Video : Isabella, Jogjakarta 2011

September 06, 2011

Just nak share satu video yang aku shoot waktu makan di lesehan kat Jalan Malioboro, Jogjakarta. Masa ni kitaorang tengah dalam siri jelajah Trans Java 2011 (entry pasal Jogja rasanya aku tak tulis lagi). 

Dua malam berturut-turut kitaorang layan ngamen yang sama. Dorang pun dah kenal muka kitaorang sebab selalu mintak lagu yang pelik-pelik. 

Dalam video ni dorang nyanyi lagu Isabella. Walaupun lirik bersepah tapi overall aku puas hati. Kalau nak tau, lagu Isabella memang famous kat sini sebab pengaruh cerita Isabella lakonan Amy Search dengan aktress Nia Zulkarnaen masa awal tahun 90an dulu. Banyak lagu yang kitaorang request dorang nyanyi dan paling sedap rasanya lagu Sebelum Cahaya nyanyian Letto. Mungkin sebab instruments yang mereka gunakan lengkap, ada cello, biola, bass guitar, lead guitar & drum. Cuma sayang aku tak shoot video tu. Bila dah request lagu bagila sedikit sumbangan, as token of acknowledgement and appreciation. Berapa amaun tak kisah janji ikhlas. Aku pun tak bother nak bagi berapa sebab puas hati dengan performance dorang dan boleh dikatakan mereka ni antara ngamen yang terbaik di Jalan Malioboro. Based pada pengalaman aku waktu melawat Indonesia, rata-ratanya ngamen yang berbakat datang dari Bandung dan Jogja.

So in case ke Jogja, make sure pegi ke Jalan Malioboro dan cuba makan di lesehan sambil layan ngamen sebab experience begini memang priceless. Lupa nak mention, ngamen-ngamen yang power ni hanya ada pada waktu malam dan waktu siang kebanyakannya cuma ngamen-ngamen yang biasa.





ps : kalau boleh carilah ngamen ni, highly recommended! tapi kena cari lesehan yang dorang lepak sebab tak semua lesehan dia pegi

*ngamen = street performer/busker
*lesehan = makan cara duduk di atas lantai/bersila
.

43 comments:

Fird September 6, 2011 at 7:46 PM  

oh anyway sapa yang astaghfirullahalazim tetiba haha

Pijah Pelangi September 6, 2011 at 9:10 PM  

i'm back,haha. pergh ngamen dorang siap dgn full set instrument lg, best2. Suka yang main biola tu,hahaha.

fatt September 6, 2011 at 9:49 PM  

fird,
kwn aku..hahaha..dorg ni mmg bising cam murai



pijah,
mana pigi? lama tul beraya. tulah, sume instruments ada sbb tu mcm orkestra.

erk..mamat main biola tu ada dlm fesbuk kwn aku...nama dia ardy. nti aku smpaikan salam ko yek! hehe :P

Janggel September 6, 2011 at 10:00 PM  

Alamak my fav music! ♫♪♩♬ lalalal!

fatt September 6, 2011 at 10:15 PM  

janggel,
lagu ni evergreen..dgr byk kali pun tak jemu

Pijah Pelangi September 6, 2011 at 10:29 PM  

hehe, biasale bile balik kampung xde tenet, ni br jumpe tenet,haha. Antara 5 org ni dialah paling sweet + stylo main violin,hikhik.

Janggel September 6, 2011 at 10:33 PM  

aku suka gak violin ..alat musik peberet aku tu! hahaha

Nieda September 6, 2011 at 11:11 PM  

Suka lagu WAli Band. Bila dengar LAgu TOMAt rasa mcm dok kat sana pulak.

kemang~ September 6, 2011 at 11:27 PM  

ekceli, aku suke dgor ngamen2 ni nyanyi.. mase aku gi bandung dulu,time benti kat traffic light je mesti ade anak2 muda ketuk tingkap.. then nyanyi..bkn stakat trefik light je, sume tempat pon ade...

aku suka suasana macam tu! sambil petik gitar nye..

fatt September 6, 2011 at 11:38 PM  

pijah,
sama la kita. kat kg aku pun tak dpt tenet..balik umah laju je aku bukak tenet nak tgk apa sudah jadi...hehe..

mamat tu kan rasa aku muda lagi..mksd aku mgkin la muda dari aku sbb mcm adik skit. tp mmg dia asik senyum je keje dia. nti klu aku ripit jogja lagi bleh la aku shoot lagi bideo dorg main muzik :)




janggel,
tak sakit kepala ke weh main violin? mcm teleng je aku rasa. ko reti?




nieda,
lagu tomat itu tajuknya apa? tak penah dgr




kemang,
kat bandung ramai kan musician jalanan? kdg2 kesian aku tgk sbb sume muda2..tp suara dorg sedap2..kdg2 dorg nyanyi lagu ciptaan sendiri, mmg sedap

gadisBunga September 7, 2011 at 12:08 AM  

cet. laptop aku takleh read video. ke berukband aku yang K.O.? takpelah. nanti aku try tgk kat komputer opis pulak.

kemang~ September 7, 2011 at 12:16 AM  

yappp.. tu aku setuju.. dieorg ni pndai hibur kan org..aku pon kesian.. ketuk tingkap kat jln raye tu mmg jd kebiasaan..tgh2 jln tu penuh dgn kete moto sume tu, ade yg sggup redah semata2 nk cari rezeki.. insaf kjap time tu..

fatt September 7, 2011 at 2:48 AM  

gb,
aku rasa setting kompiter ko ni sbb rasanya berukben mmg takde ape2



kemang,
kebanyakan dorg ni homeless sbb ada yg tinggal tepi jln & bwh jambatan. muda2 lagi, baya2 budak yg patut di bangku sekolah. tp ada jgk yg mcm sekolah rendah. pada aku ok kalau nak bagi klu dia show some effort, cth : main muzik or silap mata, tp klu yg jenis mintak je aku mmg tak prefer la..unfair to those yg buat something...tu opinion aku le

ps : bila ko pegi bandung tu? jadi ke plan yg ko propose aritu?

Ely Hasrul September 7, 2011 at 7:16 AM  

mmg besh bleh request sukati nyanyi.. cool tp aku xpenah jumpak. yg selalu jumpak pondan mintak duit kt tepi jalan.. cces

dzuchan September 7, 2011 at 7:23 AM  

fatt..x mo komen pasal vids ni dulu..nape nama aku jd murai bulan ni? hahaha...

skg br komen..siap ngan biola bagai macam orkestra plak..kalo hensem ckit mesti ko mtk autograf kan :-)

zilla September 7, 2011 at 7:47 AM  

hahaha.ko letak kat sini juga ye. aku kawan baik ngan derang ne, fatt. bangga jugalah sebab skrg ne derang dah maju setapak ke depan.bukan setakat main muzik di lesehan semata2..

utk makluman ko fatt, ardy tu la paling tua antara yg ramai2 tu..umur lebih kurang mcm kita2 juga *opss hehee.

*pijah, yg main biola tu x blhla..sila suka yang lain ye :D

Biqque September 7, 2011 at 9:00 AM  

i love jogja...aman damai, orang baik2...and i love shopping cam setan kat malioboro tu, murah tahap cipan!

kitorang lesehan try bakmi...walaupun simple cam maggie, tapi sedapnyer tak terkira hahaha!

*kat opis tak leh tgk video...dang*

june September 7, 2011 at 9:21 AM  

interesting! sama mcm dlm sinetron diorg tu ek. tp lirik hancus.. sy igt lirik lagu ni lg baik drpd diorg rasanya.. kakaka.. masa kat bali dulu, budak² kecik kutip bunga gugur, pastu letak kat beg kita, pastu mintak duit.. mbak..mbak.. bengang gue!

ZaiZai September 7, 2011 at 10:24 AM  

suara best.. santai je aku dengar.. kot2 kalau aku kat situ, sambil makan sambil layan lagu ngamen ni, mesti best.. rileks! memang berbakat la kan.. tak de la mcm bebudak AF.. oppss.. tehehe

Janggel September 7, 2011 at 1:50 PM  

main violin sambil dongak pon boleh, sambil teleng pesen lama.

Weh ko takde ke suh depa nyanyi lagu rossa? kompom meletop!

bunburry burn September 7, 2011 at 2:02 PM  

aku kesian weh tgk diorg...xsakit ke lutut die dok gitu lelama? -aku yg mudah sakit lutot!

fatt September 7, 2011 at 3:54 PM  

ely,
ada pondan ke kat sini? vass tak? aku tak penah jumpa lagi so far. mesti mcm kris dayanto ek?? hehehe




dzuchan,
sbb ko rajin komenlah naik. ala takde apa la list tu, tnda appreciation kat korg je :)

aku tak mintak otograp sbb dia blum jadi retis. tp aku ada bagi la badge nz kat salah sorg tu as token of appreciation :)




zilla,
maju setapak ke mana tu dong? main club ke? klu ok jomla kita serbu dorg sekali.

eh jap, aku muda lagi dari ko lah..haha..ardy tua dari aku la camtu...kikiki

hamboi...benda yg last tu aku no komen.

PIJAH, sila pilih yg lain..kikiki




biqque,
aku pun suke sama jogja, dah 2x pegi tp ttp rasa mcm jatuh cinta pandang pertama. iskk...

tp aku kesian la kat kuda2 tu, mcm sakit je..mcm kesian la sng citer...sob sob sob...




june,
don't underestimate them. mgkin lagu isabella dorg lirik hancur but the music mmg menusuk dlm jiwa. wait til u hear Hotel California..peh, mmg akan terus request & request lagi :)




mrs.azmi,
indeed!




ZaiZai,
bebudak AF tu mmg stok wat telinga bernanah. tp mmg layan la sbb sambil makan sambil dgr lagu. dah mcm kat istana plak. asikkk




en_me,
yup!




janggel,
tu kena tunggu dia ada vokalis pompuan la. tp klu mintak lagu instrument je pun layan sbb mmg flawless la dorg punya sound

teringt aku vanessa mae




burn,
tak kot burn. dah biasa. nk cari rezeki kena la camtu

kemang~ September 7, 2011 at 6:19 PM  

err..aku pon tak tau..aku ingat nk pegi tmpat lain.. tp sbb sorg kawan aku fly direct ke bandung, and die 1st time nek flite ngan travel obesi, aku takut die kena pow je kat sane..and bdk2 ni mmg aim pegi sane sbb nak shoping...

aku ngan 2 org lg take off kat jkrta then baru pi bandung, jumpe die kat epot sane..aku suh die tggu je kat epot, tggu smpai kiteorg smpai..

fatt, aku rase tangkuban @ kawah aku kensel lah.. so ko ade suggestion x nak pegi ke mane?

1st day - smpai bdo,
2nd day - ????
3rd day - shoping gila2
4th - blik mesia

kemang~ September 7, 2011 at 6:56 PM  

silap..landing kat jkrta..

fatt September 7, 2011 at 7:39 PM  

kemang,
klu ko mmg main thing nak sopping then stay jela kat bandung. klu nak gi jogja mesti dah lari dari plan sbb jogja mmg takde tmpt sopping...setahu aku le. ko tawaf le sume nook & crook kat bandung tu..byk jgk tmpt sopping ko bleh ronda

then klu rasa nak gi jakarta sopping pun cantik gak...area2 tanah abg sume2 tu. ada org ckp sopping kat sana lg murah dr bandung. tp aku tak penah sopping kat jakarta so aku takleh nak advise

ape2 hal, sblm ko pegi roger aku sbb aku nak kirim keropok tempe. ada deret kedai kat luar, sebelah Pasar Baru tu...sedap siot....meleleh dah air liur aku ni sbb teringat akan kesedapan dan kerangupan keropok tu...yummm!

boleh tak? *kelip-kelipkan bijik mata*



koq,
ada, tp tah mana takde plak dlm bideo ni

Janggel September 7, 2011 at 7:44 PM  

Eh aku peminat vanessa mei tau.:)

kemang~ September 7, 2011 at 8:08 PM  

ohhh.. aku nak rembat ski gears sebeno nye, jaket sume tu, what eva lah :p kat sane murah giler ko...

ohh, betul jugak ckp ko..

okay, roger beb! aku rase aku perasan kedai tu, die jual kerepek banyak2 tu kan??

aku pegi 17 jun, lmbt lg tu... HAHAHA

Ely Hasrul September 7, 2011 at 8:25 PM  

tak fatt, aku jumpak kt bandung. jogja xsempat pegi lagik. pondan dorg nih jenis cam pondan keling. kalu tgk mmg seram. member kitorg asal benti kete kt trepik lite kalu dtg jek pondan nih kan sure dia bukak cermin kete hulur duit. kitorg tnya la apesal dia kasik duit

'they live in humiliation, pity her er him..'

gitu ye pak..

Ely Hasrul September 7, 2011 at 8:45 PM  

sapa yg nk soping kt bandung tuh? meh sini ahkak yg setahun skalik soping kt bandung nih nk ckp

1. petama ahkak rasa sederet dago st & seangkatan mmg byk buleh soping. dari segi qualiti jaga2 sbb nmpak murah tp imitation xleh lawan cina. kedua2nye nmpak juga mcm murah tp tgk currency ye. sbb kadang beli polo tee murah banget alih2 bila convert laaa rm38 serupa pg hush puppies beli baju 50% off. tapi polo tee mmg banyak cantek & euro brand

2. kalu nk g pasar baru, jaga2 beg duit & mmg sumpah murah. tp dr segi blouses takleh lawan tanah abg. ini agak pelik juga sbb besenye sume stok tanah abg kat jakarta dtg dr pasar baru tp choices mmg melampau kt tanah abg.

3. penah tpikir tak korg pasar baru stok mana dtg? hahhaha dtgnye dari pasar lama. tp tk advise pegi sbb aku pon xpenah pg. kadar udara kt situ, korg lalu pon terus muntah kt tepi. ini kisah benar abg aku pi sana hahaha.. tp mmg sumpah murah kata abg aku.

4. kt jakarta sdr byk tmpt spt ala ape nama tu.. cis aku lupe sori tp beberapa soping mall yg ekceli lagik selesa & xjauh reganye dgn tanah abg. baju2 kemeja tee sume pon chakroi2.

5. rumah mode branded outlet konon tp fake ke idak kena pandai pilih. papi pantang rumah mode nih. mau dia berabis. aku yg penat menunggu. kadar harga ok la.. kalu dh niat soping tu kadang mende mahal pon korg xperasan

6. tangkuban perahu kalu pegi jgn lupe singgah kampung daun utk cuci mata. nak mkn situ? cuci wallet la namanye

7. nak main golf pi kt belah sheraton sana, situ ade restoren atas bukit bleh nmpak whole bandung. harga ok2 aje mcm nailis KL. nama tmpt tu aku lupe, sori la aku dh bersalin sorg, kompom la urat putus cpt lupe

8. nk mkn kt bandung jgn mein suka suki tepi jln. byk kes meatball nye di ambik dr tikus yg berkeliaran di longkang kahkahkahkah. ini kisah benar, kakak ipar aku ade OM (pakcik) kat sana & kawan kitorg pon mengiyakan. 'dont try street food' katanye 'not healthy' tp kalu nk kurus turun berat cam chawanna buleh la kan, paling kuat pon sakit perut ceri beri jekk (kot)

9. kalu nk cuba, mkn la resoles by derisol. tu feveret aku eceh

10. nk karaoke kuar lampu disco siap bleh amik gambo & print pg la karaoke kat paris van java xsilap aku. rate nye agak murah

11. nk main pool boleh tp aku lupe nama tmpt maklumle selalu ade dreber (kwn aku la)

12. nk mkn sate buleh tp tak masuk la tekak jawa aku. sate kelinci (bunny rabbit) pon byk tp bese serve dgn beer. boleh aje mkn, jgn la minum beer tuh haha

13. hotel, sewa kete sume byk tp kalu nk g soping duk aje yg kat area dago st.

14. kat sana ade gak satu gerai jual sloppy joe sedap tp aku saja nk ckp la sbb nk kasik tau kt mana pon aku xtau hahahaha

15. nk mkn bumbu desa tp murah dr KLCC kat bandung la mana lagik.

16. kalu g jakarta jgn lupe mkn BAKMI GM!!! wooomaiigoddd

17. ha betol ckp fatt, belah bwh & tepi psr baru tu pon mmg byk kopok. BELI. kalau tak beli nyesal. cuba juga kopok2 yg rupe xpenah nmpak. free tasting kan. agak2 ade rupe nate nye mana tau

18. akhir sekalik (sbb byk sgt) dh blk sini jgn la buat2 lupe belikan aku fridge magnet tanda kenangan

p/s- kalu dh soping sampai batuk (perkataan batuk nih mmg aku xbleh nk buang la buat masa nih haha), jgn lupe simpan sket utk byr tax bila nk blk. kena lagik kan? aku thn nih xpg lagik bdg/jkt tau! papi dh ajak2 tu.. haha

fatt September 7, 2011 at 9:10 PM  

janggel,
dia dah tua kot agaknye kan? kertu dah kot...


kemang lemang,
oiii lambat bebeno lagi tu. aku ingt ko nak pi thn ni..nmpknye berbaldi2 la air liur aku ni menahan gian...tp betul la kedai kerepek tepi PB tu...cayalah ko tau..senang takyah aku wat peta :P

ada ke jual natang alah tu kat sana? ko pasti? aku tak pnh nmpk lagi



ely,
ajenye ye...aku ingt takde pontan2 kat sana..sbb aku tak penah nmpk. tu mesti yg blum operate lagi tu. klu dah operate mau comei cam dian sastro...kan?

tu ha...kemang lemang yg nak pi bandung...ekekeke...akak ely ni terer kot...ada 4 paku kat bahu..ko jangan memain :D

Ely Hasrul September 7, 2011 at 9:52 PM  

terer kebendenye. dtg pn takat visit close fren kat sana. kalu pondan yg operate aku percaya kat thailand lagik chakroi tp nih pondan jenis transvestite mcm kat india tau. aku seram okeh! haha dorg tu mintak sedekah bukan la tanpa berbuat ape, dorg dok ketuk2 gak la gendang or loceng2.. err ntah la xmo ingt aku pegnen nih woii hahahaha

patu pasan tak cara dorg drive. asik la honk sana sini kan. kat jakarta kalu kt city xpasan sgt. tp mmg respek ar dorg, xmarah okek kalu org honk nk masuk jln, sume give in so rate accident dorg rendah. patu kalu eksiden yg beso sure salah

dorg: 'pin pin tepi2 aku nk lalu'

kite: 'pin pin hoi pala hotak ko! ini jln aku laaa'

penah skalik tu tgh mmber aku drive, aku nmpak org jual bunny rebbit tepi jalan. dia bleh selamba benti patu dok tgk2 memuji la comel2 bunny tu sume, then kete blkg bleh tunggu!! kalu tak pon dorg potong aje. dh la main road! tau la jln kt bandung bukannye beso. sungguhhh pelik !

hahhahahaha biqque drive kt jakarta xtau la cmne leh survive.

Janggel September 8, 2011 at 8:02 AM  

hahaha ntah apa citer ntah dia skg..senyap je pulok..dulu glamer gak. Skg dah ganti org lain...tak ingat nama sape, tapi pompuan cine gak.

Biqque September 8, 2011 at 1:35 PM  

aku kalo indon mmg aku drive je la, senang nak benti patu blasah je mana kitorang nak gi ikut time sendri...

bagi aku bandung takde ape la...sampai meluat kot dengar orang gi bandung asik sopping, tangkuban perahu...sopping, tangkuban perahu...SOPPING, TANGKUBAN PERAHU!!! ARGH! TAKDE TEMPAT LAIN KE WEH!

sila2 la gi jogja or bali! berpuluh kali ganda kowt kalo nak explore tempat2 kat sana...hahaha! tapi ye la, aku paham, lain orang, lain cara travel dan objektif nyer kan :D

hoi skin, mana ko tau pontan india tak cun??? aku penah gi india weh! hahaha!

Ely Hasrul September 8, 2011 at 7:39 PM  

biqque, org pg bandung mmg nk g soping bukan travel hahaha. kire aku pelik kalu org travel nk pg bandung hahaha. aku xpenah pg memana atas alasan travel. alasan aku sume soping. teruk tul. tu pasai la aku xpenah smpai europe. tp kalu ade rezeki boxing day aku nk pg gak. itu alasan nk tgk bola haha.


oit. aku ckp pontan yg xcun. pontan cun kalu ko jumpak tepi jalan namanye nk 'menjual'. ini jenis pontan yg cam blkg opis ko yg suka suki nk belasah org tapii lagikkk buruk! haha

Tukang cuci cute September 8, 2011 at 9:30 PM  

Not bad suara diorg.. aku pun skrg byk layan lagu indon gak nie.. best2 gak.. ;)

Request lagu pelik2? agak klu suh nyanyi lagu rock dulu2 ada yg leh nyanyi dak hehehe ;)

fatt September 8, 2011 at 10:54 PM  

ely,
aku penah tgk pontan kat phuket..mak oiii...sume nak kasik terjojol...melampau. lawa sgt smpai aku takleh nak kata dulu dia lelaki...mmg lagi lawa dr pompuan...

kat sana mmg suka main hon..kat siem reap pun sama. tp klu buat gitu bagusnya sbb takla bertembung..tp kl kat mesia buat gitu alamatnya kena pukoi la



biqque,
ko drive kat sana? kat mana? peh dasat..aku tak berani kot..rela naik motor tak pun supir. klu bwk keta tak sanggup aku nak tahan dgn macet2 tu..

kat bandung mmg keje soping jela..sape ckp dia nak wisata tu boleh, tp takla best ape..benda sama jek..sana sini kena folo pitam jgk dibuatnya

cer ko kuarkan gmbr sorg pontan kat india baru aku caye cun. hehehe



tcc,
lagu rock bleh je nyanyi tp dorg ubah jadi version dorg le..kreatif gak..lagi sedap. kitaorg request byk lagu, mcm dewa, peter pan, ungu..mcm2 la..dah mcm jukebox dah...lol! :P

Ely Hasrul September 9, 2011 at 6:50 AM  

jap fatt, kat phuket tu ntah2 mmg pompan mana ko tau hahaha.. tp kalu thailand mmg susah la nk caya. cuma penah kat krabi org dok tipu kitorg mgaku muslim. bese la muka kite nih kan dorg ingat siam gak. tp kt krabi 2-3 org konon kasik salam bila tau kite muslim alih2 ade staff hotel tu bgtau jgn tertipu sbb dorg nih kebykan peniaga yg nk menipu la.. aiseh cm gitu seram.. seram tang nk pilih kedai mkn halal la kan..

tp kt sini pon bende tu berlaku apetah lagik kt sana. mmber aku penah g kedai mamak. patu dia ckp

'u muslim?'
'yes yes' jwb mamak pekerja situ
'ha cuba mengucap'
'ala bang jgn mcm ini la bang'

hahhaha gila kau. satu kedai ngaku islam, gantung ayat suci kiri kanan. claim makanan halal. sorg pon xtau ngucap idak ke seram..

serupa ko minum pagi kt kedai kopi cina aje la gitu..

okek lari topik zzzz

Biqque September 9, 2011 at 9:46 AM  

pontan thailand mmg tak bleh blah ok! terjejojol depan blkg ko haaaa! suka aku tgk! hahaha!

pontan india aku takde gambar le pleakkkkk hahaha!

haah, krabi mmg ramai mengaku muslim, tapi tatoo penuh kat badan siap belai2 anjing...apekah?

aku drive kat medan, bali, jogja...mana lagi ek...sebab senang nak gi wisata yg jauh2 tu...macet mmg macet deh, tapi nak wat camne, kitorang mmg tak suka amik supir...save cost babe! :D

fatt September 9, 2011 at 1:24 PM  

ely,
hahaha...troll la kwn ko buat kat mamak tu...aku suka! tp nasib baik aku tak suka mamak..aku sbnrnya jarang mkn luar, kecuali bila lepak dgn kwn...lain2 tu aku prefer mkn kat umah sbb confirm bersih

eh yg kat phuket tu mmg ori pontan..sbb kat sana ada cabaret pondan..sume dlm tu pondan...hahaha..tp mmg cun tebabom la..takleh nk tunjuk gmbr klu tak nanti rentung blog aku



biqque,
ko amik gps tak? aku sewa motor jela penah...keta blum lagi.

alah kat bali tu lgi la takleh caya. kwn aku saja test

is this halal?
yes halal
is this non halal
yes non halal

apekah?? aku rasa dia pun tatau apa tu halal

Post a Comment

Terima kasih!!

Cerita Lama

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP