Lost in Translation : Busan (Part 6)

October 25, 2011

Sambungan dari entry sebelumnya.

Amaran : Entry ini tidak bergambar, jadi sila gunakan daya imaginasi peringkat tertinggi yang korang ada.

***

Mat Saleh : Jjimjilbang is awesome!
Aku : Really? If it's awesome then why you're here?

Sengaja gua smash, just nak tau dia tipu ke tak. 

Mat Saleh : Actually I was there for a week because all the hostel around Busan was full. I've been asking around and later she called and informed they have an empty bed so that's why I'm here
Aku : Ah...I see. So what was it like? I mean the place?
Mat Saleh : You'll sleep on a thin mattress in an open space. The bathroom is separate between men and women and you can have your clothes on but not in the bathroom and sauna

Kami tersenyum kambing.

Mat Saleh : Nothing to worry about since everyone is naked *tersengih-sengih*

Aku usha mamat ni dari atas ke bawah, bawah ke atas. He's not bad, hot stuff la jugak. Hahaha. Okay, aku melalut.

Hurm, aku rasa itulah part yang paling susah....berbolen secara berjemaah! Walaupun rate menginap di Jjimjilbang tersangatlah murah, cuma 7000won semalam tapi risiko terkena serangan strok amatlah tinggi. Aku secara bergurau mengajak Hanie dan Koq menginap di situ. Walaupun tak berapa pasti pasal syarat berpakaian di shower dan sauna tapi kami nekad nak break the rules memandangkan masing-masing ada kain batik sorang selai, cuma Koq lain sikit sebab dia bawak kain pelikat lalalala. Jangan tanya aku kenapa dia bawak kain pelikat lalalala...mungkin kain pelikat abah dia gamaknya. Hehe. Cuma yang menjadi igauan kami kalau tengah ralit mandi tiba-tiba datang segerombolan makhluk bolen. Kalau solid macam model takpe lah jugak, buatnya macam toyol? Mau setahun kami tak makan.

*bolen dalam kamus bahasa Perak bermaksud vogeh atau telanj*** bulat

Sedang kami menimbang sukat cadangan menginap di Jjimjilbang, Koq mengeluarkan idea supaya tido di subway. Ececece...mentang-mentang dah tido kat subway Seoul, ko nak buat rekod tido kat subway Busan? Aku terfikir jugak idea tu tapi bila mengenangkan seharian tak mandi jadi terpaksalah consider. Bila sebut pasal mandi barulah teringat yang kami ni tak mandi lebih daripada 24jam!! Eleh, bukan bau ponnn! Pffttt!!

Mat Saleh : If you're not comfortable with Jjimjilbang maybe you can try Love Motel
Kami : Love Motel??

Rasanya semua orang tau kot ape tu Love Motel (tempat orang melepas *batuk* gian). Eh?

Mat Saleh : I've tried once and it's quite cheap, around 60,000won per night. They have waterbeds (buat muka garik) and some glow in the dark sticker on the ceiling. It's really fancy especially when you turn off the lights

"Ko nak mapuh kerah dok?", aku berdialog di dalam hati. Sebenarnya aku tak boleh bayangkan kalau kami bertiga bergolek-golek di atas waterbeds, mesti kelakar, huduh pun ye! Kah..kah...kah.

Kami berbincang lagi. Sekarang ni ada 2 options, sama ada Jjimjilbang atau Love Motel. Yang pastinya aku rela ke Jjimjilbang sebab aku confirm segala cadar, bantal, tilam air dan mungkin juga dinding hotel ada sisa-sisa "tembakan" yang tersasar. Kah kah kah. Dari terkena penyakit kulit yang merbahaya aku rela berjjimjilbang, subway pun aku rela! *tetiba*

Aku cuba tanya lagi pompuan tu kot-kot dia bergurau tapi katanya memang malam tu dan esok semua katil dah full. Haih, kecewa sungguh! Katanya lagi minggu tu semua hostel di Busan full sebab ada Busan Film Festival. Sebenarnya inilah salah satu di antara kelemahan sistem booking di kebanyakan hostel di Korea sebab mereka mengamalkan sistem "perjanjian siber" di mana tiada deposit atau advance diterima dan kesemua urusan payment adalah by cash (duit plastik tak laku). Bila takde deposit, berjanji mulut (in this case email), so chances untuk insecure booking amatlah tinggi. So penyelesaiannya ialah selalulah confirm booking dan paling bagus ialah print semua email sebagai back-up.

Sedang kami kebuntuan mencari option tiba-tiba Mat Saleh tu membuat offer. Katanya dia sanggup me-let go katilnya tapi terpaksa kami tolak sebab kesian kat dia, lagipun kami prefer nak stick bertiga. Dipendekkan cerita salah seorang daripada kami try contact member couch surfing yang tinggal di Busan dan dia mencadangkan kami supaya pergi ke suatu tempat. 

Tanpa membuang masa kami terus bergerak dari hostel haramjad tu ke stesen Seomyeon. Dari sini kami ke tempat yang dimaksudkan dan perjalanan ke sini mengambil masa selama lebih kurang 30 minit. Masa tu kami betul-betul kepenatan sebab seharian travel ke sana sini. Pendek kata memang letih gila stok kalau ada mamat hot stuff vogeh di depan mata pun tak koser kami nak layan, jeling hujung mata pun kami tak hingin. Silap haribulan mamat tu yang kena penumbuk!

Dari stesen subway kami menapak sejauh 100 meter menuju ke tempat yang dimaksudkan. Walaupun kedatangan kami tidak dirancang apatah lagi diundang tapi kali ni kami amat-amat berharap dan menaruh harapan zaiton sameon semoga tempat yang bakal dituju sudi menerima kami untuk malam ni. 

Sebenarnya tak pernah terlintas di fikiran aku untuk berteduh di sini sebab malam sebelumnya kami "berumah" di kaki lima di subway Seoul. Sungguhpun kecewa dengan hostel cilaka tu tapi aku percaya semua yang berlaku ini ada hikmahnya. 


bersambung....
. 

31 comments:

bdk2 @ John October 25, 2011 at 12:36 PM  

haishh...tp cam ok je fatt. tp korang takyah masuk dlm sauna atau bathroom jela kot. lepak2 kat kawasan luar je. hihih. kalo nk bervogeh jugak. silakan. kehkehkeh...

hotel haramjad also known as haramjadah kan? LOL...

fatt October 25, 2011 at 12:42 PM  

john,
tapi kitaorang tak mandi lagi...itu masalahnya. mmg terpaksa skip Jjimjilbang tu...aku teringin gak nak bersauna, tp versin Nusantara la..berkain batik..kah kah kah...ko tau, org2 Korea ni kulit cantik sbb rajin pi sauna le..sbb kat sana sauna murah, kan sini???


ps : aah...tepat tekaan ko..hehe

BlueEwoke October 25, 2011 at 12:57 PM  

Hahahahaha aku tersedak tengah makan baca entry ko nih.. Kain batik dan kain pelekat tu memang LAWAK NAK MAMPUS hahahahahahha...

gadisBunga October 25, 2011 at 1:05 PM  

bolen2 tak seksi la....bawah kain batik lagi seksi.... hahahhaa!!!!

bdk2 @ John October 25, 2011 at 2:00 PM  

eh..yeke sbb sauna kulit jadik cantik? bukan sbb pakai skin care product?

tp yg aku tau..sauna ni leh kasik kulit mengecut i mean..liang2 roma terkatup skit. takdela terbukak luas sgt. kekekeke

fatt October 25, 2011 at 2:09 PM  

chawana,
aku rasa kalau berkain pelikat & berkain batik kat sini mesti dorg mcm ooo-waahhh....ala2 terkesima gitu...terus aku bleh jadi supplier kain batik & kain pelikat terbesar utk pasaran korea...hahahaha




gb,
ko mmg blue! kih kih kih




john,
krim tu pemangkin..tp sbnrnya sauna yg byk membantu...bkn setakat membakar lemak dan menutup liang roma, tp mengeluarkan jgk segala kekotoran dlm kulit. oso, sauna ni bagus utk kesihatan...tak silap aku utk jantung & tekanan darah...tak silap aku le...

ko berminat ke? keh keh keh...

Biqque October 25, 2011 at 2:14 PM  

agak meong la if ko book hotel tak bawak print out, mmg susah nak proof kan ye dak...aku plg takut benda2 camtu la...mau aku gaduh besar kat situ!

love motel tu akan rasa mcm nak cuba kat jepang nanti :D MACAM je la...

weh, buat la kain batik kemban yang gelembung2 macam mandi kat sungai tuuuuuuuuuuuuu! hahahaha!

pap pap pap pap! *menepuk air masuk ke dalam kain batik/pelikat*

masMZ October 25, 2011 at 2:18 PM  

Fatt,

Aku cadangkan ko buka kamus varu *err baru.... ni pestaime selama-lama dok Perak dengar perkataan bolen nih... hahahahaha

MasZuber October 25, 2011 at 2:23 PM  

aiseh, ingat ade entry vogeh2 ;p

pepehal, steambath tue selamat aje. member aku penah try, dia kata x nampak sgt sebab berkabus2 dalam tuh..eheheheh ;)

Fird October 25, 2011 at 2:50 PM  

Fatt, entry yang ni kalau tak bergambar takpe lagi, tp kalaulah ko g Jjimjilbang & xde gambar jugak terpaksa aku menggunakan imiginasi tinggi hehe

Anonymous,  October 25, 2011 at 3:29 PM  

fatt Jjimjilbang bunyi mcm jembalang sjaa...

penjejak awan

Ely Hasrul October 25, 2011 at 4:18 PM  

aku nk komen tp aku tgh demam. tp imaginasi aku tinggi weh! ko jangann

~uG0giRL~ October 25, 2011 at 4:53 PM  

beb, sye macam terasa penat yg ko rasa tu...bau2 yg lebih 24 jam tu pun mcm ada sipi2...

AKO @ retna October 25, 2011 at 5:23 PM  

ako x sabar ni nak baca kisah ko bermalam tuh.....

kat mana la agak2 nya kan ;-)

green,  October 25, 2011 at 5:41 PM  

fatt.. penat gak nak kena berimaginasi dgn situasi ni .. heheheh ... looking forward your next entry

iina October 25, 2011 at 5:56 PM  

Takde harapan lah nak dgr story bolen berjemaah?? hehehehehe...

Susah juga ek kalau xde secure booking main harap ada jek.. kalau mmg kosong xpelah.. kalau penuh jenuh nak fikir mana nak cari tempat lain..

Rasanya kalau travel molek bebeno lah bwk lagu menaruh harapan tuh kot ;)

KoQ October 25, 2011 at 5:59 PM  

kehkehkehkeh...aku masih igt lagi rupa mat salleh yg baik hati tuh..hahaha

Janggel October 25, 2011 at 7:23 PM  

kesian MasMZ...nama je org perak tapi tatau perkataan Bolen! Hahahahaha...

Tapi bab berkain batek di dalam sauna vogeh tu agak cool jugak hehehe, mesti ramai mata memandang dan terpinga2 seperti berada di zaman hang li po hehehe.

Janggel October 25, 2011 at 7:25 PM  

chop chop...adakah anda pasti ini entry tidak bergambar?????

bukan apa fatt, aku ni asyik terkejut je bile baca entry ko sebelom seblom ni, kan takde gambo, tetiba aku bukak nak baca entry baru terus ada gambo..pitam tetibe rasa seperti ketinggalan...hahahahhaa

Faaein Talip Roy October 25, 2011 at 8:38 PM  

perghh.. pergi jalan2 ke Korea.. bestnya!.. lepas ni ke mana pulak?

Anash October 25, 2011 at 8:48 PM  

fatt
pesal tak de gambar?letih aaa nak pikir2 n imagine2 gitu...
tapi bab bolen jemaah..ooo...pernah kena..tapi akak menten dgn batik ...hahaha..(memang terkedu masa itu nengok minah sallehsss selamba toyaaa, siap cakap cantik kain akak bawak tuh...adehhh...harus benak 44 hari)..
rindu beb nak baca blog fatt nih...

masMZ October 25, 2011 at 11:03 PM  

Janggel,
Haip!!!! Kesian ka???? Mana de orang cakap bolen tetengah orang ramai... Fengsan t!!!

Fatt,
Segerombolan makhluk bolan??? Naperr ko suruh kitaorang berimaginasi sendiri nih (*walaopun tak logik ko letak gambo makhluk2 nih), demam kepialu beb....

masMZ October 25, 2011 at 11:13 PM  

Janggel,
Haip!!!! Kesian ka???? Mana de orang cakap bolen tetengah orang ramai... Fengsan t!!!

Fatt,
Segerombolan makhluk bolan??? Naperr ko suruh kitaorang berimaginasi sendiri nih (*walaopun tak logik ko letak gambo makhluk2 nih), demam kepialu beb....

cik bulan October 26, 2011 at 12:27 AM  

knape bnyak vogeh2 ni..



*malu*..hahahaha..

ape jadi ape jadi..cpt2..haha

Sarah Asshila October 26, 2011 at 1:57 AM  

akak..saya da send request..approve tau..@SarahAshmy ..^^

cepat sambung kak..tak sabar nak tau sambungan citer ni..hehe..

fatt October 26, 2011 at 4:18 AM  

biqque,
silap aku sbb terlupa. sbb dah terbiasa walk-in tetiba kali ni booking so tu yg tak ingt. aku pun malas nak gaduh sbnrnya...biaq p dia lah...nti aku kasik je -ve review...abis citer.

aku rasa dh lama tak mandi sungai..last skali zmn blum akhil baligh...ada la jgk pekena "roti canai" guna kain batik...pelepuk terkena kazen aku mulalah kucar kacir lari sbb takut kena rotan...hahaha




masMZ,
ape ni org perak tp tatau pkataan bolen? aku lucut kerakyatan ko nanti! hahahaha




masZuber,
aku hampir terjerumus....nasib baik sempat diselamatkan...klu tak mmg confirm ada entry bolen berjemaah...lol!




fird,
ko mmg suka berimaginasi...klu aku gi jjimjilbang mmg aku sneak kamera...tp kalau kantoi mmg kene pelengkung la jwbnya...huhu




zaira,
hijau? kuning? merah? pilih!




penjejak awan,
pes time dgr pkataan ni dulu pun aku nak ckp benda yg sama...hehehe...nmpk sgt pkataan melayu ni byk yg lebih kurang dgn pkataan luar




ely,
aku lega ko demam....klu tak mesti kuar citer2 blue...hik hik hik




ugogirl,
penat dia mmg stok klu ada org bergurau kompem melekat 5 jari kat muka. eh kitaorg tak berbau le sbb time ni sejuk gile, tak peluh lgsung




ako,
ko agak2? cer teka!




green,
nti lelama ko akan get used to it...aku mmg slalu buat readers aku berimaginasi...hehehe




iina,
cerita bolen berjemaah aku akan buat next time aku gi korea...tp versi sopan

aku matik2 ingt aku dah print...sekali aku lupa...mmg sengal!




koq,
beliau mmg hot stuff & hensem kan?? ;)




janggel,
hang li po tu china mali ma! klu heroin purba zaman korea aku tak pasti namanya tp bleh la setakat nak kasik dorg impress tu aku yakin boleh!

pasti, entry ni tak bergambar. klu ada gmbr aku akan buh caption sblm bercerita...




faaien,
lepas ni ke.......! nanti keluar entry baru leh kabo sbb kalau kansel malu le ai! hahaha




kak anash,
amacam melben kak? amboi senyap tu maknanya cuti approve la yek! camne sana? byk bunga tak?

erk, citer akak ni menyeramkan le...sy rasa omputih tu agak saiko...mcm bunyik sarcastic pun ada...tp akak pegi sauna kat mana ni? ceciter....iskk rupanya ramai yg penah gi sauna bolen ni!! hahahaha...ops...sori :P




masMZ,
kang aku tayang gmbr opah2 bolen aku rasa mau ko muntah darah...sbb tu aku suh ko imagine aje...hihihi




cik bulan,
takde sape vogeh d cni...jgn risau...nti naaa sy karang sambungannya...




sarah,
ok dah approve...nti ai sambung...tgh menaip nih

Ely Hasrul October 26, 2011 at 9:34 AM  

siot fatt, walaupon aku demam agak teruk kali nih, dh 4kali aku baca entry ini, xmampu rasenye nk komen imaginasi2 aku nih hihi

Zuryn October 30, 2011 at 1:39 AM  

hehehe...best2...imgination running wild..br tepikir nk g jimjilbang nanti...makne nye tk yah g la ni...lol :P

fatt November 2, 2011 at 3:36 AM  

ely,
baru terhegeh2 aku nak reply komen ko...dah baik demamnya bu'? hihihi




zuryn,
bleh dikatakan jjimjilbang ni part of their lifestyle...sama mcm jepun yg hot spring tu...sume pakat bolen sama2...kita yg rasa segan tp pd dorg benda ni biasa. still can't image myself ke sini...if sy pegi sy takkan cerita sbb malu..hehe

Ely Hasrul November 2, 2011 at 1:38 PM  

makaseh ye nak, makcik baru nk baik2 nih.. selsema plak dtg tp xmenghalang makcik dari menyambut raya korban.. haha

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP