About Korean

October 12, 2011

Berikut adalah perkara/benda yang aku notice :

1. Couples pakai baju sedondon dengan pasangan
2. Suka tengok cermin, baik lelaki atau pompuan
3. Kat mana-mana mesti ada cermin sebab dorang suka tengok cermin
4. Kissing kat mana-mana aje
5. Lagi senang cari kedai mekap dari kedai buku. Normally kuar dari stesen lrt akan nampak news stand, tapi tak..kedai mekap (especially di Busan)
6. Ajuma & ajushi sangat suka tegur dan menolong walaupun communication breakdown
7. Toilet sangatlah bersih dan tak berbau walau takde air dalam cubicle
8. Banyak gile coffee shop
9. Time management dan disiplin dorang sangat bagus
10. Asik melekat dengan gadget sebab kat sini kat mana-mana je ada free wifi even kat subway atau dalam train
11. Normally poskad mesti ada dalam bookstore tapi sebaliknya
12. Pisang sangat mahal di sini
13. Susah nak cari tong sampah
14. Walaupun susah nak cari tong sampah tapi orang sini tak buang sampah merata-rata
15. Aku rasa Naminara (Pulau Nami) tu macam overrated sebab pada mata aku macam biasa je
16. Pakai spect mata tapi takde lens
17. Youngsters into 70's fashion, fesyen rambut fringe dengan bingkai oldskool

dan lain-lain lagi benda menarik yang aku lupa nak nyatakan waktu menaip entry ni.Sekian
a

56 comments:

Anonymous,  October 12, 2011 at 10:42 AM  

salam perkenalan fattt.
lama dh ikut blog hg.nii 1st time tggl komen,blog hg mmg sempoi bermotivasi btul aku nk pg travel tp aku x smpai mna lg,
... fatt laki korea aku tgk dlm Tv byk jambu2 2 sbb depa ska tgk cermin kut

Hana,  October 12, 2011 at 11:28 AM  

Setuju...masa aku pegi dulu pun aku observe benda yang sama...

Nami island overrated? Rasanya tak tu aku tak setuju.... aku akan pegi korea lagi semata2 untuk Nami Island tau!

AKO @ retna October 12, 2011 at 11:33 AM  

part public toilet tu mmg ako respect sangat2 kat derang...

betul kan, bersih aje walau toilet derang takde air..
muskil gak ako, ye la yg masuk toilet nya bkn jarang2 sentiasa je ada org, so camne ek derang jaga kebersihan mencuci tu????

AKO @ retna October 12, 2011 at 11:34 AM  

kat sana kan rata2 student nya klu yg cantek tu musti dah wat plastic surgery!!

so x heran la, korea is one of the beauty country.. means org2 nya mmg jaga kecantiikan.

even klu nk cari keje pun, derang x pandang qualification, derang lagi pandang kecantikkan luaran tu.

PAda derang, cantek bleh menjamin keuntungan pada syarikat..

bdk2 @ John October 12, 2011 at 11:41 AM  

hahaha....nami island mmg overrated. sbb dh terlalu ramai org pegi sana. since winter sonata yg femes 10 years ago kalo tak silap aku. tp aku still nk pegi tgk dgn mata aku sendri. hahaha...

btw, aku pn nk beli cermin mata bingkai je takde cermin. boley? hahaha

F A R Y N October 12, 2011 at 11:55 AM  

aku agree dgn benda2 kau list ni...
aku baru sempat update 1st day je kat sini... ekekekeke

Ely Hasrul October 12, 2011 at 12:21 PM  

baju sedondon tu selalu gak jumpak kt sini haha..

~uG0giRL~ October 12, 2011 at 1:41 PM  

ari tu sye beli poskad kat namsan tower. tapi xsempat nak hantar kat diri sendiri T_T

org bejalan sangat laju kat subway kan? atau kat mana2 lah

xramai yg pandai ckp org putih, even yg hensem2 pakai kot mcm pengurus besar pun xtau...sixty three pun xfaham...ish

tapi yg penting Korea amik masa xsmpi 60 taun utk maju balik lepas perang walaupun xreti cakap org puteh...

so morel op de stori adalah, english education is not everything...

jadi mari kita repeat pegi korea...

kemang~ October 12, 2011 at 2:48 PM  

beb. nak tiket free pi japan x?

cek sini

http://abcnews.go.com/blogs/lifestyle/2011/10/10000-free-round-trip-tickets-to-japan/

tp aku tak tau camane nak apply..

Biqque October 12, 2011 at 3:26 PM  

hahaha nami island mmg overrated...aku tak pusing sampai ujung pun...nasib baik aku gi ada daun2 kaler2, kalo tak, cam hampeh jer...member aku gi lagi la, daun pun tarak!

toilet bersih siap panas bontot tu aku sukak!

masa kat sana ada couple tua kasi kitorang pisang...dah la tengah lapar masa tu :D lega...

Anonymous,  October 12, 2011 at 4:17 PM  

bez jalan..berapa lame kt sane? tak keje ke fatt? dari pada mimi

gadisbunga October 12, 2011 at 4:58 PM  

hmm...aku tertarik bab kebersihan dan toilet. kat malaysia ni....ko pun tau kan?

aku syak org sana suma cite2 nak jadi superstar kot?

Fid Abdullah October 12, 2011 at 5:00 PM  

banyak kan kedai kopi kat sana.. hehe.. but I likee.. lagi satu, boyfriend tak kisah tolong bawak beg girlfriend, kalau kat sini jangan harap lerr. bab toilet memang bersih, kat Jeju ada 1 toilet siap bau coffee lagi.. :D

dzuchan October 12, 2011 at 8:32 PM  

fatt..wahh..seghonok ko ek..
tapi bagi aku yg hantu k-drama ni..
mmg ape yg dlm drama tu almost the same ngan ape yg ko tengok..

Janggel October 12, 2011 at 9:21 PM  

Betol aku stuju!
Ahjuma ngan ahjushi kat sana memang helpful! Nilai2 tradisi masih ada tapi agak berbeza dengan yg youngsters...

ZurynHenney@facebook October 12, 2011 at 10:23 PM  

dik, duk guesthouse mane and brape per nite/person...btw 2 thumbs up..you r so brave...liiikkeeee...

Anash October 13, 2011 at 2:05 AM  

nak komen gak la...
errr...
macam best aje..
errr..
cuti lum approve lagi aa...
waaa....

Anonymous,  October 13, 2011 at 9:28 AM  

fatt yg tggl komen anon 1st 2 sya
sory lupa tggl nama plak....
anyway gambare fatt.......

penjejak awan

Mami Illysha & Iris October 13, 2011 at 4:48 PM  

Cik owner, sila update sebanyak mungkin ye.

Almaklum, nak ke Korea tu dengan 2 handbags yang masih kecik, rasanya memang tak dapatlah.... Jenuh nak mengejar diaorang aje kang..

ps: tolong jangan hampakan aku kali ni yer...

dakS,  October 14, 2011 at 12:52 AM  

waahh,
pegi kuria plak...tolong usha skit kat sana then blk boleh bukak citer pasal kuria plak...haplod photo jgn lupa sbb pasni nak gi kuria plak...
Enjoy the maximum babe!!

MasZuber October 14, 2011 at 8:58 AM  

aku setuju makcik pakcik di sana sgt ramah dan nak membantu apa2 yang bole. walaupun ade language barrier.

satu lagi yang aku discover, pada mata diorang orang malaysia ini cantik :-)

Liz Rohaizat October 14, 2011 at 9:15 AM  

aku berbaju sedondon kalau pergi kenduri kahwin je. motif nak rasa mcm org korea sikit. hahahaha...

niL October 14, 2011 at 9:54 AM  

Part tong sampah tu mmg betul....
Mmg susah giler carik..diorang simpan sampah masing2 buang kat rumah kot..

azieazah October 14, 2011 at 11:00 AM  

Itu yang ramai remaja skang minat Korea kot. Diaorang ni bab fesyen pun sangat lah advance...

KoQ October 14, 2011 at 9:30 PM  

gua tak puas pusing lagu beb..

fatt October 15, 2011 at 11:40 AM  

penjejak awan,
terima kasih sbb sudi baca blog yg tak seberapa ni. hrp dpt bagi u motivasi utk travel juga.

ekceli mmg kebanyakan lelaki korea suka tgk cermin & dorg suka bergaya especially dkt big cities mcm seoul & busan. ada promo AA nanti awk grabla tiket ke sini..boleh tgk2 cara org sini berfesyen..dorg mmg stylo




hana,
org korea stylo kan? byk negara maju aku pegi, even HK pun still takleh challenge dorg dlm bab fesyen. kat sini baju murah2 so no wonder la.

erk, ko die hard fan winter sonata ke? aku rasa cam overrated..ntahla weh...sbb aku tgk cam biasa je Nami Island tu..bila tu ko nak pegi? autumn ke?




retna,
betul..takde bau langsung. even toilet seat pun kering jek..segan betul nak buat mess sbb dorg jaga elok. mebi dorg pakai wet tissue sbb tu bersih...klu nak buat small biz okla..klu big biz aku rasa selesa lagi kat umah..hehe

part plastic surgery tu aku setuju...dorg sanggup kuar duit buat double eyelid, hidung, muka..everything. dah jadi benda biasa...tp part kulit tu mmg aku rasa dorg born with it la..flawless gila..glow je aku tgk...jeles betul. ko dah penah sampai sini ke ako?




john,
pd pendapat aku, klu nak pegi elok ke belah petang sbb nti matahari terbenam efek merah kuning tu lagi menaik...time tu org pun dah tak brp ramai. jgn pegi time tengahari or pagi sbb byk gila tourist. nak amik gmbr pun tak syok. nti ko dtg cni ko tgkla style spek mata dorg..sume stok zaman tv hitam putih..lagi pelik bentuk bingkai ko, lagi stylo...bdk2 sana skrg tgh into 70s fashion..dgn rambut, baju, spek..sume old skool..




faryn,
aku kasik ko update dulu...aku tak larat nak menaip lagi buat masa ni..hehe




ely,
kat mesia jarang nak jumpa tp cni almost every corner. bkn setakat baju je, tapi kasut, beg, spek, rambut, sweater...everything....arghh...nyampah betul aku tgk




ugogirl,
english education yek..dah mcm usop wilcha dah ni..haha..mcm jepun pun sama gak..dorg agungkan bahasa dorg. tp pd aku penting gak sbb kdg2 bila jumpa org luar nak communicate susah.

ko ada tak hantar poskad kat nami island? rugi weh klu tak antar kat situ sbb rare skit, republic of nami..

aku mebi nak ripit balik, klu ada rezeki hjg thn dpn, insya allah




kemang,
aku baru usha link ko bagi tu..mcm tak clear nak apply kot mana..tp aku lemah tul la jepun ni, sbb dorg punya visa agak strict. klu dorg kasik longgar skit mebi dia bleh boost tourist ke sana..itu pd pendapat aku

Ely Hasrul October 15, 2011 at 11:53 AM  

fatt, ko jarang jumpak sbb ko xlepak soping mall. aku nih tiap ari dok sini.. kalu buleh spender pon nk sama kaler agaknye hahahha.. tp aku pon slalu gak satu family sedondon, sedondon kaler la.. idak la sama baju sama seluar adoii

fatt October 15, 2011 at 11:54 AM  

biqque,
member ko pegi time nak masuk winter ke? tp kdg2 pokok gondol ni cantek jgk..cam spooky skit. aku pun tak rondah sampai abis..takat metaseqoila line tu aku dah patah...ko tak makan kat warung yg jual nasik goncang tu ke? aku masa kat sini mmg asik makan jek...asik lapar jek..tp aku suka mknan dorg..nice




mimi,
dah balik. okla korea not bad cuma currency dia tak tahan.




gb,
toilet kat msia ni sbb konsep wet toilet itu pasal la..klu dia buat toilet pesen ada paip kat dlm mangkuk toilet aku syak mesti ok skit. nak banding korea dgn msia ni aku rasa mmg tak layak nak dibandingkat. setakat nak bangga dgn petronas twin tower, aku rasa tak perlu...byk lagi yg patut kita belajar dr negara2 camni terutamanya dari segi punctuality




fid abdullah,
as for coffee addicted, aku rasa heaven gila sbb utk secawan caramel macchiatto cuma 5100won..klu kat mesia secawan kopi yg sama kat starbucks dah hampir 15-16rgt...peh! but of course jgn buat conversion..kena ikut currency local..its so affordable..kan?

lelaki kat sini a bit protective kat gf..which is nice. agak gentleman gitu...tp yg letih tu mostly suka tengok cermin, kalah pompuan




ciela,
ko pun terjebak ke dgn pesen spek takde cermin ni...aduhai..fesyen victim la ko ni




dzuchan,
taklah seronok mana cuma aku suka people watching...sbb kat mesia tak mcm ni...org2 cni sgt mementingkan fesyen & beauty




janggel,
youngsters byk terkena influence omputih especially bab kissu kissu kat public place. dorg tak malu nak show affection kat public...aku plak yg rasa malu klu tgk

fatt October 15, 2011 at 12:08 PM  

zuryn henney,
di seoul sy duduk kat Hey Backpackers 2..kat area Hongdae/Hongik Uni...rate 4 dorm beds 17,000won per nite. lebih kurang 5 mins walk from Hongik Uni station. kat busan sy tak duk hostel




anash,
kak, dah gertak bos akak belum? hihihi




penjejak awan,
salam perkenalan! ok noted :)




zaira,
hehehe...ye aku try tak hampakan ko kali ni..aku tgk serabut pikir nak hapdet mana satu ni...penin




dakS,
bila nak pi korea tu? plan bebaik itin ye...byk benda nak cover takut masa tak cukup.




masZuber,
aku tau nape dorg ckp org kita cantik..sbb kita ada double eyelid, pastu mata kita bulat skit..mata dorg kan kecik sepet, pastu single eyelid...tp aku suka kulit dorg..halus mulus...iskk...pakai apa la agaknya tu...




liz,
aku cukup takut kalau terserempak dgn org pakai baju sama aku..sanggup ok aku balik umah tukar baju. takpun langkah selamat aku pakai baju plain..senang. sama pun rasa biasa sbb kain plain...hik hik hik...




niL,
kan...aku pun agak benda yg sama..wlpun takde tong sampah tp bersih. lagi 1 kan, dorg bleh je minum makan dlm train, tp dorg tak buat pun even takde sign ckp takleh..dorg mmg cukup2 berdisiplin mcm org jepun. aku respek betul




kak azie,
mmg dorg sgt advance bab fesyen. hardly nk jumpa org yg tak fesyen...mcm takde. kat sana baju & kasut murah..so no wonder dorg bleh melaram




iina,
layan....




koq,
aku pun..byk benda kita miss-out ni wei...hjg thn depan la jom!

bdk2 @ John October 15, 2011 at 2:40 PM  

owhh...ko pegi petang ke pagi fatt nami island tu? tp cam menarik jugak tu kalo pegi dalam tgh2 hari camtu. smpai dlm kul3 petg dah ok. expolore tmpt tu dlu. then, later baru balik...

kat sana time ko pegi hujan tak? aku hrp2 time aku pegi tak hujan. kalo tak, rosak abes plan.

Anonymous,  October 15, 2011 at 4:03 PM  

ok fatt..tp nmpk gaya target nk p NZ dlu laa kalau ada rezeki ,tggu AA promo nz ni....

lgipun hg mmg master bab2 nz nii hu22 bleh jgak aku ambik apa2 ilmu kt hg......

penjejak awan

AKO @ retna October 15, 2011 at 6:14 PM  

fatt,

yup ako dah ke sana april 2010 ;)
ok la not bad macam x puas gak gi sana, macam nak ripid tapi tgu2 la dl, better gi tempat lain yg blm g lagi heheh

fatt October 15, 2011 at 6:32 PM  

ely,
yeke ely..ni mesti jinjang2 yg suka pesen serupa ni...aku takleh terima la pesen sedondon ni..klu family pada aku okayla...sweet...tp klu kapel2 rasa cam nyampah..yg takleh blah tu aku jumpa kapel yg sama2 pakai telinga rabbit ok...takleh blah. ada lagi 1 tu, necklace sama, pendant pun sama...apakah itu? lelaki pakai telinga rabbit? necklace sama cam awek? erghhh...unaccepted! =__=




john,
aku pi tenghari smpai ke petang..time tghari tu mmg ramai umat..nak amik gmbr pun nyampah..tp sume tu tour, dorg jap je atas pulau tu..biasala, dorg kan ada time frame..bila dah balik tour2 tu syokla nak amik gmbr..aku siap tgk org shooting pilem lagi...cuma aku tak kenal sape retis tu..aku buat dek jela walaupun dia jalan depan aku...AAK katanya...hehehe :P


masa aku pi tak hujan lgsung, cuma cloudy skit2..ko bleh check weather forecast 1 week before ko pegi..slalu dia bagi bacaan utk 10 hari. ko pegi 1 week ke? aku rasa kan nti ko pegi kwn ko mesti meroyan bila nampak kedai mekap sbb murah gile. aku tahan je nafsu aku, cuma beli 1-2 brg jek...sbb kat sini brg2 penjagaan diri, muka & mekap mmg murah. no wonder org sana cantik2..




penjejak awan,
aku ada usha tiket bln oct-nov 2011 ada 1-way ke nz rm299. balik dlm rm600++ still below 1k...kot2 ko nak wat last min vacation grab la weh...time ni summer, tp takla panas mana, sedang elok nak travel sbb waktu siang panjang...syok skit. nz kacang je, ramai blogger baru balik dari sana..dorg rajin skit update, aku malas...hehe..tp klu nk tanya soalan yg takde jwpn dlm entry bleh la email




retna,
time spring la ko pegi ni? ada tgk tulip tak? ada user nama ugogirl ckp dia pi time april gak, waktu tu ada tulip festival. aku ni mcm ada nak ripit gak sbb ada benda yg miss aritu & since ko ckp better usha tmpt lain aku rasa ada betulnya jgk..kan? thanks :)

bdk2 @ John October 15, 2011 at 6:47 PM  

kalo mcm tu, aku nk re-time laa jadual aku. pegi tgh hari nami island balik ptg. baru laaa syiokkk!!! btw, AAK = ADA AKU KISAH? HAHAHAA....

hrp2 mmg tak hujan ler. aku kalo boleh nk langit biru. baru ler cuns. hihihi. insyaALLAH. sume rahmat. bab kedai2 mekap, baju2 sume tu...ak dah ckp awal2 kat dia. ko nk pegi, ko pegi sendiri. jgn libatkan aku...ko rentas la subway tu. aku nk jalan2. then, mybe aku nk ckp camni. beli mana2 patut jela. takyah laaa baik sgt duk beli brg2 utk kwn sendiri, kwn sendiri blom tentu bwk balik utk kita kalo travel.

Ely Hasrul October 15, 2011 at 8:37 PM  

ala fatt bese la korean hardcore & fehsen sungguh maju mcm jepon, berani try ape saja dlm berfehsen.. tapi ko jgn cakapp.. karang ko dpt boipren ko yg gedik nk spender sama kanggg hahahahhaha


aku nye aktiviti melancong akan diberhentikan dlm 2-3 tahun nih. jadik mgharap entry kt korg2 aje la.. tp kalu part gambo buat masa nih nz chawanna terbaekk haha.. cer kuarkan gambo korea ko.. cer kuarkan cpt..

fatt October 15, 2011 at 9:00 PM  

john,
ha...kasik tukar itu timing..tp sblm tu ko tgk dulu weather forecast..klu tak ko kuch kuch hota hei la kat sana...baru hindustan..hehehe

ni aku nk habaq sblm ko pitam ye..kat sana likely every 5 pintu kedai ko akan jumpa kedai mekap...likely..especially kat shopping street..so sila bertabah. sana kedai mekap, kedai kopi mmg super banyak...tp siyes, klu ko caffeine addicted aku rasa ko akan hepi sbb kat cni kopi murah..cam starbucks dlm 5000won ko dah bleh dapat. kat mesia ko tgk berapa rege? mau belas2 kan segelas? but always, jgn buat conversion..tgk rege tu dlm currency sana...so affordable. aku tataula brp gelas kopi aku tibai masa kat sana..hari2 ok, without fail..sbb murah, pastu rasa kopi starbucks dgn kedai2 kopi lain sume sama..i mean takde diff..coffee kat sana mmg sedap..esp caramel macchiatto...slurpp~

part beli sebenier utk kengkawan tu aku setuju gak..i mean if close frens ok nak bagi sbb mcm aku, kitaorg slalu exchange FM...poskad tu mmg jadi wajib rutin dah setiap kali travel kitaorg akan send each other's one...aku jarang beli souvenir kat org, slalu beli baju utk diri sendiri..klu ada extra baru aku bagi..but again, it depends..klu murah aku beli la byk..if not memadai utk diri aku & kwn rapat aku :)




ely,
iskk simpang malaikat...disebabkan aku ni bukan lemah lembut, jadi aku hrp bf aku ni opposite aku le supaya senang aku nak buli dia..hehehe...eh tak, supaya senang dia lembutkan aku yg keras ni. tp mksd aku bknlah yg ya-a-aww tu..itu kalu aku karate tengkuk je nanti

ala gmbr aku bodoh2 jela ely, not much shoot sbb aku cam malas skit..1000 frame jek aku shoot...giler sikit..normally aku shoot sehari dlm 200-300 frames tp kali ni slow gila. for 8 days = 1000 frames pada aku tu mmg sikit...haih! =___=

AKO @ retna October 15, 2011 at 9:21 PM  

fatt,
time ako pegi suppose musim bunga berkembang... tapi nan ado nya sebab time tu musim sejuk panjang, lmbt bertukar cuaca.. frust la jgk sbb pokok2 still kaler putih tapi ada certain2 tempat seb baek dapat tgk sakura!

tulip ako tgk kat everland ..
tapi kat nami island penuh ngan bunga2 jgk yg kaler pepel tu, apa ntah nama nya hehe..

pape pun, x kisah la..
klu rs ny ripid, ripid je tapi klu ada peluang gi tempat yg lom gi, better gi tempat dl kan ;)

bdk2 @ John October 15, 2011 at 9:23 PM  

aku memang slalu check dah skung ni weather forecast tu. just in case. Even ade org duk pesan suruh bwk baju hujan. takyah beli kat sana katanya. hihi.

tulaaa....ramai yg duk ckp. kedai mekap @ coffee house memang berlambak kat sana. sbg penggemar coffe starbuck tp tak mampu nak beli tiap-tiap hari. mmg haruslah aku minum tiap2 hari kat sana. hihihi. yup2. jgn bwt conversion. kalo convert mmg ler rse mahal. caramel macchiatto rite? noted! tak penah minum lagi nih. kampung kekdahnya. hahaha.

yg part sebenier ni aku ade cite buruk happenned to me fatt. that's why aku dah serik dah. aku just beli utk org yang exhange FM dgn aku bila dorang g travel jugak. bru adil kan. bukanlah nk berkira sgt tp bila seseorg tu ckp something mmg pedih dan sentap wei. tp part2 sebenier tu aku takleh nk disclose kat blog aku. aku cite kat komen ko jela. huhuhu. i mean aku luahkan kat sini.

fatt October 15, 2011 at 10:22 PM  

retna,
rasa aku bunga kaler pepel tu lavender...betoi ke? wangi jek kan? tp mmg betul le, local pun ckp thn ni musim lambat skit masuk..sume stok lambat sebulan. sbb tu aku pun tak dpt sgt nak tgk sume daun kaler merah..certain area je jumpa..so sede..sobs..sobs..

tahun depan aku punya jadual dah full, klu nak buat pun mebi 2013 or 2014...but so far aku just hadap je apa yg ada...ko pulak camne? 2013 nak ke mana lagi besides nz?




john,
ko bwk je poncho tu..just in case, ada yg jenis murah punya dlm small packaging...bleh toss dlm beg. if not ko prepare la payung. tp klu payung cam makwe sangat..so aku suggest ko bwk poncho..


lol! aku tergelak jap sbb aku pun klu kat mesia nak minum gini takleh selalu...sebulan sekali ok, klu every week mau semelih tengkuk sendiri. ko mesti cuba caramel macchiatto..mmg best..or anything yg based dia ada perkataan caramel. tp aku suka hot coffee...aku tak sure ko camne. dan lagi 1, ko mesti cuba roti2 kat Paris Baquette...peh, sedap mmg terangkat especially yg ada filling fresh cream...sedap dia aku tatau nak explain camne. rasanya takde kedai roti sebest tu kat msia. konsep kedai dia pun best..ada meja utk lepak2..bleh pesan kopi, caramel macchiatto la apa lagi..klu iced caramel kat sini presentation dia mmg tempting..so ko kena cuba

its ok ko luahkan kat sini..aku ni pun ada benda nak luah tp tak terluah sbb aku tau dia baca blog aku..biasala ada kwn2 yg suka amik kesempatan kat kita. mentang2 kita jenis tak berkira tp bila org berkira rasa terkilan la jgk. kdg2 aku hangin gak bila jenis kwn yg asik mintak itu ini..aku ni pun budget traveller..klu tak watpe aku tido subway, mesjid, stesen ketapi bagai...kan? part of that aku suka experience benda2 baru..tu mmg aku tak nafikan. aku kalau org tu baik dgn aku, yg baik genuine la, bkn baik sbb udang sebalik batu mmg aku tak teragak2 nak bagi. aku pun bknlah kedekut..souvenir aku from previous trip still byk dlm store..tatau nak watpe...sometimes bila jumpa kwn2 lama aku akan bagi just happykan dia. tp klu pesen asik nak sibuk kepochi tu mmg duduk dlm waiting list la...tu pesen aku...anyway john, pasni jom swap poskad nak? aku aritu lupa nak mintak address ko masa kat koria..aku sempat anta kat kemang jek, janggel pun aku tadak address...huhu..

bdk2 @ John October 15, 2011 at 10:40 PM  

tula....aku nk beli la poncho 1. btw, actually b4 ni aku mmg xtau ape bnda poncho ni. aku ingtkan baju org mexico. KAHKAH KAH...rupenye baju hujan. tp payung lipat mmg slalu aku bwk. sbbnya...time kat spore and HK aku duk beli payung je bwk balik sbb hujan. lps tu...mmg bawak 1 letak dlm beg. habes cerita!

tau takpe...bukan kayo mano pun nk beli setarbak tiap2 hari. better ler aku bancuh kopi sendri kat umah ni haa wlpun pahit. caramel ni mmg feberit aku wehhh....even caramel popcorn aku suke! hahaha....kalo air starbuck lak mmg kene letak caramel drizzle. wajib! Paris Baquette ni nama kedai ek? ok..noted. mmg suka lepak2 kat coffee house ni tp takleh bwt slalu...bajet larik nnt. aku penah tgk presentation coffee dorang.....cantikk wooo!!!!

tula...psl bnda2 tak puas hati ni susah nk cerita. kang bila tulis hambur abes kat blog..kang dorang terbaca kang..sentap lak. tp hati kita yg sentap ni ade yg pedulik ke? cam siot perangai. mmg aku terkilan bila dia ckp camni bila aku balik dr NZ. "mane sebenier kitaorg?" aku ni mmg dah beli laaa FM & keychains sume sbb ingt kwn2 sbb aku tak kisah kalo nk abes utk2 kwn2 baik sendri plus rse heppy lg ade la. diorang ni pulak baru balik sabah. si dia ni boleh ckp camni "sorila...aku tak beli pape pun utk ko, sbb aku dh abes rm100 utk fmly aku je" pffftttt.....kalo tak beli, takyah laa ckp weiii...!$%^ mmg aku sentap la. tp aku tak tunjuk sbb mls nk gado sbb bnda2 bodo cmni. aku geram je nk ckp.."aku yg abes beratus ni takdelak nk berkira" bukannye aku mintak mcm2 bwk balik. kalo beli FM yg tak smpai rm5 seketul pn aku dah heppy. pastu kan, bila aku dh kasik fm kat dia..boleh dia ckp cmni "ni je ko beli?" BABI kan perangai.....hellooo...ko sape nk aku beli mcm2 bawak balik. better aku beli utk fmly aku jugak. sejak dr itu, mmg aku dah tak beli dah. ervrytime doranbg tnye mana sebenier, aku ckp aku tak beli. abes cite. eventho aku still beli utk genuine friends aku je. tu pn ade 2 3 org je. lagi bagus. atleast..dorang ingt jugak.

psl swap poskad...jom kita bwt. aku ok je. insyaALLAH aku bwtkan. nnt aku emailkan kat ko alamat aku. kemang pun ade suruh aritu. dah smpai pun. hihihi.

kemang~ October 15, 2011 at 11:23 PM  

peh.

john & fatt


eh sori kalo aku ade susah kan korang suh anto poskad tu..

:(

ok lah, tamo mintak dah...

bdk2 @ John October 15, 2011 at 11:32 PM  

@Kemang,
eh...eh...aku tak maksudkan ko ler. ko lain...berjiwa travel. aku fhm. dont worry...kalo aku ingt, aku akan postkan utk ko poskad.

kdg2...kwn blogger berjiwa travel ni mmg lain skit perasaan dia. memahami antara 1 sama lain.

fatt October 15, 2011 at 11:39 PM  

john,
jauh bebeno ko punye assumption..haha..aku klu mexico aku dok byg mister potato jela..mamma mia *sambil pintal hujung misai*

ko tgk coffee presentation sape yg menarik tu? paris baquette ke? nti aku korek kot2 la ada gambo bleh kasik ko terliur skit..aku ada simpan gmbr pastry tp drinks dia aku dah lupa ada ke tak...

ko tgk, kemang plak sentap..adohai..kemang ni nak kena rotan ni ha...aku dgn john dok sembang benda lain la wei..

tapi kan john, sokla yg kwn ko bagi ni aku rasa mmg sinonim..dah mcm skrip aku rasa...even aku pun rasa sentap jgk dgn kwn aku yg sorg ni..klu tak kat fesbuk, sampai ke blog dia cari aku tuntut fm dia..amende la...aku rasa klu dia baca pun aku tak kisah...kurang2 dia tau masalah dalaman diri dia...akukan kdg2 tu tak suka jgk klu hal tak berkaitan dgn isi blog aku dibawak ke sini, contohnya tanya aku kerja apa, pehal aku asik jln...aku boring nak jwb soalan2 camni...nak je aku ckp aku ni tanam ganja belakang rumah..sbb tu aku suka2 je jalan ikut suka hati..takpun aku ckp aku ni along bkt beruntung ke...nak ke dia kalau aku jwb gitu...ko paham tak grudge aku ape ni john...klu ko perasan la ko akan come across satu makhluk ni..dia season, jrg2 tinggal komen tp klu dia masuk je mesti soalan2 berbentuk personal...cam ci*** jek...suka kita la nak buat apa, bkn mintak duit dari dia pun...sentap dah aku ni...lama dah aku sentap tp aku tahan jek...klu aku kaya baik aku amik tour, rilek goyang kaki biar org uruskan sume, dok 5 star hotel bagai..walhal tiket flight pun sambar time promo...betoi tak john? skrg ni travel bkn lagi utk org berduit, sume org bleh fly sejak pak tony wujudkan AA...haih!

nti ko emel aku alamat ko..aku nak simpan masuk buku 555..janggel baru je email tadi..aku dah compile sume..senang klu travel aku bwk buku tu salin alamat kome




kemang,
ya rabbi...ko ni ngape? =___="
aku sebat ko nanti..kami dok cerita benda lain la...aku tak berkira la wei klu dgn kwn2. setakat poskad aku tade hal..jgnla ko sentap plak kemang..aku libas ko nanti...huhuhu...

aku ada byk sebinier yg terkepam dlm stor umah kl..nti aku korek...dok simpan berabut je bkn leh tukar jadi emas pun. ko baju tshirt saiz brp? klu ada yg sesuai aku kasik ko selai..tp ko kena bersabar dan ingtkan aku la sbb aku ni slalu sgt lupa...maklumla dah tua Y___Y

bdk2 @ John October 16, 2011 at 12:04 AM  

coffee presentation tu mcm ade art atas air tu. contoh dorang bwt bentuk love ke, daun ke..etc.

tuler si kemang ni sentap lak....tak cite psl die pun. kuikuikui...sabar ek adik kemang. setakat poskad tu takde hal la.

psl makhluk bermusim ni mmg ada. kalo tak dlm blog, real life mmg berlambak. sibukkk je nk tnye personal. hellloooo....duit aku, suke hati aku ler. kdg2 aku bwt bodo je. mls nk pikir bnda2 camni. lama2 senyap ler tu. kalo kaya mcm mana skali pun....aku rse travel sendiri is always the best! guna agent mmg kalah abes laaa....aku fhm grudge ko fatt. bersabar jela. bwt dont knw...lama2 org mcm ni akan senyap dgn sendiri. aku hrp2 pak tony luaskan lagi coverage AA & AAX ni...nk g USA lak. takpun venezuela. hahaha.

kemang~ October 16, 2011 at 12:19 AM  

weh ! komen korang nanti akureply

eksaited ni...


tiket india rm380 jek nov ni !!!!!







arghhhhhhhh geram ! punye la mahal aku beli

kemang~ October 16, 2011 at 12:43 AM  

peh


punye la panjang gua tulis komen, lupe plak nak copy..ok gua tulis balik

john , aku tak berapa nak betol ni... sabah sabah................

eh mekasih ler byk2 yer pos poskad tu kat aku..aku terharu...kite sume,aku,ko ,fatt, janggel,biqque , chawanna n sume lah.. x penah bersua pon...tp mcm rapat gila kan..



fatt

byk btol koleksi ko? pe kate nanti ko buat entry pasal travel collections hihiih..mesti byk !

err ko nak bg aku selai??

*lap air mata*

takpelah wei..susah kan ko jek..jd satu kerja plak nak korek stor tu..


eh tiket kuria rm575 !

kemang~ October 16, 2011 at 12:53 AM  

*blushing*




tu ler,,aku takut gak kalo nak mintak ape2...takut nyusah kan...

nanti kite swap fm n kichen eh!

fatt October 16, 2011 at 1:33 AM  

john,
oh...yg arts2 tu ke..mmg menarik. tp kopi kat sini takde arts bagai tu..cuma rasa dia je sedap..bau fresh coffee ni mmg lain mcm..erghh...rasa cam esok nak ajak kwn aku starbuck sedas la..gian weh...

kannn....klu layan jek jadi bengong dibuatnya. aku kan, klu le kaya...aku merantau 4-5thn baru aku balik...tu kalau aku kaya le..sbb tak kaye la aku tpksa buat short trip..klu kaya mmg aku nak dok sstu tmpt tu semaksimum visitor visa sesebuah negara..apakan daya..sob sob...aku dari haritu dgr AA dah confirm routes tapi tak bukak2 lagi..mebi awal thn dpn kot..yg route Jeddah & Spain ke hape tu aku dah lupe...tp bagus gak dia tak launch skrg sbb aku dah pokai ni haaa....hahahaha :))




kemang,
ko punye tiket tu thn depan kan...aku rasa skrg ni kan pesen AA suka buat harga murah senyap2 utk date yg dekat...tu sume sbb byk seat yg tak terjual le tu...aku confirm..cam nz yg shahrul tgk tu...rm299 sehala wei...tp ko tgk tiket balik dia mau rm700..aku kayuh sampan jela balik, pegi aku naik flight...agak2 selamat sampai msia tak? ahhaha..takpun aku bawak sampan sampai ke indon ke..dari indon aku naik flight balik..murah skit...keekekeke...

tshirt extra aku rasa ada la dlm 5-6 helai lain2 negara...ntila aku cek..tp sume bkn saiz aku le, klu tak mmg lama dah aku pakai. kot2 rajin aku buat contest ke kasik as hadiah...tgkla nanti camne...klu ada saiz ko bleh la aku kasik selai..tp tunggu aku balik kl le sbb sume brg aku kat umah sana...ko tau2 jela aku ni jap sana jap sini...brg aku mmg merata2

haritu sape ek mintak poskad oz..aku dah lupe..ko ek? hehe..aku ni pelupa skit...klu aku lupa tu tlg2 la ingtkan..ni ha aku dok lupa nak pos baju & fm kat 2 org blogger..lama dah aku janji tp asik lupa...minggu depan aku hrp sempat pegi...fuh! fuh!..mesti aku dah kena chop ni...hrp dorg tak sirap dgn aku...huhu :P


tula psl...since kita sume dah sama2 kenal mesra alam kat sini aku terpikir nak buat 1 event utk kita sume...cuma skrg aku bz skit..kena cari timing yg free skit utk buat aktiviti...aku cuma terbayang water rafting je ni...lelain aku tak tau...cuma spot mana nak tuju tu aku masih blur...ada org ckp KKB tak best...entahla, best tak best pun penting gak tu..kang keciwa pulak

klu ko pegi india nanti aku just nak poskad dgn FM jek..FM taj mahal sudah..aku suka FM..mmg aku kumpul byk dah ni..ada la ratus keping dah fm aku

kemang~ October 16, 2011 at 2:15 AM  

fatt

tu la..aku rase pon gitu, at least ade la untung gak kan..dari seat terbiar kosong mcm tu je...

bijak kan strategi AA ! Bab return flight tu, kena cari deate sesuai ler..main pilih2 date..mule2 aku cek, rege mahal gak ko.. rm600 tiket sehala saje..bile main2 ngan date die, buleh rm374 je return ! walawehhhhh... hihi

aku rase ko jatuh dlm laut tu dulu, sblom sampai mesia, ye dok? haha

takpon pedal sampan ko patah..ko kayuh la sampan tu pakai tangan... haha

aku saiz M weh ! :D

aku yg mintak...aku pon lupe weh.,low memory.. ko ckp kat aku, poskad perth tp tepek setem mesia...hihi..ehh ckp pasal setem ni, teringat pulak ko kate ade setem thailand / cambodia (lupe)..ade ke x eh ko ckp? tetibe terlintas dlm otak aku..

ha ko plan baik punyer k... water rafting? pergh ganas...kena pakai scuba set siap2 ni..buleh diving HAHA..

okay beb..noted ! nanti aku kasi kat ko yek.. :D

Janggel October 16, 2011 at 6:54 AM  

Wau aku baca komeng2 kat sini dah macam baca blog berentry lain pulak! Ahahaha boleh dapat macamn2 info plak kat tempat komeng ni terutama dr Si John, Ely, kemang. Hahahah teruskan2! Aku suka baca sambil buat asumption! Нεнεнεнεнε..

Fatt thanks sebab dah masukkan nama aku dlm buku 555 ko! Excited.

John, ko pon nk g Kuria kan? Nanti jgan lupa tru makan sutung kurita hidup cicah sos!

Kemang, LP yg ko pos tu blom sampai lagi, mungkin sesat kat mana² kot seblum sampai kat aku....takpe aku sabar tunggu.

Biqque October 16, 2011 at 12:15 PM  

apa??? ameTika? sayang pak tony! jom! visa ku masih valid (nampak sgt takde duit nak gi sana lagi hahaha) betul, sbb AA la ramai orang blh fly...sayang AA sob sob...

huh ada orang ngekor ko mintak fm ke siap2 kutuk2 cara travel ke? cis! pantang ni! mana dia? mana??? john, aku pantang gak orang tanya kat aku pasal sebenier...lagi pant** kalo dah beli, mintak benda lain! kim** ko la! siap ada yg mintak lebih nak kasi anak, bleh??? huh, kalo ada yg kutuk korang camtu, jgn riso...aku ada (perghhhhhhhhhhhh) bring it onnnnnnnn!

john, poncho yariba2 andre ek hahaha! aku kat vietnam ada pakai poncho nipis gileeeeeeee tapi mmg tak basah la, jadi la...murah...cam comel ok pakai menatang tu!

fatt, nasik goncang? tak. hahaha! aku makan ada satu potato bakar tu, yg tu sedap masyaAllah rasa cam nak skarang plak! cis! overall, korea bg aku, aku suka la...cam suka explore, suka tgk tu, suka tgk ni...patu aku slalu cam pikir and compare dgn negara kita...ala benda2 tu la. then kalo nak pegi lagi tu cam boleh jugak tapi bukan skarang ha camtu. kalo negara yg best gile terbabom tu ye la, aku rasa nak pegi dan2 tu lagi hahaha!

part lepak beramas mesra ni aku on jer...sume ada kat kl, so tunggu fatt terjun je kowt....tak gitu?

IzariahzainaL November 22, 2011 at 2:03 PM  

mostly saya pon pasan benda yg sama sal korean nh..

Tapi memang x bley blah ngn item 13 and 14,!haha,sebab my sis and i pon wat inferens dgn ayat yg sm.hehe.ssh nk jmp tong smph tp ssh nk jmp smph sbb diorg x buang sampah merata n kat sn klu nak buang smpah siap kna asingkan dl smph2 tu.huhu

fatt November 25, 2011 at 2:42 AM  

kemang,
hegeh2 aku ni kan...tak ko baca ke tak. aku rasa aku ada saiz M. nti aku carikan utk ko. byk ni aku hutang dgn ko..tunggu sume bila aku balik umah lagi 1..so far aku balik kejap2 jek tak sempat nak selongkar dlm stor




janggel,
nti pegi india jgn lupa poskad utk aku yek...hihi :)




biqque,
tak lama lagi aku akan balik ke kl...nti bleh la lepak2 selalu. insya Allah :)




izariah,
yup, agree. wlpun susah cari tong sampah tp tak plak jumpa sampah merata2. mmg dorg ni berdisiplin sgt. harus kita contoh benda2 camni. toilet pun sama, even takde air tp odorless

ong gedek gedek November 3, 2012 at 11:23 PM  

setuju!!!!

1.kekadang sampai meluat aku tengok
2.kalo takde cermin (dlm tren), dorg tgk henpon
3.-sda-
4.aku takde plak terserempak dgn aksi manja terlebih ni
5.dan murah!keje aku kuar masuk kedai mekap sbb nak kumpul free tester :D
6.sangaattt!!yg ahjussi siap bg salam 'assalamualaikum'..yg ahjumma dok puji 'cantik..cantik..' (agaknya depa igt kitorg buat plastic surgery kat mana la sbb ada eyelid)
7.betul!tak macam toilet kat beijing yg sangatlah haremmmm baunye
8.jln 2-3 tapak je jumpa..jalan 2-3 tapak je jumpa (ok.aku exaggerate je tu)
9.agreed!
10.budak sekolah pakai samsung galaxy tab kot!!!
11.yg ni aku tak perasan
12.betul!tp stoberi murah...dan sedap! :D
13.yup
14.tak jugak..
15.so-so je la..
16.fashion katenye..hihi
17.-sda-

*aku ingat aku sorg je yg rasa caramel macchiato sana super sedap banding ngan sini..*

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP