilah baju baru untuk 1syawal.. dapat pahala sunat sebab pakai baju raya tau.. bukan sebab nak melaram.. tapi ada sebab kenapa kita disunatkan pakai baju baru pg raya tuh.. lainlah aku kat sini.. tiap thn repeat bj lama hahaha sebab mana nak carik makcik buat bj kurung kat sini kan ;)

Itu jelah aku nak pesan hahaha... so belum 1syawal lagi kan.. eloklah p beli walaupun hanya sehelai ;)

Jaket mahal leh beli kan.. takkan baju kurung xleh beli.. ahaks ;)

Inah August 24, 2011 at 7:44 PM  

nama aku dah xde dlm carta mulut murai..sob sob..nampak nau malas login komen sblm ni..aku la tu yg pakai anon..huahuahua

kemang~ August 24, 2011 at 9:36 PM  

ish..teruk beno ayat 'tua' tu...ngihihihii...

aah tu ler, nasib bek ler ade adik lg 2 org..buleh la duk menyakat2...

SisHoney August 24, 2011 at 10:54 PM  

salam fatt,

lama xsempat nak singgah.singah2 dia ada entri raya.siap tayang bj raya yg cute tu.kalo mak sis.alamatnya kena mandi bunga kot~hehehe.Hurm.sis bj raya tahun ni ada 2 pasang je.tu yg ready made punya.then ada 5 kain yg sis x p jumpa tailor.mak membebel sampai sudah...hahahaha

Pijah Pelangi August 24, 2011 at 10:55 PM  

hihi, Fatt kena sound sudah ngan mak nya. Actually ak pun malas nk g beli baju raya, tapi TERPAKSA wei sebab kena tambah koleksi baju nk g keje jugak, so kena la beli gak..hehe.

Apa yang best nye raya ni dapat g sembahyang raya n berkumpul ngan family, pastu dapat balik kampung n makan food yg sedap2.

Yang x best nye raya ni, sebab aku je yg bujang kat umah tu so setiap kali org dtg ak lah mangsa kena buat air n top up kuih, da la ramai yg dtg umah. Lagi 1 yg xbest bila balik kampung mesti akan kena tanya ngan soala Bila Nak Kawin? ish letih nk menjawabnye,hehe.

Pape pun Selamat Hari Raya Fatt!

p/s: cun r baju raya Columbia ko tu, ko beli kat sini ke kat obersea? kalo kat sini kedai mana ko beli?

fatt August 25, 2011 at 5:54 AM  

dzuchan,
kat umah ko ada tree top walk??? wah menarik tuuu...aku ingt kat perth je ada...sorila aku mmg fail klu tourism dlm mesia, ada potensi kena buang kerakyatan aku ni....huhu...

aku pun suke neskepe 3 in 1 perisa mocha...yummay~




iina,
akan ku pikirkan...ekekeke...sbb aku mmg tak brp "in" nak pakai baju kurung sbnrnya..hahaha. opss! :P




inah,
chart tu kekadang dia random jgk..dia rotate2..aku pun kdg2 tak paham. takpe pasni ko celen janggel & kemang...kita tgk siapa juara nnti bleh claim hadiah :P




kemang,
ala ko majok ke...aku gurau je la. ko jgn merajuk taknak komen kat sini dah ye..aku saje je buh carta murai tu...ekekeke...ko patut berbangga sbb ko duduk tangga teratas. ne tau tetiba aku kasik ko hadiah ke...kan? haaa...aku ni kalau dtg mood aku bagi je :)




sishoney,
2 pasang ye...ceria raya thn ni. i hrp thn depan i dtg keinsafan nak buat sehelai..ekekeke...ala baju tu saja je, mana tau berguna kendian dah ada :)




pijah,
selamat hari raya pijah!!

ala biasala dorg tnya killer question tu. ko balas dgn senyuman je dahle..pastu larik. hahaha. aku slalu buat camtu, takpun aku tanya soalan balik..cuba kuar dari topik. hehe...

ko nak beli ke? murah je tu. nti aku bgtau

dzuchan August 25, 2011 at 7:20 AM  

fatt..ada kat sedim, kulim..terpanjang di asia tenggara gitu...

oohh.aritu aku jupe kawan aku Tun Ar***A..kalo ko ingat..dia bgtau dia penah travel ngan ko pegi jogja kot..
hahaha...what a small world..

neway, aku ngan dia pegi tree top walk tu....( pehh... sorry lari tajuk)

fatt August 25, 2011 at 11:22 AM  

dzuchan,
owh..ko kwn dgn dia ke? dlm forum nick dia yellowtulip kan? wat a small world, hahaha..ko mmg kwn rapat dgn dia ke? blog aku ni ko tau dr dia ek?

aku travel skali tu jela, thn 2009..lama dah.

nti blk dr tree top tu ko tulis la entry, leh promote tmpt tu :)

kemang~ August 25, 2011 at 2:54 PM  

fatt..aku x majok la.. ngahaha..err terkezut jugak aku name atas sekali..

ehh kalo nak bagi hadiah, aku terima jek...

:D

jap2, aku pass title Mr Murai ni kat janggel lah...die murai bebeno kat fb :D

uMi aishah August 25, 2011 at 4:04 PM  

mmg makin hari makin best ayat2 sis sorg nie! keep it up sis weh. aimisyu

Janggel August 25, 2011 at 4:45 PM  

oittt kemang ko kutuk aku eh??? hahahha siot je. Takpe la aku rasa ko sesuai ngan title tu kat blog.

kemang~ August 25, 2011 at 5:01 PM  

oit janggel mane ade aku kutukkkkkk...

fatt August 25, 2011 at 6:09 PM  

kemang & janggel,
ha, gasakla kome berdua..hehehe...kita tunggu awal bulan sapekah juara carta. ekekeke. aku rasa kalau kumpulkan ko, janggel, masMZ, biqque memang terbalik la jawabnya...kita tgk sape yg paling byk ckp :D



umi,
inilah jadinya kalau hari2 gila hapdet belog...ekekeke...belog u tu bila nak tebas sawang segala? tulih la pjg sket!

aimisyu tu..selamat hari raya :)

dzuchan August 25, 2011 at 10:07 PM  

fatt..
aah...aku satu projek ngan dia dari 2009 smpai May 2011... ye yellowtulip nama dia..semalam la bukak posa sama2 terkeluar gossip pasal blog ko ha ha ha....

tapi blog ko aku tau dari housemate aku yg suggest..sbb sblm ni aku follow satu blog travel, tapi cara diva la (eg, dok hotel mahal dll)..

ada entry pasal tree top walk tu dlm blog aku, tapi around bulan 2/3 ari tu la...

fatt August 27, 2011 at 10:11 PM  

dzuchan,
baru terhegeh2 aku nk reply, sori.

korg ni bdk2 site la ni ek..aku mmg lost ctc dgn dia pas balik dr trip. tak tau skrg pecite lgpun aku dah tak aktif porem, dia pun sama jgk.

klu blog travel cara diva ni mmg letih nak baca sbb ngeri..itu pd aku la. ngeri bkn ape, ngeri utk poket aku..sbb aku pun bkn travel luxury camtu..janji objektif aku tercapai sudah..lagi kecik bajet lagi aku suka.

ok nti aku korek dlm blog ko. buat ms ni aku baru sempat separuh, kene laju skit jogging ni. but thanks :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP