Best of Western Australia

September 03, 2011

[clockwise] Pinnacles Desert, Nambung National Park
Sandboarding, Lancelin
Australia's unique roadsigns
Wave Rock, Hyden

[clockwise] The Gap & Natural Bridge, Albany
Busselton Jetty, Busselton
Emu Downs Wind Farm, Cervantes
Cape Naturaliste, Busselton (near Dunsborough & Yallinggup)

[clockwise] Valley of the Giants, Walpole
William Bay National Park & Elephant Rocks, Denmark
Valley of the Giants, Walpole
Cicerello's Fish & Chips, Fremantle
Cape Leeuwin (the stretch), Augusta
Cape Leeuwin Lighthouse, Augusta


Ini antara project entry yang bakal menyusul....tapi entah bila nak menaip aku pun tak pasti. Walaupun aku dah ke sini few times tapi spirit nak bercerita pasal Perth langsung tak mari. But due to interest of people aku akan share, Insya Allah. 

Buat masa ni tengok jelah gambar kat atas, tapi ni cuma sebahagian highlight yang ada di Western Australia. Ada banyak lagi tempat-tempat menarik yang aku tak letak gambar kat sini...nanti aku update lagi.

Sebelum tu mari kita berkenalan dengan map Australia.

[source] Australia's states & territories


Seperti yang kita tau, Australia ialah sebuah negara yang sangat besar berganda-ganda dan tahu tak kalau naik flight crossing dari Western Australia ke New South Wales dah boleh bertukar time zone dari GMT+8 ke GMT+11?  *daylight saving minus 1 hour

Perth ialah capital city bagi Western Australia (WA) dan kebanyakan highlight dalam gambar di atas terletak di luar Perth dan cara terbaik untuk explore WA adalah dengan road trip. Dulu aku penah taip entry pasal transportation kat Perth so boleh refer situ. Common question yang orang selalu tanya ialah pasal lesen memandu. Sebenarnya tak perlu apply international driving license untuk memandu di sini. As long as lesen tu valid, belum expired, bukan lesen bawak bas/lori/traktor atau sebagainya yang tak berkenaan, maka lesen itu sah dan laku digunakan. Sama jugak situasi kalau memandu kat New Zealand, takyah apply international driving license. Aku cuma boleh advise kat 2 negara ni sebab penah ada pengalaman memandu kat sini, tapi kalau kat negara lain macam Germany ke, Switzerland ke aku tatau, so takleh nak advise.

Sebelum memandu kat sini sila baca dulu peraturan lalu lintas kat sini just to give you some brief idea. Apa yang boleh aku cakap ialah rules kat sini lain sikit dari Malaysia especially peraturan masuk simpang. Sila baca ini dan ini untuk panduan.

Tak susah sebenarnya kalau dah faham basic rules lalu lintas kat sini tapi gemuruh memang ada sebab memandu kat tempat orang ni lain sikit tambahan pulak orang kat sini semuanya pemandu berhemah. Honestly once dah drive kat sini aku bet bila balik Malaysia mesti korang rasa nak sumpah seranah bila tengok cara orang kita memandu. Hehehehe. Anyway aku takde tips nak share tapi yang penting sekali kena selalu observe speed limit, road signage, bagi signal bila nak masuk simpang dengan roundabout dan bagi pedestrian melintas bila nampak dorang berdiri di tepi jalan. Kalau buat sume benda ni, Insya Allah you'll have a smooth ride.

44 comments:

fatt September 3, 2011 at 2:06 PM  

aah, lawa la jgk..mebi sbb langit dia biru

AKO @ retna September 3, 2011 at 3:50 PM  

fatt, just checking..

erkk ko kecikkan font ke kat sini?
ke lappy ako yg nmpk tulisan kat blog ko kecik ek?

shah_rule September 3, 2011 at 4:26 PM  

Australia is amazing, duit x cukup lagi nak ke sane~ hoho
kalau melbourne, perth, Gc, mane yang ko suggest kan aku pergi dulu???

bdk2 @ John September 3, 2011 at 5:24 PM  

Fatt,
aku jap lg nk g LCCT dah utk pi perth mlm ni....tak sabar lak rsenye, tp tak full excitement sgt. xtau laa kenapa. Hopefully, everything will go smoothly. InsyaALLH...

Ely Hasrul September 3, 2011 at 5:38 PM  

kat oz dorg utamakan pejalan kaki. agak pelik gak sbb lampu hijau tp if ade org cross kena benti, kalu kt KL dh lama kena langgar. patu button pejalan kaki pon ade bunyik utk org buta la tp kalu kt KL ade yg dh rosak or mmg xdek bunyik lgsg, sure org buta dh melambung kena langgar hehe. paling lucu sbb dorg ade lane bus & tren kt tgh (nih kat melben la) so bila bus benti kete kena benti blkg bus, ade skalik tu makcik driver tuh turun maki2 kete yg benti kt tepi bus dia.. kalu kt KL bus la yg langgar sume kete.. itu kalu dicompare bende yg bagus lah. xpenah pg Perth. tp aku ade mmber yg PR kat situ. ahad nih insyaAllah nk jumpa tp kt shah alam aje la dia balik beraya kekeke

fatt September 3, 2011 at 6:04 PM  

ako @ retna,
aku install new template..ni bkn template lama. kecik sgt ke? tp klu font besar pun aku tak suka. mata ko sakit eh?




shah_rule,
tula, duit dia mahal gila skrg ni..peh!

aku tak penah smpai Gc..aku penah smpai Perth, Melbourne & Sydney..sume tmpt ni lain2 especially Perth sbb dia more to outback experience. let say klu ko suka nature ko pegila Perth, klu ko suka arts & history ko pegi Melbourne, klu ko suka cities & skyscrapers ko pegila Sydney. GC pulak klu ko nak pegi bersuka ria sbb sana ada Movieworld etc etc.

tp personal favourite aku ialah Perth & Melbourne. aku tak suka Sydney sbb (1) sama je cam kl sbb big cities (2) byk sgt Asian smpai aku tak rasa aku kat Sydney tp kat Spore or HK. mebi gak aku dah p sana 2x..so sbb tu aku dah boring




bdk2 @ john,
oit ko pegi sana ke mlm ni? mak aih dasat ko...hahaha. orait, enjoy ur trip..but the truth is bila ko smpai Perth ko mesti akan compare dgn NZ..and please don't do that sbb dua2 ni totally opposite. Perth totally outback experience...ko mgkin akan rasa boring klu ko rasa NZ tu awesome...apapun, have fun! jgn lupa try Cicerello's instead of Kailis..they're superb! :)

AKO @ retna September 3, 2011 at 7:50 PM  

ha ni dah ok dah font nyaa... hehe takde la saket mata cuma rasa cam pelik hhehe ;)

scrlettfr September 3, 2011 at 9:02 PM  

salam... sis, lawa header... cantek...

dzuchan September 3, 2011 at 9:56 PM  

waaaahhhh...ni rasa nak p ni...tapi kewangan blom mengizinkan ;-(..

tukar header lg nmpk..:-)

fatt September 3, 2011 at 10:03 PM  

ako,
aku dah ejas tadi...hehe...



scrlettfr,
makacih...ni tah kali ke brp tukar..kang jemu tukar lagi



dzuchan,
tulah...aku pun rs nak pi lagi, tp duit AUD still mencanak so hold dulu..baik pi europe klu mahal, tul tak?

tukar lagi...masih mencari chemistry...ni pun blum finalize lagi

Biqque September 3, 2011 at 10:04 PM  

shah_rule, kalo ko kaki laut, silalah ke GC. sana leh surfing sampai pengsan. sepanjang pantai tu macam2 nama pantai ko bleh singgah. kalo nak lebih teruja, sila ke byron bay, untung2 ko dpt la tgk dolphins. bab movieworld dgn dreamworld, sangatlah perlu utk dicuba sbb memang best. dan juga, silalah pegi beramai2, sbb kang ko gelakkan kat diri sendri je hahahahaha!

fatt, wave rock tu sungguh memanggil2 aku untuk pegi ke sana...owh, sungguh teruja aku melihatnyer!

btw, aku mau tanya skit pada kamu bah...kalo ko berada di dalam itu gambar, shiapa yang amik gambar ko bah?

dzuchan September 3, 2011 at 10:38 PM  

fatt...dlm setahun dua ni aku rase nak pusing mesia bg abis ngan singapore dulu ...InsyaAllah dpt bonus ka...aku tros carik flight murah p australia ha ha ha.....

neway..aku suka header ni..yg tadi tulisan dia scary :-)

bunburry burn September 3, 2011 at 11:03 PM  

best gile western aussie...trase nk buat return trip...plg best dok kat margeret river & whale watching!!

fatt,
aku nk tanye pendpt ko ler..
ko suke explore 1-1 tempat abis2an sambil menikmati pemandangan ke..
@ atau ko try cramp kn byk2 tmpat skaligus? atau dgn erti kata lain ko pelancong santai or strict itenirary follower?

fatt September 3, 2011 at 11:25 PM  

biqque,
aku ni patutnya aritu p GC tp sbb aku baru lik dari mekah, tiket ke sana plak esoknya so mmg kena burn la sbb tak logik pun nak pegi. lgpun pas balik dr mekah aku demam seminggu, dgn suara tersepit..mmg baring je atas katil..

hahaha bagus soklan ko, ada sekali tu aku wat roadtrip dgn kengkwn so dorg tlg amikkan, yg trip lain aku pacak tripod & mtk org amikkan.

beb, wave rock tu mmg menarik, tp jauh gile ko tau...300km++ 1-way..so klu ko plan nak ke sini aku advise ko grak awal2 pagi. tp jgn frust menonggeng ye kalau ko dah sampai tetiba ko ckp "ni je ke??" sbb batu tu tak pjg mana, tp bleh la ko pose mcm surfing kat situ. it took me 2 times ke sini barulah aku pegi. sbb aku slalu doubt nak pegi ke tak sbb jauh...finally aku pegi..now aku dah puas ati sbb dah tgk camne. org kata selagi tak tgk selagi tu tak puas ati...so i feed my curiosity :)




dzuchan,
aku pun ingt next year baru nak pusing Borneo..asik oversea je smpai menganaktirikan negara sendiri. tak patriotik lgung aku ni..iskk.

klu ko nak pegi, aku advise buat road trip..tp klu tak ko pegi je cities bleh naik bus & jln kaki

klu ko tanya aku Oz ke Nz best, jwpn aku Oz :)




bunburry burn,
wow, ure lucky! aku tak dpt spot whale masa pegi Cape Naturaliste..syg! Y___Y

dlm byk2 tmpt kat Perth my fave ialah Cape Leeuwin, Augusta :)

pendapat aku ye...
hurm...kalau dulu..zaman masa aku memula terjun dlm bidang ni aku tend to rush things..tp after sometimes aku suka travel without plan..stok terjah2, so kalau aku suka tmpt tu aku akan stay, klu tak aku move ke next destination.

aku tak suka follow itinerary sbb benda tu akan buat aku terikat dan kejar masa. so kalau buat roadtrip aku akan stop mana2 tmpt aku suka, bushwalking jap ke.

aku penah ke Perth 3x, the first time mmg tak enjoy, 2nd time aku leisure skit, 3rd time aku dah boring...and thats it..no more WA!

ko jln2 buat itin sendiri jgk ek? bagusla camtu..klu amik tour agent ni mcm terikat skit

bunburry burn September 4, 2011 at 12:07 AM  

tq fatt! aku buat itin ringan2 je fatt, tgk2 blog org ngan forum. aku pn suke rilex..xsuke rush..enjoy...

Oz lg best dr NZ? ko bio btul fatt.. tgk entry ko aku rs NZ cam seploh juta kali ganda best jer..

fatt September 4, 2011 at 12:15 AM  

burn,
no worries! ko masuk forum cari ke? aku ada masuk aritu cari info psl kinabalu...konon nak pegi thn dpn, thread lain aku tgk camtu je tak klik pun. bdk2 @ john ckp mlm ni flight dia ke sana...nti tunggu la repot dia..aku nak dgr jgk apa verdict dia pasal perth. tp aku rasa mcm bleh bajet apa review dia..mesti dia akan ckp Nz best...hehe..

ntahla burn, aku rasa cam gitu. sbb aku rasa Nz tu retirement country, Oz plak lebih alive dari segala segi. cer ko tgk ek...Oz kan dia ada 6 states (if im not mistaken x including Taz), setiap states tu lain2 dia punya speciality...benda yg ko takleh jumpa kat Nz. ok aku kasik lagi clear in case ko tak dpt mksd aku..cth: Sydney - cities, Melbourne - arts, Perth - outback. all in 1 :)

chop, ko dah penah smpai Nz ke? Oz dah explore smpai mana?

Biqque September 4, 2011 at 12:53 AM  

tu la pasal, aku tgk tempat tu jauh sungguh ko haaaaa...tgk la kalo nak buat keje gile, ikutkan aku, mmg nak je terjah...cuma tatau la bila plak nak ke sana...

fuh, akhirnya terjawab jugak...ko tau berhari gak la aku pikirkan camne ko ada gambar sedangkan ko travel solo...i mean, mmg la ko leh pakai timer, tapi pose sume mmg cun ar...rupa2nya ko pacak tripod yaaaaaa! cukup bernas! hahahaha! nasib baik orang yg tlg amikkan tu pandai amik! kena cam kitorang dulu, ada yg kepala separuh! bleh? rasa cam nak lempang je hahaha!

fatt September 4, 2011 at 1:02 AM  

biqque,
aku byk gmbr self-timer. snap area sama je kdg2 berkeping2 sbb tak puas hati punya pasal. klu aku nak suruh org amik, aku slalu setkan angle siap2 pastu suh dia snap. mmg aku giler punya cerewet...sbb tu kdg2 aku tpksa guna tripod sbb suruh org ni takleh nak demand sgt, kena redha je apa angle yg diamik, tul?

tp skrg skru kat kaki tripod aku hilang, so dia cam gile skit, tp masih bleh guna. nak beli tripod baru tah bila..kdg2 kan, aku rasa kelakar gak pacak dgcam kat tripod, tapi ada aku kesah? hahaha

Biqque September 4, 2011 at 1:23 AM  

ko pacak, ko set, ko tekan, ko lari, ko stand still, kan??? hahahahahahaha! patu tetiba ko pasan orang tgk ko. kahkahkahkah! aku beratus kali buat ok! tak bleh blah...

fatt September 4, 2011 at 2:17 AM  

biqque,
hahahaha...mmg...sampai 1x tu kantoi dgn mamat german ni...kah kah kah...cilakak dia gelakkan aku. hampeh!

bunburry burn September 4, 2011 at 11:59 AM  

fatt, ko 1st time p kinabalu ke? nanti aku carikkan balik bhn2 pe yg aku ada. lama dh aku p 2008. nanti aku email.

aku xpenah p NZ, dok tgk entry ko je...insya Allah bln 2 ni br nk p.. Oz aku br explore WA, tu pn xsemua..aku tlepas rockwave tu..

fatt September 4, 2011 at 1:02 PM  

burn,
aah..1st time.konon nak naik time merdeka 2012...hrp2 berjaya la. aritu ko naik dia caj dlm brp? aku dpt quotation per head rm690...rasanya tu murah ke mahal? klu ko ada contact sape2 yg leh bagi better price tlg fwd eh..makasih!

nti gi Nz brp hari?? bln 2 tgh summer, sedang elok la tu..nti buat bungy tak?

wave rock tu pd aku wajib pegi, at least sekali. cuma tak tahan sbb jauh je..kalau dkt ok je tp jauh

Inah September 4, 2011 at 1:03 PM  

eh..aku nampak adelaide!!!!!!! yeay! sorry komen x berkaitan :P

perth mmg best tapi aku rasa tasmania lagi bessssssst! :D

Inah September 4, 2011 at 1:10 PM  

aku nak menyampuk boley! pegi la NZ!! especially south island..you would LOVEEE it! jgn lupa pi milford sound, dunedin, te anau, lake tekapo, mt cook..sigh..i wish i could repeat nz balik!

backpackers stay yg paling best adalah kat queenstown, christchurch, picton..err..semua lah best!

north island is more happening..rotorua best dgn ledakan sulfur (bekas volcano), hobbit's place, auckland plak busy and happening :)..tapi if you're more into scenery..spend more time in south island!

love NZ!

fatt September 4, 2011 at 3:53 PM  

inah,
ape yg best kat adelaide? cer citer..

aku penah pusing north island masa tahun 2009 dan mmg NI & SI different sbb mostly org lebih bertumpu kat NI. tp kat sana not bad, cuma scenery yg cun2 lagi byk kat SI. aku ada planning gak nak turun NI lagi..tp tak tau bila..buat masa ni aku bekukan dulu NZ..too much of NZ dah...huhu

ps : komen ko lagi 1 tu aku jwb dlm emel ye

bunburry burn September 4, 2011 at 4:31 PM  

fatt,
Kinabalu:aku pegi 2008..masa tu rm300/head..skali tdo 10 org satu bilik...mkn 2 hr..kang balik opis aku try carik bhn2 lama..
NZ:thanx to u aku skrg avid fan of grab one, nakedbus..tertunggu2 bila nk kluar deal best2..tp deal yg die kluarkan skrg byk expire nov thn nih..bungy? of coz!

Janggel September 4, 2011 at 7:15 PM  

gambar2 mu itu membuatkan aku tak sabo tunggu taun depan....

fatt September 4, 2011 at 8:34 PM  

burn,
rm300!!! nanges..murah gile..ada simpan lagi x ctc person tu?

selain grab one, cuba tgk bookme.co.nz sbb yg ni promo dia more to activities. tp mmg promo dia tarikh dkt2, u subscribe je sng, nti dpt alert bila ada promo. nti naik bas ke? nk murah amik nakedpassport sbb dia boleh guna utk crossing dari south to north island vice versa :)



janggel,
make sure 4 hari ko tu pack, klu tak ko kena ripit..

Janggel September 4, 2011 at 10:33 PM  

insyaallah, kalo boleh tamau tido..nak penuhkan jadual hahaha

Anonymous,  September 5, 2011 at 11:50 AM  

happy eid mubarak fatt...lama bebeno tak komen..i am the che' anon komentar yg pegang sepanduk tuh...and yes driving in OZ and NZ ni rasa cam selamat as pemandunya berhemah. i wuz living in syd from 07 to 09...and few times road trip around downunder...cuma tak sempat nak road trip dr syd to perth je...mcm muvie priscilla queen of the desert...
-nona manje-

fatt September 5, 2011 at 7:47 PM  

nona manje,
selamat eid fitri!
ni baru je able balik komen anon, aritu sy disable...hehe..ada profile tak? klu tak create le, sbb mgkin nak disable balik..wah, klu drive dari sydney ke down under betul2 punya jauh tu...dgn panas desert lagi...kena bwk caravan la camtu kan?
i berangan jgk nak drive dari adelaide smpai ke brisbane atau gc...tp bkn dlm masa terdekat...next 2-3 yrs, insya allah :)

Inah September 5, 2011 at 8:49 PM  

yearghhhhhhhh..adelaide-brisbane! jauh gils..kitorg penah buat keje gile drive dr canberra-sydney-melben-adelaide :P

adelaide x de benda pun..serius..byk building bersejarah, byk beach, ok la..tapi kalo nak spend a week x payah la..2 hari pun cukup kaver adelaide :P

fatt September 5, 2011 at 10:30 PM  

inah,
haaa..tula pasal..mmg jauh...tah brp ribu km tataula...agak2 dua minggu cukup tak?

aku lagi suka tgk historical building. duduk berejam tgk ukiran pun aku layan. tp lu nak lama2 kat satu2 tmpt tu mgkin takla..dah habis pusing terus grak la. kalau tmpt tu best bleh la stay lama skit, klu tak kejap je la.

ko sewa keta ke drive keta sendiri?

Daddy Ziyyad September 8, 2011 at 4:32 PM  

kalo boleh, tulislah sebelom 5 Oktober..ekekeke....saya ke perth on the 6th : p

fatt September 9, 2011 at 5:12 AM  

dz,
insya Allah. tp sy buh highlight je..takde stori pjg berjela sbb tak buat journal..dah lupa

bdk2 @ John September 9, 2011 at 5:07 PM  

fatt!!! terbatuk aku bc komen ko kat atas. hahaha...pndai ko verdict psl ape yg akan aku tulis.

overall, nz @ oz totally different. WA mcm ko ckp mmg btol2 outback experience. aku mmg x puas sbb tak abes jln. byk lagi nk singgah kalo boleh. tp tula...kekangan masa plus bwk kwn travel suka shopping. ape kes? xleh tulis kat blog bnda cmni...sbb die baca ;(

kalo ade rezeki lagi, aku nk pegi sana lagi. mmg peaceful kat sana. bg aku, go to hell sape yg ckp perth xde pape. for me, best! jgn compare ngn NZ, sbb mmg lain sgt2 antara these two places. ^_^

fatt September 9, 2011 at 5:32 PM  

bdk2 @ john,
hanya johari mengenal maniam! hahaha...bkn aku nk eksen (ko jgn salah faham ye), tp aku dah sana 3x so aku bleh buat rumusan based pd pglmn aku gi sana dgn nz..mmg totally lain.

kalau ada rezeki ko pegila melben & sydney pastu ko compare lagi dgn perth...aku pasti ko akan ckp sume tmpt2 tu lain :)

tp so far ramai yg tak suka perth sbb dorg suka hutan bandar (bgunan konkrit sume), tp utk org2 mcm kita..perth tu mcm satu dunia yg lain. kat sana belah2 outskirt lagi ulu dr nz kan? lagi takde org kan?

klu ko berpeluang dtg lagi, ko drive smpai ke wave rock, nti ko akan masuk territory "wheat belt". kat situ view lagi best. mcm ko teleport ke US belah2 koboi punye area...dgn ladang gandum, windmill...mmg rare gile!

aku rasa ko kena cari geng travel yg bebetul pure traveller la. klu ko stick dgn dorg ko takkan bebetul experience apa itu art of travel. instead ko akan travel style camni smpai bebila.

aku menunggu jurnal ko...hehehe... :P

bdk2 @ John September 9, 2011 at 10:47 PM  

yup2...totally agree ngn ko. mmg lain. xleh nk compare btween perth & nz. nz ade special dia, perth pun ade special dia. tapi, bagi aku nak repeat lagi perth! aku x puas singgah pinnacles, augusta pun tak puas. totally lain mcm gurun btol2. lancelin pun tak puas.

agak ralat jugak tak pegi albany, wave rock dan bwh2 lagi tu. insyaALLAH ade rezeki aku nak pegi lagi. tpi this time just nak leisure je.

btol2...aku mmg kene carik yg btol2 nk travel. kalo setakat nk beli souvenir takpe la jugak. ni tidakkk....haishh. geram jugak kdg2 ni. brg2 yg aku rse ade kat msia pun ade, tu pun nak beli. pastu mcm2 lagi laa nak beli. end up, aku balik hostel then pusing2 sendri! mmg cnfirm aku takkan bwh dah lain kali...sorry goodbye!

btw, insyaALLAH aku akan ke melben-sydney next yr. dah beli tix tu..return je blom lg. kali ni ber2 je dgn kazen aku. mmg kaki travel jugak. hopefully enjoy.

fatt September 10, 2011 at 1:11 AM  

bdk2 @ john,
adoi..jenis suke sopping ni yg letih nk melayan. ada dorg beli pinggan mangkuk? huhu...klu dia rembat corelle aku tatau le..tp sana corelle murah. yg kaki sopping tu pompuan ke laki? klu pompuan aku phm le..klu lelaki mmg no komen la..huhu...

so, skrg mana 1 tmpt yg ko paling suka? pinnacles? augusta? my personal faveret is always augusta, sbb ada cape leeuwin..dulu masa aku p thn 2009, time tu baru je habis winter, masa tu langit kelabuuu la sgt. gmbr sume kelam. pastu aku dtg lagi 2010, masa tu nk masuk nak masuk summer..mmg cantik aku puas hati. langit biruuuu giler..gmbr2 pun lawa

albany nice, klu ko dtg time ni bleh la catch glimpse of whale :)
takpela weh, kang ko terkilan plak..next time ko pegi time spring nak masuk summer..mmg just nice..hari siang pun pjg. puas skit jalan

ko naik aa ke? turun melben ye? nice! melben pun aku suka. aku tak suka sydney la..apart of harbour bridge & opera house..takde apa pun kat sana. but for once, okla ko nak pegi, nti ko bleh compare. aku tgh plan gak in 2-3yrs time nak buat roadtrip dari melben or adelaide smpai ke brisbane...klu pjg umor insya Allah aku nak buat :)

ps : kat lancelin lens kamera ko stuck tak? pasir sana kan halus2. eh tapi ko pakai dslr kan..mebi so tak byk ok..aku pakai compact mmg stuck lens aku..so x byk shot masa kat sana

bdk2 @ John September 10, 2011 at 8:52 AM  

pompuan fatt! nasib baik tak beli corelle. hurm..mls nak cakap lebih2 overall aku tak suka! mmg tak syiok langsung! tp dia baik, that's why mls nk bising2. setiap kedai dia masuk kat harbour town tu. lemah sgt2. at last, aku balik dlu...malas aku duk tggu. orang kaya shopping ko tau la kan. byk bnda nak beli.

pinnacles is diffrent mcm gurun. augusta sumpah best! aku hrp2 sgt msia ade tempat mcm ni. sunyi tp tenang....kalo nk layan perasaan boleh sgt2. orang pun tak ramai. mmg peaceful. Flinders bay pun lawa!!!! dgn jetty kecik tu..haiahhh...lawa siot. kat cape leeuwin tu, air laut @ ombak pn lawa.

albany tu ler....takpelah. next time punye trip. mmg kene pegi spring. siang pnjng....berbaloi2!

naik aa. tp turun gc dlu. tp tix return tak beli lg. tggu aa buat promo. so, skung ni aku ade tix pegi je. nk bwt gc-syd-melben. tu je for 2weeks. insyaALLAH. tp tak bwt roadtrip la...mybe tggu promo domestic flight kalo ade. save masa. impian ko tu, insyaALLAH kalo ade rezeki ^_^

alhamdulillah tak stuck lens aku. risau gak aku. sbb ade yg pesan jaga kamera elok2. makk aih...ribut pasir dia hebat wooo....cuak jgk. dah la aku guna lens kwn aku. kalo stuck mana nk korek duit ganti. kene jaga elok2.

bdk2 @ John September 10, 2011 at 8:53 AM  

btw, shots kat lancelin mmg byk yg menjadi. thanks to cahaya matahari dan langit takde awan...hepy!

fatt September 10, 2011 at 4:09 PM  

bdk2 @ john,
owh, itu mcm kaa..mesti dia paling byk borong kan? kaya betol kwn ko...dahla duit oz mahal..baru lps raya lak tu...iskk!

ko usha je website webjet, bole compare rege..tp beli awal, xpun ko subscribe newsletter virgin air, dorg slalu wat promo, jetstar pun.

good to hear that ur camera was good. ko pkai canon ke nikon eh? tp kan, rambut ko ada x keras2 pastu? hahaha...

bdk2 @ John September 10, 2011 at 5:28 PM  

hahaha....memang kayo pun. 2 beradik je fatt oiii...

ok..nnt aku riki2 those websites. thanks!

tulaa....alhamdulillah. aku guna nikon d3000 je. pastu aku pnjm lens kwn aku. rambut? agak keras jugak laaa sbb duk kene asyik bertiup je. hahaha

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP