Email #2 : Siem Reap & Tips to Travel Solo

November 22, 2011

Wassup??? Tetiba bunyik cengkerik dalam blog, sorry! Sedikit aneh untuk aku mia tanpa sebab kecuali bila travel tapi entahlah. Anyway terima kasih kepada semua yang tinggalkan komen, aku akan cuba reply dalam masa yang terdekat. Baiklah, tanpa membuang masa aku teruskan dengan email yang kedua.

Salam,

Currently i tgh plan my itinerary untuk visit Siem Reap..im going alone from 9th - 12th December..n this is my first trip plak tuh which im so excited ! ada few things i nak tnya/minta pendapat u which are:

1. Jauh tak nk cycling ke Angkor Wat tuh from your hotel?
2. How about people around there? i bgtaw my mom, i nk pegi sorg..then dia risaw..mcm2 lah fakta keluar, banjir la, org sana miskin n jahat la, takut kena rompak la..tp i x fikir sgt pasal tuh sbb my niat is nk pegi tgk Angkor Wat tuh...
3. Any other tips for travelling alone?

So far itu jer dulu kot...actually i suka pasal ur trip ke Siem Reap tuh...really interesting...ouh by the way, i will fly direct to there, so xdapat lah nk rasa accross border ke apa...but again, if u have any pro n cons being there, just let me know k...thanks banyak2...

****

Waalaikumsalam,

Let's go straight to the point :

1. "Jauh tak nk cycling ke Angkor Wat tuh from your hotel?"





Petunjuk :
(A) Mandalay Inn
(B) Angkor Wat

Menurut google map jaraknya ialah 9.4km. Boleh explore map ni sebab aku guna google map application so ko boleh enlarge dan gerak-gerakkan map.

Aku tak pasti ko kayuh basikal macam mana tapi kalau bawak gaya Le Tour De Langkawi mungkin 30 minit dah sampai. Tapi kalau bawak pesen sight seeing mungkin amik masa lebih kurang sejam. Paling elok keluar awal pagi sebab kalau dah cerah panasnya boleh tahan. Panas kat sini lain macam (stok melekit-lekit) dan cuaca pun kerap berubah. Melalui pembacaan aku katanya bulan Disember paling baik tapi memandangkan cuaca dunia yang tak menentu sekarang elok juga kalau sediakan poncho.

Aku cadangkan supaya sampai di kaunter tiket seawal jam 5.30 pagi memandangkan kompleks Angkor Wat tu besar dan jangan lupa bawak air kosong kalau plan nak kayuh basikal.




Btw nape nak duduk kat Mandalay Inn? Aku cadangkan duduk kat Popular Guesthouse (opposite Mandalay Inn), boleh check rate kat sini. Tempat ni lebih popular (sesuai dengan namanya) dan mungkin takde momok. Hehehe. Room rates untuk guesthouse di sekitar pekan Siem Reap agak murah cuma segala urusniaga menggunakan matawang USD. 


2. "How about people around there? i bgtaw my mom, i nk pegi sorg..then dia risaw..mcm2 lah fakta keluar, banjir la, org sana miskin n jahat la, takut kena rompak la..tp i x fikir sgt pasal tuh sbb my niat is nk pegi tgk Angkor Wat tuh..."

Entahlah, kadang-kadang aku rasa jalan sorang diri dalam Malaysia lagi takut tapi bergantung jugak. Apapun gunakan common sense, sixth sense dan instinct sebelum bertindak dan semasa membuat keputusan.

Selain daripada tu, aku rasa salah satu kelebihan yang ada pada kita ialah warna kulit dan rupa (kecuali ko tak macam Melayu asli, maksudnya dah cross breed dan sebagainya). Sebenarnya rupa kita tak banyak beza dengan orang Melayu Champa cuma mata dorang lebih sepet. Pada aku ia adalah satu kelebihan sebab boleh dijadikan sebagai mekanisma penyamaran. Hehehe. Selagi tak bukak mulut (bercakap) ko boleh berjalan-jalan dalam pekan Siem Reap tanpa perlu risau kena pau atau dikerumun oleh peminta sedekah KECUALI bila bawak backpack sebab immediately orang akan tau ko adalah tourist. Dress moderately dan stay humble all the time. Btw nanti ko akan rasa macam teleport ke era 70an sebab kebanyakan lelaki kat sana pakai baju kemeja ala-ala John Travolta, walaupun tak banyak tapi mostly camtu.

Sila jaga percakapan. Kalau nak marah atau mengutuk tengok dulu kiri kanan sebab kat sini ada komuniti Melayu Champa dan semestinya dorang faham bahasa Melayu. Juga jangan underestimate dorang punya bahasa Inggeris sebab kebanyakkannya boleh bertutur dengan fasih. Sesetengah tu boleh cakap French....memang hebat!

Pada aku Siem Reap ni peanut (kacang) sebab town dia tak besar mana, pi mai pi mai tang tu dan tempat ni agak happening sebab kat memana boleh nampak tourist (terutamanya omputih), so generally Siem Reap memang safe. 


3. "Any other tips for travelling alone?"
Untuk soalan ni boleh rujuk previous email. Cuba semak komen-komen di situ sebab ada readers contribute some tips.

Untuk bacaan tambahan boleh refer website berikut :

Last but not least, mungkin berguna : Ten tips for women travelling alone 

Good luck.
.

42 comments:

bdk2 @ John November 22, 2011 at 3:32 PM  

heloooo fatt!

aku pun ade sorang emailer ni kasik email kat aku. dia nk travel pegi bangkok-chiang mai- etc dalam masa semggu. aku ade rply email dia...ckp yg kalo semggu nk tapau sume tmpt tu mcm rushing je. kalo x silap, die pun ade email ko jgk. tak sempat nk balas panjang lebar...huhu. i think u knw better than me. ^_^

anyway, aku pun curious mana ko hilang..ni mesti duk busy check ketas exam nih! hahaha.

Daddy Ziyyad November 22, 2011 at 3:40 PM  

Terasa macam baca Ruangan Surat Pembaca di akhbar/majalah pulak ...:)

Good work!

Saya tak pernah terfikir nak gi Siem Reap sebelum ni...

fatt November 22, 2011 at 3:46 PM  

John,
Hahaha...aku ada cuma bz skit minggu lepas. sempat baca sekali lalu je sume blog pastu approve komen...

Oic yeke mamat tu email ko? Cuba ko fwd sume email tu (soalan & jwpn) sbb aku tkmo jwb yg sama 2x. highly appreciated, thank u!




dz,
mmg itulah tujuan sbnrnya memandangkan email yg masuk rata2 tanya soalan yg sama so better buat gini so in future sape tanya bleh point ke blog terus. tq!

erm, im not sure travel with kids ke sini sesuai atau tak sbb mcm takde entertainment uk kids unlike perth. tp kalau nak cuba apa salahnya

Khai November 22, 2011 at 4:06 PM  

john/fatt : ye, sayalah emailer itu/mamat tu itu.. hehe.

john:thnks john utk jwpn ko. aku ada tny fatt sket utk soalan2 yg aku rasa maybe dia boleh jwbkan. baru lps reply email dia td. hehe. sbb ko naik flight, die naik train. so nak tau dr segi bajet semuala kan.

n bila fikir2 balik, tak tau la worth it tak pegi chiang mai dgn masa yg terhad.haih.. hehe..nk lbih seminggu boleh, tapi aku tak sure brape bajet yg aku kena ada klau lebih seminggu.

fatt: terima kasih daun keladi sebab reply email aku. hehe. yg mana yg rasa2 john jwb sikit2 tu, kalau ko nk tlg pnjng2kan boleh juge. hee

btw, nice knowing u two!

YanTie AhMad November 22, 2011 at 4:06 PM  

dear akak siantan,

insyallah saya akan gunakan ilmu yang diberi ini sebaik mungkin..kalau ikut pendapat akak, kalao saya mau buat landed travel dari msia ke siem reap- tembok china kena amik masa brp lama?..seminggu cukup tak?..

nanti kalao akak free cite pasal trans jawa pulak yer...

yang benar,
adik yantie

*adehh penat nya jadi "plastik" ni rupanya kan..*

Syafieq,  November 22, 2011 at 4:13 PM  

woahhhh ! first sekali thanks bnyak2 sebab reply email aku nih ! penuh ngan info ! paling tak leh blah bab2 nk mengumpat tuh kan? hahaha..mmg susah nk u-turn aku rasa...merata2 dah aku plan nk pegi nih..hari2 refresh blog ko tunggu update terbaru..hopefullly semua backpackers sudi la bantu aku yg baru2 nih..especially janggel, kemang, biqque, chawanna (few that i know) !

Biqque November 22, 2011 at 4:32 PM  

adik manissss...sudah bangun kaaaa?

saya sudah lama tadak ketemu sama adik manis...ingat sudah tamo EH APA NI!

ok,
1)orang SR better than orang PP
2)kalo rajin, lawat la sume wat2 tu selain angkor wat, mmg cun dan berbaloi...tapi sila naik moto macam tomb raider. kalo kayoh beskal mcm le tour, takut janggut sama panjang dengan rambut nanti :D
3)pi makan daging naik bukit kat rumah tok imam, sedap. nak2 dia plak yg tlg masak utk korang
4)haah sila bawah poncho sbb skang hujan serata dunia sbb Allah dok panah setan merata2
5)jgn minum air paip ye, kualiti mcm kat india
6)nak amik gambar orang tepi jalan tu jaga2, ada yang malu, nanti dia marah, jenuh ko kena lari 100meter pecut

ala...nak jamming jap...
*sakit perut*

AKO @ retna November 22, 2011 at 4:32 PM  

fatt,

ko mention kat sana org2 nya mcm kita jgk.. means dari segi warna kulit etc.. klu melayu kat sana ada yg bertudung? Klu bertudung, fesyen derang sama x mcm kita?

in case, klu org yg bertudung ke sana, rsnya musti derang dah leh tahu kita ni tourist dari msia/indon, rite?

kemang~ November 22, 2011 at 5:14 PM  

fatt mekaseh !!! ahaha, aku pon bakal menjejak kan kaki kat sini nanti..


eh chopppppp !!!!! aku jumpe guesthouse 1USD je semalam okay !!

http://www.gardenvillageguesthouse.com/

cer kat kat sidebar belah kiri, ade die tulis pasal 1usd tu.. tapi aku rase mesti berhantu ! hhahaa

fatt November 22, 2011 at 5:31 PM  

khai,
aku dah tgk email ko pd dia. apa yg bezanya sama je aku tgk? ntilah aku reply. aku kalau soalan2 sama ni aku cam malas nak mengulang jwb. nti aku tgk apa yg boleh aku tlg tp aku pun setuju dgn john ko punya trip ni rushing. kalau 2 minggu boleh, klu 1minggu..mmg tak boleh. sama ada salah 1 ko kena naik flight, sama ada pegi atau balik.




yantie,
adik yantie yg tercomel meletop tebabom. bengong la ko, aku hampir2 nak maki ok, nasib baik ko dah reply kat twitter. aku pun geli la org email aku saya, awak, i, u, kakak, adik...ingt aku ni kaunter ptanyaan kerajaan ke hape? pfftt!




syafieq,
boleh no hal. cuma ko jgn anta email melulu cam setengah org sbb ramai yg tak check background seseorg blogger sbb bkn sumenya penah pegi tmpt yg sama & cara travel pun lain2. anyway, utk permulaan aku rasa trip ko ni senang sbb pegi/balik dgn flight.




biqque,
ko pun sama biq nak troll aku. pundek! hahaha...aku katup ruangan soal jawab ni kang...*ugut*

yg no.4 tu mmg lawak siot...wlpun hakikatnya gitu tp ayat ko tak menahan. lol!

eh chop..ko makan daging kat bukit mana ni? bunian ke hape siap naik2 bukit ni? setahu aku umah tok imam kat jalan belakang kat area mesejid tu!

Janggel November 22, 2011 at 5:34 PM  

Fatt aku setuju yang ko cakap ni, rujuk petikan ayat seperti berikut:-

"Entahlah, kadang-kadang aku rasa jalan sorang diri dalam Malaysia lagi takut tapi bergantung jugak. Apapun gunakan common sense, sixth sense dan instinct sebelum bertindak dan semasa membuat keputusan"

Aku pon berpendapat yg sama macam ko, kadang2 aku rasa kat Malaysia ni dah banyak sangat jenayah..takut nak jalan2 merata, kang silap2 ada pulak orang simbah Asid, habis muka elok licin, cantik, gebu jadi horror. Kesian ok.

Tapi walau apa pun, safety first. Buka lah mata luas-luas (bukan jegil mata ye) untuk lihat keadaan sekeliling. Jadi pemerhati yang baik dan berharmonilah dengan persekitaran.

Dan satu lagi, walau kita pergi negara orang, hatta negara dunia ketiga sekalipon, plisssss janganlah buang sampah merata. Cintailah alam sekitar ok! Sebab bumi hanya satu, bintang yang beribu, pi buang sampah kat bintang.

Travel&Food Lovers November 22, 2011 at 5:40 PM  

Fatt...

lama menghilang...aku dh nak away 2 hr lg nih...mak neves nih..tp kene kuatkan ht mak ni...Ya-Allah dup-dap2 hati aku..

aku suke ayat ko reply kt syafieq tu...dia ada immunity jantina...hehe...tp mungkin boleh fail kt tmpt lain pulak...setiap jantina ada dugaannya...syafieq, klu ko baca ni, aku cuma bergurau jer,k...klu jd ladies travel alone, mmg kene more n more precaution..

perasaan mak mmg sentiasa risau tmbh2 anak die nak travel sorang...tp igt, yg pntg niat kt pg tmpt org tu yer.

fatt..sorry interrupt...fatt...btw, paddy market n victoria market mana lg murah seh? aku kena budget gegila nih...

Khai November 22, 2011 at 5:50 PM  

ok, thanks fatt. ayat lain sket kan? hahaha. aku tny john jugak sbb korg berdua pny trip lain2, so mana tau aku dpt input berbeda dr korang. so boleh aku amek input2 yg lain tu.

nways, thanks a lot. lepas berfikir masak2, aku rasa either aku akn kurangkan dulu lokasi atau expand hari aku kat sana. tp naik flight mmg xdapek la.. xde bajet utk naek flight. hehe

aku ni bedebar sket sebenanya, sbb tak pernah sepanjang 20 tahun lebih aku hidup ni aku gi trip2 cenggini. so, xtau what to expect. ni semua idea giler yg muncul lepas aku tgk citer thailand kt astro, lepas tu aku mintak cuti kat bos sblum stat keje blk. haha

Biqque November 22, 2011 at 5:54 PM  

ala jgn la tutup, mak suka nok session ni...bleh mak menambah2 sbb ramai dah tanya pasal cambo ni, mak dah pi nok...

ha fatt, umah tok imam tu blkg mesejid. umah dia dua tingkat, atas rumah, bawah kedai. pas maghrib ngan isya' orang dok lepak2 kat situ. tuk2 driver tu yg bawak sbb dia orang kampung situ. kalo tak, aku tatau gak. kawan opis aku pun penah gi before that, tapi kitorang dpt murah skit and siap dapat layanan istimewa :D

dia akan sediakan sume barang ngan bekas makan, patu dia panaskan api, dia masakkan dpn2 kitorang. bentuk dia cam steamboat tu, patu dia letak daging tu keliling menuju ke atas. kat belah bawah, sayur-sayuran. tu yang panggil daging naik bukit tu! hahahaha! sos limau+black pepper dia sedap gile!

nah link aku :
http://biqque.blogspot.com/2010/06/siem-reap-evening-in-phnom-bakheng.html

so sape2 nak gi sana, sila la :)

fatt November 22, 2011 at 6:16 PM  

kemang,
sblm ko terkinja2 kegembiraan meh aku nak tunjuk ko 1 benda. aku rasa ko mesti pitam
http://old.frazao.org/photos/cambodia/garden_village_dorm.html

pastu sila baca ini
http://www.tripadvisor.com/ShowUserReviews-g297390-d609834-r89479701-Garden_Village_Guesthouse_Restaurant-Siem_Reap_Siem_Reap_Province.html

utk pgtahuan ko aku dah usha sblm ko usha..dulu2 time aku nak pegi cni tp aku tak citer..hahaha...murah tu mmg le tp ko sanggup ke? omputih tu aku paham la jgk sbb kat negara dia tak merasa tido dlm kelambu kat lantai papan kriuk kriuk gitu..tp aku rasa better ko pikir 2-3 kali. ok..kot2 nti balik ko kena penyakit demam malaria tapioka. hehehe




janggel,
aku suke suggestion tu weh..tp camne aku nak gi bintang buang sampah??? @__@

ok gurau2, sbnrnya aku lagi prefer bwk balik sampah tu & buang kat umah in case aku tak jumpa tong sampah. sbb tu kdg2 dlm beg aku ada byk sampah. lol! tapi pokoknya di sini aku nak tegaskan aku ni pencinta kebersihan, aku tak suka buat sampah..kalau org buang sampah even family aku campak merata pun aku akan tarbiah smpai dorg pekak telinga.

sekian terima kasey hujah sy utk petang ini...kikikikihhh...




sal,
mek..klu org pompuan ni dugaan dia lain. sama ada kena harass atau nak kena culik. tp klu ko bc pglm buruk aku ada 1 cerita aku selitkan. so far itu paling hazabedah sbb dia ingt aku ni hape? puii!

lagi 2 hari ye ko nak pegi..bleh ke aku kirim hat yg satu tu? aku penah mention dulu harap ko ingat. bleh tak? *kebil2 kan bijik mata cam puss in boots*

eniwei ko takyah risau sbb oz mmg safe. aku dah penah travel solo kat sana and im safe back & forth. no worries. jgn lupa snggah hrc sydney ok. pd aku org oz sgt2 lah frenly & komuniti muslim kat sana pun ramai. so takyah rasa cam islamphobic sbb kat sana byk je foreigners terutamanya arabic.

err, bab murah tu susah nak ckp tp aku rasa lebih kurang je. cuma kat paddy selection byk skit cuma subject to hari apa yg ko pegi. kalau kena hari yg tak byk kedai bukak so tak dptla ko nak usha byk brg. eniwei, enjoy oz...aku tetiba rindu kat tmpt2 tu...kalau sudi kirim le aku poskad..hihihi...

eh jap, kat sydney ko dok mana? dah ada tmpt? melben plak? sume setel dah? aku tetiba teringt mamat reception kat greenhouse melbourne, oh hensem gile. tp ntahla dia keje lagi ke tak...hahaha

Anash November 22, 2011 at 6:22 PM  

Fatt
Angkor Wat..
salah satu tempat ajak kawan pegi, tapi
deme tak mo plak...
so..kena la pikir cara lain..
ie..simpan duit untuk bayar minyak kapalterbang...dan pegi solo? Ko mampu ke?
Nengok ajela(penakut sebenarnyer..huahuaaa..)
To syafiq, selamat berbagpacker...

Janggel November 22, 2011 at 6:22 PM  

Ohhhh kemang, sanggupkah ko duduk bawah kelambu yang macam baby punya tu? Hikhik

Fatt kekdang tu mentaliti pelancong atau pengembara ni susah nak dibedung, mementang ko pegi negara miskin, ko hanjengkan negara tu dengan sampah (ayat kak senduk)...aku respek dengan org yang x buang sampah merata dan amek berat tentang alam sekitar...ringan sikit keje aku.

Biqque November 22, 2011 at 6:53 PM  

kemang mmg suka main petik jer...

kemang, ko nak rasa nyamuk gigit gatal tahap totok, meh umah aku waktu maghrib! haaaa merasa la ko...

kemang November 22, 2011 at 6:54 PM  

ahaa...aku dah agak dah..kalo murah, mesti ade yg x kena... hihhi ;p

fatt November 22, 2011 at 7:33 PM  

ako,
tetiba aku teringt lawak kak senduk. aku tataule ko penah baca blog kak senduk ke idak tp ada 1 post psl gaya bertudung. ok dont get me wrong sbb aku teringt dia buat gaya tudung org kemboja ie. tudung kat bhgn telinga kena selit ke bawah telinga, kononya memudahkan utk dengar bila waktu meniaga. hehehe...ok kak senduk tu mmg tak senonoh..iskk..

erm, haritu aku jumpa sorg je mcik yg pkai tudung, tp pesen tudung dia takla mcm yg kak senduk tu demo. dia pakai tudung 4 segi yg dilipat 3..pesen tudung bawal. aku rasa pesen tudung kat mesia jauh lg advance dr sana. tp klu tgk dressing kita dgn dorg pun byk beza..mmg takleh nak menyamar pun. kecuali lelaki aku rasa senang skit. itupun kena berani pakai kemeja john travolta le, sanggup? hihihi :P




khai,
aku lepuk juga ko ni karang...sama jela email tu! mana ada bezanya wei! oklah takyah argue nti aku tgk email ko. haha..

pokoknya bro, ko kena fokus apa ko nak buat. ko takleh nak cramp sume dlm masa seminggu. masa aku gi overland dulu pun aku buat 2 minggu. itupun aku rasa cam sekejap bebeno. klu dr kl ke bangkok mmg ko kena allocate sehari (24hrs) utk transportation semata2. or otherwise ko naiklah bas sbb itu lebih cepat berbanding keretapi. tp tak silap aku takde direct keretapi dr kl-bkk, ko kena naik kat butterworth utk ke bkk.

sbnrnya klu ikut style aku, aku main terjah aje. klu aku dah study route tu aku buat je, tp kena allow some backup plan in case takleh nak execute. utk permulaan aku rasa takde apa yg patut ko risau, lgpun ko lelaki. aku pompuan boleh, ko mestila boleh. aku travel solo masa tu, alhamdulillah selamat. yg penting pape sblm mulakan langkah mintak doa byk2...itu yg paling penting, pd aku la. pastu cam biasa la yg 5 waktu tu kena jaga...




biqque,
ala aku gurau jela...cam tak biasa kita ni...ckp cam nak gaduh walhal takde mende pun. hihihi

aritu time aku dtg kedai dia tutup so aku mkn jela nasi ayam kat satu warung mghadap jambatan. okla bleh tahan tp sedap lagi nasi ayam yg aku buat...hehehe

ko taula kan memalam kat sana aku hari2 dating dgn Encik G so takleh la aku nak ke umah tok imam...ahahaha~

mana bleh ditolak perlawaan dating sebegitu...klu aku tolak itu gila namanya. lol! ok btw smlm Encik G email aku. hati aku berbunga kembali...lololol!!! :P




kak anash,
klu akak takut ajakla janggel & mas. bleh dorg jadi bodigad smbil2 berdating-datingan di bawah pokok...ekekeke...

tp kan kak, rugila tak pi sbb pd sy tmpt2 UNESCO world heritage ni wajib pegi. itu pd pendapat sy la :)




janggel,
tetiba aku musykil ko ni keje ape sbnrnya smpai trbabit dlm hal sampah sarap sedunia. hehehe...oh ye tetiba aku teringt citer ko gi korea dulu...related somehow

eniwei, aku rasa abg kecik (kemang) kita sbnrnya mgkin terasa nak duduk dlm kelambu baby. aku pun tak penah sbnrnya...tp kan...aku terbayang 1 jek...almaklumla omputih ni kan gila2 skit, buatnya jiran ko "berkerja" pd waktu mlm tak ke tuli telinga nak menadah? sbb aku teringt citer mas psl jiran di bilik sblh yg berkerja pd waktu malam. lololol!!! :P




biqque,
tahap totok? HAHAHAHA....word of the week...TOTOK! :D




kemang,
sbg abg besar aku melarang ko tido dlm kelambu baby. ia melanggar akta abg-abg besar kecik semalaya. hahaha :D

Anonymous,  November 22, 2011 at 8:07 PM  

sy semakin menyukai ruangan ini~

angkor wat dah boleh masuk dlm list.yeay~ masuk je dulu. cuti ntah ade ntah tidak. haha

tQvm kak for the sharing

-ala-

Khai November 22, 2011 at 8:14 PM  

aduh! *kena lepuk sepuk jatuh bedebuk*

haha. thanks fatt sebab melayan karenah aku ni. muahaha. naik bas cepat, tapi aku rasa xsyok kot kalau naik bas. sebab pemandangan dia x mcm naik tren. pastu keselamatan pun aku mcm kurang yakin. dulu naik tren kl-butterwoth 9 jam, penat tapi layaaan. hehe.

so maybe aku akan naik tren je kot. kl-butterwoth-bangkok. takpun kl-hatyai.. lepak hatyai jap pastu gi bangkok.. waa. banyak option ni. haha. nak redah pun mcm best. tapi tak khatam lagi stadi route2 ni semua. hehe. kena studi lagii.

thanks weyh sebab reply komen aku! haha. tlg jgn lepuk aku (sambil *kebil2 kan bijik mata cam puss in boots*) <--pinjam ayat ko. hehe

Lily Riani November 22, 2011 at 8:27 PM  

nyebok sat...

1. restaurant melayu malaysia, hotel ntah but paling convenient so far. checkout business card in my FB >> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.416826679433.204896.714024433&type=1&l=16b3a44439

2.i buat sunset ATV dulu, lupa brapa lak, best gak, dia masuk kampung, kejar lembu (or lembu keje aku), lambai kat budak2 (rasa cam miss universe), then sampai bendang tunggu sunset.

3. basikal mmg teringat but panas siut masa tuh...

4. angkor wat, please try to go sunset or sunrise... cantek.

if nak contact melayu restaurant tuh, anak dia in my FB.... ehheh... i can ask for you. depan kedai tuh ada KFC which is HALAL.

Lily Riani November 22, 2011 at 8:34 PM  

john,

i nak tolong leh, i ada buat 5 days chiang mai (CM), sukhothai, bkk & pattaya. do-able. 1-2 night each; so its boleh ler. i siap naik microlight kat CM lagi.

1st Day - Chiang Mai
2nd Day - Sukhothai
3rd Day - Bangkok > 3D iMax Avatar (even though it's not a city/country but in my world it's A whole new continent! ahhahahah)
4th Day - Pattaya
5th Day - Bangkok

FB >>> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.313181839433.180591.714024433&type=1&l=b397cfdc15

or blog >>> http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/search/label/Thailand

blog link is on all TH trip, byk u leh buat, i suka gi TH; almost tiap tahun gi and cover diff places, i masih utang byk lagi but banjir i tak gi. if ada sapa nak gi or ikut jom ler yek...

BlueEwoke November 22, 2011 at 8:56 PM  

ok aku nk kasi suggestion, sape2 yg anto email ke fatt mintak petua, kene belanje dia minum2 hahaha.. Abis segala ilmu dh turun nih...

Moga2 newbie yg baru nk berkecimpung dlm dunia travel ni berjaya la ye.. aminnnnnn...

P/s: kene pegi umah biqque lg ni, nk merasa daging naik bukit plak hahaha..jom serbu kawan2!!!!

Janggel November 22, 2011 at 9:03 PM  

Hahaha fatt, aku keje sama je cam makcik cleaner ...menjaga kebersihan sejagat. mulia kan kerja aku.


Hahaha hampeh je kan buat projek secara terbuka, ai kemang nanti ko leh join skali wakakakaka!

Haish jangan la amek bilik tu kemang..cari yang semenggah sket. atleast ko nak beribadah pon selesa.

kemang November 22, 2011 at 9:20 PM  

@fatt


janggel kan pegawai alam sekitar.. aku kena spare siap2 plastik dlm beg time gi india nih, karang kena lepuk dgn die kalo buang sampah merata2..



@janggel

ko pegawai alam sekitar eh?

Fid Abdullah November 22, 2011 at 9:52 PM  

baru perasan ada entry nih. Sblom aku baca entry ni tadi aku baru jer sudah check AA Flight + hotel RM386.01 utnuk 4h3m.. heheh.. macam best jerrr..

Khai..

Train dari Butterworth ke Bangkok tu 22 jam ooo..

Lily Riani November 23, 2011 at 1:24 AM  

biqque,

daging naik bukit whatever not tuh, yang kat kampung2 areakan, lalu blakang2 jln kecik tuh ke? dekat masjid or something kan... if thats the one, i dah gi gak... ehheheh...

Biqque November 23, 2011 at 9:04 AM  

aku tau ko gurau...biasa...biasa...
*sambil nari zapin*

patut ko bawak je abang G gi terus jumpa tok imam...DIA JUGAK MERANGKAP TOK KADI KAT SITU! hahahahaha! kalo tak, kawen pree ko nyahhhhh...

ye, sape yg mintak nasihat, kena bagi pengeras :D pengeras dia, kalo tuan punya badan tanak, taichi je kat tuan penasihatttttS (ada S disitu ye, maknanya ramai)
*meng-ehem sambil betulkan remos*

YanTie AhMad November 23, 2011 at 10:11 AM  

hahhaha..akak fatt, jgn marah hokehh..nanti kuar wrinkle.hahha..

beb, route idaman aku ni yg korgdtgh diskas..aku plan nk g sampai tembok china (tapi tatau la bila, sbb next year punya schedule pun dah penuh sampai bln 6..haha)..

bila baca komen2 korg ni mcm kena allocate cuti at least 2 minggu..hurm...lamanya!..

Khai November 23, 2011 at 10:43 AM  

lili riani: wow. ley cover semua tmpat tu dlm 5 hari? x rushing ke. brape bajet mse u 5 hari kt situ? sounds exciting though

fid: 22 jammmm? niceee... naik kematu kt pungkoq. haha

Lily Riani November 23, 2011 at 1:18 PM  

khai,

memang low budget sbb i bayar tuk adek i skali sooooo mati ler ambek mahai2. few things if you read my that particular blog entry, diarang punctual cam jepun ok... so, naik bus tuh jaga timing tak leh beli in advance. if you confirm, habaq mai, i pull out all the links and email you or drop in your blog.

if CM, honestly tak da apa2 sgt but i gi tiap2 tahun sbb favourite! MAUHAHH.... sana banyak extreme(half/semi extreme) adventure activities, takat ni i baru buat 3-4. depa ada bamboo rafting, elephant jungle walk (brutal gak sbb naik turun), bamboo rafting in cave (jgn main2), microlight, flying fox from mountain top... US amazing race buat kat sini (flight of teh gibbon). malam night market and makan jek. ada gak lar jungle walk, hiking etc...

ada sunflower field gak but more towards chiangrai. if gi chiang rai leh masuk burma. ehehheh.... CM best siut! weather tak panas.

Flight Of The Gibbon >>> http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/2010/11/flight-of-gibbon.html

Sukhothai >>> http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/2010/02/dawn-of-happiness.html

Microlight Flight >>> http://lilyrianitravelholic.blogspot.com/2010/01/scared-panic-fear-breathtaking.html

all details are hyprlink on my entry so you leh check out the accommodation, venue etc etc...

Travel&Food Lovers November 23, 2011 at 4:12 PM  

fatt...

aku xsempat nak reply smlm...nk reply ada saja halangan..

lelaki mng imuniti dr segi jantina..pompuan ni mmg terdedah dgn mcm2 bahaya...mmg xdpt dinafikan isu2 harras n people want to take for granted...tp klu utk laki xkuat iman pulak, tergugat jgk klu dikelilingi2 perempuan2 cantik n seksi(jgn terase yer kwn2)..sy ckp ni open...

klu dh sorang, ade pompuan cantik,seksi seduce, dikala2 sejuk, setan mmg dh main peranan utk mencucuk umat Adam melakukan dosa..n boleh lah terjadi perkara yg xdiingini..n rahsia tu hanya dia(lelaki tersebut) n Allah saja yg tahu..

sbb tu aku kt, ada dugaan utk lelaki atau pompuan.lelaki liar mmg pantang tgk pompuan sorg2...lgpun mana ade kes pompuan rogol lelaki..oleh sbb tu, mmg kene sentiasa berhati2...n dr segi pakaian ketika travel pun pntg...jgn dok tayang segala jns perhiasan emas or kecantikan diri berlebih2an ketika travel..sbb ni bakal mengundang bahaya.

utk pompuan, biar nmpk mcm jantan skit xpe, at least kt nmpk tegas n berani, even dlm ht xla berani sgt.
sorrylah klu aku lbh2 pulak dlm isu ni..tmbh2 pompuan(msia) skrg asyik di"aim" oleh imigresen luar sbb byk yg jd mgsa keldai dadah...bile baca kisah dieorg mmg sedih...tp kdg2 salah sendiri jugak.

fatt...another thing...aku igt ape ko pesan tu...yg poskad tu blh ko email aku alamat ko? sng aku nak pos, insyaALLAH..aku dh ade tmpt kt sydney tu(nnt aku share bile dh setel semua...

fatt November 23, 2011 at 9:00 PM  

khai,
klu naik ketapi ok gak..aku penah cuba dr bkk-btworth..mmg lama tapi jap je ko dpt layan view sbb pastu dia pasang katil. dr sana ketapi dlm tengahari..sampai butterworth pun lebih kurang jgk timing dia

tp elok ko check dulu skrg masih banjir ke tak, klu ye alamatnya kena ubah le planning ko




lily,
5hari? ko pegi balik guna ketapi ke apa dr msia? mamat ni nak naik ketapi tu psl aku ckp dia kena allow masa skit. from CM ke BKK ko naik bas ke ape?




na,
cadangan ko mmg bernas. aku nak caramel machiatto je..takde lain. hehehe...zaman kita dulu main research sendiri je kan, skrg ni bleh tanya2 lagi..bertuah betul. nasib baik aku nak melayan...time aku tak bz bleh la..time aku bz nti bersawang la sume soalan2 tu...




janggel,
senang kemang nak gerak buat kiamulail...hehehe...

aku konpius skrg, ko ni pakcik ke makcik sbnrnya? hahaha...ops! larikkk




kemang,
teringt aku zmn skola dulu kalau prefek kantoi buang sampah nama kena catit dlm buku. tahape2 tul sistem skolah mesia..masa tu prefek kemain salah guna kuasa. mencik!




fid,
ko amik pakej air asia go eh? murah la tu klu all in. yg train btw-bkk tu aku dah naik 2x...mmg lama siot...tah brp kali bangun tido pun aku tak pasti




biqque,
BENGONG! *lastik dahi ko sambil menari kuda kepang*

aah eh, nape haku tak terpikirrrrr!!! *lempang muka sendiri*

klu tak mesti aku dah jadi Mrs. Langer! ehem ehem..eskius me, er gehört mir!! *flip hair*




yantie,
takpe, hakak okey je~ *tepek bedak sejuk kat muka*

klu ko pusing dlm china je okla 1 week, tp klu ko overland mmg kena 2 minggu. itu pun aku rasa ko akan terkinja2 sbb kejar masa. biasala klu naik ketapi ni kurang2 amik masa sehari. aku rasa 2x naik jauh, dari beijing-shanghai dgn shanghai-gz...ya rabbi...bosan gile!!!




sal,
yup it's true apa ko ckp tu tp kita kena tegas. but so far klu kita refuse dorg accept. takde la dorg paksa lagi, itu dr pglmn aku le. itu klu lelaki omputih, klu lelaki asian aku no idea. omputih ni lebih gentleman jgk bila org refuse, sbb dorg tau klu paksa nti kita bleh repot polis & dorg akan kena charge. tp lelaki asian ni bodoh, bila takmo lagi paksa, pastu tak tau laws sume..obviously klu kena charge dia salah.

anyway, nti aku emailkan..thanks a lot sal! :)

Fid Abdullah November 23, 2011 at 9:32 PM  

fatt..

aku tgk jer blom beli.. fulus tak der.. aku ni skng tanam anggur, so, segala trip kena postponed kecuali trip orang bayor. :D. taun depan slow sikit kot travel dengan angan2 nak menyambung study.. adess..

Lily Riani November 24, 2011 at 8:28 AM  

fatt/khai,

eh... skali baca cam dia nak gi dr CM-BKK, hence i'm assuming you'll fly. what i did was to enter via CM, exited via BKK (sbb nak tgk 3D iMax Avatar kat BKK masa tuh (ehheheheh..... which i did ler). anywayysss.... i took a flight, if fly mmg boleh but limited activities since it was over a period of 5 days my trip tuh pun, if you plan buat activities in CM, one trip mmg tak cukup for CM if you nak bantai activities merepek tuh hence my many trips. melalut lak... from CM-BKK i took buuuuuus and VERY THE PUNCTUAL SESANGAT and bersih & selamat & tak laju membabi buta & jalan tak da lopak2.

but if your intention is to take bus/train from KL to BKK, then u need more time ler as i think it will be tiring kot kan. pattaya u can skip, i pegi sbb nak beli hrc shirt jek; itu pun day trip.

Khai November 24, 2011 at 8:09 PM  

fatt: tu la. aku mmg suke sgt naek keretaapi. sejak aku naik tren dr kl-butterworth nk blk kg thn 1998 dulu [gile mengimbau kenangan lama.. haha], aku selalu rasa nk naik long distance train lg tp parents aku [bpak aku la sebenanya] guna kuasa veto n suruh naik bas kalau kereta penuh sbb die ckp naik tren kan lama nnti xsmpat beraya. haha. haa.tula..aku hari2 dok bce update banjir ni. hehe..

liliriani- hehe. haah u fly. sbb smlm master i merangkap bos i xde kt ofis. so, i tangguhkan keje, i khatamkan entri thailand u. muahaha. best gler ek kt CM byk aktiviti cmtu. dh lama xbuat. last i buat aktiviti2 sebegitu masa masuk shah alam exciting race 3 and 2 thn lps. haha. bas kat thai ok eh? hmm.. boleh consider ni. hehe

owh, lps dgr nasihat kengkawan semua, rasanya klau ada bajet lebih sket *berdoa semoga duit turun dr langit* haha, igt nk pnjgkan sketla trip yg dirancang ni. tmbah sehari 2 lg ke. so that x rushing sgt. hehe.

waa. eksaited dan nebes. muahaha

fatt November 25, 2011 at 2:19 AM  

fid,
ko buat travel agency ke? patutla ko ulang-alik korea selalu..mesti korea tu dlm tgn je kan? im impress. aku tringin gak nak wat camtu tp aku tak reti..nti takut jgk org tak bleh tahan sbb aku lg suka buat backpacking punya style




lily,
aku rasa CM-BKK tu ada dlm list dia cuma aku takleh nak advise psl CM coz aku tak penah smpai lagi. im looking forward to..tp ntah bila...klu pegi pun aku nak buat overland kot...aku suka naik ketapi, cam trbuai2 gitu...

aku rasa dia dah byk dpt info dr ko, terima kasih sbb tlg bg pihak aku :)




khai,
aku pun agree ko extend trip ni in case ko nak ke CM. sbb aku rasa klu ko nak stop kat sume tmpt ko takleh buat within a week. aku tak pasti plan ko camne skrg dan aku tatau ko nak berenti kat mana, tp klu ko nak singgah Hadyai, Bkk, Ayuthayya, CM..at least 10 days la kot tp agak cramp sbb ko ada l/kurang 2days for each place. certain mcm Ayuthayya tu sehari dah cukup.

aku tak sempat nk reply email ko lagi...bz skit sbb aku tgh semak jwpn utk kuiz..insya Allah dlm waktu yg terdekat ye.

Fid Abdullah November 28, 2011 at 12:42 AM  

tak der ler travel agent cuma dah ada orang mintak tolong bawak.. aku bawak la. Ada jugak yang mintak aku buat itenery dan kalau setakat mana nak pegi, nak tgk apa tu FOC jer tapi kalau dah mintak buat costing skali aku charge ler sikit. Tenet aku ngan masa aku nak buat research sapo nak bayar kan? hehe..

Aku ni pun susah jugak nak bawak orang travel skali, nak plak aku ni tak suka kalau orang lambat pas tu tak ikut schedule. Sebab semua tu duit beb. Rugi oo. tapi kalau dah dibayar kan, so, aku ikut jer ler diorang punya time.

zaimiazman February 28, 2012 at 1:09 AM  

nak tanya pendapat, hotel mana yang ok mandalay in atau popular guesthouse tu ataupun ada cadangan lain tak...
TQ...

Fatt February 28, 2012 at 1:18 PM  

zaimiazman,
haritu aku duduk kat mandalay inn, popular guesthouse ni kat depan tu je...pd aku dua2 sama tapi kat popular guesthouse tu lebih ramai foreigner backpacker, ada lounge kat 1st floor utk lepak...bilik dia aku tak pasti tapi cuba tgk kat website. tryla

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP