Do's & Don'ts Semasa Tinggal Di Hostel

September 17, 2011

Dah 2 hari rupanya aku tak update blog. Hehehe. Banyak benda nak buat tapi procrastinate. Semalam aku install gadget baru dalam blog, mungkin ada yang perasan dan mungkin jugak tak, tapi kalau nak tau boleh scroll sampai bawah. 

Tujuan aku install benda ni supaya kalau ada info yang menarik bolehlah share, nak borak pun boleh. Aku prefer yang ni dari chatbox sebab aku rasa chatbox tak best, selalu kena spam dengan so-called aktiviti blogwalking, advertisement dan blogger yang suka tinggalkan mesej "i dah follow, nanti u kena follow i. ingat!". Apa tu? Pffttt!

***

Ok sekarang kita masuk ke topik perbincangan iaitu "Do's & Don'ts Semasa Tinggal di Hostel".

Kebanyakan kita mungkin penah merasa tinggal di hostel semasa travel dan for sure macam-macam kerenah manusia dah jumpa. Tak dinafikan ada sesengah traveller yang ok dan ada jugak yang just came back from hell. Those who just came back from hell kebanyakkannya budak-budak muda yang belum matang, tapi ada jugak yang dah tua bangka tak sedar diri. Selalunya orang yang biasa travel dan duduk di hostel tau do's and don'ts. Tapi untuk yang tak tau dan baru nak berjinak-jinak....maka tips di bawah adalah penting. Pentingnya macam nak jawab soalan SPM Bahasa Melayu Kertas I, antara lulus atau dapat F9.

Berikut adalah beberapa basic rules semasa tinggal di hostel :


1. Jadilah roomates yang pembersih

Tolong jangan bawak perangai pengotor masa masa tinggal di hostel (dorm especially). Kalau nak semak pun biarlah dalam territory sendiri iaitu di atas katil sendiri dan bukan katil orang lain. Jangan campak barang merata-rata terutama sekali di atas lantai sebab ia akan mengganggu pergerakan orang lain. Bagi yang duduk di katil bawah kalau boleh be considerate, walaupun ruang bawah katil tu secara indirectly adalah hak korang tapi cuba tinggalkan sikit ruang kat orang atas meletak barang, contohnya kasut.


2. Kemas semula kitchen utilities selepas menggunakannya

Benda ni yang aku paling pantang dan kalau terjumpa spesis ni memang aku ringan tulang nak mengajar. Contohnya kalau dia tak cuci frying pan, maka dengan senang hati aku akan karate kepala atau batang tengkuk dia macam gambar di sebelah. Hiyahh!!

Walaupun kat hostel ada cleaner, tapi jangan seksa cleaner tu cuci barang tinggalan korang. Jangan buat orang lain macam hamba abdi. Cuba tanya diri sendiri, suka tak kalau orang buat sepah kat rumah korang? Mesti tak suka kan? Kalau tak suka jadi jangan buat sepah kat rumah orang!

Jadikan motto clean as you go sebagai habit di mana saja korang pegi. Ia bukan saja memudahkan orang lain, tapi korang pun tak kena maki.

Lagi satu, selepas selesai aktiviti memasak sila bersihkan table top dan stove. Pinggan mangkuk yang dah pakai tolong lap selepas cuci dan letak kembali ke tempat yang asal untuk memudahkan orang selepas tu guna.


3. Kitchen hour

Tak semua kitchen bukak 24hours, ada yang tutup selepas jam 11pm dan midnite so make sure takde aktiviti memasak selepas waktu tersebut.

Lagi satu, jangan bawak makanan masuk ke dalam bilik sebab perbuatan tu akan mengundang serangga dan akan mengotorkan bilik.


4. Jangan rembat makanan orang

Selalunya di kitchen ada shelf untuk kita simpan barangan groceries dan sebagainya. Make sure letak label (nama, nombor bilik, tarikh departure) untuk mengelakkan ia dari menjadi barang wakaf. Tapi andai kata korang dah nak balik dan takmo bawak lebihan barang makanan, apa kata donate je kat Free Food section. Percayalah, akan ada guest yang berterima kasih dengan sumbangan tersebut. Tak rugi bersedekah, pahala pun dapat.


5. Jangan mandi sampai kecut

Aku tau ada kebanyakan orang suka sangat duduk berjam-jam dalam bilik air. Aku pun tak pasti apa yang dibelek sampai berjanggut orang lain menunggu. Kalau rasa diri ada perangai yang buruk ni tolonglah tinggalkan perangai tu kat rumah. Jangan bawak habit ni bila duduk di hostel sebab mungkin ada guest yang nak cepat, let say dia nak check-out tapi tak mandi lagi...boleh fikir, kan?

Memadai mandi basic (siram, sabun, bilas). Kalau rasa nak berkubang lama-lama dalam shower buatlah selepas sume orang dah siap. But again, it's courtesy to use water accordingly. Jangan membazir sebab membazir itu amalan syaiton!

Lagi satu, jenis orang yang ada masalah rambut gugur. Kalau boleh selepas mandi tolong pungut dan buang supaya saluran air tak tersumbat dek gumpalan rambut itteww. It's obvious kalau korang je yang berambut hitam sedangkan orang lain berambut blonde, confirmlah sume orang akan otomatik kata tu rambut korang.


6. Jangan memekak bila orang tengah tido

Benda ni agak general so aku pecahkan kepada beberapa situasi untuk gambaran yang lebih jelas :


Situasi 1 : Jawab panggilan telefon/Bergayut

In case dapat panggilan tepon di tengah malam maka silalah keluar dari bilik untuk menjawab. Bukan setakat mengganggu roomates yang sedang tido tapi masalahnya takde sape pun berminat nak dengar. Bayangkan duduk dalam dorm seramai 4, 6 atau 8 orang, so ada 8, 12 dan 16 cuping telinga yang akan mendengar perbualan tersebut. Lagi-lagi kalau bergayut dengan pakwe/makwe, confirm ujung-ujung perbualan tu disudahi dengan ucapan memuahhh yang boleh memuntahkan segala isi perut.


Situasi 2 : Alarm

Ada jugak spesis manusia yang suka pasang alarm semaximum boleh seolah-olah macam nak kejut semua orang. Yang pelik tu dia sendiri tak dengar tapi orang yang takde kena-mengena pulak sedar. Memadailah bunyi alarm setakat nak kejutkan diri sendiri sebab tak semua orang morning person. Mungkin ada roomates yang malam tadi tido lambat dan nak berehat lebih lama. Be considerate.


Situasi 3 : Early check-out

In case korang check-out awal pagi, let say sebelum ayam berkokok, sebaiknya sehari sebelum tu semua barang dah siap dikemas. Kalau boleh asingkan baju yang nak pakai esok pagi di hujung katil. Nanti takdelah buat bising pepagi buta sampai mengganggu roomates lain seolah-olah macam, "Hoi korang, aku nak blah dah ni!!", walhal sape pun tak kisah ko nak melingkup ke mana. That kind of attitude is rude.

Selalunya aku akan kemas semua barang sehari sebelum berangkat waktu orang takde dalam bilik sebab aku taknak buat bising. Aku jugak akan asingkan baju yang nak dipakai keesokan hari di tepi katil. Ini memudahkan aku supaya esoknya takdelah bising selongkar beg cari baju yang nak dipakai. Dan sebolehnya sebelum tido aku dah prepare semua beg tepi katil atau tepi pintu so pagi tu aku just keluarkan dan kemas baki barang di luar bilik.

Oh, lupa nak cakap, sebolehnya jangan bukak lampu especially bila check-out awal pagi sebab ia akan mengganggu. Kalau boleh setiap kali travel bawaklah torch light kecik so in case bila berlaku kecemasan maka takyah bukak lampu dan ganggu roomates.

It's a No! No!


Situasi 4 : Balik lambat

Katakan korang pegi berjongket sampai tetengah malam pastu baru teringat katil kat bilik. Bila balik lewat tolong jangan buat bising dan bukak lampu sebab ia akan mengganggu roomates yang sedang tido. Kalau boleh masuk bilik terus naik katil, takyah buat-buat rajin kemas itu ini, kelebek itu ini sebab sume orang boleh dengar dengan jelas apa saja bunyi yang korang hasilkan. Kalau nak buat pun tolong minimize bunyi-bunyian itu supaya orang lain tak hangin. Kalau dengar ada katil berbunyi tu maknanya dia dah hint secara halus....so please take note.


Situasi 5 : Berdengkur

Ada jugak situasi yang mana roomates berdengkur macam keretapi dan obviously sape pun tak suka. Jadi untuk mengelakkan dari tido yang tak lena maka prepare lah "earplug" dan benda ni boleh beli kat farmasi. Kalau takde earplug, sumbat telinga dengan mp3 player sambil tido pun boleh. Tapi kalau korang jenis tido mati itu lagi bagus.

Itu kalau dapat roomates yang berdengkur, tapi kalau diri sendiri yang kaki dengkur ni macam mana? Caranya ialah dengan menyewa bilik private, jangan tergedik-gedik nak duduk dorm. Pastu nak berdengkur sampai bocor siling pun takpe sebab itu lebih afdal dari kena maki berbakul-bakul.


7. Panjang tangan/Amik barang orang tanpa kebenaran

Bila duduk ramai-ramai terutamanya dalam shared dorm sila jaga tingkah laku. Ada sesetengah roomates yang suka letak barang-barang berharga kat atas katil contohnya laptop, wallet, handphone, duit dan sebagainya. Aku percaya korang yang baca blog ni baik-baik, kalau boleh jangan sesekali sentuh, tengok takpe. Dari pengalaman aku kalau duduk satu dorm dengan omputih, dorang memang suka sepahkan valuable things atas katil sebab nature dorang yang percaya semua orang adalah baik dan bukan habit dorang mencuri. Tapi kalau duduk dengan roomates Asian, sekejap je hilang. Tapi tak sume Asian camtu, ada sesetengah yang perangai camtu. But the best is, keep your belonging safe and seal in locker and always keep people trust!

Sama jugak halnya kalau nak pinjam barang roomates. Selagi tak dapat keiizinan jangan memandai amik dan inform selepas pulangkan. Jangan buat harta orang macam harta sendiri!


8. Kontrol volume suara

Ada sesetengah kita yang travel dalam kumpulan dan kebetulan duduk dalam dorm yang sama. Bila duduk sekali mulalah buat perangai "Dorm ni aku yang pegang!"....ecece feeling gangster konon! Jangan buat perangai camtu nanti busuk nama negara. Pastu bila dah satu geng berkumpul dia punya sembang macam nak roboh dinding. Benda macam ni tolong kontrol, bukan dalam bilik je, kat common area macam kat TV room, kat dapur pun kena kontrol sebab tak semua orang boleh terima. Lagipun ini bukan pasar borong, ini hostel!


9. Checklist sebelum check-out

Sesetengah hostel memerlukan guest untuk remove bed sheet dan pillow sheet semasa check-out so make sure buat sebelum keluar. It's courtesy. Lainlah kalau duduk kat hotel sebab hotel ada room service untuk buat semua tu.

Sesetengah kaunter hostel tak bukak sebelum pukul 8am so sesiapa yang check-out awal pagi make sure inform manager on duty sehari sebelum check-out untuk refund deposit, unless korang niat nak bersedekah.


10. Make friends!

Tinggal di hostel adalah peluang yang terbaik untuk berkenal-kenalan dengan traveller lain dan ini memberi lebih benefit kepada mereka yang travel secara solo. Selain dari berkenal-kenalan dengan roomates baru, boleh juga berkenalan dengan guest lain sewaktu melepak di common areas, TV room dan dapur. Mungkin masa nak cari sudu tetiba terambik sudu yang sama....ecece....pastu create lah conversation. Contoh kalau nampak orang tengah memasak, boleh mulakan dengan "That one smells very good!" instead of boring question "Where are you from?". Bukan bermakna kita nak pau makanan dia tapi itu adalah cubaan ice breaking...ngerti?


Aku rasa itu je perkara yang boleh di kongsi tentang Do's & Don'ts Semasa Tinggal di Hostel, sebenarnya banyak lagi tapi aku malas nak pikir. Di harap semoga kita dapat improve dan jadi seorang traveller yang bukan sekadar considerate tetapi courteous. Amacam, rasa berat ke? Kalau rasa berat, satu pun tak boleh buat, maka toksah tergedik-gedik nak duduk hostel, sewa je hotel...habis cerita!
.

50 comments:

kemang~ September 17, 2011 at 7:24 AM  

baguih2..nanti aku pollow guide ni..kehkeh

makaseyyyyy!

dzuchan September 17, 2011 at 7:26 AM  

fatt...nice info sbb aku baru bercadang nak dok hostel for the next trip..

nak tanya, kalo mixed dorm, selamat x utk muslim n girls cm kite ni?

Fird September 17, 2011 at 8:33 AM  

kalau berdengkur & nak jugek duk dorm dinasihatkan bwk lah bekalan "Breathe Right" byk2. boleh didapati di farmasi berdekatan hihi

Ely Hasrul September 17, 2011 at 8:38 AM  

traveller yg bese dok hostel aje yg akan buat sume2 nih. yg baru2 bjinak & semenggah sure buat jugak. bende nih common sense. tapi aku pasti juga yg bongok haram xpaham bahase sure ramai. kompom busuk nama negara hehe

fatt September 17, 2011 at 9:49 AM  

kemang,
follow...jgn tak follow...mcm abg jem. hahaha




dzuchan,
aku penah dok mixed dorm...ok je, safe. dorg takde harass pun. masing2 wat hal sendiri, but overall no problem. ko nak pegi mana?




fird,
hahaha...betol2...aku mmg tertekan ok klu tido dgn org berdengkur...nak je sumbat mulut dia dgn kain kasi senyap..




ely,
ah, ramai jgk yg tak paham bahasa. penat ok terutamanya yg tak reti cuci pinggan mangkuk lepas guna. aku rasa nak karate je btg tengkuk dia. takpun aku libas je dgn frying pan

dzuchan September 17, 2011 at 10:03 AM  

fatt, aku nak p singapore ajer..hotel dia mahal la..kn consider utk dok hostel. mmm..nak solat sng x?

fatt September 17, 2011 at 10:15 AM  

dzuchan,
spore mmg mahal. aku tak pnh dok hotel, dok hostel jek..solat senang je, tp ko bwkla kompas kiblat & sejadah..

klu x pun ko duk private room. bila ko nak p? nti aku tanya kwn aku dia dok mana sbb rasa murah. tp dia amik bilik la..ko gi sorg ke dgn kwn?

dzuchan September 17, 2011 at 10:30 AM  

haha..tenks fatt..mybe next year kot..dlm awal tahun..aku p ngan member2 dlm 2 org / 3 org..x konpem lagi..kalo bajet cukup InsyaAllah dlm bulan 2 pas raya cina.
nnti ko bgtau nama hostel tu ek

skg ni tiba2 henpon aku wat hal lak, takut bajet berlari2 (ada kaitan ke erkkk)...

fatt September 17, 2011 at 10:39 AM  

dzuchan,
ada kaitan tu..haha. ala pakai hp basic je dzu, janji leh receive calls & sms. lambat lagi tu, sempat...nti aku tanyakan. tp sblm tu ko usha dlm hostelbookers. booking dlm tu tak kena fee, tp klu ko book guna hostelworld kena

~uG0giRL~ September 17, 2011 at 11:08 AM  

best la mu cik fatt, tima kasih share info ni. mcm nak cuba je duk hostel ni.org putih selalunya peramah ke idak kalo duk hostel ni?

kemang~ September 17, 2011 at 11:13 AM  

abg jem ? sape tu ?

haaa aku baru prasan..ko suh aku beli lp germany.. rupenye pasal mamat tu...


kihkihkih

dzuchan September 17, 2011 at 11:13 AM  

ok fatt..thanks..nnti aku usha..nk kena cari yg location baik gak, karang dekat ngan reban ayam pakai kasut..cuaking gak tuh..

Ely Hasrul September 17, 2011 at 11:18 AM  

fatt, kalu ko berkungfu dgn frying pan ok aje. patu ko ckp, mcm tu la gaya org kt kampung ko bila mkn tapi xbasuh pinggan sdr hahahhaa

Lily Riani September 17, 2011 at 12:55 PM  

i totally dig this... in traveling with friends... either you make it or break it.

fatt September 17, 2011 at 3:34 PM  

ugogirl,
soalan ni susah nak jwb sbb manusia ni kan mcm2...kdg2 communication itu menjadi sbb both party have same interest. kdg2 communication breakdown sbb u all tak share same interest..get what i mean? but so far yg i jumpa ok, slalunya dorg klu bercakap agak intelligent. not all travellers ni drop out from school, some of them smart ppl & even professional :)




kemang,
hahaha..tau pon. sbb aritu kitaorg tgk LP shoe string pastu dia ckp europe ni besar, tak cukup info klu cramp dlm 1 buku. aku merancang je ni..nk gi thn dpn tak la kot. mebi 2 yrs time.

abg jem tu salih yaakob la..mgkin ko tak dgr sinar fm sbb tu ko tatau tagline "i follow". but it's ok.

dah brp byk dah collection LP ko skrg? hahaha :D




dzuchan,
takde lah...location hostel ok2 je. nak elok cari yg dkt MRT or laluan bas. otherwise penat la ko nak menapak nanti. aku pegi spore dah 2x rasanya..both masa krismas. saja tgk decoration kat orchard road..cantik




ely,
kan....klu malas sgt pakaila daun pisang...dah habis buang...takde la mencuci bagai. sedor skit diri tu pemalas. hahaha




lily,
don't break the rules! hahaha, but rules are meant to be broken aite? :P

azieazah September 17, 2011 at 6:02 PM  

Sangat berterimakasih dengan perkongsian di entri ini. Walaupun kalau nak ikutkan, sebagai orang dewasa, tak banyak pun yang kita perlu ajar jika masing-masing ada common sense dan faham.

Tapi kadang2 jumpa jugak orang yg tak faham bahasa. Itu yang letih...

kemang~ September 17, 2011 at 7:15 PM  

ohh...kihkih..tu la aku pelik..byk beno yg europe punye..western central etc etc..

haha saleh yaakub wupe nye! aku tak penah tgok show die tu, sbb bese la, mane la ade astro kat hostel aku ni... *muka sedih*

err aku baru 6.. one shot tu aku beli! kahkah,,

kalo xde sale tatau la aku... nak beli 1 tu pon, pikir 20 kali.. kihkih

hhmmm rezeki, aku tatau pon ade sale ni.. mase otw balik ostel aku spot booksale ni, brek tros sbb aku teringat mph ade jual lp..so mebi ade la kot.. masuk jek, terkezuttt gilaa ko aku tengok reger rm12... cepat2 aku rembat mane aku nak..siap berebut lagi main tolak2

tapi aku kuciwa sebab yg china punye yg ade gambor great wall tu sold out.. yg ade gambo kids 2 org tu jek.. yg great wall tu latest edition ke hape?

japan n nz pon, same.. sold out...

ko plak, berapa LP dah ko ade ? mesti penuh 5 beg ni.. kihkih

fatt September 17, 2011 at 8:00 PM  

kak azie,
sama2. apa akak ckp tu betul, ikut common sense patutnya masing2 tau tp still jgk ada yg tak tau common sense, sbb tu sy buat entry ni. based on my observation masih ramai yg tak tau basic rules tinggal di hostel especially part bahagian dapur & level of noise




kemang,
haaa...itula sbbnya. sbb klu beli LP shoe string info dah cramp. klu divide ikut region aku rasa byk lagi coverage. aku plan nak berkelana kat sana thn 2013...hehe...tahla jadi ke idak...aku nak pegi lebih dari sbln..explore at my own pace, aku takmo rushing nti tak puas

LP aku takde la smpai 5 beg..tp dah byk aku kumpul since start travel. tp sume aku beli harga market price..so ko bygla brg ratus aku dh habis tp takpe..good investment.

aku punye collection skrg 9 buah:
- NZ(gmbr mountains)
- China(gmbr great wall)
- Oz(gmbr cliff)
- Perth (gmbr pantai+hanj)
- Bali & Lombok
- South East Asia(roomates masa travel spore bagi)
- Vietnam+Cambodia+Laos(beli kat SR aritu)
- Korea (gmbr autumn)
- Hong Kong (gmbr org tebar roti)


new addition kat ko, 6 buah kan? hahaha.

pastu campur Japan (aku kirim dr kwn, manage to get it..jgn jeles!)

so total aku dah ada 9+6+1=16. fuh byk..bleh bukak muzium

so ko bygla 7 bijik aku beli ikut market price ( except yg aku beli kat Siem Reap form 5-6USD & 1 from SEA yg dpt free), almost 1k dah habis. gulp!

now aku rasa dah cukup kot. since aku plan nak conquer europe next year so dah cukup. tgu next sale pulak


ps : sinar fm tu aku dgr kat radio jela. tp lama dah tak dgr sbb takde radio

kemang~ September 17, 2011 at 8:47 PM  

haha..pergh sebulan? aku nak buleh cuti seminggu pon sampai kena terbalikkan meja kerusi bos baru die bg (kihkihkih), ko pulak , senang2 je dpt cuti ek..sebulan plak tu..ok aku jeles!

hah ko buleh japan punye? grrrrrrr...ok aku jeles lagi !!

mak ai, byk nye ko punye collection,.,naseb bek aku beli semua tu, rege x sampai rm100.. kihkih..jimat dah kat situ :D

almost 1k, tapi takpe la, sbb worth with the investment kan..

jap ko nak conquer europe belah mane? central @ scandi ?

fatt September 17, 2011 at 9:26 PM  

kemang,
lebih dari sbln..ikut perancangan sbb aku ada misi nak buat. hahaha. tp takleh ckp skrg..lambat lagi..perancangan setahun utk 2013. aku plan nak pusing sume tmpt klu boleh tp priority aku area scandi & central la...belah2 west & east lain kali. aku soho sbb tu aku bleh suka ati. klu tak mmg aku dah terbalikkan jgk meja kerusi bos aku. hahaha

kemang~ September 17, 2011 at 9:31 PM  

hmmm..ko ni misteri sunggoh org nye..x leh spill the beans yek :D

haha..pusing2 tu, jgn lupe balik mesia pulak yek..olso jgn lupe poskad tuk aku :p

AKO @ retna September 17, 2011 at 9:47 PM  

pssttt ako x nah tido hostel... erkk ako cam kureng sesuai sket nk kongsi ngan org yg x kenal... ada feel2 segan gitu..

but those tips are really gud! betul2 cam buka mata n minda ako.. ye la seumur hidup travel x pernah tido hostel heheh...

atlis serba sket info leh belajar ;-) tq

fatt September 17, 2011 at 10:06 PM  

kemang,
takdelah...aku org biasa je..kais pagi mkn pagi, kais ptg mkn petang..tak kais tak mkn la aku. huhuhu.

poskad tu hal kecik, boleh setel. klu boleh aku nak tinggalkan terus negara najib ni tp sume tu blum boleh sbb ada komitmen lain




ako,
aku memula mmg tak yakin, but after sometime dah biasa. klu dulu org ckp berpindah katil, bantal ni payah nak lelap, tp since then letak jelah kepala ni kat mana hanyut aje...hahaha. tp syok sbnrnya dok hostel sbb mcm2 jenis org ko bleh jumpa. tp hostel camni kat negara omputih byk la..klu belah2 asia ni byk guesthouse, tak fun sgtla sbb tak dok sebilik. kdg2 tu jumpa yg sekepala kejap je bleh kamceng :)

Anash September 17, 2011 at 10:13 PM  

fatt,
you are genuine traveller...tabik spring aaa dok hostel...as for me, sekali seumur idup dok hostel (itupun sebab sekolah* wat 'school trip')..sedudukan (hehe) dgn bebudak malaysia ok lagi...bab share shower yang...serammm...(hahah..anda sorang pemalu gitu..)
*sekolah=uni (dah terbiasa sebut sekolah sebab terasa muda belia..)
btw..nice and very good trips..er..tips shared here...nak cuba tapi ...mcm tak berani plak ...(anda sorang yang tidak pandai ice-breaking...)

fatt September 17, 2011 at 11:11 PM  

anash,
biasa2 je anash..still belajar nak jadi seorang traveller budget.
org slalu wonder camne rasanya travel as backpacker..so camtula sbnrnya..sume kena minimize & salah satunya tinggal di hostel (klu hotel kan expensive). tp sy suka dok hostel sbb bleh kenal ramai org..jumpa mcm2 org & dgr cerita2 travel org...it's fun :)

bdk2 @ John September 18, 2011 at 12:34 AM  

bab tak buat bising tu aku sgt2 setuju. aku perasan sume yg duk dorm, mmg try their best utk senyap2. even, kalo toilet dalam dorm pun, dorang akan tutup pintu slow2...xde la mcm kedegangggg mcm kat umah! lahanat sungguh laaa kalo mcm tu. hhahaha.

fatt September 18, 2011 at 1:45 AM  

bdk2 @ john,
hahahaha....mencicit jalan. punya takut org terjaga...tp tulah..kdg2 kelakar pun ada. pandai pulak behave tu...hahaha...semedang sori, sori, sori...nasib baik tak jadi org jepun. klu tak patah tulang belakang asik mematuk memanjang :D

gadisBunga September 18, 2011 at 3:01 AM  

komplit!

maksudnya ko mmg dah maak sgt dgn perangai org ni. tapi cemana nak buat kat org spesis tak reti guna common sense, dan mmg susah nak bagi pahamlah spesis cenggini. agaknya kalau dia baca entri ko ni pun dia tak rasa tuju kat dia. pergh..bikin panas..

*sebab aku penah jumpa

kemang~ September 18, 2011 at 8:56 AM  

kehkeh..

aku pon cadang nk tinggal negara najib ni..lepas 3 taun keje.. impian aku ni !

aku nk migrate.. nak bukak bisnes..

haa bkn stakat mencicit je jalan.. tapi jalan terjongket pakai ibu jari kaki je..hihi

silence is better

kemang~ September 18, 2011 at 8:59 AM  

ko buat cream puff ek? ade x lg? kalo ade, tlg anto kat aku sikit by email..nanti puff tu keluor through skrin laptop aku ni..

aci x?

;p

gadisBunga September 18, 2011 at 10:35 AM  

*masak

aku menaip komen yg previous masa tgh ngantuk. tapi nak baca gak entri ko. sudahnya sekarang aku pun pening bila baca balik komen aku tuh. heheh~

tapi siyesli sebenarnya adab2 ni kene dipupuk dari dalam diri. jgn bila nak travel dan kene duduk dalam dorm baru nak try to behave, tu yg ramai failed tu. lebih parah kalau yang tak reti nak behave but claim 'they are just being themselve'.. sooo wth kan?

ms a September 18, 2011 at 11:09 AM  

jgn terkejut sbb ramai tak ada common sense. mereka ni sungguh lemak, barang dah guna pun tak pandai basuh, letak semula etc. mungkin faktor ada maid di rumah menyumbang kepada perangai huduh ini? atau didikan ibu bapa? kita nampak budak dlm kete dpn kita buka tingkap, n campak tisu/sampah ke luar, apa kita rasa? biasa aje. ke rasa nak balun. tapi mak bapak dia tak marah pun. ok, itu budak kecik, tapi perangai ni semua membawa ke tua.

apa aku bebel ni?? haha

kemang~ September 18, 2011 at 4:52 PM  

aa buat sale 21 sept ni..kalo ade yg murah, aku ingat nak pi sri lanka..ujung taon 2012 kot..

jadual ko penuh ke?

fatt September 18, 2011 at 6:06 PM  

gb,
hahaha...ko ni ada2 la gb..tp aku phm apa yg ko mksdkan dlm 1st komen tu. aku sbnrnya dah masak sangat. sbb dh masak sgtla aku buat entry ni sbb masih ada yg bodoh bingai, buat mcm rumah sendiri, its not about being yourself tp behave tak boleh ke...tu yg tak paham skit.

aku penah jumpa Msia 10 org buat kecoh kat dapur, dahla bising pastu habis masak dia tinggal camtu je. dorg agak kitaorg msian tp aku kelentong ckp sporean (lol!) sebab malu siot nak ngaku satu negara. oh btw dorg tu ka-alip-ya-nga. ko paham2 jela spesis ni...stok sivaji the boss punya. malu gile..tu benda paling teruk aku penah jumpa



kemang,
3 terus komen ko. aku baru terkedek2 nak balas.

1. ok bagusla klu ko ada planning utk masa depan. lagipun perniagaan tu 9/10 punca rezeki

2. cream puff aku dah selamat mlm tadi jgk...haha. ko terlambat. tp klu ko nak resepi aku leh bagi

3. aku dah jwb kat blog ko



ms.a,
aku setuju...kdg2 mak bapak ni slalu sgt gunakan alasan "ala kecik lagi", walhal dari kecik la kena ajar supaya besar nti tak jadi kurang ajar..tul? lagi 1 aku cukup pantang bila tgk budak2 kuar kepala luar tingkap waktu kereta tgh laju. putus kepala tu baru mak pak nak teriak? bodoh bingai punye mak bapak. aku penah tgk masa kat highwy time tu, kemain bapak dia cilok2 smpai emergency lane pun sebat. yg anak2 ni kepala sume keluar..klu hilang satu kepala anak dia baru dia ikut rules jln raya. bodoh!

*apa aku mengamuk benda lain ni?*

Liz Rohaizat September 18, 2011 at 8:46 PM  

this is very nice info! aku dpt bayangkan keadaan korang travel nie. kalau semua org ikut this general guide, takde masalah sesama traveler kan?

Anonymous,  September 19, 2011 at 2:23 PM  

so if ai wearing two piece masa masuk kamar mandi hostel pon ok la ek? then masuk dlm bukak shower pastu jerit2 help help im drowing..help..then sure ada mamat caucasian gonna help me...so should i do or don't it fatt?

-nyonya manje-

fatt September 19, 2011 at 2:47 PM  

liz,
sure does. klu sume org ikut aman dunia...but again, rules are meant to be broken..lol!



nyonya manje,
klu ada guts buatla. but only if ure superhot mcm baywatch babes la...klu gitu sape2 pun nak tolong. tp klu mcm mak lampir, silap2 kena maki balik. mulut dorg klu jahat tu bleh tahan jgk...stok fak u bic aje..sbb i penah je dgr satu couple ni...bf dia asik ckp dia stupid, bitch & maki2...gf dia diam je tunduk...kesian tgk. mebi dia pun malu org tgk...itu jam i rasa cam nak marah je mamat tu sbb tak respek pompuan tu...mcm takde telo nak maki2 pompuan...pffttt!

Anonymous,  September 19, 2011 at 3:48 PM  

jantan tu telo dia kecik...cuba carik telo besa buah kedondong..tak de la dia "nyanyi2" kan gf dia..tp aku gase dia nyanyi kan gf dia sb itu gf dia..x rasa dia akan nyanyi kat stranger kot?..apa lagi dia nak "nyanyi" kan akukan? im hot stuff babehhhh org kata muka aku ghupe lady gaga pakai tuxedo..hahahaha..ko mampu?

-nyonya manjer-

fatt September 19, 2011 at 8:01 PM  

n.m,
lady gaga pakai tuxedo? lady gaga pun dah azali hodoh...dgn fesyen dia yg freak tu...omg. ko carikla icon yg better skit..lol!

bunburry burn September 20, 2011 at 5:42 PM  

assalam semua...huhuu...lama gile xtgk blog ko...almaklumla...LLB (look like bz manjang...kikiki)

weh, sepengalaman ko le kan...ada x ko tserempak dgn aksi2 melampau kalo dok hostel reramai nih...

aku pengalaman skali je dok reramai nih...tp plg naik segan a bile nk solat..sumer tgk jer...

fatt September 21, 2011 at 6:00 PM  

burn,
lama x nampak. mana pegi? holiday ke?
aku tak penah lagi nmpk aksi2 melampau atau terlampau, tp kwn aku penah nmpk bdk katil bawah dia tgh proses ganja..hahaha...selamba je dia nak dope kat dlm dorm...gile. pastu apa lagi ek...citer kwn aku jgk, bdk yg sama dia pegi tanya random lelaki kat hostel sape nak fak dia..sbb dia desperate takde duit...peh! =___=

dr pglmn aku mmg segan la jgk nak solat sbb dorg tak pnh tgk..tp buat je. klu segan kdg2 aku buat time dorm kosong. kdg2 aku buat bila lights-off

Biqque September 25, 2011 at 9:11 AM  

masa aku tgh masak kat kitchen, ada plak minah2 mabuk ni bising...celaka tul rasa cam nak sepak je!

tapi toilet mmg kelas A la...aku tak paham camne negara omputih yg aku pegi, sume bersih WALAUPUN takde air...cuba mesia...haram...

fatt September 25, 2011 at 9:44 AM  

biqque,
patotnya ko ckp shut the fakup u fakin bic! hahaha...

ko duduk kat hostel mana tu? tp sana mmg sume toilet bersih takde bau. klu baring dlm tu pun aku konfiden takde kuman

Biqque September 25, 2011 at 11:51 AM  

masa tu kat lake tekapo nyer holiday park, aku amik cabin, dorang aku tatau la...patu kitorang gi masak, dorang mmg dah ada dlm tu...dah abih makan, tak reti2 nak blah plak...dah la mabuk! patu dua2 bitch tu macam baru berkenalan ko tau! siap cite sejarah nama masing2 nape pak dia panggil dia ni la tu la...kang aku cite kang sejarah nama aku kang arrrr...

guess what, mmg ada sorang mamat ni tido dlm toilet sbb ada heater kahkahkah! and aku lebih suka bau toilet dari bau kitchen nyer barang2 ok!

fatt September 25, 2011 at 12:40 PM  

biqque,
cabin mmg dapur share eh? aku baru tau..aku ingtkan sume sekali attach...aih bila la aku nak merasa travel dok cabin, motorhome, campervan bagai ni?? kena cari partner cepat2 la...boring la travel sorg...

amende tu weh citer psl sejarah nama sendiri..nampak sgt pale otak dah mereng sbb minum byk..ko aritu sempat tak tgk match rugby? mesti gmbr ko juta-jutaan keping kan? nasib tak meletop je kamera ko...hahaha. time ko pegi ramai tak jumpa msian? time aku p aritu takde lgsung, yelah, minggu dpn nak posa dah...licik kan aku punya tarikh? kih kih kih :P

Biqque September 25, 2011 at 1:26 PM  

fatt, terus terang aku upgrade sume powersite jadi cabin. TAK TAHAN SIUT SEJUK TAHAP GABAN! haah, cabin hanya ada katil, cermin, heater jer. lain2 sume share kat luar...melainkan ko amik suite cabin, ada toilet, tv, dan ada la lebihan2 barang pinggan mangkuk microwave sume but still kena masak kat luar. again, it depends on holiday park tu la...lain tempat lain rupa bentuk cabin dan facilities nyer. aku suka gile tgk omputih yg guna motorhome or campervan, cam menariks jer. tapi harus ingat, tak sume tempat ko leh main redah park kan. so agak rugi disitu. kitorang tak leh nak tido hostel sgt sbb berdua cam baik amik cabin jer kan...kang tak pasal2 ada orang lain plak kat katil hahaha!

ala takpe fatt, selagi ko bleh solo, solokan ajer...cuma if kawin, tlg la cari orang yg sama interest ngan ko :D senang hati ko nak berjalan bagai nak rak. kalo tak, jgn kata aku, sume readers ko akan marah hahaha!

gambar dgn video jgn ckp la...riban2...kena sort kaw2 ni before post. dah la aku jenis tak buat kolaj! mampus satu2 aku nak kena upload :D

m'sian ada la seketul dua tapi belagak tak senyum mcm tiket dia lagi mahal dari aku! ASIAN ye ramai :D bleh tau plak tu yg mana. if benti banyak kali amik gambar merata ceruk tak tentu pasal, ha ASIAN LA TU! hahaha! masa balik baru jumpa geng orang2 tua ni buat roadtrip satu south island...gile kayas weh naik mini bus merc tuh! diorang sempoi :D

fatt September 25, 2011 at 5:39 PM  

biqque,
judging dari cerita ko psl sejuk ni aku tataula camne ko nak survive klu travel time winter. i tell u winter kat sini sgtla gile..but i survived shower everyday ok! hahaha...

biq, sbb tu aku hrp jumpa jodoh time travel sbb sure dia traveller gak cam aku. hehe. tp tulah, kita tatau apa akan jadi in future..tah2 aku kawin ke idak, wallahualam. skrg ni mcm dah patah hati, malas nak pikir. lgpun kesan sakit yg ex aku tinggalkan masih berbekas...luka belum kering wa ckp lu..hahaha...sometimes aku rasa menyampah dgn lelaki melayu sbb sume stereotype...which is egois! kan? pastu cheaters, mesti nak spare part...fakla sgt.

aku rasa baik ko taip cerita nz ko tu..si chawana dah taip tu..ko sort la apa2 yg patut..aku malas lagi nak taip cerita nz..biar terkepam baru aku cerita.

weh ni aku tanya dah 3x kot, ko buat tak bungy?

Biqque September 25, 2011 at 6:28 PM  

aku suka winter and aku bleh survive kat salji...LAKI AKU TU YG TAK BLEH...dia yg ajak upgrade cabin, so terpaksa la ikut hahaha!

owh tell me about it...aku dari tadika dah bercinta...aku tak penah single seumur idup aku...dah macam2 drama aku lalui before kawin...harap2 jodoh aku kekal la sampai mati...kalo tak, aku mmg akan kawin dgn johny depp jer :D

dah, aku dah draft, aku kuarkan esok.

aku tak buat bungyyyyyyyyyyy! aku takde duit hahaha! ketereran aku hanya pada roller coaster tahap laju di dunia...tapi bungy? ko je la... :D

fatt September 26, 2011 at 3:09 AM  

biqque,
nti tryla dtg time winter..awesome weh..tp rege cabin mahal ke? aku suka sbnrnya time winter, sbb mesia takde winter kan..tp klu smpai flight cancel, avalanchau sume tu mmg tak syok jgk..

ala takde apa la biq, biasala cheaters2 ni..sometimes rasa dah letih nak go through over & over again. just nak sit back & relax...aku nak enjoy life as solo sepuas yg boleh..but honestly aku rasa solo lagi happy...tatau nape..mebi takde sape yg nak sakitkan hati aku...love kwn & family dah cukup buat aku happy skrg & make me realize how important they're to me :)

ko sbnrnya takut bungy ke ape? ceciter..

Biqque September 26, 2011 at 6:36 PM  

cabin rata2 $55-$65...plg mahal yg aku duk sbb dah abis cabin murah adalah $85 (haram jadah mahal). certain tempat cam queenstown n chc dah takde dah zaman2 cabin ni...sume suite cabin or studio jer...kat kampung2 still ada...

ha aku pun suka winter sbb mesia takde winter...lgpun leh pakai baju tebal2 cun2 tuh hahaha! tapi tu ar, kalo ada avalacho tu mmg rugi la banyak tempat tak leh lalu kan...

takpe, selagi leh puas solo, nikmatilah...jadi senang idup ko...

YE, AKU ADMIT AKU TAKUT KEPALA AKU TERHEMPAS HAHAHA! mcm aku ckp, ko kasi aku rollercoaster terlaju di dunia, aku rela naik benda tu dari buat bungy jumping tu ha!

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP