Tersasar lagi nampaknya

September 21, 2011

Apa macam semua? Ada beli?

Sebenarnya aku agak kecewa dengan promo kali ni sebab aku bajet nak beli tiket ke Beijing tapi yang ada cuma Shenzhen, Guangzhou dan Guilin. Antara ketiga-tiga ni cuma Guilin yang aku belum pernah pegi dan disebabkan itu misi ke Xian terpaksa ditangguhkan hingga ke promo yang sesuai.

Pada aku Guilin memang menarik cuma hati aku belum tergerak nak ke sini walaupun bukit/gunung batu kapurnya dijadikan set untuk filem Avatar. Andai kata sampai ke sini, aku rasa elok kalau buat overland crossing ke Hanoi (Vietnam).


[credit] Li River, Guilin


Guangzhou ni lubuk peniaga, ramai orang Msia cari barang kat sini sebab murah


sama tapi tak serupa. ini bukan kat Paris tapi Shenzhen


Bila dah frust dengan Beijing aku jadi malas nak tengok lagi, cuma bagi support kat kengkawan yang nak beli termasuklah Kemang (sape suh ko tido depan kompiter!!!) dan Dzulichan (tiket pi HCM ada lagi, try usha!).

Pastu entah macam mana aku pulak yang terbabas, kalau satu takpe, ini dua. Nak menyesal pun tak guna, itulah padah kalau menggodek website ni lama-lama. Memang berhantu!

Errr, kalau tak sebut nama tempatnya boleh kot. Rasanya tengok gambar pun sume orang dah boleh agak, kan?


sebenarnya aku dah cemuih pegi sini tapi kali ni ada misi


tempat ni aku dah penah pegi cuma tak habis-habis lagi menaip ceritanya, hahaha....


Okay cukup, pasni aku kena jauhkan diri dari website AA. Sape ada mesin potostat duit? Tolong pinjamkan aku.
.

88 comments:

kemang~ September 21, 2011 at 11:12 AM  

kehkeh ! successful ! :D

ok aku teka eh..


1. bandung kot?
2. mabul, sabah

betol tak?

Pijah Pelangi September 21, 2011 at 11:53 AM  

Pergh, bukan 1 ko sambar, sekali 2 terus,hehe. Habes penuh la schedule ko next year,hehe.

cik gold September 21, 2011 at 12:52 PM  

x beli pon sbb rasa cam mahal...huhu..nyesal mai keja awal td semata-mata nak booking tiket

AKO @ retna September 21, 2011 at 2:13 PM  

erkkkk adoiyaaiii..
ako x terpk nak gi memana lagi ar tahun depan...

erm so xde la dok ngadap website AA semlm..

psstt gi indon lagi ek?
bandung? jogja or bali? or jakrta?

Janggel September 21, 2011 at 2:14 PM  

Adoiiii suka aku tengok kengkawan yang suka berjalan ni. Aku pasrah je la...dapat baca citer2 korang kat sini pon dah kire bertuah dah hidup aku ni....
Tahniah Fatt di atas kejayaan merembat 2 tiket tu. Aku nak plan awal2 memang susah la sebb mesin potostet duit aku rosak pulak.

Apa2 pon tolonglah tulis kat sini eh supaya aku dapat merasai nikmak perjalanan itu....*dengan nada sedih.

Kemang pon dapat rembat 2 jugak..haish jeles.....

Mie September 21, 2011 at 2:15 PM  

Rasanya fatt nak ke Padang dan ke Semporna ni... betul ke?

ZaiZai September 21, 2011 at 2:25 PM  

tersasar ke memang mensasarkan diri.. hahaha...

~mrs azmi~ September 21, 2011 at 2:36 PM  

kalau ada mesin dapat mesin potostat duit aku pun nak pinjam! haha

Liz Rohaizat September 21, 2011 at 2:45 PM  

kat mane nie? aku belum berjalan jauh. x dpt cam dari gambar

Hana September 21, 2011 at 2:57 PM  

fatt,

kalau ada mesin fotostat duit aku dah lama nak satu ;)

aku saja usyar pagi ni..mahal leh tahan gak laa ;(

bdk2 @ John September 21, 2011 at 3:15 PM  

Fatt!!! hahahah...mmg berhantu kan website AA ni? Hahaha...aku sokong ko mane ko pegi. Guilin mmg cntik. tp selagi aku x tgk sendri, mmg aku xtau mcm mana... lg 1 is Padang kan?

aku just beli K.tganu je...nk pegi island lak..xpenah smpai lg aku...hihih

ko dpt brape rege utk guilin?

masMZ September 21, 2011 at 4:20 PM  

memang pun aku fengsan malam tadi

fatt September 21, 2011 at 4:30 PM  

kemang,
hahaha...betul la tu. bandung lagi. pfffttt!




pijah,
aku dpt both cuma 160..murah kan? nasib baik jenis pendek2 trip nye, kopak le aku




cik gold,
ko aim mana? ada gak yg murah..indo byk murah..ko tak sempat rembat ye?




ako,
bandung. kali ni aku pegi ada misi. bkn jalan2 kosong. aku hrp berbaloi la pegi kali ni, hehehe




janggel,
ko mcm sedih je weh, jgnla gini..aku pun dah serabut sbnrnya. tula tak sedar diri mlm tadi. tapi aku hrp visit ke bandung tu bleh cover balik total damages yg aku buat...huhuhu...




mie,
tekaan encik mie utk no.2 tepat..sy hrp dpt buat diving masa kat mabul nanti..insya Allah




zaizai,
takleh tahan zai...camne aku nak tahan klu dpt tiket gi mabul 55? bandung 105? ceciter

fatt September 21, 2011 at 4:36 PM  

mrs.azmi,
klu mesin tu ada, kita leh jadi bisnes partner. sape nak sewa kita caj $1000 sejam, tp bgtg pada nilai duit yg dia nak potostat. hahaha




liz,
satu dlm mesia, satu negara jiran. murah je liz, tryla..pegi indon je..sana currency rendah :)




hana,
hahaha....aku rasa mesin tu mmg sume kaki jalan patut ada :P

ko nak pegi ke mana? klu mlm tadi mebi sempatla ko rembat. mlm tadi byk lagi yg memurah. tp klu dah campur tax+surcharge mmg a bit la, cuma kena pandai cari. cuba la lagi, jgn givap!




bdk2 @ john,
aku tak beli guilin, tgk je. aku try dpt $155 tmsuk tax, murah kan? tp aku tak beli sbb aku tak plan nak ke sini lagi.

ko dpt berapa utk KT? nak ke redang ke weh? cun!




masMZ,
ko nak beli ke mana mas? tp mlm tadi mmg sakit jiwa..asik dok waiting room je

bdk2 @ John September 21, 2011 at 4:44 PM  

eh, td ko ckp ko rembat 2 tempat? bandung and? aku rembat KT jela...rm35 pegi balik. pegi sesame ofismate yg 1 kepala...4h3m. ok la kot. nk g samada redang @ prhentian je..aku x penah lg cuti kat beach2 ni...teringin gak weh. hahah....yg lain2 aku x rembat laa sbb tggu AAX punye dlu dlm 3 4 hari lg. insyaALLAH...

kalo rm155 utk guilin tu mmg murah. btw, pak tony dh dpt route utk fly g beijing nnt. sbb x cukup fleet dorang postpone dlu...just wait and see jela fatt. time tu gerenti murahhhh!!! aku pn nk rembat gak.

cik gold September 21, 2011 at 4:44 PM  

klu nak ikutkan x mahal sgt..tp bila tengok fuel surcharge tu jd cam geram lak..trus x jd beli..hehe

fatt September 21, 2011 at 4:56 PM  

bdk2 @ john,
bandung dgn tawau (sbb aku nk gi mabul). kali ni aku hrp aku pegi mabul as a diver. so aku letak jauh skit tarikh so mgkin sempat klu nak amik lesen diving sblm pegi.

aku cdgkan ko pegi redang (sbb aku blum pnh sampai. kena tulah 3x nak p asik kansel so aku dah tawar hati). tp bajet cuti ke perhentian lagi murah dr redang, tp ko cuba jela klu dpt yg murah ke redang.

perhentian aku dah p 2x...mmg best. just santai2 camtu pun dah syok.

eh ye ke citer psl beijing ni? dats good. aku masih free utk oct-dec...so kita tgk nti camne. aku dah kira route 20 hari beijing-xian-chengdu bleh dpt below 2k, smlm aku gigih buat itin sblm promo sbb bajet tiket beijing ada, sekali nan hado!




cik gold,
yeke..cam gitu pulak. tp nanti mesti ada promo lagi, sure punye lah. AA ni tetiap minggu ada promo, kencang betol poket pak tony. hahaha

bdk2 @ John September 21, 2011 at 5:29 PM  

owhhh...kali ni aku hrp impian ko nk jadik diver tercapai. ^_^ brape agk2 kalo nk amek lesen tu..yg aku tau lebih kurang 1k jugak kan?

insyaALLAH...tp rsnye most of them nk g perhentian. i dont mind. sbb x penah smpai jgk kat sana. just nk santai2 je...arrange sume sendri senang.

yup..psl AAX ni...just nk bukak istanbul, beijing, shanghai and jeddah je lg yg nk bukak...just wait and see fatt. aku plan nk rembat istanbul and beijing skaligus. tp date jauh2 laaa...hopefully.

psl trip ke guilin tu kalo dpt 2k that's very cheap! kalo 20hari...just nice. lebih kurang 3weeks punye journey. 1 week each places btol x? hihi....

shah_rule September 21, 2011 at 5:45 PM  

hah kemang tido depan laptop? adoi.. agree memang berhantu tgk bende tuh lelame, dari xde plan ttbe dapat hidayah!! hahaha

by the way aku pun terpikir jugak nak cross dari vietnam ke china tuh~ cume blom jumpe waktu seswai je.. mahal la tiket direct ke sane, baek overland je..

Pijah Pelangi September 21, 2011 at 5:52 PM  

Murah2, nak compare dgn tiket Sabah tu,haha. Apsal ko dpt murah2 ni, ak cr xde pun,haha.

fatt September 21, 2011 at 6:12 PM  

bdk2 @ john,
toceh! toceh! tahun dpn mmg aku kena pulun jgk buat lesen diving sblm pegi sana. so far paling murah aku jumpa rm700. tu paling murah..aku ada jgk dgr rm550, tp ni kwn atas kwn la..harga spesel. tp klu ko tau mana2 murah tlg roger aku. aku punya trip bln 10 so sempat la klu nak buat

selama pegi perhentian, sume aku redah je sbb byk tour operator kat jeti, ko takyah risau. klu pegi perhentian ko bwk $200 pun lebih dr cukup sbnrnya. aku penah dok P.Kecik & P.Besar, mmg beza. klu nak tenang ko dok P.Besar, tp klu nak happening, partayyyy ko duk P.Kecik. klu pepagi subuh tu ko try jalan kat tepi pantai, silap2 bleh jumpa org yg *tooootttt* on the beach

ko dgr bila dorg nak open route ke istanbul tu? aku dah pokai ni, sume more aku dah full till sept, tinggal oct-dec je..klu dia nak launch travel date this year mmg aku gigit jari la. beijing aku rasa nice klu pegi time spring..klu towards year end tak ok sbb winter sana teruk. eh ko bkn nk gi turkey ke? dgn forumer fadhil kan? brp bajet utk trip tu? btw istanbul tu dlm turkey la kan? *fail geog*

yg trip china tu bkn guilin la..beijing-xian-chengdu. guilin aku nak buat overland ke hanoi




shahrul,
kannn...mahal tak berbaloi lgsung. klu naik bas crossing lagi murah. pastu balik ikut hanoi or guilin (depends ko start dr mana). this year tak la kot, aku dah full, sume ni AA punya pasal, mmg berhantu betol. taknak beli boleh terbeli dibuatnya

smlm aku dgn kemang perang twitter sbb AA la..lama kitaorg duk kat waiting room AA, hangin jek. ko tak beli ke mana2 ke?




pijah,
aku beli kul 4am pijah...hehe, itu pasal daa! tp ko cuba tgk yg date sept-oct..avoid skool holiday & pub holiday mebi ada. ko nak gi sabah lagi ka? aku hangin tiket pi KK mahal...hangin sunggoh!

iina September 21, 2011 at 6:15 PM  

Wah macam best jek kan.. sabah pun aku xsampai lg.. mmg nak pergi pun nanti.. will do.. ada plan cam nak driving jejauh gak sekitar situ..

Bandung lg? nak kata shopping raya dah lepas.. ke shopping raya haji hehehe ;)

fatt September 21, 2011 at 6:20 PM  

iina,
ni tiket tahun depan maa...tarak tgk ka? hahaha...aku pegi sblm raya la, ada agenda skit..ni trip buat duit namanya.

since ko dah jejak habis scotland eloklah ko pusing msia pasni. tahun dpn kan balik? boleh la plan dr skrg, although lama lagi but lagi elok plan dr skrg :)

Ely Hasrul September 21, 2011 at 6:29 PM  

hamboii sonok ye korang men-jem kan website AA hahaha .. aku xbwk lappy arini alih2 tgk papi dok fwd email psl promo AA hahaha nk jek aku ckp aku dh tau awal2 tp aku saja xmo ckp sbb aku tau kalu aku ckp nk kemana2 for sure laki aku tu ON. aku skang mmg xdek mood nk g memana mungkin sbb xcukup duit kot (mcm la aku kena bayo teket etc haha)

besh ke promo AA kali nih? aku xsekejam mana so aku xdek le nyebok nk men-jem website tu hehe

fatt September 21, 2011 at 6:35 PM  

ely,
ler...nape ko tak beli? pegi dlm mesia pun dah ok, ko pegila mabul...cantik. tp kena turun kat tawau. aku dpt rm55 je utk return...for sure mmg tkkan dpt klu normal

promo AA kali ni pd aku takde la best sgt sbb aku aim Beijing tp takde, but overall okla..aku dah dpt apa yg aku nak dan terbabas pun sama...haha..but worth catching this time :)

just now aku beli lagi 1...lol!

Ely Hasrul September 21, 2011 at 6:42 PM  

papi ckp : mabul tu utk divers la hahah nmpak sgt dia tau aku kalu g situ jadik cm org bongok. tp papi ckp cantek!

ko baru beli lagik? cesss hahahha

ekceli aku tgh nk kumpul duit utk g manchester boxing day nnti. elok plak thn dpn dh bertambah sorg. ingt smpai sana nk pusing ke belah2 yg sepatutnye lah. xkesah la budget motel ke ape tp kalu xdek 50k dlm tgn seram.. sbb aku ckp kt papi aku nk pg at least 2bln ewahhh berangan tak hengat kooo.. tp kalu aku xpegi or takat smpai stadium ultraman tuh pempaham aje la yeeee hehhehee

rara September 21, 2011 at 6:46 PM  

hahaha fatt.. beli 1 more tix pegi mana pulak?

bdk2 @ John September 21, 2011 at 6:47 PM  

InsyaALLAH...nnt aku try2 tgk kot2 ade yg murah. x lama dh tu nk pegi.

tula...sume org ckp perhentian ni 2-2 lain2...tp kan yg 'toott' aku pn teringin nk tgk live! hahahaha...jahatnyeee aku nihhh!!! hahahahahha

xtau bila...just aku dgr rumours and bc kat tenet je. dorang just bukak osaka je dlu. sbb x mampu cater routes. tp plan asal aku kalo AAX launch tahun ni, msti travel period die next year. aku target bln9 2012. tp since smpai laa ni x kuar2 lg. mybe aku akan consider tmpt lain dlu kot. june-september je aku free...time lain ssh nk amek cuti lama2...sob sob sob. yup...kalo nk g negara 4 musim ni just pegi autumn and spring jela kot. x panas & x sejuk mana pun...

btw, yg turkey tu mybe aku postpone dlu...kalo itenerary dh ade sbbnye forummer ade share. dorang pegi 2 weeks abes 4500 je..termasuk flight qatar airways punye flight which was rm2500 return. so, kalo dpt grab AAX ni, boleh save lg bykkkk!!! that's why aku nk sgt pegi. lawa sgt2... alang-alang, kalo ade lebih bajet, lajak teruk pegi greece. tak gitu? kekekeke


utk trip silk road tu...aku tggu ko pegi dlu. later, bru aku ade confident skit nk pegi. hihihi

Janggel September 21, 2011 at 7:08 PM  

"̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ fatt, takdela sedih sangat tapi sedih la jugak bile mengenang naseb diri yang tak dapek nak book mana² tiket AA tu! Anyway can't wait nak baca kesah2 pengembaraan ko yang sangat informatif dan kreatif tu!
Nanti aku nak try travel solo gak, amik smangat dr ko.

fatt September 21, 2011 at 7:12 PM  

ely,
mabul mmg cantik. aku penah gi thn lepas bln 4..tp masa tu musim obor2..habis kena sengat. dulu aku dtg buat snorkeling je..mmg tak puas tp cantik2 coral kat bawah tu..air dia sgt clear stok ko duduk dari atas bot bleh nampak ke dasar..dasat kan?

tkpe ely, klu ko tak beli utk tahun depan sbb nak kejor europe aku rasa lagi worth. aku thn dpn tak gi europe sbb dah penuh..mebi 2013..ah lantakla....ada rezeki smpaila aku. klu ko pegi boxing day alamatnya matilah papi nak lawan boxing dgn ko...mesti ko meroyan nak beli mcm2 nanti..hahaha. aku klu pegi europe mmg aku stay jela kat umah kwn aku di uk..klu german aku dah ada tmpt dah...dia siap nk tlg arrange basikal free utk aku lagi ko...bagus betul.

aku beli tiket balik dr PP, tiket peginya dah ada dr HCM




rara,
beb, how's US? skrg ni kat sana lagi ke?

i beli tiket balik dr PP. haritu i just beli ke HCM 1-way, so this time nak complete kan cambodia & vietnam terus, then tutup buku

u beli tak? :)

Anash September 21, 2011 at 7:18 PM  

fatt,
wow..sempat lagi...sesambil reply coment..tup2 sambar 1 lagi tiket..
macam beli selipar jepun je gayanyer...pehhh..
suka baca komen di sini..sume-sume memberangsangkan akak nak kuar jenjalan...(padahal coti hujung bulan Oct'11 nih pun lum apply..kena rejek dengan bos, baru padan muka bos akak sebab akak kesah apa..hahah..tetiba nak jadi samseng kampung dusun..)

akak n janggel n masmz BUKAN satu opis...(malahan akak pun tatau scope keje deme ape....hehe...-larikkkk)

fatt September 21, 2011 at 7:29 PM  

bdk2 @ john,
sbb aku sendiri penah tgk le aku ckp..haha..masa tu sunrise, mgkin kapel tu bajet nak menikmati sunrise sambil ehem-ehem...aku pn tak sedar, elok je aku ponting kamera ke situ..sbb kat situ la arah matahari naik. sekali tetiba member aku lepuk aku, kapel tu plak dah gelabah2 sbb ingt aku nak shot gmbr dorg, walhal aku mmg lgsung tak perasan...hahaha...

klu mahal sgt eloklah postpone, better ko tunggu smpai dpt harga berbaloi. aku thn dpn byk sgt benda nak buat, byk tmpt nak pegi so mmg aku korek tpksa pejam mata jela klu kuar promo istanbul. aku aim ke europe thn 2013..tp kwn aku ckp elok dtg time summer..aku pun tatau nape...omputih mmg suka summer la kan? kita dah cemuih pnas sepanjang thn. tp tgkla camne, tp aku aim time spring..nak tgk tulip




janggel,
ko ikut si kemang pegi tganu...dia nak pi pulau. aku tatau la dia nak pi redang ke perhentian..but both shud be nice. aku kalau tak dpt rm55 ke tawau mmg jgn hrp la kan. last time aku pegi snorkeling je, tp kali ni aku aim diving pulak. thn depan mati la aku nak cari duit celah mana nak buat lesen diving...iskk...ko tak minat wat lesen diving?

nti mesti ada promo lagi weh, ko tgk le..aku rasa promo pasni aku takleh nak layan dh..jadual aku dah mampat. tak mampu dah...aku hrp balik dr tawau dptla aku sambung balik cerita mabul yg terbengkalai tu...hehehe :)

Anonymous,  September 21, 2011 at 7:43 PM  

camne korang dapat? akak cuba di rumah di pejabat dihidangkan air kosong berminit-minit, cemuih tunggu. mobile pun tak boleh.


Fatt, camne nak keluar duit ATM kat NZ, boleh ajar/ bagi tips tak?

zany

Janggel September 21, 2011 at 8:12 PM  

Amboih kak anashhh main larik2 pulak dia yer! Kejarrrrrrr!!!

Fatt, mmg kami ni bukan satu opis tapi kenal dalam blog jugak. Tapi kami penah la jupe, pestaim jupe kak anash masa pesta apa tah kat putrajaya, rasAnya hot air baloon kot.

Janggel September 21, 2011 at 8:17 PM  

Kemang pegi ganu tu bile tah? Bulan 3 ko na? Ha kalao time tu memang elok sesangat la menjelajah pulau sebb cuaca baik. Skg ni pulau2 kat ganu dah tutup sebb dah tibe musim monsun, minggu lepas ada gotong royong bersih perhentian tapi sayang aku tak dapat join sebb pegi stong.

Aku diving2 ni tak berapa sangat fatt, sbb aku jenis mabuk laut, kalo jabatan aku bg lesen free insyaallah aku gagahkan jugak la. Haritu dah dapat offer tapi last minit kansel plak sebb timing tak kene.

Nanti bebile nak gath ngan korang semua la. Mesti sopan santun je semua kan! Hahaha

dzuchan September 21, 2011 at 8:45 PM  

fatt..member aku da setuju nak p HCM hoyehh..tapi aku x beli lg la tiket..tggu la promo lain lak hehehe..gigih ko, smpai kol berapa smlm?

kemang~ September 21, 2011 at 9:23 PM  

fatt. sori aku baru balik keje ;D

ehhh, ko beli 1 lg tix? brape?

then , ko kate lesen diving 700 tu kat mane weh?padi @ ssi @ naui?

yg 550 tu?? aahhh,, kalo 550 tu aku nakk buat gak! murah gilaaa,,,huhuhuhuu..buat kat mabul mahal gak..

ko nak amek diving erk? bagus2, nanti kite dive kat banda aceh okayyyy ;)


eh aax ade lg ke??? ahhhh... aku harap atas bulan 10-12... aku aim bln 12, beijing insyaAllah..takpon xhengdu..nz aku tak bsemangat lg nak gi..

eh mekasih tau teman aku booking tix smlm ! hangin je kannnn, masuk waiting room je keje nye...hahahahah

kemang~ September 21, 2011 at 9:30 PM  

@janggel n fatt

aku x pegi redang @ perhentian wehhh...

aku beli tiket balik umah je..hihi.. lepas balik indo aku straight balik tengganu. jumpe ayah aku jap.. then 5 hari lpas tu gi vietnam...

aiyoo dekat sgt la travel date aku,,, huhuhu

aku tgh takut ni.. tp sebab aku tgh cuti time tu, so better aku grab peluang tu, nanti susah dah.. and aku booking sbb murah! hihii

jome ler gath sesame.. ;)

janggel, inbox aku ko punye alamat,, nanti aku pos lp perth tu..

Ely Hasrul September 21, 2011 at 10:16 PM  

haiii fatt, g germen beskal free aje ke? bilik free tadak? hahahahhahaa..

tadik papi ckp lagik, ade tgk teket ke, aku ckp takkk lgpon travel period pon lmbt lagik.. (kes mls nk layan hahaha)

skang nih aku hanya teruja kt kisah korg aje hihihi

kemang~ September 21, 2011 at 10:30 PM  

@ely


tak best nye kalo dgar kisah sajork... kena la grab the experiences jugok.. hehe

ku-cit September 21, 2011 at 11:03 PM  

promo dtg lagi...tp skrg ni promo dah tak best mcm dulu..dulu time promo smua route ada..

fatt September 21, 2011 at 11:20 PM  

anash,
tu last dah tu kak...pasni sy ban website AA. hahaha..
takla, sbnrnya sy cari return tiket dari vietnam sbb tiket pegi je beli, bali belum. kebetulan dah ada sale ni sy rembat jela. nti naik ketapi dari hcm jauh la pulak, 2 hari berturut baru smpai..bleh mati




zany,
ntahle kak, magik jgk sbnrya. tekan je senang dpt masuk..hehe..tu yg bahaya terbabas smpai 3. memula 2 tetiba 3 pulak..iskk.

cuba lagi kak, jgn putus asa. tiket pi indo memurah tu..sy dah tahan diri ni..klu lupa diri sume sy nak beli.

psl atm machine ni, sbnrnya sama je. sy tak tau akak penah gi oversea & try atm machine sana tp konsep dia sama. akak pegi atm machine bank tu, cth bank akak cimb, pastu aktifkan utk transaksi luar negara, boleh pilih nak kekal atau smtara (klu yg ni kena masukkan tarikh smpai bila nak guna sy sy terus buat aktif kekal sbb mudah nxt time takyah aktifkan lagi). itu jelah step dia..senang je. tapi kalau boleh akak buat debit kad..senang klu in case kad problem kat atm machine akak bleh guna terus masa beli. kat nz dorg jarang guna cash, tp cash still accepted. dorg pakai debit kad je..tp klu kita nak pakai cash no problem. nti klu akak nak beli dorg akan tanya "pay by eftpos". eftpos ni mesin debit/kredit kad.

fatt September 21, 2011 at 11:36 PM  

janggel,
peh, untung gile ko bleh buat lesen pree. rebut tu weh, bkn senang. aku nak amik kene pikir byk kali sbb mahal gile. tp takpelah, aku tetap nak buat sbb tu antara benda yg aku nak achieve.

owh camtu ke korg kenal..patutla. nti lah kalau ada masa kita buat small gath. aritu aku tgk dlm website kupon2 ni ada promo rock climbing..murah pun ye, tak sampai rm20. tp aku terpikir gak nak cuba paintball..ko ada idea? klu buat aktiviti baru fun skit. ko rasa paintball slalu brp rege utk sorg?




dzuchan,
aku tak tido malam..so aku all nite lah tgk promo tu..hahaha..camne ko dah beli ke?




kemang,
aku beli tiket balik dr PP. aritu aku beli 1-way ke hcm, so pas aku pikir2 aku rasa nak beli dri PP jela sbbb klu balik ikut hanoi jauh sgt. aku tak teringt nak suh ko buat route camtu..klu tak boleh ko cover 2 tmpt. pasni aku dah tutup la buku cambodia sbb aritu dah cover siem reap

yg pasal diving rm700 tu aku dah mention dlm email kan aritu, ko lupe la ni. psl 550 tu kwn atas kwn, aku pun tak kenal dia. tp susah jgk sbb dia bz..aku tak hrp sgt yg 550 tu. tp klu dia free, boleh la. klu tak aku buat je yg 700 tu.

in case ko & janggel tau mana2 tmpt paintball ke, water rafting yg affordable ke roger la, bleh kita plan utk aktiviti time gath




ely,
bilik free? gatai! hahaha...aku tk tanya, tp dia ckp dtg jela bebila...you're always welcome. hah, paham2 jela klu dah ckp gitu. hahaha.

aritu dia ckp nak dtg msia..tp bila aku tatau sbb dia tgh tunggu surat dari U sbb dia nak sambung master. klu dah start study aku rasa lambat lagi la tu nk dtg msia.

fatt September 21, 2011 at 11:47 PM  

ku-cit,
dulu best sbb takde surcharge..bleh dpt murah lagi sbnrnya dari promo ni. tp kira okla..win-win situation. tp route kurang skitla..tu yg tak brp nak best

bdk2 @ John September 22, 2011 at 1:04 AM  

owhhhh....aku terbeli pi jakarta!!! hahaha..rite after aku balik dr perhentian. hahaha. gilaaanyaaa!!!! berjaya hasut team aku. gonna spend there from 17-21 september...hahah

YA ALLAHHH!!! BERHANTUNYAA!!!

shah_rule September 22, 2011 at 6:28 AM  

x beli pun pasal time tuh aku x sure biler free.. dah start keje time tuh, weekend pun blom tentu cuti nyer..

fatt September 22, 2011 at 8:52 AM  

bdk2 @ john,
ececece...ter ye? takpe..aku percaya..hahaha :D

sakan ko pas pegi pulau ke jakarta pulak..nti gi jakarta ko borong byk2 kain pastu balik jual..cover balik cost yg hangus utk sume tiket. ko plan gi perhentian brp hari?



shahrul,
aah yela..aku lupa pasni ko akan melangkah ke alam pekerjaan. keje ko lagi la kena standby. nti ada rezeki ko promo lagi boleh beli...aku sure pasni kuar lagi promo...biasala, AA..every week promo...gile! tp mmg bagus la strategi dorg...jual seat je, walhal fleet blum ada lagi..so smart :)

Hana September 22, 2011 at 9:13 AM  

Fatt,

Try nak usyar Hong Kong, Beijing, Chiang Mai & Bali...tapi sebenarnya tak sepenuh hati mengadap komputer... tu yang tak dapat murah betul tu...

Skang ni malas nak travel Asia sebenarnya...I'm aiming for Europe :)

Pijah Pelangi September 22, 2011 at 9:16 AM  

Ko g mabul lg ke Fatt, watpe Diving eh, perg best2.

Liz Rohaizat September 22, 2011 at 9:54 AM  

ko tak minat nak panjat gunung kinabalu ke, fatt? kalau la ada nak panjat, roger2 la aku. boleh aku join

fatt September 22, 2011 at 10:07 AM  

hana,
aku rasa tiket gi bali & hk je yg ada..ko grab tak? aku dah setel byk tempat utk thn depan...mmg takleh nak tambah lagi.

aku ni bkn apa hana, klu boleh aku nak habiskan dulu map asia baru pegi europe. benua asia ni besar, aku rasa culture kat belah2 asia lagi menarik dr eropah. klu ada rezeki insya allah europe 2013 :)



pijah,
aah...kali ni aku plan nak diving pulak sbb aritu snorkeling. aku cadang nak amik lesen sblm pegi, klu ko berminat bleh join aku. pakej aku tak usha lagi but so far yg aku confirm cuma 1, yg 700 tu. klu ko tau mana2 tmpt lagi murah roger aku ek! thanks




liz,
minat. ekceli aku plan nak panjat merdeka 2012, timing memang cantek la sbb lepas raya. skrg ni aku dah ada group tp kitaorg blum beli lagi tiket sbb dah usha tiket promo ni tapi mahal gile, rm298 return, so kitaorg postpone dulu. skrg dlm group aku ada yg masih tak confirm attendance, so klu ko nak join aku bleh reserve space utk ko. berminat ke? merdeka di puncak kinabalu? hehe

Pijah Pelangi September 22, 2011 at 10:23 AM  

Aku mmg nk join ko amek diving license , yg ko jumpe tu kat mane, bulan bape ko nk amek lesen ni, jadual ko mcm full je,hihi.

fatt September 22, 2011 at 10:26 AM  

pijah,
takpe, tu sume bleh ejas..kita gi wiken aje, paling2 3h2m. yg tmpt tu dkt PD je..air cetek skit. aku tak kisah cetek ke ape, janji aku dpt lesen & tak menyusahkan aku. senang. tp klu ada yg lagi better in term of price & location ko inform ok. aku skrg tgh pening dgn trip kinabalu...kecewa la tiket mahal..ko rasa ada promo lagi tak pasni?

Pijah Pelangi September 22, 2011 at 10:32 AM  

Oo, ok aku pun xkisah kat mane2, janji dpt lesen DIVING tu,hehe. erm sal KK eh, ak rase tarikh yg kita nk pegi tu mmg hot la, so pasni kalo ade promo pun ak rasa still mahal lg tiketnya.

fatt September 22, 2011 at 10:47 AM  

pijah,
yelah..ada rezeki ada la tu. ko sambil2 usha la jgk kot2 ada better diving course ke, boleh? rugi byr mahal klu bleh dpt murah. yg exhibition diving tu bila ek, ko tau?

yg pasal kk tu kan, ko rasa pakej yg tu harga dia ok ke? kwn2 ko yg lain penah dpt brp?

Pijah Pelangi September 22, 2011 at 11:09 AM  

ok, nanti ak try usha2 pakej diving lain.

Pasal KK pulak, kalo untuk 12 org kan, ak rase leh dpt murah lagi, nanti aku try check yg aku g Matta dl, ak de survey gunung gak. Kwn2 aku so far xde yg penah naik Kinabalu,hehe.

Ely Hasrul September 22, 2011 at 12:39 PM  

Kemang: aku mmg suka & xkesah kalu takat dgr cite/experience org. xtau napa mungkin aku nih jenis yg cpt puas hati.

Fatt: dia buat master kt KL tu senang nk dating hahahaha

Ely Hasrul September 22, 2011 at 12:46 PM  

p/s - bile nk smbung entry umrah?

bdk2 @ John September 22, 2011 at 1:08 PM  

hahaha....tau xpe. mmg TER. aku just ckp je ngn team aku. pastu dorang just ok je..terus ler beli! hahah..

borong kain tu mmg murah ke fatt? hahah....manela tau jadik bisman lak. aku g perhentian dlm 4h3m kot.

shah_rule September 22, 2011 at 3:18 PM  

tau xpe~ aku pun cm bercita2 nak ade airline sendiri jugak la satu hari nanti~ hahaha cm eye opening sangat!!!

kalau ade mase nak ke hong kong ngan india... berangan je dulu nie~ hehe

Janggel September 22, 2011 at 3:36 PM  

fatt, pasal free lesen tu aku tatau bile pulak tiba giliran aku. insyaAllah kalau ada rejeki dapatlah.

Aku setuju pasal paitball tu sebb aku pon tak penah cuba lagi menda alah tu. Tak sure pulak berapa reger dia. Kalau tak silap aku kat Taman Cabaran, Putrajaya ada rasanya wall climbing dengan paintball tu.

Boleh kalau kite gath sambil minum2 teh tepi tasik hahahaha . *Feeling2 eropah.

Daddy Ziyyad September 22, 2011 at 4:34 PM  

Tu pasal kadangkala saya malas masuk website AA, sebab:

-stress nak beli tiket! Manjang tak dapat.

- asyik nak melancong aja nanti! haha

kemang~ September 22, 2011 at 4:42 PM  

beb. exhibition diving tu lmbt lg..6-8 july 2012... dekat setahun lg ko..

ni ha web die...


http://www.mide.com.my/

fatt September 22, 2011 at 8:37 PM  

pijah,
menarik tu...ko cuba tgk blk brochure yg ko collect tu. aku tgh survey2 gak ni utk diving. aku tanya kwn aku dia ckp dah naik 800 pulak. tp kat PD la..yg bagusnya kita takyah byr penginapan. bleh balik hari, jimat. tp klu nak lepak2 kat situ pun aku rasa murah. takpelah, kita survey dulu. aku jumpa gak kat tioman, pakej naui, inclusive pginapan dalm 1040, w/o 950 rasanya..lebih kurang je tu. ko berenang terer tak?




ely,
harini aku asik tido je..pasal tu tak taip ape. lemau sungguh!

eh bknla...dia bkn nak further cni..dia further kat german le, kat Uni of Cologne




bdk2 @ john,
ko pes time eh gi jkt? klu ko gi sana, nak borong kain baju kurung & telekung..ko pegi tanah abg..aku tak penah p sbb aku just g bandung tp rmai org ckp sana murah. ko beli je byk2 pastu jual kat opismet ko, takpun jual kat mcik2 ko...hahaha...betul weh, skrg kita kena pikir camne nak buat duit sambil travel. at least dpt cover tiket flight ko pun jadila




shahrul,
wah...klu jadila mesti hebat. sape tau? pak tony dulu pun org biasa je..tp dia la smart, hire org yg cerdik buat kerja utk dia..smart eh?

klu ko nak gi HK, 4-5days enuff...HK mmg nice. nak sedap ko pegi time spring..sejuk2 lagi




janggel,
aku tgh usha pakej diving utk tahun dpn ni. kot2 la ko punye department dpt spesel price utk buat, ko roger2 la ctc num org tu, bleh aku cuba. haritu masa gi mabul aku dpt dah ctc num sorg dive master, tp tah mana aku campak dia punye biz kad...T___T

aritu dlm website groupon ada promo paintaball dlm rm50, tp kwn aku ckp mahal..aku pun tatau rack price utk paintball. ko penah wall climbing? dlm groupon aritu pun ada gak promo, rm17 ko!! tmpt dia kat shah alam je...klu dpt best deal kita plan la utk thn depan. janda baik ko penah pegi? kat sana aktiviti ape best?




dz,
website AA berantu kan? tempting. sy cuba mmg slalu dpt tp tpksa tahan nafsu sbb klu tetiap bln jalan parah poket..bocor! hahaha




kemang,
aku dah usha. thanks weh. ko nak ke join aku & pijah buat lesen thn dpn?

kemang~ September 22, 2011 at 8:51 PM  

okay...ko plan bln berapa? aku kalo boleh mmg nak ikut..nak bajet2 dulu.. india - indo - vietnam , buat aku rabakkk !!!!

langkah kaki.. September 22, 2011 at 9:20 PM  

jeles nye... x dpat nak usha tiket pon..demam..T_T. padahal dah ade plan dah thun depan..nak ke thai..T_T.. kene tgu promo lagik la nei..
tu macam somewhere..kat indon kah??

Ely Hasrul September 22, 2011 at 9:48 PM  

baru blk dr anto FIl kat LCCT. dh lama sungguh aku xjejak situ. last skalik time g KB kot thn lps (eleh xdek le lama sgt) tp nmpak sgt aku dh lama xkuar2 jenjalan.. huwaa..

tapi tadik ntah ape2 ntah AA nih. extra 1kg = RM30? AA nih sesuai utk backpackers aje la kot. sian FIL aku dh bli 30kg pon kena tinggal brg lagik. tp aku pon xpaham la napa FIL aku tu nk bwk brg smpai 30kg hahaha

fatt kalu xsempat entry Umrah.. entry private pon boleh. sila la email cpt2 hehe

fatt September 22, 2011 at 10:22 PM  

kemang,
cukup duit jalan...janji sblm aku p mabul. tp mebi sblm posa. apapun aku nk tunggu yg mide tu..kot2 ada pakej murah ke, tp tulah..6-8 july..long way to go..tp tula, aku tatau adakah dorg buat promo diving atau just exibition je? klu boleh aku nak buat 1-2 dive sblm pegi mabul, nak biasakan dulu. takla dapat lesen terus terjun sipadan...takut tk confident je nanti. aku tgk pakej utk org yg dah ada lesen dive pegi diving murah je sbnrnya...5 dive just 400 je..murah gile...so aku nak buat lesen cecepat




jie,
nak gi bkk ke? byk lagi rasanya tu, tryla usha. sis pegi bandung, nak borong brg...ada misi. dpt return 105 je..murah kan? sokak! :D




ely,
ape yg FIL ko bwk smpai excess tu? aku tak penah excess, beli luggage pun jarang sbb aku skrg travel light..malas dah nak bawak beg 60L, aku bwk 32L je..half aku cut.

aku nak taip entry ni tp idea masih beku...nak taip sebaris ayat pun takde idea... :(

Liz Rohaizat September 23, 2011 at 9:20 AM  

merdeka di puncak kinabalu? aisey, ni la susah bila dah jadi wife org. haha.. aku takut aku pregnant pulak. ingat nak pegi dlm tahun 2013. kira mcm kalau aku pregnant, kompem dah beranak. hahaha...

kalau delay atau ada next plan, bgtau la eh. dah kira kos?

Janggel September 23, 2011 at 10:08 AM  

Fatt insyaAllah kalo aku dapat contact person tu aku pas kat ko.

Paint ball memang aku tak pernah cuba lagi, tingin jugak. Janda baik aku pernah pergi tapi dah lama dah dulu time skolah2 rasanya. Kat sana biasa la ada sungai dan tempat kemping. Biasa la tempat2 rekreasi macam tu apa lagi aktiviti yg ada selain mandi manda dan yang sewaktu dengannya. hehe'

bdk2 @ John September 23, 2011 at 10:30 AM  

aah...pes time nk g jakarta. aku pn tak penah jejak kaki ke indon pn lagi. btw, i'm looking forward utk gathering tu. just inform me when it is...

kalo aku borong kang, org duk kata ni.."alaa....kira souvenirs jela ek" camne tu? hahaha

fatt, kalo ade rezeki...nk jugak ikut ko travel. hahaha...tp xtau laa ade kimia ke x

Ely Hasrul September 23, 2011 at 9:00 PM  

bese la fatt, kalu org tua byk le bende nk bwk, smpai hanger baju pon kalu buleh nk bwk. kalu org tua nih xbape pandai nk travel lite, aku nih kalu 3org pon aku bwk cukup2 kire ari aje, spender pakai buang. kalu xcukup aku beli aje.


korg dok cite nk gathering kan aku yg xsabo nk tunggu entry gathering nye kahkahkahkah...

fatt September 24, 2011 at 2:49 AM  

liz,
den takleh nak kata apo la e klu nak peknen...kos dah kiro, per head cumo rm690..kitaorg kono block date ni copek sbb hot date




janggel,
den ghaso apo kato kalau kito poie water rafting kat KKB? menarik laie ghasonyo..ekau ponah cubo water rafting sblm ni?

fatt September 24, 2011 at 2:59 AM  

bdk2 @ john,
aku ingt la kan, utk 1st gathering ni kita pegi water rafting. aku tak penah cuba tp teringin nak cuba. paling dkt dari KL kat Kuala Kubu Bharu (KKB). level brp aku tak pasti tapi jgn risau, safe. cost per head dalam 150-180, ko nak join tak? day trip aje...pastu kita gi berkelah terus la. buat hjg minggu jela, date belum dikenal pasti tp ko free ke smpai hjg thn?

haha...klu dorg tekan ko mcm tu susahla. tp siyes, klu ko beli dlm 10pasang pun sure dah balik modal, siyes

aku rasa pasni every year kita bleh buat trip utk group travel..or at least aktiviti skit..just nak create bond sesama kita..aku rasa idea tu bagus sbb kita bleh exchange pglmn & tips masa gath..byk benda sbnrnya aku tgh pikir dlm kepala ni..yeah, who knows kita bleh travel sama2..gud idea :)

chemistry tu insya allah ada sbb kita pun sama2 backpacker..slalu backpacker ni hv lots of things in common :)




ely,
mak aku pun sama la..sume nak bawak. tu kdg2 aku ckp kita beli lori jelah mak..sume bleh bawak..hahaha

gathering ni tak tau lagi bila nk buat ely sbb nak tanya sume org bila free. tp aku plan nak buat something yg ada aktiviti & semua wajib participate. aku nak dera sume org..hahaha..sape takmo join kena masak...tu denda dia. aci tak? :P

Janggel September 24, 2011 at 10:15 AM  

Gud idio fatt! Kalo nak ikotkan minggu dopan den nak berwater rafting kat gopeng, tapi apakan daya ada pulak sedara kawin time tu...tepaksa la den tarik diri. Den tak ponah laie main water rafting ni, kalo tak salah den reger dalam RM 180 per head. Fatt jangan lupo ajak den yo kalo jadi!

Liz Rohaizat September 24, 2011 at 11:15 AM  

huh, RM690? murah tu beb. tu dah masuk accomodation kat atas ke? merdeka pulak tu eh. nanti aku pk

MasZuber September 24, 2011 at 12:08 PM  

duit aku terselamat untuk promo kali ini! hhihihihi ;p

fatt September 24, 2011 at 6:39 PM  

janggel,
bolih ajo e. nti den cari maso yg sesuai sume org bolih join. sapo ikut tapi tak join kono masak...hahaha




liz,
sumo termasuk la tu, dgn accomodation, airport transfer sumo..goyang kaki ajo. ha pikir yo..tarikh tutup bulan sobolas ni ha, nak block date tu copek2 kang orang lain kobeh kito ngango nanti




masZuber,
terselamat takpo...terbabas kang haru...hahaha

Biqque September 25, 2011 at 8:51 AM  

aku nak jual tanah la camni...

fatt, jom harbin! kompem ko tak yah susah2 cover muka...sah2 kena tutup sume :D

fatt September 25, 2011 at 9:38 AM  

biqque,
tanah sape ko nak jual? hahaha

eh harbin tu lebih islamic dr arab ke? aku baru tau...

Biqque September 25, 2011 at 11:38 AM  

hahaha tanah kerajaan, bleh???

harab kebende! harbin tu tempat ais di bawah paras beku woih! hahaha!

fatt September 25, 2011 at 12:31 PM  

biqque,
lol! siyes aku baru tau...hampagas sungguh!

cdgn ko dah menarik, tp klu pastu kita dibuang negara bes gak kan..bleh apply kerakyatan lain..hahaha

Biqque September 25, 2011 at 12:59 PM  

hahaha bengong! aku ingat ko tau...bleh la kita gi sambil menikmati ice sculpturing kat situ...patu kita bawak skali bahan2 nak buat ais kacang :D slurppppp!

mmg kompom kita list down kan sume negara2 yg kita nak kan? hahaha!

fatt September 25, 2011 at 5:13 PM  

biqque,
larat ko nak berais kacang time beku2 camtu? terus frostbite lidah...

harbin tu belah2 nak ke rusia ke? aku malas nak gugel

Biqque September 25, 2011 at 5:22 PM  

agak2 nak dekat gak la sbb situ pun ada pengaruh rusia dulu2...harbin kat china ni dipanggil ice city sbb tiap2 tahun ada ice competition. patu local pun takkan dpt tahan akan kesejukannya sampai hingus pun beku kowt hahahaha!

fatt September 25, 2011 at 5:42 PM  

biqque,
takleh blah ok hingus beku! tp siyes la aku tak paham nape time sejuk nose jadi runny...kdg2 ko tak sedar pun hingus dah meleleh which is buruk ok klu pakwe nampak..lol!

Biqque September 25, 2011 at 6:20 PM  

haah, dlm video aku siap sroot sroot siut! hahaha! tetiba sampai holiday park tgk ada taik idung kering disitu kahkahkah!

fatt September 26, 2011 at 2:43 AM  

biqque,
ceh! tak senonoh!

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP