About dorms & people who travel solo

September 18, 2011

Sebenarnya susah nak cari tajuk yang sesuai untuk post ni dan kebetulan hari ni aku blur sikit. Sori!

Aku rasa entry ni ada bau-bau bacang dengan entry Do's & Don'ts masa tinggal di hostel. Mungkin ada yang tak penah tengok suasana dalam dorm so aku share sikit. 



Ini ialah female dorm kat WE Bangkok. Ada 8 buah bunks tapi masa tu cuma ada 2 orang guest termasuk aku. Waktu ni keadaan dorm masih OK dan keesokannya masuk lagi 3 orang tapi by that time aku dah check-out so tak pasti camne keadaan selepas tu. Aku suka dorm ni sebab setiap katil ada individual plug & reading light. Dalam bilik takde locker tapi kat luar ada. Kalau malas nak simpan barang kat luar boleh simpan bawah katil. 



Ini pulak dalam female dorm or what they call, "Sanctuary" di Base Queenstown. Ada 8 buah bunks dan setiap satunya ada individual reading light. Kat bawah katil ada individual locker tapi kena spare lock sendiri sebab pihak hostel tak sediakan. Waktu ni cuma 3 katil yang occupied tapi esok dan seterusnya ramai orang keluar/masuk. Aku stay sini selama 6 malam dan dalam tempoh tu roomates yang keluar/masuk ada dalam 10 orang.

Sebenarnya aku suka duduk hostel sebab kat sini ada macam-macam jenis orang dan tak kurang juga pakwe-pakwe yang sedap mata memandang. Well, at least aku mengaku, korang berani ke mengaku? Haaaaa?!

And last but not least, gambar yang aku pikir 7-8 kali sebelum letak.



Ini side pompuan. Horror? Ni cuma Tsunami kecil



Ni side lelaki. Migrain? Aku assume ni OK sebab normally lantai penuh dengan barang


Dulu tempat ni penah jadi rumah aku musim summer tahun lepas. Masa tu aku tinggal dengan 5 orang doormates; 2 guys (Canadian & French) dan 3 girls (English, Germany & Estonian). Dorm kitaorang jarang berkemas dan pernah sekali barang bersepah-sepah atas lantai sampai tak tau nak pijak mana. Bila tengok gambar-gambar ni rindu jugak tapi sekarang semua dah takde, masing-masing dah tinggalkan pekan Queenstown dan travel. 

Masa tinggal kat sini aku rapat dengan Chris (Canadian). Kitaorang selalu berborak pasal hal-hal kehidupan, cita-cita, keluarga, kawan-kawan dan cinta. Banyak benda kami share dan itu yang membuatkan kami rapat. Aku masih ingat satu ayat yang dia sebut masa kami berborak tentang masa depan,"We live together as family and we share everything!". Terkedu di situ, nak teriak pun ada sebab bila berjauhan dengan family, dengan kawan-kawanlah tempat nak mengadu.

Chris memang seorang yang tabah dan aku rasa perkataan "family" bukanlah satu perkataan yang mudah untuk dia ucap sebab sewaktu berumur 18 tahun dia keluar dari rumah dan sejak dari tu dia hidup sendiri, belajar berdikari dan travel ke merata dunia. Pernah sekali aku tanya berapa kali dia tak sambut Krismas dengan keluarga, dengan berat hati dia jawab 7 kali, to be precise, sejak dari hari dia tinggalkan rumah.

Dari pemerhatian aku kebanyakan traveller bergerak secara solo sebab mereka :

1. forever alone
2. heartbroken
3. self-challenge
4. mencari sesuatu (diri yang hilang/cinta/pegangan hidup dan lain-lain sebab personal)
5. nak buktikan sesuatu
6. hobi suka jalan sorang
7. takde kawan yang free

dan lain-lain sebab yang hanya tuan badan saja yang tau tapi rasanya jawapan no. 6 dan 7 memang tak popular. Sebenarnya tak semua orang mampu untuk travel secara solo sebab ia memerlukan self-confidence yang tinggi dan motivation. Percaya tak kadang-kadang kekuatan tu timbul dari sumber yang kita rasakan paling lemah iaitu kekecewaan atau frustration?

Anyway, jangan jadikan kajian rambang ini sebagai guidance sebab ia cuma berdasarkan andaian dan temubual dengan beberapa orang solo traveller termasuklah Mr. Germany. Conclusionnya, setiap orang ada sebab yang tersendiri kenapa mereka memilih untuk travel secara solo, begitu juga dengan aku. Nanti datang idea dan kelapangan aku akan kupas lagi isu pasal ni, Insya Allah.

Till then!
.

79 comments:

bdk2 @ John September 18, 2011 at 6:02 PM  

Fatt!!!
baru balik dri ayuthayya! perghh.....seronok tp penat giler! masa balik kene berdiri je....

nnt aku cite. penat sgt ni wehhh

kemang~ September 18, 2011 at 6:08 PM  

fatt.. mesti ko byk new friends kan mase duk dorm? ye la, mase ni la nk know each other..borak2 sume tu..pulak tu katil atas bawah kiri kanan dpn blkg jer, mesti ade nye bibit-bibit persahabatan mula timbul ( hahaha )

aku stakat ni tak pernah lg solo..kcuali sabah ritu.. tu pon sbb akak aku ade around, so berani la sikit..

aku rase , bagi aku la, bile travel solo, actually kite buleh train diri kita camane nak take care of ourselves n camane nak jd independent.. yelah, no family @ friends around, so tu atas diri kite la camane nak jaga diri kite sendiri.. .. ye x?

20 cents from me ;)

fatt September 18, 2011 at 6:09 PM  

bdk2 @ john,
hahaha...ni mesti penat sbb kayuh basikal. but i glad u love ayutahayya! :)

ko pusing smpai seberang jambatan tak? pasni aku rasa ko kena pi siem reap sbb sana lagi cantik2 wat dia :)

Apizolla September 18, 2011 at 6:15 PM  

thanks for sharing Fatt..

fatt September 18, 2011 at 6:16 PM  

kemang,
ko asik 20sen jek...up la sikit kasik aku singgit ke..hahaha

banyak la jgk..tapi silapnya aku tak keep in touch...cuma 2-3 org je aku keep in touch tp email aku simpan. bila ko jumpa ramai org, sometimes it's normal to see people come & go...but some really worth keeping :)

bila travel solo ni byk ko akan belajar & it depends pada apa yg ko cari sbnrnya. klu ko nak cari keyakinan diri, you'll gain one. klu nak cari mata air, you'll get one! hahaha...but once aku baca katne tah dia ckp camni...

"mana ko tau tah2 destiny ko tercampak di bumi lain, so apa salahnya ko travel untuk cari?"

lebih kurang gitu tp dia ckp omputih, aku dah kasik subtitle...hehe...

dzuchan September 18, 2011 at 6:26 PM  

fatt..pic last agak horror..
aku ni bukan la pengemas taraf org OCD, tapi aku takot brg hilang sbb bercampur camtu..tambah2 yang "dalaman tu"
tapi bila dok dorm buleh make new friends, thats why aku nak try..i suke berkawan-kawanan ni hahaha..

then bab travel solo tu, aku hampir2 nak buat (dlm mesia je la) sbb member2 aku kencing cancel plan last menet..tensen..tapi sbb aku bley sabar lagi, so aku postpone dulu smpai dpt courage nnti :-)

fatt September 18, 2011 at 6:56 PM  

apizolla,
thanks!



dzuchan,
hahaha...boys will always be boys :)

dorg punya brg mmg byk..tp last2 bila nak move tmpt lain dorg tinggal je. tkdenye dorg angkut sume.

iskk dasat tul kwn ko..dlm msia je pun, bkn susah nak cuti..lainla obersi ke. aku dlm mesia tak confident nak trvel solo sbb ko pun tau ramai org saiko kat sini..nak percaya pun susah, ntahla beb..tp klu kat luar aku rasa berani je..pelik jgk. ko tryla pegi spore solo..klu yg tu lepas barulah try indo & thailand :)

Anonymous,  September 18, 2011 at 7:02 PM  

confirm, makcik tak nak dok hostel, sebab berjalan sekejap sangat, mesti letih, bila ramai, sesak dan semak macam dalam gambar bawah tu, pitam makcik.

zany

dzuchan September 18, 2011 at 7:02 PM  

fatt..housemate aku pon ckp benda yg sama..dlm mesia dia x berani, obersea xpe...maybe korg da p oversea lebih tau condition kt sana cmpare to mesia kan.
InsyaAllah, one day aku mesti pegi and i'll choose japan/korea..
eh, ko jd x p korea tu? senyap je...

nadh September 18, 2011 at 7:03 PM  

setuju dengan jawapan no 2. :D

gadisBunga September 18, 2011 at 7:36 PM  

kalau tanya aku kenapa aku nak travel solo, adalah kerana aku sudah tiada member yang boleh cope dgn pe'el pelik aku yg travel tak serupa org lain yg nak senang lenang, naik cab sokmo, dok hotel sokmo dan berdobi sokmo.

aku bukan jenis rushing nak cover sesuatu tempat tu dan kalau tak abis cover, aku sanggup ulang pegi beberapa kali yg rasanya ada org tak faham dgn pe'el aku tu. well, i take lots of pictures dan rugi la kalau ada yg x sempat capture during my visit. better ulang visit since alang2 dah ke situ.

reason lain: tempat yg aku rasa menarik dan ada nilai estetik, ada org anggap tak menarik. jadi utk tak menyusahkan org lain, baik aku jalan sengsorang, kan?

fatt September 18, 2011 at 7:36 PM  

zany,
duduk private room takpe..tp kena baca timing dorg memasak. slalunya dorg makan kul 6.30-7...so klu nak masak either before of sblm klu tak bergesel montot la kat dapor..klu kena dgn hensem takpe...klu tak hensem? hahaha..ops gurau je ye..jgn mare :)




dzuchan,
betoi..kat sana jln kat area org mabuk pun aku tak takut sbb sana ada zon2 boleh mabuk, zon takleh mabuk. klu dorg kuar dari zon tu kena saman..liquor ban area namanya...hehehe..

korea tu nanti dah smpai tarikhnya aku bgtau. aku takleh spill the beans, nk bagi clue pun takleh...hehehe...tungguuu...




nadh,
aku punye setuju dgn jwpn pun no. 2..tp sbnrnya jwpn aku lebih dari satu. lol!

fatt September 18, 2011 at 7:51 PM  

gb,
aku setuju dgn pendapat ko. mmg klu dah jln dlm group dia punya perangai 1001 macam. kdg2 tk sume org nak pegi tmpt kita pegi & tak sume org suka stay lama2 kat sstu tmpt. oleh sbb2 inilah aku suka jln sendiri sbb aku boleh leisure ikut pace aku...aku pun suka amik gmbr (hatta kamera cap hayam sekalipun), kdg2 benda yg sama aku shot byk frame tp lain2 angle sbb nak puaskan hati.

klu lah duit mesia ni beso..seronok siot bleh jalan berbulan2...kekangan kita tula..selain cuti, matawang kecik. klu nak travel bebulan2, kena puluh ribu..gile. aku kadang2 jeles dgn omputih especially yg dtg dr europe..pegi mana sume bleh survive, berbulan2 plak tu...grrr!!!

kemang~ September 18, 2011 at 7:51 PM  

fatt , gua setujun dong dengan apa yang dikhabarin ;p kih2,

eh jappp.. kalo mabul / sri lanka / bangkok , ko suh aku pi mane dulu ?

aku kebuntuan... err tak sabor nak tunggu 21 sept ni sebeno nye..kih2..aku tak tau nak pegi mane..50-50

*pening*

anne September 18, 2011 at 8:09 PM  

fatt, reason no 2&4 penyebab utama i start solo, following by reason no.1. first time mmg cuak jugak, tp bila dah achieved tu seronok plak buat solo. i rasa tu penyebab utama most people start travel solo kot... :)

dzuchan September 18, 2011 at 8:22 PM  

pelik kan kita rasa safe kt tempat org...tapi Indon aku x berani travel alone sbb dgr satu bad experience dr member aku..

tp housemate citer cm australia tu agak ok la..

reason no 2 ngan 7 yg ko bg tu yg buat aku nak travel sengsorg. tp bila da ckp $$..sbb travel ngan kawan2 bole save bajet :-)

Liz Rohaizat September 18, 2011 at 8:42 PM  

tiba2 aku terasa aku tua sebab tak penah buat ape yg korang buat. kenapa la aku tak terfikir nak travel masa single dulu

AKO @ retna September 18, 2011 at 9:15 PM  

fatt,
hehhehe ako nk g melepak kat soping komplek sengsorg pun cam malas dalam erti kata lain cam x syiok, apatah lg nk g obercee solo menyolo. memang buntu ako weii hahahahaa...

sebab ako prefer ada kawan atlis sorg kklu nk ke mana2 ... nk msk jamban pun klu bole nk berteman.. hahhaa

bdk2 @ John September 18, 2011 at 9:52 PM  

aku memang kayuh smpai seberang jambatan. actually, aku sempat singgah 1 wat je...kalo x silap wat mat that....sbb nk pegi wat lain x cukup bajet. aiseh sungguh... plan nk pegi grand palace.... plus time aku smpai tu dah almost tgh hari. perghhh...ko bayangkan..betapa punye psl duk kayuh basikal dgn xde gear kayuh naik jambatan tu! ahahahha.....really2 nice experience.

mmg cnfirm aku dtg lgik fatt! btw, a few places time otw nk g ayuthayya kene banjir... kesiann wooo..

Chibi Maruko September 18, 2011 at 9:57 PM  

me dulu travel sesorang sebab susah gila nak cari kawan sehati sejiwa.. dari duk menunggu bila nak dapat kawan, baik pi sesorang, dan nak buktikan diri mampu jalan sesorang.. dan laki me travel sesorang sebab heartbroken kaedahnya.. hahahahha

tu semua menjadi kenangan hidup sampai hari ni, bila berani travel sesorang mean campak di negara mana pun boleh hidup....

fatt September 19, 2011 at 12:08 AM  

kemang,
mabul, bangkok & sri lanka sume tmpt2 yg berbeza. aku penah smpai mabul & bkk tp sri lanka belom..

ape kata ko pegi explore apa yg ada kat sana & promote kat kami2 ni..mana tau pastu ia akan jadi destinasi impian pasni. klu mabul & bangkok anytime bleh pegi. bangkok pd aku biasa, mcm kl jgk..unless klu ko nak lajak smpai belah2 utara mcm chiang mai itu pd aku lagi menarik. klu bleh ko pegi tmpt yg less touristy...pastu ko explore & blog about it. itu pd pendapat aku.

klu nk gi mabul aku rasa worth bila ko ada lesen diving..or ur visit sia2 sbb ko tak dpt tgk apa yg cantik kat dasar laut.

so i vote sri lanka :)

aku hrp tiket gi beijing murah..sbb aku nak pegi Xian & few parts yg less touristy & explore. Xian pd aku menarik sbb ada terracotta army.




anne,
sbnrnya anne, aku nak buh no.2 kat no.1 tp takut nti nampak sgt aku ni heartbroken..haha..tp since ramai yg bersuara so aku pun have to say my opinion. most solo traveller are heartbroken...dan mereka mencari sesuatu..samada nak bounce balik dr kekecewaan & mungkin mencari pelengkap hati...ecece..tp apapun, hanya org yg penah rasa benda ni saja yg tau...tp mmg best kan travel solo? :)

once kita dah get used to it, ia jadi mcm ketagih..seems like nothing can stop & nothing to be afraid of sbb kita punya keyakinan diri dah build up




dzuchan,
ko pun pilih reason no.2...isk ramai rupanya yg heartbroken kat sini. huhuhu...nmpknya kita kena select presiden kelab. hahaha

anyway, bleh ko citer ape jadi kat kwn ko yg travel solo kat indon tu. nak tau jgk apa pglmn buruk dia..so kita bleh take precaution. tp aku blum lagi penah travel solo kat indon tp teringin gak nak cuba. thailand aku dah cuba & it's proven safe

fatt September 19, 2011 at 12:19 AM  

liz,
klu skrg nak travel solo mebi dah tak boleh so cuba travel dgn hb..dlm ni ramai gak yg travel dgn hb mcm biqque..kitaorg yg pilih reason no.2 ni sbb tu la klu liz nak tau...hahaha...klu masing2 ada org tersayang for sure nak travel dgn dorg...sob sob sob Y___Y




ako,
mmg tak sume org boleh, sbb tu aku ckp hanya org yg ada self-confident & motivation yg tinggi je bleh buat. nak tau sbb apa? sbb dorg dah pnh rasa susah sorang2/hidup sorg2...sbb tu klu tercampak mana2 boleh survive. hati kering pun ya sbb dorg dah penah lalui 1 phase yg paling devastated dlm hidup dan itu yg membuatkan dorg kuat nak hdpi apa je situasi. i talk based on my experience :)




bdk2 @ john,
banjir? wohooo...yelah, dah hjg thn kan..mmg banjir la apa lagi. aku rasa betul la nama wt yg ko sebut tu. aritu aku singgah almost semua wat...gile kan...hahaha...mmg berpeluh ketiak kayuh basikal..rimas jgn citer la sbb time aku pegi aritu tgh musim kering, panas gile.

aku pun ada kayuh basikal crossing jambatan tu..hazab gile siot...mcm gile jgk rasanya sbb basikal tua, naik jambatan..peh...tp bila turun mmg syok sbb bleh rilek...wakakaka :P

weh, aku 3x gi bangkok tp tak penah masuk grand palace...aku tak terbuka pintu hati nak masuk, tatau la nape




chibi,
ur hb pun heartbroken ke masa uols jumpa tu? omg!! but it was a happy ending rite? :)

nmpknya betul la teori aku yg kebanyakan solo traveller ni heartbroken...hihihi....dan aku pun hrp dpt jumpa someone masa aku tgh wander around...mmg rasa mcm fairy tale tapi kisah u berdua proof benda tu mustahil :)

Lily Riani September 19, 2011 at 12:31 AM  

i wont argue with you one bit. i wont stay in hostels in malaysia, negara lain safe giler but malaysia... hemm...

few nice places i stayed in nz... unik

http://www.jail.co.nz/
http://www.noahs.co.nz/

MasZuber September 19, 2011 at 12:54 AM  

buat masa nie aku xde peluang lagi nak buat solo. kebetulan, ada jea yang nak ikut..

tp aku setuju, ramai yang aku penah tanya member2 yg suka buat solo nie sebab nak alih perhatian dari pikir pasal frust bercinta.

anyhow, its a good turnover!

kemang~ September 19, 2011 at 1:48 AM  

fatt.. aku perasan pasal fb aa tuh..aku ade komen kat situ, rank aku 5, 3, 2, 1, 4

hihii

ape ade kat banda aceh ah? kurang org travel kt sane..

fatt September 19, 2011 at 2:41 AM  

lily,
hahaha...somehow aku agree. ingt tak baru2 ni psl sorg tourist yg kena bunuh kat pulau tioman tu? they give us bad name...dahla tourism kat semenanjung ni slow..haih! but according to few travellers, most of them love borneo sbb orang2 sana lebih friendly & soft compared dgn semenanjung. that one oso aku tpksa agree




masZuber,
so trip korea ko ada kawan la ni...good.

hahaha...see, ramai yg frust dan pilih travel secara solo. aku agree sbb ni pun salah satu cara utk bounce balik. but who knows you might find your soulmate along the journey? :)




kemang,
hohoho...ko komen ke? aku tgk2 camtu jela sbb dah beratus komen tak larat nk baca.

acheh ni tmpt yg kena tsunami tula..slalu org p sini utk diving. tu pasal aku suh ko amik lesen diving..boleh pegi byk diving spot kat sana mcm banda acheh, balik papan...

tp klu tak pegi diving trip pun boleh, just pegi tgk kesan2 tinggalan tsunami. btw ko bleh cek blog niza zainal, dia ada tulis pasal trip ke sana...

dzuchan September 19, 2011 at 7:05 AM  

fatt..ni citer member kpd member aku diorg i boys la..diorg p indon 2 org..pastu kena kidnep ngan pompuan (??).kena kurung kat umah pompuan tu a few days..aku lupa nak tanya cmne dia diselamatkan. then member aku pesan, jgn la p indon dlm group kecik/alone.

pas tu ada 2 member aku p indon, kena kapur kaw-kaw menyebabkan kerugian yang banyak ha ha ha..
thats why aku pun jd takut lak even skrg ni teringin gila nak p padang..nak kena cari korum 3-4 org gak la..

MasZuber September 19, 2011 at 8:33 AM  

kalo dapat jumpe soulmate masa travel memang wow! :)

Liz Rohaizat September 19, 2011 at 8:55 AM  

haha, masa aku heartbroken dulu... tak terpk nak travel. terus cari laki lain. wakakaka... takde aa. aku mmg tak terfikir pun. skrg dah ada anak, selalu pergi holiday je tapi tak penah travel abroad

VFN September 19, 2011 at 9:36 AM  

haru jumpa roomate pembawa tsunami! lagi2 jenis tak mandi berhari2...pitammmm

blog-tips-kurus September 19, 2011 at 10:03 AM  

lepas ni kamu nak pergi mana? saye nak ikut tau.. :-)

ms a September 19, 2011 at 10:10 AM  

satu perkara lagi. ttg public toilet, or toilets in general. mmglah kita dah terbiasa toilet basah lecak licin busuk bagai. tapi jika kita perhatikan toilet depa ni, wpun mereka bukan org islam, sgt bersih n tidak busuk. siap boleh baring tidur lagi jika nak. mimpilah jika jumpa public toilet kt msia mcm tu kan.

so while it is ok to use water when u wash urself, please make sure tak terpercik or tumpah air atas lantai. jika berlaku juga, laplah. dah tentu toilet paper ada kan?

dan agak pelik juga jika kita insist nak mengangkang n basuh kaki kita dlm sink, mcm kat rumah, waktu ambik wuduk sbb depa tak ada paip bawah, kan?

begitu juga di sink. jika kita basuh muka or tangan berkumbah2 air, sure basah sink top tu kan. so it is only common sense and good courtesy to wipe and clean up after yourself.

ms a September 19, 2011 at 10:44 AM  

blh tambah satu lagi sbb kenapa travel solo?

Because you can! haha

having financial freedom, n sendiri kuli n bos, n tanpa kekangan lain membolehkan seseorang travel ke mana dia suka, kan? sepatutnya lah.

Janggel September 19, 2011 at 12:17 PM  

Fattt dah 4 hari tak bukak blog ko. Aku baru turun dr hutan ni. Penat pastu terus bukak blog ko hehehe. Aku x pnah lagu duduk dorm kalo g travel... Bile tengok gambar2 ko baru tau keadaannya. Menarik tapi tak sure bile nak cube sbb stakat ni blom pernah travel solo lagi.

cik gold September 19, 2011 at 12:34 PM  

cik gold datang dan baca (^_^)

Ely Hasrul September 19, 2011 at 12:57 PM  

aku dh agak yg gambo last tu mmg patut gitu pon hahaha.. bila kitorg on holiday selalu tserempak dgn traveller & selalu gak lepak bborak dgn dorg. paling latest penah jumpak 2 org sorg american sorg russian. dtg KL dr BKK patu nk g Spore. bengkek je dorg bila aku ckp cheaper & easier naik bus pg spore. kt KL pon kitorg dok tlg settle cab dorg mlm2 dr sentral sbb kesian takut kena tipu.

dulu xdek offer 'everybody can fly' so kite local2 nih mmg tak terbuka sgt pada sistem traveler (alone/backpackers) & kite tak dibesarkan dgn umur 17thn kena kuar umah & berdikari. tp i mmg suka la dgr cite org g jenjalan nih.

kemang~ September 19, 2011 at 1:05 PM  

beb. latest update

travel period 3rd May - 27th October 2012

aku tgok kat fb aa..and india listed, hihi, tgok kat gambo..obersi pon ade la wehh...

aku hope sri lanka also listed..,huhuu

anne September 19, 2011 at 1:15 PM  

btol tu fatt. once sekali dah start solo, lepas tu gian. tp i kena limitlah sbb $$$ & jgk cuti. walhal masa mula2 solo sbb frust & bwk diri, ekekeke.. i plak jenis yg x suka terikat dgn schedule, selalu main redah sesuka hati je.

agak2nya bila nak buat selection presiden persatuan heartbroken ni? haha.. ;)

kemang~ September 19, 2011 at 1:22 PM  

rase kecewa la pulak tengok travel period die..aku free bln 12 je, time travel period tu aku x de cuti..kalo cuti pon 3, 4 ari je.. huhu

*sedih*

fatt September 19, 2011 at 2:04 PM  

dzuchan,
aku mintak maap siap2 tau...sbnrnya aku tergelak bila baca cerita ko sbb aku ingtkan dorg tu pompuan, tp bila ko ckp dorg tu lelaki, pastu kidnap dgn pompuan...mmg aku rasa lawak...patutnya dia bleh karate je pompuan tu..aduyai...tp tulah, mcm2 bleh jadi. mebi dia pakai ilmu

kejadian tu kat mana? jakarta ke? aku pun suggest ko pegi dgn group since ko tak biasa travel solo mebi ko patut p in group. aku nak cuba travel solo jgk nanti...tgk camne. tp klu dpt sorg kwn bole jgk..senang nak share accom. cuma aku plan nak pegi lama..alang2 pegi biar lama...pusing 1 tanah jawa ke..uish...mmg best la




masZuber,
aku pun mgharap begitu...hahaha




liz,
ni AA nak wat sale zero fare, 21hb (midnite), try tgk indon ke..mana tau dpt return yg zero fare tp byr tax ke. tp tulah, dah byk komitmen mmg susah..kami yg bujang2 ni sbb hidup tak xde komitmen la tu pasal jadi camni...kdg2 lepas frust rasa malas nak cari..biar dia dtg sendiri...wlpun org ckp jodoh takkan dtg bergolek tp manusia kat dunia ni ada brp billion..pastinya akan ada sorg yg tergolek kat kita. lol! :P




vfn,
bila ko sebut psl mandi ni baru aku teringt...jrg gak la dorg mandi...hahaha. tp aku tak bau busuk pun..sbb sini wlpun summer tp still sejuk cam peti ais

fatt September 19, 2011 at 2:40 PM  

b-t-k,
akan ku pikirkan sbbnya lagi suka prefer travel solo



ms.a,
point ni sgt2 setuju sbb dorg punya toilet mmg bersih & tak berbau. nak baring or lepak lama2 pun tak kisah sbb selesa...hihihi..sometimes wonder jgk camne dorg bleh hygine gila. i mean mmg dorg jenis istinjak (saja guna word ni, walhal dorg calit2 je), but again...tak smelly & clean gile. impress sgt. dan kalau guna toilet dorg sometimes jd risau takut terspill air or apa, will try hard to clean them up sbb rasa guilty dgn user seterusnya

the next point pun i agree bcoz if self-employed, boleh cuti anytime u like, how long u like, whenever u like. tak payah mtk org nak approve...bless :)

though ur work tu takde la bleh buat u jadi millionaire, tapi memadai utk u enjoy ur life. after all, u only live once so fulfil it to the max!




janggel,
ko askar ke baru kuar utan...nama pun janggel gitu ada unsur2 jungle..hehehe..tp patotla sunyi sepi je takde update dr ko..anyway, welcome back!

ko tak semestinya travel solo utk dduk dlm dorm..klu travel dgn kawan pun boleh..slalunya dok dorm murah skitla..tp klu byk duit duduk je private room



cik gold,
welcome!



ely,
aku tgk sume org tetiba minat travel sejak adanya AA, ko setuju tak? ko bygkan, every week mesti AA buat promo..camne la kita tak pokai beli tiket? walhal tiket tu utk tahun depan..gila cerdik kan tony?

tapi tula, bagus sbnrnya sbb dia encourge kita utk explore dunia. klu nak harapkan airline lain, mmg setahun sekali je kot bleh merasa naik..klu AA tah2 setahun 10x bleh fly...gile..tp kan, klu ko nak tau..kat obersi flight dorg murah je..even dari Oz ke Nz pun murah..sbb dorg mampu buat..




kemang,
aku baru tgk...tp mcm takleh nak teka kecuali india. tapi rasanya mcm limited skit la...australia dgn nz nmpk cam ada je tu but pffttt...enuf with it! hahaha....

travel period dia pun mcm tak brp ok bagi aku sbb aku usha bln 10 ke 12...sblm tu aku dah full..matila kalau nak tambah jgk..tapi...tapi...aku ni kdg2 moyan..slalu jgk terbabas :P




anne,
slalu klu plan2 ni mmg kelaut jek hujung2nya...sbb tu aku pun tak suka plan. tp klu tak plan seronok klu cuti pjg..bleh merayap ikut our own pace. slalu klu takat pegi 4 hari..mmg kena plan jgkla..unless klu revisit sbb kita dah tau nak pegi mana, buat apa.

presiden tu i vote u lah...hehehe...ok? :)

Daddy Ziyyad September 19, 2011 at 4:18 PM  

Saya tak merasa semua tu, sebab masa saya solo, saya tak sibuk travel..sibuk dgn belajar, kemudian kerja..hahaha...

Travel puas2..lepas ni bila dah berkeluarga, you tak akan tinggal di dorm/hostel lagi. Boleh actually, cuma tak convenient. :P


PS: Maaf sebab tanya di sini, saya ada baca di entry pasal Perth airport tu, you tulis 'u mandi di situ'. Well, memang betul2 ada physical shower ke di airport Perth? Sebab al maklumlah, kami sampai Perth jam 5.30am nanti. Thanks

Ely Hasrul September 19, 2011 at 4:35 PM  

tony tu mmg bijak, ekceli dulu time dia nk bukak lowcost carrier nih dia ade mintak nk beli dr satu kompeni tp kompeni nih xmo jual kapal kt dia tp mamat yg reject proposal dia kena pecat kot sbb mamat tu la bodoh xnmpak picture yg mesia dulu dominasi satu airlines aje.

tu la dulu kalu aku dgr cite pon dr mak2 mmber yg pusing europe (kena kayas la) or bila sesapa dpt further study yg ade peluang mcm gini. mmg betol kite kt sini nk pg domestik lg mahal kenkadang dr international flight, tp kalu kt luar negara tu jgn ckp la, mmg murah. laki aku membesar kat State, keje dia time kecik2 dulu asik la travel sana sini sbb mmg dh budaya dorg suka pi sana sini. backpackers/camping bagai. aku pon xpaham napa parents dia blk sini tp bagus gak kalu idak xde le kitorg bertemu jodoh haha


kalu ikutkn sistem public transport sini mmg kena maju dan maju dan maju lagik. cuma aku tpk gak, ntah2 kalu byk sgt lowcost carrier mau ade ulat2 jual tiket hahhahaa

iina September 19, 2011 at 5:22 PM  

Gambar tuh aku tgk ok jek takdelah sepah sangat.. aku pernah duk kat dorm 4 org kat london.. lagik haru.. aku ngan member thailand aku siap geleng kepala hehehe.. takde lah pulak kitaorg ambik gbr heheh.. apa pun mmg best duk kat dorm sebab jumpa macam2 org.. n leh buat kawan kan..

Setiap org ada sebab dia suka travel solo.. lagipun travel solo seng.. tak perlu nak susahkan kepala fikir mana nak pergi.. nak jaga hati orang.. cuma akan rasa sangat bosan sebab takde kawan2 nk sembang.. atau kwn nak kongsi perasaan.. apa pun itukan semua pengalaman ;)

dzuchan September 19, 2011 at 6:47 PM  

fatt.aku rasa pompuan tu cun sgt smpai diorg rela hati ikot kot...tgk2 kena kidnap lak (main2 lak aku ni)...

sbb citer tu, ada member aku yg suka nak travel gak x mo p indon, dok suh aku pujuk member laki ikot kami hmm....x kisah lah..kompol duit, tawakkal, cargas saja..

fatt September 19, 2011 at 7:58 PM  

dz,
dulu zmn sy belajar pun tak travel lagi sbb masa tu AA baru wujud & tambang masih belum semurah skrg..haih, kalaulah AA wujud earlier than that, maybe dah byk tmpt sy pegi. yelah, zmn student dulu kaya...hihihi

ok psl Perth tu mmg betul sy mandi kat airport sbb ada shower, mmg physical shower...dan setiap toilet ada 1 (1 L, 1P), tmpt shower ni kat dlm toilet tingkat atas sblh bookstore yg sebelah escalator (dlm entry sy ada explain location dia). and that shower is big enuff to fit 2 ppl, ada bench lagi kat dlm tu utk duduk, separate both shower & tmpt salin baju




ely,
thanks for sharing. aku baru tau yg org taknak jual fleet kat tony. msti skrg dia menyumpah2 kebodohan dia...huhu. but again, yeah, im proud of AA, siap boleh beli saham Mas smpai 20%, that's an achievement for budget airlines, some more it's a shame jgk sbb Mas kan mcm gov airline...skit2 gov tolong..haih! well, well, well....

ely, husband ko membesar kat sana ke? aah pelik gak nape family dia balik cni. tp klu dorg still dok sna ntah2 ko pun dduk states skrg...hihi...apa lagi, nti AA bukak routes ke sana bleh la ajak hsband ko pegi balik tmpt2 dia membesar...aku teringin gak nak p states esp NY...tp ko taulah kan, nak masuk US ni kena interview la, ape la, itu ini la...cam #^&%$!! je




dzuchan,
ko tak jwb lagi...kejadian itu di mana? bandung? jakarta? jogja? surabaya? bali?? seram dah ni...aku dahla kira kerap gakla p indo...byk area dah aku p...cuma belah2 yg kat medan, padang je belum teroka




iina,
nape ko tak amik gmbr?

aku ni bkn ape, gmbr2 ni kan aku dah ckp, personal collection esp last photos. aku penah tinggal dlm tu masa keja kat qtown of cos la aku nak simpan memori tu. i dont see anything wrong keeping the photos...do u?

aku mmg tak brp suka travel dgn org yg byk cekadak, suka protes, byk komplen. klu byk sgt ckp aku tinggalkan je tepi jalan. pastu lantak ko la nak travel ikut cara ko

Anash September 19, 2011 at 8:13 PM  

fatt,

Cuba gi Padang, Medan..nice and santai aje di sana..
Memang betul...bejalan solo nih tak de nak ikut pala org lain. ikut pala sendiri aje...rasa-rasa nak lepak sini lama sket...buat..
rasa-rasa nak jalan situ ..layan..
kan?
sebenonyer teman nih ade hajat nak wat gitu jugak (ate??slang perak pulak...)..tapi belum tiba masa nak share citer takut 'over-excited', pastu 'over-frustrated'...hehe...(al-maklum ..tak pernah seumur idup travel terkebil-kebil kena pegang paspot sensorang ...)
travel sorang dulu pun ikut gi umrah (aci ker??...ala..memang tak aci pun...)
but again, yang meninggal kat tioman tuh..memang agreed memalukan,,,dan menakutkan juga..
(alahai..camneh la nak mintak parent izinkan pegi travel sensorang nih???)

dzuchan September 19, 2011 at 8:44 PM  

fatt...tetttttttt..x ingat ha ha ha..nnti aku jupe member aku dlm sessi gebang aku update ko..InsyaAllah tapi kan aku rasa x jakarta, medan or bandung gitu-gitu lah..

Ely Hasrul September 19, 2011 at 9:04 PM  

fatt, laki aku tak abis2 berangan nk bwk aku pusing kampung dia (bukan kat KK tp Illinois) patu nk g Chicago sume sbb ramai family fren kt sana. Aku selagik dia xkena keje kt sana or pindah terus xkuasa nk pegi sbb nk kena interview bagai nyiampahhh. time dia kena keje kt Houston kitorg blum kawin, patu time dia kena pi Budapest sume tu aku dlm pantang. mmg hangin sungguh!! yg skang nih takde plak kena pi mana2.. geramm!! aku tgh doa2 nih mintak2 dia kena ikut boss dia sbb boss dia mmg xstation kt KL bukan juga Houston tapi Brazilll. kalauu lah kena pi sana mmg aku samba lah hahahahhaa

laki aku takde le lama sgt membesar kt sana, dlm 10thn je kot(aku ckp mbesar sbb dia kecik2 je duk sana) tp sbb kecik2 dia kat sana so gaya pemikiran serta pemakanan dia mmg lain sket hahaha.. aku paling meluat (huh jahat) kalu dia spiking, kalu lama sket mmg kuarlah american slang dia tu. rase cam nk tampar hahhaa.. tp aku xbagi dia ckp sabah kat aku.. cam kawin dgn org lain plak hahhaha

Ely Hasrul September 19, 2011 at 9:15 PM  

aku nk buat p/s hahaha

p/s - ekceli dorm kat mesia nih not bad. sbb diulang skalik lagik. mesian xpandai travel sorg so dorm bese shared dgn foreigner esp kat pulau spt Langkawi. patu bila nmpak penuh dorm muka melayu tu bese nye kaum keluarga yg pegi ke satu tmpt utk kenduri ke ape. apetah lagik skang byk homestay, bg aku mesian hospitality dh meningkat (utk dorm, hostel or small chalet la) tp utk hotel mmg lakhanat sbb kalu duk hotel mesia nih RM180/nite sure bilik buruk which kalu pi oversi for 180 (any currency) sure dh hebat gile (provided jgn di convert duitnye).

aku takde experience duk dorm ke ape sbbnye aku xpandai tido secara berjemaah. aku suka tido sorg tersorok di tmpt yg gelap. kebetulan plak bile kitorg g oversi mmg utk berehat so mmg duk hotel.

tapi setiap kali nk pi cuti2 malaysia aku suka survey accomodation jadik selalu la tjumpak hostel/dorm kt sini. aku tgk gambo & review not bad tp besenye review pon bukan dr local.

bila la nk came across review dr mesian sdr hehe

fatt September 19, 2011 at 10:02 PM  

anash,
hahaha...sbnrnya kan, i confuse la u ni kategori auntie ke ape sbb tadi skodeng blog ckp dah ada cucu...ah, gasak jelah :)

teringin gak nak p medan & padang, sbb tiket murah so keinginan tu tak mencanak sgt..mcm anytime bleh p..huhu..tapi hajat mmg ada sbb nak complete kan map indo..insya Allah jika dpt keinginan nanti sampailah

ecece yeke tak penah gi obersi, tu acane ate bleh rekemen teman padang dgn medan? ceciter...




dzuchan,
hahaha takpe2 aku setia menunggu...tp kwn aku baru balik dr medan mcm oke je..mebi sbb dia ada kwn org sana okla tu..aku rasa bkn bali sbb bali mcm tourist area yg melampau2..ni mesti jakarta...aku rasa




ely,
takleh blah ps ko punye la berjela...lol! aku doakan ada rezeki ko nti pegi US..klu hb ko dpt tukar sana bleh la aku plan ke sana. klu takde org dok sana cam susah skit la kot sbb dia mesti tnye ada kwn ke, family ke, kan? aku baca blog rara (lalaland) dia interview pun kena kerek2 dgn interviewer...iskk..klu kurang sabo tu bleh sirap jgk dibuatnya. tp once dpt visa bleh la sengih smpai ke telinga sbb 10 tahun visa tu...melampau kan? but worth it

aku sbnrnya ada citer lawak psl mamat german tu..tp nanti la aku tulis dlm entry..ia pasal kegigihan dia nak cakap melayu dgn aku tapi masalahnya percaya sgt lebai gugel translator tu maka akibatnya dia salah translate dan aku gelak mcm nak terputus tali perut ko tau...iskk...kesian dia. sejak dari tu dia dah taknak ckp melayu...huwaaaa Y____Y

tp siyes...nti aku tepek apa dia ckp...aku sempat skrin shot sblm dia padam...lalalala~ :P


p/s : kat mesia ni org lebih prefer dok homestay sbb kita jalan style satu keluarga angkut sume sampai tok nenek cuci cicit...tp klu kat banda2 besar cam penang, kl, jb...mmg ada hostel yg memenuhi ciri2 sebuah hostel.

aku sementara bujang ni larat la nak layan duduk dorm, kang dah kawin, mestila aku dok private room...senang nak ehem ehem *takyah tanya sendiri pikir*. hahahaha....opss! :P

kemang~ September 19, 2011 at 11:42 PM  

ape *ehem ehem* tu fatt ?? cube kasi clear picture sikit..hahaha

fatt September 20, 2011 at 1:01 AM  

kemang,
*takyah tanya sendiri pikir*
LOL! hahahaha

Ely Hasrul September 20, 2011 at 7:57 AM  

Fatt yg kalu dpt 10yrs visa tu xsume org dpt, xsure Biqque dpt bape lama aritu. If Papi dia mmg renew 10yrs aje ikut history & dia pon keje dgn US kompeni. Tp kalu dorg tgk kite nih ala2 selekeh aje mau takat 3bln aje visa tuh hehe.

Sista aku - Elly (ely gak hehe) dia yg kecik2 pusing US pon around 2006-07 aritu nk g NY dpt short period visa aje, patu selang bape bln nk pi lagik xdpt visa, ntah ape2 ntah.

so kalu xdek sbb cam nk visit sedara or ikut laki or kompeni hantar mmg maleh la kan. nk kena ade duit berkepok dlm bank dulu baru kasik lepas.

fatt, xkan dh kawin nk duk dorm lagik kot.. kang ko ehem2 sume org tgk mmg free show ar kan hahahha

dulu time tahun bila xingat kitorg penah g Bukit Tinggi, ingat nk ke Padang sbb 2hrs drive aje (erkk drive ke by flight eh.. cam tipu aje haha) tp xsempat.

Ely Hasrul September 20, 2011 at 8:08 AM  

tuit: bila nye nk post abg G ckp melayu tu? hahahahhahaa xsabar sehh i miss abg G

fatt September 20, 2011 at 8:14 AM  

ely,
aku rasa betul la tu naik keta sbb kwn aku penah buat. aku ni tah bila nak pegi belah2 tu...aku byk explore belah2 tanah jawa...klu belah2 acheh belum lagi. tp org sana nice ke? kdg2 dorg suka paksa beli itu ini sbb tau kita org msia

hurm..kalau gtu la cekadak nak p US, aku rasa mmg sampai mati la aku tak pi. kecuali aku kawin org US...tah ye ye je aku ni...berangan lebih..tp mana tau? haaaa...eh mana aku nak campak mamat german tu pulak kan? lol! perasan lagi...layan~

sbnrnya kan ely, aku ckp psl *ehem-ehem* tu sbb mmg ada. aritu masa aku dok base, bilik depan aku buat. walhal kitaorg dorm female..mmg lelaki takleh masuk..tp dia gi bwk masuk 2 lelaki..pastu dok gelak2 buat ape aku tatau...aku dgr sbb kebetulan masa tu aku gi toilet & lalu dpn bilik tu. after a while dorg kuar sbb aku dah nampak. klu aku repot tu kompem kena kick dr hostel. klu dok hostel, break sesuka hati law, ada org ngadu, mmg w/o question dorg akan campak keluar. kdg2 dorg ni bila dah mabuk mmg buat benda2 liar skit...omputih, pepaham jela.

fatt September 20, 2011 at 8:28 AM  

ely,
nanti2...aku tunggu si biqque balik. nti dia ngamok aku post x tunggu dia. lol! eh bila dia balik eh?

Ely Hasrul September 20, 2011 at 9:21 AM  

ko tau dak, nasib la Bapak aku tgh xsihat skang. Ekceli dia sedih sbb sepatutnye kitorg sama2 g KK, tp xpe on Nov parents aku ikut plak

tahun2 sblm nih, jgn xtau Mak & Bapak aku travel berdua okeh!! pi belah Jawa sana la.. Acheh la.. patu tetiba g Kuching la.. kitorg berdebar2 aje.. sbb takut dorg kena ape2 sume.. Vietnam pon Bapak aku dh pegi..

Last week blk kg pon dia dok ckp2 xsabar nk pg jenjalan lagik.. tu psl la time aku blum kawin dulu if aku nk g memana walaupon dgn boifren dia bagi hehehe.. maklum la dia suka org explore & study culture org lain. lagikpon dia percaya anak dia nih berhati suci hahahhaa.. seb beik la AA dulu start lmbt.. kalu time aku muda2 ntah smpai ke mana2 ntah ape pegi hahaha

Kena tunggu Biqque ke? cis.. Biqque blk next week. aku xsabo nk tunggu dia, ade gossip dgn dia hehehe

fatt September 20, 2011 at 3:40 PM  

ely,
patutla si biq kuat jalan...korg satu femily mmg suka jalan. dlm femily aku, aku sorg je. kitaorg adik beradik pun hobi lain2. klu aku dah ada anak nti pun aku galakkan dia travel, biar tgk skit dunia ni camne..jgn nak buat aktiviti tak berpekdah sume.

tula, klu AA mula dari zmn dolu2, aku rasa skrg takde la sume org baru nak dpt kesedaran psl travel. skrg tetiba sume suka travel. ikutkan ekonomi kita ok la sbb rakyat mampu travel, tp yg hangin tu AA suka caj bukan2 smpai kdg2 tax surcharge je melebih..geram aku

brp hb si biq balik? lama benor dah aku rasa




umi,
sape yg putuih chenta? yu ke?

Ely Hasrul September 20, 2011 at 4:41 PM  

aku pong xpasti bile dia blk, dia pg jumaat lps.. so by end of tis week dia blk la tu. itu kalu dia dh blk kena tunggu seminggu dia settle keje opis patu dh kena sumpah2 baru la dia nk update blog.. ha gitu la dia buat aku marah aje sbb kena tunggu hahahaha

fatt September 20, 2011 at 5:40 PM  

ely,
aku rasa dia laju je update tu kita tunggu. tp aku boleh teka mesti dia nak ripit balik. cer ko mesej dia ckp mlm ni zero fare. aku rasa mau dia guling2 sbb takleh nak book. hahahaha :D

Ely Hasrul September 20, 2011 at 6:34 PM  

haha super dengki okeh.. bleh msg kt fesbuk aje pon. nnti aku tnya bile dia nk blk

Anash September 20, 2011 at 8:16 PM  

fatt,
konsider mude belia kalau ikut jiwa..bila ikut IC...errr...
memang ada cucu kalau anak sepupu dah ada anak..kan idak nyer dipanggil 'grandma?' (peh..nak cakap bahasa England)
hehe..
Padang/Bukit tinggi - baru je pegi bawak aunties n mak tis year
Medan - follow 'technical trip' opis kawan tahun 2002 (kot..)
basiclly tak pernah kuar obe-c sensorang...
bulan Oct nih le nak buktikan yang boleh travel solo..dan dah beberapa kali asyik kena postponed disebabkan kerja & bos tak kasik cuti...
dah faham? hehehe...auntie nih (opsss...)..akak nih sengal dlm blog aje..tapi kalau jumpa...mmm baik bercakap dengan tiang bendera...(kan janggel?kan Masmz..)

Janggel September 20, 2011 at 8:26 PM  

Betol2!!! Kak anash ni sopan santun orangnya! Seswai la kalao nak dijadikan menantu! *larikkkkk!

fatt September 20, 2011 at 11:40 PM  

ely,
alang2 tu ko kirim dia cekelat whittakers almond..sedap :P~




anash,
dh mcm keluarga 69. klu ikut family belah mak i, pun pening jgk sbb family besar...kdg2 yg kecik2 sekolah pun pangkat pakcik walhal diri lagi tua dari dia.

wah nak gi mana tu bln Oct ni...ceciter. tp klu dah penah keluar dr msia takde masalah pun nak travel solo. sonang ajo...gudluck ye auntie :)




janggel,
ko dgn kak anash ni sepupu sepapat ke? cer rungkaikan salasilah komen bertiga ni. konpius aku.

Janggel September 21, 2011 at 9:46 AM  

hahaha fatt, aku, kak anash and Mas tu sebenarnya adik beradik lain mak lain bapak tapi peel sama ..semua sopan santun di depan mata tapi berulam durja di dalam blog! hahahhaa.

Anash September 21, 2011 at 1:15 PM  

fatt,
janji jiwa muda ...layan...
nanti citer pas ke 'sana'...
hehe..(relex..relex..be coolll..)
(padahal ..dalam ati..kemain suker..)
tq tq for the moral support...
btw kami betige memang tak de kaitan langsung talian saudara cuma talian blog aje yang ikat kami .
janggel..jangan lari-lari aaa...gempa nanti..
yeap..sila vote 'like' untuk pilihan akak sebagai calon menantu (hehe..sempat interframe)
berulam durja? akak tau ulam pegaga dengan ulam raja...(walaupun tak makan ulam..)

fatt September 21, 2011 at 5:08 PM  

janggel,
kekdahnya takde talian hayat la ni? hahaha...aku teka korg dok satu opis, betol?




anash,
ok now dh paham...tp betul la u (u pulak) tak tawin lagi...hahaha..mati2 i ingt u dah ada cucu oke! pfffttt! :P

korg ni mesti selalu lepak sama2 kan, ke korag satu opis?

nti pegi sana boleh cari calon ye. ada kwn i asik pegi indo je..rasanya dah sangkut dgn org sana la...hahaha

Biqque September 25, 2011 at 9:09 AM  

ok, nak jawap sume soklan...

AKU DAH BALIK DAN AKU MMG TANAK BALIK, BLEH TAK AKU NAK BELA KAMBENG JE KAT SANA???

AA pun haram jad** buat promo masa aku takde...selama 6 bln aku tak jalan tu takde plak buat!

ye, aku mmg kaki jalan...dari kecik family aku suka gi penang, camping tepi pantai, gi pesta...so mmg dah darah camtu kot...hahaha! tapi kakak n abg aku sume dlm negara je la...

visa US aku 10yrs...masa interview senang sbb kampeni aku yahudi hahahaha! mmg nak gi lagi, tapi duit la kan...

mamat german skang tolak tepi, aku ada mamat nz yg lazat utk fatt! hahaha! OK, KUARKAN POST ITU!

fatt September 25, 2011 at 9:43 AM  

biqque,
tony mmg strategi weh time ko jalan la dia buat, klu tak mana dia nak buat...ely ada bgtau ko tak AA buat promo?

weh, aku rasa dari pegi Oz baik pegi US sbb currency lebih kurang jek. jejaklah kaki sekali kat NY..peh..!!!

yg ko beria2 dgn mamat kiwi ni nape? ko nak jodohkan aku dgn dia ke? hahaha...mana ko kenal dia? ceciter...ko pasti dia bukan gay? lol! :P

Biqque September 25, 2011 at 11:42 AM  

US best weh...sume murah kat sana...mmg tahap kita ni bleh survive la kat sana...agak2 homeless or takde keje, mintak duit kat kerajaan hahaha!

OZ so far aku tak kemaruk lagi la...cukup dgn GC dulu kot...sbb sydney/melben/perth dah ramai sgt orang gi...

dia kiwi, mmg sah...aku 100% sure dia bukan gay :D

fatt September 25, 2011 at 12:37 PM  

biqque,
aku pun dah jemu dgn Oz...cemuih. nz pun aku cemuih sbnrnya tapi nantilah aku figure out nak balik ikut mana...klu mahal sgt tiket balik aku naik tongkang jelah...janji sampai

pasni ko ke mana pulak? kucing ko ngamuk tak ko tinggal dia lama2? ko kurung dia dlm umah ke? kesian dia weh...mesti dia mogok pas ko balik kan?

Biqque September 25, 2011 at 1:15 PM  

aku nak merasa africa...tapi tah la, cam susah je nak gi sendri2...

tongkang? itu la jugak jawapan aku masa aku tak dapat tiket india hahaha! seb beik selamat sampai :D

ujung tahun tadak plan (lagiiii...) if kemaruk sgt aku amik yg dekat2 jer...if tak, tunggu je la jepang tu next year sakura...

kiki? selamat dia :D aku beli autofeeder. air aku letak merata2...aku blk ada lagi suku makanan, kira ok la makanan tu tak lemau mcm sebelum2 ni. smlm ngan arini sibuk nak tido ngan aku, bermanja la konon...sok lusa haram dia tak dulik kat aku dah...

fatt September 25, 2011 at 5:21 PM  

biqque,
hahaha....tergelak aku ko cerita psl kiki...nasib baik ko ada auto-feeder. teringt aku kes yg petknode bodoh tu..kesian sume haiwan yg teraniaya tu..aku hrp justice serve them right. wlpun binatang, tp ada nyawa tau. takleh wt suka hati!

sbnrnya biq, aku beria nak amik lesen ni sbb bln 10 thn dpn aku nak gi mabul, aku nak dive kat sipadan. itu pasal le aku beria2...klu dah ada lesen nak gi diving senang..in fact diving kat perairan msia sgtlah murah...much like 5 dives tmsuk penginapan tak smpai rm500...melampau kan?

Biqque September 25, 2011 at 5:27 PM  

ish lepas kejadian tu lagi la aku tanak antar...biar la dia bermaharajalela kat dalam umah aku, at least sah2 dia dah biasa. lgpun dia pandai berak kencing kat litter box dia. aku guna yg alpine wood tu senang, kering dan tak berbau.

kawan aku ada laki bini dok gile diving. dok racun aku berkali2 dah ni. best tu mmg best, tapi mahal la babe...aku rela beli tiket kapai terobang kot hahaha! chawana pun nak gak katanya...tapi tu la, tatau bila...

fatt September 25, 2011 at 5:31 PM  

biqque,
tulah kan...sedih klu tgk gmbr kucing2 tu. ada 1 tu dahla kucing kembang, anak beranak mati berpelukan... T___T
babi betul owner tu..dahla meleis..wat malu kita jek..

beb, aku rasa klu beli tiket habis lagu tu je tak nampak hasil. klu amik lesen ni dia valid sepanjang hayat. amikla weh...jomla...kita bleh bayar half2 dulu...cukup je barula buat. aku pun tgh berazam nak simpan 100 sebulan utk lesen ni..huhu...

Biqque September 25, 2011 at 6:24 PM  

mmg babi sial owner tu...if aku dpt, mmg aku siksa dia! aku tak bleh siut bab binatang2 ni, aku geram!!! mengkala anjing kena dera pun aku geram!!! aku nampak possum mati bersepah2 pun aku nak nangis...

umph...umph...camne ni...kena simpan duit ke? alaaaa...aku dah la tak reti menabung...hahahaha!

fatt September 26, 2011 at 2:46 AM  

biqque,
simpan la..sikit2 lelama jadi bukit. tp dah jadi bukit ko jgn tarah la pastu..hahaha...

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP