Hagaki はがき

November 23, 2011

Hagaki = poskad (kanji 葉書, hiragana はがき)

Minggu lepas tak pasti hari apa sekeping poskad telah sampai ke rumah. Pada mulanya aku tak bajet itu poskad sebab rupanya yang seakan-akan kertas putih.

Setelah dibelek-belek barulah aku teringat Hannan bagitau dia ada hantar poskad dari Jepun.

Walaupun poskad ni simple tapi amat berharga sebab bersusah-payah beliau communicate dalam bahasa Jepun untuk dapatkan sekeping poskad dan setem untuk aku.

"Sumimasen, (jepun, jepun, jepun)". Hahaha, terer ko cakap Jepun!

Bila dapat poskad ni otomatik aku rasa terbako. Aku harap dengan "unofficial invitation" ie. poskad ni impian aku ke sana akan tercapai. Ameen!

どうもありがとう Hannan! \(^_^)/

ps : terima kasih untuk entry ni, aku suka!
.

36 comments:

bdk2 @ John November 23, 2011 at 12:05 PM  

aku takde!!! hahahaa...ko je ade skung ni. harus mintak tlg chawanna atau biqque post kan 1 utk aku nnt. demand nih! hahaha

Biqque November 23, 2011 at 12:15 PM  

apalAgah! jom!

ko penah dgr lagu doraemon versi indon??? dgr ni!

Aku ingin begini, aku ingin begitu..
Aku ingin banyak banyak banyak sekali..
Semua semua semua dapat dikabulkan..
Dapat dikabulkan dengan kantong ajaib..

la... la... la...
Aku ingin terbang bebas di angkasa..
(hai baling-baling bambu..)

la.. la.. la..
aku sayang sekali DORAEMON....

KAHKAHKAHKAHKHAKAHKAHKAHKAHKAHKAH! KALO KITA JUMPA, AKU NYANYI DEPAN KO!

Hannan Hanarbek November 23, 2011 at 2:05 PM  

Ah! Arigato Gozaimas! Fatt, jibun no yume wo akiramenaide, ganbatte kanattekudasai!

Biqque November 23, 2011 at 2:50 PM  

ok, aku dah terjah blog si hannan ni, DIA LAWAK LAAAAAAA! hahaha! aku suka cara dia bercerita. mmg aku bleh imagine sume situasi tu hahahaha! aku dah baca post jepang dia...aku nak tau la bleh ke tak amik gambar kat harajuku tu sbb diorang slalunyer tak kasi amik...kena cam curi2 dari jauh...serius aku nak gi situ nak bergambar ngan diorang :D or aku kena pakai cam diorang ar...hahaha!

Anonymous,  November 23, 2011 at 3:13 PM  

masa kat NZ tak sempat nak pos poskad even my sister memang ada minta belikan poskad, punyalah syok berjalan dan kononnya nak pos semua sekali kat Arrowtown.kami tertinjau2 depan pintu post office Arrowtown, hanya sedar bila orang di situ cakap, hari tu hari sabtu.



zany

gadisBunga November 23, 2011 at 6:28 PM  

aku masih igt poskad yang ko bagi kat aku fatt. terbako jugak semangat aku saat dapat tuh. :D

dzuchan November 23, 2011 at 7:31 PM  

nak ikot p jepun tu....hahaha..

fatt November 23, 2011 at 7:55 PM  

john,
yay...aku bleh eksen dgn korang! hahaha. kalau aku gi jepun aku pos kat ko sekeping. ckp je nak chop apa aku drop kat situ. tokyo? osaka? harajuku? ceh poyo la aku ni...hehehe




biqque,
ko nak nyanyi dpn aku??? ok aku tak tau aku harus menangis atau gelak skrg ni @__@

gile saiko la biqque!! HAHAHA. gile lawak la lirik dia. LOL! this is awesome! jap jap....aku leh byg muka ko sengal cam Sinchan bila nyanyi...HAHAHA...adeh sakit perut aku wei




hannan,
ganbatte kundasai je aku paham..lelain out! hahaha...tu ape ko tulis dlm bahasa jepun kat atas poskad tu? pls crack the code..aku tak reti nak baca..




biqque,
ha, mmg lawak..aku suke cerita dia. part dialog "sumimasen, (jepun,jepun,jepun)" tu my feveret..sbb ia membuatkan aku berimaginasi dialog2 jepun yg aku sendiri pun tatau..main tibai je..hahaha...aku pun tak pasti bleh ke amik gmbr kat harajuku, cer ko tanya dia. eh tapi nape takleh? bkn bleh ke?




kak zany,
la yeke? ruginya. nape tak tanya sy. sbnrnya masa beli poskad kat kedai souvenir tu bleh beli terus setem. pastu letak jela dlm postbox kat mana2...aiseh...nmpknya akak kene ripit nz sbb klu tak anta poskad ni mmg tak komplit la kiranya




gb,
yup, aku masih ingt. poskad NZ! kan? masih simpan lagi ke? nti klu ko pegi NZ kirim kat aku satu bleh? hehehe :)




dzulichan,
nak ikut? aku lemah siot bab visa...klu lah semudah ABC kan bagus =__=

Janggel November 23, 2011 at 8:06 PM  

OMG Biqque, ko tau lagu doraemon versi melayu????aku dah terbayang2 ko nyanyi pakai suar tido! .

Hahahaha.

ala aku nak gak poskad jepun! sape nak pos kat aku ni!!

Amboi Fatt nak eksen yer...takpe takpe...
Akupon dah baca blog si hanan tu, memang kelakar!

Anonymous,  November 23, 2011 at 8:59 PM  

hahaha...saja je kan nak cari sebab utk repeat. tengah tinjau uni utk si bujang tu, kot lah dia boleh gi belajar, mak dia nak itutttt.......berbaloi ripit.


zany

dzuchan November 23, 2011 at 9:15 PM  

aku ikot ko dlm niat je la...duit x cukup lagi..indon pon x jejak lagi hahaha

Ely Hasrul November 23, 2011 at 11:18 PM  

wow beshnye. aku ade kenangan tak manis dgn poskad2 nih. tapi part jepang memanggil2 tu aku suka.. hihihi

langkah kaki.. November 24, 2011 at 12:50 AM  

wahhh!!! harus lah jeles! sob sob. tp x la jeles mane. kui kui. sbb bukan peminat poskad. die jeles sbb direct dari jepong! mau mau..*versi gedik*

insyaAllah. orang doakan impian sis tercapai.. =D. amin

BlueEwoke November 24, 2011 at 6:57 AM  

bdk2, nanti aku anto poskad dari jepang..kasi je address..hehhee insya Allah

Aku pun tengah imagine biqque nyanyi lagu doremon melayu, mesti Aqilah tumpang sekaki gak hahahaha..

Fatt ko nye tiket ke jepun bulan bile???

NITA November 24, 2011 at 8:49 AM  

hagaki kat nipponland byk yg plain cam tu.

In fact masa New Year senang je beli nen-ga hagaki (new year greeting postcard). stem dah pre-printed atas postcard tu, kira kita beli harga stem tu je.. then dah boleh buat poskad. Sgt menjimatkan.

kalau postcard biasa with pretty scenery pix etc dipanggil e-hagaki.

Biqque November 24, 2011 at 9:20 AM  

fatt, ko patut teruja la sbb aku sanggup alih bahse utk ko HAHAHAHA!

haah, aku pun suka part sumimasen, jepun, jepun, jepun tu. kahkahkah! slalu kita cuba gak tulis yg bunyi lebih kurang, ni terus tulis JEPUN! hahaha!

aqilah leh jadi shizuka, janggel jadi suneo :D

korang tau tak doraemon ada adik??? warna kuning hahaha! giant pun ada adik tau! ha jangan main2...suneo nyer sepupu pun aku tau kahkahkah!

fatt November 24, 2011 at 2:09 PM  

janggel,
ko baru tau? aku penah dgr lagu versi indo ni dulu dan masa tu aku gelak sbb sumpah lawak..pd aku lagu ni takleh ditranslate...biarlah dlm bahasa asal..sbb klu translate mmg hancor!!




kak zany,
anak bujang akak tu umur brp? kalau dia nak pi baguih gak tu...let say akak pindah jgk sy nak menyempit! hikhikhik :P




dzulichan,
nti aku tepek sign tulis "dzulichan was here"...haaaa..amacam? aku ni tahle lepas ke tak sbb aku kecut perut bila ingt psl visa..phew~ *lap peluh*




ely,
ceciter ape kenangan buruk ko tu? kalau tak rahsia kongsi le..klu rahsia takpe, aku mengerti




jie,
itulah motipnya...motipnya sbb poskad ni dr jepang. klu dr london ke nz ke tak heran...tp klu dpt poskad dari russia lagi best, kompem sume org pitam 3,4 kali




na,
aku pegi masa spring...rasanya pas ko balik




nita,
oic...mcm2 pesen ye. tp yg lekat stamp terus tu mmg bagus. eh jap, abistu nak beli poskad ni katne? pejabat pos je ke?




biqque,
aku tau doremon ada adik. aku peminat fanatik doremon kot. tp takla fanatik mana. ex aku fanatik gila. smpai dia bleh cerita psl doremon tiap kali aku jumpa dia. tapi aku suka sbb gaya dia bercerita tu kiut. hurm, tp itulah, bleh dikatakan sume benda keliling aku ni mengingatkan aku ttg dia. but its ok...im good :)

Janggel November 24, 2011 at 2:13 PM  

hahah aku tak penah dengar versi melayu tuh.... tapi aku hapal yg bersi Jepun, Jepun, jepun tu hahah.

Tapi part yang doraemon ada adik dan giant ada adik tu aku tau. In fact sunyeo pon ada dik pompuan jugak tau.

Sejarah doraemon hilang telinga pon aku tau hahaha.

Anonymous,  November 24, 2011 at 4:25 PM  

salam..dah lama follow blog ni but baru 1st time comment.your blog is awesome.. everyday tak sah kalau tak buka blog ni.

Japan mmg best. last year pg backpacking japan masa autumn.first time backpacing. Beli JR pass jalan2 tokyo,osaka, kyoto&hiroshma.Paling suka kyoto.

~Xianna~

Biqque November 24, 2011 at 4:54 PM  

kalo ko nak tau, ehem aku HARDCORE jepun...lagi la mencengkam jiwa kelebu aku sampai skang...haih...

*larikkkkkk - laki aku kejor*

Hannan Hanarbek November 24, 2011 at 5:52 PM  

Salam Persaudaraan,

Saya budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan :)

fatt November 24, 2011 at 7:36 PM  

janggel,
sejarah doremon hilang telinga pun ko hafal? aku tabik toing toing sbb aku pun tak ingt...hihihihi

aku nyanyi versi jepun memanjang je aku....na, ni, ni, na...tahape2 tah..tak hafal lirik. fail!




xianna,
tqvm. tpi mtk maap sbb bila u check blog ni kdg2 takde update, biasalah tu..blur kekadang. haha

1st time backpacking gi jepun terus? awesome! brp minggu? jr pass tu mahal ke? ada gak tgk willer express punya pass, seems affordable & routes pun not bad. brp bajet masa trip tu if u dont mind sharing. tq! :)




biqque,
ni hapa ceghita ni? *sambil pegang rotan*

dia dah tawen ke belum? klu belum intro kat aku. aku mmg suka mamat2 jepun ni...but limited to yg bermuka jepun & hensem. klu jepun tp cam muka nobita aku takmo. hahaha




hannan,
tolong tunjukkan brp byk fm yg ko beli? klu ada extra aku nak satu!! hahaha

Biqque November 24, 2011 at 11:41 PM  

Itu tahap drama karat siuttttttt...kenangan, kenangan...ely tau luar dlm, nak je aku cite kat ko tp kena cite sorok2 kihkih! Dah ada gf dah but on n off...lama gile dia benci aku tp skang ok dah...kot...hahaha! So, melepas la ko, nak2 aku plak yg rekemen, luka lama bernanah kembali le plak kahkahkah! Tapi mana tau, ye dok...?

Janggel November 25, 2011 at 1:17 AM  

Hahahaha sejarah doraemon hilang tinge tu wajib tau ok! kalao tak, bukan fanatik doraemon la namanya! hahaha.. dia hilang tinge sebab tikus makan tinge dia...sebab tu sampai la ni doraemon takut tikus.

NITA November 25, 2011 at 2:07 AM  

poskad pre printed, esp yg new year tu -- byk tempat jual, kedai2 esp family mart/7-eleven segala. Poskad bodo je la.. kertas recycle n mono-color jer mostly utk yg termurah. Jepun kan terer bab2 protect environment..

fatt November 25, 2011 at 2:08 AM  

biqque,
luka lama berNANAH kembali? HAHAHA...ko jgn, takut aku kang. lgpun ko ckp dia on off tu aku rasa cemerlang je nak kelaut relationship gini..bosan lah.

aku tau, ni mesti kes ko tinggalkan dia ni kan? slalunya gitu la..klu marah gila tu mesti sbb kena dump. ah tapi kalau patut kena dump pun nak kata apa kan? dah bkn jodoh namanya..redho jela




janggel,
YA AKU INGAT!! *tetiba*
oh patutla dia takut dgn tikus..klu dr jauh nmpk tikus kemain takut cam nak pengsan...harap je beso tp hati cam kuman..hehehe

Anonymous,  November 25, 2011 at 8:41 AM  

Hi Fatt.
mmg dari dulu obses ngn japan tu yg ajak member backapcking japan tu.pg 4 org dlm 10 hari je.cari info dlm LP, forum, selebihnye main redah je. but nasib baik 2 of us tau japanese wlpn x fluent.so ok lah.

JR Pass - masa tu rm1100 utk 7 hari. harga ikut nilai yen.tapi x byk beza pun.average 1k++ la.kalau nak pg byk tpt mmg berbaloi beli pass ni sebab jimat & senang. if nak stay 1 tempat je better x yah beli.

total budget dlm 5k.tak shopping sgt.stakat beli souvenir.byk spend utk makan sb semua gile jap food :)

sorry, panjang la pulak tulis kat sini. sekadar nak share je.

~Xianna~

Ely Hasrul November 25, 2011 at 9:35 AM  

fatt, takde le buruk mana, dulu time kt U aku ade boipren yg aku suka la 9ha jgn xtau aku selalu tuka boipren and tujuan ade boipren tu sbb kawan2 pon ade hahahah bongok), so bila dh nk grad dpt la yg betoi2 aku suka, dia org KK (kebetulan plak papi pon dr sana cesss) so aku selalu la anto poskad kt dia sbb dia grad dulu dr aku (dia mmg senior aku) every poskad aku anto aku letak no. seingat aku smpai no 100 lebeh.. kire cam daily cerita pon iye gak, seronok sbb poskad memacam gambo kan.. tapi dia xteruja pon nk balas cilakak punye boipren padahal aku dh sound, kalu ade gelpren lain bgtau aje aku xmarah & xmenunggu. walaupon aku suka gile kt dia tp kan aku nih jenis tak menaruh harapan tinggi. so bila xjadik takpe.. aku simpan aje kenangan manis patu aku lepaskan aje.. seb beik Allah kasik jumpak jodoh dgn Papi, bahagia aku dunia akhirat aminnn hahahhaha

Biqque November 25, 2011 at 10:20 AM  

ye la, bila orang ajak aku kawin, baru dia nak terkepot2 tak tentu arah. ha amik ko. yg mana masuk dulu, menepati citarasa dan criteria, mak sambar je la. mak nak idup senang nok. (wah!)

aku rasa dia mmg nak kawin, tapi minah tu tak sedia ke, makpak issue ke, aku tatau la...tapi dia tak stabil, sbb tu aku ciao...aku mudah jer, aku nak yg stabil and anak orang kaya. TITIK. kahkahkah! tapi silap gak, makpak je kaya, anak tak kaya, tak leh jalan gak babe hahahaha! bangsat kan? kena tunggu wasiat!

Janggel November 25, 2011 at 11:30 AM  

Biqque!!! Kene tunggu wasiat ye??? Hahhahahaha cam HAREMMMMMMMM!

Ely Hasrul November 25, 2011 at 4:28 PM  

bieeu kalu pasal bercinta berkapel mmg paling otai. romeo tepen tuh.. hahahahhahahahhahahahhahahahha


aku setuju part tunggu wasiat tuh, aku xkesah sbb terang2 kawin anak tunggal kahkahkahakahkahkah lagik harammmmmm

fatt November 26, 2011 at 2:19 AM  

xianna,
beb, it's okla taip pjg2 pun..i seronok baca wlpun ringkas. sbnrnya i plan ke sini masa spring nti, lebih kurang 8 hari je, regret la plak pegi kejap, tp sbb i pkir japan ni mahal so i tak berani nak lelama. hahaha

my fren yg penah study sana suggest amik willer express. it's a bus with bus pass...5days pass about 14000Yen, i rasa murah jgk, route dia menarik, cover byk gak tmpt2 mcm fukouka, osaka, tokyo & few others..Jr Pass a bit expensive rasanya. klu willer ni mostly bus dia waktu mlm so i bleh cut dkt accommodation, oh my cheapskate :P tapi tak kisahla kan..

i tak plan lagi route tp ingt nak menginap kat tokyo & kyoto if dpt..dunno yet..tp pd pdpt u which part of japan (outside tokyo) yg menarik. int terms of landscape & history?

lg 1, dulu masa buat visa susah tak? brp sbnrnya amaun yg dorg nak utk bank statement? if u dont mind sharing i'd really appreciate. thanks :)




ely,
tragis jgk kisah ko ni, patutla ko sensitip dgn poskad. tp aku salute la ko bleh tabah gila hantar byk2 wlpun tnpa balasan. klu aku 1st poskad dah tak reply mmg aku stop la kan...buang duit aku je beli setem, ulang alik g pejabat pos. hahaha

tp takpelah, ko pun dah bertemu org yg bleh kasik ko happiness...aku pun skrg malas nak pkir, biarlah sume go with the flow...klu terlalu merancang ni bila tak jadi membara jgk so aku malas nak planning apa2




biqque,
hurm, klu tak stabil mmg patutla ko consider sbb ni bkn kawin pondok2, ni cerita utk sepanjang hayat, ye dok?

aku cukup takut dgn org berduit ni weh, pglmn lalu...bila duit byk ni, muka bleh tahan plak, mmg pakej la kan..makwe pun pandang2 le sbb bwk flashy car. dulu2 aku ingt pompuan2 tula yg terdegik2, tapi rupanya...hurm...haih, membara aku klu teringt psl mangkuk jamban tu...tp takpelah, skrg ni karma tgh balas dia...tula, jgn buat jahat dgn org, jap je Allah balas..




janggel,
biqque mmg ada matlamat jangka panjang...hahaha...aku takleh beb, aku takut sbb aku pikir karma




ely,
biqque otai tepen eh? ni mesti glamer ni...hahahaha

Biqque November 29, 2011 at 12:54 PM  

aku dah balikkkkkkkk!

takde la fatt, dulu aku tak pikir pun pasal duit bagai jangka panjang sume ni...bagi aku cinta tu lagi hebat...hebat la sgt sampai tak pikir nak makan apa, tinggal kat mana apa nak jadi hahahaha! enjoyyyyy je aku ni dulu...haish...

takpe la, biarkan mangkuk jamban tu serasi bersama dengan berus2 jamban tu...sekali dia kena clorox, mmg habis la...

otai??? hahahaha! aku romeo kat tepen patu lari gi ipoh patu lari gi kl...kat kl romeo aku berleluasa hahaha!

Anonymous,  November 29, 2011 at 1:32 PM  

i cuma penah pg tokyo, kyoto, osaka & hiroshima je. so blh advise utk tpt2 ni jelah.hihi. nak menginap kat tokyo@kyoto, dua2 tempat pun best. but for me, i prefer kyoto. kyoto cam tenang sikit. tak sesibuk tokyo.

kalau from tokyo, blh pergi ke hakone. about 1 1/2 jam from tokyo. kat sini view cantik. kalau cuaca cerah blh nampak mount fuji.ada historical building cam hakone checkpoint. nak hiking pun blh kat sini.town dia kecik je.bangunan comel2. then blh naik cable car ke owakudani pastu boat ke lake ashi. pastu kat sini ada train khas utk tgk scenery.train tu akan stop skjp kat certain tempat utk org tgk scenery. petang blh balik tokyo semula.kalau nak tido sini pun blh tapi hakone hostel mahal sebab dia tpt famous utk hotspring.

tak ingat berapa harga tiket sb pakai JR pass. kitaorg naik train dari shinjuku ke odawara. then dari odawara tukar train lain ke hakone.

pasal visa tu, rasanya tak susah sgt kot. sblm buat visa dulu ada kol japan embassy. officer tu ckp yg penting dlm akaun kena ada min 6k & surat pengesahan dari majikan. ada jugak dgr org kata kalau 3k pun blh lepas.tapi tak sure la pulak. maybe org tu ada invitation letter from someone kat japan kot.

~Xianna~

fatt November 30, 2011 at 5:55 PM  

biqque,
kdg2 bila dah cintan habis sume org jadi tak normal..sume ala2 hindustan...as soon as u wake-up then u know the real truth. aku rasa sbb tu ramai org cerai muda...ntahla...mcm kawin ni utk enjoy jek. once habis sengat so habislah sume..

complicate gak benda ni...only some will survive...

hurm, sbb ape tau, sbb lelaki ni dia cpt bosan. cam poyo je




xianna,
thanks a lot 4 sharing. i ada bc psl hakone..tapi bru tau dr sana bleh nmpk mt fuji..bleh consider as day trip ni, tq

pstu org ckp osaka takde mende..yeke? kyoto lagi better, is it? hiroshima ada apa selain dr memorial WWII?

u ada gi fukouka tak?

another question, masa trip tu u dok hostel ke camne? ok tak hostel dorg? ada mcm hostel kat nz & oz? klu dok mcm tatami tu mahal ke? hehe byk plak soalan...

psl visa tu i ingt nk mtk kwn i tlg buatkan surat invitation lah..senang skit nak dpt visa..dia kena apply at least brp minggu/bln before travel? pastu period visa tu slalu brp lama dia bagi? dia bagi ikut date tiket return ke camne?

thank u :)

Anonymous,  December 1, 2011 at 2:03 PM  

I pergi osaka 1 day je. Tu pun sb nak pg USJ then malam jalan2 kat dontobori. For me, I prefer Kyoto. Kyoto Bandar lama. Tak sibuk sgt. byk tempat2 menarik/historical. Osaka cam tak ada apa. Tak tau lah pulak kalau I yg tak sempat nak explore osaka :) Penah tanya my sensei yg suka sgt ke osaka. Dia kata sebab night life kat sana happening. Other than that tak ada apa. Tapi tgk pada org tu jugak la apa yg dia suka. Stp org tak sama.

Hiroshima- selain dari war memorial, blh pg Miyajima island. Tak jauh pun. View kat sini mmg cantik. Main attraction giant torri gate. Torii gate ni dlm laut. Time malam view dia paling cantik.nak2 lagi time bulan penuh. Voted as japan 3 most beautiful view. Blh balik semula ke mainland naik last ferry. Kat sini jugak ada byk wild deer.blh la nak bergambar ngn deer. Tapi deer kat sini tak heran pun ngn org ramai. Dia buat derk je. Kalau nk main kejar2 ngn deer blh pg Nara,Kyoto. Deer kat Nara suka kejar org nak2 lagi kalau pegang makanan.

Fukoka tak pnh pergi. So tak tau la pulak.

I dok hostel. Suma hostel yg i dok tu ok. Bersih & staff pun friendly. Cuma hostel yg dok kat Osaka je tak best. Toilet kotor & berbau.

Kalau tatami tu dia pggil ryokan. Ni mahal skit. Tapi kalau rajin cari blh kot dpt yg murah.. Nak compare ngn nz & oz tak penah g sana.lpas baca ur blog cam berkobar2 je semangat nak ke sana nanti..hihi.

Kata officer kat embassy tu, Visa apply awal2 dia reject. Kalau 1 or 2 month b4 travel date ok kot. Try kol embassy. Tak sure valid berapa lama.ikut travel date kot. Hari tu pg 10 days dia bagi valid for 15 days. Pastu apply visa 2 week before pg japan sebab tak de masa. Nasib tak ada problem.

~Xianna~

Post a Comment

Terima kasih!!

  © Copyright Since 2010 | Backpacker Busuk

Back to TOP