Video : Rindu Seorang Hamba

August 12, 2011

Assalamualaikum! Harini aku nak kongsi salah satu di antara beberapa video yang sempat aku amik waktu pegi umrah baru-baru ni.


Mesti korang kata aku ni pegi umrah ke pegi shoot video? Sebenarnya aku sengaja amik video ni supaya setiap kali aku rasa rindu kat Kaabah bolehlah aku ulang-ulang video ni sampai puas. Nak pegi sini bukan senang dan mana tau mungkin itulah kali pertama dan terakhir aku sampai ke sini so sebab itulah aku amik. Aku buat-buat berani walaupun tak boleh sebenarnya sebab kalau polis Arab nampak dia akan rampas tapi Alhamdulillah doa aku dimakbulkan Allah SWT (sebelum tu aku berdoa semoga kamera ni selamat serba serbi...iskk iskk iskk aku ni...haih!).

Video ni ada sentimental value yang tersendiri sebab pada waktu tu aku rasa sangat-sangat syahdu dan semua yang keluar dari mulut aku lahir dari satu perasaan yang sukar untuk dijelaskan dengan perkataan. Walaupun suara aku tersekat-sekat sebab menangis tapi tak kisahlah, aku gagahkan jugak share kat sini walaipun agak memalukan sebenarnya bagi korang dengar aku nangis srot sret srot sret. Kalau sedap takpela jugak, ini serak macam jantan.



Ada orang kata kalau balik dari Mekah mesti rasa rindu nak pegi balik. Part tu aku mengaku sebab sekarang ni pun aku rasa rindu nak ke sini semula. Tapi tahukan kita bahawa perasaan rindu itu adalah berkat dari doa Nabi Ibrahim A.S ketika Allah SWT memerintahkan baginda supaya meninggalkan Siti Hajar dan anaknya Ismail?

Nabi Ibrahim A.S berdoa, "Wahai Tuhanku, aku tinggalkan zuriatku di lembah yang gersang di sisi rumah-Mu (Baitikal Haram) untuk didirikan solat diatasnya. Oleh itu Ya Allah, jadikan hati manusia rindu kepadanya moga-moga mereka selalu kembali kepadanya (Mekah)".

Lalu Allah SWT memakbulkan doa Nabi Ibrahim A.S dan diterbitkan perasaan rindu dalam hati kita untuk kembali ke sini. Allah SWT telah bersumpah, "Demi negeri yang amat aman (Mekah)" - Surah At-Tiin, ayat 3. Benarlah seperti apa yang dijanjikan Allah SWT bahawa tanah Mekah itu aman dan dipelihara oleh rahmat-Nya hingga ke hari Kiamat kelak.

Rasulullah SAW bersabda, "Tidak ada satu negeri yang tidak dimasuki Dajjal kecuali Mekah dan Madinah dan tidak ada satu jalan di Madinah, kecuali terdapat malaikat yang berbaris menjaganya. Maka Dajjal singgah di daerah rawa, kemudian Madinah bergoncang sebanyak 3 kali goncangan, dan ketika itu Allah SWT akan mengeluarkan seluruh orang kafir dan munafik" - Hadis riwayat Anas Bin Malik R.A.

Namun begitu terdapat sebilangan orang kafir musyrik yang tinggal di Madinah, tapi diharamkan bagi mereka menjejakkan kaki ke tanah suci Mekah (kerana itu ia digelar tanah haram). Sewaktu Dajjal menggoncangkan bumi Madinah sebanyak 3 kali goncangan, maka pada waktu itu keluarlah orang-orang kafir musyrik meninggalkan Madinah menuju ke tempat Dajjal.

Firman Allah SWT dalam surah At-Taubah, ayat 28, "Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (kepercayaan) orang-orang yang kafir musyrik itu najis, oleh itu janganlah mereka mendekati Masjidil Haram".

Sekian saja tazkirah Ramadhan untuk kali ini dan semoga kita mendapat manfaat darinya, Insya Allah.
.

36 comments:

cik gold August 12, 2011 at 3:16 PM  

bagus2 cerita ni kuaq time bulan posa.. leh insaf2 skit.hahaha

~uG0giRL~ August 12, 2011 at 3:18 PM  

Alhamdulillah, saya pun baru balik umrah 4th Aug yg lepas. perasaan masa di sana xdapat digambarkan. hanya Allah saja yg tahu.

kita pegi jalan2 luar negara xkan sama dengan yg satu ni kan?

Semoga umrah kita diterima sebagai umrah yg mamrur...Amin...

yuyu-hè August 12, 2011 at 4:08 PM  

fatt, sy yg x pernah pegi ni pon dah rindu2 sgt dah.kdg2 bleh je nangis sorg2 sbb rindu nak jumpa rasulullah s.a.w.Insya Allah..cukup duit nanti ke sana la plak kami.doakan la ye

tasekM August 12, 2011 at 4:26 PM  

bila la dapat pergi nih...




beb.
header yu syantek.
suke.

:0


.

by.ya @ Traveller's Anatomy August 12, 2011 at 4:32 PM  

Fatt,
lame gile xbaca update2 u. Ni baru smpt :)

Ya Allah, tersentuhnya hati apatah lagi bila kaabah betul2 depan mata kan. InsyaAllah, dlm perancangan ke sana. Doa2 kan termakbul juga nnt.

bdk2 a.k.a John August 12, 2011 at 5:26 PM  

SubhanaALLAH...moga2 aku pun berkesempatan utk ke sini juga. InsyaALLAH...

fatt August 12, 2011 at 6:31 PM  

cik gold,
tulah, asik cerita cinta je mana bleh..kena kasik belen. hihihi




ugogirl,
alhamdulillah, seronoknya dpt pegi masa bln posa. mesti meriah kan masa bln posa? teringin sgt nak pegi time tu...bilakah agaknya? wallahualam

tp betul kan, masa mula2 nmpk Kaabah depan mata bole menangis tanpa dipaksa. rasa sebak je..tak boleh nak cerita perasaan tu. ms tu nak nangis dpn org pun dah tak kisah..sbb sume org 2x5 je..hihi.

a'ah, nothing compare to Mekah & Madinah..paling terbaik dr semua tmpt yg ada di dunia..subhanallah.insya Allah hrp2 umrah kita mabrur :)




yuyu-he,
dgr cerita AA nak bukak route ke Jeddah. nmpknya boleh la kita pegi sini...seronok tu. mana tau pasni rezeki awk pulak :)

ms sy di Masjid Nabawi rasa sebak je waktu ziarah Raudhah..sbb kita tau kat situ makam Rasulullah saw. sy ada peristiwa menarik kat situ..nanti sy tulis dlm travelogue :)




gb,
insya Allah boleh gb...nti terawih mlm kang doa mana tau doa ko diangkat oleh Allah :)




tasekM,
kak tasek...kita tunggu AA bukak route p sana. skrg pakej umrah byk, just beli tiket flight asing je, tunggu AA ye :)

makasih, header ai macho kan? :P




byya,
had to. klu tak update nti blog ni bersawang..sementara rajin ni byya...kang mari penyakit M, habislah.

bole byaa, u can! kita tunggu Pak Tony announce route ke Jeddah. i dgr dah approve. wallahualam :)




ely hasrul,
alhamdulillah :)




john,
insya Allah buleh...yg penting ko dah pasang niat :)

Biqque August 12, 2011 at 7:18 PM  

nyiampah la internet slow...nama je company IT!

pape pun, aku dgn laki aku ada la niat nak pegi...tapi tatau lagi la bila nyer...insyaAllah...

iina August 12, 2011 at 8:38 PM  

Alhamdullilah moga dapat ke sana juga 1 hari nanti ;)

zany August 12, 2011 at 8:38 PM  

InsyaAllah fatt, sampai lagi nanti ke sana.

AKO @ retna August 12, 2011 at 9:28 PM  

kat sana sengsorang pun x rasa takut... cuma kdg2 tu rs gerun gak kat polis arab nun.. muka seriau dek non..

tapi kira ok la ko leh bawa masuk kamera sampai ke dalam.
time ako pegi dulu, b4 masuk polis dah siap tunggu check barang yg kita pegang nk masuk masjidilharam ni...

tension, tak dapat nk snap2 gambar.. mmg tingin gak nk datang lagi tapi tak tau bila gak nya kan...

Liana,  August 12, 2011 at 9:37 PM  

Inshallah Ada rezki smpai la kami sekeluarga ke sana..

Jgn syahdu2 fatt.. Dlm kerinduan itu Ada makna yg tersurat hanya Allah swt yg lebih memahami

kemang~ August 12, 2011 at 10:15 PM  

fatt, doakan aku sampai ke sini gak ye..

org kate, x gune travel around the world tp tak pegi mekah ngan madinah..

:)

MasZuber August 13, 2011 at 12:25 AM  

aku sebak gak tengok video nie n dengar ko nangis fatt..

;'(

Ninie Hanis August 13, 2011 at 12:57 AM  

aku tgk video ni pun dah sayu&rindu walau tak pernah jejak lagi..Insyallah niat nak ke mekah sentiasa berkobar2,dgn video ni semoga kita lebih bersemangat nak kumpul duit :)

fatt August 13, 2011 at 6:41 AM  

biqque,
insya Allah both of u will make it :)

*lately ni mmg internet cam cipan skit



iina,
amin :)



zany,
berdoa juga...insya Allah :)




ako @ retna,
kat sini doa je apa insya Allah makbul. kalau sesat doa saja mintak jumpa pintu keluar, insya Allah dimakbulkan :)

time aku p ni dorg tak cek. tp klu nampak obvious sgt dia akan dtg tegur. tp masa kat Masjid Nabawi dia p check sorg2. aku rasa kat Masjidilharam ni dia tak laarat sbb jemaah kan ramai, dahtu byk pintu

ripit lagi ako...mana tau pasni rezeki yu :)



Liana,
alhamdulillah...smoga hajat u sekeluarga dimakbulkan.

ntahla Liana, tgk bideo ni mesti i nangis sbb i teringt perasaan i masa tu



kemang,
insya Allah, mana tau ko punya turn plak pasni..wallahualam.

betoi la tu, p mana tmpt kat dunia ni takkan sama dgn yg 1 ni :)



masZuber,
ko jgn nangis pulak ye mas...huhu :(



ninie,
malu ai yu dgr ai nanges...haha. boleh my fren...aku doakan ko & hb smpai ke sini suatu hari nanti..seronok p sini..sgt seronok :)

kemang~ August 13, 2011 at 1:17 PM  

fatt. poskad ko bagi tu dah sampai... mekaseh beb :)

akan ku simpan baik2 ko punye gift tu...ehehe

and ur words inspire me to visit queenstown :)

Pijah Pelangi August 13, 2011 at 2:32 PM  

Alhamdullilah, bertuahye ko da sampai sana Fatt. Doakan aku sampai sana gak suatu hari nanti,hehe. Sayunya tgk video tu Fatt,huhu. Mesti ko yg berhadapan dgn Ka'abah tu lagi sayu kan. Erm, semua org citer kalo dah sampai sana mesti rindu nk dtg lg ek, bila la ak nk rasa perassan tu.

Alamak tetibe rindu kat Mak ak plak yg kat sana, semoga selamat semuanya. =]

BlueEwoke August 13, 2011 at 4:57 PM  

Bestnye. Insya Allah teringin jugak nk ke sini..

yuyu-hè August 13, 2011 at 5:45 PM  

betoi ka AA route ke sana dah approve?isk..ni mmg kena menyimpan dgn lebih gigih ni.

sbnrnye...sy suka baca entri awk psl mekah n madinah(sipu2 malu..ko pehal yuyu?).rs cam tergantung(ke sy yg x update).nanti cite la ditil lg,yg kat raudah pon.x sbr dah nak dgr ni.ape perasaan fatt ms dekat ngan maqam rasulullah?

langkah kaki.. August 14, 2011 at 3:53 PM  

=)..alhamdulillah..saye pon dah sampai sane thun lepas...perasaan rindu tu ade..insyaAllah..kumpul duit nak ke haji pulak..moga dipermudahkan.amin..

tp seriou..mcm sis kate..nampak je kaabah..tanpa dipakse..air mata mengalir..:)..yg paling saye tkut..kalau2 x nampak kaabah..subhanallah..tu semua pengalaman yg paling manis kan sis?? :)

bee August 14, 2011 at 9:04 PM  

terharunye rsa.. insylh fatt klu dh psg niat nk dtg lg, Allah mkbulkn. klulah mmg ini yg terakhir, skurag2nye pahala dh dpt. hope aku pn jejak sni soon..

fatt August 14, 2011 at 9:41 PM  

kemang,
alhamdulillah..smpai gak akhirnya. risau aku klu tak smpai. tp maafla klu mata ko sakit tgk tulisan aku...maklumlah dah lama tak pegang pen...hahaha :))

nti ko gi memana anta poskad kat aku jgk weh!!



pijah,
insya Allah...mintak mak ko doakan dpn Kaabah..makbul doa di sana...best tau mak ko gi time puasa..aku teringin sgt tp hrp2 dptla ke sana lagi kali kedua. aku dpn Kaabah air mata cam paip je mengalir tak henti2..aku dah tak kisah org nak tgk ke apa sbb mmg sedih sbb rasa kerdil sgt duduk dpn rumah Allah.



blueEwoke,
Insya Allah ada rezeki ke sini la pulak ye sis...byk2 tmpt kita dah teroka tp yg satu ni rugi kalau tak pi




yuyu-he,
a'ah..dgr dlm news gitu la..tp unofficial lagi..nti dorg akan announce. makasih suka baca entry mekah & madinah tu...cerita mmg tak abis lagi yuyu..sy ingt nak taip tp nantilah.. kalau boleh nak tulis entry tu lebih dari sekadar travelogue, mksdnya sy nak selitkan sirah, hadis, dan mcm2 lagi supaya kita sume dpt ilmu..erm...masa memula gi makam Rasulullah mmg sy nangis bila mutawif (guide) cerita psl sirah Nabi..psl pengorbanan yg Nabi buat utk tegakkan agama Islam smpailah baginda wafat. rasa cam tak caya pun ada bila jejakkan kaki kat Raudhah tu..sbb tmpt tu dikatakan sbg taman syurga..tp mmg tinggi cabaran masa kat Raudhah ni sbb tmpt tu kecik je (karpet hijau), so sume org berasak2, langkah-melangkah..mmg kena byk sgt sabar...dugaan hebat betul. nti sy akan share dlm travelog tu..insya allah pas cerita overland ni habis. haih, bila nak habis ek? mcm byk betul cerita sy ni :P



langkah kaki,
alhamdulillah...awk pun dah smpai sini ye? syukur :)

sis pun teringin nak gi haji muda..biarlah dpt peluang tu masa bdn masih kuat, ada tenaga lagi nak beribadat...klu gi time dah tua nti takut sakit & uzur lagi payah. wallahualam...

masa kat sini pun takut jgk..yelah kita tau kan takleh ckp sebarang kat sini, tindak tanduk kena jaga, tp alhamdulillah sume lancar..takut jgk bila ingt balik kita ni pun takla alim, byk amalan...sekadar insan biasa..tp member ada cerita pglmn dia hilang suara sbb marah. uhuhu..takut. so masa p cni aritu mmg kena langkah ke, kena tolak ke, sis diam je...mengucap je tiap kali nak marah...takut tau..huhu



bee,
malu je ko dgr aku srot sret srot sret...tp mmg betul sedih bee time ni...sbb pas tawaf wida ni takleh tunggu lama2 dah dlm ni, kena segera kuar. insya Allah bee ko smpai gak nanti...Insya Allah :)

kemang~ August 14, 2011 at 10:21 PM  

fatt. haha. lawa pe tulisan ko :)

wokayhhh.. nanti aku pi india aku anto poskad kat ko yekk :)

kemang~ August 14, 2011 at 11:29 PM  

fatt . ni aku jumpe satu lg link pasai korea

http://thisjournalog.blogspot.com/2010/10/jongno-seoul.html

kat tepi2 tu ade die punye travelogue day by day..

kemang~ August 14, 2011 at 11:47 PM  

eh fatt. just notice ade mural lawo kat situ. tp aku bace kat situ mural tu dah kena removed sebab kaco residental area tu.. tp mural tu unik...

http://thisjournalog.blogspot.com/2010/10/angel-wings-mural-at-ewha-village.html?showComment=1313152315309#c2961372774098191779

Janggel August 15, 2011 at 12:26 AM  

Fat...syahdu je aku tengok video ni..masa aku pegi dulu aku tak sempat nak amek2 video macam ni sebb aku takut hp aku kena rampas polis. huhuhuhu nyesal. (masa tu aku ada kemera hpon je yg aku sorokkan dalam baju.

Tapi sirius, kalau dah penah pg situ kite akan rasa rindu dan nak pegi sana lagi. Satu perarasaan yang sukar untuk dijelaskan.Aku rasa ko paham.

langkah kaki.. August 15, 2011 at 3:26 AM  

=)..tp tu la..mcm sis kate..kene pandai bawak masuk kamera..haha..saye pon pepandai la bawak masuk..x amek video..tp snap la 2 3 keping gambar dgn kaabah..tgh2 snap..kene kejar ngan guard masjidilharam..keke..berterabur lari..:P..seb baik x dpt tangkap..:P

-AyA-,  August 15, 2011 at 4:24 PM  

tersentuh aku ngn vid ni..tgk video pon dh sedih,tak leh nak bayang kalau depan mata sendiri..moga impian aku nak menjejak kaki ke sini tercapai satu hari nanti

dan semoga dipermudahkan Allah niat ko nak datang kembali..Aminn

kemang~ August 15, 2011 at 11:07 PM  

fatt. mane ko menghilang sehari dua nih? senyap jekkk..

Bunburry burn,  August 16, 2011 at 1:09 AM  

Fatt, ko pegi ikut pakej bwh travel agent mana? Bln brape biasa trip diorg? Brape ongkosnya.. Plan nk p juger dgn hubby (teruja kitorg lps bc entry ko nih!)

ogy,  August 16, 2011 at 8:50 AM  

fatt,
moga ade rezeki aku ke sane...

fatt August 16, 2011 at 1:27 PM  

kemang,
peh...berderet ko komen...haha..tulah..aku baru dpt tenet ni...hazab betol!

oke nanti aku cek sume link yg ko kasik tu. muchas gracias :)



janggel,
aku tak taula nape tp aku berjaya pulak amik video dgn gmbr dlm ni. aku ni jenis degil, mana yg org kata takleh tu lagi aku eager nak buat..jenis kepala batu. haha. tp nasib baikla selamat sumenya.

bro, doa Nabi Ibrahim AS dimakbulkan Allah..sbb tu kita sume asik rindu nak ke sana. alhamdulillah :)



langkah kaki,
huh! kena kejar ke? dahsyat pglmn u...tp dorg kan jenis kasar mmg dorg tak kira sape, kecik besar sume dia gasak je..haritu i nampak ada org bwk dslr lagi...wonder camne dia sorok menatang gabak tu cecelah kain ihram (dia lelaki)



-Aya-
Insya Allah...Dia maha mengetahui apa yg kita hajatkan di sini :)
aku pasti bila ko dah berdiri dpn Kaabah ni pasti ko pun menangis :)



bunburry burn,
umrah nak pegi bebila pun boleh (asal bukan time org wat haji), so anytime boleh...slalu org pegi 2 minggu, harga depends, klu nak rasa posa kat cni mahal skit, tp luar dr bln posa murah skit. pakej dlm 5-6k sbb naik mas...direct flight takde benti mana2..amik pakej dgn fairooz travel, ofis dia kat wangsa maju



ogy,
insya Allah...syukran :)

SiNoMoSa September 9, 2011 at 11:27 AM  

Assalam,

sy mohon share doa nabi ibrahim itu. thanks

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP