26 fakta tentang seorang kaki jalan bernama.....

November 08, 2011

Since semua orang takde mood nak blogging so aku reka 26 jenis soalan yang panjang lebar sebagai latihan menebas sawang di blog masing-masing. Soalan ini terbuka kepada sesiapa saja dan semua yang aku tag ni silalah buat. Boleh refer link ini untuk senarai penuh. 

Arahan :
a. Buat tajuk entry berdasarkan kreativiti masing-masing, yang penting ada no. 26 sebab itu syarat wajib
b. Copy sume soalan dan jawab. Kalau gagal jawab lebih dari 5 soalan maka dengan otomatik tagging ini terbatal
c. Bila dah siap tolong tepek link entry itu ke dalam petak komen entry ni
d. Tarikh tutup/submission ialah pada 13 Nov 2011, pukul 8am. Harap maklum!

Lap peluh dulu. Ok boleh mula. Bismillahirrahmanirrahim

Part I
1. Perkenalkan diri anda secara ringkas
2. Sejak bila anda terjebak dalam dunia travel?
3. Yang mana satukah menggambarkan diri anda; traveller atau tourist?
4. Konsep berjalan jenis apakah yang selalu diamalkan? ie. backpacking, memandai sendiri, tour agency
5. Siapakah travel partner anda?

Part II
6. Bilakah kali pertama anda bercuti ke luar negara?
7. Senaraikan nama tempat/bandar/negara yang telah dilawati setakat ini
8. Pernahkah anda melawat sesebuah tempat/negara yang sama lebih daripada sekali? Jika YA sila nyatakan nama tempat tersebut
9. Letak gambar salah satu tempat yang ingin anda ulangi dan nyatakan kenapa
10. Nyatakan 3 tempat/bandar/negara yang ingin anda kunjungi di masa hadapan
11. Ceritakan pengalaman kelakar/manis yang pernah dialami semasa bercuti
12. Ceritakan juga pengalaman memalukan/buruk yang pernah dialami semasa bercuti
13. Adakah anda suka mencuba masakan tempatan bila berkunjung ke sesebuah negara?
14. Letak gambar makanan tersebut dan ceritakan tentang keistimewaanya

Part III
15. Yang mana satu menggambarkan diri anda; backpack atau beg troli?
16. Letak gambar bag(s) tersebut dan ceritakan sedikit sejarah dan berapa banyak tempat/negara yang ia telah ikut anda berjalan
17. Senaraikan 3 barang yang wajib dibawa setiap kali bercuti
18. Senaraikan 3 barang yang kalau tertinggal pun takpe
19. Apakah perkara yang sering dilakukan setiap kali bercuti (contoh : update blog, tulis poskad, amik gambar)
20. Mana satu yang tepat untuk menggambarkan diri anda, seorang yang suka bergambar atau malu-malu kucing?
21. Letak gambar anda sedang bercuti dengan posing yang suke hati nak diva ke, bajet bagus ke, tak kisah
22. Anda seorang pengumpul souvenir? Jika YA, apakah jenis souvenir tersebut?
23. Adakah anda menghadiahkan souvenir yang dibeli kepada ahli keluarga dan kawan-kawan?
24. Selain dari jawapan dalam soalan #22, apa lagi benda yang anda suka kumpul berkaitan dengan sesuatu tempat?

Part IV
25. Seorang traveller harus mempunyai pemerhatian/observation yang baik. Nyatakan hasil pemerhatian yang telah dibuat berdasarkan 3 buah tempat/negara/bandar yang yang pernah dikunjungi (pick random)
26. Lengkapkan ayat ini. "Saya berangan......." dan ayat tersebut mestilah berkaitan dengan travel

Soalan Bonus :
Letak gambar stamp passport yang paling disukai dan ceritakan kenapa (maximum 3)


Sekian
.

107 comments:

Janggel November 8, 2011 at 8:40 PM  

Wowowowowwww eksaited aku nak buat!! hehehe nanti yer, kene selak kamus hidup dulu sebab soklan2 nya mencabar!

fatt November 8, 2011 at 8:46 PM  

janggel,
haaa...cepat2..latihan menebas sawang. aku saja buat soalan menyusahkan sbb nak korg jawab pjg lebar..hehehe....dah siap tepek link kat blog aku! TQ

bdk2 @ John November 8, 2011 at 8:51 PM  

omaigod!!! hahaha...tggu aku balik keje dulu ye. nnt aku bwt. ni kene post kat blog sendiri ke ni fatt?

fatt November 8, 2011 at 9:03 PM  

john,
yela...aku tag ko ni. buat kat blog sendiri. reka tajuk sendiri, copy soalan. bila dah siap ko tepek link entry tu dlm komen box entry ni..amacam? im waiting...ngeee~

langkah kaki.. November 8, 2011 at 9:10 PM  

ohwau! menarik! insyaAllah.berkelapangan..akan dijawab semua. =).

Zilla November 8, 2011 at 9:23 PM  

perghh byk giler soalan.esoklah aku try buat,I'Allah waktu boring2 kat opis :)

Anash November 8, 2011 at 9:27 PM  

fatt,
akak nak join leh?(padahal...)
tapi macam tak pandai nak jawab...
so, akak baca ajelah...
suke..suke...
heheh...
(dok dendiam boleh tak???)

fatt November 8, 2011 at 9:34 PM  

jie,
ok...im waiting. nti tepek link entry kat sini eh :)




zilla,
orait..dah siap tepek link entry tu kat sini...jgn lupa tepek gmbr sekali yek! :)




kak anash,
boleh..apa salahnya. nak jgk tau fakta2 psl akak ni..misteri sokmo..haha..dah siap tepek link kat sini eh...sy nak baca ;)

fatt November 8, 2011 at 9:43 PM  

kemang,
aik panjang benau komen. okla...aku pegang ckp ko...tp jgn soon ko tu thn depan ye? hehehe

kemang~ November 8, 2011 at 9:44 PM  

hehee ;) sori beb.. aku hibernate jap +_+ aku dah buat sikit td.. tp x larat.. esok luse ler aku sambung balik eh...

:D

Janggel November 8, 2011 at 9:44 PM  

kemang tengah berhibernasi tu fatt..kite tunggu bile musim panas dah tiba, keluar la dia dari persembunyian tu..

kemang~ November 8, 2011 at 9:45 PM  

err beb.. aku terbeli tiket pi siem reap..

Ely Hasrul November 8, 2011 at 9:59 PM  

alamak beshnye! ko kena bagi dateline fatt. baru la cpt kuar jawapan hahah.. hishh xsabo aku nk mbacanye..

Biqque November 8, 2011 at 10:16 PM  

Ingatkan soklan algebra, rupanya soklan quantum fizik! Cam harammmmm hahaha!

Ok. Sama ada aku kena tebas lalang kaw2 utk korek balik SEMUA post travel aku, or aku jawab sambil baring terlentang sebelah kiki and paksa dia kunyah rumput2 tu.

gadisBunga November 8, 2011 at 10:42 PM  

wohoo. sejak bila pulak ada word verification ni fatt...???

BlueEwoke November 8, 2011 at 10:59 PM  

Pergggghhh aku xcited nak jawab ni..tungguuuuuuuuuuuuuuu hahahahah

Liz Rohaizat November 8, 2011 at 11:16 PM  

nasib baik aku tiada dlm senarai. hahaha..

anyway, aku share blog ko ni dgn ayah aku. actually, my parents nak pegi beijing thn depan. so saja je share cerita ko kat beijing eventhough ada satu entry je kat "beijing" label.

nak tau apa ayah aku komen? ni aku tepek bulat2:

"seronoklah baca / lihat gmbr2 dlm blog kawan kau ni. Nak tau berapa umur dia? pada pa2, dia ni seorang yang berani. pa2 ingat masa pa2 pergi Vietnam dulu, pa2 ada jumpa satu minah mat saleh tu ... mcm dia, masih muda. round dunia sorang diri. berani, petah bercakap dan rajin bertanya pada sesiapa saja."

fatt November 9, 2011 at 12:04 AM  

kemang,
orait...submission date before 13Nov 8am...nti tepek link ko kat cni..ok?

wah, diam2 sekali beli tiket p SR..bila pegi??? dpt murah ke? nti dok guesthouse berantu yg aku dok tula..request bilik 303...ekeke...




janggel,
kalau ikut kalendar niu zilen aku, bln depan masukla musim panas...takpe, aku tgh kasik dia warm up buat homework skit. ko pun jgn lupa. dah siap nti tepek link entry kat cni. submission 13Nov 8am...aku amend atas cdgn Ely. power tak Ely? hehehe




ely,
aku dah buh dateline, tapi kali ni aku edit balik entry tu dan tag ko...hahaha...so cpt..anda tak terkecuali. latihan menebas sawang!!! dah siap tepek link mu di sini okeh




biqque,
alasan! aku tak kira...soalan algebra ke, quantum fizik je, janjang geometri ke...ko kena jawab! hehehe...klu ko malas taip suh kiki tekan kibod utk ko..kasik tgn dia kurus skit..ekeke...

pasni kalau dtg lagi mood malas sejagat kita ikhtiar benda lain plak...mebi turn ko plak ke buat soalan...who knows? tp aku confirm soalan ko membunuh...




gb,
word verification? aku slalu kena spam...takpe jap aku remove. ko taknak cuba ke gb? cubala...bleh? bleh aaa...nak tgk apa view ko plak...submit sblm 13Nov kul 8am ok! :)





Na,
aku tau sume org kebluran skrg. aku pun tak sabar nak tunggu apa jwpn2 korang...hehehe...kasik yg gegar2 skit okeh! nti dah siap tepek link kat cni aaa...makasey!





Liz,
wlpun aku tak tag ko tp sbb ko baca entry ni so aku tag ko....so mesti jawab. aku wajibkan ko jawab...nti dah siap tepek link entry tu kat cni ek? :)

err....malunya aku bila tau ko bg ayahmu baca :P
tulisan aku ni dahla daring, bersepah2...huhu...ayoyo...hehehe...tp mmg pun liz, ada 1 entry je. asalnya dulu lengkap entry journal aku dari beijing-shanghai-guangzhou-shenzhen-hong kong. masa tu aku buat (naik ketapi). aku dah taip tapi masa aku edit nak betulkan sbb tukar template sekali habis hilang entry2 tu. yg ada cuma gmbr, wording sume lesap...nanges aku masa tu...geram pun ada. so itula alkisahnya. tu psl aku nak repeat balik trip tu so aku bleh tulis new journal.

tp klu parents mu nak pi beijing & nk tanya soalan, ko tanya bg pihak dorg. klu aku bleh tlg aku tlg. tp aku rasa kagum bila tau parents mu travel smpai ke Vietnam, mesti dorg ni kaki jalan jgk...mesti byk cerita2 menarik yg dorg ada kan? aku jarang jumpa org2 lama yg suka jln2 ni...slalu dok sembang dgn omputih yg tua2 tu je...syok gak dgr cerita dorg. sampai salam aku kat papa mu...TQ :)

Lily Riani November 9, 2011 at 12:20 AM  

Oit!!! Skang kul 12:12am, mak aku blk 1 jam td n dah msk tito. Tak sampai ati nak kejut tanya utan amazon aku berapa tebal. Aku travel sjak kecik bulan2 g spore, kira aci aci bukak pintu dak? Sbb tuh pun naik ballooooon gak. Brapa decade kene backtrack nih, audit simpan file pun7 taun jek. Akan ku kejut kaum kluarga smua bgn tito tuk membantu ku. Bismillah....

bdk2 @ John November 9, 2011 at 12:30 AM  

okeh fatt, dh siappp!!!

http://kakiberangan.blogspot.com/2011/11/fakta-autaitu-semua-aku-tak-kisah.html

zass....rajin x aku??? ok nk smbung keje. hahah

Leez M. Saaid November 9, 2011 at 12:32 AM  

huhuhu...satu tugasan berat ni. berapa ko nak bayar aku? hahahaah

ok fatt...demi mu dan kegilaan aku terhadap dunia travelling aku sanggup buat apa saja.
But bagi aku masa esok atau lusa....malam ni tak sempat nak wat coz dan lewat malam sgt. Nak buat tu makan masa gak...aku kena selongkar gambar2 nostalgia atas permintaanmu itiewwwww. Jgn lupa entry aku tu ko tepek kat blog ko entry khas hahahaha....

ok then....hidup dunia travel!!!!

Liz Rohaizat November 9, 2011 at 8:20 AM  

babe, blog link aku tu dah pegi ke blog link orang famous tuh! hahaha... aku bkn traveler la. camne nak jwb?

anyway, ayah aku je yg pegi vietnam. tu pun dia pergi kerja. company hantar suruh dia bg training kat orang sana. tu yg dia dpt merasa. dia berjalan-jalan dengan kwn2 dia la. mmg mcm2 cerita aku dgr.

ko tulis la balik cerita pasal beijing tu. boleh diorang baca. diorg pegi ikut trip kwn mak aku. my mom is a teacher. kwn dia pun cikgu. dah biasa bwk orang travel. so diorg ikut je. nak pergi sendiri, tak tau nak ke mana. tapi kalau dpt dgr cerita ko, mesti ayah aku suka. dpt dia berangan sebelum pergi.

masMZ November 9, 2011 at 9:02 AM  

wow wow.... aku baru baca nihhhh.... hahahaha.... pektis tebas sawang erk!!!!! har2.... terus bersemangat nak buat, fuhhhhh fuhhhhhhh

fatt November 9, 2011 at 9:09 AM  

lily,
HAHAHA...takyah audit sebegitu rupe...ko buh jela apa2 info yg ko suka..just for fun je ni :)

no need to rush sbb last submission 13Nov 8am...still byk masa. aku pun baru jawab separuh, walhal aku yg create soalan...kikiki :P




john,
wah, laju! nampaknya ko org pertama yg submit dulu. TQ :)




leez,
no worries, nti sume dah siap aku akan buat spesel entry punye..hehe

take ur time..last submission 13Nov 8am...bleh karang ayat cun2, pilih gambar lawa sblm submit. TQ leez :)




liz,
alamak, aku tak perasan! takpe, aku dah betulkan. sorry. klu bkn traveller pun takpe, jwb je apa yg sesuai...jln2 dlm mesia pun ok, just for fun jek kuiz ni :)

bila tu dorg pegi? kalau lambat lagi bleh la..tp klu dlm masa terdekat susah skit sbb aku kena korek balik buku nota tu, tak ingt simpan mana.

oic, klu pegi dgn guide okla..tak sesat barat. sbb kat sana org dia mmg tak reti ckp omputih, sama gak mcm kat korea..mcm ayam/itik. aku masa 1st time nak gi great wall tak dpt sbb salah direction, 2nd day baru dapat...peh..mmg cobaan.

untungla ayah mu dpt gi jln2 sambil kerja..aku slalu berangan bila la nak dpt kerja yg kompeni bleh anta luar dr mesia..iskk...sbb bleh travel pree...hihi...




masMZ,
ko citer je apa je..tak semestinya psl jalan...klu ko suka gunung ko cerita pglm ko naik gunung masa jwb kuiz tu. nti dah siap tpek link kat cni ok! TQ :)

Azizan Zolkipli November 9, 2011 at 9:15 AM  

Walaweiiii, Pakcik tak sabar nak baca jawapan korang semua tu ... menariklah pendekatan ni, Fatt !

scrlettfr November 9, 2011 at 9:27 AM  

salam...
yeahhh.. kepada nama2 yang telah di tag, itu cabaran anda... dan yakin yang ANDA boleh buat... chaiyokkk...!

kodok November 9, 2011 at 9:31 AM  

tetiba suka tgk korang2 semua EXCITED.... chaiyokkk...

sis fatt, u'r the best... so excited to see what happend... hahaha... YESSZA..!

Fird November 9, 2011 at 9:42 AM  

wah menariks nih! tak sabar nak weekend sbb ada bahan bacaan baru \:D/

korangg cpt hapdet! hehe

Janggel November 9, 2011 at 10:06 AM  

Hi fatt, entry aku dah siap kat sini :) hehehe

http://janggeltrekking2.blogspot.com/2011/11/26-november-ni-birthday-mak-aku.html

AKO @ retna November 9, 2011 at 10:39 AM  

aiyo fengsan kena jawab 26 soklan 'SPM' ni...

erkkkk adehh gigil nka jawab al maklum dah lama x amek peksa hhaa...


psstt nnt ako try buat ye ;)

AKO @ retna November 9, 2011 at 10:42 AM  

eh ako rasa ako mcm Liz jgk arr...

ako bukan traveler...
ako hanya tourist..
erkk sama ke x ek? hahaa

yg pasti ako bercuti bkn slalu,,
aiyo kena kaji balik soklan2 'SPM' ni.. :p

ni yg maleh betul nk buat 'kajian sejarah dan geografi' ni hahaa

kemang~ November 9, 2011 at 1:16 PM  

weh ...aku rase aku dah post, tp bile tgok xde la plak..ni haa link ;p


http://mrkemang.blogspot.com/2011/11/26-facts.html

MasZuber November 9, 2011 at 2:01 PM  

bagus2! ko nie memang memahami sungguh bile rerakan kering idea nak tulis ape.

nanti balik umah aku buat...byk tue soklannnnn

:-)

Liz Rohaizat November 9, 2011 at 2:18 PM  

diorg pegi masa cuti sekolah bulan 3. kalau tgk entry ko, ko ckp time tu musim bunga. kalau kat internet, kata hujung musim sejuk.

sempat lagi ko nak buat entry kot. haha. no pressure. tak buat pun takpe. diorg pergi ikut orang. rasanya ok.

Biqque November 9, 2011 at 2:39 PM  

aku terpaksa buat kat rumah nanti! bos aku dok jeling2 pandang2 macam lagu suhaimi meor hassan la plakkkkkkkkk!

Zilla November 9, 2011 at 3:50 PM  

ok settle.nasib baik bos elek hari ini, so bolehla mengulor dgn riangnya hehehe

http://mystoriesmories.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-saya-soalan-spm-pun.html

dzuchan November 9, 2011 at 3:52 PM  

haha..baru tengok nama aku ada..maka aku akan menjawabnye InsyaAllah pada malam ini...tapi aku nak pahamkan soalan betul2 dulu..

fatt, ko bagi markah ke? highest mark dapat ape 2 x? contohnye return tiket pegi NZ ke hahaa...

Ely Hasrul November 9, 2011 at 4:15 PM  

woit!! ape ke jadah aku plak yg kena tag??!! aku bg cadangan aje sume org bg dateline.. dh la soklan fizik kuantum cam biqque ckp.. hahaha..

aku pon malu bila papa liz baca blog nih sbb bukan psl entry ko fatt, psl komen2 aku. jgn la papa liz baca hahahhahaa


bapak dgn mak aku pon suka suki pg sana sini (2-3 thn lps time dorg sihat), aku sungguh seram sbb bayangkan lah pg berdua aje. pg kuching, langkawi aku xkesah nih sukati pg pulau jawa lah, vietnam lah, phuket la.. haiii buat aku seram aje .. tp skang dua2 xbape kuat nk jalan tp hati tetap tingin so tgh bln nih sesama g KK and insyaAllah sblm aku bsalin aku nk g bangkok bwk dorg. aku buat keje bior dorg bedua pg jenjalan sukati hahhahaa

BlueEwoke November 9, 2011 at 4:20 PM  

wokeh, gua sudah update..

http://blueewoke09.blogspot.com/2011/11/26-kisah-aku-sebagai-travelholic.html

jgn segan2, mai la baca..hehehe

Ely Hasrul November 9, 2011 at 4:39 PM  

HAHAHAHHAHAHAHHAHA FATT!!!

aku baru abis baca satu entry dari Janggel dh buat aku gelihati. teruja sungguh!! bagus la ko buat gini dpt senangkan hati aku hahahhahahhaa


pasnih entry jawapan sapa paling besh aku nk kasik HADIAH MISTERI!!!

hahhahahahhahaaa

fatt November 9, 2011 at 4:51 PM  

ako, liz & ely,
no problem. aku dah remove korg dari tag. tapi kalau rasa nak cuba bleh try




wakjan,
klu pkcik nak cuba jwb soalan kuiz ni sambil2 cerita pglm touring dgn basikal menarik gak tu. klu berminat bleh cuba dan bila dah siap bleh share link kat cni. TQ! :)



scrlttfr,
soalan mmg tricky..tataula depa ni bleh jwb ke tak...tp benda ni bkn paksaan..just for fun..kalau sporting layan aje. nak cuba?




kodok,
ko ni cik kodok cari tu ke? klu ye aku rasa mesti ko ada benda nak share psl cerita jln2 ko...so klu tak keberatan bleh cuba. nti tepek link entry tu di sini ok! thanks :)




fird,
EHEM! amboi syok ye ko! aku rasa ko patut cuba soalan ni memandangkan ko pun byk jgk ilmu jalan2...jgn kedekut okeh! blog ko mana? aku nak tgk. HAHAHA




masZuber,
aku mmg mengerti..ekeke...buat, jgn tak buat ye mas..nti dah siap ko share link kat sini ek! tq :)




liz,
bln 3 dah hujung winter..kalau bln 4 baru masuk musim bunga. tp tgkla jgk sbb skrg ni cuaca dunia cam delay skit la

ok, insya Allah, aku tak boleh nk janji sbb workload yg pending pun masih byk...klu sempat aku buat ek




biqque,
cer ko cakap gini, bos tgk sy cantik ke? sambil tersenyum2 mengada...hahaha...gerenti dia malu pastu. takpe, take ur time...dateline 13Nov ni...dah siap sini mari itu link




janggel, kemang, zilla & na - TQ kengkawan. sat lagi aku terjah & review :D




dzulichan,
aku tgk dulu camne sbb asalnya aku nak kill boredom sume org. klu sambutan kuiz ni menggalakkan mungkin ada reward. tp ely dah ckp dia nak kasik hadiah...so probably chances tu ada :)




ely,
yg lelaki aku baca sume sporting...jap gi aku nak baca yg pompuan pulak..wah ko nak sponsor hadiah..ini sudah bagus..nti aku nak review sume pastu kita pilih sape yg paling best, amacam? setuju?

AKO @ retna November 9, 2011 at 5:09 PM  

hhaa ok ok nnt ako try jgk k ;) kena godek gambar2 dl ;)

Fird November 9, 2011 at 5:53 PM  

Cik Fatt,

I privatekan blog sbb serabut dengan anon. Idok ler byk sgt ilmu jalan2 ni. Nanti kalau ada idea aku goreng ok jwb soalan ko ;)

fatt November 9, 2011 at 5:58 PM  

ako,
kuarkan citer korea ko tu, aku teruja nk dgt psl ko tgk ahjuma kat jjimjilbang!! HAHAHA
aku pasti ko mesti ada benda menarik yg boleh di share tp segan2 nak share. kan? kan? kan?




fird,
biasala fird..aku ni pun slalu je anon dtg buat nama pelik2 pastu tanya aku kerja apa kerap sgt jalan2. mcm2 dah jwpn aku bagi, antaranya tanam ganja belakang umah. pasni aku nak jawab aku buat MLM...agak2 dorg nak join tak klu aku ckp aku buat MLM? hehehe...klu aku rasa nak tiau aku tiau...ikut pale aku...layan je..syok gak kdg2 tu

nti invite aku kat blog ko eh? aku yakin ko ada story menarik kat europe...takde lagi org nak share psl europe dlm questionnaire aku ni :)

Hannan Hanarbek November 9, 2011 at 6:46 PM  

Ahaha, ada juga :)

Aku balas lepas kau balik ya fatt, dah lepas tarikh luput pun aku balas jugak, hahaha.

Aku dah pos poskad hari ini, sila buat kiraan hari yer.

dzuchan November 9, 2011 at 7:34 PM  

fatt..aku wat, tapi lambat ckit tau...
kalo esok aku MC siap cepat hahahaha....

Chibi Maruko November 9, 2011 at 7:51 PM  

nama bandar tu wajib ke diletak semua atau letak nama negara aje sebab cam mustahil aje nak tulis satu satu, US aje dah lebih 20 tempat, india aje dah lebih 30 tempat me pegi, so kes mustahil nak tulis selengkapnya ;)

Ely Hasrul November 9, 2011 at 7:56 PM  

setuju Fatt! hahahahhaa aku dh pikirkan nk bagi hadiah ape hahahhahaha ..

insyaAllah kalu sempat aku jawab la soklan SPM ko nih. aku segan sbb aku bukan traveller tapi tourist semata2..

fatt November 9, 2011 at 8:38 PM  

scrlttfr/kodok,
baru perasan org yg sama. nape login guna 2 id?




hannan,
bila ko balik? kalau ko lambat mebi aku tak sempat summarize entry ko & select lucky entry :)

apapun aku nak dgr jgk cerita ko...so rajin2 la taip skit2 klu ada masa...am waiting :)

and thanks too for postcard. aku tak sabar nk dtg. it will b the first postcard from japan, ever! TQ :D




dzuchan,
take ur time..aku pun tak siap lagi. walhal aku yg buat soalan :P




chibimaruko,
fuh...mmg byk tmpt yg u dah pegi...mesti pglmn pun byk. camni, kalau let say satu2 negara tu byk tmpt yg u dah pegi just ckp how many tp u free utk sebut few places yg u jd favourite. cth india u dah smpai 30 tmpt but ur fave is jaipur (contoh). anyway thanks chibi sbb sudi menyahut cabaran 26 soalan ni...cant wait to read them :D

nti dah siap u past link kat sini kay :)




ely,
its fine if ko rasa ko bkn traveller..no harm at all. maybe ur opinion psl benda2 lain tu menarik...who knows. aku nak jgk dgr apa view org yg travel guna agents...kita bleh exchange views & opinions :)

aku rasa by end of this quiz, pas aku summarize sume entries, aku nak buat poll & sape yg layak akan terima hadiah...ko bagi hadiah ko aku bagi hadiah aku..cane?

Ely Hasrul November 9, 2011 at 9:29 PM  

fatt, jgn tpanjat aku xpenah guna travel agent cuma aku nye view as berjalan tak sama cam korg (sbg cth), aku xdek niat utk melawat tempat sgt (kebykan time). so bila aku rasa niat tu berlainan mmg segan sgt lah nk ngaku traveller hehe

okek aku setuju! nnti aku bisik aku nk bagi hadiah ape spy tak sama haha

AKO @ retna November 9, 2011 at 10:02 PM  

hahahaa psstt ako dah jawab dah

http://anakomak6.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-seorang-kaki-jalan.html

tapi takde la sehebat mana pun ;) suka suki je...

Biqque November 9, 2011 at 11:35 PM  

sudah mariiiiiiiiiiii!

http://biqque.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-seorang-kaki-jalan.html

cam lakhanat punya letih! tapi aku sukakkkkkkk! hahahaha!

langkah kaki.. November 10, 2011 at 12:21 AM  

gile punye kerja. 1 whole day dok ngadap lappy. selongkar sgala macam khazanah. finally..=).. siap sudeh..kebetulan tgh cuti midsem kan.bolei la jawab soklan SPM nei ambil study utk test. dahsat x?? =P
tp x la menarik mana. n btwn..bru prasan nama org ditag..tq =)

http://jie-ja.blogspot.com/2011/11/26-soalan-untuk-26-jam.html

Ely Hasrul November 10, 2011 at 12:42 AM  

gara2 sami letih and terus tido blk dr swim kt KLCC dpt la aku siap kn entry utk ko. patu lupe nk post. patu aku nk tgk tv, patu nk mkn lagik.. patu nk tido baru tingat.. hishhh

tajuk aku lein dari yg lein sbb aku spesel.. hihi

http://mrspapi.blogspot.com/2011/11/2006-kerana-cinta.html

MasZuber November 10, 2011 at 1:32 AM  

walau banyak soklan ko, tapi best jea aku nak menjawabnye..:-)

http://theponderofme.blogspot.com/2011/11/26-fakta-kaki-jalan-yang-tak-berapa-nak.html?showComment=1320859855543#c432565157677371601

Leez M. Saaid November 10, 2011 at 4:15 AM  

tetiba aku rasa nak pitam buat assignment ko ni. Agak2 berapa markah aku dapat? Ahaksss :)


http://syarliz.blogspot.com/2011/11/assignment-26-fakta-tentang-seorang.html

fatt November 10, 2011 at 7:57 AM  

ely,
disebabkan ko menukar no 26 jadi 2006 so aku potong markah! hahaha

ok, aku dah baca sepintas lalu smlm..smlm ramai pulak yg submit..aku baru dpt review separuh..ni tgh juggle sikit, kalau tak sempat tghari kang aku sambung lagi. aku punya jwpn masih sangkut di Part I ok..caye tak? dok ralit baca jwpn korang je tau..hehehe

neway, TQ. psl gift tu tunggu pas sume dah submit then kita compare jwpn pastu baru decide, ok?




ako,
hebat tak hebat tu subjektif. benda ni suka2 je la..ko jgn serius sgt. aku just nak baca korg punya pglmn, itu je. tp cerita ko menarik jgk. apapun TQ and nti aku akan melawat kat blog ko dan review ye :)




biqque,
ala sikit je tu. jgnla komplin. tp sume suka kan? regardless penat pun tp sharing benda yg jadi passion ni lain kan? kan? kan?

aku dah bc entry ko sepintas lalu smlm..nti aku review...aku tgh blogwalking ni...aku rasa jwpn aku mebi last skali kot




jie,
thanks jie! cayalah sporting wlpun tgh nak test..all the best for exam! sbnrnya kan, bila akak try jwb balik soalan2 yg akak sendiri buat ni pun akak rasa cam...arghh gila sape buat soalan maut ni...pastu eh? bkn aku ke? hahaha @__@ sengal!




masZuber,
TQ mas. aku dah tgk. aah, mmg byk...aku pun baru perasan. patutla sume org hangin dgn aku. wakakakaka~




leez,
sori leez...aiseh mmg gile ke soalan2 aku tu? mebi sbb sejelepuk 26 soalan kot...tp ko suke kan? kan? kan? hehehe

tadi aku dah baca sepintas lalu, nti aku buat review...thanks a lot leez sbb sudi melayankan aku punye gile ni :D

~uG0giRL~ November 10, 2011 at 9:11 AM  

tima kasih la bagi soklan2 ni. rumah sye yg kering kontang tu mmg perlukan menda2 camni so tuan rumah boleh semangat nak post. nnt sye bg link

Anash November 10, 2011 at 9:12 AM  

Fatt
akak leh wat selepas 13 Nov 2011...
err..boleh kira lagi tak?
tapi sebabkan akak konsider amatur (memandai aje,kan?), sila la sudi beri kelonggaran tarikh tutup...
hehe...
serius..kena selongkar gambar lama-lama zaman kamera kodak popular di kalangan para pelancong..(kan...soooo antik gitu...)

AKO @ retna November 10, 2011 at 9:16 AM  

fatt,

rileks arr.. hehee..
ako tarak hal punya arr... mmg tau ini tuk suka suki je pung.. ;-)

ako pun enjoy buat mende alah ni.. bak kata ko la, saja nak baca pengalaman dan cerita2 menarik mereka yang lain jgk kan ;-)

Hannan Hanarbek November 10, 2011 at 9:27 AM  

Aku balik 13.11.2011. Tinggal empat (4) hari lagi, takmo balikkk

kodok November 10, 2011 at 9:32 AM  

salam sis... hahah... saya mmg ada 2 blog.. hehehe.. satu utk travel dan life... stau lagi utk sport dan rekreasi.. heheeh..

nak cuba jugak walaupun tak sehebat diorg yg telah di TAG... hahahah...

Liz Rohaizat November 10, 2011 at 9:38 AM  

ok, aku dah jwb:

http://charming-umi.blogspot.com/2011/11/26-ceritaku-tentang-pengalaman-seorang.html

Ely Hasrul November 10, 2011 at 9:56 AM  

takpe fatt xkesah potong markah. agak2 aku nk dengki aku hadiahkan diri sendiri dgn hadiah misteri tuh kahkahkahkahkah

Biqque November 10, 2011 at 10:13 AM  

ha hamik hobat! aku tambah lagi gambar diva terlarang! pi tgk! hahahaha!

fatt, nanti sume orangdah selesai buat, ko buat post ko plak, patu letak skali sume link semua orang yg dah buat kat dalam tu, senang nak refer kat situ jer nanti :D

tak sabar nak tunggu ko nyer plak!

eda_ej November 10, 2011 at 11:16 AM  

tarikh tutup same ngan my beday la.. hehehhe..

Chibi Maruko November 10, 2011 at 11:31 AM  

ni link dia selepas dengan tabah kita menjawab soalan...

http://chibouqui3.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-seorang-kaki-jalan.html

Biqque November 10, 2011 at 12:23 PM  

ok, aku ada cadangan! nak suh buat post sume tentang benda2 yang dasyat/gilababs/benci/sudah2la tentang travel...kira berlawan arus a.k.a negatif dengan apa yg ko dah utarakan dalam 26 soklan ni :D dalam less than 10 soklan camtu, ok dak?

hahahahahahaha! if sume stuju, turn aku plak kuarkan tags! :D

Liz Rohaizat November 10, 2011 at 1:50 PM  

kalau idea "giler tetapi best", serah je kat biqque. ko jgn bagi killer questions sgt. fatt punya ni pun 2 hari aku ambil masa nak cari ilham

fatt November 10, 2011 at 3:24 PM  

ugogirl,
boleh...dah siap nti kasik link ko. jawab betul2 ye...mmg memeningkan kepala & menduga kesabaran. jgn lupa sertakan gmbr yg menarik. TQ! :)




kak anash,
sori kak, tak boleh. nanti tak fair utk yg lain. kalau akak berani sahut cabaran ni, sila siapkan sebelum dateline ok! jgn lupa keluarkan gmbr2 bajet diva akak...sy nak tgk...dan sy mmg harap akak join. TQ! :)




ako,
terima kasih di atas kesportingan mu ittew...hihihi...aku still blum sempat review ko punye entry..tunggu naaa...akan ku terjah kali kedua :)




hannan,
kah kah kah! ah ko mesti balik, klu ko takmo balik aku suruh doremon sumbat ko dlm pintu suka hati teleport ko ke msia. aku bagi ko buffer time utk ko submit sblm 17 Nov kul 8am. boleh? sempat tak?




kodok,
oic...sbb sis confuse dgn lagi sorg blogger guna id kodok jgk. ok, nak join silakan. submit entry sblm dateline ya..TQ! :)




liz,
aku terharu sbb ko sudi jwb soalan2 aku. nanti aku jenguk eh...aku tgh bz gila skrg...hehehe...TQ liz :)




ely,
buruk siku! tak aci! tuhan marah..hehehe




biqque,
jap gi aku tgk...aku tgh semput ni...mintak nyawa!

ok, aku rasa setuju dgn cdgn ko. tp nanti pas sumenye selesai. ok? bila tu nanti pas selesai sume la, pas aku buat summary dan poll, ok! :)




eda-ej,
yeke? kebetulan le tu...selamat hari lahir yg gedebance utk awk :)




chibi,
TQ beb! aku akan dtg lagi sekali utk review...terima kasih sbb sudi luangkan masa menjawab soalan2 maut ni, hehehe




liz,
aku setuju, ko jgn memandai-mandai nak lagi diva dari aku ye biq! hahaha..

masMZ November 10, 2011 at 4:46 PM  

Fatt,

Aku dah 80% siap!! Akan dicompletekan sepenuhnya sebelum dateline!!! Fuhhh Fuhhhh

http://masmz.blogspot.com

masMZ November 10, 2011 at 4:47 PM  

http://masmz.blogspot.com/2011/11/2-3-26-saper-yang-ajor-nie.html

bley tajuk camni????

anne November 10, 2011 at 9:09 PM  

fatt,
nanti bila dah tebas semak samun, bersihkan segala sawang, nanti i post & buat link ke blog u. before 13, kan? ada masa lagi, hikhikhik...

fatt November 10, 2011 at 9:36 PM  

masMZ,
ok la tu dah betul la tu..nti aku dtg tgk blog ko lagi skali. jgn lupa amend jwpn utk soalan #9




anne,
ada masa lagi...bleh selongkar sume gmbr2 bajet diva...i pun tgh korek gmbr2 yg bajet diva..tgk sume org sporting kuar gmbr tunjuk muka so mebi la..mebi i akan kuarkan :)

atun's November 10, 2011 at 10:54 PM  

Salam utk semua,

Fatt,

Satu pendekatan yg sgt2 menarik, mcm buat gathering utk para traveller plak. Bagus..bagus..bagus..idea terbaek!!! selalunya saya baca jer blog ni tp kali ni miang plak tangan nk menaip..heheh..Sy selalu follow entri2 terbaru dr backpackerbusuk, kakiberangan, mr.kemang, MasZuber, Chawanna, Biqque, Lily Riani n Janggel (yg disebut ni semua nyer memberi info yg sgt bagus utk traveller. Hangpa semua mmg best..stakat ni semua sy dh baca cuma tgh tggu 26 fakta tentang seorang kaki jalan bernama "FATT".Heheh..apapun..sy suka follow hangpa semua..heheh

ATUN's

Anash November 10, 2011 at 11:21 PM  

Fatt,
disebabkan kena cabar...(akak ade darah hang jebat..hehe..) akak sahut cabaran itu..yeaaa...tapi jab eh..tengah nak cari gambar nak tepek..
Akak bukannyer savvy IT...nak copy & paste soklan fatt pun akak tak reti....hahahahaaaa...and you call yourself a blogger???
tapi akhirnya akak pandai godek2..dan sekarang baru abis first draft..hui...gile letih pikir (sebab akak kena pikir zaman 1979 punya citer...semputttt...)
tunggu ek?

Hannan Hanarbek November 11, 2011 at 12:14 AM  

Haha, kalau sempat aku buat yer fatt :)

fatt November 11, 2011 at 12:55 AM  

atun's
waalaikumsalam :)

hai, salam pkenalan. terima kasih sbb sudi mengikuti pkembangan blog sy & kwn2. sy pun rasa questionnaire ni byk memberi info selain dari bertukar2 pendapat & pengalaman. sedikit sbnyak pembaca dpt mengenali seseorang blogger tu dgn lebih dekat.

rata2 mereka yg sy tag utk jawab soalan ni sy kenal secara peribadi tapi ada di antara mereka yg tak kenal sesama sendiri so bila dpt kumpulkan secara lgsung dpt mcm ni dorg boleh berkenal2an. Insya Allah entry sy akan menyusul lepas ni...tp mgkin lepas sume org submit. tapi sy punya pglmn masih sikit nk dibandingkan dgn org lain yg hebat2..kita tgklah mcm mana nanti segan plak kalau entry sy tak spt yg dijangka..hahaha..apapun, TQ sbb sudi tinggalkan komen :)




kak anash,
cayalah kak anash! entry golden tu! rasanya akak la participant emas sbb kami sume bebudak hingusan. sy rasa mesti akak ada byk gmbr2 yg diva kan? sbb dari thn 1979. sy pun belum lahir lagi waktu tu...keluarkan kak gmbr2 diva akak...iskk akak ni mcm misteri gila, mesti dah merata akak pegi kan? ntah2 akak lagi otai dari kami tapi saja2 buat nubie...sy pasti! tak sabar nak baca cerita akak ni..sy tunggu!! :D




hannan,
sempat..aku kasik ko 4 hari utk ko taip slow2...karang best2 ok! aku nak dgr citer ko beraya kat perantauan...jgn tak citer...hehehe :)

aku ada request...klu ko pegi muzium doremon tlg amik gmbr doremon utk aku...aku siyes minat! tu saja...sbnrnya byk lagi..aku suka band Glay, ko penah dgr? klu ko jumpa vokalis dia ke, pastu pelakon Takuya Kimura ke...ckp aku kim salam sayang...tahun depan aku sampai...opss!! hahaha...ok, aku tunggu ko jwb *mengetuk-ngetuk jari di meja*

iina November 11, 2011 at 2:12 AM  

Aku ingat aku tak kena.. rupanya kena juga ekk hehehehe...

Ok nanti aku cubalah buat sebab rasanya kalau ank nak cerita.. jgnkan karangan SPM.. karangan untuk Thesis aku pun kalah lagik hehehe ;)

Janggel November 11, 2011 at 2:19 AM  

Kak Anash memang GOLD DIGGER! *maklumlah baru lepas mendulang emas ye tak! Cayalah, saya pon tak sabau tengok aksi2 diva akak....ingat tak masa kite gi tengok pesta belon udara panas dulu??? kan akak baring2 atas jalan bagai kan??? kan??? ke tak? hahahahah takleh blah.

fatt November 11, 2011 at 7:47 AM  

iina,
takleh..mesti kena. aritu nak tag takut tgh bizi siapkan thesis tp since free...ia jadi hukum wajib..hahaha..

nti keluarkan sume cerita2 yg u ada tmsuk gmbr2 diva, kalau ada :)

dah siap nti tepek link entry kat cni ek! TQ :D




janggel,
biar betik kak anash golek2 atas jln? wah...daring jgk akak ni...kipas laju skit janggel...aku hrp kak anash kuar koleksi gmbr diva dia..yg penting skali muka jgn sensor...ekekeke :P

Kawan kepada Kawan Awak,  November 11, 2011 at 8:24 AM  

Nak jawab tapi x nak letak link bley ? hehe soalan dari seorang pembaca diam

fatt November 11, 2011 at 8:56 AM  

KKKA,
awk ni sape? nape nak sembunyik2? pd sy kalau awk nak copy soalan sy dan tak link ke sini itu dah mcm abuse copyright sy. kalau awk ni betul spt yg awk kata (kwn pd kwn saya), kwn yg mana 1? sebut le nama...and some more, nape nak pakai anon punye profile kalau awk tu wujud? it's about sincerity, i think u should know :)

YanTie AhMad November 11, 2011 at 10:05 AM  

okie..dah jawab soklan ko ni fatt..

http://yantieahmadblog.blogspot.com/2011/11/26-fakta-pasal-traveller-diver.html

dari pengalaman seorang diver tak seberapa seperti aku....:)

fatt November 11, 2011 at 10:11 AM  

yantie,
aku rasa cerita ko SANGAT MENARIK sbb ko punya cerita lain dari yg lain. AKU MEMANG SUKA!!! aku jaki tgk gmbr ko berenang dgn penyu ok, jaki!!

takpe, pelan2 kayuh, aku harap thn depan aku dpt lesen OW!! TQ sbb sudi menjawab questionnaire yg hazabedah ni :D

Biqque November 11, 2011 at 11:45 AM  

ada lagi dua nak baca! sonoknyerrrrrrrrrrrr!

sonok tul sume sporting nak jawab sbb bukan sume suka buat benda2 camni kan...

fatt, ko make sure ko kuarkan entry latest by 13nov bleh? AKU KENA GI TRAINING 14-16NOV SIAP ADA EXAM! so aku kena study malam. siut tul! TOLONGGGGGGGGGGGGGG LA...okeh? i lebiu slurp2!

fatt November 11, 2011 at 11:50 AM  

biq,
yelah cik puan besau...hehehe...akan ku ikhtiarkan. klu tak alamatnya kih kih kih...pas balik exam la ko baca....tralalalala~

ok aku nak tido. dr smlm aku tak tido tau. pale aku dah ada kambing merry go round ni ha...tata~

KKKA,  November 11, 2011 at 1:08 PM  

Thx for giving me the shortname KKKA (bukan Anon). Jangan risau, saya tak akan pernah infringe copyright. Seorg blogger sgt paham tentang itu. URL dan source pasti ada bila ianya bukan milik saya(t'msuk wiki) tp semuanya tanpa link. Blog ini sudah dipromo secara perkataan-dari-mulut untuk serata kawan sebab saya kagum dan kamu sgt ikhlas membantu dan kamu klaka.
Blog kamu ini glamer lalu saya takut ia berjangkit ke blog saya yg public tapi private (it's there for those who knew that it's there). Jangan pecah kepala cari siapa or risau tiru idea *mode junjung quran*

Ely Hasrul November 11, 2011 at 1:25 PM  

aahhh xsabo nye aku nk baca sume entry2 nih balikkkk.. sure papi cam 'apehal i plak nk kena pilih?' hahahhahaa

p/s - smlm beli pack beso mamee monster utk sami, dlm ade free magnet getah mamee tuh.. aku dh gelak beso kalu tu hadiah misteri nyeeee hahahahhahahhaa

Anash November 11, 2011 at 7:06 PM  

Fatt,
Dah siap...1979 nyer gamba tak de..sume kat kampung...
ala...akak tutup muka le..lenkali la akak tunjuk,ek? sebab akak nih pemalu....(tolong le jangan muntah)

Janggel,
haaaaaaaaaaaaaaaamboiiiiiiiiiiii!!
bila masa plak akak yang baring atas jalan ?
cercite??? silap tuh..akak baring tepi jalan, bukan atas jalan...hahahah..weh..mana ada daaa......

pepepun...sila layari...
http://anash-coconutz.blogspot.com/2011/11/halamak-duit-tinggal-26-hengget.html

iina November 11, 2011 at 11:23 PM  

Fatt

My link
http://1-berjalan.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-seorang-kaki-jalan.html

anne November 11, 2011 at 11:27 PM  

Fatt,
setelah jenuh berpeluh sana sini, akhirnya siap jugak, huhu...

the link: http://chinta-hati.blogspot.com/2011/11/26-apa-kebendanya.html

dzuchan November 11, 2011 at 11:40 PM  

fatt....siapppppppppp.....

http://dzulichan.blogspot.com/2011/11/26-fakta.html

peaceeee!!!!!!!

Fid Abdullah November 12, 2011 at 1:47 AM  

dah siap!!!

http://divasweet.blogspot.com

Lily Riani November 12, 2011 at 2:04 AM  

fatt,

done. sebok kat opis, took 3 days to do... cis.

http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-globetrotter-bernama.html

masMZ November 12, 2011 at 9:19 PM  

Fatt,

Aku punya dah habis complete dahhh.... Siap dengan bantal comel aku lagik... Sila kasik aku markah tambahan supaya bukan aku yang dok kat tangga teratas dari bawah... Har3x.....

http://masmz.blogspot.com/2011/11/2-3-26-saper-yang-ajor-nie.html

Fatt,

Cepat aaaaaaa entri epik nihh.... sok pepagi aku dah gerak daahhhhh.......

Fird November 13, 2011 at 1:13 AM  

Oh Fatt! Tak sangka aku dapat buat jugak. Lama siot tak hapdet blog :P

http://blog.firdzz.com/2011/11/thanks-kepada-cik-fatt-karena.html

Anis November 13, 2011 at 4:01 PM  

http://littlewhitebook-theothersideofme.blogspot.com/2011/11/dua-tiga-kucing-berlari-kemana-saje-ku.html

Fatt,
Seperti yang dijanjikan... marathon tuu.. dah lama x rasa cenggini , cam buat assignment sekolah hihihi...thank you for the invitation to join.

Biqque November 13, 2011 at 9:48 PM  

nah! aku savekan slot comment ke-100 ni khas utk link entry ko fatt! woot! woot!

http://backpackerbusuk.blogspot.com/............sila tunggu!

hahahaha!

shah_rule November 13, 2011 at 11:42 PM  

http://mystoryisonlifetimes.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-aku-si-kaki-jalan_13.html

fatt November 14, 2011 at 4:18 AM  

KKKA,
sori lambat reply komen sbb bz. mcm ni lah, sy pun malas nak pening kepala. klu awk buat diam2 pun bknnya sy tau kan? so awk buatlah ikut suka awk. wlpun awk ckp camni camtu sy tak rasa apa. cuba klu awk di tmpt dan sy buat awk camtu, ok ke utk awk?

sbg seorg blogger awk patut tau psl masalah anon. sy tak penah bias kat anon tp bila byk org salah guna utk sembunyikn diri cth mcm awk skrg ni, sy jd tak suka.

pd sy kalau niat awk taknak blog awk diketahui eloklah awk privatekan. dan tak payahla awk junjung alquran sume2 tu...tak elok main2kan bab agama. last but not least, sy mtk maaf klu apa sy tulis ni awk tak suka tp sy cuba smpaikan apa yg sy pikir+rasa. sekian

YanTie AhMad November 14, 2011 at 7:45 PM  

fatt,

huisshhh byk betul dah tempat ko jalan atas darat ni..jom kita jalan dalam air pulak..:D

YanTie AhMad November 14, 2011 at 9:55 PM  

byk nya link..aku baru balik ni haa..baru leh bukak sume2 tenet ni..hish..i wish i could baca sume cite pasal korg kat ni..best2..

by.ya @ Traveller's Anatomy November 16, 2011 at 1:44 AM  

bebeh,
finally! It came at the right time. Siap jugak walaupun esok I ade audit.

http://travelleranatomy.blogspot.com/2011/11/26-confessions-of-travelholic.html

Azizan Zolkipli November 16, 2011 at 9:54 PM  

As Salam cik Fatt.
at last, dapat juga Wakjan menyiapkan sebelum tempoh tamat esok pagi.

orait, mau kemas peralatan, pakaian & basikal. esok sampai Isnin mau touring. salam ketemu lagi, insyaAllah ...

ehhh lupa, ni hah:

http://basikaltouring.blogspot.com/2011/11/26-fakta-tentang-seorang-basikalis.html

gdah November 19, 2011 at 5:29 PM  

tak layak nak jwb lagi, huhuhu... blm bnyk negara yg ku singgah...

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP