Tips mencari backpack yang sesuai

September 23, 2011

Tak dinafikan kita mudah tertarik pada sesuatu backpack disebabkan oleh jenama dan design. Tapi sejauh manakah kita tahu cara yang betul untuk memilih sesebuah backpack yang sesuai? Kadangkala bila terlalu besar pun tak elok dan ada kalanya cara pemakaian yang salah boleh mengakibatkan masalah seperti sakit tulang belakang dan sakit pada bahu.

Jadi macam mana nak cari sebuah backpack yang sesuai?

Berikut adalah perkara yang perlu diambil kira sebelum membeli sesebuah backpack :
a) Jenis
b) Saiz
c) Kapasiti
d) Features seperti contoh hipbelt, compartments, soft padding, etc

Menentukan Ukuran Torso

Saiz backpack yang sesuai adalah bergantung kepada ukuran tulang torso.

Apa kaitan ukuran tulang torso dengan saiz backpack?

Kaitannya ialah ukuran tulang torso ini akan menentukan panjang (length) dan kapasiti backpack yang sesuai untuk dipilih. Disarankan memilih beg yang mempunyai kapasiti yang maksimum sesuai dengan ukuran torso atau lebih baik backpack itu sesuai dengan keperluan yang dimahukan.

Macam mana nak tentukan ukuran torso?

source : whitemountin.com.au


Dalam video ni ada ditunjukkan cara untuk mengukur tulang torso.




Pemilihan Backpack Mengikut Keperluan

Day Trip/Short Trip : bawah 40L
Overnight : 45L- 55L
Week End Trip : 55L - 65L (+/- 2 - 3 hari, cukup ruang untuk barang-barang basic macam khemah, sleeping bag, stove, makanan dan pakaian)
Longer Trips : 65L - 80L 4 - (+/- 7 hari, extra pada pakaian dan makanan selain dari yang basic)
Extended Long Trips : 80L - 95L (> 7 hari)

*ini cuma rough guide, tapi sebaiknya cubalah travel secara light

Backpack yang berkualiti akan tahan lama dan tidak mudah rosak. Kualiti ditentukan bergantung pada jenis material yang digunakan, jahitan yang baik, double stitch di bahagian lipatan dan zip, buckle dan zip yang berkualiti, shoulder strap yang kukuh dan sebagainya.

Berdasarkan panduan ini diharap agar masalah memilih backpack dapat diatasi dan yang penting sekali pilihlah backpack yang sesuai dengan ukuran torso dan keperluan, bukan untuk melaram.

Lain-lain info bersangkutan dengan backpack boleh dibaca dalam entry panduan adjust backpack dengan betul dan cara menyusun barang dengan betul dalam backpack.
.

24 comments:

Janggel September 23, 2011 at 10:06 AM  

Fatt thanks buat entry ni.

Aku mmg tengah cari back pack skg ni, baru nak servey2. sebelum ni asyik pinjam orang punya beg jer. Sedih.

Aku rasa nak cari yang 45L + 10 L tu la, kire boleh la kalau nak buat travel 2-3 hari bagi aku.

Tak silap aku back pack ni pon ada jantina dia kan? ada laki dan ada pompuan ikut bentuk badan...betul tak?

bdk2 @ John September 23, 2011 at 10:33 AM  

tenkiu for the fakta. aku pn dh start travel lite. aritu pegi bangkok bwk bagpack dlm 25L je..aku beli kat pertama kompleks. byk bnda boleh isi....hihi...mls kalo bwk besar2 kene check-in pulak. better hand-carry je. tak yah tggu lama2... pegi perth pn sama....mls dh nk bwk baju byk2. pastu ade yg tak guna lg. so, ade yg duk pakai baju yg sama je. hahaha

AKO @ retna September 23, 2011 at 11:17 AM  

thanks for the info fatt ;-)

kemang~ September 23, 2011 at 1:03 PM  

aku setakat ni dah ade 2 backpack. 1 32L, 1 lg 85L.. kalo 85 tu aku pakai nak gi travel je, sbb nak letak baju + brg2 , and jugak souvenirs !

aku jrg amek luggage,(sbb mahal!!)..aku biase letak brg2 aku beli dlm backpack tu je, then bwk masuk flight..walaupun 9 kilo lebih ( haha), lepas je bwk naik atas perut kapal terbang tu..

eh ko tak tido eh smlm? aku cek kat twit pukul 7 pg, ko tweet aku 3 hours before..pergh kol 4 weh??

mesti ko cari info pasal diving ni kan.. betol??

WOBY September 23, 2011 at 1:27 PM  

salah satu bende yg aku suke tgk selain dr kasut n sliper..lebih2 lagi klu masuk tear proof..rasa cam masuk butik coach ke marc jacob ke... die nye excited n feel tu xleh nk cakap..wat masa ni tgh nak aim osprey nye bag tp uwaa uwaa tgh menabung lagik..sedih!

Anash September 23, 2011 at 6:08 PM  

fatt,
alahai...tak reti nak backpack...
selalu tarik beg kotak (feeling macam pramugari padahal .....)..sebab backpack nih nak pikul ..err..macam tak daya tulang belulang nih...dah le bahu jatuh..lagi bertambah unbalance plak rangka tulang nih...
nengok kengkawan bawak backpack...macam best aje...bila tiba sendiri nak bawak...
aargghhh..muka dah moncong macam leh ikat riben..

but that info really helps...thanks fatt...

Ely Hasrul September 23, 2011 at 8:55 PM  

err malu nk ckp.. aku hampir tiap ari pakai backpack pg keje hahahah.. tak ayu lgsg tp senang nk cmpak sume bende dlm tu.

iina September 23, 2011 at 10:08 PM  

klu travelling mmg elok sgt ada backpack.. terutama kalau single mingle.. aku xde backpack.. semua beg kotak jek.. hahaha biasalah travel family..

~uG0giRL~ September 23, 2011 at 10:55 PM  

tima kasih cik fat utk info ni. nak mintak nasihat ko la. mcm mana cara nak travel light? kalo sye la, masa nak pack barang tu rasa nak bawak semua je.

adakah ko rajin basuh baju waktu travel atau ko beli baju masa ko travel?

kemang~ September 23, 2011 at 11:45 PM  

*jawapan tuk komen ko

hahaa.. eh ye ke? pergh.. ko kasi aku la tiket tu.. bia aku yg sambung ko punye journey.. kan best kalo tiket tu buleh main pas2 je.. kehkhe

aku pon tgh risau ni.. aku pi viet 5 ari lepas gi indo ! mane nak korek duit? aku bajet pi indo 300 je.. lesser is better.. gi viet yg aku dok risau ni..since die gune usd kan..

tak jadi, sbb costly sangat.. kalo bajet timing , ok , cume bajet kos tu tak cun.. naik bas saje dah 25usd one way, tak ke pitam ? okey aku pitam

aku tukar route, aku pi mui ne.. nak gi fishing village ngan white sand dunes.. also res sand dunes.. buleh la nak main sand sliding.. kihkih..

haa weh , aku dah cek aritu tuk 1-way..aku plan pegi hcm, balik mesia via hanoi..ko tau, banyak dah date aku pilih, kalo 1-way hcm mesti harge tix mahal, rm200+ ko ! kalo hanoi lg mahal dari hcm. sbb tu ler aku amek return , murah...

gadisBunga September 24, 2011 at 1:10 AM  

aku adalah spesis tak suka berluggage bagai, backpack adalah yg paling sesuai. aku nak beli yg lite dulu utk jalan gi kk nanti. bab baju, recycle sudah. malas nak bawak bebanyak. lagi sikit lagi bagus. :D

fatt September 24, 2011 at 3:14 AM  

janggel,
welcome.
yup, betul backpack ada utk jantina2, cuma yg aku tau just deuter. karrimor pun ada, klu jaguar tu utk lelaki, yg pompuan aku tak pasti. tp bleh tgk kat penggalas tu..slalunya tgk situ dah tau. pastu torso length, org pompuan punye pendek skit dari lelaki.

ko nak cari backpack brand ape? aku slalu gak usha website org jual backpack..mmg tergoda. tp tulah...aku confuse nak brand ape sbb selama ni aku pakai deuter, aku ada kathmandu but quality wise, deuter menang



bdk2 @ john,
welcome. aku pun skrg dah prefer travel light sbb aku always end up tak pakai kebanyakan brg yg aku bwk. klu winter lagi la byk baju tak guna, paling byk pakai sekali layers la (long john). toiletries klu murah aku beli je, jarang aku bwk. klu aku bwk mmg aku cari yg boleh naik atas flight. considering AA punya harga luggage dah mahal so aku rasa mmg elok bwk carry-on luggage




ako,
welcome




kemang,
kdg2 saiz luggage ko fit utk hand-carry so sbb tu ko bleh bwk naik atas. but i dont think ko bwk naik yg 85L rite? 32L mmg boleh, even 45L pun boleh as long as it not exceed 9kg.

aku sbnrnya jenis susah nak tido mlm...timing aku terbalik. tak normal. so ko tgk jela kul brp aku balas komen2 ni. haha...




woby,
osprey mahal kan tp aku tatau nape aku tak suka sgt design osprey. aku suka karrimor, jack wolfskin dll tp mostly design tu susah nak jumpa. nak beli online tp masalah pulak sbb dorg tak shipping ke msia. klu ada yg sekenhen pun mesti mahal, kdg2 tak fair jgk. deuter aku suka sbb durable tp common sgt la brand ni dgn msian..kan?




anash,
i dr zmn belajar dah usung backpack. tak prefer bwk beg troli sbb malas nak seret. klu jumpa tangga lagi benci..mmg kdg2 beg lgi besar dari tuannya. nmpk mcm macho bwk beg ni, tapi sbnrnya sakit badan klu salah pakai. klu overweight pun sakit. sbb tu kita takleh sumbat sebarang. arrangement pun kena betul so beban tu tersebar dgn betul..ni pun berhajat lagi nak tambah...org slalu gila handbag, tp i gila backpack..terbalik :P

fatt September 24, 2011 at 3:26 AM  

ely,
lagi selamat sbnrnya bwk backpack dr handbag..org nak ragut pun kena pikir berpuluh2 kali. tul tak?




iina,
aku suka tgk klu family omputih dorg travel. masing2 ada backpack sendiri. even yg kecil pun parents dia bagi 1...so cute




ugogirl,
ok nti aku taip special entry camne nak travel light.

aku prefer basuh baju kalau travel lama (more than a week travel), tp klu pegi less than a week aku bwk ngam2 ikut hari. pakai baju yg dibeli pun idea yg bagus tp so far tak penah lagi buat sbb jarang beli baju time travel kecuali betul2 suka dgn baju tu.




kemang,
aku rasa ko kena buat part time job klu ko nak cari duit lebih. buat time wiken pun dah ok, kat kl byk tmpt bleh wat part time..cuba la. dulu aku penah wat part time sbb nak travel..mmg gila but what to do, date travel aku dkt2..

utk tahun dpn ni aku rasa mmg blast. dgn nak amik lesen diving nya..mmg mati. tp aku doa la thn dpn rezeki aku murah, sume yg aku plan menjadi dan yg penting sekali aku dpt timba pglmn yg berguna wktu travel.

aku rasa ko sempat nak kumpul utk trip yg rapat tu. aku rasa usd tu ko tukar rm500 sudah..tu pun aku rasa berlebih. ko still bleh jimat sbnrnya, caranya ko bwk mknan dr cni. sure boleh...dont worry. as for indo trip, aku rasa belanja ko 1juta dah cukup sbb ko pegi sekejap je kan? just duduk decent guest house & u'll save. tp aku tak pasti la ko pegi wisata2 ke ape, klu sewa supir kan mahal..but again, klu rasa stuck, ko buat part time job. dlm 1-2 bln insya allah ko bleh cover cost utk travel




gb,
bila ko pegi kk? klu kejap mmg ok bwk backpack kecik..yg penting ko dah organize baju apa utk each day. seluar pun 1-2 dah cukup, klu boleh avoid jeans sbb space consuming. tp klu ko pakai takpe, bwk extra slack dlm beg in case seluar kotor

Janggel September 24, 2011 at 10:05 AM  

Fatt aku tatau brand apa yg bagus, tapi ramai kengkawan aku guna deuter tu. But dari segi harga nemang mahal giler kan!!! Boleh beli lens kemera! Kekadang tu aku pikir 4-5 kali gak nak beli lens ke nak beli beg... Hati aku lebih berat nak invest ke lens...tapi beg pon penting jugak... Huhuhu.

MasZuber September 24, 2011 at 11:31 AM  

aku pun nak carik bbeg baru fatt..

beg skang terlalu besar...

ko slalu beli backpack kat mana?

fatt September 24, 2011 at 6:43 PM  

janggel,
mmg mahal tp klu dlm website murah sikit. klu ko minat nti aku kasik link, tp kedai dia wujud, area ttdi tak silap aku, harga agak reasonable la..choices pun byk compared kat tearproof tu




masZuber,
ha itula beg ko mmg beso, 85L. aku takla selalu beli, haha..tp dulu aku beli deuter kat tearproof, tu zaman dulu kala le, skrg ada lagi ke deuter dlm tearproof?

skrg byk org jual online. aku slalu gak usha2 website ni just compare harga. dorg jual original bag, cuma takde kedai.

Janggel September 24, 2011 at 11:09 PM  

Fatt, nanti tolong share website tu eh.. Aku mmg nak cari beg nih. Heheeh

fatt September 25, 2011 at 8:50 AM  

janggel,
ok nanti aku email kat ko

~uG0giRL~ September 25, 2011 at 3:56 PM  

molek la tu cik fatt. akan ku tunggu entry ko pasal travel light ni sbb sye mmg memerlukan bantuan pakar T__T

Mohd Hafizi September 29, 2012 at 1:05 AM  

Boleh tlg bg cadangan di mana nak beli backpack utk area rawang, selayang dan gombak ?

Mohd Hafizi September 29, 2012 at 1:06 AM  

boleh tolong bagi cadangan kat kedai mana utk beli bagpack di sekitar rawang, selayang atau gombak

Fatt September 29, 2012 at 8:14 AM  

hafizi,
sy tak famiiar sgt area2 tu tapi klu dlm kl awk bleh tgk kat Pertama Complex (sblh Sogo). ada section kedai jual backpack kat dalam tu. tapi klu awk malas nak pegi, bleh beli on9 kat website ni..dia pun ada kedai cuma ada on9 jgk

http://www.backpacksheaven.com/

cod pun bole. lagi bagus. at least bleh tgk sblm beli

Zuliza November 3, 2012 at 8:39 PM  

menarik betul entry ni. minta izin untuk dikongsi ya. terima kasih

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP