First Aid Kit

November 07, 2011

Setiap orang wajib ada first aid kit tak kira untuk tujuan apa sekalipun sebab kegunaannya tidak terhad. Cuba tanya berapa ramai di antara kita yang bawak first aid kit bila bercuti? Aku pasti tak ramai yang memikirkan tentang first aid kit sebab masing-masing lebih excited menyumbat berhelai-helai baju untuk bergaya sakan dan cekedis bagi mengelakkan diri dari kebuluran.

Bagi mereka yang mempunyai kecenderungan untuk mencuba makanan tempatan sesebuah negara perlu diingatkan supaya lebih berhati-hati sebab kadangkala penyediaan yang kurang hygienic bakal mengundang derita yang berpanjangan di bilik termenung. Jadi ubat-ubat seperti pil pelawas, dehydration salt, minyak panas dan lain-lain yang berkaitan wajib disediakan untuk meneutralkan perut.

Sesetengah orang yang badannya mudah terkejut akibat dari perubahan cuaca wajib membawa aspirin dan paracetmol bagi meredakan pening dan demam. Perubahan cuaca juga boleh menyebabkan seseorang mengalami hidung berlari (running nose), so inhaler dan sapu tangan wajib ada.

Walaupun sentiasa sihat (alhamdulillah) tapi aku selalu prepare first aid kit setiap kali travel. Risau jugak in case datang sakit waktu malam atau masa travel sorang-sorang so at least preparation tu ada. Kat bawah ni adalah contoh sebahagian ubat yang ada dalam "toolbox" aku :



1. Plaster luka
2. Pil sakit tekak
3. Pil gastrik
4. Pil tahan sakit/pain killer
5. Pil selsema
6. Pil sakit perut
7. Dehydration salt
8. Ubat cair sakit kembung/angin dalam perut
9. Krim sakit mata
10. Mopiko
11. Minyak panas
12. Krim panas otot/cramp
13. Minyak panas otot bahu/leher/pinggang
14. Tiger balm




Jenis ubat yang takde dalam gambar :
1. Bandage
2. Ubat kuning (ubat cuci luka)
3. Cool fever
4. Panadol
5. Uphamol
6. Inhaler

Kebaikan membawa ubat sendiri ialah :
1. Susah nak cari ubat yang lebih kurang sama di luar
2. Jenis ubat di luar mungkin tak sesuai dengan antibodi kita
3. Harga ubat di luar jauh lebih mahal
3. Tak tau di mana letaknya farmasi

Mungkin ada yang tertanya-tanya sama ada senarai ubat di atas perlu declare atau tak, jawapannya tak perlu. Selalunya jenis-jenis ubat yang perlukan pengesahan doktor ialah ubat yang mengandungi kandungan penenang/dadah yang tinggi.

Memetik contoh jenis ubat yang wajib declare jika masuk ke Australia :

"You need to declare medicines and substances which may be subject to misuse, abuse or dependence, for example, steroids, opioid analgesics, cannabis or narcotic based medications. These products may be restricted or require a permit in order to be imported. Some traditional medicines may contain endangered plant or animal products and these should be declared to Customs and Border Protection"

Itu saja sebahagian daripada info yang dapat dikongsi untuk kali ni. Untuk maklumat yang lebih tepat tentang larangan membawa ubat-ubatan tertentu ke sesebuah negara boleh tanya lebai gugel. TQ.
.

36 comments:

bdk2 @ John November 7, 2011 at 11:41 PM  

mopiko tu ape fatt? first time dgr.
aku kalo travel..aku make sure bwk panadol sepapan, ubat selsema, tiger balm dan jugak vaseline dan jugak ubat cirut birit. sgt2 penting. aku ni dah la mcm slalu mudah kene demam @ selsema kalo travel. mmg kene bwk laaa...alahai. kalo lupa, mahal beb nk beli kat sana.

YanTie AhMad November 8, 2011 at 12:17 AM  

sejak jadi diver, aku kena tambah salonplas, ngan pil panadol yang muscle pain ngan minyak panas/yoko2..sebab nya dah g jejauh, tetiba kena cramp dlm laut..sakit giler..so 3 benda ni dh wajib ada dlm beg bila travel..:'(

handyplas mesti ada dlm wallet..dh jd habit..

Leez M. Saaid November 8, 2011 at 12:53 AM  

aku dah lama tak jejak blog mu ini....sebabnya aku teramat busy dgn kerojer. Pas update blog aku tak gi blogwalking ke blog orang lain.
And sempena cuti raya ni aku ada masa skit,..leh jalan2 ke blog mu. Suka baca perjalanan mu ke korea dan umrah....sebab Insya Allah aku akan menyusul tahun depan. Doakan utk aku yea.
Pasal first aid tu...aku setuju sebab aku pun buat mcm tu....sama ajer. yesss....kena bawak dari sini coz kalau nak beli kat negara owang...mahal nak mampus dan kalau tetiba emergency sakit mana nak cari farmasi kan...
selamat berblogging lagi....

Niza Zainal November 8, 2011 at 7:04 AM  

Informative entry.

Memang dah terkena hari tu, time pergi Perhentian. My kid demam mengejut on the last day dan yg cuma ada adalah sepapan panadol org dewasa dan minyak angin.. lepas ni memang kena beringat especially for kids walaupun untuk trip yg pendek. Orang dewasa boleh tahan lagi, yg kena budak-budak, alahai kesiannya.. time tu mcm tak sabar pulak nak balik mainland.

Janggel November 8, 2011 at 7:39 AM  

Fatt aku tertarik dengat sejenis ubat dalam gambar ko tu yang bernama TOLAK ANGIN. mana nak dapat ubat tu? dia serbuk kene bancuh ngan ayor ke atau pil telan sebijik-sebijik? Ada jual kat farmasi ke? hahaha tetibe aku lari topik sat..

Ok aku setuju, tambahan pulak kalau travel luar negara, memang susah nak cari obat, melainkan kita bawak obat2 kite sendiri. Dulu aku travel memang takda bawak apa2 first aid kit ...tapi sejak akhir2 ni baru aku sedar diri.

Ely Hasrul November 8, 2011 at 8:28 AM  

satu ubat yg aku tpk nk bwk ubat sakit mata hahahhaa.. first aid kid nih wajib kitorg bwk kemana2 even blk kampung pon. yg beshnye kitorg kompeni papi bg first aid kid and bleh refill anytime when expired.

john - mopiko tuh ubat sapu xsilap utk gatal2 kena gigit nyamuk/serangga. kan fatt? hehehe aku xpenah pakai tp mopiko nih mmg glamer abis la time aku kecik2 dulu sbb dia antara kompeni yg buat iklan kt tv selain Den Dang (cemana eja?) aku ingat kompeni nih dh xwujud lagik tp back thn 2000 gitu kakak aku beli utk sapu kt anak dia.. time tu la aku nmpak blk mopiko nih tp yg klasik nye design/kaler dia xbyk berubah.

BlueEwoke November 8, 2011 at 8:32 AM  

Aku pun kalau travel memang selalu bawak ubat sendiri, sb aku tak leh nak makan ubat sebarangan, salah makan, confirm aku alergic, lepas tu aku wajib bawak nasal spray, sb idung aku sensitip, kalau sejuk/udara kotor, aku senang kena bersih, pastu runny nose, memang tension. Plaster pun ada aku bawak 2-3 keping selalunya..

Ubat2 sapu tu aku selalu bawak Tiger balm dan myk cap kapak la, Yoko yoko dan insect repellent pun aku angkut hahaha

Biqque November 8, 2011 at 10:12 AM  

hoi john! mopiko pun ko tatau ke??? minyak kuning cap kaki tiga tau??? hahahaha!

menkala laki aku bawak panadol, aku mesti bawak minyak angin cap kapak :)

~uG0giRL~ November 8, 2011 at 10:17 AM  

hahahha ko pon ada ubat tolak angin ke?kikiki

Biqque November 8, 2011 at 10:55 AM  

NASIB BAIK aku tak post header yg aku buat aritu, mmg gambar seketul2 cam header baru mu ini :D telepati kah?

aku sangat bosan lately ni...aku tatau keadaan yg bosan or aku ni yang membosankan hahaha!

Fird November 8, 2011 at 11:35 AM  

Jangan lupa vitamin C (kalau tak pernah / jarang amek vitamin C, silalah praktikkan at least 2-3 minggu sblm travel). Vitamin C bagus untuk meningkatkan immune anda sebelum, semasa dan selepas travel terutamanya jika kita travel ke tempat yang suhu dan persekitarannya berbeza dengan negara kita :D

Janggel November 8, 2011 at 11:46 AM  

Ely- eja dia Ding Dang la hahhaa. Haah iklan mopiko tu salu kua tv masa kecik2 dulu "Mopiko Laila!!!" Sambil nyamuk besar gajah terbang merayau2!

Daddy Ziyyad November 8, 2011 at 12:05 PM  

Entry yang bagus! Memang ramai yang abaikan tentang ini, termasuklah saya! Saya ke Pert bulan lepas, semua ubat ubatan saya bawa..saya keluarkan prescription notes saya sendiri..hehehehe..tetapi saya terlupa bawak ubat anak saya! Anak saya demam di sana, dan penyudahnya, saya ke farmasi dan beli syrup panadol yang berharga AUD11 sebotol!! Padahal di klinik saya melambak lambak syrup panadol..ekekeke

Ely Hasrul November 8, 2011 at 12:38 PM  

biqque aku pon cm terbeliak mata john xtau mopiko. hahahah tp ubat tuh klasik hahaha

satu ubat yg wajib bila bwk anak - ubat demam masuk bontot. wajib mmg la wajib tp aku penah gak tertinggal patu sami demam grrrr

tasekM November 8, 2011 at 12:47 PM  

yg aku selalu bawak ialah ubat senggugut.



.

langkah kaki.. November 8, 2011 at 12:59 PM  

first aid.. yerp.harus dibawa kemana mana.. kalau hiking..travel..holiday..mmg org selalu bawak sndri punye first aid. me n my sis ade masing2 punye first aid.even kalau gerak sama2..still bawak first aid asing2.. as u said. first aid penting sbb ubat kite x semua yg sama. =) nak2 mcm org kuat allergic. salah ubat allergc..muke bengkak. T_T. mmg kene prepare ubat sndri.

Ely Hasrul November 8, 2011 at 1:20 PM  

janggel, sure ko suka mkn kan dindang tuh. aritu aku nmpak lagik iklan dia. masih ala2 mat jenin. bagus tul la kompeni tuh smpai skang xlingkup2 hahaha

fatt November 8, 2011 at 1:44 PM  

john,
ubat CIRUT birit? hahaha...ok aku tau ko typo. waktu aku nk balas komen ko ni aku tgk ramai dah eksplen apetu mopiko...so betul la ape dorg ckp tu..hehehe




yantie,
aku terjebak dgn yoko2 time ke korea aritu. sbb memasing sakit bahu sbb galas beg...so bila sapu je benda tu rasa lega betul. aku penah rasa cramp kat dlm air...peh, sakit dia mmg champion!! nape eh jadi camtu? bleh ko cerita based on pglmn ko...TQ!




leez,
sama la kita..memasing bz...tp bila time2 tak update blog aku rajin gak jln2 ke blog org smbil cari ilham. thn dpn nk gi korea & umrah ke? alhamdulillah...murah rezeki ko :)

aku terasa2 nak balik ke mekah...tp poket dah tembus...huhuhu..anyway, selamat hari raya aidil adha :)




niza,
TQ! it's true. kdg2 bila ada yg sakit wktu tgh seronok bercuti jd gelisah sgt nak balik...lelagi klu yg sakit tu bdk2 kecik..tak smpai ati tgk dia nangis. ive once trlupa bwk my first aid kit...mmg takut jgk. tp mujur takde sakit time tu, alhamdulillah




janggel,
HAHAHA....aku tau obat itu akan menarik phatian kome. sbnrnya obat tu aku beli masa di Bali. kat sini takde rasanya, ubat Indon. benda ni sejenis cecair, rasa berangin2 je...just telan pastu sulam dgn air..mmg pastu ko akan terken***2...hahaha...aku tak cuba lagi, just beli utk masa hdpn. tp kwn2 aku dah cuba & mereka amat berpuas hati :P

pasni ko jgn lupa2 lg bwk first aid kit. klu tak nangis la ko nak byr rege sepapan panadol smpai 10dollar...klu gi negara2 yg sama level dgn msia ok, klu gi Oz, Nz, EU...masakla ko time tu. hihihi



ely,
ya betul...mopiko tu ubat nyamuk. klu kena gigit nyamuk bleh la sapu..rasa sejuk2 gitu. kena gigit serangga pun bleh sapu. aku mmg suka beli mcm2 ubat tp pakainya jarang2. walhal klu ketik nyamuk aku lupa lak nak pakai..hahaha

oit untung siot first aid kit bleh topap2. tp elokla pun utk yg dah berkeluarga..mcm2 ragam ada. aku setakat ni ubat yg paling kerap guna just minyak panas, bam angin & pain killer sbb klu dtg penyakit dlm perut aku, dia punya sakit rasa nak buh penendang kat org. buat masa ni dia takde, tp dia suka dtg time2 aku tak bajet.

fatt November 8, 2011 at 1:44 PM  

Na,
aku rasa nak cari la nasal spray pas ko sebut ni...pastu insect repellent. 2 benda ni aku takde lagi. tak kisahla nak gunanya bila, janji bila diperlukan bendanya dah ada. tak gitu? tq!




biqque,
nti kita hadiahkan john mopiko ek? hehehe

aku lagi suka tiger balm dr minyak kapak sbb bau minyak cap kapak cam kuat sgt la




ugogirl,
ada! aku ni dah mcm sensei jual ubat...sume aku ada. minyak tolak bala je blum ada lagi. hahaha




biqque,
bkn ko je bosan, aku pun bosan ni ha. tu psl aku stop dulu citer jenjalan...aiseh, yeke? kebetulan...apa lagi, tepek la header baru ko. aku kalau time bosan2 ni aku suka tukar header...bila dah tgk header baru then barula semangat pun datang...alasan!




fird,
ko mcm doktor la weh..tp mmg betul pun. aku lupa nak taruk..jap gi aku edit entry ni..makasih. aku penah demam masa kat madinah dulu & pastu minum vit c jenis soluble tu...barula rasa ok skit...klu tak rasa lemau gila. TQ for sharing :)




janggel,
bukan "Laila" le..."Lai aaa..." Lai=mari..tak silap aku...




dz,
gulp! aud11 utk sebotol sirap panadol? mahalnya...tp untungnya jadi doc sbb bleh tulis prescription sendiri...ubat pun tak risau nak cari sbb bleh amik pree. kdg2 nak beli sepapan panadol kat 7E pun dah 5-6rgt...belum ubat batuk lagi. TQ doc :)




ely,
ubat masuk bontot...ok ngeri! sama ngeri dgn ubat cacing. aku rela tak mkn sbb ngeri punya pasal




kak tas,
ubat segugut kaler pink tu ke? jgn mkn kerap sgt kak nti tak elok..cuba try minum air suam waktu cramp tu..pastu demah dgn benda2 suam...insya Allah bleh kebah




jie,
allergik ape tu bleh muka bengkak? pes time dgr ni...related with seafood ke? klu camtu mmg kena standby selalu klu tetiba jadi mmg haru.




ely,
kuang hasam! hahaha...ok kompeni tu blum lingkup. itu bermakna strategi dia masih bagus cuma aku dah lama tk tgk iklan2 dindang...rindu gak...cover kotak dia sume masih guna maskot doremon ke? aku musykil...doremon ada kaitan ke dgn dindang? dpt royalti ke?

JunAina November 8, 2011 at 1:48 PM  

kak aina kalau bercuti sellau make sure benda ini ada panadol, inhaler, ubat gastrik dan minyak gamat.

Janggel November 8, 2011 at 2:02 PM  

Fatt- hahah ye ke? Aku dengar macam laila heehehe.

Ely Hasrul November 8, 2011 at 2:19 PM  

ubat cacing?? ubat cacing smpai skang kena banned xbleh masuk umah aku sbb geli okeh ahhahahahhahahha jgn la paed sami suh dia mkn ubat cacing.. ewwww geliiii!!!! eh aah ek dindang tuh ade gambo doraemon betol2 ke or ala2 muka doraemon? tp iklan dia mmg mencabar.. kalu terbang2 toys dia mmg nmpak benang/tali yg ikat hahahhahahaa

Biqque November 8, 2011 at 2:33 PM  

janggel, lei kong mei ya? laila laila...um seik kong, mo kong! ngo ta lo!

langkah kaki.. November 8, 2011 at 3:49 PM  

oh..allergc seafood tu dah mmg satu hall..ni allergic ubat. sbb tu x brani nak makan ubat org lain..=(. kalau pergi klinik yg x pernah pergi pon, jie akan tunjukkan kad allergic ubat. jie mmg ade satu kad khas yg doctr bg yg senaraikan ubat2 yg jie allergic. kalau salah makan..muke bengkak..mate bengkak..n sometimes mate mcm kene geget segerombolan nyamuk..T_T. nak hilang bengkak..amek masa dlm 4 ke 5 jam..T_T

Janggel November 8, 2011 at 4:16 PM  

Amoigoshhhh apa tu Biqque???? Aku tau lailaaa je, yang cing cong cing cong lain tu idak le teman paham! Hehehe..

Haah Ely, tu la tu yg ada gambo doraemon kat kotak kaler pepel tu. Pastu dalam dia ada jajan cekelat bulat2 cam taik kambeng tu.

Biqque November 8, 2011 at 5:03 PM  

ha ko jangan janggel, aku tau semua bahasa (ewahhhhh) dan boleh bertukar2 mengikut keadaan semasa (kahkahkah) siap baju serta mekap sekali ye!

nah, sape nak tengok/baca pasal ding dang & tora, click ni :
1) http://www.myindo.com/story/179.asp
2) http://pendekarpetai.blogspot.com/2011/01/mainan-masa-kecil.html

hahahaha! tak pasal2 glamer bloggers ni!

Janggel November 8, 2011 at 5:35 PM  

hahaha patutla aku sering keliru dengan ko biqque!!!

wah gigih diorang tulis pasal ding dang eh.

~uG0giRL~ November 10, 2011 at 12:07 PM  

fatt,

ko kalo pegi tempat yg sejuk2/kering2 ko akan mengalami kekeringan kulit yg melampau x? apa rahsia kecantikan kulit ko ye?
sbb kulit sye ni kampong sket, xbleh kena sejuk sangat nnt gatal2.

Janggel November 10, 2011 at 1:41 PM  

Hahahaa aku suka la baca komen uGogirl tu wakakaka! Caner fatt? Cer citer?

~uG0giRL~ November 10, 2011 at 4:55 PM  

wei fatt, sye tanya sejujur2nya ni... xde niat lain ye, sbb ko pegi tempat salji2 kan? sye pegi time spring pun kulit kering gilos. kalo ko ada tips molek jugak kalo ko nak kongsi.

en janggel, ko jangan ketawakan fatt, xbaik tau, hep!

Janggel November 10, 2011 at 5:22 PM  

UgoGirl :

Ala aku pon nak gak tau petua/tips2 berAda di tempat sojuk....

fatt November 10, 2011 at 8:19 PM  

janggel,
ko jgn memain...ada org mintak perghtua aku, bkn petua ek...kikiki..




ugogirl,
sori naa lmbt nau reply. aku arini bz gila. aku mampu baca sekali lalu & approve je komen2 korg..sori tau

dulu waktu pes time aku pegi negara sejuk (perth tmpt omputih yg pertama aku jejak). masa tu baru pas winter..baru spring la kiranya..sejuk dia mak aii...aku sampai pening kepala sbb tak tahan. pastu aku punya kulit kering gile smpai aku asik garu (bcoz dry) dan luka...byk la bekas2 luka tu dulu, tp skrg dah hilang. mmg gile teruk aku time tu. mcm monyet pun ada asik tergaru2..dah kulit dry kan so dia rasa gatal. then from time to time, pas aku travel lagi down under (paling down under is queenstown) ctu lagi sejuk & mgkn dah slalu pegi tmpt sejuk, benda ni hilang sendiri. aku tak penah apply losen whatsoever, aku pun pelik jgk tp kulit aku ok. so aku rasa mebi kalau dah biasa dgn suhu tu kulit ko akan get used. ikutkan aku takde petua ataupun perghtua...tp cuba ko beli losen yg kandungan moisturiser tinggi cth mcm vaseline yg petroleum oil tu. klu johnson & johnson mmg tak jalan. pastu jgn pakai yg perfume based punye moisturiser sbb aku rasa yg tu tak ok..ko cari yg mcm vaseline punya products. nivea aku tak pasti ok ke tak tp bleh tgk kot2 kdgn mosituriser dia tinggi ke tak dari air.

mulut tu kdg2 kering jgk so aku pakai vaseline. aku tak pakai benda lain except vaseline sbb dia takde perfume & benda2 lain...pure oil.

klu muka plak aku bleh suggest ko pakai krim pelembap. sbnrnya aku mmg tak penah apply apa2 krim muka sbb aku malas. aku jenis kalau teringt baru buat, kalau rajin baru buat..hehe. tp ko prepare jela. cuma kulit aku ni senang sunburn..expose matahari lama skit burn la...aku lagi risau pasal burn dari kering sbb kulit aku tak brp nak dry kat tmpt sejuk.

aku mtk maap tau kalau jwpn aku tak memuaskan hati tp aku punya teori, klu dah selalu kena angin sejuk, otomatik kulit akan adjust dgn suhu. apapun yg paling penting ko kena byk minum air kosong bila kat tmpt2 camtu. mmg ko akan kerap p toilet sbb sejuk tp klu ko byk minum air, kulit ko akan otomatik supple

~uG0giRL~ November 10, 2011 at 10:28 PM  

fatt tima kasih ye sbb sudi jawab, mmg sesuai la ko duk obersee tu. xyah apply lotion pun leklek je...sye 10 hari kat ostrelia pun still gatal2 gak. ish kalo teringatkan waktu nak mandi kat GCoast dengan kaki teruk kena gatal adalah sangat x best.

skang mmg pakai lotion vaselin xde bau tu. wajib bawak satu botol besar punya. boleh habis ok dlm 7 hari. ngeee

kena minum air banyak ke? sejuk la wei, xrasa nak minum pun. nak kencing pun kena tapau air dulu...T_T

jadi sye akan stick dengan lotion extra moisturizer dan vaselin mcm cadangan ko tuh. harus duk kat tepi rak kat guardian nak study kandungan lotion tu dulu.

next year p NZ, bawak 2 botol besar gamaknye!

mekasih fatt. i really appreaciate it (mode negara sejuk):P

En Janggel, ko pun nak bawak lotion ke lepaih ni? hihi

fatt November 10, 2011 at 11:21 PM  

ugogirl,
thn dpn gi nz ke? oh mai...nape la aku slalu je jaki klu org nak pi nz walhal aku dah p sana byk kali..iskk...ada la tu benda yg tak setel lagi..sbb aku nak wat kawarau jump & skydive. klu aku dah lengkapkan 2 benda tu barula aku tutup bku nz...agaknyela. hehehe

mmg air tu mmg betul...sbb kulit kita kering sbb kurang air pun ye jgk, sbb dah kerap p tandas sbb sejuk...tp minum air suam la..jgn tibai yg sejuk sbb nti lagila menggigil. klu minum air panas otomatik badan akan rasa bleh adjust dgn suhu...it works for me :)

aku suka gi tmpt 4 musim ni bkn apa, sbb bila rasa 3 musim tu (kecuali summer), badan lgsung tk berpeluh. so jalanla jauh mana pun, mmg tak peluh. klu tak mandi pun tak busuk. tp aku dah terbiasa mandi jgk even winter so aku lanyak aje

jadi tak ni buat kuiz 26?

~uG0giRL~ November 16, 2011 at 7:15 AM  

dah2, ko da banyak kali p NZ kan? bagi can plak kat org lain ek. taun dpn pegi pun xlama dlm 12 hari je. itinerary xplan lagi. nnt kalo dah plan sye bg ko tengok ek.nnt ko advice tau. ingat nak cover christchurh-queenstown-christchurch

sye pun suka p negara 4 musim, cuma tang kulit kering tu kena adjust lebih sket

fatt November 25, 2011 at 2:50 AM  

ugogirl,
HAHAHAHA...okla okla aku tak pegi dah. aku pun rasa muak dah pegi sana. aku nak pegi tmpt2 yg blum penah pegi lagi...buang masa+duit jek ulang2 kan? nape la aku tak terpikir nk gi europe itu jam eh? pelik jgk ni..iskk

nti ko anta jela itin yg dah buat tu, insya Allah aku cuba bg advise yg sepatutnya :)

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP