Email #1 : Preparation Travel Solo & Overland

November 18, 2011

Seperti yang dijanjikan harini aku akan jawab email pembaca kat dalam blog dan email yang dipilih ni masuk dalam peti surat elektronik 3-4 hari yang lepas tapi masa tu aku tak sempat nak balas sebab sibuk dengan kuiz 26 fakta. Aku pun ala-ala pening dengan soalan ni tapi di harapkan Intan Melati berpuas hati dengan jawapan yang diberikan. 

Salam,

I am hikers.. asyik hiking jer, sekarang nak beralih arah ke backpacking la plak.. untuk trip ke SE Asia next month, saya akan pergi seorang diri jer since my friend cancel her trip.. huhu.. so, saya gagahkan diri jugak ler... i will make a move start from Siem Reap, Cambodia and travel overland straight towards to China... saya dah book tiket flight & visa ke China..

However, since i am alone.. what else do  i need for the seek of preparation before i depart from KL..  i hope u could help me in order for me to gather information...your kindness and your cooperation is really thankful..

Thank You

****

Wsalam,

Merujuk kepada email ini saya tak pasti tahap beginner camne yang dimaksudkan tapi kalau sebelum ni awak pernah keluar dari Malaysia itu dah memadai. Sekurang-kurangnya awak tau camne situasi di tempat orang. Tapi andai kata belum penah ataupun zero, tak perlu risau sebab sekurang-kurangnya pengalaman hiking sebelum ni boleh membantu.

Sebenarnya saya cuma sempat pegi ke 2 tempat di Cambodia iaitu Poipet dan Siem Reap. Saya tak pasti camne keadaan di tempat-tempat lain contohnya Phnom Penh. Tapi menurut seorang kawan yang pernah travel secara solo dari Ho Chi Minh > Phnom Penh > Siem Reap, katanya Siem Reap paling selamat berbanding yang lain. Sepanjang berada di Siem Reap saya tak hadapi sebarang masalah sebab tempat ni terlalu touristy ie. ramai pelancong terutamanya omputih. Btw kawan saya tu pompuan cuma dia bukan orang Malaysia.

In term of preparation, saya rasa pertama sekali awak kena buat homework pasal tempat-tempat yang nak dituju. Info seperti list of attraction, accommodation, makanan halal, transportation dan emergency contact sesuatu tempat must come in handy based on research melalui internet atau paling mudah, Lonely Planet. 

Memandangkan ini trip solo awak yang pertama saya nasihatkan supaya :

1. Jangan cepat panik sebab bila panik apa pun tak bley! (ie. takleh pikir)
2. Always plan your journey ahead tapi dalam pada masa yang sama buat plan B dan C in case ada perubahan
3. Buat homework tempat-tempat yang nak dituju so nanti tak kena tipu
4. Elakkan berjalan di tempat-tempat yang sunyi terutama sekali pada waktu malam tapi jika terpaksa, make sure follow group pejalan kaki yang lain
5. Selalu observe kawasan sekeliling dan kalau ada orang follow, cepat-cepat pergi ke tempat yang dirasakan selamat contohnya kedai runcit, kedai makan atau tempat yang crowded dan tunggu sampai betul-betul selamat sebelum teruskan perjalanan
6. Keep a whistle in pocket. Tujuannya untuk tarik perhatian jika berlaku situasi yang tak diingini
7. Inform individu terdekat atau receptionist tempat penginapan tujuan haritu so kalau tak balik ada orang boleh cari
8. Keep your family and friends update tujuan pada haritu. In case hilang dah tau mana nak cari
9. Don't flash your valuables dan kalau boleh jangan pakai jewelery tapi digalakkan pakai cincin (takyah cincin emas, silver pun ok) sebab orang lelaki terutamanya agak tertarik bila nampak pompuan yang travel solo
10. Agihkan duit kepada beberapa bahagian so bila kena pau tak pokai terus

Saya rasa itu je kot tapi awak boleh search lagi untuk info tambahan.

Kalau awak travel overland ie. guna land transport dari Siem Reap ke China, boleh check link-link di bawah untuk information pasal border crossing : 

Crossing Laos-China (1) and (2)

Saya belum pernah buat border crossing dari Cambodia ke China so saya tak boleh nak share experience di situ. Saya cuma pernah border crossing antara Aranyaprathet (Thailand) dan Poipet (Cambodia) dan alhamdulillah semuanya lancar. Untuk rekod, rakyat Malaysia tak perlukan visa untuk masuk ke Laos dan Vietnam (including Cambodia).

Melalui pengalaman saya travel di China rasanya okay cuma masalah bahasa amat ketara dan sebab itu saya bawak LP sebab dalam tu ada tulisan Cina. So instead of explaining saya nak ke mana saya just point nama tempat tu dalam tulisan Cina. 

Saya cadangkan join Couch Surfing sebab dengan cara ni awak boleh cari kenalan traveller yang kebetulan ada kat tempat-tempat yang awak pegi contohnya Siem Reap. Tak silap saya di Siem Reap ada ramai member CS dan kebanyakan mereka ni cikgu Bahasa Inggeris dan obviousy dorang ni omputih. Group CS di Siem Reap agak aktif dan boleh dikatakan kerap buat gathering cuma saya yang tak sempat nak jumpa tapi di Bangkok haritu sempat. Gathering camni bagus sebab inilah masanya awak akan dengar experience traveller lain di samping berkongsi tips dan menambah kenalan.

Tak dinafikan ada orang yang salah gunakan platform CS semata-mata nak dapatkan free accommodation tapi terpulang pada individu cuma saya lebih selesa pegi gathering atau keluar minum dan chit chat. 

Pada saya takde apa yang perlu di risaukan pasal travel sorang/solo sebab itu lebih baik daripada travel dengan orang yang salah, nanti awak pun tak enjoy.

Di sini ada sedikit info yang saya rasa berguna untuk dibaca :
4. Do & Don't in China
5. Female travel solo in China (1), (2) and (3)
6. China on train (more info on Man in Seat 61)

Good luck!
.

32 comments:

shah_rule November 18, 2011 at 10:34 AM  

wah detail gile ko nyer reply fatt~ sbb tuh aku pun suka email ko tnye ni tnye tuh~ haha dah xpayah google dah~

cik melati punya first soli trip macam gempak giler~ goodluck cik melati..tahniah!!!

princesslavender November 18, 2011 at 10:46 AM  

Salam Miss Fatt... Terima kasih kerana menjawab soalan saya... Wow! semua orang dapat membaca.. Bagus2.. really informative.. Sebenarnya miss fatt, saya memang travel overland dari cambodia - vietnam - china. saya beli tiket flight dari china balik ke malaysia sebenarnya..

In addition, saya nak tanya.. kat mana ye saya nak join "Couch Surfing" seperti yang miss fatt bagitau.. apa website bagi China Couch Surfing ??

Anyway, thanks a lot aite...

fatt November 18, 2011 at 11:02 AM  

shahrul,
pasni ko tanya aku caj kopi caramel machiatto & kek sepotong...hahaha...

aku pun jeles sbnrnya dgn trip dia tapi route ni mmg aku penah planning dulu cuma masa+$$$ je blum ada




princesslavender,
haha..sori publish surat awk ni. pasni sume email sy jwb kat blog je sbb kdg2 org slalu tanya soalan yg sama so sng sy nak suh dorg baca.

oic, sy ingt awk naik flight dr SR ke China sbb ada mention beli tiket flight ke sana. tp sy tak tau route awk mcm mana so sy hrp info yg random tu bleh bantu awk psl border crossing. sy rasa mgkin awk nak masuk ikut Hanoi terus ke Guilin, betul ke? kalau ikut situ sy penah buat research dulu & katanya senang, i mean takde byk hal. brp lama awk buat trip ni? boleh sy tau route dia camne?

psl couch surfing tu senang je. awk just gugel "couch surfing". register, create profile, isi sume details, make sure lengkap sbb selalunya Cs'ers tak prefer nak entertain user yg profile dia tak lengkap..so i hope u make it complete. bila dah join awk boleh search "thread" China dan narrow down to let say Beijing. nanti akan keluar byk2 thread cthnya "all about Beijing". awk pun boleh post thread awk sendiri let say awk nak cari kengkawan yg kebetulan travel ke tempat sama pd masa yg sama.

it helps a lot. just try!

Janggel November 18, 2011 at 11:15 AM  

Terbaik la cik melatie ni punya first solo trip (wah nama dia macam nama kemera aku!!!)

tahnsk fatt for the info, memang padat dan sendat! Sangat2 berguna.

First2 baca macam ruangan cik seri siantan..pastu baru nampak ruangan travel heheheh.

Good Luck!

YanTie AhMad November 18, 2011 at 11:56 AM  

chiyyokk cik melatie..aku respect org yg berani wat solo travel esp ke tempat negara ke-3 ni...Insyallah.,.aku doakan semua yang baik2 belaka..

fatt,
oohh, cam ni ke soklan org selalu tanya kat ko??..good2!..keep it up!..nanti leh aku pun tumpang belajar benda baru kat sini..:)

Biqque November 18, 2011 at 12:05 PM  

ko mmg terbaek la fatt...serius bab whistle ngan agih2kan duit tu plg tip-top la...BERNAS SGT!

aku tatau nak ckp pe...

*berdiri dan tepuk tangan sambil kecikkan mata, ketapkan bibir, kesat air mata*

Wadi AR November 18, 2011 at 12:06 PM  

baru terpanggil selame sepi nak komen fatt. haha. kalo aku travel sorg sorg boleh ke ha?

fatt November 18, 2011 at 12:16 PM  

janggel,
ko tau, immediately aku teringt kamera ko masa jwb soalan ni...hehe...klasik nama kamera ko tu..nape tak buh lisa surihani?

aku buh soalan2 ni under tag "tips" sbb slalu dpt soalan gini sng aku direct je dorg baca takyah aku cerita byk2 kali...ok tak? kot2 sok lusa ko nak wat trip lagu ni ko tgk jelah..




yantie,
aah, inilah jenis2 soalan yg aku slalu dpt. mencabar tak? sbb tu aku tarak hal buat 26 soalan maut utk kuiz tu..hehehe

nti kot2 esok lusa ko nak ikut route ni bleh le jenguk sini..aku letak under "tips"




biqque,
ko ni drama la...hahaha. alah ni kira klu aku jwb emel ni leh le aku skip2 tak update travelogue. opsss bocor taktik aku! =P




wadi,
ko busy dgn tadika lagi ke? hari2 aku tgk citer tadika je...dah keje eh?

boleh je ko travel solo. ramai je org travel solo cuma dorg tak ckp or mgkin takde blog. takde apa nk takut...Insya Allah sume beres ;)

Janggel November 18, 2011 at 12:43 PM  

ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮ gelak beso aku..aku mmg suke nama2 bunge ni. Lepeh ni kalo ada rejeki bleh la bli cik Lavender pulak.

Biqque ko ni leh menang kategori drama air mata ni!!! Ada tak ketegori tu Fatt ? Aku nak vote ƗƗɐƗƗɐƗƗɐ "̮

Betol gak Fatt, dalam usaha ko nak memenuhi polisi 1 hari 1 entry boleh la ko reply emel2 ko tetiap hari! :)

kemang~ November 18, 2011 at 1:14 PM  

uish...good info ni abang fatt.. ;)

Anash November 18, 2011 at 1:19 PM  

Fatt
akak pun sama .."sambil berdiri sebelah biqque, kesat air hidung, mata pejam dan ....haaacchommm..."(excuse me biqque...demam nih..)

standing ovations to you ekceli..
Detail sungguh....

Fid Abdullah November 18, 2011 at 1:25 PM  

solo trip.. perghh impressed kejap.. aku lak tak berani kalau negara2 macam ni tapi kalau bagi Europe aku ok jer.. Bila la nak brani nih?

AKO @ retna November 18, 2011 at 1:39 PM  

ahahahaha ako pun nak bangun tepuk tepuk tangan gak...!!

Terkedu baca info si fatt ni..
Memang details giler..

Bagus gak ek ko buat camni, atlis ada readers yang segan2 nak tanya tapi nak tahu, dah bole dapat info terus.!!

Keep it up fatt ;-)

barvo bravo!
clap clap clap lagi... ;p

YanTie AhMad November 18, 2011 at 2:20 PM  

ooohh..ptt la ko leh bagi soklan cepu mas cam tu..dh besa training rupanya..

mmg bab duit tu aku selalu buat, tp tang cincin and whistle tu tak penah lak..boleh di guna pakai idea tu..

shah_rule November 18, 2011 at 3:57 PM  

couch surfing ni kene bayau ke for complete membership???

Diana Diane Teo November 18, 2011 at 4:27 PM  

Patutlah banyak orang cakap blog travel terbaik adalah backpackerbusuk. Hahaha.. Banyak betul tips. Nie yang saya suka.

Thanks for the sharing with your other readers :D.. Ini menjadi inspirasi saya untuk travel solo in future. :D

NITA November 18, 2011 at 4:58 PM  

tahniah cik sri siantan atas pembukaan ruangan jawab soalan. Really helpful!
keep it dup

Lily Riani November 18, 2011 at 6:26 PM  

SEAT61 is what i use for all my trips all over the continent too, soo boleh dipercayai ler. and its also advisable to cross check with local train site incase info diarang lebih update.

i also make a habit to baca review in order to gauge and set my expectation especially if you are traveling solo. you dont want any dangerous surprises plak kang kan.

1-10 is standard for me too. and bab 10 tuh i selalu suruh orang buat tapi SELALU orang tak buat then bila hilang etc... dtg complain, rasa cam nak penampo pun ada. ehehheh... bukan riak but kan dah ajar! ingat tuh semua orang.

i pun nak add if yo dont mind (kot menolong) :

11. photocopy passport - 1 copy for home (guardian ie parent, family member etc), 1 copy not with you (ie. if you carry p/p everywhere then the copy in luggage vice versa). so, that if anything happen, nak buat report etc senang. if traveling with buddy, the other person to keep one copy.

12. itinerary and flight tix - make a copy for family back home, kot hilang nak trace or apa jadi, they need to know at that point you kat mana and/or mana, senang (orang tak risau).

13. personal pic - a copy of your pic (clear face) send to family or travel buddy, incase terpisah, for easier jejak kasih.

14. credit card(s) - agih jugak. if apa2 jadi, ada spare.

15. simpan service provider update on malaysia embassy incase of emergency.

16. travel document - an additional set of all should be in your gmail/hotmail/etc, incase hilang, leh reprint. alternatively, simpan in thumbdrive as well.

17. disposing of travel document - if dah execute and need to throw away the copies, please tear it to pieces. in some country they can track your route, spending or hack your account.

18. smart reliable family/friend - inform the closest person you know that can help if emergency, nak call embassy, flight, bank, etc incase of emergency. sometimes our family tak berapa pandai sangat, nanti diarang panic and terkial kial tak tau nak tolong.

hope this helps.

fatt November 18, 2011 at 7:23 PM  

janggel,
ko tryla nama mawar. aku ada kwn nama tu..mmg cantik orgnya. tp sbb ko dah ada makwe so kansel jelah. hahaha

sbnrnya kan ini pun aku rasa susah sbb nak menten 1hari=1post agak susah jgk lelebih lagi klu just ckp psl travel. anyway aku enjoy jgk kongsi psl travel sbb ni passion aku. hehe




kemang,
abang besar ok! famous in kl, spore and batam. eh?




kak anash,
demam ke kak? tgh musim ujan ye skrg ni. takle detail mana tp boleh la kalau nak refer. tq




fid,
cuba dgn negara paling dkt dgn msia dulu, sama ada spore atau thailand. klu susah ko lari je ke sempadan. hehehe. tp sbnrnya mmg byk jgk cabaran dia cuma hati kena kental




ako,
jom tepuk amai-amai belalang kupu-kupu! hahaha...iskk takdela weh..ni pun kiranya mcm info utk aku jgk sbb aku pun berangan nak buat route ni. hehe




yantie,
hahaha...tulah. ntikan soalan seterusnya..lagi maut..cam soalan spm

aku tak buat lagi whistle tu sbb aku bwk lampu suluh. eh? hahaha...lampu suluh tu aku standby je kalau ada yg menggila secara dekat aku tekan suluh kat muka sbb lampu dia silau bleh sakitkan mata. taktik jgk tu..tp jarak dekat la. aku pun nk carik whistle tu..tp cincin tu mmg ada jgk aku pakai cuma tak selalu.




shahrul,
free je. joinla. aku pun ada 1 cuma tak aktif




diana,
iskk yeke amoi? hehehe...mana ada la. kadang2 je saya rajin, tp john lagi rajin & blog dia lebih detail.

i hope one day u'll try solo travel bcoz it will give u priceless experience




nita,
sama2 cik nita. hopefully everyone will get the benefit :)

fatt November 18, 2011 at 8:23 PM  

lily,
agreed! seat 61 mmg best resource. aku byk baca situ masa trip overland china & thai-cambodia. really helpful!

terima kasih kerana menambah. aku nak taip sbnrnya tp yg ni pun berjela2..hahaha...

sume2 yg ko mention ni so far aku tak penah miss buat esp. send email copy to myself...though belum penah lagi guna but who knows one day berguna.

kdg2 mistake from previous trip byk jgk mengajar kita. kan? aku hrp dorg baca sume info ni...anyway aku nak pinjam point ko utk next entry sbb ada lagi yg tanya psl tips2 utk travel solo

thanks!

Janggel November 18, 2011 at 8:26 PM  

Uitttt sempat lagi tembak aku! Kuangasam.

sYukCurz November 19, 2011 at 6:41 AM  

Cik melati,

Phnom Penh ramai orang islam (campa) insyallah mudah dapat makanan.. kena pandai carik la.

cuma be careful dgn pick pocket, My friend lost all the document & money time p satu night market kat sana. kalau jadi cmni cepat2 g embassy k. prepared copy pasport.

make sure sentiasa keep in touch dengan family, friends so that diorg taw your condition.

prepare copy flight itinerary untuk cross border tu. klu diorg nak tgk da ada.


p/s tak sabar nak backpack ke paris next month. hehee.. Next year nak buat record peribadi solo traveler around Europe!

princesslavender November 19, 2011 at 5:52 PM  

Salam miss Fatt,

Surprise sbb banyak sagat feedback,, anyway' thank u all.. untuk soalan awak ; berapa lama trip ni dan route die macam mana?

1. berapa lama : 2 minggu.. start dari pertengahan desimber sampai end of december..

2. route macam mana : saya tukar plan.. tak jadi pergi ke siem reap & phnom penh (trip tu saya akan buat next year untuk travel dari thailand- cambodia -loas), so, sy start dari ho chi minh - hanoi (in between, sy akan buat 2, 3 stops la such as kat Hoi An), pastu akan ke Nanning - guangzhou - shenzhen - hongkong- shang hai - beijing - xian.. Border crossing vietnam - china, melalui Hanoi - LangSon..

Anyone wanna join me?? most welcome :-)

Nuna aka lilyflower November 19, 2011 at 8:39 PM  

Bravo.. Bravo.. Tahniah Fatt, sejak wujudnyer blog ko ni, ko jadi terkenal di seluruh tanah melaya.. Esk2 aku pasti mesti ramai lagi cari ko as "solo traveller advisor"... Aku ni yg bukan travel solo pun cari info dlm blog ko selain tips dari cari.com or LP or etc... Tunggulah sikit masa lagi, mesti ada wartawan cari ko nak interbiu ko pastu akan terpampang ler pulak blog ko dlm majalah.... Chewaaah!

Melati,
Nanti bila Dah berjaya trip ko nak buat tu, sila2 wujudkan blog utk kongsi pengalaman!

fatt November 20, 2011 at 7:29 AM  

janggel,
hahaha...aku pakai pistol air jek! :P




syukcruz,
terima kasih diatas suggestion & dihrpkan ur sharing will be useful for all. all the best with your trip & looking forward to hear your adventure :)




melati,
i prefer ur second option, i mean dr hcm through hanoi-langson. tp klu u cuba route lalu ke guilin mgkin lg best. dulu i penah overland beijing-shanghai-gz-shenzhen-hk-macau. i penah share dlm blog tp content went missing wktu uprgade blog ni & malas gile nak taip balik coz it's freakin loooong!. anyway, all the best to you & please share your adventure once u're back. im sure sume org interested nak tau. all the best! ;)




nuna,
femes? hahaha...benda tu yg aku paling takut sbnrnya. aku prefer jadi anonymous blogger. aku hrp blog ni tak publicize dek sesapa coz aku buat blog ni sekadar suka2...just having fun sharing my passion (travel) :)

thanks for dropping by & tc :)

gadisBunga November 20, 2011 at 4:03 PM  

fuh. wow. fatt.

walaupun yang bertanya tu orang lain tapi bila baca, org yang tak bertanya pun dapat maklumat dan info yg sgt berguna juga. (aku le tu). mmg traveller sejati la ko. salute!!!

La Kuchi November 21, 2011 at 10:10 AM  

salam...hi..suka la follow blog kamu...mesti akn visit at least once in a week..byk membantu..ade plan utk travel jauh..kamu buat ruangan begini sgt2 membantu mereka esp yg newbies ni....semoga Allah merahmati kamu..thanks...:)

Anonymous,  November 21, 2011 at 2:41 PM  

fatt.
kau pun boleh buka satu forum jugaklah menggantikan forum yg kita mula kenal tu,confirm ada iklan dan income masyuk. RM boleh guna sedekah, jalan-jalan. serius...ai support.



zany

Anonymous,  November 21, 2011 at 2:49 PM  

my neighbour kat Msia nih, org New Zealand pun hairan macam mana ai pandai jalan kat South Island,hehe.... dia tak tau punyalah ramai guru terutama hang Fatt, sejak blog hang tak ramai penunggu ai dah menuntut ilmu.

Toce, toce.....
nak upah walnut pun dah habis dimakan



zany

BlueEwoke November 21, 2011 at 4:00 PM  

Selamat bersolo-soloan cik Melatie hehehe..

Ha panjang betui nasihat dan tips2 ko nih, boleh buat buku neh... kipidap!!

Nota tambahan: Seat61, memang reliable! Tapi macam lily ckp, sekali sekala kena cross check gak ngn website yg berkaitan, nak pastikan info tu up 2 date..

Satu lagi Trip Advisor, kalau nk cek review apa2 berkaitan tempat2 tidor, places of interest, boleh gak dpt info dari sana, semuanya berdasarkan pengalaman org yg dh penah merasa dan pergi..at least kita leh dpt idea la tempat tu mcm mana kan.. sekian..

fatt November 22, 2011 at 4:20 PM  

gb,
allah pitam aku. ko jgnla puji aku gb..aku ni takde apa yg nak dibanggakan...sharing2 gini takde apa pun...saja2 seronok sbb bleh aku mengelak taip travelog! hahahaha...ops kantoi :P




la kuchi,
Insya Allah...sbnrnya ruangan ni dibuat memandangkan sy selalu dpt soalan yg sama dr pembaca. mgkin dgn adanya ruangan sebegini ramai yg boleh berkongsi dan memudahkan sy kalau ada soalan yg sama muncul. terima kasih di atas kunjungan dan salam perkenalan :)




kak zany,
true, akak dgn blog ni dah lama. kiranya antara follower terawal sy..makasih :)

tp itulah, kdg2 bila kita buat gini ada je yg tak suka walhal kalau tak suka pegila upgrade blog sendiri kan? entahle, manusia ni mcm2. disebabkan sikap yg tak boleh tengok apa org lain buat le maka apa org buat sume dia nak kondem.

tapi cdgn akak tu menarik cuma sy takleh nak handle byk bnda. hahaha. so camne trip akak? best ke? share la sikit ceritanya :)




Na,
aku setuju bab trip advisor tu sbb kdg2 komen dlm website hotel tu sumenye manis mulut walhal....

bkn apa, kitaorg dah terkena masa pi bali aritu. dlm website kemain la cantik tp depan mata ya rabbi..mcm kandang ape tah...spooky betul tmpt tu..iskk...takut gak klu diingtkan balik.

Anonymous,  November 22, 2011 at 11:36 PM  

sikit citer NZ akak dah email.

zany

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP