Best of Western Australia : Emu Downs Wind Farm

September 26, 2011



Emu Down Winds Farm ialah sebuah wind farm yang terbesar di Western Australia. Ia menempatkan sejumlah 48 buah kincir angin yang berfungsi menghasilkan tenaga elektrik sebagai sumber tenaga alternatif. Lokasi tempat ini ialah lebih kurang 39km dari Cervantes berhampiran Badgingarra National Park (boleh guna GPS untuk locate) dan ia boleh di access melalui Bibby Road dari Brand Highway. 


viewing area @ Emu Downs Wind Farm

 Tempat ni dibuka untuk public dan yang penting sekali tiada bayaran yang dikenakan


lokasi highway, Pinnacles Desert, Lancelin dan Emu Downs Wind Farm


Pada pendapat aku kalau nak singgah semua attractions boleh buat 1 pusingan lengkap melalui Brand Highway dan Indian Ocean Road (maksudnya tak lalu jalan yang sama 2x). Sebenarnya kedua-dua highway, baru (Indian Ocean Drive) atau lama (Brand Highway) takde beza. Cuma Indian Ocean Road boleh save satu jam perjalanan berbanding Brand Highway. Semasa entry ini ditulis, Indian Ocean Road masih lagi belum di map dalam GPS tapi jangan risau sebab jalan ni tak susah, cuma perlu ikut signboard.

Lagi satu, walaupun namanya highway, tapi ianya free cuma suasana highway kat sini tak sama macam highway kat Malaysia. Highway kat sini macam jalan biasa, scenery average, kadang-kadang boring dan mengantuk. Tapi yang penting sekali pastikan ikut had laju yang ditetapkan dan jangan cuba merempit sebab ada banyak speed camera.
a

41 comments:

Fird September 26, 2011 at 12:21 PM  

suka tgk clear blue sky dengan cloud sikit2 ♥

tetiba terlebih feeling plak haha

Biqque September 26, 2011 at 3:55 PM  

macam kat nz la...hiway free, jalan cantik, lubang takde...camtu la bagus...cuba mesia...adeh...dah la bayor, jem, lobang tak tentu pasal...

kemang~ September 26, 2011 at 5:39 PM  

aku dah lame nak pegi sini sebenor nye..tapi bile tgok rege tiket , aku jd sedih...

sobsob

Daddy Ziyyad September 26, 2011 at 6:02 PM  

Thanks Fatt for this entry. So, in conclusion, form Perth, I will head toward Pinnacles using Indian Ocean Dr, dan on the way balik, ikut Brand Highway.

I thought we have to make an appointment kalau nak lawat wind farm ni, but since u said it is free and open, does it means we can simply walk into the field? I mean go near/very close to the kincir angin? Kalau tgk gambar u, macam tak berpagar pun..

Ely Hasrul September 26, 2011 at 6:44 PM  

jem kat hi-way tu yg xtahan tuh hehe..

mcm panas kemarau sungguh kt wind farm nih tp tetap santek.. kt mata kite la ntah2 kalu kt mata local buhsan aje hihihi

fatt September 26, 2011 at 7:20 PM  

fird,
aku tataula nape, tp langit kat sini dgn nz klu time musim2 lain selain winter..mmg all the way bluish je..tp tak tahan sbb terik, kene pakai spek




biqque,
tax money dorg nampaknya digunakan ke jln yg betul dgn cara betul. but us, sume stok nak semelih..klu kontraktor jln tu (cthnya) jap tampal, jap korek, tampal, korek..aku pun tak paham. pastu klu bancuhan sume nak tipu manjang..contoh tiang kat MRRII tu...kan dlu kes retak..tu sume nak mengelat bancuh la tu. dgn hrpan dorg akan dipanggil balik utk repair...or kdg2 konsesi ni duit masuk poket, nak cut cost..so bila retak..meaning new income...cam teetttt jek!




kemang,
dulu kan, aku tgk tiket gi perth ni murah je. in fact tiket ke perth lagi murah compared dgn melbourne & gc..but lately mcm unreasonable la. harga minyak dah turun, hopefully dorg remove la fuel surcharge tu...tp tulah...nak ke dorg remove?

fatt September 26, 2011 at 7:30 PM  

dz,
welcome. route yg u suggest tu pun, other way round pun ok...tp klu nak patah balik using same roads rasa cam time consuming. tp nak bgtau...jln kat bibby road ni mmg boring yang amat.

actly spot viewing area yg i tunjuk dlm gmbr kecik ni official stop..ada signboard kat simpang nak masuk ke sini, so u wont miss it

sbnrnya ada pagar kat situ, klu u perasan kan ada kayu pacak2 tu...itu frame dia...pastu pagar dia cam dawai pintal2 tu...boleh tahan la tinggi klu ikut saiz org asia..nak lompat masuk takleh sbb private property. kat situ jela boleh tgk

im not sure ada alternate road but ive been looking & stopping & trying few small gravel roads which i tot could lead me to it but none of them close enuff. mostly kat cni private lands, so takleh enter sbb berpagar.




ely,
dia tak panas, tp terik...cuaca sedap2 jek..masa aku pi ni bln 11..dah nak summer...lalat punya la banyak ely....ko rasa nak bergaduh pun ada dgn lalat2 tu...geram aku...pegi mana pun mmg byk lalat...pelik jgk

bdk2 @ John September 26, 2011 at 10:15 PM  

kalo aku pegi lagi perth, aku mmg nk confirm pegi emu farm ni, nk tgk dr jarak dekat lak. tak puas rasanya berada kat negara yang takde awan....biru je..luasnya bumi Allah ni kan fatt.

btw, kalo nk pegi lalu Brand Highway ni sumpah hazab giler sbb ngntokk memanjang! hahah

Janggel September 26, 2011 at 11:02 PM  

cantiknya gambo2 tu fatt!!!! Kagum.

fatt September 27, 2011 at 2:54 AM  

john,
bumi Allah mmg luas...ko bila nak balik? hehehe...bleh gitu aku tanya..ko dah sangkut org sana ke weh? :P

aku pun suka Perth, tak ramai org, cuma byk desert, tu jela..tp aku rasa aku paling suka langit kat cape leeuwin...good combination dgn lighthouse :)

masa ko lalu ikut new h/way ni mmg takde access ke sini kan?

ulang lagi john...byk lagi tmpt ko tak smpai, salah satunya Wave Rock




janggel,
cantik lagi klau ada dslr..huhuhu. mmg kena beli ni..kasik enhance skit photo

en_me September 27, 2011 at 7:47 AM  

me penah gi pinnacles dan lancelin.. mekah dan madina blom lagikk.. ihiks

Hana September 27, 2011 at 8:53 AM  

Fatt,
Cantik gambar kau...betul cakap kau, harga tiket gi Perth skang cam unreasonable..ari tu check dekat RM800. Aku ingat nak rembat kalau dapat less than Rm600... Kalau RM800 aku nak gi NZ skali lagi...hehehe

Anash September 27, 2011 at 9:06 AM  

Perth?
next destination ...
will see how it goes after coti raya deepavali ini...
(akak tengah teruja dan sedikit suspen...hahah...)
fatt, nanti akak nak email sesuatu ..nak tanya something tentang perjalanan peng'solo'an akak yang sulung ini...
good info on wind farm...

bdk2 @ John September 27, 2011 at 9:34 AM  

yup..bumi ALLAH ni luas. smpai mati pn takkan abes jln, tp at least dpt cover yg menakjubkan pn xpe.

aku balik arini, ptg nnt. hahah..sangkut? takdela kot. ;p perth mmg terbaik....langit dorang takpenah ada kat mana2 bg aku. cape leeuwin mmg cntik. ya ALLAH...rindunya aku kat sana. the best place to relax and be with urself.

utk highway tu, pd mulanya mmg nk lalu indian ocean road tu, tp alih2 GPS tuju ke Brand Highway. that's why jauh bebenor aku rse. mybe GPS dorang not updated lg kot with the current road.

yup...aku nk g wave road, albany sume...owh...bykknye tak pegi lg!!!

Inah September 27, 2011 at 9:35 AM  

fuhh..lama x lepak sini..one of my fav place..wind farm is quite famous in oz :)..South Australia pun ade gak..

how are u fatt? how was life? hope you're coping fine :)

i've been busy with thesis and running..going to queenstown early december..ada konferens..yg best, adelaide uni is sponsoring me to go there..weeehooo..ko penah pegi ice bar tak? mcm best..rasa nak masuk plak ^_^

Janggel September 27, 2011 at 9:42 AM  

Kak Anash!!! Wow nak g Perth secara solo ke???? Oh em giiiii...kagum dan jeles!

fatt September 27, 2011 at 10:10 AM  

en_me,
cik me nak pi haji dah...syok tu. alhamdulillah, doakan sy plak nanti :)




hana,
thanks hana..tp aku tak puas hati sbnrnya. klu ada dslr lagi sharp rasanya.

betul tu, dulu bleh dpt rm500 return, but that was 1-2 years back..skrg ni mebi high demand sbb tu dorg increase. ingt lagi dulu sehala less than rm300...phew!

ko ada grab tak promo AAX ni? tapi gile la..1-way je almost 900, peh!




anash,
thanks kak...eh pas deepavali ni akak nk gi perth ke? perfect timing...cuaca pun sedang elok, langit clear, bunga2 pun tgh blooming...mmg nice.
ok2, nti sy cek emailnya

fatt September 27, 2011 at 11:07 AM  

john,
cargas! camne medan? syok tak? klu scale 1-5 (1=tak best,5=best) ko bagi brp?

aku pun sama la..takleh nak reverse dah ni, sekali chop passport jadi ketagih. aku rasa selagi boleh aku nak penuhkan..hahaha..nasib baik parents aku tak bebel psl kawin bagai..malas arr..life too short to waste. klu jumpa yg sekepala okla, klu tak game over.

aku pun rasa ko kena dtg balik..but try time spring, but summer always the best..langit biru je..spring pun sama. aku mebi tk dah kot..had enuff..2x road trip cukupla tu




inah,
been busy mate? all the best on ur final :)

aku sihat..camnila..nothing new, nothing special...biasa ja

lucky u dpt pegi foc..bkn sng ok. ice bar tu aku tak penah masuk, ntahla..cam tak berminat tp klu ko nak masuk ok no hal, bleh request non-alcohol drinks...ko usha2 la bookme, kdg2 dia bagi diskaun tix, rugi x grab...nti bungy eh! buat ok! buat! hahaha

inah, aku nak confirm dgn ko nih...wind farm ni inilah satu2nya viewing area kan? aku rasa ini je sbb tu yg ada official signboard ke dalam. if trespass ikut kebun org aku tataula..tapi ada ke? aku try gravel road aritu pun tak sampai..ada limit. gila bwk keta biasa masuk gravel road..rosak tayar




janggel,
klu kak anash pi aku berani jamin dia bleh survive..insya Allah. perth mmg selamat..aku rasa lagi selamat dari KL tu

Biqque September 27, 2011 at 4:47 PM  

bagi aku medan = 2 kot...kira cam pegi sekali je dah dpt cover sume, patu sekian terima kasih, aku tanak gi dah kot. hahaha!

fatt, satu ari aku berdiskusi ngan mamat jerman yg aku cite haritu...alamakkkk sense of humor dia cam haram jadah ok! aku sukaaaaaaa! siap buat tanda2 aksi macam kita dok comment2 tuh! hahaha! ehem...ehem...bila ye agaknyer?

iina September 27, 2011 at 6:23 PM  

Unik dan mmg cantik.. kat sini pun ada few places leh tgk kincir angin nie.. lalu kat tepi hiway pun ada gak ;)

Ely Hasrul September 27, 2011 at 6:32 PM  

part lalat tu mmg jgn ckp la. bukan ke sbb bila musim sejuk yg lalat dok diam kt tanah then bila dh panas baru kuar? kan?

time aku kt melben dulu baru lps winter, tp chill spring suhu mmg negatif patu bila dh kuar matahari lalat pon sukaria kuar sama rimas!

Anash September 27, 2011 at 7:01 PM  

fatt,
jab..akak lum email lagi..nanti eh..tengah susun karangan...(padahal sibuk dengan keje..)
pepepun thank you membakar semangat akak untuk meneruskan pengembaraan ini...
(cuti belum apply nih weeehh...adui)


janggel,
haiseyman...jangan plak jeles...jeles akak kat ko yg berjaya naik gunung stong tuh, ko tak hambek kira ke? cissstat betul la..

fatt September 27, 2011 at 7:59 PM  

ms.a
no emu. aku pun blur nape dia buh nama emu




biqque,
yeke? cam gitu lambat lagi le aku nk smpai medan...huhu...

ape yg bila lagi ehem-ehem tu? sila terangkan. tp bkn ko kata muka dia tak hensem sbb bukan darah traveller ke? kih kih kih




iina,
sana kincir angin mcm kat belanda ke moden mcm ni? teringin nak gi belanda...eh jap, belanda tu denmark ke? fail geog =___=




ely,
lalat dok dlm tanah waktu musim sejuk? lol! ko gurau ke fakta ni? adui adui aku dah gelak2 ni..tp benarkah??? aku rasa lalat tu nak sunbathing la, tgk omputih je sunbathing tu pasal dia pun riang ria di musim panas..hehehe




anash,
sama2...dulukan mana yg patut. nti dah free email le. cuti jgn lupa apply, klu tak penat je akak berkobar2

Inah September 27, 2011 at 8:37 PM  

a ah..viewing area mmg kat situ jek..anyway kat south aussie ni ada yg boleh masuk dlm..kat area cape jervis :)..tapi x de ape pun..lagi cantik tgk dari jauh sbb bila dah dekat nampak mcm menara jek :)

bungy akan buat tapi aku rasa aku pilih kawarau..x de duit nak buat dua2..haha..kawarau mcm dekat di hati sbb kat situ the first place for bungy kan :)

kalo ade geng..akan ku ajak kawan2 lab pi ice bar..haha..padahal kat sini masuk je bar tapi order la lemonade ke jus ke..kalo la aku org terkenal..sure aku dah terkantoi dgn gambar minuman keras merata2..haha..yg penting kita tahu batasan..setuju tak?

Umie Artoqiemie September 27, 2011 at 8:52 PM  

cantiknya awan BIRUUU macam laut.

bdk2 @ John September 27, 2011 at 11:06 PM  

hahaha...medan nak kasik rate brape? hurm...let me think 1st and i'm gonna put in my entry ok. haha.

summer tak panas bahang ke kat dessert tu? bukan ke ko penah ckp time summer, lalat bykkkk!!! kalo aky pegi lg skali pn...aku nk pegi tmnpt2 yg tak cover lg. kalo blh, nk bwk kwn 1 sorang. hihih

Janggel September 27, 2011 at 11:32 PM  

Kak Anash:

Hahaha jeles ke saya naik stong? ala a piece of story je tu...tetibe. Hehehe

Fatt:

Hahaha apa tunggu lagi? rembat cepat! Leh geng dengan kak Anash!

Biqque September 27, 2011 at 11:47 PM  

masa aku chat ngan mamat jerman tu aku sedaya upaya tak bayangkan muka sebenar dia...aku bayangkan muka mamat jerman ko yg aku tak tahu menahu akan rupa sebenarnya hahahaha!

ala medan tu buat sampingan2 kalo dah kemaruk tak cop passport bleh la...kahkahkah!

ada ayam dalam tanah tu...kahkahkah! (dulu kat umah tok aku if lori ayam lalu, lalat pun lalu) lalat tu hibernate la aku rasa! ko penah try tak amik lalat, letak dlm peti ais. dia akan buat2 mati. patu nanti ko kuarkan, dia gerak2 terus terbang! hahahahaha! cuba la!

gadisBunga September 28, 2011 at 12:25 AM  

mesti area tu angin kuat gile kan?

Ms AiReEn MoHd September 28, 2011 at 1:15 PM  

name aku anon...kekekekeke...pergh lawa kan gegambo ko amik....pastu kede nak bg tau kamera ape ko pakai....nyampah...woi anak aku nak darjah satu sok ker baru ko nak visit aku...kekekeke....pss aku da keje lain plak....bukan with maxis anymore bebeh...

fatt September 28, 2011 at 1:32 PM  

inah,
setuju. campaklah kat mana pun tapi tetap ingat yang kat Atas tu tgh memerhati, yg kiri kanan tgh ready nak mencatit

btw, cape jervis tu katne?

aku rasa okla tu ko nak buat kawarau. aku klu ada peluang pun nak buat kawarau...ledge aku dah cuba so nak cuba lain pulak..tp tatau bila..hehe. nti sblm lompat ko amikla feel dulu tgk org lompat, just nak kurangkan neves




umie,
mmg cantik, tp terik. silau bijik mata




john,
ok aku menunggu.

summer kat sini tak terasa panas, tp klu kat sydney aku rasa terik gile..mebi time aku p awal2 summer kot, agaknya. tp mmg betul lalat byk..haha...ikutkan teori si ely lalat duk bwh tanah waktu sejuk tu mgkin la kot...haha. aku suka gak jln time summer sbb siang pjg, pastu cuaca cantik. klu ko ripit jgn p dgn yg haritu le...nti asik sopping je letih




janggel,
isk takmo dahla...aku dah cemuih pegi perth...tmpt lain plak la




biqque,
woi takleh blah ok. aku rasa lalat tu pun pegi skolah, tu pasal dia pandai berlakon...hahaha...ko mmg gile!

wei, mamat german aku tu muka tak mengecewakan...ntilah aku tepek..oi dah alang2 ko selidik la rupa dia..kot2 la hensem ke rugi tuh!




gb,
tak jgk..tp lalat waktu ni byk sbb musim panas...hahaha...benci betul. penat tgn menepis

bdk2 @ John September 28, 2011 at 3:10 PM  

ok fatt, nnt aku letak. btw, kalo aku pegi lg perth ke mana2 travel, mmg CONFIRM aku tak bwk dah..tobat tobat. ni pn terpksa harung ngn die lg utk korea. reda jela...

iina September 28, 2011 at 5:45 PM  

weihhh.. belanda tuh Holanda lah.. denmark tuh scandinabia country.. cam norway.. iceland... sweden dan finland.. mmglah ko fail geografi nie..

Sini windmill semua moden camtu.. mana de guna air lagik.. kalau p holland pun (cthnya Amsterdam.. atau Volendam) kat situ kincir air atau angin nie lebih utk tourist jek skrg ;)

Biqque September 28, 2011 at 7:06 PM  

fatt, tak la...aku ckp mamat german yg aku kenal ni yg mukanya tak hensem...aku pasti muka mamat german ko yg hensem sbb tu la aku imaginekan diaaaa...

owh god bdk2, ko kena travel ngan orang yg kaki shopping semata2kah? korea pun mesti dia akan shopping, aku bet! hahaha! sabar je la...dah la banyak tempat leh shopping kat korea tu!

aku penah doh kat medan....OMG! aku tinggalkan budak tu kat kedai n kitorang gi explore tempat lain, patu kang blk, amik dia. mmg takde dah la nama dia dlm kamus travel aku...skali jer...hahaha! tu tak kira yg buat prangai muncung seratus meter itu tanak ini tanak! aku sepak jugak kang!

aku pun actually shopping gak...tapi takde la asik shoppinggggggggggggg je sampai tanak gi tempat2 menarik kan...

fatt September 28, 2011 at 8:24 PM  

eryn,
sengal! hoi aku dah berbuih tangan menaip bgtau aku pakai Canon Ixus 100is la...ko yg tak baca sape suh! pffft!! hahaha

dah, ko mana skrg nok? baru lagi kan aku rasa ko masuk meksis? rejeki anak..alhamdulillah. oi aku tadak kat kl la itu pasai susah nak melawat sana sini..beb, nape aku tgk gmbr ko mcm dipam-pam? kasik kurus balik la nok, ko meletop kot...huhuhu




john,
oh mai...korea ni dia ada lagi ka? abisla..mesti dia antu kpop kan? aku hrp ko bertabah. brp lama ko pi sana eh? tp kan..koya punya duit mahai cam oz..mencik!




iina,
aku mmg fail peta europe. kalau dah nak pegi barula aku akan bersungguh2 hafal..ekekeke. tp aku mmg berangan la na tgk kincir angin kat Holland tu...chantek..sbb aku terpengaruh dgn gambo kat kotak susu Dutch Lady..hehehe




biqque,
nape ko kejam ha tinggalkan dia camtu? aku ni wlau pun rupa aku bengis, serius, tapi aku tak sampai hati...itulah kelemahan aku. cpt benar rasa simpati..nak wat camne...hati tisu. tp kalau semedang protes itu ini takmo harus la dilempang laju2..

sbnrnya brp umor mat german yg ko ckp ni? muda? ganyut? ekekeke

Ely Hasrul September 28, 2011 at 10:42 PM  

fatt, hahaha besh kan bidaah aku. seingt aku musim tu jugak la lalat bertelor, so bila masuk musim panas terbang la anak pinak dia.. err xtau lah kena baca fakta yg betol hahahaha

bdk2 @ John September 28, 2011 at 11:27 PM  

biqque, what to do? die yang beria-ia nk ikut sgt. plus berduit banyak maaa....ape dia kisah? aku dh pakat ngn kwn aku dh utk korea ni. kalo die bwt hal lg psl shopping tu mmg cnfirm aku blah awal2. ko nk shopping, pegi sendri. aku xnk ikut, cukup sekadar souvenirs je. nnt aku cite pnjg lebar kalo kita ade peluang jmpe k.....bykk ni nk cite! hahahaha... cukuplah korea kali terakhir la kot.

fatt, die ade...takpelah, this time aku dh ade tektik yg aku nk bwt. lgpn, kat korea duit mahal, mcm USD mahalnya..bencis! aku pegi sana 11.11.11 smpai 18.11.11. cntik tak date pegi aku? hahah

fatt September 29, 2011 at 3:47 PM  

ely,
teori ko tu cam ye pun ada. sbb apa tau..sbb klu ko pegi tmpt musim, kdg2 ko bleh nampak dorg ikat segumpal rumput/akar kayu kat btg pokok, time musim sejuk sume serangga perosak dok ctu..nti nak habis musim sejuk dorg bakar sbb takmo binatang2 tu menyerang pas habis musim. cam logik gak arr tu




john,
tak silap aku time besday ko kan? betoi? sambut besday kat obersi la kalau gitu...jeles =___=

oi oi, nak anyam ketupat dgn biq ajak aku sekali...hahaha :D

Janggel September 29, 2011 at 3:51 PM  

Bdk2;

Wow sambot besday kat obersi ye! Jelessssss.

bdk2 @ John October 1, 2011 at 2:24 AM  

janggel & fatt...
bday aku dh lepas dahhh....bulan 8 aritu lg. hihih .

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP