Lost in Translation : KL - Seoul (Part 1 & 2)

October 16, 2011

Tanpa membuang masa aku akan mulakan journal perjalanan ke South Korea yang baru saja berakhir baru-baru ni. Reason aku bagi title journal ni "Lost in Translation" sebab aku tak faham sepatah pun perkataan Korea kecuali Annyeonghaseyo dan Kamsahamnida, jadi aku banyak menganga bila mek Hanie cakap Korea dengan orang Korea. Keh keh keh....

Kali ni aku tak bergerak solo sebab Koq dan Hanie turut serta dan ini adalah kali pertama kami travel bersama. Aku kenal dorang berdua sejak dari blog pertama aku waktu zaman pra-sejarah dulu sampailah sekarang. Walaupun dah lama kenal tapi kami tak pernah berjumpa sampai le dalam perut kapal terbang haritu. Hehehe. Pada awalnya aku sedikit risau sebab dorang tak pernah travel secara backpacking tapi alhamdulillah segala ujian seperti tido di subway, mesjid, menapak sampai tercabut kaki telah berjaya ditempuh dengan jayanya *pat on your shoulder*

Dan aku juga berterima kasih pada Hanie sebab gigih menyiapkan itinerary dalam pada aku sibuk dengan trip-trip yang bersusun sebelum ni. Walaupun kami tak achieve itinerary ni secara keseluruhan tapi Insya Allah ada rezeki kami akan mengulang lagi lain kali.

Let start the journey!


Hari Pertama : 6 Oct 2011

Harini aku agak kelam kabut dan sepatutnya kami berjumpa di KL Sentral tapi oleh kerana aku lambat so aku suruh dorang terus pegi ke airport. Bila tiba di airport hal lain pulak timbul bila mamat kat kaunter check-in tu mintak return flight itinerary dan entah nape kali ni aku terlupa salin booking number so agak gelabah sebab kaunter dah nak tutup. Pada mulanya dia suggest aku pegi Premium Lounge tapi apa kejadahnya surf tak sampai 1 minit pun nak caj sampai RM25! Terus aku col semua kengkawan kot-kot lah dorang depan pc tapi keciwa. Aku mula membuat hipotesis bukan-bukan berdasarkan instinct aku yang tak sedap dalam 2-3 hari sebelum ni. Akhirnya bantuan tiba bila adik Jijah kebetulan depan pc dan setelah menyalin booking number aku pun tersengih lebar sebab misi berjaya walaupun sebenarnya kaunter tiket dah tutup.

# Adik, thanks for your help! I owe you big time!
# Peringatan untuk sume supaya salin return flight booking number (just in case)

Nasib baik mamat tu bagi buffer time kat aku, kalau tak aku libas dia dengan beg 9kg tu. Heh!

Aku pun amazing race sampai ke Waiting Hall dan waktu ni aku masih lagi tak jumpa lagi 2 kelibat tu so aku assume bila landing nanti kami akan jumpa. Sebenarnya aku tatau camne rupa dorang berdua terutamanya Koq sebab aku tak penah tengok gambar dia (eceh....macam rombongan meminang pulak kene telek gambar ye!?) dan aku rasa dorang lagila tatau rupa aku camne sebab aku kan misteri. So ni kiranya ala-ala blind date la ni....hahaha.

Waktu aku duduk kat seat tetiba henpon aku berbunyik. Tit! Tit! Tit! (purba betul bunyik henpon aku), oh rupanya si Hanie hantar sms tanya seat aku kat mana sebab dia dengan Koq pun terpisah. Nasib baik aku tak buat prank bagi nombor seat yang salah dan rupa-rupanya seat kami bertiga dekat-dekat jek. Waktu ni aku dah nampak muka Hanie, Hanie pun dah nampak muka aku.

Amacam, chantek tak? *tangan kat dada mata ke atas*

Aku dapat seat google earth dan di sebelah aku ada pasangan Korea. Memandangkan flight tak begitu penuh so dorang pegi cari seat lain, mungkin senang nak loving-loving gamaknya. Bagus jugakla dorang blah, boleh le aku conquer semua seat, yahuuu!!

Flight berlepas dalam jam 2.40pm dan perjalanan ke Seoul memakan masa lebih kurang 6 jam. Takde apa yang menarik untuk di kongsi dalam flight memandangkan aku banyak habiskan masa dengan tido (maklumla dapat conquer 1 row) dan cuma bangun bila akak pramugari hidangkan makanan. Flight mendarat di Incheon International Airport tepat jam 9.30pm (local time, 1 jam lebih awal dari waktu Malaysia). Pilot announce cuaca kat luar 16 celcius, oklah tu...tak sejuk mana, just nice.

Sebelum mendarat kena isi declaration form untuk testify kalau ada bawak barang makanan berunsurkan daging atau argricultural tapi sepanjang pemerhatian aku, kastam dorang tak cerewet dan tak bother nak check makanan apa yang dibawa. Alhamdulillah, urusan kastam berjalan dengan lancar dan selesai collect luggage kami pun keluar dari Arrival Gate. Perkara pertama yang perlu diuruskan pada waktu tu ialah collect handphone sebab mek Hanie menyewa handphone kat sini.

# Hp dari Malaysia tak compatible dengan network di South Korea sebab dorang pakai CDMA dan kita pakai GSM. Nak unlock boleh tapi aku tak sure la berapa kosnya. Tapi haritu aku try on hp boleh roaming, sms still masuk cuma takleh nak reply. Aku tak sure benda ni common atau sebaliknya. Maybe ada orang yang lebih arif boleh confirmkan?

# Tapi kalau nak sewa hp boleh terus amik dari airport dan paling murah adalah 2,700won sehari untuk hp biasa tapi kalau smart phone mahal sikit. Ada banyak company yang offer servis ni contohnya Sroaming, SK Rental dan lain-lain, cuma kena rajin usha. 

# Reservation boleh dibuat secara online dan credit card diperlukan sebagai cagaran (in case hp lost atau stolen) dan caj penggunaan akan diberitahu waktu surrender hp.


Selesai urusan hp kami ke convinience store yang terletak dalam airport dan beli Seoul City Pass (SCP). SCP ni kiranya macam kembar kepada T-Money cuma ada beberapa additional lain dan boleh baca SINI untuk further info. Cuma yang pasti kalau guna SCP atau T-Money ni boleh dapat diskaun 100won (+/- 30sen) setiap kali naik bas atau subway.


# Harga T-Money (kosong) ialah 2500won dan Seoul City Pass (kosong) ialah 3000won
# Boleh reload sebanyak mana amaun yang korang suka dan waktu ni kami reload 20,000won
# Balance kad boleh refund (500won akan dicaj untuk processing fee) manakala harga kad takleh direfund (simpan jelah buat souvenir)
# Penggunaan kad ini hanya limited di bandar Seoul sahaja


Kalau ikutkan itinerary asal aktiviti kami hanya akan bermula pada hari esok tapi memandangkan malam masih muda jadi aku bagi cadangan meronda bandar Seoul instead of tercongok dalam airport sampai esok pagi. Kami mencapai kata sepakat dan memilih untuk ke Namdaemun Market sebab kononnya ia bukak 24jam...kononnya! 

Disebabkan masing-masing unarmed dengan sebarang info jadi kami random menunggu bas di luar airport untuk ke bandar. Setelah setengah jam menunggu barulah tau yang harga bas ke sana berlipat-lipat ganda, tak silap aku sekitar 10,000won, which is kalau naik subway harganya jauh lebih murah. Akhirnya kami turn down option naik bas dan menapak ke subway yang terletak di tingkat bawah dalam bangunan airport. Waktu ni jam menunjukkan hampir 10 minit ke pukul 12 tengah malam dan dalam keadaan confuse pukul berapa servis subway akan terminate kami redah je. 


Seoul subway map (click to resize)


Dari Incheon kami bertukar-tukar line untuk ke stesen Hoehyun (Namdaemun Market) dan entah macam mana tepat jam 12.45am train pun berenti kat stesen Aeogae. Kemudian muncul petugas subway dan dalam bahasa Korea dia bagi 1 arahan dan pada waktu tu semua penumpang keluar dari perut train kecuali kami. Dalam keadaan tercengang-cengang sebab tak faham kemudian dia berpaling pada kami dan cakap "Finish! Finish!". 

Ape?? FINISH??!!! Kami berpadangan sesama sendiri dan tersengih. Barangkali pakcik ni bergurau kot!?  =__="


Hari Kedua : 7 Oct 2011

Kitaorang pun keluar dan berdiri di luar platform dengan muka yang clueless. Yang kelakar tu ada sorang pakcik ni masih lengkap dengan suit ofis keluar dari perut train dan terus sambung tido kat tepi platform, boleh? Pelik sungguh orang Korea ni, macam-macam pesen ada. Baiklah, jangan panik semua, meh kita tengok jauh mana lagi stesen Hoehyun dari sini. Ciss, lebih kurang 4 stesen je termasuk tukar line subway...almost there tapi pffftttt! Tanpa membuang masa kami keluar dari subway dan elok je lepas gate touch & go ada seorang lelaki mabuk mengikut kami sambil dok merepek-repek dalam Bahasa Korea. Bala apa pulak ni!!! Haih!! Muka kami dah pucat-pucat dah ni. Aku pusing ke belakang dan tengok lelaki tu tersengih-sengih sambil jalan terhuyung-hayang. Terus aku bagi signal kat bebudak ni untuk buat sharp turn ke sebelah kiri dan menyorok di sebalik vending machine. Memang kelakar masa tu, takut pun ada sebab orang mabuk ni jangan memain. Kami pun menyorok sambil berpusing di sebalik vending machine. Frust mencari kami terus lelaki mabuk tu blah. Fuh lega! 

Dah 2 bala dah ni, pasni apa pulak! 

Waktu tu aku dah blur nak ke mana so aku bagi cadangan untuk tido kat stesen subway sampai esok pagi tapi aku tengok muka dorang macam tak berapa confident. Yelah, pegalaman lelaki mabuk tadi agak scary jugak jadi aku paham kenapa dorang cuak. Kalau camtu jom kita bukak peta dan cari jalan ke Namdaemun. Selesai mengkaji peta kami keluar dari subway. Peh, sejuk menggila kat luar ni, bukan 16 celcius ni...macam 10 je. Kami memilih untuk berjalan menyonsang arus dan tak jauh dari situ nampak satu convenience store. Pit stop sekejap sambil tanya mamat yang kerja dalam tu arah ke Namdaemun Market. Muka dia macam surprise bila tau kami plan nak menapak ke sana. Dia bagi suggestion naik teksi tapi pepaham jelah, lepas 12 midnite dorang akan caj extra 20%, again we skip the idea sebab for sure mahal yang tak munasabah.

Kami teruskan perjalanan, tapi kena jalan mengikut arus trafik sebab tadi kami tersalah arah. Jauhnya jangan cerita, naik bukit, turun bukit dan entah berapa banyak pit stop kami buat di sepanjang jalan sebab kepenatan. Walaupun semput tapi semangat Namdaemun Market tetap menebal...hahaha.

Ada 1 peristiwa kelakar waktu kami berenti bertanyakan arah dekat sebuah convenience store di area Seoul Station. Waktu tu aku dah surrender nak tanya so aku suruh Hanie pegi tanya. Yang kelakarnya bila pekedai tu tau kami nak menapak ke sana dia cakap "Monday!", seolah-olahnya kalau menapak hari Isnin nanti baru sampai. Sampai hati pakcik ni cakap kami jalan slow cam siput. Nanges Y__Y

Setelah naik bukit, turun bukit dan menapak selama hampir 2 jam akhirnya sampai jugak kat Namdaemun Market. 2 jam okey, tak tipu! Waktu kami sampai market dah tutup, yang beroperasi cuma warung-warung jalanan dan kedai-kedai makan, agak kecewa di situ. Aku tak pasti kalau ada part lain yang masih bukak tapi since kami berjalan kaki so mungkin kami sampai kat area lain dan bukan area yang sepatutnya. Waktu ni rasa sakit satu badan yang amat sangat, macam kena langgar lori! Dengan backpack sorang satu (aku dengan Koq depan belakang ada beg...gilo!), naik bukit turun bukit, pusing sana sini sambil tengok peta dalam suhu yang sejuk...memang kerja gila.


yahuu!! sesat di Seoul, bestnya!!


Aku masih ingat soalan Koq pada aku waktu kami menapak menaiki bukit berhampiran Seoul Station, "Fatt, mesti ni trip ko yang paling gila kan?". Aku bersetuju dan dalam pada masa yang sama aku berharap yang dorang tak serik travel dengan aku. Walaupun sebelum ni aku dah penah rasa trip gila tapi rasanya trip ni boleh menang kategori trip gila peringkat bandar. Rupa-rupanya itu baru mukhadimah sebab ada lagi cerita gila yang mendatang pastu. 

Dalam keadaan letih, lapar dan sleepy kami singgah ke satu restoran di kawasan Namdaemun untuk berehat. Pada waktu ni jam menunjukkan pukul 3am (local time). Kami amik keputusan untuk makan di sini memandangkan ada menu veggie dan seafood. Aku pilih untuk makan bibimbap dan itulah pertama kali dalam hidup aku makan bibimbap (so yesterday kan aku ni?). Aku berjaya habiskan bibimbap dalam masa 5 minit sebab lapar punya pasal. Oh ye, jangan tak tau, kalau boleh aku nak order bibimbap yang kedua tapi segan. 


set bibimbap 6000won dengan hidangan iringan



kesat sikit air liur tu jangan sampai menjejeh atas kibod


Kami melepak dalam kedai hampir sejam dan memandangkan memasing sleepy so kami amik keputusan untuk pegi ke stesen City Hall untuk tido. Perjalanan ke sini memakan masa selama 20 minit dan berdasarkan pengalaman kami aku berani guarantee yang Seoul City memang selamat untuk pejalan kaki pada waktu malam sebab kami tak kena harass langsung. 

Waktu sampai di subway City Hall kami masuk beberapa lorong untuk tinjau keadaan dalam tu sebelum pilih port yang sesuai and surprisingly ramai jugak homeless people kat Seoul. Akhirnya kami mendapat spot yang sesuai di sebalik tiang dan masing-masing mengeluarkan selimut dan bersandar. Rasanya tak sampai 1 minit kami terlelap sebab kepenatan. Walaupun terlelap telinga kami masih alert akan sebarang pergerakan tapi alhamdulillah takde sebarang gangguan dan barang-barang kami semuanya selamat.

Kami terjaga seawal jam 5am bila terdengar suara 2 orang manusia sedang bercakap dalam Bahasa Korea di hadapan kami. Dari nada suara aku boleh imagine ia adalah 2 orang ajushi dalam lingkungan umur 60 tahun. Aih, malas betul nak bukak mata. Aku syak ajushi tu kata, "Aik, ni jiran baru mana ni? Tak penah nampak pun sebelum ni. Tengok dari ghupe dah lain. Iskk, kesian betul muda-muda dah jadi homeless. Anak sapa la ni?!". Agaknyelah.

Bila ajushi tu blah barulah kami bukak mata dan waktu tu kebanyakan homeless dah mula mengemas tempat tido masing-masing dan kelihatan pekerja-pekerja subway mula membuka pintu subway dan mengucapkan selamat pagi kepada homeless sekalian termasuklah kami. Aku terkesima dengan situasi ni dan dalam hati aku memuji sikap orang Korea yang cukup menghormati orang lain walaupun mereka itu homeless.




Sekarang barulah aku tau macam mana rasanya jadi homeless. Tido merempat di kaki lima dalam keadaan sejuk dan hanya ada selimut nipis untuk melindungi diri dari kedinginan yang menyucuk-nyucuk. Aku tak pasti sama ada orang lain sanggup merasai pengalaman sebegini tapi pada aku itulah nikmat backpacking yang sebenarnya. Yang pastinya pengalaman ini takkan aku lupakan malah ia akan menjadi kenangan manis untuk disimpan dalam diari kembara.

Euwww...cam geli plak ayat ending ni...aku tukar sikit sebab tadi Biqque kutuk aku. Erm...how about....yang pastinya pengalaman ni takkan aku lupakan sampai bebila dan kalau boleh pasni aku nak tambah lagi koleksi tempat tido yang pelik untuk trip-trip yang akan datang. Amacam Biqque, okeh? Hehehehe


bersambung.....
.

76 comments:

F A R Y N October 16, 2011 at 1:43 PM  

beb,kawan aku kena maki ngan sorang laki korea mabuk kat station yg sama..nasib baik ada staf subway yg datang halau...

Biqque October 16, 2011 at 1:49 PM  

ha dah start!!!

kenapa check in kat counter? sila jelaskan.

gile thrill tak kenal muka hahaha! siap sewa henpon! aku kalo obersi mmg takde der sume2 communication tu, kalo hilang, habes la...nangis mak nab.

ramai guna t-money n scp, aku guna cash jolok2 kuar tiket jer hahaha! bab FINISH pakcik stesen tu aku gelak kekek2 ok! hahaha!

masa aku kat sana, pemabuk tak kacau, dia mabuk sorang2...seb beik! kalo kes korang ni, aku pun nyorok, tak pun lari sekuat hati mcm cite gayour dlm ujang hahaha!

haah, ramai gak yg tido luar...yg tak balik umah macam japanese pun ada. perasaan menjadi homeless ko tu mmg menarik, sejuk gedi tak yah ckp la ye dak? bagus2...kenangan manis diari kembara (cam haram puitis tetiba ko! hahaha!)

langkah kaki.. October 16, 2011 at 2:11 PM  

experience yg sgt berharga! =). sgt jeles! =)
tp, mmg ngeri if dikejar org mabuk...

kemang~ October 16, 2011 at 2:18 PM  

pergh 2 jam? hebat !


eh bapak best ko punye trip ni... aku kat sini dah tergelak2 weh bace..kelakor!

ko mmg taiko beb !

fatt October 16, 2011 at 2:53 PM  

faryn,
bila? trip bebaru ni ke? kitaorg tak kena maki, cuma lelaki ni sengih2 sambil ikut. aku takut dia bukak zip seluar je..kalau dia bukak aku karate dia sampai patah riuk..hehe..tp mmg kelakar la sbb kami pusing kat vending machine sbb takut punya pasal. pas dia blah gelak2..bengong :))



biqque,
"kenangan manis diari kembara"...hahaha..mmg cam haram. aku saja buat ayat novel skit. ingtkan takde org perasan..kih kih kih...

sbb aku drop luggage...tah ape mimpi dia nak tgk. walhal aku dah web check-in pun..saja mengada..aku lempang bertubi2 mamat tu baru tau. dia ingt aku baru pes time travel ke..walhal passport aku tinggal 8m/s kosong je lagi..hrp2 muatla utk 2012..fuh! fuh!

kwn aku sewa hp sbb dia nak ctc dgn bdk2 couch surfing. aku punye pesen mmg slalu MIA jek...tp slalu le aku hapdet family aku lokasi aku so senang klu aku hilang ke, kena kidnap ke dorg tau. iskk...simpang

ko jgn, waktu pcik tu ckp FINISH kami mmg blur..ni betul ke gurau ni...tp mmg cam tak logik pun ada..paling2 hantar la smpai habis stesen..suke ati je nak drop kami kat middle of nowhere...




jie,
trip ni kebetulan sume 3 suku jadi senang nak handle..mujur sume jenis selamba tak kisah...jadi homeless 1st day kat korea mmg pglmn terbaiklah :D




kemang,
kan...sampai pakcik kedai 24hrs ckp kami bleh sampai Namdeamun hari Isnin (walhal hari tu baru hari Jumaat). melampau siot...underestimate sungguh!

ko tryla buat gila2 kat india nanti..syok wei..ketagih ok buat kerja gila...tp hati kena kering le, pastu follow ur instinct

bdk2 @ John October 16, 2011 at 3:06 PM  

hayohhh....menapak 2 jam??? pffftt...nasib baik sejuk. kalo tgh2 hari mau nak lempang sapa yg kacao mood. hahah.

patutlaaa aku tgk blog hanie die kat korea jugak. no wonder! mmg blind date la, takpenah jmpe ke korang ni.

Seoul City Pass tu mcm mana ek? tak penah lak aku dgr...T-money tu slalu ler dgr. namdaemun bukak smpai 7pm saje fatt....kalo 24hours tu kalo tak silap dongdaemun market. tp kat situ mcm mahal skit.

kagum kan tgk line subway dorang...berselirat abes laaa! mmg sume tempat boleh sampai. agak2 mcm mana laaaa kat bawah tanah seoul city tu ek. perghhh...ngn tiang2 bangunan lagik bwh tanah tu.

F A R Y N October 16, 2011 at 3:06 PM  

ha ah..trip baru2 ni jela..btw ko pakai hp apa sampai takleh dpt line kat sana?

Biqque October 16, 2011 at 3:44 PM  

bukak suar keluar ular! hahaha!

aku paling benci bila kastam2 ni suka suki je cop kat muka surat lain...ko penuhkan yg depan2 dulu bleh tak? kat celah2 bedah tu pun takpe! kang tak pasal2 kena renew baru, buang duit hokeh!

aku penah kat beijing, syok sgt tgk stadium, subway tutup! menapak tengah jalan cari cab tapi tatau kat mana pun masa tu. hahaha! bodo, penat ok!

manggis,  October 16, 2011 at 3:58 PM  

salam kenal fatt...kagum2 ngan pengalaman tu...kitaorg pun penah kena FINISH2!!! kat subway...tepat jam 12.00 am terus stop...terpinga2 kitaorg tak tau mana nak pegi...hahahaha...tapi tula yg paling manis nak dikenang2...=)

fatt October 16, 2011 at 4:02 PM  

john,
hahaha...mmg. kalau sape buat lawak bodoh itu jam rasa nak lempang..siyes..bukit banyak betul kat sini..meluat aku. dgn beg berat cam tenggiling buntingnya..iskk..hazab.

kitaorg mmg tak penah jumpa, tp dah lama kenal..more than 2 years..tp dia mmg 3 suku...awas lo..aku dgn koq sakit perut asik gelak je tau..

dlm LP ni ckp bukak 24hrs tu pasal aku pegi..cilake punye LP..tapi takpelah, pglmn..tak rasa tatau..or mgkin aku yg salah area sbb Namdaemun kan besar...

yg SCP tu ko gi click link aku tepek dlm tu dia ada cerita..tak silap aku bezanya cuma ko bleh guna utk byr masuk palace2 pelbagai tu je...yg penting cukup le kredit dlm tu..tak cukup tak guna jgk..aku rasa ko beli t-money sudah...kitaorg sbb beli kat epot sbb tu takde option.

nti dah sampai sana ko tgkla subway dia..mmg selirat. aku rasa kat shanghai & beijing pun tak selirat camni. dia kalau ko salah turun je habisle..kena masuk balik & byr..sesetengah stesen dia klu dah silap ko kena exit dulu baru masuk balik..sesetengah tu ko bleh transfer melalui platform je..depends. tp ada sesetengah transfer line tu jauh2 siot...penat gile menapak, aku gerenti kaki ko akan rasa mcm nak tercabut nanti..aku cgdkan ko bwklah YOKO-YOKO..masa kami pegi tu mujur le 2 org ni bwk..bleh aku menumpang..klu tak mmg aku tataula kaki kitaorg jadi camne..ingt tu, beli YOKO-YOKO..wlpun dia ckp tepek kat bahu, ko tibai jelah kat kaki, janji berangin sudah



faryn,
org mabuk ni kdg2 nyampah aku..dahla busuk..nak muntah kalau bau...pfffttt!! aku pakai meksis...tapi line dapat, cuma takleh nak wat call out & send sms...tp sms luar bleh je masuk, tapi takde org col aku, so aku takleh nak justify adakah incoming col ada...no idea. ko punya bleh roaming ke?

Biqque October 16, 2011 at 4:13 PM  

haah, untung2 ko bleh tempek yoko2 kat tiak macam hanie, SUMPAH AKU GELAK BILA BACA OKEH!

hanie, if you read this, i love your yoko2 entry :D

kena ajak diorang lepak skali ni fatt...kahkahkah!

~uG0giRL~ October 16, 2011 at 4:28 PM  

pergh mencabar2. tu baru ari petama kedua. bab org mabuk kaco tu hahaha kelakar. siyes mcm cerita korea.

bab FINISH tu pon kelakar hihihihii. nasib ajushi tu tau sebut finish. kalo x?

dan kalo sye sebagai seorang yg x adventure ni, akan tunggu tido molek2 kat airport tu sampai pagi. xpun trus checkin kat hostel T_T

utk ko cik fatt sye ucapkan...syabbas betey!

Biqque October 16, 2011 at 4:50 PM  

ha aku baru pasan dlm kembara 2011 ko dah tukar "surprise trip" :D aku rasa aku dapat agak ape dia :D yesss lah! pegi! pegi!

bdk2 @ John October 16, 2011 at 4:56 PM  

jap lagi aku balas yg ko tulis tu fatt...kat ofis ni.

bwt biqque,nampak sgt ko takde keje!!! hahahaha.....komen memanjang. haram jadah sungguh! takpekan guna bahasa camni. tp kan...ko org ke3 yg guna celah bedah! hahaha...aku pn guna jugak tau! lol

Biqque October 16, 2011 at 5:13 PM  

mmg aku tgh takde keje la ni! dok tgk all blacks lawan wallabies kat 816! nak2 tgk ko jadi murai utk bulan ni hahahaha! tak bleh blah imagine muka ko sambil cantum perkataan murai!

owh aku tak kisah bahase2 kesat lagi pesat ni, asalkan pembacaannyer tengah jerit kelakar hahaha! ha celah bedah tu cam sial je bunyi, bedah mana tah!

Janggel October 16, 2011 at 5:59 PM  

Fatt gigihnya kortang! ² jam menapak seolah2 dari KL nak ke MElaka kalo naik kete hahaha

*abaikan kemerepekan aku.

Best tak tido kat subway fatt? Apa perasaannya?

Ely Hasrul October 16, 2011 at 6:28 PM  

tren tu 'finish' mmg korg byr smpai stesen situ ke cmne? ke bila kuar baru charge?

gila jauh jln kaki aku dh tbyr sorg turun 5kg hahhaha.. err aku pon xpenah mkn bibimbap tp xtau la kalu penah tp xtau nama. yg aku tau aku suka kimchi.

bagus dorg nih kan xhalau homeless. mana blog Hanie + Koq aku nk tau ko santek ke dak hahhahaha

Ely Hasrul October 16, 2011 at 6:29 PM  

err aku xtau aku komen kuar ke dak sbb asik conflicting edit. apesal aku pon kena tulah bala nih?

Anonymous,  October 16, 2011 at 6:37 PM  

wow~
jatuh rahang bc entri ini
thumbs up kak!
dr pembaca senyap jd stalker sudah...
sekejap2 bukak kot2 ade entri baru..eheh

-ala-

missSenget October 16, 2011 at 6:42 PM  

aku baca smbil gelak2..takde rasa simpati pun bila tau korang kene jln 2jam..

:P

jeles sbnrnya..!

Janggel October 16, 2011 at 6:43 PM  

Ely, aku rasa macam best jugak idea ko tu... Tapi si hanie tu tak hapdet2 plak blog dia hikhik

Biqque October 16, 2011 at 6:44 PM  

bengong skin (ely) hahaha! aku dah tau dah camne rupa fatt :D kacak katanyaaaaaaaaaaaaa...

Janggel October 16, 2011 at 7:11 PM  

Betol2 aku ingat fatt penah cakap dia kacak! Masa tu mmg aku kompius tapi skg aku dah faham nape dia cakap dia kacak! Hhee

F A R Y N October 16, 2011 at 7:11 PM  

aku pakai celcom...ok je roaming..sbb tgk HP gak weih..aku pakai sony...aku nye mbr pakai LG,takde line langsung..padahal LG tu buatan korea..

Janggel October 16, 2011 at 7:15 PM  

Tak silap aku hp soni memang boleh function kat kuria tu sbb time aku dulu elok je aku boleh pakai koling2 mak kat mesia.

fatt October 16, 2011 at 7:46 PM  

manggis,
hi, salam perkenalan! korang pun kena ke? aduyai..nampak gaya cam ramai org dah terkena ni...abistu korang jalan kaki jauh tak pastu? hehehe...hampeh kan, suka hati dorg je nak finish kat mana2 :))




biqque,
ko jumpa si hanie ni aku rasa krem la rahang muka ko...aku tak larat nak gelak ko tau. kami bertiga mcm org 3 suku asik gelak w/o reason...aku risau org ingt kami ni mabuk je...takpun high sbb baru amik drug...walhal memasing pekena kopi je...tp siyes la...trip kali ni mmg gila sbb ahli2 jemaah sume gile :))

wei, ko dgn janggel ni sama je pikir..mana ada wei..mamat germs tu masih kat sana la..dia dah sambung belajar dah kot...no date la..tettt!




ugogirl,
tula, hari pertama dah mcm2 cobaan & dugaan..tp bila ingt balik mmg kelakar. aku sendiri pun mcm tak caye yg kitaorg selamat go through sume test ni dgn jayanya...nice experience in korea, from start sampai ending wlpun mcm sadis pun ada tp bila ingt balik mmg kelakar :)




john,
kat blog aku ni korg guna la language ape pun aku tak kisah janji takde gaduh sudah...aku pun suka ckp merapu, tak caye ko tanya Hanie & Koq...hehehe...mmg mulut takde insuran kami2 ni :))




janggel,
alang2 menyeluk pekasam biar sampai ke ketiak masam..hahaha. itu pasal kami truskan jgk misi Namdaemun Market...masa jalan tu tak sedar dah 2jam. nak berenti sebarang takde tmpt melepak jadi kitaorg layan jela menapak...sedar2 je dah sampai..hehehe

apa perasaan tido di subway yek..erm...rasanya sedih tapi pada masa yg sama aku dapat feel apa rasanya jadi seorg homeless...sadis gila tau takde rumah...kesian T___T




ely,
sbb aku pakai T-Money so dia caj kat stesen mana aku exit. klu bayar ikut stesen tu aku rasa konsider burn la kot...gamaknya.

mmg kurus dibuatnya tapi takde maknanya sbb pastu masing2 mentekedarah tak ingt dunia especially ermmm...aku. huhuhu...aku kuat makan weh masa kat sini...bleh dikatakan mulut aku sentiasa kunyah..cuaca sejuk buat aku lapar le..ntahla nape. mujur aku bkn jenis senang naik berat badan so tak risau sgt.

kat msia ni klu ko nak rasa mkn bibimbap ko pegi kat seoul garden...dlm tu ada jual. halal. tp aku tak pasti brp harga...pastu ko bedal la kimchi sampai lebam...sbb kat sana free flow..buffet style

ciss ko takyah le usha blog deme..mmg muka aku tade...aku kan misteri..mana bleh tayang muka..nanti glamer susah ai! pffttt! :P

fatt October 16, 2011 at 7:53 PM  

ala,
ni ala yg dulu tu eh? mcm penah tgk nick ni..maybe malam skit sis update new entry..thanks for reading :)



miss senget,
ko dgn bebudak ni sume kejam gelakkan kami...hahaha, tp klu korg tgk kitaorg waktu tu pun mesti korang gelak. mau taknya, dua2 cashier kat convenience store pun gelakkan plan gila kitaorg...tapi akhirnya sampai jgk walaupun 2jam! huhuhu :P



janggel,
kuang hasam...aku dah sound hanie suh blurkan muka aku...kih kih kih :))



biqque,
kuang hasam...ah ko cuba nak saiko aku sbnrnya..aku tau...tp aku mmg kacak kan? kah kah kah :))



faryn,
aku pakai soni erikson..mmg dapat..tapi takleh col out..nape ek?



janggel,
gitu ke? ko punya hp dual band ke?

hanie October 16, 2011 at 7:58 PM  

peh..dah start. kahkahkah!!
kan..aku still tak leh terima kenyataan pakcik driver train tu stop kat situ. kuangjaq! jauh gila nak menapak kot!

aku nak tunggu part yg ada org tu kantoi kat stesen bas gyeongju. hahahahaha!!

Biqque October 16, 2011 at 8:01 PM  

eh aku tak teka ko ke situ la wehhhhhh! aku teka tempat lainnnnnn hahahaha! serius, aku rasa aku tau ko nak gi mana :D kita tungguuuuuuuuuuu...

tu la korang, nak tgk muka fatt pun hagak2 la nak korek kat blog orang, kan dia dah tau...yapeda...tgk cam aku, diam2 aku tau je muka fatt camne...(aku PENAH tgk muka fatt, percayalah :D)

Biqque October 16, 2011 at 8:06 PM  

cam harammmmmmmmm hanie ngan koq pun cover muka keeeeeeeeee!!! bahbiiiiiiiiii aku dah gelak guling2 siutttttttttt! mmg hampeh aku gelak sambil lipat kain atas lantai ni okehhhhhhh!

adehhhhh adehhhhhhh...haihhhhhh...

HAHAHAHAHHAHAHAAHHAHAHAHA! AKU TAK BLEH BLAH LAAAAAAAA! aku nak sambung gelak!

weh, aku teruja dgn kepuitisan ko tadi, sila teruskan usahamu yg suci murni tanpa was2 :D

hanie October 16, 2011 at 8:12 PM  

biqque:

*lambai2 tangan*

kalau beli yoko2..sila letak jauh2 dari deodoran. nanti ade yg jalan berkepak. sijukkkk.. hahahahaha..

hahahaha..siyesly..trip ni rasanya mmg pesen gila and barai! ;p

Merah Baldu October 16, 2011 at 8:24 PM  

best nye bce entry ko fatt..suka2 ati dorg je nk stop kt mana2 ek.jln kaki 2 jam..klu aku sambil jln sambil hentak2 kaki..penat.huhu...tdo kat subway..yg paling best sembunyi blkg vending machine..klu aku cuak gak

btw, best r trip ko kli ni

fatt October 16, 2011 at 8:25 PM  

hanie,
ada org kantoi kat stesen bas gyeongju? cam siall..hahahaha.....aku memula dah lupa sekali baru aku ingt...hahaha...tu pun lawak gila...adoi aku dah gelak terkekeh2 kat sini...lawak weh..takleh blah cerita kat situ..mcm2 benda kelakar jadi kan? aku pun tak paham :P

pakcik tu mmg kuangajaq...sbb dia la kaki kita cam nak tercabut okeh..nasib baik time tu cuaca sejuk..kalau panas aku dah nyumpah2 dah waktu menapak naik turun bukit...giler arr..

ko jaga2 skit hanie, readers blog ni saiko sikit..aku takkan pecah lobang muka2 kita..muka ko dorg dah tau la kot...tinggal muka aku dgn koq je ni...ciss...ko jgn terpengaruh dgn hasutan dorg...klu tak aku pecah lobang ko nanti...hahaha :))




biqque,
gile arr biqque die hard fan aku...hihihi...gigih korg carik muka aku...teruskan..hahaha...tp klu ko dok tepeng aku sure ko mmg penah tgk muka aku...besar mana je pun pekan tepeng ni..pusing sana sini mesti jumpa punya..kan? hehehe...

klu ko dh tau aku nak pi mana ok senyap2..ntni pecah lobang..aku tgh tunggu ramalan cuaca je ni..kalau ok aku proceed...cuak jgk nih...

hahaha..licik tak aku...mestila dorg pun cover identiti...sape2 je masuk blog aku mesti identiti jadi misteri gitu...selangkah ke alam misteri bersama tok fatt gitu...ko mampoo?? hahahaha :))

Janggel October 16, 2011 at 8:29 PM  

"̮ ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ fat buat masa ni tu je yg boleh aku bayangkan! Sebb tatau nak membayang macamana.

Hp aku rasanya yg biasa je, mungkin roaming kot.tu yg bolh dapat tu.

Ala bukan eh jupe mamat germs? Ok takpe aku sabar menanti cerita menarik itu.

Biqque October 16, 2011 at 8:30 PM  

hi hanie

*lambai laju2*

hahahahahaha! ko jangan, aku penah pakai glue mata pelesu as eyeliner! KO BAYANGKAN camne nyer terbeliak terjegey mata aku masa kat opis! tu padah letak sebelah2 la tu!

ko penah minum minyak angin cap kapak? ha cuba try...kalo nak tau hasilnyer, nanti kita lepak, aku tunjuk kat ko.

hanie October 16, 2011 at 8:32 PM  

kahkahkah!! tak buleh blah! aku syak berbakul ahjusi tu menyumpah kita..ko rasa guane? hahahaah

aku takkan letak gambau yg ade muke2 korang2 lah. aku letak gambau2 general jek. gambau aku pun ko tak payah letak. mak kan retissss *tgn didada mata ke atas* muahahahahaha!!



*aku gelak ngekek2 teringat idea2 merapu kat starbucks itaewon!!*

Janggel October 16, 2011 at 8:35 PM  

Biqque

Aku rasa pon aku macam penah tengok muka fatt satu ketika dulu. Hehehe tapi dah lama la. Pastu ilang.

Biqque October 16, 2011 at 8:40 PM  

mampoooooooooooooo!

*taip sambil kacau sayur bayam kat dapor*

satu hari aku dok kilik laptop ni...dari bilik tido, sampai bilik opis, sampai island dapur, sampai meja makan, sampai dpn tv, sampai depan kiki...kahkahkahkah!

hanie October 16, 2011 at 8:51 PM  

biqque:

*terbayang sampai gelak keluar air teh ikut idung*

kahkahkah..skeriiii kauuuu! mesti "cerah" jek mata sepanjang haritu.. hahaha gile oh kalau letak barang tak sepatutnya dekat2. hahaha adeh deh

Takatoo31 October 16, 2011 at 8:53 PM  

alamak, bestnya backpacking...!!!!

Nak jugak...!!!

Btw, nice info..!!! Will use is as my small-to-big references..!!!

KoQ October 16, 2011 at 9:55 PM  

hahahahaha...gelak guling2.. aku masih teringat

"ai wek po de bah, bak de bah nok kang"

manggis,  October 16, 2011 at 10:01 PM  

tragis gak kitaorg mlm tu fatt..lepas insiden FINISH2x tu...kitaorg lagi satu stesen nak ke myeondong...stesen finish tu kat dongdaemun...

rupa kitaorg dah sama mcm rupa korang...beg depan belakang..dah la kitaorg baru sampai seoul dari mount sorak tengah2 malam...kitaorg meraban keluar dari stesen...ada sorang awek korea ni tlg callkan 2 biji taxi sbb kitaorg 6 org...dia pun tak advise kitaorg nak taxi lain sbb dah tengah mlm nnt mahal...

so kitaorg naik la 2 biji taxi tu...ahjussi2 ni merempit la plak..sampai myeondong kitaorg tak jumpa kawan2 yg lain...dekat situ la kitaorg turun naik bukit dok cari member lagi 3 org...mcm mak kehilangan anak dah rupanya...nak call semua takleh...dlm kul 2 pagi camtu baru jumpa diaorg...diaorg pun turun naik bukit gak cari kitaorg...ahjussi salah turunkan diaorg...tak turunkan betul2 dpn myeondong station..

tapi kalo kat subway tengah2 mlm ramai betul ahjussi yg mabuk2...couple2 yg bercintan-cintun...

fatt..ko tak layan betis awek korea kee...bunting padi gitu..ahaksss...

Biqque October 16, 2011 at 10:14 PM  

fatt layan betis awek korea???????? another kacak assumption ke nih? hahahahahaha!

Anonymous,  October 16, 2011 at 10:46 PM  

as salam fatt...
thanks for the interesting recap. couldn't wait for the next one. and i have to say, your getting-lost-and being-homeless-in-seoul-adventure, it is truly an enjoyable post. superb!

izzah.

kemang~ October 16, 2011 at 10:48 PM  

beb. gua x jumpe bundle tu..tp gua jumpe bundle lain..

name die 'siti collection'


meliau aku cari.. aku ingat kan tu butik,sbb die gantung baju kurung + selendang + other woman accessories kat dpn kedai.. tp bile aku masuk , penuh baju sluar sewater kasut bundle..

adoi, tulis ler 'siti bundle' ke..ihi

eh. sweater byk gila situ.. sume range rm20-30..

helly hansen rm20 je ko, lawa gila ! tebal plak tu.. aku rembat satu, tp bkn HH la sbb yg tu saiz gedabak besor punye..

kehkeh...

eh ke kedai tu yg ko maksud kan?

tp kedai tu kecik yg amat..tepi klinik dr rosli (kalo ko ingat la)..



p/s : aku pon nak buat keje gila kat india nanti.. nak rase pgalaman homeless, tido kat stesen kete api ke..

AKO @ retna October 16, 2011 at 10:49 PM  

BEST!!!!!

hahahahah ako dah teruja giler nak baca kisah seterusnya ni...!!

cepat! cepat!

tak tahu nk ckp apa dah..
ako speechless baca pengalaman dan pengembaraan ko kali ni hahah :p

dzuchan October 16, 2011 at 11:15 PM  

fattt...wahhh..jeless..aku impikan trip yang macam amazing race ni haha...

shah_rule October 17, 2011 at 2:08 AM  

haha memang kes naya ni maen naek je train tanpa check dulu time-out die~ haha pastu camtuh je die nak stop kan! sedih

btw kt jalan2 die signboard die ade abjad x? ke die belasah sume tulisan korea weh... pitam kalo camtuh

kedai makan tuh mmg bukak 24 jam ke? waduh bestnye makan bnde2 cmtuh time tgh sejuk

aku mmg kalo sejuk2 tahap gaban ni mmg xleh tido langsung, korunk lek je ek.. tmpat tuh ok ke? xde cm bau2 hancing ke ludah2 ke, ke sane mmg x camni?

haha ni x saba nak tunggu kes naya yang berikutnye~ hahaha

fatt October 17, 2011 at 5:39 AM  

merah baldu,
hehe...sbb tu aku ckp trip ni gile2..aku pun tak pastila nape dia main stop je walhal belum sampai lagi. memula aku ingtkan kitaorg je kena camni tp ada reader lain pun kena so aku rasa mebi pesen kat sana camtu la kot.




janggel,
sengal! bile ni wei kita penah jumpe? ayoyo...ke muka aku ni muka potostat? hihihi T___T

aku cukup takut nk pakai hp mesia bila kat obersi sbb caj roaming dia bleh tahan..gulp!




hanie,
bile ko nak laksakan projek yg kita dah diskas aritu? kih kih kih




biqque,
heh pekata kita main kelik2 nuffnang? ko kelik aku punye, aku kelik ko punye nuff? bleh jadi kaya pehtu...hehe :P

aku memula rasa konpius jgk bila baca phase tu...tp layan jelah..aku syak dia masih tak tau identiti sbnr aku...gaya aku kacak ke weh? :)




takatoo,
best! cuba la....tp jgn buat kerja gila menapak 2jam eh...nti tercabot kaki. hahaha :)




koq,
yg tu mmg lawak...hahaha....aku masih ingt kita gelak smpai kuar air mata. joke paling bermutu buat masa ni...hihihi :))




manggis,
cerita ko mmg sadis weh. mujurlah jumpa balik...kalau tak jumpa aku rasa lagi sadis. tp dorg punye english mmg hancor so kdg2 nak explain kita nak pi mana pun jadi masalah.

korang mendaki ke ape kat mt.sorak tu? aku tak pegi pun sana..tunggu lain kali lah kot.

weh, aku nak usha makwe betis bunting padi watpe...aku pun makwe le...hahahaha :))




izzah,
wsalam izzah! this is just the beginning bcoz there's more after that...crazy fun trip...awesome :)




kemang,
aku tak ingt sbb aku jumpa tmpt tu malam...tp yg aku ingt bangunan tu besar gila, dorg guna dewan tak silap aku. sblh tu ada kedai makan..adjoining dgn building tu. tp mmg byk baju2 brand outdoor la..tak outdoor pun byk. so dah jumpa ke brg2 yg ko aim tu?

kat stesen ketapi india tu ko awas skit. dulu kwn aku nyaris kena pukul dgn cota...hahaha...tu pun trip gile gak tu...




retna,
aku pun tak tau camne kitaorg bleh buat kerja gila camni..ni baru mukhadimah ni...nti ada lagi cerita lain yg bleh bikin pecah perut...hehehe...tungguuu~




dzuchan,
nti ko nak gi vietnam bleh la cuba buat gini...tp hati mesti kering...ikut je flow...layan jek...mmg priceless :)




shahrul,
sana ada signage yg tulis korea, ada yg tulis roman...dia ikut suka hati dia...kdg2 mmg confuse gakla..so kitaorg tpksa memandai2 kira lorong ke berapa guna map & alhamdulillah berkesan jgk. tp org cni wlpun pakai baju kot, nampak koprat, english mmg hancor

aku syak kedai tu 24jam..aku hrp betul la tu kedai manusia, bkn kedai bunian..ekekeke...tp makan benda panas time sejuk mmg heaven

tmpt yg kitaorg amik tu takde bau hancing...kitaorg dah survey byk tunnel dan finally yg itu je ok..kat sini org tak meludah merata, buang sampah merata pun tak..cuma certain subway yg kotor..tp kes2 terpencil la..tp mmg sejuk weh..aku tak tipu...masa tu sbb bdn dah penat tido jelah..nasib baik masing2 ada selimut..tp still takleh beat sejuk dia..lain mcm betul dari sejuk nz

dzuchan October 17, 2011 at 8:08 AM  

haha fatt..tapi seriusly aku takot ckit kalo nak wat cmni kat asean country..ko faham2 je la kan,,,mesia pon agak menakotkan..tapi InsyaAllah ada peluang aku akan try kat australia ke, korea ke, japan ka..(wahhh verangan gitu)....

Liz Rohaizat October 17, 2011 at 8:38 AM  

gigihnya korang menapak sampai 2 jam! ramai homeless eh kat situ? tp mmg baguslah bila orang lain tak pandang hina pada mereka. sesuatu yg pasti kita boleh cuba belajar

Watie Rose October 17, 2011 at 9:15 AM  

wow..u mmg semangat kental !!! respect giler..keep it up !!!

Biqque October 17, 2011 at 9:43 AM  

masa aku kat sana, sejuk dia kuar2 asap gak mcm nz, tapi nz nyer spring lagi sejuk compared to korea nyer autumn sbb nz sampai 0degree(aku rate dari segi bila aku pakai legging...kat korea leh tahan, kat nz takde der hahaha!) maybe sbb ko tido luar kat korea, ko rasa sejuk, aku tido kat luar kat nz, aku rasa sejuk, tak kisah la musim apa pun ye dak...

MAKA NYAAAAAAA, kalo tido luar kat negara sejuk, mmg sejuk la jawabnyer hahaha!

ha bagus2, kita dah dpt hipotesis cuaca dunia pada hari ini :D

kemang, ko nak tido kat stesen kat india? ha masak la ko...taik tepi rail jer, hancing, ludah apetah lagi bersepah2 ditepian koridor...patu anjing pun tumpang tido sebelah ko hahaha! tu tak kira master station dtg pegang cota! "chalo, chalo, nehi sleeping here beteh" hahahaha!

Biqque October 17, 2011 at 9:45 AM  

fatt, cantekkkk! aku dok wat gak click2 nuffnang tu sesama kawan :D tak rugi mana punnnnnn ye dakkkkkk...

ye la, aku rasa tak syak lagi ko masih nampak kacak dimata sesetengah pembaca...HAHAHAHA!

Ely Hasrul October 17, 2011 at 10:46 AM  

bahbi sume org cover muka ker??? hahahhahaa aku pasti tgk dr blkg aje sudah kacak sesgt.

kalu skang nih mmg la aku takkan tido merata tp kalu time bujang badan mantap dpt plak mmber trip sporting, dh lewat mmg aku taram aje tido memana. dulu aku agak adventures rasenye ok cuba bende2 nih. laghi2? takde ker org nyanyi2 main gitar kt subway?

Janggel October 17, 2011 at 10:57 AM  

Uish kemang biar betik!!!!b aku kalo kat india macam kena pikir 18-30 kali gak nak tido luar sebb berdasarkan pengalaman macam apa yg biqque cakap tu je, betol wehhhh silap2 dapat penyakit weh.

manggis,  October 17, 2011 at 12:14 PM  

fatt...aku pun makwe gak...hahaha...tapi betis diaorg lawa2 laaa..agaknya penangan jalan laju kot...

tapi mmg betul kot..sejuk2 kat europe...aku rasa sejuk lagi kat korea...sejuk dia lain mcm skitt...

kemang~ October 17, 2011 at 12:58 PM  

@fatt

ha dpt dah...sweater je...yg lain belom..

@biqque n janggel
cancel ! hahahahahahahahhahhhaahaa....lepas aku bace, baru aku tringat pasal tu...hihi

okey, buat keje gila lain lah...

uMi aishah October 17, 2011 at 3:06 PM  

gilerrr sedapppp menatang bibimbab tuh..even bunyi dier cam hampeh jer!

fatt October 17, 2011 at 9:53 PM  

dzuchan,
ok, aku mark ayat ko...aku menunggu! kih kih kih :))




liz,
terpaksa, sbb subway dah terminate..sadis gile.

sbnrnya ramai...cuma aku tak amik gmbr sbb masa tu aku terkesima. tp pastu baru aku nyesal sbb tak amik...dorg tido alas kotak dlm sejuk..kesian aku tgk...tapi org cni tak discriminate lgsung...something yg kita kena belajar which is nilai kemanusiaan




watie rose,
terima kasih...selagi hayat di kandung badan!




biqque,
aku tak demam mulanya...masa nak balik baru aku demam...tu pun sbb sneezing...walhal aku dah pakai 3 lapis...cuma ada satu hari tu aku gatai pakai 3/4 pants...hamek! padan muke...bila malam mula terketar cam penguin...

jom kita ketik2 nuffnang...bleh buat tabung jalan...aku nak pegi blogwalking sambil ketik nuffnang satgi...ekekeke....psstt...duit nuff ko penah ke ratus2 weh? aku tak penah lagi...sad but true...ko ingt duit nuff aku ada ke? haprak...harap 25sen nak watpe? baik aku simpan 1sen sehari...




ely,
konsep blog aku ni misteri...mmg sape je masuk sini sume jadi misteri..ekekek...klu aku gmbr dgn korang pun aku kasik muka korang jadi misteri...amacam? hehehe




janggel,
kwn aku kena perambat masa tido kat stesen keretapi...org tu hambat pakai cota..iskk..nasib baik tak kena kepala...cam haramjad betul...

ko dah selamat la ni follow si kemang? mas pun? tahniah weh...aku masih berkira2 lagi ni..sbb aku tatau nak beli ke tak coz thn depan aku pack sgt...ada yg terjun lombong nanti




manggis,
ko makwe gak ke? pakai nama manggis aku ingt ko lelaki...ko bdk porem eh?

aku tak perati masa tu tapi aku tgk kulit muka dorg cantik...so aku pun wonder la benda apa depa tepek...sbb halus giler

aku rasa sejuk korea lain la..sbb aku penah gi nz & oz...aku bleh pakai tshirt biasa je kat oz..kdg2 selipar & sweater je tapi not even once aku bersin & demam...so bila aku kena camtu kat korea aku rasa pelik sikit..or mebi sbb udara dia tak brp bersih kot..agaknya le




kemang,
ko try usha website brader tu. aku mcm nmpk dia baru up seluar water proof




umi aishah,
sedap...mesti cuba..try la cuba kat seoul garden...im sure u'll get hook!




masZuber,
indeed terbaek!!

Janggel October 17, 2011 at 10:20 PM  

Haah fatt, kemang racun aku tanpa belas kasihan. Hahahaha.

Apa kene hambat ngan cota???? Ya ampun bia betuik??? Ngeri dowh!

masMZ October 17, 2011 at 10:40 PM  

fuhhhh komen pun dah jadi diari wehhhh.....
menapak 2 jam tetengah malam, giles gigih korang.... pilihan terbaekkkk kalao jadi homeless kat sana tido kat subway larrr erk!! Hahahaha..

Biqque October 17, 2011 at 11:16 PM  

Tu ar, lain tempat lain feel. Aku kat korea blh lg..

Hoi orang masuk blog ko ribu2 monthly (aku tgk seo ko) takkan tak cecah beb? Tapi mmg la, nuffnang mmg slow. Lain la adsense. Berkampung nk dpt cover tiket! Haha! Aku cecah gak skg tapi baru ratus je la, tu punnnnnnnnn sbb aku letak link merata, berjaman ok! Blh la..dari tak dpt pape ye dok? Makanyaaaa, jom click!

fatt October 18, 2011 at 9:10 AM  

janggel,
betul...tarak tipu punye. nanti kat sana2 hati2 ye sbb dorg mmg suka cari jalan nak semelih tourist...



masMZ,
chatroom dah ni...hehehe...selain dari subway ko bleh try luck tido di mesejid...ekekeke



biqque,
berkampung nk dpt tiket? mende tu wei?

aku takde letak link aku merata...nak buat camne tu bleh nasihat? aku bab2 ni mmg zero tak paham...so aku kena tau right channel...

mmg betul biq...aku tak tipu, seratus pun takde, ko caye? takde maknanya trafik aku berdesup itu ini...aku bkn blogger anak emas nuff mcm red mummy tu. advertorial dia paling sikit rm1k ko tau..no wonder la dia bleh dpt rm30k sebulan...walhal blog dia tulis ape je (truth is aku pun tak penah baca blog dia...dgr dr mulut org je blog dia biasa...kih kih kih...aku tak minat nak follow blog yg big name ni...support small blogger..hoyeh!)

aku rasa nak tukar ad lain la...adsense mmg bagus eh? aku pun rasa nuff ni kedekut...so far ko punya duit adsense byk dah? ada cecah ratus2 sebulan?

jomla kita beralih...aku rasa cam sia2 tepek iklan nuff yg cam laha ni...

tlg kasik aku link...aku nak buat

Biqque October 18, 2011 at 2:26 PM  

ok camni. dulu aku rajin join la community travel2 ni, masuk sana sini, jadi featured blogger, so ada yg masuk kot situ. sbb tu aku kena tulis english, sbb tu worldwide. then aku masuk la innit bodo tu, setiap post baru, aku letak link, buat kawan, but sana ramai cina la. then buat post kat tripadvisor la ape la...tapi skang sume ni aku dah slow...aku tak larat. nak copy paste pun malas.

patu aku hantar gak link aku ke contest2 travel tapi skit je la. aku penah menang skali utk beijing, sampai skang aku tak collect2 lagi hadiah dia. sapa2 gi beijing, tlg la aku collect kat cctv tower tu. hahaha!

ada jugak yg aku kembangkan sendiri cam contest2 kat page aku tu. aku plak suka kasi orang hadiah. hahaha! sonok. so dari situ, ada la follower gak skerat dua. sayang korang!

malah (ewah malah tu) aku dulu slalu gak buat cam pool soal ni soal tu, skang tidak lagi. pool ni best kalo orang sporting.

berkampung tu kira cam lambat gile la nak dpt duit kepuk2 hahaha! kira kena tunggu la...

ok, satu je adsense ni, dia nak english sahaja. nuffnang tak kisah bm ke english, patu bleh je tempek sana sini iklan. adsense ni manual screen, diorang akan masuk n check gegila before lepaskan ko. 100% english tau, campur2 tak leh. so kita lupakan je. kadang2 berbulan ko nak dpt approval. tapi skali dpt, sedap la sbb readers ko cam menyeluruh kan. nuffnang ni asia jer.

speaking of redmummy, dulu aku penah skali jadi guest writer, so banyak gak dtg dari situ. aku akan masuk bila dia buat blog pasal travel, then aku akan cite pengalaman aku skit, then letak link. skit sebanyak ada yg masuk. pasal advert dia tak yah ckp la, telan air liur je. kita tak leh nak ikut/jadi cam dia. dia gi event cam gi keje. udah2 la, kita idup camni je udah. hahaha! dpt skit2 jadi la ye dak.

pendek kata, benda ni tak makan masa kejap la, bertahun gak la nak blog dikenali. which aku rasa bagus la kita semua2 ni kenal sesama sendri n meluaskan pasaran. kita bleh tlg sesama sendri, tak rugi pun. if aku jadi ko, aku lagi suka sbb orang baca blog ko n komen apa saja, fun tau. mmg la tak leh paksa orang click tu ni, mcm memintak, tapi kalo orang suka, diorang blasah jerrrrrrr hahaha! sbb kadang, click2 ni tak menyumbang, yg banyak tu dtg dari visit per IP dlm page ko. if orang sama je masuk 100 kali tapi sama IP, ko tak dpt apa gak. ha camtu la cite nyer...

Janggel October 18, 2011 at 4:59 PM  

Panjang giler komen ko Biqque!!!! Aku rasa ko boleh buat satu entry khas pasal tu hahaha

Janggel October 18, 2011 at 6:20 PM  

Bile aku tengok rupa bibimbap tu baru aku pasan, rupanya aku penah makan dulu menatang alah tu, aku siap alih2 kan sayur pastu makan nasik kosong je sebbb tak lalu nak telan hahahaha..

fatt October 19, 2011 at 9:54 AM  

biqque,
pergh...detail betul eksplenesyen ko...sbnrnya aku dapat je BE tapi takla banyak mana. tapi seronok jugak bila dapat cuma aku malas nak cash out lagi..tunggu berkepuk sikit, bleh guna utk trip akan datang.

ko tau camne churp churp tu function? eh ko tak ektip twitter ke? aku, kemang & janggel kat sana, kalau nak perang twitter jomla..

aku ada install 1 hidden IP trekker, yang feedjit ni bodoh skit sbb org still boleh tukar location canggih manggih dan hide visit dorg. setakat ni aku puas hati la dgn hidden IP trekker tu sebab aku bleh tau sape stalker aku..mmg betul la tekaan aku org tu stalker aku. wlpun dia hide visit kat feedjit, tapi kat hidden IP trekker ni visit dia masuk...oh happynya aku tau dia masih sibuk nak tau pasal life aku...ingtkan dah tak kisah...kah kah kah




janggel,
nape ko tak makan semua? sedapla. aku suka makanan korea...pada aku unik dan healthy

Biqque October 19, 2011 at 11:50 AM  

fatt, aku ni kalo ngajor, mmg harap anak didik tu paham sebutir2, mmg mak nenek hahahaha!

tu ar, biar duk peram lama2, nampak banyak skit ye dak...sama la...

churp2 tu lagi bangang slow! cam kena letak link kat fb ngan blog on setiap ad yg dishare...

ha twitter? bleh2! aku dah invite kat email ko ngan kemang (aku amik gmail kat blog ko ni, kemang nyer yahoo kan?) cuba ko check, dpt tak? janggel aku tatau, nanti aku add dia bila dah add ko ngan kemang...aku nyer biqque@yahoo.com

Janggel October 19, 2011 at 12:32 PM  

Biqque, aku nyer twitter pakai emel yahoo aku.

Mami Illysha & Iris October 19, 2011 at 2:41 PM  

"Yang pastinya pengalaman ini takkan aku lupakan malah ia akan menjadi kenangan manis untuk disimpan dalam diari kembara."

Seriusly.. ayat tersentap!

fatt October 19, 2011 at 11:43 PM  

biqque,
ko patut jadi tutor la..aku rasa klu ko jadi freelance tutor dlm bidang IT pun ok..tak stress dari jaga server




zaira,
nape ko ketinggalan ketapi weh? HAHAHA

Biqque October 20, 2011 at 9:48 AM  

fatt, family aku suh jadi cikgu, aku dah gi test tatau nape susah sgt nak dpt kpli tu. hish! guru sandaran pun orang tak hingin. aku mintak gaji banyak sgt ke?

mmg ramai suh aku jadi tutor. jiran lama aku offer sbb dia bukak training center, tapi kena cari student sendri tu yg aku maleh tu...kalo maleh, ko letak ikan depan idung pun tak jalan hahaha! tapi tu la, tgk sok aku benti keje ada business sendri, aku sambil2 tu bleh la buat tutoring IT kat bebudak kan? syoknyerrrr! takat ajar basic, bleh tapau la tu...bebudak skang tah2 lagi pandai! hahaha!

fatt October 24, 2011 at 4:35 PM  

biqque,
ko ada gak hati nak apply kpli..aku ni? hmmpphh...dulu2 slalu le parents aku suruh tp aku takde hati...bkn apa, aku ni garang...kang ada budak yg kena rotan dgn aku...pastu aku masuk court bagai...takmo la...bdk2 skrg ni tkleh ditegur...manja sgt..tak mcm zmn kita dulu...la ni cikgu yg takut murid, bkn murid yg takut cikgu...

tp mana tau satu hari nanti impian ko nak bukak pusat IT jadi kenyataan....bleh la aku jadi receptionist ko...takpun buruh kasar kat situ..ekekeke

Jai November 27, 2011 at 3:19 PM  

memang seronok pgi korea ni..selamat...diorang letak hbag kat rak mrt,pas tu toilets sana semuanya bersih,dan di hias beria ia..tong sampah tak ada sampah dlm toilet..negara kafir tapi bersih

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP