Lost in Translation : Busan (Part 5)

October 24, 2011

Aku rasa mesti sume orang dah pening sebab sebelum ni aku buat prelude NZ pastu tukar ke balik ke Korea. Hei syadap!!! Layan jek!

Sambungan episod sebelumnya di SINI.


Hari Kedua : 7 Oct 2011

Kami tiba di Busan setelah menempuh perjalanan selama 1 jam dari Gyeongju. Di Busan ada 2 stesen bas iaitu Seobu (intercity routes mostly to westbound) dan Dongbu (intercity dan express) yang meliputi perjalanan ke Gyeongju, Seoul, Ulsan, Pohang (macam "Pok Hang" bunyiknye. Mok Hang takde?) dan lain-lain.

Dari sini (terminal bas Dongbu) kami plan ke hostel yang terletak di kawasan bernama Seomyeon tapi too bad aku terlupa print map. Nasib baik hostel ni shortlisted in LP so bolehlah refer map dalam tu. Waktu kami study map ke sini muncul seorang ajushi (pakcik). Dia pun sama kepochi tengok map, mungkin nak menolong. Sangkaan aku tepat bila dia cuba memberi direction.....tapi dalam Bahasa Korea!

Dengan expression muka dan tangan yang mengibas ke kiri ke kanan ajushi tu berapi-api bercerita cara ke Seomyeon. Walaupun clueless atau lebih tepat, lost in translation, kami tetap mengangguk-angguk sedangkan tak faham sepatah haram pun. Setelah menunjukkan arah ke subway kami ucapkan terima kasih dan beredar. Baru melangkah 5 tapak tiba-tiba beliau bertempik, "Oiiiii!!!"

Gempa bumi. Terkesima sekejap. 

Nak cari gaduh ke ajushi ni? 

Ajushi tu melambai-lambai ke arah kami sambil berjalan ke platform bas. Aku menggaru-garu kepala yang tak gatal. Confuse. Hanie berpatah dan mengikut beliau dan aku pun "Oiiii!!" balik kat Hanie, sekadar mengopi cara ajushi tu memanggil kami. Hahaha...sengal! Tanpa banyak soal aku dan Koq follow. Pakcik tu berenti di suatu sudut sambil menunjuk-nunjuk sesuatu di dinding.

Laaa...peta subway rupanya! Ingatkan ape!  =__=" *garu kepala*

Mungkin ajushi tu boleh agak yang kami clueless so dia pun beria-ia carikan peta. Aku rasa sangat terharu tapi dalam pada masa yang sama geli hati bila mengingatkan situasi ayam itik tadi. Tapi aku salute sebab beliau bersungguh-sungguh memberi bantuan walaupun ketara communication breakdown.

Berbalik pada cerita tadi, selepas mengucapkan terima kasih kepada ajushi yang baik hati kami pun beredar ke subway yang terletak di tingkat atas. Nama stesen subway yang bersambung dengan stesen bas ini ialah stesen Nopodong (Line 1) dan perjalanan ke stesen Seomyeon (Line 1) memakan masa selama 40 minit.


[source] Busan subway


ticket vending machine


Humetro Busan


*Seomyeon adalah salah satu di antara commercial area yang happening di Busan

Dengan berpandukan map di dalam LP kami cuba mencari lokasi hostel. Kalau tengok dalam peta nampak macam within distance tapi rupa-rupanya $#@^&!. Tempat ni agak tricky lebih-lebih lagi di tengah malam sebab lokasi yang tersorok di sebalik lorong kecil menyebabkan tempat ni susah nak locate. Akhirnya setelah menapak sejauh 800 meter dengan "anak tapir" yang tergalas di bahu masing-masing kami tiba di depan pintu hostel. Loceng dibunyikan dan pintu dibuka. Seorang pompuan dalam lingkungan umur 30an menjemput kami masuk. Beg diletakkan ke lantai, fuh....lega sungguh rasanya sebab maklumlah anak tapir!


[source] Blue Backpackers, Busan


Di depan pintu masuk ada sebuah sofa dan meja kecil dan pada waktu tu cuma ada kami bertiga, pompuan tu dan seorang lelaki mat saleh yang baru nak check-in. Pompuan tu tanya kami dari mana memandangkan dia tengah expect 4 orang budak pompuan dari Philippines. Aku cakap yang kami dari Malaysia dan sudah buat booking sebulan yang lalu.

Muka dia surprise. OK, ni bukan sign yang baik kalau buat muka camni. Jangan bergurau ye, pliss!

Pompuan : Maaf, bookingnya takde! 

Lebih kurang camtu dia cakap. Aku rasa macam seketul esbox jatuh kat kepala. Tak mungkin! Aku dah booking kot!! Siap ada confirmation email lagi tu!! 

Aku : Are you sure? I've sent the confirmation email last month

Aku suruh dia check balik sebab aku sangat pasti yang booking tu ada. Aku bagi email address dan nama aku untuk disemak dan seperti yang dijangkakan jawapannya takde. Aku tengok muka Hanie dan Koq, masing-masing clueless...terperanjat barangkali. Aku suruh pompuan tu check lagi sebab aku rasa dia buat kerja main-main. Mungkin dia dah kantoi dan cuba selamatkan diri. Silap aku tak print booking tu, kalau tak memang sedap nak tiau pompuan ni.

Aku : Camne?

Aku tanya Hanie dan Koq. Hanie cuba sms kawan couch surfing dia...kot-kot boleh tumpang semalam. Tiba-tiba lelaki mat saleh tu bersuara

Mat Saleh : Excuse me. I'm not sure whether it's a good suggestion but maybe you can try Jjimjilbang coz I've stayed there for a week before I came here
Kami : Jjimjilbang!!!

Kami tergelak berjemaah. Nak tau kenapa? Sebab Jjimjilbang ialah tempat jin bertendang! Ok tak, overrated sangat perumpamaan tu. Okla aku serius, sebenarnya Jjimjilbang ialah public bath di mana semua orang pegi sauna secara vogeh dan berjemaah. Ia bukan saja tempat bersauna vogeh secara berjemaah tapi juga tempat berehat secara berjemaah. Pendek kata semuanya berjemaah. 

Sounds interesting???

bersambung.....
.

41 comments:

Ely Hasrul October 24, 2011 at 12:25 PM  

seb beik perkataan 'oii' tu korg paham hahahaha.. terharu la kat pakcik tu, kalu aku sure cam bila la pakcik nih nk blah sbb xpaham hahahhaa..


aku dh tbayang berpeluh2 mandi secara berjemaah nehhhhh

bdk2 @ John October 24, 2011 at 12:42 PM  

vogeh! aku pn nk try! tp bertutup la ye...kehkehkeh

Janggel October 24, 2011 at 2:04 PM  

Wahhh baik betol ahjushi tu kan....rasenya kat malaysia ada lgi tak pokcik ngan mokcik yang baik cenggitu??? ada kan kankan?

Wow ada tempat vogeh berjemaah eh???? interesting!

teruskan!

fatt October 24, 2011 at 3:12 PM  

ely,
otak biru! ko muntah darah kot tgk org vogeh...

hei tak baik ko ni..pakcik tu nice le..org muda kat sini sume takleh pakai...hrpkan org2 tua jek suka menegur kalau nmpk tourist sesat




john,
ko try pakai kain pelikat lalala...aku pasti ko akan menjadi tumpuan....hahaha




janggel,
adakah kata kerja pakcik itu merujuk kepada ko? hik hik hik....kat mesia ni ada cuma org kita skeptical nak membantu...

masa ko pegi dulu ko tak terai je natang jjimjilbang nih?

~mrs azmi~ October 24, 2011 at 3:24 PM  

pergh kalau akula agaknya dah pengsan kat situ gak bila tau booking takde... jauh tuuu kat korea..

Anonymous,  October 24, 2011 at 3:53 PM  

jap jap jap. tadi aku dah pakai ski suit siap dengan snowboard bagai ni nak kena tukar costume K-pop pulak (set rambut kaler-kaler). kena ready la lepas ni nak tukar apa pulak. kot kena sarung ketayap (kopiah) balik ke datang hidayah ko nak sambung entry trip mekah/madinah pulak ke.

takpe apapun aku dah make sure semua props and costumes dah ready. jap jap nak check. novel cinta untuk travelogue siem reap, checked! kopiah untuk trip mekah/madinah, checked! face mask, beanie dengan windbreaker untuk bromo, checked! sebab masa ko pegi tu berdebu kan baru lepas eruption. pastu K-pop yang latest yang ni la ski suit dengan snowboard. tapi aku sempat pakai tak sampai sehari. tapi takpe dah nama pun pembaca totap kan. hanya mampu shadap dan layan jek la.

tengah blow dan merebonding rambut sambil makan kimchi,
trojan melayu

bdk2 @ John October 24, 2011 at 4:24 PM  

hahaha..aku dlu pi NZ pn pakai kain pelikat mlm2. pastu sarung trench coat. pakai sneakers. hahaha...camne tu? boleh bayangkan x?

Ely Hasrul October 24, 2011 at 4:28 PM  

anon tu trojan melayu ke? hahah siap ade costume every cite.

tp tu la.. aku menunggu2 siem reap nihhh... last weekend pg homedec tgk satu booth penuh salepersons germen. siap suh masuk lucky draw. aku ckp kt dorg ''ve never been lucky with lucky draw' patu mamat tuh ckp 'maybe u'll be lucky with germen' aku dh nk tersedak dah tingatkn ko fat kahkahkahkahkah.. patu dia suh buat tanda star or love kt tepi entry tu spy dia bleh amik aku nye form kahkahkahkahkah

AKO @ retna October 24, 2011 at 4:50 PM  

alamak org vogeh ek!!!!??

hahahaha ako dah tengokk!!!
melopong kejap...
tapi tu kat bilik eh betul la bilik sauna kat korea!!!


hahahah fengsan ok tgk ahjuma berjalan tergoyang sana tergoyang sini depan kita..

erkk... time tu dah tak tau nak tutup muka tang mana..
coz ahjumaa tu pun tgk ako, dok sengih je la.. gurlpppp!!!???

choiiii.....!! ilang napsu ako jap

fatt October 24, 2011 at 4:58 PM  

mrs.azmi,
mau tak pengsan..dahla sehari sebelumnya tido kat subway...adakah ini tandanya potensi nak tido kat subway lagi? hehehe




trojan melayu,
ko ni mmg setiap kali komen mmg sengal...aku pukul ko nanti! hahaha..ok aku serius..ada org tanya ko ni laki ke pompuan sbb dia dah terpikat...kah kah kah...

oiiii!! (bajet pakcik ajushi)...ko perli aku yek...aku tarbiah ko nanti baru ko tau..okla tu aku seimbangkan blog ni dgn bacaan duniawi dgn akhirat..kang asik cerita yg lagha jek dpt dosa..aku nak belen la jugak..yenadeyy!!

tp kalau aku bertrip kat india ko sanggup pakai sari? itu kalau ko ni seorang makwe la...tp klu ko seorang pakwe adakah ko sanggup nak pakai kain warna putih lilit2 tu? hahaha...

rajin2 la jengah selalu...dan 1 lagi soalan, bila ko nak reveal identiti yg sbnr? dah berapa post dah ni *mengetuk-ngetuk jari kat meja sambil senyum senget*




john,
mcm tok mudim la dressing ko...ekekeke...ko pegi mana woi dressing camtu? jgn ckp ko pegi pak's save pakai camtu...aku tak mengaku kawan...hahaha




ely,
hati2...org jerman ni mmg pandai memikat...tp muka senonoh tak? kalau aku pun mesti dah ketar lutut...tapi layan jelah...bila lagi?

yup, nama dia la tu..tp tahla betul ke idak..kalau dia pakai multiple nick pun tak sape yg tau...ko terpikat ke dgn watak dia yg misteri...klu rajin ko korek entry2 yg lama...cuma aku konpius dia ni laki ke pompuan...sbb ada jgk pompuan pesen sengal2 ubi suka komen camni...

chop! sudahnya ko menang tak lucky draw tu?

fatt October 24, 2011 at 5:11 PM  

ako,
weweweweiiiii!!! *eksaited*
kalau ahjumaa tu tgk ko...adakah itu bermakna ko pun tgh *toootttt*??? @__@

kalau dpt tgk yg pucuk muda bestla..err..mksd aku opposite side..yg sama sejenis watpe...aku pun ada! heh! *bajet berani walhal penakut*

kemang~ October 24, 2011 at 5:35 PM  

@john

skeri ok tgok ko dressing cenggitu..haaha

@fatt

bile aku nk sampai sini ni?

*berangan main ski kat runway epot tu*

ekekkekeke...

MasZuber October 24, 2011 at 6:57 PM  

wowwww

vogeh secara berjemaah??? awwwwww

cepat sambung!

;p

YanTie AhMad October 24, 2011 at 7:08 PM  

aku dok plan nk g sana next yr..tu yg merujuk kat blog traveller sana sini...follow sume cite korea ko ni haa, dok mengumpul tips...kalo main redah jek otel2 on the spot tak boleh ke?:p

fatt October 24, 2011 at 7:25 PM  

kemang,
bln doblas ni ko pegi la...masa tu summer, sedang elok la..tp masa tu takde la snow bagai




masZuber,
ko pegi tak jjimjilbang aritu? hehehe




yantie ahmad,
ko nak pegi bln brp? kat sini nak redah tu aku tak taula camne tp kalau kat seoul mebi boleh sbb sana byk hostel, klu busan & tmpt2 yg tak byk hostel ni nasihat aku jgn. sbb masa aku pi tu kbtln tgh ada "busan film festival". tp klu kata ko redah tkde bilik then ko dudukla jjimjilbang! hehehe

Biqque October 24, 2011 at 8:23 PM  

jimjilbang KAHKAHKAH! CAM HARAM JE NAMA!

masa aku kat sana, yg bebudak kolej plak yg tlg tunjuk jalan siap bukak gps...yg tua2 kasi makanan :D

ok, vogeh2 tu mmg aku tgh tunggu si john buat, dia kan anak ikan montel! :D

anon tu sumpah lawak, lagi lawak kalo guna nama timangan ye, sekian.

tadi aku bersupport2 technical lagi ngan mamat german tu. DAH KAWEN RUPANYA! sbb masa aku chat tu, anak dia setahun lebih lari lalu terjatuh. patu cam biasa la, lawak2 german dia kuar, mmg kelakar la kahkahkah! btw, aku pun ajar dia buat aksi * sambil komen tu kahkahkah!

dzuchan October 24, 2011 at 8:41 PM  

aku suke part ini...terasa kedramaan korea. jupe ajusshi baik hati, reservation ada probs..wauuu dramatic betul hehe.

sauna..vogeh...i loikeeee...
ko pegi ke x? vogeh berjemaah lak tu hahaha

Biqque October 24, 2011 at 8:43 PM  

jap...jap...jappppppp!

"Akhirnya setelah menapak sejauh 800 meter dengan "anak tapir" yang tergelas di bahu masing-masing kami tiba di depan pintu hostel."

anak tapir yang tergelas tu ialah anak tapir yang termasuk dalam gelas kah?

BUAHAHAHAHAHAHAHA! LAWAK LA WEH! cepat sambung!

(ye aku tau, typo atau tidak, aku sedang bahagia membacanya)

fatt October 24, 2011 at 8:58 PM  

biqque,
kuajaqqqq!!! HAHAHA >:))

aku mmg sengaja buat ayat typo sbb nak tgk ada org yg perasan ke tak..so tahniah...anda baru saja memenangi percutian 3H2M di rumah sendiri!! :D

bersiul-siul kaver silap walhal...

yg natan jin tu dahla ejaan double "J", takleh blah...mcm ala2 gagap tp gatai...ko paham tak konsep ejaan dia? cam hare! kah kah kah >:))

ko dah penah jumpa ke si john? mmg dia anak ikan comel gebu ye? ni kalau si john baca aku rasa mau dia ngamuk kat ko...takpun dia istihar perang dgn ko...kih kih kih...camni aku takut la nak jumpa ko..nti dpt nickname jambu...tp masalahnya aku ni takla jambu...ceh, perasan! pfftt!!

yg mamat german tu dok mesia ke dok german? tadi aku baru pas blogwalking pastu bump 1 blog yg cerita dia kat berlin skrg ni...mode gua terus down...bilakah agaknya gua akan smpai ke berlin a.k.a tembok berlin ittew....aku rasa cam nak kansel jek sume trip tahun dpn sbb tak sabar nak kumpul duit pegi europe...




dzuchan,
mcm citer 3 stooges ko tau...sebijik dah tu...malang bertimpa2...cuma takde misai je lagi...

nti aku cerita dlm entry..kalau citer cni nti tak surprise...hik hik hik

Anonymous,  October 24, 2011 at 9:19 PM  

Amboi, awal2 lagi dah warning shadap inspector sahab.

aktiviti vogeh berjemaah tu agaknya aktiviti wajib utk korean kot?

ai tunggu entry NZ juga.


zany

Biqque October 24, 2011 at 9:23 PM  

eh mande penah jumpa lagi geng2 blogger kita niiii...aku cuma panggil john anak ikan je sbb dia nak vogeh kat sauna nanti kat korea (dlm blog dia), tapi john sendri yang tambah dia montel! mana aku tau! hahahaha! dia kan putih suci murni :D tak gitu john?

*lariiiiiiii*

takde la, i dont call people by names...ko jambu? bukan kacak ke? kacak la best weh...i loikeeee!

dulu, geng2 chat aku (lebih 20 orang), ada kamus typo. dan aku la tukang catit! gile best ok! sbb chat lagi banyak typo dari blogging. antaranya :
bungkit=bungkus
tapai=tapi
kontol=kontrol
pompan=pompuan
samtu=sabtu
buhdan=buhsan

too bad (bak katanya masa aku tanya pasal german) dia dok singapore masalahnyer. tapi aku tak brani nak cite lebih2 pasal history sbb aku tatau dia "yahud" ke tak...kang makan dalam hahaha!

owh aku mmg nak sgt tgk tembok tu, patu gi auschwitz! at least ko ada gak trip macam2 for next year, aku satu je baru ok! SATU JER! MAHAL PLAK TU! BAHBI!

*bukan typo ye, itu namanya sebut babi cara lembut*

AKO @ retna October 24, 2011 at 9:31 PM  

weiiii fatt!!
cisss... ako tak vogeh arr...
ako x mandi pun.. :p
ako jadi tukang memerhati je...

ala tempat yg ako pegi ni yg mandi reramai kat dalam kolam air panas besar.. so kena la pakai suming sut tapi ako x bawa so jadi pemerhati je la kat tepi kolam...

tapi ahjuma n da geng sume mandi vogeh je weii.. even yg ahjusi pun.. erkk fengsan OK!!

Janggel October 24, 2011 at 10:41 PM  

Hahahah siot je k kan fatt...masa tu aku lom pakcik tau! hehehe

Aku mana la sempat nak terai vogeh2 tu, tapi diorang ada ofer...cuma aku je taknak, maklumle jaga kesucian diri ahaksssss

masMZ October 24, 2011 at 10:48 PM  

fatt,

sungguh pun tak baek, tapi bila aku baca Jjimjilbang cam nama bibimaq (cam salah je aku eja!)...

Tempat jin bertendang ke tempat setan berjemaah wehh???? hahahaha...

fatt October 24, 2011 at 10:49 PM  

zany,
hahaha....saja je buh ayat tu...ala u know me..tak penahnya serius :P

barangkali akak skrg tgh menghitung detik kan? debor le tu :D

sy rasa citer nz tu pas akak balik baru kuar..kih kih kih...tp menunggu gak citer akak...hopefully everything will be smooth for u :)




biqque,
aku ingt ko & na pnh jumpa john..ke dlm mimpi aku sbnrnya ni?? hahaha...aku rasa kan...mcm cuak pulak nk jumpa korang ni...tapi kan..andai kata buat trip ala2 blind date best jgk ek....iskk bila kita nak water rafting ni? bln 1 agak2 ok tak? time ni musim hujan aku rasa kecuakan jgk...any suggestion?

chop! tak silap aku pkataan "kontol" tu membawa mksd yg biru dlm bahasa indonesia...ke aku yg silap? ko tau tak psl ni? huhuhu

oic, dia dok spore ke...aku ingt germany...tp kan...isu hitler ni mmg sensitip dgn org germans sbb aku teringt lagi aritu masa dia tgk gmbr aku pakai helmet darth vader buat sign hail hitler tu....malu ai! T___T

wei..sbnrnya aku pun ada 1 trip yg ka-ching thn depan...kalau aku ckp nti tak jadi malu pulak..tp yg pastinya bkn europe, nz atau oz...so guess la sendiri..aku plg nakkkk sgt pi sana...tp kalau visa dah lulus barula aku berani nak gembar gemburkan...again, aku rasa ko pun bleh teka mana lokasinya..kih kih kih...tp tulah, nanti share2 la yek camne nak buat visa tu..aku bkn ape, aku teringin sgt nak jumpa karektor katun yg mjadi pojaan aku sejak dari zmn sekolah...uhuk uhuk...rasa tu je cluenya...bleh teka kot...ekekeke... #okbai




ako,
sbnrnya ada byk jenis jjimjilbang...yg ko pegi tu jenis kolam kot...tak silap aku ada yg jenis sauna...dok bersidai ramai2 completely no clothes...tapi camne ko bleh terbabas masuk wlpun ko fully attire? ceciter...sbb tak silap aku klu masuk ctu mmg takleh pakai apa pun...completely no clothes...or mgkin tmpt yg ko pegi dgn tmpt yg dorg suggest aku pegi ni berlainan gamaknye

bdk2 @ John October 24, 2011 at 11:30 PM  

hahaha...anak ikan montel ke anak gajah montel biqque? hahaha...anak gajah la kot. anak ikan? tak sesuai utk diriku yg seakan gajah nih! hahaha...

vogeh tetap vogeh! hahaha.

Biqque October 24, 2011 at 11:31 PM  

ala jangan la cuak...berdebar2 takpe...kahkahkah! KOMPEM BEST NYER LAH!

blind date? i loikeeee! bilakah? tapi tu la, takut kang air besar, skali booooommmmmm eeeeiiiii tanak aku!

sumpah aku tatau kontol tu hape weh! kahkahkah!

haah, dulu masa aku sembang ngan kapel german tu pun aku risau je. dah la mamat tu polis. sah2 la dia benci SS. kat atas tongkang tu aku siap amik gambar buat sign heil hitler tu, SAMBIL PANDANG2 KELILING TAKUT DIA ADA! hahaha!

ye, aku tau trip tu :D sama2 la kita berusaha ye! ganbatte! *oppssss*

okbai? TAK BLEH BLAHHHHHHHHH! KAHKAHKAHKAHKAHKAH!

iina October 25, 2011 at 4:33 AM  

Bab2 berjemaah tuh mcm best ye dak hehehehehe...

Oiii?? hehehehe mmg gaya brutal jek dgr ;)

BlueEwoke October 25, 2011 at 8:03 AM  

Hhehehe memang lawak la citer ko nih.. Tapi tang booking hostel tu, minah korea tu kata takde..heihhhh kalau aku pun rase sentap gak.. ko dah bayar ke lum? atau booking tanpa byr apa2? Kalau tak byr lagi ok la, tak byk citer sgt..hadeiii..

Biqque October 25, 2011 at 8:22 AM  

babe, tiket jepun ada murah! (tgk blog chawana)

cepat rampas! lupakan kisah ben tak ben tu hahahaha!

Lily Riani October 25, 2011 at 8:25 AM  

ahh... sauna cam dlm tv tuh ler yek... yg mkn telur rebuuuussssss.... ikat towel cam princess leia tuh. ahhahahhaha that will certainly be an interesting read. but bilik tak da, resit and booking adadak? paid in advance ke, phone booking....?

Ely Hasrul October 25, 2011 at 8:32 AM  

haha aku baru nk ckp dulu biqque ade satu folder utk sapa yg typo cam sial haha.. tp satu ckp buduhh takpe jgn huduhhh hahha


lucky draw tu smpai abis homedec la next week. aku xisi pon, papi yg isi tp aku nmpak papi letak love & star kt tepi tu kahkahkahkah ntah ape2, dia tu tpikat dgn bende yg dorg jual aku aje xkasik beli. ade 2 org sorg gemok sorg kurus dua2 tu tua la ala2 early 40s tp yg kurus tu bleh tahan and yes dorg nih mulut manis. memula aku borak aku dh tetiba agak tp nama dorg nama common mat saleh even last name pon tu yg aku pelik tp dorg yg ngaku sendiri hehe..

tingat kekasih gelap dulu huhu

ekceli geli nk sebut jjimjilbang tuh.. haha.. sure kecut2 aje hahahhaa

AKO @ retna October 25, 2011 at 8:46 AM  

psstttt tu ako baru pasan ada promosi AA murah giler RM199 ..

hahhaa kowang dah grab ke tix ke sana tuh :p

Biqque October 25, 2011 at 11:06 AM  

ha bagus2, ko dah beli teket kan? aku dah tanya budak blkg aku ni, masa dia gi, ko kasi je bank statement 10k ngan confirmation of employment letter (tunjuk ko mmg keje kat mesia). tapiiiiiii itu tahun 2009 la. skang dah 2011. aku dgr bab duit tu dah kureng skit. nanti kita share2 info, sape nak apply dulu, kita hulur dia jadi bahan ujikaji ok?

fatt October 25, 2011 at 12:57 PM  

john,
opsss...biqque! john dah bersuara...dia jadi silent reader kat sini...awas lo! kih kih kih




biqque,
psl aktvt tu nanti kita review from time to time..so far aku blum berkelapangan lagi...agak kelam kabut skit skrg...byk benda nak pikir...thn depan cam ok.

kontol ialah *tooot*...ko tanya hb ko...kalau aku citer cni kang malulah aku

katanya, kalau ko buat sign gitu kat germany silap hb kena sumbat lokap...ayoyo...inggaporengge? takut weh!

klu ko taik twiter mesti ko tau penggunaan #okbai kat setiap shot..ekeke...cam sengal...




iina,
mcm best tp nanti bleh berdarah bijik mata..hahaha




chawana,
tak...sini dorg tak amik booking desposit pun...just berjanji dlm email jek..pesen mende tah org koria ni! tp tula, wlpun tak byr pape, tapi geram jgk tuh...grrr!!




lily,
booking through email...confirmation pun through email...agak pelik sbnrnya sbb sblm tu dia ckp booking dah accept...yup, i rasa mebi lebih kurang mcm yg dlm tv...org cni suka sgt natang jjimjilbang...tp sbnrnya benda ni bagus utk kesihatan, cuma part naked tu la agak culture shock




ely,
owh, aku ingt dah draw...all the best lah! mana tau betul2 terkena form korang bleh dapat set sofa...sofa ke? memandai je aku ni...hehehe...alah, omputih mmg pandai berkata2...pijak semut tak mati..tp kdg2 dorg lagi honest dari our stereotype lelaki melayu...suka ckp suka, tak suka ckp tak suka...takyah simpan spare part




ako,
ko tak grab ke weh??




biqque,
pergh...bank statement tu yg lemah...below sikit takleh? surat sokongan padu takleh? *nanges*

gadisBunga October 25, 2011 at 1:10 PM  

haruuuu la cenggitu. adeh, senak terus aku baca. tido kat lounge takleh ke? eheheh~

Biqque October 25, 2011 at 2:19 PM  

masa aku book korea, sume online, mudah plak...aku bayar terus...tgk site and hotel/motel jugak kot...

jepang tu, latest aku dengar at least 7k. dump in duit dlm bank, print statement, suh bank cop certified true copy. settle. pastu ko kuarkan balik duit tu. and no worries, bleh combine sume account yg ko ada, janji ada nama ko :D

fightoooooooooooooo oh! *versi yankumi-san*

KoQ October 25, 2011 at 6:10 PM  

hahahaha...ajushi tu mmg takut kita sesat...

MasZuber October 25, 2011 at 7:25 PM  

@fatt:

aku tak pegi la fatt..x berpeluang.. ;)

Janggel October 25, 2011 at 7:35 PM  

respek to la biqque ni leh pulak dia edit ayat ko fatt satu persatu, sampai gelas pon dia leh jumpe hehehe.

fatt October 26, 2011 at 4:25 AM  

gb,
lounge dia tak rupa lounge, berat ke laluan utama...kang habis kena langkah...




biqque,
nak jadi cerita...aku rasa pasni aku prefer book ikut hostelbookers...at least secure...kitaorg aritu book via email...mistake gak tu...so pasni kena take note

aku mcm penah dgr nama yankumi-san ni..kartun ape ek?

yg 7k tu klu solo ke berpartner? aku go solo...tp klu 5k bleh la aku pikior...7k? haih....cam taekk la jepun ni...dia ingt aku ni tak penah travel ka? bleh tgk passport aku brp byk chop suda ada...hins! aku rasa ko & na pegi dulu...klu diikutkan tarikh...tp nti ko amik pass ape2 ke? ko nak travel camne? bas? keta? ceciter




koq,
tp aku masih terngiang2 pkataan Oooiii!! tu....bergegar stesen bas tu...kah kah kah!




masZuber,
klu ripit korea nanti jom pegi...aku rasa sauna kat sana murah




janggel,
dia takde kerja la tu...tp bagus gak sbb aku kdg2 terlepas pandang...tp rasanya aku mmg byk typo gak..cuma malas nak edit...hihihi

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP