Lost in Translation : Seoul - Gyeongju (Part 3)

October 17, 2011

Okeh, aku sambung lagi. Nak baca cerita sebelumnya sila ketik SINI.


Hari Kedua : 7 Oct 2011

Kami bergegas bangun lantas mengemas tempat tido dan lebih kurang jam 5.30am kami beredar untuk mencari tandas. Mujur lorong subway dah dibuka jadi boleh kami selesaikan perkara wajib dan freshen up. Walau cuma dapat gosok gigi dan cuci muka tapi dah memadai sebab badan tak berpeluh disebabkan cuaca yang sejuk.


subway City Hall station


Selesai calit deodorant dengan sembur minyak wangi ala kadar kami balik semula ke stesen City Hall dan proceed ke stesen Gwanghwamun (Line 5). Tujuan kami ke sini ialah sebab nak naik bas ke Gyeongju. Pihak tourism Korea telah menyediakan bas secara percuma kepada para pelancong untuk ke destinasi-destinasi terpilih seperti Gyeongju, Jeonju dan Busan. Promosi ini sah sehingga hujung tahun dan tiada bayaran dikenakan sebab pihak tourism Korea nak encourage pelancong melawat tempat-tempat menarik di luar Seoul. Untuk mendapatkan free bus ride kena buat advanced booking melalui website INI. Sila rujuk website untuk terma dan syarat.


[source] Seoul - Gyeongju


bandar Seoul di waktu pagi


Oleh kerana kami tiba di situ awal pagi, lebih kurang jam 7am so kami pekena hot choc dan kopi dari convenience store berhampiran. Harga secawan minuman ekspress panas sekitar 1200won. Mujurlah aku bawak sebuku roti Gardenia dari Malaysia, boleh buat mengalas perut. Walaupun rotinya kemik tapi rasanya totap tip-top. Bila makan sambil berselang dengan hot choc rasanya....peh, nikmat gile!


free shuttle bas


Bas bertolak tepat jam 8am dan perjalanan dari Seoul ke Gyeogju memakan masa selama 5 jam dan di sepanjang perjalanan kami tido pengsan sebab masing-masing kepenatan. Kes malam tadi memang julung-julung kalinya terjadi dalam hidup aku dan begitu jugak dorang. Kalau sebelum ni aku penah merasa tido di airport dan itu adalah biasa, tido di stesen keretapi kosong terasa sedikit luar biasa, tapi tido di subway...itu memang rare. Walaupun begitu aku rasa bersyukur sebab masih belum pernah berhadapan dengan situasi yang membahayakan.


R&R


Suasana highway di South Korea tak banyak beza dengan suasana highway di negara kita dan di sini mereka memandu di sebelah kiri (left-hand driving). Sepanjang perjalanan ke Gyeongju bas berenti sebanyak 2x untuk toilet break dan setibanya di Gyeongju kami diturunkan di compound Concorde Hotel dan dari situ kami melintas ke seberang jalan untuk menaiki public bus ke stesen bas. Tujuan kami ke stesen bas sebab nak simpan beg dan beli tiket sehala ke Busan pada hari yang sama sebab kami tak bercadang untuk bermalam di sini.

Semasa menunggu bas datang pemandu teksi menawarkan servis sebanyak 6000won untuk sebuah teksi ke stesen bas tapi terpaksa kami tolak memandangkan kos menaiki bas cuma 1500won seorang. Kalau berempat mungkin kami tak berfikir panjang tapi memandangkan kami bertiga jadi faktor kos perlu diambil kira.


public bus @ Gyeongju


Tak lama pastu bas pun datang dan kami pun menuju ke stesen bas. Tambang bas perlu dibayar secara tunai dengan cara masukkan duit ke dalam slot di sebelah driver bus (lebih kurang sama macam sistem bas di Malaysia). Kami duduk berasingan sewaktu di dalam bas dan tiba-tiba seorang ahjuma di sebelah aku menghulur sebiji buah limau. Aku berasa terharu dan terkejut dengan kemurahan hati ahjuma tersebut dan menerima buah limau itu sambil mengucapkan "kamsahamnida".


aktiviti perniagaan di kaki lima


15 minit kemudian kami tiba di stesen bas Gyeongju. Stesen bas ni taklah sebesar mana sebab pekan ni pun kecik. Perkara pertama yang perlu diselesaikan ialah membeli tiket bas ke Busan. Kata sepakat dicapai dan kami memilih bas pukul 6.35pm. Ada banyak trip bas ke Busan dan tak silap aku bas terakhir bertolak jam 9.15pm (kalau tak silap aku le) dan harga tiket perjalanan sehala ke Busan cuma 4500won. Selesai membeli tiket kami mencari tempat untuk menyimpan beg. Pada mulanya agak sukar mencari kedudukan locker tapi di atas bantuan akak di kaunter rupa-rupanya ia terlindung di sebalik pintu masuk di bahagian dalam bangunan stesen bas. Keadaan locker tersangatlah uzur menunggu masa menyembah ke bumi dan agak susah nak menggodeknya sebab semua arahan dalam Bahasa Korea.


Gyeongju - Busan  4,500won


Sewaktu kami sedang menggodek tiba-tiba datang seorang lelaki dan beliau membuat isyarat tangan seolah-olah memberitahu yang locker itu rosak. Selepas itu beliau meninggalkan kami dalam keadaan terpinga-pinga.

Aku : Ko paham apa dia cakap?
Hanie : Ntah. Aku rasa dia nak bagitau locker ni rosak
Aku : Ko percaya ke? Ntah-ntah dia tipu kita kot?!
Hanie : Agaknyelah kan? Tapi kalau tengok locker ni macam ada orang simpan barang
Aku : Itulah pasal. Aku rasa pakcik ni tipu kita!
Hanie : Aku pun rasa camtu

Kami memasing buat conclusion sendiri sebab communication breakdown. Akhirnya kami menyuruh Koq menjaga beg sementara aku dan Hanie pegi mencari locker yang lain. Kami berjalan kaki di deretan kedai berhampiran stesen bas dan terjumpa kedai menyewa basikal. Ikutkan itinerary memang kami planning nak pusing pekan Gyeongju dengan basikal so alang-alang nak menyewa kami cuba bertanya kalau-kalau boleh tinggalkan beg di sini. Persetujuan dicapai di antara kami dan pasangan ahjuma dan ajushi dan mereka meletakkan rate sewaan basikal sebanyak 6000won sebuah. Setelah itu kami pun meminta diri sebab nak amik beg di stesen bas. Bila sampai di stesen bas kami berbincang lagi sebab selepas mengambil kira faktor masa terasa sedikit kelam kabut sebab kami cuma ada 4 jam sebelum bertolak ke Busan. Akhirnya kami terpaksa kansel option menyewa basikal. Keh keh keh

Sedang kami kebuntuan mencari tempat untuk menyimpan beg tiba-tiba kami ternampak sebuah mesin information yang terletak di hadapan kaunter tiket. Mesin ni memang bagus, lengkap dengan map tapi hampeh sebab semua dalam tulisan Korea! Nape tak buat dual language, kan senang!! Pfffttt!!

Waktu kami sedang memaki-maki mesin information yang haprak itu terasa macam ada seseorang sedang memerhati.

Aku : Weh, pehal mamat ni tengok-tengok kita?
Hanie : Mana? Mana?
Aku : Dekat sebelah kanan ko. Tapi jangan pandang terus, obvious sangat
Hanie : Aah le weh. Peh, kerek betul
Aku : Tu le pasal. Eh tapi rupa dia macam Melayu
Hanie : Tulah, macam Melayu. Yeke Melayu?
Aku : Ntah. Tapi kalau dia Melayu pun setakat belanja tengok bek takyah! 
Hanie : Jom weh kita blah!

Ah, takleh jadi ni...masa berjalan. Aku dan Hanie keluar dari bangunan stesen bas dan cuba mencari apa-apa yang patut berpandukan map dalam buku LP. Sedang kami sibuk menengok map tetiba mamat kerek tu datang. Masih lagi dengan pandangan kerek tapi kali ni sambil menghisap rokok.

Aku : Weh, mamat tuh!
Hanie : Mamat tu?
Aku : Ye, dia kat belakang ko. Jangan pandang terus, nanti dia perasan
Hanie : Ok, ok!
Aku : Jomla kita blah, aku tak sedap hati ni. Dahla pandang kita macam gaya nak cari pasal. Takat belanja tengok watpe, nak tolong, tolong jela. Pehal pandang kerek? Pffttt!!

Sedang kami bergegas untuk blah dari situ, tiba-tiba....

Mr. K : Maaf ya, kalian dari Indonesia?

HALILINTAR!!!!! *perkataan petir telah ditukar kepada halilintar atas cadangan Biqque, ko memang sengal!
Aku cuba mengawal ekspresi muka. Antara nak tergelak dan menangis. Rasa nak terjun lombong pun ada. Malu siott!!!! Aku pasti itu jam Hanie nak gelakkan aku. Itulah padahnya kalau cakap tak berlapik.

Aku : Ngak, kami dari Malaysia. Kamu?

Aku cuba mengawal suara supaya nampak tenang, walhal dalam hati dah malu bertingkat-tingkat  T___T

Mr. K : Saya dari Indonesia

Pastinya. Dari gaya percakapanmu dah ku tau dong!

Mr. K : Sudah lama di sini?
Aku : Ngak. Kami baru tiba dari Seoul. Datang ke Gyeongju untuk liburan. Kamu juga ke sini untuk liburan?
Mr. K : Saya berkerja di sini. Sudah 1 tahun saya tinggal di Korea
Aku & Hanie : OOOoooOOOoooOOOooo *speechless*
Aku : Maaf ya. Kamu tahu dimana locker bagasi?
Mr. K : Ada di dalam
Aku : Ya, kami sudah cuba cuma ngak pasti ianya masih bagus atau sudah rosak

Kami berdua membontoti mamat tu dan waktu tu rasa tak tahan nak tergelak sebab maklumlah dah kantoi. Nasib baik dia tak paham. Eh, yeke dia tak paham? 

Sewaktu tiba di locker kelihatan 3 orang lelaki Cina sedang mengeluarkan barang mereka dari locker tersebut. Alhamdulillah, ingatkan rosak, rupanya full. 

Aku : Erm...barangkali tadi lockernya ngak ada yang kosong. Maaf ya!
Mr. K : Ngak apa-apa

HALILINTAR!!!  
Kalaulah aku seekor kura-kura memang waktu ni aku dah masukkan kepala dalam tempurung. Hua Hua Hua =__="

Tetiba salah seorang dari 3 orang lelaki tadi menegur kami

Ah Chong : Kamu semua dari Malaysia ke?
Aku : Laaa....orang Malaysia rupanya, ingatkan orang Korea. Kami bertiga dari Malaysia, dia dari Indonesia

Ah Chong menghulurkan tangan dan berjabat dengan Mr. K. Haru biru betul! Terus kami tanya pada Ah Chong di mana lokasi Information Counter dan dia mengeluarkan peta dan menunjukkan arah lokasinya. Melihatkan kami yang confuse dia ajak kami keluar dari bangunan stesen bas dan pointing arah ke sana. Kemudian kami masuk semula ke dalam dan mendapati Mr. K dah takde. 

Aku : Koq, mana mamat Indo tu?
Koq : Entah. Dah blah kot!
Hanie : Laaa....tak sempat nak cakap terima kasih
Aku : Terima kasih mende. Aku rasa dah kantoi ada le!
Hanie : HAHAHA....ko la! Aku rasa dia paham la ape ko cakap

Budus! Budus! Aku melempang-lempang muka sendiri

Aku : Aku rasa la kan, tadi dia saje je buat gaya isap rokok. Walhal nak cari pick-up line nak berborak dengan kita
Hanie : Aah la...aku pun rasa camtu

HAHAHAHA!!!

Sedang kami cuba mengisi beg ke dalam locker muncul balik pakcik yang sama, ala...pakcik yang buat isyarat locker rosak tu. Dia tunjuk bahasa isyarat tukar duit. Kami pun tukar 1000won menjadi duit syiling. 

Hanie : Weh, tadi pakcik tu buat isyarat tangan kat dada pastu sign "thumbs-up"
Aku : Pergh! Aku rasa dia paham la kita mengata dia tadi 
Hanie : Agaknye. Ntah-ntah orang Korea tau Bahasa Melayu kot!
Aku : Eh?

HALILINTAR!!!

So moral of the story jangan cepat sangat judge orang lain sedangkan orang tu tak berniat buruk kat kita. 

bersambung.....
.

59 comments:

WOBY October 17, 2011 at 10:30 AM  

kekekekeke.....lawak siott.sib baik x pnjang kutukan ko tuh..tp ko mmg berani sehh tido kt subway..klu aku bukan ape..sakit pinggang nnti..hehehe

AKO @ retna October 17, 2011 at 11:14 AM  

hhahahha ..
Rindu rindu ngan PETIR ko!!!

psstt mmg kesudahan mamat indon tu, kat situ je la ek..

hehe igt ada sambungan dia ngorat kowang :-D

Biqque October 17, 2011 at 11:29 AM  

aku penah tau, kat negara mana tah, aku bantai kutuk baekkkk nyer dlm bahase melayu...ha kat china! skali tu mamat tu orang cina mesia ok! hahaha! tersengih2 dia...seb beik dia tau aku kutuk orang cina china :D busuk! bulu ketiak panjang!

aku tak leh blah la ko guna petir kat mamat indo tu...aku dok relatekan dgn abg germs...ko guna kilat bleh? HAHAHAHAHA!

Janggel October 17, 2011 at 11:51 AM  

Hahaha mana-mana ko pergi ada je mamat yg mencurigakan cuba mengekori ko kan fatt! Mesti ko punya kehenseman tu jadi daya penarik! wkakakakaa~!!!!

PETIR! wah entry koya ni pon ada petir petir gak ker???? ni yang terasa nak melekat terus refresh every i hour ni!

Aku rasa kan, kat koya tu dah ramai orang mesia kot sebab kan ramai yang feling2 K-POP kat mesia ni. Tak silap aku dah besepah2 dah kot org mesia kat sana.

~uG0giRL~ October 17, 2011 at 12:23 PM  

hahahahha. dah lama xdengar effect PETIR ko tuh. okeh, sye pun terasa malu bila baca cerita nih. ekekekekeh. keep it up!harharhar.

dzuchan October 17, 2011 at 12:41 PM  

rindu efek petirr ko..
Indonesians are everywhere babeh haha...

F A R Y N October 17, 2011 at 12:49 PM  

kang jadi kisah S Jibeng weih... aku saspek org2 korea ni paham bahasa melayu...

hanie October 17, 2011 at 12:56 PM  

buleh tak aku gelak tak cukup nyawa kat seblah printer opis ni? hahahahahaha

aku terbygkn muka kantoi ko ngan mat indon tu..hahahahahaha!!

Liz Rohaizat October 17, 2011 at 1:48 PM  

sokong biqque. jgn guna "petir" sbb tu sinonim dengan mamat germs.

tu la, kita ni negara berbilang kaum. so kalau pergi luar negara tu, kalau nak kutuk, pandang kiri kanan. hahaha...

BlueEwoke October 17, 2011 at 3:00 PM  

Hahaha lawak la citer ko nih.. tapi memang aku tak pahan napa takde dual language kat situ..ish ish..hazab gak rasenye nih..

Watie Rose October 17, 2011 at 3:29 PM  

seriyus sy terhibur ngan journal kembara awak nih...next plsss !!!

jelita78 October 17, 2011 at 4:15 PM  

lama siotttt tak baca "PETIR!!!!!"
hahahhaa..

pstt.. ensem tak mamat-mamat tu?

fatt October 17, 2011 at 4:24 PM  

woby,
kira halal le apa telinga dia dgr..tula sape suh tengok aku kerek2...dptlah hadiah sebijik..hehe. tido kat subway mmg sakit badan tp tpksa...klu tido kat bus stop tu tak sanggup sbb sejuk gilerr




retna,
kesudahan dia takat itu je...klu panjang lagi aku tataula nak citer ape...tp ada rupa la jgk...yeke? jap aku confirm dgn hanie....hehehe




biqque,
baik puan direktor...nanti aku kasik tukar...jap aku tgh pikir apa yg sesuai utk mamat indo ni...petir dlm bahasa indo ape ek? jenuh nak gugel translator pulak...hahaha

hei ko mmg lazer ok...tpi kalau bulu tiak panjang sedepa mmg le geli...pengotor namanya tu...geli tekak aku. huhuhu T___T




janggel,
ntahle janggel...aku pun tatau awat jadi lagu tu. mebi sbb aku penah berdoa mtk jumpa jodoh time travel kah? sama2 la kita nantikan kesudahan cerita kehidupan aku yek...aku tataule doa aku mujarab ke atau lain yg Allah akan bagi...let's see

tp kat koya ada gak mesian..klu melayu senang nak detect, tp chinese pun ramai ada..cuma takleh nak bezakan sgt. kecuali bila dia bukak mulut & bersuara...otomatik i can tell lah!




ugogirl,
aku tau korang merindui petir sama mcm korang merindui abe germs itewww...kih kih kih

err, nape ko malu? ceciter...




dzuchan,
kannn....dulu aku ingt chinese je everywhere tp skrg dorg pun dah byk merantau...bestnya hidup klu dpt merantau..iskk




faryn,
s.jibeng punye kes mmg rare...agaknya dorg belajar bahasa indonesia kot. sbb klu bahasa indonesia ramai gak foreigner reti esp omputih yg kaki Bali




hanie,
wah wah....ko mmg ye suka gelakkan aku. hehehe..tp mmg capoi tul mulut aku. yelah, aku ingtkan dia Pinoy ke Thais ke...sekali...aku pun org ingt Viet...chih! ko rasa mamat tu hensem ke? ko jgn saspek aku jatuh chenta plak kat dia..aku just tanya sbb readers tanya..hehehe




liz,
sat aku pikirkan apa nak ganti...tp liz, salah dia gakla...sape suh kasik aku konon2 pandangan "menggoda". bajet inspektor sahab ke nak usha aku gitu...




blueEwoke,
aku rasa benda2 mesin gitu mebi cater utk luar seoul..klu dlm seoul ada je mesin dual language...ko ada ura2 nak pi koria tak? ke ko dah pegi?




watie rose,
makacih...jap ek tgh menaip :)




jelita78,
petir ni sekali sekala je muncul..tp kena tukar jap sbb copyright petir ni utk abe germs je..hehehe

hensem? boleh la, marketable jgkla..ala2 lelaki soleh gitu

Janggel October 17, 2011 at 4:39 PM  

Weh bukan mujarab la tapi mustajab! Hahahhaa adoiiiii gilokkkk lawak.

Ye mungkin jugak la doa ko tu dimakbulkan. Cuma allah tak kasi cash, Dia kasi uji cuba dulu.

~uG0giRL~ October 17, 2011 at 4:47 PM  

sye malu on behalf ko la...sbb rasanya pak indon tu dengar apa yg ko cakap. sama gak ngn pakcik locker tuh. sye syak dia faham basa mesia.

Anonymous,  October 17, 2011 at 4:58 PM  

aikkk...tak mandi pun calit deodarant. kira erase ler bau busuk ekk? ekekeke...

zany

Hana,  October 17, 2011 at 5:00 PM  

Fatt,

Welkam home... ingat ko duk sana sebulan...cepat kau balik...effek petir dah kembali nampaknya...

Tak sabar tunggu next entry :)

dzuchan October 17, 2011 at 5:10 PM  

fatt, lecturer aku ada dok Japan, kyoto..ada gak peniaga mcm halal meat drpd indon, member aku p Australia, jupe gak indon.. kat mesia xyah citer la..so aku conclude je indon is everywhere hehe..

hidup merantau syok, tapi short term la..lama2 nak balik gak kat negeri sndri :-)

Biqque October 17, 2011 at 5:24 PM  

ok! aku dah dapat! halilintar!

gila macam nama kumpulan rock tahun 80an sial! HAHAHAHAHAHAHAHAHA! aku tak tahannnnnnnnn!

serius, ko wiki petir. IT'S IN INDO TRANSLATION!

sila baca mcm dalam berita bahasa jawa ye :D

iina October 17, 2011 at 5:35 PM  

Tergelak.. tuhlah kan.. kadang2 cakap siang kena pandang2 kan.. cakap malam kena sorok2 hahahaha...

Nasiblah dia tak marah.. tapi confirm mesti dia tahan nafas dgr ko kutuk dia hehehehe.. tuh yg dia pun pergi gak tegur dari terus kena kutuk ahaks..

fatt October 17, 2011 at 5:45 PM  

janggel,
haaa..pkataan tu la yg aku dok pikir dari tadi...mustajab..hehehe :P

tapi kan weh, kalau la doa aku tu mustajab...aku wonder gak aku akan berjumpa dia di negara mana...yg penting sekali aku wonder jgkla dia org ape...mata biru ka, hijau ka, hitam ka, cekelat ka? verangan aku ni..ceh!




ugogirl,
jgnla malu utk aku le...malu utk aku dgn Hanie le...aku tak bersalah...*bajet tak bersalah* T___T




zany,
tp tak berpeluh le kak..siyes...part mendaki turun naik bukit 2jam tu lgsng tak peluh..ekeke...eh jap, akak punya itin nz dah finalize ke? ubah lagi ke?




hana,
makasih...msia jgk dihatiku..cewah. aku ada benda lain nak buat sbb tu aku balik. rasa buat woof sebulan mcm kejap benor so aku mebi pegi 2014..insya allah...time tu bleh la buat 3 bln..




dzuchan,
kat jepun aku tak pasti tp kat oz mmg ramai..aku tak nafikan. tp so far sume org indo yg aku jumpa sume nice gila..dorg mmg sgt2 warm...masa kat korea ni pun kitaorg asik jumpa org sana je..dorg yg byk bantu kitaorg...kdg2 aku malu nape kita justify org simply camtu mcm yg kita experience kat msia...aku ckp terus terang yg aku cukup nyampah kalau jumpa msian kat oversi..perangai cam taik...siap berpura2 ckp indon konon takmo kami tau dia msian..last2 kantoi bodo. cam si** jek...




biqque,
oleh krn ko kamceng dgn aku maka aku kasik tukau ikut cadangan ko. wlpun huduh bunyiknye tapi layan jelah...cam siot jek biqque...ko siap ye..nti aku jumpa ayat2 sengal dlm entry ko aku tembak ko pulak...lol! :))

dzuchan October 17, 2011 at 5:51 PM  

hehe..no komen, sbb aku br p oversea sekali jek..aku jupe akak org mesia yg kawin ngan mat saleh, dia baik & ramah...

kadang2 kat mesia pon da belagak. ko p kedai cube tgk customer service mesia cmne..cam vangang...

Biqque October 17, 2011 at 6:14 PM  

ok, pretending to be an indo is too much! serious shit??? kalo aku jumpa orang tu, mmg aku bantai cakap utagha ngan dia kowt, bodo piang! *starlite dahi dia berkali2* aku pun benci m'sian yg gi obersi patu belagak kewl mcm dia sorang je kenal pak tony tu kan?! mcm aku ni haprak sgt tak leh celen dia kan? kuajjiaaaqqqqq!

ha seb beik ko sayang aku *tangan di dada mata ke atas* biarlah petir tu copyrighted abang germs exclusively...orang lain gunalah guruh ke kilat ke lempeng negatif ke halilintar ke...

(tapi sumpah, huduh benar bunyinyer KAHKAHKAHKAH!)

Biqque October 17, 2011 at 6:41 PM  

aku baru refresh, baru nampak ayat baru!

ko tau...aku baca slow2 post ni tetiba HALILINTARRRRR...patu sambung baca slow2 then HALILINTARRRRR...dah la aku bleh imagine setiap scene!

AKU RASA CAM KEPALA AKU BERGEGAR SIUT! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!

teruskan menaip!

bdk2 @ John October 17, 2011 at 6:46 PM  

bencilaaaa korang ni duk borak kat sini!!! aku busyyyyy nk mampos! stress!!!!

nnt cite ko ni aku baca mlm ni...time2 nk tdo.

hanie October 17, 2011 at 6:53 PM  

mamat tu? takde la hensem mcm ariel peterporn..kira ala kadar jek la pesen dia. hahahah tapi mula nya mmg tak nmpk gaya mcm indon pun kan? aku nampak dia lebih pada nepalese.. *keji* suka tau mempermainkan perasaan orang diaorg ni. kan fatt dah terkena. ha ha ha adeh deh

Biqque October 17, 2011 at 7:00 PM  

(ariel peterporn tu mmg encem hanie hahaha) nepalese? jap tengah imagine. ala2 mata sepet kulit sawo matang la ni ek...i see...sbb dulu kat india, takci draiber tu nepalese...dia kata tanak kawin ngan pompuan india, itam and tak cun katanya...dia nak kawin ngan gadis nepal gak...hahahaha! siap memilih tuuuuuuuuuuuuu!

bdk2, ko sibuk ngan audit tu suh dia sumbat dlm molot patu kunyah2 sume kertas2 tu hahahaha! cepat, kang tertinggal bas kang kena halilintar plak ko! fatt nak masuk part 4 dah ni :D

fatt October 17, 2011 at 7:19 PM  

iina,
tp siyes iina..ko tgk dia usha mcm nak gaduh je...itu pasal aku mengutuk dgn hanie...kih kih kih...aku rasa dia tak paham sbb kitaorg ckp bahasa KL, bkn BM..pehal2 tu, lu gua, usha tu sume mesti dia tak paham..cuma mimik muka aku la takleh blah...ala2 mcm, ko ada hutang? hehehe :))




dzuchan,
aku dah jumpa byk sgt smpai rasa nyampah...kdg2 bila tegur bagi salam baru nak jwb...aku slalu pancing bagi salam jek...tgk dia jwb ke tak sbb kalau senyum selalu tak berbalas...hehehe...




biqque,
aku gugel gak tadi pktaan alternatif tp sume cam ta**...hahaha...takleh blah...ni pun kira ok la wlpun cam huduh jgk prkataan halilintar tu..

aku jumpa msian family tu kat area maesejid itaewon tau..area mesejid ok..mesejid! hanie yang overheard dia try hard nak ckp indon..konon takmo kami tegur la kan..sekali kantoi masa dorg tgk menu dpn kedai makan yg kitaorg lepak...ni stok family kaya berjalan la ni..anak2 stok dslr gantung kat leher satu. pehtu anak lelaki dia yg kecik siap bleh ckp "mama, lets go other place..it's boring here"...cam cibi** sgt...ko feeling ckp omputih ko pegi europe le..dahla dressing mcm la seoul tu turun salji...aku rilek pakai sweater je kot...poyo ah..meluat aku weh..




john,
kerja audit mmg tensen ke weh? tgk nombor jela kerja ko kan? hehehe...takpe, pay bagus...sabor..pasni ko bleh wat freelance ape..work from home..or work while travel...err, bleh ke audit keje from home? aku tk ada knowledge psl bidang ni..sori if salah





hanie,
aku cun kot dia dok tengok je...*sila muntah sekarang* hahaha...eh ariel tu hensem ke? muka tak mandi je aku tgk..takleh blah...muka horny sengal..aku dah tgk bideo dia..ops!!

aku rasa mamat tu bleh la jugak..market la jgk..takdela nepal sgt..tp aku confuse dia thai masa tu...org thai kan cam org mesia..




biqque,
mamat tu sepet sikitla..kaler kulit cam kita...ada ketinggian la skit, yg penting tinggi dari aku le...tp kan, aku kdg2 suka jgk dgr org2 indo ni ckp sbb bahasa dia lembut je...oh plis...jgn salah faham, aku bagi testimonial secara general..aku tak bermaksud yg aku terpikat pd ni...NO WAY!!! PFFTTTT!!!

KoQ October 17, 2011 at 7:20 PM  

hahaha..time aku tgk ah kong tuh, aku igt dia dari China..

hanie October 17, 2011 at 7:22 PM  

biqque:

kannnn..over tau diaorg ni. kdg tu muke ala kadar jek..tp taste..melampau. hahahaha
tp ade part india yang lawa2 kan.. ala aishwarya rai yuollss..belah barat ke timur dah lupe.. agaknye dia tak sampai ke part tu..kl tak..mesti dia meroyan nak kawen ngan pompuan india. ekekekeke

Janggel October 17, 2011 at 8:45 PM  

Kan aku dah cakap dah fatt ensem wakakakaka. Terbayang ada gak org still kompius ngan fatt.

Anonymous,  October 17, 2011 at 9:08 PM  

pasal itin nz tu buka email akak citer.

zany

AKO @ retna October 17, 2011 at 9:15 PM  

fatt n biqque,

eee ako setuju weii part klu kita jumpa org msia kat obersee pehtu menyombong mcm negara tu bapak dia yg punya..

time ako gi sana dulu pun camtu gak..
first kat area itaewon, erkk macam siot je, nmpk sangat org msia bkn org german pun, tapi berlagak , menyombong, jalan sebelah kita pun senyum pun idak.. huh mcm dia sorang je leh jejak kat situ..

second masa ako gi everland,
yang ni mmg xbleh blah.. borak mmg borak, igt kan ok la kan pehtu dia bersoal jawab ngan ako, dok sibuk tanya ako dtg korea naik apa, tido mana, bla bla...

eleh pastu buat muka mencebik..

eh helooo makcik!!
ko igt ko je laki biini leh datang jejauh, tido hotel memahal, makan sedap... naik flight best2..

yg kita naik flght murah2 x leh nak enjoy sama ke..

ee meluat tul ako tgk derang yg berlagak cam bagusss ni!!

fatt October 17, 2011 at 9:41 PM  

koq,
ah kong pulak...hentam sajalah..aku plak tembak nama dia ah chong..ekeke...mr.k tu singkatan bagi mr.kerek...kih kih kih




hanie,
heiii...yg muka ala kadar ni la selalunya taste melambung2..tak sedor diri..cer ko tgk keliling ko slalu muka pecah rumah ni la makwe solid siot. contohnya pasah senduk...jejai tu hensem kah? mcm2 gelaran dorg bagi dia...antaranya bangla kontrak...hahaha...tapi duit tgk..berkepuk2...tapi kalau kita muka pecah rumah tu maknanya ada harapan nak dpt pakwe hensem...jadi baiklah jadi muka pecah rumah....teori aku bleh pakai tak?




janggel,
kan....aku yang hensem! matilah...eh tapi dulu zmn aku skolah smpai ke matrik aku byk sikret admirer ok...kalau time valentines day mcm2 aku dapat...tp tulah..makwe2 sume cun2...dorg tu bute ke ape...aku ni pompuan kot!! tp aku bkn les ok...aku tulin...tulin! mebi sbb gaya aku kot org slalu salah tafsir...




zany,
baekkk akak!




retna,
ya rabbi siyes ke? aku tak penah lagi jumpa..kalau jumpa mmg kena lahar le dgn aku...aku cukup pantang jumpa org eksen ni mmg laju je aku sound...aku jenis tak sorok punye feeling aku. suka ke tak aku ckp...nasib ko le bernanah telinga nak dengar...tp at certain times aku bleh tolerate dan tahan mulut aku...

haritu aku kenakan sorg guest hostel..nti aku cerita..ekekeke...

AKO @ retna October 17, 2011 at 9:47 PM  

hahhaa ni yg x sabar nk bc kisah ko kenakan org ...

ye ye ako tgu! ako tgu!
*sambel dongak dagu, angkat kaki silang goyang2... lalal

masMZ October 17, 2011 at 10:47 PM  

HAhahaha.... ikhtibar tu....

Aku pun pernah kena gak, prasangka bukan2 tup2 orang tu yang datang tolong..... :D

Biqque October 17, 2011 at 10:58 PM  

Hanie, aku pun dh tgk cite biru dia, opppssss! Aku pun suka cakap indo. Kadang jumpa makcik kliner, mesti tanya dr mana. Masa aku kat indo, orang ckp aku org jakarta. Dpt murah skit :D

Fatt, muka peciah duit kepuk takpe, kita tutup ngan paperbag tesco k?!

Dulu kat skolah, aku dicop tomboi ok! Walhal ada boipren! Hahaha!

Aku penah dgr satu mak ni dan2 skiping london ngan anak dia, tapi anak dia buat dek! Rupanya tak paham! Terpaksa turun tahta ckp meleis! Buduhhhhh!

Audit mmg sibuk kalo review nyer time. Tu mesti tak menang tangan nk korek artifact. Jenuh tu kalo fail! Tak travel la johnnnnnn!

manggis,  October 17, 2011 at 11:10 PM  

aku ngan geng penah kena gak...satu boat ngan mat saleh g pulau perhentian...tah apa2 kitaorg cakap siap kutuk2 mat saleh tu...sekali bila turun boat..dia leh cakap melayu ngan kitaorg tapi slang indon...muka kitaorg rasa tak tau nak letak mana dahhhh....

p/s : mana part 4...penat asik melawat blog ko je arini...hahahaa...excited tul nak tau kesinambungannya...:p

bdk2 @ John October 18, 2011 at 1:06 AM  

hahahaha...lawaakkk siot! ntah2 pakcik tu mmg fhm ape yg korang ckpkan. sbbnya kat porem dah bising kalo g korea hati2 bila ckp melayu. mungkin ade fhm...kang tgh2 syiokkkk duk megutuk, ade yg dtg menegur. kang malu beb. hahaha

menarik tu nk g naik bus terus g busan...nk tggu next post

Esah October 18, 2011 at 8:07 AM  

datang kat blog fatt dr blog dak hanie montel.. hik hik hik

MasZuber October 18, 2011 at 8:43 AM  

sangat selesa kan travel ngan bus ekspress tue! jauh korang ke busan tu! 5 jam dlm bas..pengsan!

Janggel October 18, 2011 at 9:15 AM  

Dulu aku ke Busan naik ketapi laju, fully sponsored hahhaa 3 jam jugak la! Tapi kalau naik bas lagi la masak kan sampai 5 jam! Tapi bagi aku Busan cantik sebab jambatan dia waktu malam ada lampu warna warni, pastu masa aku g tu ada perayaan menghalau hantu, so diorang pasang tanglung banyak tepi pantai. Mmg best!

Ely Hasrul October 18, 2011 at 9:38 AM  

aku excited!!! tapi arinih aku pc xsempat nk baca abis. baca roti + cokelat panas pon dh besh sgt dah! aku setuju part perkhidmatan bus free ituu..

to be continued.. (okek cam blog aku plak zzzz)

Ely Hasrul October 18, 2011 at 12:34 PM  

saya datang kembalii.. hihihi..

arinih ari berehat + kemas umah, sedap on off dpn lappy tetiba xdek letrik plak binawe, seb beik kejap aje.

aku rasa fatt, kt kepala ko mmg ade awan bergerak tulis 'saya backpacker dan masih single' hahahhaha.. gila ah asik jumpak ajek org xtentu hala. aku kan since selalu dok dgr org indon jawa ckp kuat2 kt public mcm aku xpaham mmg aku xkan ngumpat org kuat2 walaupn kt negara org hahahhahaa..

kakak aku penah xpuas ati tau dgn sorg mamat gay yg naik satu flight dr bangkok ke KL. dia asik la tgk mamat nih yg duk kt blkg kitorg patu komen2 sbb mamat gay tu dok riki steward lembut kt situ. aku byk kali sound walaupon dgr dia ckp thai + muka siam abis aku xbape pecaya.

alih2 turun flight singgah toilet tjumpak blk mamat gay tu tgh tunggu cabin crew (sbb ropenye steward tu mmg ade affair dgn dia), then tegur kitorg ckp.. 'huish byk nye korg shopping' hahahhahahhahaha aku bantai gelak kt situ gak terus cover kakak aku yg dok sebokkn hal dia spjg 2 jam dlm flight 'aku ckp aah mmg purposely g soping, u buat ape?' patu borak2 kejap la, mamat tu dia holiday jap kt situ.. eeii ntah2 buat plastik surgeri hahaha jahak.. tp mamat gay tu mmg hensem punye gay laa hahahha malu tahap gaban siot time tu..

halilintar setuju. jgn tulis 'bunyi guruh' dh la hahhaha

~uG0giRL~ October 18, 2011 at 12:36 PM  

ko x pegi istana kecik kat city hall tu ke? dulu kami semayang jamak kat satu gazebo kat ctu heheh. sbb nak cari tempat yg selesa dan secluded susah sket. mula2 nak semayang bawah pokok je tapi lepas tu pak guard tunjuk satu gazebo kat ujung taman dlm kaw istana tu. baik pak guard tu,xde pun dia halau walau belainan agama. lain agama la kot...(da xboleh main assume je sekarang nnt malu mcm ko ngn hanie harharhar)

Ely Hasrul October 18, 2011 at 12:40 PM  

tuit hanie ckp mcm org nepal? okeh aku punye imaginasi tak tinggi, aku asik tingat buruh kasar nepal aje.. hahaha hahahha hahahhahah

tp dulu time aku keje kt kompeni supply buruh kasar kan ade sorg pekerja nih dari vietnam xsilap, muka dia ya allahh hensem sungguh!! kalah penyanyi Rain tau.. patu bila dia blk keje tgh peluh2 submit claim dia kan.. aku cam .. ternganga.. kahkahkahkahkah budusttt

Janggel October 18, 2011 at 1:50 PM  

Ely ko penah keje suply buruh kasa????

Mesti ko pernah skandeles dengan penyanyi Rain berbangsa Nepal tu hehee

BlueEwoke October 18, 2011 at 2:13 PM  

Aku tingin nk pegi, tapi tunggu dulu la. Tahun depan aku akan berhabisan duit kt beberapa negara mahal.

Jadi korea insya Allah lain tahun plak..

kemang~ October 18, 2011 at 2:41 PM  

beb. sori wa baru komen,,,hhii


eh naseb bek ko jumpe org yg buleh bbhasa mlayu sikit2 kan..at least ade la jugak org tuk ditanye..

Ely Hasrul October 18, 2011 at 4:00 PM  

uit Janggel takde la supply kemendenye.. kompeni tu mgt + construction kompeni. so byk projek mgunakan buruh kasar. takde makne nye aku nk skandal woi hahahhaa bahasa pon sukar difahami..

(eh tapi kalu jumpak mcm mamat germen for sure terus paham kan haha)

fatt October 19, 2011 at 10:13 AM  

retna,
lambat lagi part tu, tunggu masuk entry seoul. aku harap aku mampu taip citer ni sampai habis




biqque,
ko mmg brutal...kalau kena chop tomboi pun org percaya....aku rasa mesti zmn ko kapel dulu bf2 ko kena buli habis-habisan...hehehe

aku mcm penah dgr citer yg mak dia beria skipping english tp anak dia blur...ko punya cerita ke? motivo feeling omputih? makan belacan kot!!




manggis,
hahaha...aku paham camne rasanya. mesti malu gile. tapi mmg slalunya omputih belajar bahasa indon sbb dorg duduk indon lama. aku penah jumpa kapel omputih & jepun...dua2 fasih ckp indon...ternganga aku...klu omputih tu aku takla rasa pelik tapi jepun?? mcm cerita doremon yg ada alih suara je rasanya..lol!




john,
WHAT??? IS THIS TRUE??? cer cerita selanjutnya..aku berminat nak tau. camne dorg tau BM sedangkan ENGLISH EDUKESYEN pun fail? =__="




esah,
hai! welkam! welkam! :)




masZuber,
kitaorg ke Gyeongju dulu le...bukan Busan




janggel,
wah...untung ko weh! tapi canggih tak keretapi dia? aku tak pegi pun tgk jambatan tu..kitaorg byk melepak dlm town habiskan masa...ko pegi tak Jagalchi Market? pergh...ikan fresh, pastu byk benda2 dlm laut yg aku tak penah tgk dpn mata dah tengok..huhu




ely,
mamat tu diam jek tapi dia jeling kitaorg pastu barulah kami mengumpat. kalau dia tak jeling aku tak mengumpat. so dia yg salah...tettt!

aku rasa mesti akak ko nak sorok muka dalam baju masa tu...hehehe...tapi kan, aku tgk ramai gak steward AA yg hensem tapi status ke-straight-an dia agak meragukan sbb skrg ni kebykn lelaki yg hetroseksual ni gayah...haritu masa flight balik dari seoul aku dah spot sorg..mmg hensem tapi aku sedar muka aku kemik so aku tengok jelah...pastu aku tido jelah....lagi sedap!

aku rasa mgkin betul la jgk teori ko tu tapi aku harap pasni kalau nak datang pun biarlah yg senonoh...contohnya errr...abe totttt....hahaha...amboi over nak mata hijau/biru je...nyampess!




blueEwoke,
beberapa negara mahal? ko nak gi mana lagi selain Jepun? aku jeles T___T

bila la aku nak sampai Europe ni weh? T___T




kemang,
mmg bagus. tapi yg tak bagus tu sbb kami terlepas ckp...lalala~

Biqque October 19, 2011 at 11:35 AM  

fatt, ganas2 pun setia tauuuu hahaha! setia pada yang dua :D (sumpah tak tipu!)

chawana tu melampau tau gi eu tak ingat kat aku waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! aku mmg tadak harapan la nak pi tempat mahai2 dlm 2 tahun ni...cek sedaq la cek tak cukup cuti, duit pun kena kikih dindin ghumah...sob...sob...

*kutip ayaq mata*

fatt October 19, 2011 at 10:18 PM  

biqque,
setia pd yg dua? lain mcm dah ni...hahaha...

yenadeyyy....apa projek mega chawana eh? yg aku dah tau europe..yg pandang ke timur tu ape? ceciter....

aku kan...thn depan kira last le..pastu aku akan slowdown (alasan yg sama aku kasik utk tahun depan tp kecundang jua akhirnya)...okeh, aku siyes ni, tahun depan aku last travel hardcore sbb 2013 aku nak kumpul duit utk projek europe..Insya ALlah..so aku akan habiskan dgn diving aje...ceh, aku ni cerita plan 2013 walhal 2012 blum hadap lagi...tapi tulah..thn depan sume planning aku dalam standby mode..aku takleh nak reveal jadual aku sbb takut tak jadi...so kita tunggu jelah ye...huhuhu....

Ely Hasrul October 19, 2011 at 10:37 PM  

ye, mmg biqque tak tipu tang setia pada yg dua tuh kihkihkih


time blk dr KK aritu kitorg tuka flight sbb delay smpai 6jam. patu papi tnya la psl meal online kt steward nih LEMBUTTT.. pada punye la helpful smpai asik dtg kt papi siap letak tgn kat PEHA kahkahkahkahkah.. smpai aku g toilet papi alih duk kt tepi tingkap adoii xtahannn

fatt October 19, 2011 at 11:41 PM  

biqque,
sape yg kedua tu? kiki? hehehe

mak aii siap letak tgn kat peha? wtfish! aku rasa buruk la nama AA pasni sbb obvious sgt hire steward yg ya-a-aw ni...aku tak nafikan golongan ni buat kerja bagus, even dorg lagi bagus dr org pompuan dari segi ketelitian, tp bila bekerja, kena act profesional la..pas landing gasakla nak camne pun bcoz u carry airline punya imej...am i rite? so far aku no problem steward tu gayah or ya-a-aw...asalkan dia kerja profesional sudah

Biqque October 20, 2011 at 9:43 AM  

ye betul fatt, aku dlm sesuatu masa itu akan setia pada yang dua :D yang nyata bukan kiki. kiki tu sampingan semata2 hahaha!

fatt, aku start tahun ni la, tak slalu sgt mcm dulu. sedih tu sedih sbb sakit hati tgk orang gi sana sini. tapi kalo slalu sgt amik dekat2, camne nak merasa yg jauh2/thrill dan mahal2 plak kan. mmg, 2012 tak sampai lagi, trip 2013 dah mencanak2 kuar hahaha! next year, aku baru ada jepang jer, chawana jepang ngan europe...kalo dia ada plan lagi, mmg aku libas dia sebab duit mana datang tah aku pun tatau hahahaha! ko tu mmg, kang tetiba hilang tah kemana...kita ni nak bgtau takut tak jadi, tapi kalo bgtau, untung2 doa orang, maka jadilah ia, ye dak?

so ko akan diving je la ek? aku nak diving pun takde duit hahahaha! (ish jgn ckp takde duit, kang takde duit sungguh) ok2, ada duit. ada duit. (moga2 branak la duit aku)

Lily Riani October 22, 2011 at 1:08 PM  

memang tabik spring, been flowing your journey, dlm masjid, train station beranil... ish! i mmg confirm idak ler... perhaps as you get older, daring tuh ilang kot.

i dah nak g korean 10 yrs back, ingat nak lipat lagi skali with sis, dok baca blogger yg baru balik korea nih, so far your's doable bab ke busan tuh... sbb i was thinking of flying. thanks for tips!

cite bangang nye, boss bahalul tuh perli awat ambek cuti byk sgt masa awal tahun sbb i went to HK & tokyo, i angin and sound mat salleh tuh, HK business trip, i exten 4 hari to tokyo and tambah 2 days cos over the wkend. bottom line i took 4 days jek...

sbb perli -an dia, burn tix korea rm800++ for 2... geram... but maybe blm ada rezeki, tuhan nak i baca blog you dulu kot. ahhahaha

fatt October 24, 2011 at 4:31 PM  

biqque,
wlpun aku tatau ko setia kat sape tapi aku hrp ko berbahagia & tak kantoi...ekekeke

aku ni kan, mulai thn depan aku kena rahsiakan semua destinasi aku dan letak dlm standby mode. thn depan ikutkan patutnya aku dah mula membuat tabung europe tp aku lupa diri beli tiket lagi..mencarik pasal namanya tu...takpelah biq, kalau kata ko tak pi memana thn dpn, aku pun mgkin tak pi mana..thn dpn wlpun ada few trip tp kalau kansel separuh pun takpe asalkan tabung europe aku penuh...aku tak kisah...bak kata ko biar berkorban trip mini dari berkorban trip mega...aku tak rela...thn dpn ada 3 trip yg kalau tak jadi aku akan terkilan so aku akan pastikan ia jadi...one of those ialah trip diving...so in order for me to dive aku kena dptkan lesen..pd aku itulah ultimate goal aku thn depan..setakat trip srwk kansel gua tarak hal...dan ada 1 tmpt yg pada aku superexpensive but subject to takdir jgk sbnrnya...kalau visa dah lepas baru aku berani ckp...so in the meantime aku kena zip dulu mulut ni...huhu




lily,
i suka daring during my travel...though diri semakin tua tp seronok jgk sekali sekala camni...maybe u tak penah cuba tp i sure klu u cuba mesti u nak cuba lagi

u shud go to korea since u dah ke jepun...for me korea nice cuma i bukan hantu kpop so my interest solely on arts & history...bangunan kat sana pun cantik2 especially traditional ones...

i envy sbnrnya dgn org yg pegi jepun...hopefully my turn will be next :)

Irfa February 23, 2012 at 2:01 PM  

awak mmg berani la fatt :)
belum abis khatam lagi ni.byk lagi kena baca

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP